More bit, more bit ali ti i zlonamjernostizlokruhovic wrote:Da te ništa ne pitam aa??nasa wrote:Zlokruhovicu,
smanji dozivljaj I nemoj me opet pitati .....a sto ja?,pravi si verski uf pardon formuski autoritet , ono bespogovorno se pokloni i poštuj ukaze odozgor.
![]()
Mislim da na ovakvim temema se mora inisitrati da vernci forumaši stanu iz onoga što pišu i citiraju , i kad ih neko pita u vezi toga da ne izbegavaju odgovor i prave se grbavi se bezveznim pokušajima skretanja sa poente koju su inače sami inicirali.
Ovo se ne odnosi samo na vernike već na svakoga ko ne stoji iza onoga što napiše.
Jel me kontaš?? , ako kontaš onda znaj da nikad više nećeš imati potrebe da mi kažeš da smanjim doživljaje jer ih više neće ni biti(uostalo nije ih ni bilo već se tebi samo pričinjava).
Ja sam čovek od istine(trudim se biti) i stojim uvek iza onoga što pišem i uvek argumetovano branim svoj stav sa činjenicama i dokazima , i ako neko vidi da grešim i lažem i ukaže mi na to, ja ću to prihvatati bez problema .
Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbor
-
J3r1ch0
#276 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
-
underwater
#277 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Da skratimo tu pricu.zlokruhovic wrote:Ja sam čovek od istine(trudim se biti) i stojim uvek iza onoga što pišem i uvek argumetovano branim svoj stav sa činjenicama i dokazima , i ako neko vidi da grešim i lažem i ukaže mi na to, ja ću to prihvatati bez problema .
Kao forumas nisam ti duzan odgovoriti na pitanje iz 3 razloga:
1)jezik kojim pises mi ne godi ... za nijansu (samo) je preprost i ja na taj nacin ne komuniciram
2) imas ad homeini stav
3) procitao si samo jedan moj upis (drugom forumashu) i zakacio se na njega ... da si procitao bar nekoliko sa prethodne stranice valjda bi nasao nesto drugo da repliciras ... a ako vec jesi, te ako je ovo sto si pitao tvoj maksimum, opet nisam zainteresiran replicirati ti
Nadam se da sam ti pojasnio i da se vise ne ljutis
- Prskalica
#278 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
- fatamorgana
#279 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Pa forum je otvorenog tipa, i ti si bio drag gost, gošća na temi ateizam ako se ne varam,Prskalica wrote:Joj ovih kjafira čim je tema o vjeri jedni te isti pametuju
![]()
- zlokruhovic
#280 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Nisi naravno dužan , ali si mi napisao post ipak ne odgovorivši na moje pitanjue koje se ODNOSI NA TVOJ STAV.underwater wrote:Da skratimo tu pricu.zlokruhovic wrote:Ja sam čovek od istine(trudim se biti) i stojim uvek iza onoga što pišem i uvek argumetovano branim svoj stav sa činjenicama i dokazima , i ako neko vidi da grešim i lažem i ukaže mi na to, ja ću to prihvatati bez problema .
Kao forumas nisam ti duzan odgovoriti na pitanje iz 3 razloga:
1)jezik kojim pises mi ne godi ... za nijansu (samo) je preprost i ja na taj nacin ne komuniciram
2) imas ad homeini stavtipa ja sam vjernik i po defaultu glup ... kad je tako onda pricaj sam sa sobom
3) procitao si samo jedan moj upis (drugom forumashu) i zakacio se na njega ... da si procitao bar nekoliko sa prethodne stranice valjda bi nasao nesto drugo da repliciras ... a ako vec jesi, te ako je ovo sto si pitao tvoj maksimum, opet nisam zainteresiran replicirati ti
Nadam se da sam ti pojasnio i da se vise ne ljutis, ovo je ipak samo forum...
Ja te nisam pitao nešto u vezi što sam nisi izgovorio i što sam ne tvrdiš.
A to što ti se moj jezik ne sviđa , e pa jbg žao mi je , moj jezik je uvek takav prema ljudima koji su mrzitelji i koji druge ljude etiketiraju kao bolesnike i nezdrave članove društva samo zbog svoje religije.
Ovo pod 2.
Ne mislim ja da si ti glup već da si ili zao ili nećeš da budeš informisan namerno o drugačijim ljudima zbog svojih tzv.verskih uverenja.
- Leo_alfa
#281 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
dunkemm3 wrote:Seksualna orijentacija nema nikakve veze nit prepoznaje rod, tačnije seks između roda ne spada ni u jednu seksualnu orijentaciju, preciznije - spada u poremećaj poput pedofilije, zoofilije itd., dok je homoseksualnost seksualna orijentacija (također ne mješati sa polom jer pol ne određuje ispravnost s. orijentacije).underwater wrote: Uchenice moj, ako si vec za modernu i prosvjetiteljstvo (a protiv incesta)reci uchitelju svom da li je tebi zdravo da muskarac ima odnos sa drugim muskarcom u cmar a bolesno ako ima sa svojom rodicom
![]()
- fatamorgana
#282 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Pojedini vjernici baš koriste prikladan rječnik i to na temi o ponašanju muslimana, kontradiktorno, zar ne ...
-
underwater
#283 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
@schnappi, tezu da je Hazreti Fatima najbolja zena ever mogu potkrijepiti slijedecim faktima:
uzvišenoj osobi poslanstva, najljepši pozdrav i savršena molitva " ovako je to opjevao: "Najodabraniji Božji stvor, poslanika predvodnik, Onaj koji je stigao na miradž, posljednji poslanik, Spasi mene pakla, djede mučenika Kerbele, Zauzmi se za griješnika, oče najbolje žene, Dospjevši do “Kahi Kavseyna”. ti posta častan i odabran, A u družinu “gaybul-gayba” došavši voljen i poštovan, Ti si stjecište svjetla milosti i dobrote rudnik, Samo se zbog tebe milosti može nadati griješnik, Spasi mene pakla, djede mučenika Kerbele, Zauzmi se za griješnika, oče najbolje žene"
Ova teza naravno ne dezavuira druge Poslanike niti je u suprotnosti sa Ajetom na koji se referiras, niti znaci da oni koji slijede druge Poslanike ne mogu zasluziti raj ... tamo se svakako ulazi Njegovom miloscu. Mada imas drugih interpretacija (wahabiti) ali oni svakako vjeruju da ce njihov amidza u dzennet, a Pejgamberov nece ... i ne moze ih se u drugo uvjeriti.
Božiji Poslanik, s.a.v.a.: Fatima je dio mene, ko nju obveseli sigurno je i mene obveselio, ko nju ražalosti sigurno je i mene ražalostio. Fatima mi je najdraža od svih ljudi. (El-Bihar, 43/23/17)
Božiji Poslanik, s.a.v.a.: Moja kćerka Fatima je predvodnica žena svih svijetova.(El-Bihar, 43/22/13)
Božiji Poslanik, s.a.v.a.: Fatima je predvodnica džennetskih žena. (Musned Ahmed ibn Hanbel, 3/80)
No iako je tako, Hz Fatima je bila zrtva urote, ne zna se cak ni za njen kabur.Božiji Poslanik, s.a.v.a.: Moja kćerka Fatima, ona je predvodnica žena svih svijetova od prvih do poslednjih. (Nurus-sekalejn, 1/338/135)
Tezu da li je Muhammed s.a.v.s. ispred ostalih Poslanika ne treba obrazlagati. On je pecaht vjerovjesnistva, njemu pripada pola Bozije ljubavi, a druga polovica na sve ljude. Fadil Pasa Serifovic u svom "Šestostih časnog na’taO nesreći Fatiminoj في مُصيبة فاطمة
Imam Ali, prilikom ukopa Fatime: O Poslaniče Božiji, mir neka je na te od mene i od kćeri tvoje, koja dođe u blizinu tvoju i koja požuri suretu s tobom!
O Poslaniče Božiji, strpljivost moja oko izabranice tvoje isteče i moja moć istrajavanja oslabi; osta samo utjeha, u golemoj tegobi pretrpljenoj i događaju čemernom odvajanja tvoga, u tome što sam te položio i grob tvoj i u tome što je duša tvoja prošla između vrata moga i grudi.
Bogu pripadamo i Njemu se vraćamo. A sada se polog vratio i ono što bijaše dato uzeto je natrag. Žalost moja je trajna. A što se tiče noći mojih, one će ostati besane sve dok Allah ne izabere za mene kuću u kojoj vi sada prebivate. Dakako, kćer će te tvoja izvjestiti da su se sljedbenici tvoji udružili radi tlačenja njezina. Pitaj je o svemu i uzmi sve novosti o stanju. To se dogodi kada ne minuše ni vrijeme dugo ni uspomena na te. Selam vama dvoma od onoga koji ispraća, a ne od osobe koja mrzi i koja se dosađuje, jer ako dolazim, to nije iz dosade, a ako ostajem, to nije zato jer sumnjam u ono što je Allah obećao strpljivima. (Nehdžul-belaga, govor 202.)
uzvišenoj osobi poslanstva, najljepši pozdrav i savršena molitva " ovako je to opjevao: "Najodabraniji Božji stvor, poslanika predvodnik, Onaj koji je stigao na miradž, posljednji poslanik, Spasi mene pakla, djede mučenika Kerbele, Zauzmi se za griješnika, oče najbolje žene, Dospjevši do “Kahi Kavseyna”. ti posta častan i odabran, A u družinu “gaybul-gayba” došavši voljen i poštovan, Ti si stjecište svjetla milosti i dobrote rudnik, Samo se zbog tebe milosti može nadati griješnik, Spasi mene pakla, djede mučenika Kerbele, Zauzmi se za griješnika, oče najbolje žene"
Ova teza naravno ne dezavuira druge Poslanike niti je u suprotnosti sa Ajetom na koji se referiras, niti znaci da oni koji slijede druge Poslanike ne mogu zasluziti raj ... tamo se svakako ulazi Njegovom miloscu. Mada imas drugih interpretacija (wahabiti) ali oni svakako vjeruju da ce njihov amidza u dzennet, a Pejgamberov nece ... i ne moze ih se u drugo uvjeriti.
-
underwater
#284 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Zbog ovih nekih zlokruhovica, fatamorgana, bierkopfova i ostalih kojim je iskliznuo meritum
mala retrospekcija !!!
Dakle, @schnappi pojavila se sa tezom da je Isalm incestozan
Potvrdu tome pronasla je u nekakvim mapama tjelesnih deformacija u muslimanskim drustvima (konkretno pakistanu)
O tome tko to moze (a tko ne) zasnovati brak po islamskim regulama postoji sasvim nedvosmislen (jasan) Kur'anski ajet koji ne treba nikakvo tumacenje:
Also, da li je to (brak prvih rodjaka) incest?
@schnappi (i jos neki) stava su da debelo jeste (incest) te da takva veza znanstveno dokazano znacajno povecava procenat deformiteta.
Medjutim, to naprosto nije istina!
Nikada naime nijedan geneticar nije iznio tu tezu (ako se radi o prvim rodjacima i neopetovanom mijesanju) vec su ustvrdili (i to statistickim analizama) da se to desava kod prvog koljena i opetovanog srodnickog mijesanja.
Da jeste, zar bi obiteljski zakon jedne Francuske ili Svedske ili Kine
ili Brazila imao takav brak kao legalan!!!! Sta to ove zemlje nemaju znanstvenike koji bi to sprijecili? Sama Kina i Indija imaju milijarde ljudi pa koiko bi onda tamo trebalo biti bogalja (obzirom da vrlo rado prakticiraju takve brakove) i taj fakt najbolje ukazuje da se radi o obicnoj zamjeni teza.
Novija znanstvena istrazivanja (npr. Incest Behavior and incest Taboo od Christopher Bagley) izlaze sa tezom da je incest samo - Taboo i ne osudjuju ga u bilo kojoj varijanti!!! Potvrdu mozemo naci u susjedstvu, npr. zna se za neke hrvatske otoke da se srodnici mijesaju vec godinama, a da poremecaji nisu zabiljezeni (ili ne u vecoj mjeri nego kod drugih). Zatim, incest je rasireniji nego sto se to misli. Npr. Albert Einstein, Charel Darwin, Frenklim Roosvelt, Tomas Jeffersoon, Edgar Allan Poo, Johan Sebastian Bach itd. - svi bili ozenjeni prvim rodicama. Darwin
je imo' 10-toro djece, Jefferson 6-ro itd.
Also u svoj ovoj prici meni je jedini cilj bio da pokazem da islam nije incestozan, cak zacudjujuce precizno kolizira genetickim zakonima.
Sa druge strane, moderni trendovi zapadnog drustva uklanjaju sve barijere, legaliziraju homoseksualnost, lezblejstvo etc, etc ... moderni zapadnjak ne zeli nikakvih limita. Pederi usvajaju djecu, sto se prije samo 20 godina cinilo nemoguce. Vjerovatno je da ce i incest tako biti u zapadnoj kulturi uklonjen kao taboo u nekoj budocnosti i da ce se o njemu govoriti kao o homoseksualizmu danas. Tada ce ovi koji danas optuzuju Islam kao incestozan, optuzbe promijeniti u incestofoban
Dakle, @schnappi pojavila se sa tezom da je Isalm incestozan
Potvrdu tome pronasla je u nekakvim mapama tjelesnih deformacija u muslimanskim drustvima (konkretno pakistanu)
O tome tko to moze (a tko ne) zasnovati brak po islamskim regulama postoji sasvim nedvosmislen (jasan) Kur'anski ajet koji ne treba nikakvo tumacenje:
Dakle, jasno pise da se moze zasnovati brak sa prvom rodicom. (Osim ovoga postoji i hadis koji nadopunjuje citirani tekst uvjetom da takva veza nije opetovana, tj. vec bila kod predaka)"Zabranjuju vam se matere vase, i kceri vase, i sestre vase, i sestre oceva vasih, i sestre oceva vasih, i sestre matera vasih i braticne vase i sestricne vase, i pomajke vase koje su vas dojile, i sestre vase po mlijeku, i majke vasih zena, i pastorke vase koje se nalaze pod vasim okriljem od zena vasih s kojima ste imali bracne odnose-ali ako vi s njima nist imali bracne odnose, onda vam nije grijeh- i zene vasih rodjenih sinova, i da sastavite dvije sestre-sto je bilo bilo je, Allah zaista prasta i samilostan je" (Kuran IV;23)
Also, da li je to (brak prvih rodjaka) incest?
@schnappi (i jos neki) stava su da debelo jeste (incest) te da takva veza znanstveno dokazano znacajno povecava procenat deformiteta.
Medjutim, to naprosto nije istina!
Nikada naime nijedan geneticar nije iznio tu tezu (ako se radi o prvim rodjacima i neopetovanom mijesanju) vec su ustvrdili (i to statistickim analizama) da se to desava kod prvog koljena i opetovanog srodnickog mijesanja.
Da jeste, zar bi obiteljski zakon jedne Francuske ili Svedske ili Kine
Novija znanstvena istrazivanja (npr. Incest Behavior and incest Taboo od Christopher Bagley) izlaze sa tezom da je incest samo - Taboo i ne osudjuju ga u bilo kojoj varijanti!!! Potvrdu mozemo naci u susjedstvu, npr. zna se za neke hrvatske otoke da se srodnici mijesaju vec godinama, a da poremecaji nisu zabiljezeni (ili ne u vecoj mjeri nego kod drugih). Zatim, incest je rasireniji nego sto se to misli. Npr. Albert Einstein, Charel Darwin, Frenklim Roosvelt, Tomas Jeffersoon, Edgar Allan Poo, Johan Sebastian Bach itd. - svi bili ozenjeni prvim rodicama. Darwin
Also u svoj ovoj prici meni je jedini cilj bio da pokazem da islam nije incestozan, cak zacudjujuce precizno kolizira genetickim zakonima.
Sa druge strane, moderni trendovi zapadnog drustva uklanjaju sve barijere, legaliziraju homoseksualnost, lezblejstvo etc, etc ... moderni zapadnjak ne zeli nikakvih limita. Pederi usvajaju djecu, sto se prije samo 20 godina cinilo nemoguce. Vjerovatno je da ce i incest tako biti u zapadnoj kulturi uklonjen kao taboo u nekoj budocnosti i da ce se o njemu govoriti kao o homoseksualizmu danas. Tada ce ovi koji danas optuzuju Islam kao incestozan, optuzbe promijeniti u incestofoban
-
bierkof
#285 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
fakti su ti nesto sto je neki arap rekao prije 1400 godina... Super kriterij nema sta.underwater wrote:@schnappi, tezu da je Hazreti Fatima najbolja zena ever mogu potkrijepiti slijedecim faktima:
Po cemu je Fatima to bolja od Madam Kiri recimo?
Meni je jako zabavno citati ove rasprave izmedju svetih forumasa, pogotovo kada daju "dokaze" i "cinjenice"..
Pitao si me za statistiku koju sam dao na 10toj strani...
Da si procitao link koji sam stavio sa British medical journal mogao bi da nadjes sve te podatke. Mozda ti engleski nije toliko dobar.Nikada naime nijedan geneticar nije iznio tu tezu
Osim toga tamo pise da su 2003ce upravo zbog velikog broja deformacija pri rodjenju, proglasili (by royal decree, sto ti je monarhija) da par koji pripada blizem rodu mora da ide na genetska testiranja prije braka. Dakle problem itekako postoji.
-
bierkof
#286 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
evo ti link jos jednom pa procitaj
autori:
Lihadh Al-Gazali, professor in clinical genetics
Hanan Hamamy, professor in human genetics
Shaikha Al-Arrayad, consultant geneticist
autori:
Available data suggest that genetic and congenital disorders are more common in Arab countries than in industrialised countries; recessively inherited disorders account for a substantial proportion of physical and mental handicap.1–3 6 Several factors may contribute to the high prevalence of genetically determined disorders:
High consanguinity rates—25-60% of all marriages are consanguineous, and the rate of first cousin marriages is high (figs 1 and 2; table A on bmj.com).In addition, isolated subpopulations with a high level of inbreeding exist. Furthermore, in many parts of the Arab world the society is still tribal. This has made the epidemiology of genetic disorders complicated, as many families and tribal groups are descended from a limited number of ancestors and some conditions are confined to specific villages, families, and tribal groups, leading to an unusual burden of genetic diseases in these communities
- nasa
#287 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Pa I ja sam citala da su u nekim arapskim zemljama radili istrazivanja/kanadjani I englezi upravo zbog sumnje da ovi brakovi izmedju rodjaka uzrokuju veliki procenat rodjenja djece s razlicitim poteskocama u razvoju te da se ipak doslo do zakljucka da najveci broj je uzrokovan komplikacijama pri porodu te neprepoznavanjem poteskoca u razvoju djece u ranoj dobi kada se moze djelovati u pravcu daljeg razvoja djeteta...odnosno nije se izdvojio kao primarni razlog krvno srodstvo.
Medjutim slazem se s @schnapi u dijelu u kojem vam ona pokusava ukazati na mogucnost pogresnog pristupa glede nekih pitanja jer ako mi imamo zabranu braka s prvim koljenom I utvrdili smo da to jeste zaista stetno to ne znaci dalje da nam se sve ostalo preporucuje ili da mi nemamo obavezu da dalje istrazujemo I biramo ono sto je bolje.
Npr. nikakve prepreke nema da se ozeni bivsa od prijatelja ali mi to necemo izabrati iz niza drugih razloga ako je to nesto sto bi njega povrijedilo itd.
pogotovo jeste malo cudno da nesto sto nije preporuceno postane obicaj I prepoznatljivo za muslimane.Mislim da se oko ovog mozemo sloziti, mi nigdje nemamo preporuku muslimanima da zene prve rodice pa kako onda to postane muslimanski obicaj pored niz stvari koje jesu preporuceno, a ostaju samo slova za prigodne citate....
Medjutim slazem se s @schnapi u dijelu u kojem vam ona pokusava ukazati na mogucnost pogresnog pristupa glede nekih pitanja jer ako mi imamo zabranu braka s prvim koljenom I utvrdili smo da to jeste zaista stetno to ne znaci dalje da nam se sve ostalo preporucuje ili da mi nemamo obavezu da dalje istrazujemo I biramo ono sto je bolje.
Npr. nikakve prepreke nema da se ozeni bivsa od prijatelja ali mi to necemo izabrati iz niza drugih razloga ako je to nesto sto bi njega povrijedilo itd.
pogotovo jeste malo cudno da nesto sto nije preporuceno postane obicaj I prepoznatljivo za muslimane.Mislim da se oko ovog mozemo sloziti, mi nigdje nemamo preporuku muslimanima da zene prve rodice pa kako onda to postane muslimanski obicaj pored niz stvari koje jesu preporuceno, a ostaju samo slova za prigodne citate....
- Teea
#288 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Te medjurodbinske brakove koji su islamskom svijetu jako praktikovani i popularni,nikada nisu uspjeli da proture na nase prostore i vazda su bili nemoralni, omrzeni i ostali.Hvala Titu sto ih je i zakonom zabranio.
-
schnappi
#289 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
underwater...
ne izvrci moje rijeci, nigdje ja ne tvrdim da je islam incestuozan, radi se o ponasanju muslimana
nigdje neces naci preporuku zenidbe rodjaka, vec upravo suprotno, nije preporuceno
-nije Kuran medicinska knjiga da ti nabroji sve bolesti i napise lijek
-ne nabrajaju se sve zivotne situacije koje stete covjeku, kako da prelazis cestu da te ne udari auto
-radi se o osnovnim principima i zabrani najosnovnijeg, a covjek treba da misli
-imas ajet da ne smijes raditi na destrukciji ni sebe ni drugog, pametnom dosta
-pise da se odmaknes od grijeha, onda odmaketi se od rodbine kad se zenis je najidealnije
ako koristis zdrav razum, mozes i analogijom zakljuciti mnogo stvari, Bog ne voli one koji ne misle
1-Adem+Hava=njihova djeca, koji su se zenili medjusobno, da se ne ugasi ljudski rod
2-Tora-zabrana takve zenidbe, sad ima dovoljno ljudi
3-Evandjelje-ono sto je dozvoljeno Torom, vise nije, npr. brak strica i necakinje, Jahja as je izgubio
glavu jer nije aminovao takav incest, po jednoj predaji
4-Kuran-zabranjuje se jos vise, npr. majka po mlijeku, sto nema u Evandjelju
-ajet da su prve rodice dozvoljene samo poslaniku, neki tumace da se radi samo o Zejneb,a nekoliko
ucenjaka da se radi o svim zenama nabrojanim u ajetu, kako god, bolje dalje od tog
Zakljucak: zabranjuje se ono osnovno, kako vrijeme odmice zabranjuje se sve vise, pa razmisli.
-nije ni Biblija zabranila mnogo toga, pa se ucenjem iz nauke i iskustva doslo do zakljucaka da nesto
moze biti stetno, niko danas ne praktikuje rodbinsku zenidbu koliko neki muslimani, cak ni Zidovi iako
ih je malo, nas hvala Bogu ima i ima se izbora, nema nikakve potrebe za tako necim.
Kuran nije naucna knjiga da ti izbroji ama bas sve i nema potrebe da neko misli da je oslobodjen razmisljanja.
-Bog nigdje nije zabranio jesti gljive, ako jedes mozes se otrovati, jesti sve-nije izricito zabranjeno?
-dozvolio je jesti ono sto ulovis u vodi, ima 1200 vrsta otrovnih riba, ako ulovis, hoces li pojesti-
sve su dozvoljene jer nema izricito napisano da nisu??? Znaci Draga Pamet niposto nije skupa.
Ovo je dokaz da nije sve sto je stetno izbrojano, ne izvrci naucne cinjenice da se neces otrovati od nekih gljiva ili riba,
da je stetan incest zna najnepismeniji dedo koji sa brda nije sisao, najrelevantniji geneticari i iskustvo tako tvrde.
Da li ce osoba koja pojede otrovnu ribu iz svog ulova, iako je naucnik rekao -ne, iskustvo pokazalo -ne, upozoren je,
odgovarati za samoubistvo, jer se poziva na Kuran koji nije izricito to zabranio? Pisacu kasnije o zdravom razumu.
SVE STO JE STETNO je ZABRANJENO, ali NIJE SVE STO JE STETNO IZBROJANO
Ako nije izbrojano, ne znaci da Bog ne zna da ima otrovnih i stetnih gljiva, riba, On ih je takvima stvorio!
Zato nije nikakav argument kad neko kaze: da je stetno Bog bi nas upozorio. Jok, Bog zeli da ljudi misle i traze nauku.
-ti hadisi bi mogli biti siitski, kako god, nema tog dokaza koji je iznad Objave, zna se sta Allah kaze,
a Njegov dokaz je najjaci. imaju i suniti hadise, na kraju krajeva, a ima ih i razlicitih po tom pitanju.
-tvrditi da je Muhamed as najbolji od svih poslanika znaci ne postovati Objavu, koja nam brani takav iskaz.
pecat ne znaci najbolji, nego zadnji vjerovjesnik koji donosi zadnju objavu u kojoj je vjerozakon do
zadnjeg dana. cak ima i ajet, potrazicu, pise vjernicima su svi poslanici isti, a Bog je taj koji moze
da pravi razliku npr. dodjeljujuci im razlicita cuda i razlicite osobine
-tvrditi da se krscanstvo nije preformulisalo iznutra je isto kao tvrditi da i danas pale vjestice na lomaci
ne izvrci moje rijeci, nigdje ja ne tvrdim da je islam incestuozan, radi se o ponasanju muslimana
nigdje neces naci preporuku zenidbe rodjaka, vec upravo suprotno, nije preporuceno
-nije Kuran medicinska knjiga da ti nabroji sve bolesti i napise lijek
-ne nabrajaju se sve zivotne situacije koje stete covjeku, kako da prelazis cestu da te ne udari auto
-pise da se odmaknes od grijeha, onda odmaketi se od rodbine kad se zenis je najidealnije
ako koristis zdrav razum, mozes i analogijom zakljuciti mnogo stvari, Bog ne voli one koji ne misle
1-Adem+Hava=njihova djeca, koji su se zenili medjusobno, da se ne ugasi ljudski rod
3-Evandjelje-ono sto je dozvoljeno Torom, vise nije, npr. brak strica i necakinje, Jahja as je izgubio
-ajet da su prve rodice dozvoljene samo poslaniku, neki tumace da se radi samo o Zejneb,a nekoliko
ucenjaka da se radi o svim zenama nabrojanim u ajetu, kako god, bolje dalje od tog
Zakljucak: zabranjuje se ono osnovno, kako vrijeme odmice zabranjuje se sve vise, pa razmisli.
-nije ni Biblija zabranila mnogo toga, pa se ucenjem iz nauke i iskustva doslo do zakljucaka da nesto
moze biti stetno, niko danas ne praktikuje rodbinsku zenidbu koliko neki muslimani, cak ni Zidovi iako
ih je malo, nas hvala Bogu ima i ima se izbora, nema nikakve potrebe za tako necim.
Kuran nije naucna knjiga da ti izbroji ama bas sve i nema potrebe da neko misli da je oslobodjen razmisljanja.
-Bog nigdje nije zabranio jesti gljive, ako jedes mozes se otrovati, jesti sve-nije izricito zabranjeno?
-dozvolio je jesti ono sto ulovis u vodi, ima 1200 vrsta otrovnih riba, ako ulovis, hoces li pojesti-
sve su dozvoljene jer nema izricito napisano da nisu??? Znaci Draga Pamet niposto nije skupa.
Ovo je dokaz da nije sve sto je stetno izbrojano, ne izvrci naucne cinjenice da se neces otrovati od nekih gljiva ili riba,
da je stetan incest zna najnepismeniji dedo koji sa brda nije sisao, najrelevantniji geneticari i iskustvo tako tvrde.
Da li ce osoba koja pojede otrovnu ribu iz svog ulova, iako je naucnik rekao -ne, iskustvo pokazalo -ne, upozoren je,
odgovarati za samoubistvo, jer se poziva na Kuran koji nije izricito to zabranio? Pisacu kasnije o zdravom razumu.
SVE STO JE STETNO je ZABRANJENO, ali NIJE SVE STO JE STETNO IZBROJANO
Ako nije izbrojano, ne znaci da Bog ne zna da ima otrovnih i stetnih gljiva, riba, On ih je takvima stvorio!
Zato nije nikakav argument kad neko kaze: da je stetno Bog bi nas upozorio. Jok, Bog zeli da ljudi misle i traze nauku.
-ti hadisi bi mogli biti siitski, kako god, nema tog dokaza koji je iznad Objave, zna se sta Allah kaze,
a Njegov dokaz je najjaci. imaju i suniti hadise, na kraju krajeva, a ima ih i razlicitih po tom pitanju.
-tvrditi da je Muhamed as najbolji od svih poslanika znaci ne postovati Objavu, koja nam brani takav iskaz.
pecat ne znaci najbolji, nego zadnji vjerovjesnik koji donosi zadnju objavu u kojoj je vjerozakon do
zadnjeg dana. cak ima i ajet, potrazicu, pise vjernicima su svi poslanici isti, a Bog je taj koji moze
-tvrditi da se krscanstvo nije preformulisalo iznutra je isto kao tvrditi da i danas pale vjestice na lomaci
-
underwater
#290 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Tvdis da je brak izmedju rodjaka incestuozan ...a takav je Kur'anskim tekstom dozvoljen, pa opet dodje na isto.schnappi wrote:underwater...
I ne osvrces se na fakt da nema geneticara koji ce ustvrditi da takav brak (ukoliko nije opetovan) nuzno nosi povecan stepen deformiteta.
Prelazis preko cinjenice da pola planeta prakticira takav brak (Kina+Indija 2 milijarde, indoni 200+ mioina, vecina mnogoljudnih zemljalja tipa Brazila, pakistana, Bangla itd itd) kao i neke visokorazvijene zemlje (Francuska, Svedska etc etc) vec napises post kako je to karakteristicno za - Arape!
Nonsensi. Posebice argument dozvole u Tori, a zabrane u Evandzelju iz cega konotiras da je i u Kur'anu jos i vise. Pa tako mozes izlogicirati da je krmetina dozvoljena jesti .... Zabranjena je Torom, a dozvoljena Evendzeljem,-nije Kuran medicinska knjiga da ti nabroji sve bolesti i napise lijek
Procitaj jos jednom ajet pa onda nadji vezu izmedju ovog sto pises i Kur'anskog teksta.-ajet da su prve rodice dozvoljene samo poslaniku, neki tumace da se radi samo o Zejneb,a nekoliko
Kakva Zejneb, kakva dozvola samo poslaniku, pa to je OPCI tekst,
Probaj da shvatis, kad bi bio zabranjen taj brak (kao sto ti tvrdis) onda bi bi moja amidzisna meni bila mahrem i mogla bi se osamljivati samnom, putovati samnom itd itd sto bi imalo druge konsekvence.Zakljucak: zabranjuje se ono osnovno, kako vrijeme odmice zabranjuje se sve vise, pa razmisli.
Uf uf uf .....pa i masna pita je stetna pa opet nije haram.Kuran nije naucna knjiga da ti izbroji ama bas sve i nema potrebe da neko misli da je oslobodjen razmisljanja.
SVE STO JE STETNO je ZABRANJNO, ali NIJE SVE STO JE STETNO IZBROJANO
Shvatas li ti taj salto mortale? Pa koliko je naucnih zabluda bilo, ljudi dobivali nobela za teorije za koje se kasnije pokazalo da nisu tacne. A ti bi sad moderirala vjerozakon znanstvenim teorijama. Ne ide to. Krhko je znanje.
Kako hadis moze biti siitskiti hadisi bi mogli biti siitski, kako god, nema tog dokaza koji je iznad Objave, zna se sta Allah kaze,
Ako ti je Imami Hanbel siit, onda si vjerovatno u pravu
Pozadina tog stava je druge religije uciniti pravovjernim ... ja ti nisam pravi sugovornik za to, Znam da je u Kur'anu isto tako receno "Ako volite Boga mene slijedite i Bog ce vas voljeti" (Ali Imran 31) kao i "Allahu je prava vjera jedino Islam" (Ali Imran 19), no ne pada mi na pamet da druge vjere limitiram niti forsiram u bilo cemu.[/quote]tvrditi da je Muhamed as najbolji od svih poslanika znaci ne postovati Objavu, koja nam brani takav iskaz.
Sto se tice krscanstva, prica o "preformuliranju" je zavrsena davo prije, u Nikeji 400 i neke godine. Tada je uveden trojicni bog i biblija po Luki, Mateju, Ivanu i Pavlu. Nijedan od njih 4 nikada ochima nije vidio Dzisusa, nikad nije s njom hodao, jeo, pio, molio se. Sve su napisali according too .... i to znaju svi crkveni oci. K tome Pavao je bio (prije toga) lovac na krscane (lovio ih kao zivotinje i prodavao rimljanima za fun u arenama), ali je na putu za Damaskus dozivio viziju i vidio Dzisusa kako je uskrsno. To bi bilo kao da je Hitler na putu za berlin 45 vidio Mojsija i dao jevrejima novu Toru. Bible je dakle skup prica i sve "preformulacije" koje spominjes su irelevantne. Instituciju Koncila (prilagodbe) uvela je upravo Crkva, ona ista crkva koju je osnovao Sv. Petar, onaj isti sveti Petar kojem je Dzisus rekao "Bjezi od mene sotono". Islam takodje treba prilagodbu, ali nikako na nacin kako su to napravili farizeji u Krscanstvu. No to je druga tema.tvrditi da se krscanstvo nije preformulisalo iznutra je isto kao tvrditi da i danas pale vjestice na lomaci
-
underwater
#291 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Analfabeta totalni! Si tibierkof wrote:evo ti link jos jednom pa procitaj
autori:
Available data suggest that genetic and congenital disorders are more common in Arab countries than in industrialised countries; recessively inherited disorders account for a substantial proportion of physical and mental handicap.1–3 6 Several factors may contribute to the high prevalence of genetically determined disorders:High consanguinity rates—25-60% of all marriages are consanguineous, and the rate of first cousin marriages is high (figs 1 and 2; table A on bmj.com).In addition, isolated subpopulations with a high level of inbreeding exist. Furthermore, in many parts of the Arab world the society is still tribal. This has made the epidemiology of genetic disorders complicated, as many families and tribal groups are descended from a limited number of ancestors and some conditions are confined to specific villages, families, and tribal groups, leading to an unusual burden of genetic diseases in these communities
Clanak zbori o genetic and congenital disorders u Arapskim zemljama i
I za koje autori (odmah u prvoj recenici) kazu da moguce dolaze usljed NEKOLIKO faktora.
Dakle, radilo se statisticko istrazivanje (ako uopce razumijes sto je to).
Pa kazu da imaju visok stepen srodnickih brakova , zatim ogroman procenat djece od starih roditelja, nemaju prevencija u trudnoci (ne idu na ultrazvuk, ne rade hemoglobinske testove itd.) Sve to dakle moze da utice na tu pojavu.
Nigdje, ama nigdje nema nikakvih zakljucaka da ovi disorders dolaze zbog ovoga ili onoga, sve je moze biti.
Imam osjecaj da ti ne razlikujes ni bazne termine, npr. genetski poremecaj, recesivno nasljedni poremecaj i sl.
Nemoj peglat vise, nane ti
-
schnappi
#292 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
ja sam svoje rekla na ove teme i ne mislim ponavljati. vidi, vec sam ti pisala u prvom postu upucenom tebi da ti mene apsolutno pogresno shvatas i rekla ti da je sasvim normalno jer imas drugaciju iskustvenu podlogu. sad bih jedino da dodam da imam osjecaj da namjerno izvrces i kleses rijeci i povezujes sa sasvim trecim stvarima na koje se ne odnose, ovo nije protiv tvoje licnosti, vec se radi o razlicitim ljudskim shvatanjima i stavovima, koje ako si formirana licnost je tesko promijeniti. dacu ti samo primjer.
formulacija krscanstva, vjerski jeste bilo na Nicejskom saboru gdje je utvrdjeno trojstvo, ali ko je o tom pricao?! formulacija kako da se crkveni oci nose sa zivotnim situacijama je mijenjana. tako su proganjani naucnici tvrdeci da su bogohulnici, a sad toga nema i ne tvrdi nijedan crkveni otac takvo sto. jos ja navedem primjer i kazem na sta mislim, a on meni opet o Niceji.
obicno ljudi povezuju nove informacije sa njima poznatim cinjenicama, ako ti nisi nikad citao o razvoju krscanstva, ili si citao a nisi razumio, ne mozes ni da povezes o cemu ti ja pisem. tako i za sve ostalo.
da dodam i tvoj iskaz da su zene tu za poigravanje/igru. ako ti ajet u kojem pise da su covjeku date zene i djeca na zadovoljstvo shvatas tako, sta da kazem... zadovoljstvo=joy, igra=game ...bas nigdje ne pise igra ili game. medjutim ove dvije stvari moze neko da poveze i poistovijeti samo ako mu njegovi postojeci stavovi tako nalazu. vec tad sam shvatila da je tvoj iskustveni svijet sasvim drugaciji od vecine ljudi koje znam.
ostaj mi zdrav, veseo i debeo od onih masnopita koje spominjes (pitam hoces li i ovo pogresno shvatiti, ovo 3. je sala)
formulacija krscanstva, vjerski jeste bilo na Nicejskom saboru gdje je utvrdjeno trojstvo, ali ko je o tom pricao?! formulacija kako da se crkveni oci nose sa zivotnim situacijama je mijenjana. tako su proganjani naucnici tvrdeci da su bogohulnici, a sad toga nema i ne tvrdi nijedan crkveni otac takvo sto. jos ja navedem primjer i kazem na sta mislim, a on meni opet o Niceji.
obicno ljudi povezuju nove informacije sa njima poznatim cinjenicama, ako ti nisi nikad citao o razvoju krscanstva, ili si citao a nisi razumio, ne mozes ni da povezes o cemu ti ja pisem. tako i za sve ostalo.
da dodam i tvoj iskaz da su zene tu za poigravanje/igru. ako ti ajet u kojem pise da su covjeku date zene i djeca na zadovoljstvo shvatas tako, sta da kazem... zadovoljstvo=joy, igra=game ...bas nigdje ne pise igra ili game. medjutim ove dvije stvari moze neko da poveze i poistovijeti samo ako mu njegovi postojeci stavovi tako nalazu. vec tad sam shvatila da je tvoj iskustveni svijet sasvim drugaciji od vecine ljudi koje znam.
ostaj mi zdrav, veseo i debeo od onih masnopita koje spominjes (pitam hoces li i ovo pogresno shvatiti, ovo 3. je sala)
-
bierkof
#293 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
underwater, nije ni cudo da nista nisi skontao.
Clanak je poprilicno relevantan,ali si ti tup i citas sta hoces da procitas a ne ono sto pise.
Clanak je poprilicno relevantan,ali si ti tup i citas sta hoces da procitas a ne ono sto pise.
-
sha_ba
#294 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
ne bih na temu, nego mi mesto upde u oko...
je li ovo neko tvrdi ovdje da je brak izmedju djece od sestara, brace ili sestre i brata NORMALAN???
hvala
je li ovo neko tvrdi ovdje da je brak izmedju djece od sestara, brace ili sestre i brata NORMALAN???
hvala
- AleksoMKD
#295 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Ovaj, samo da kazem da po mom misljenju bi crkva i danas rado palila, proganjala i kaznjavala "heretike" koji se ne slazu sa njihovim misljenjem ali na srecu su pod kontrolom sekularnog drustva.schnappi wrote: formulacija krscanstva, vjerski jeste bilo na Nicejskom saboru gdje je utvrdjeno trojstvo, ali ko je o tom pricao?! formulacija kako da se crkveni oci nose sa zivotnim situacijama je mijenjana. tako su proganjani naucnici tvrdeci da su bogohulnici, a sad toga nema i ne tvrdi nijedan crkveni otac takvo sto. jos ja navedem primjer i kazem na sta mislim, a on meni opet o Niceji.
-
underwater
#296 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Glede crkve, jako si naivna i jako malo znas o tome.schnappi wrote:ja sam svoje rekla na ove teme i ne mislim ponavljati. vidi, vec sam ti pisala u prvom postu upucenom tebi da ti mene apsolutno pogresno shvatas i rekla ti da je sasvim normalno jer imas drugaciju iskustvenu podlogu. sad bih jedino da dodam da imam osjecaj da namjerno izvrces i kleses rijeci i povezujes sa sasvim trecim stvarima na koje se ne odnose, ovo nije protiv tvoje licnosti, vec se radi o razlicitim ljudskim shvatanjima i stavovima, koje ako si formirana licnost je tesko promijeniti. dacu ti samo primjer.
To sto crkva ima (a ti nazivas mijenjanje iznutra) zove se Koncil
I sluzi da se dogma moderira sukladno potrebama odredjenih lobija i grupacija.
Islam (na srecu) takvo sto jos nema, a nema ni klera (mada se vec dugo trude instalirati ga).
Ali od toga Insallah nece biti nista,
Moj je iskustveni svijet irelevantan. Ipak da znas (za razliku od tebe) ne slijedim religiju, sta mi je do religije.
Moja je religija - Allah.
Glede zena, stvari stoje kako ti rekoh ... igracka za ratnika je naravno od Nitsche-a (i to je bila sala), no ono za prednost stoji ... to je jednostavno rastumachit. Kako rekoh, zena ne moze biti transcedentna (nijedna nije bila Poslanik ili neki hepek u duhovnom zivotu). Kao jednakorazumna u ovozemnim (sitnim) poslovima zena se naravno snalazi kao i muskarac, no bez ontoloskog znanja (dakle transcedentno) moze prepoznati samo - muskarca svog zivota. Pa bi se moglo ustvrditi da je njena transcedentnost in fact njena seksualnost. Stvorena od muskarca ona je (filozofski receno) materija bez forme ...formu joj dakle daje tek susret sa muskarcem.
-
underwater
#297 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Za prve rodjake tvrde Svedjani, Francuzi, Brazilci, Kinezi, Indijci, sve muslimanske zemlje i jos neki. Otprilike pola planete.sha_ba wrote:ne bih na temu, nego mi mesto upde u oko...
hvala
-
nemezis
#298 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Djeca od braće i sestara su četvrto koljeno. Zakon u BiH ne dozvoljava sklapanje braka do četvrtog koljena. Dakle, već sljedeće koljeno može po zakonu stupiti u brak.
-
schnappi
#299 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
Dacu ti jedan primjer iz zivota. Znas kad muha zuji i udara na prozor. Koliko god cesto i jako, ne moze ga probiti.
Moze samo sebi nastetiti. Zelim da kazem, niti ti dopires do mog mozga, niti ja do tvog. Da kojim slucajem se mi usaglasimo oko 5 stvari, a oko 3 ne, mogli bismo voditi konstruktivan razgovor. Posto nema nikakve saglasnosti ni oko cega do sad pomenutog, onda je razgovor nekonstruktivan, gubivrijeme i polako moze da predje u negativnost. Posto vrijedjas zene cime sam i ja obuhvacena, mi nemamo sta da pricamo. Vidjela sam i kako se ophodis prema nekim clanovima, previse si lican.
Sve najbolje.
Moze samo sebi nastetiti. Zelim da kazem, niti ti dopires do mog mozga, niti ja do tvog. Da kojim slucajem se mi usaglasimo oko 5 stvari, a oko 3 ne, mogli bismo voditi konstruktivan razgovor. Posto nema nikakve saglasnosti ni oko cega do sad pomenutog, onda je razgovor nekonstruktivan, gubivrijeme i polako moze da predje u negativnost. Posto vrijedjas zene cime sam i ja obuhvacena, mi nemamo sta da pricamo. Vidjela sam i kako se ophodis prema nekim clanovima, previse si lican.
Sve najbolje.
-
sha_ba
#300 Re: Ponašanje i izgled muslimana- kontradiktornsoti ili izbo
underwater wrote:Za prve rodjake tvrde Svedjani, Francuzi, Brazilci, Kinezi, Indijci, sve muslimanske zemlje i jos neki. Otprilike pola planete.sha_ba wrote:ne bih na temu, nego mi mesto upde u oko...
hvala
I želiš te da me uvjeris da hipoteticki bi ti najsretniji bio da ti sin bratovu kćer oženi??
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk