Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

aCme

#276 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by aCme »

mk ultra wrote:
Red Wolf wrote:Vares,bez daljnjeg
Kalinovik
Nevesinje
Bileća
Breza
daxon

#277 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by daxon »

dječak sa šibicama wrote:Vares jeste ekonomski propao i besperspektivan trenutno, ali da je sablasan i ruzan???

Image

Image
[/img]

Ovo se "ubilo" za bosanski St. Moritz, ali...
Na slikama uvijek sve izgleda lijepo, ali kad odeš tamo... raspad sistema
Evo radi ilustracije, ovo je Čajniče, reko bi čovjek Švicarska, a ono jad i čemer, rupčaga samo takva.

Image

Image

Image
Cherry-Cherry

#278 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Cherry-Cherry »

Žepa
mali_balon

#279 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by mali_balon »

julisiz es grant wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
ušće wrote:Kako to da se niko ne sjeti Fojnice ,jedini gradić u koji moraš maksuz doći ....

ko i vareš
A poradi čega se ide u Vareš? :D
Ima jedna prijeratna izreka "nisi bio u Varesu ako nisi gu..o " da prostite :D , sto bi se reko vazda sigurica :D
iscrtani čovek

#280 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by iscrtani čovek »

julisiz es grant wrote:
StupskaBitanga wrote:pitanje je kako vratiti život u taj dio BiH
Nikako.
I u Jugoslaviji je tako propalo jedno mjestašce, zvalo se Srnetica (to je negdje oko Drvara, možda). Kada su ukinuli usku prugu oko koje se čitav život tamo vrtio, preko noći je postalo grad duhova...pred imao tri stanovnika.
Isto kao Grahovo. Pa to je i prije rata bila prilična pustinja, i koga bi sada, i čime, vratio tu?
Nije baš tako. Mislim na stanje pre rata. Grahovo je imalo malo stanovnika, opština, ali se dobro živelo. Zaposlenost je bila velika, bili su pogoni Unisa, Borca, Ciglana, Treset, itd...plus što je skoro svako još dodatno radio i na selu ili imao rodbinu na selu.
Sada jeste, Grahovo je najjadniji grad u BIH.Ne znam je li Glamoč gori, nisam bio, Drvar je nešto življi. U Grahovu ne postoji nikakva privreda, apsolutno nikakva, osim ako u privredu ne računamo masovnu seču šuma. Za koju deceniju od onih silnih šuma ostaće pustinjska golet. Centar grada izgleda kao da je 95-a, a ne 2014-a, prepuno ruševina.
Ono što je nestvaran kontrast tom jadu i čemeru od ruševina, opustelog grada i sela je fantastična priroda. Ko ima mogućnosti nek poseti Šator planinu i Šatorsko jezero, predivno je.
It_is_a_Leclerc

#281 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Prvo da vas pohvalim sve jer je tema zaista prva liga. Odavno nije bilo bolje.

Mislim da je sve do kriterija za to rangiranje "jada". Recimo, meni su jadne sredine u kojima niko ne živi, u kojima nema perspektive, koje su propale u svakom smislu. Svi gradovi u BiH su lijepi i imaju neku znamenitost koju, kad bi uslikao, mogao bi pomisliti - "Jooj, ovo je baš fino", al' jebi ga, nema od tog života.

Kako sam rekao već. Po meni su općenito najjadnije općine koje su nastale u Dejtonu - Istočni Mostar, Istočni Drvar, Trnovo FBiH, Foča-Ustikolina. Jer, to su bukvalno općine sa po 200-1000 ljudi, uglavnom penzionera. Zatim su tu etnički očišćene teritorije u Istočnoj Bosni i Hercegovini: Srebrenica, Han Pijesak, Žepa, Milići, Vukosavlje, a naročito Čajniče (pobijen sve i jedan Bošnjak).

Kako im pomoći ?! Pa nikako zasad. Jednostavno, ta mjesta biološki odumiru, kao posljedica ratnih zbivanja. Vjerovatno će jednog dana, za 50-tak godina, ta mjesta postati suvišna, te će se svoditi na mjesne zajednice.

Od onih "dobrih", ekonomski dobro stoje: Široki Brijeg, Tuzla, Visoko, Bihać, a naročito i iznad svih Vitez.
dezurni_ucenik

#282 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by dezurni_ucenik »

Sokolac,Visegrad,Rogatica.
kurty

#283 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kurty »

aCme wrote:
mk ultra wrote:
Red Wolf wrote:Vares,bez daljnjeg
Kalinovik
Nevesinje
Bileća
Breza
e jbg sad

ovdje ocito kome koji grad/ic smeta, navede se to ime...
haj da te pitam, sto Breza???
kurty

#284 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kurty »

bach wrote:
Općina sa najviše nezaposlenih u državi. Preko 75 posto. Leglo kriminala. Ovi koji presreću građane po Vilsonovom nisu razbojnici sa Grbavice ili POfalića. To je najćešće tzv "ilijaška grupa".
Ilijap je grad zaboravljen od svih i čini se nepotreban bilo kome. Kultura nula bodova, sport, isto tako, Dom zdravlja bez pedijatra, specijalista i rengena...Loše škole, slab javni prijevoz, zadnji bus za Ilijaš oko devet navečer i obratno... Grad ima folklor i lokalni radio... Katastrofa i sramota za Kanton Sarajevo i državu...

jel pod "javni" mislis samo na GRAS???
bach

#285 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by bach »

kurty wrote:
  • ovdje ocito kome koji grad/ic smeta, navede se to ime...

Kurty je li ovo još uvijek slika vodovoda u Brezi

Image

http://brezanskafurka.blogger.ba/arhiva ... 14/2171413
Načelnik ima šta da asfaltira

“Svaki načelnik koji je došao, napravio je asfalt u svom selu, a koje su to pare, čije su?!”, ogorčen je Hodžić. Njegova supruga podsjeća da je aktuelni načelnik Seid Smailbegović obećao prošle godine da će “u maju svi imati vode”. Mirsada Šabić komšinica Hodžića, imala je problema s komunalnim preduzećem zbog, tzv., ratnog duga. “Moj muž je demobilisani borac, a ja ne radim. Ganjali su me za 218 KM duga, pa smo napravili ugovor na 36 mjeseci, da bi mi stigli sudski troškovi iz 2002. i čovjek na vrata da plijeni imovinu. Imam ja samo muža, ako hoćeš, vodi njega, rekla sam. Šta imaš zaplijeniti?!”, šali se Mirsada dodajući: “Pojedinačno mi ne možemo ništa uraditi, jer ovo nije problem s kojim se suočava samo nas četvero, već cijela Breza.”

U domu Hodžića pridružila nam se i komšinica Marina Bundić. “Ispod moje zgrade izlijeva se kompletna kanalizacija, a niko neće ništa da poduzme da se izmjesti taj izvor zaraze”, ogorčena je Marina, koja o kvalitetu vode kaže: “I to što nam puste puno je otrova, kanalizacije. Poželjela sam se vode napiti, a ne znam jel’ mi Veronika ikad pila vodu sa ćesme otkako se rodila. A deveta joj godina. Ili joj prokuhavam vodu ili dajem čaj, sok.” No, Marina iznosi još jedan problem s kojim se susreću Brezani. U ljeto 2008. odsustvovala je iz kuće dva mjeseca; za taj period dobila je račune u iznosu od 60 i 100 KM?! Brezom je ovih dana prostrujala vijest da su u zgradi “29” isključili dotok vode: “I nama su stavili obavijest da ako jedan stanar nije platio, zatvorit će vodosnabdijevanje cijeloj zgradi. Ja sam samohrana majka, na birou, redovno plaćam, znači, meni će zavrnuti vodu?!”

Voda je Božji dar

Načelnika Seida Smailbegovića u gradskoj upravi nismo pronašli jer je na putovanju u Francuskoj i vratit će se tek za 10 dana. O problemu vodosnabdijevanja rečeno nam je da niko drugi nije ovlašten da govori, te smo upućeni na Komunalno preduzeće koje pokriva vodovod, čistoću i grijanje. Otužan je prizor trošne zgrade Komunalnog preduzeća, nagrđene velikim i bučnim agregatom. Još jedna asocijacija na opsadno stanje. Upravi Komunalnog preduzeća isključena je električna energija još od početka 2009. zbog duga od 200.000 KM prema elektrodistribuciji. Tri puta dnevno uključuju agregat po sat vremena, kako bi obavili određene poslove.

Mujo Muratović, v.d. direktora, dočekuje nas riječima da on, kao i preduzeće na čijem je čelu “nemaju šta kriti”. Pita nas šta ćemo popiti. “čašu vode, molim vas”, odgovaramo. Jedna uposlenica dobacuje: “Nemojte vode… gluposti talasaju.” Muratović je prijekorno upozorava da ne komentira i da donese vodu. U plavoj čaši teško je ocijeniti mutnoću vode. “To je fora, izgleda da niste ni žedni”, dodaje Muratović. Razgovoru prisustvuje i Alija Nefić iz tehničke slu žbe preduzeća. Nefić i Muratović su saglasni da “15-20 dana u godini, kada je intenzitet padavina veći, sva izvorišta dobiju određen procenat mutnoće, odnosno, fizičke nečistoće”. No, svakodnevno se, kako ističu, vrši analiza svakog od pet izvorišta. Dom zdravlja koristi te analize i sedmično šalje u Kantonalni zavod za zdravstvo u Zenicu, na bakteriološku, hemijsku i fizičku analizu. “Građani tri-četiri puta po tri-četiri dana piju, odnosno ne piju, mutnu vodu. Vjerovatno nisu ludi da je piju, zna se kakva je voda i zašto je mutna. Problem mutne vode će ostati sve dok se ne naprave novi filteri”, kaže Nefić. Direktor Muratović objašnjava da je razlog stogodišnja eksploatacija ugljena: “Breza je sva ispod u dva nivoa iskopana i mi još koristimo pojedine vodove koje su Austrougari ugrađivali, a veliki problem nedostatka vode su jamski radovi, koji su naručili režim podzemnih voda.”

No, u pozadini problema, prema riječima Muratovića, su dugovanja prema Komunalnom preduzeću – dug privrednih subjekata od 374.393 KM i dug građana od 897.464 KM. Stoga se krenulo u akciju isključenja: “Znate šta mi građanin kaže? ’Voda je Božji dar i ti mi je ne možeš isključiti’”, ali i naplate sudskim putem i pljenidbe. “Zaplijenimo, recimo, neki stari televizor koji niko neće da kupi i mi opet ne dobijemo pare. Tek unazad nekoliko mjeseci uspijevamo realizirati povrat preko platnih lista rudnika u Brezi, zato što oni imaju redovnu platu. Od novog postrojenja koje će dati nove količine vode za grad, iz Komunalnog ističu da će se izvući iz ljetnih redukcija, ali, u ovom trenutku, činjenica je da Breza “ne raspolaže dovoljnim količinama pitke vode”
fortaleza

#286 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by fortaleza »

Iščitao sam temu i nekako se najviše spominje Vareš, a ljudi tamo nisu zaslužili takvo stanje. Kao što su već neki napisali, a i sam mogu potvrditi, najbolji ljudi i domaćini, jako vrijedni, pošteni i radišni barem iz svog iskustva. U postratnom razdoblju dosta ih se odselilo po europi, a ima ih i po hercegovini, sela oko gradića doslovno opustjela. Ne tako ružno koliko bezperspektivno i uništeno mjesto.
desni

#287 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by desni »

It_is_a_Leclerc wrote:Prvo da vas pohvalim sve jer je tema zaista prva liga. Odavno nije bilo bolje.

Mislim da je sve do kriterija za to rangiranje "jada". Recimo, meni su jadne sredine u kojima niko ne živi, u kojima nema perspektive, koje su propale u svakom smislu. Svi gradovi u BiH su lijepi i imaju neku znamenitost koju, kad bi uslikao, mogao bi pomisliti - "Jooj, ovo je baš fino", al' jebi ga, nema od tog života.

Kako sam rekao već. Po meni su općenito najjadnije općine koje su nastale u Dejtonu - Istočni Mostar, Istočni Drvar, Trnovo FBiH, Foča-Ustikolina. Jer, to su bukvalno općine sa po 200-1000 ljudi, uglavnom penzionera. Zatim su tu etnički očišćene teritorije u Istočnoj Bosni i Hercegovini: Srebrenica, Han Pijesak, Žepa, Milići, Vukosavlje, a naročito Čajniče (pobijen sve i jedan Bošnjak).

Kako im pomoći ?! Pa nikako zasad. Jednostavno, ta mjesta biološki odumiru, kao posljedica ratnih zbivanja. Vjerovatno će jednog dana, za 50-tak godina, ta mjesta postati suvišna, te će se svoditi na mjesne zajednice.

Od onih "dobrih", ekonomski dobro stoje: Široki Brijeg, Tuzla, Visoko, Bihać, a naročito i iznad svih Vitez.
Vitez je leglo šverca,mislim na ovlaštene uvoznike svega i svačega.Ima li u Vitezu da proizvode šta sem eksploziva.Gradačac,Visoko,Tešanj,Goražde,Gračanica,Živinice i uslovno Banovići i Kakanj će za 10 godina biti vrh.
kurty

#288 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kurty »

bach wrote:
kurty wrote:
  • ovdje ocito kome koji grad/ic smeta, navede se to ime...

Kurty je li ovo još uvijek slika vodovoda u Brezi

Image

http://brezanskafurka.blogger.ba/arhiva ... 14/2171413
Načelnik ima šta da asfaltira

“Svaki načelnik koji je došao, napravio je asfalt u svom selu, a koje su to pare, čije su?!”, ogorčen je Hodžić. Njegova supruga podsjeća da je aktuelni načelnik Seid Smailbegović obećao prošle godine da će “u maju svi imati vode”. Mirsada Šabić komšinica Hodžića, imala je problema s komunalnim preduzećem zbog, tzv., ratnog duga. “Moj muž je demobilisani borac, a ja ne radim. Ganjali su me za 218 KM duga, pa smo napravili ugovor na 36 mjeseci, da bi mi stigli sudski troškovi iz 2002. i čovjek na vrata da plijeni imovinu. Imam ja samo muža, ako hoćeš, vodi njega, rekla sam. Šta imaš zaplijeniti?!”, šali se Mirsada dodajući: “Pojedinačno mi ne možemo ništa uraditi, jer ovo nije problem s kojim se suočava samo nas četvero, već cijela Breza.”

U domu Hodžića pridružila nam se i komšinica Marina Bundić. “Ispod moje zgrade izlijeva se kompletna kanalizacija, a niko neće ništa da poduzme da se izmjesti taj izvor zaraze”, ogorčena je Marina, koja o kvalitetu vode kaže: “I to što nam puste puno je otrova, kanalizacije. Poželjela sam se vode napiti, a ne znam jel’ mi Veronika ikad pila vodu sa ćesme otkako se rodila. A deveta joj godina. Ili joj prokuhavam vodu ili dajem čaj, sok.” No, Marina iznosi još jedan problem s kojim se susreću Brezani. U ljeto 2008. odsustvovala je iz kuće dva mjeseca; za taj period dobila je račune u iznosu od 60 i 100 KM?! Brezom je ovih dana prostrujala vijest da su u zgradi “29” isključili dotok vode: “I nama su stavili obavijest da ako jedan stanar nije platio, zatvorit će vodosnabdijevanje cijeloj zgradi. Ja sam samohrana majka, na birou, redovno plaćam, znači, meni će zavrnuti vodu?!”

Voda je Božji dar

Načelnika Seida Smailbegovića u gradskoj upravi nismo pronašli jer je na putovanju u Francuskoj i vratit će se tek za 10 dana. O problemu vodosnabdijevanja rečeno nam je da niko drugi nije ovlašten da govori, te smo upućeni na Komunalno preduzeće koje pokriva vodovod, čistoću i grijanje. Otužan je prizor trošne zgrade Komunalnog preduzeća, nagrđene velikim i bučnim agregatom. Još jedna asocijacija na opsadno stanje. Upravi Komunalnog preduzeća isključena je električna energija još od početka 2009. zbog duga od 200.000 KM prema elektrodistribuciji. Tri puta dnevno uključuju agregat po sat vremena, kako bi obavili određene poslove.

Mujo Muratović, v.d. direktora, dočekuje nas riječima da on, kao i preduzeće na čijem je čelu “nemaju šta kriti”. Pita nas šta ćemo popiti. “čašu vode, molim vas”, odgovaramo. Jedna uposlenica dobacuje: “Nemojte vode… gluposti talasaju.” Muratović je prijekorno upozorava da ne komentira i da donese vodu. U plavoj čaši teško je ocijeniti mutnoću vode. “To je fora, izgleda da niste ni žedni”, dodaje Muratović. Razgovoru prisustvuje i Alija Nefić iz tehničke slu žbe preduzeća. Nefić i Muratović su saglasni da “15-20 dana u godini, kada je intenzitet padavina veći, sva izvorišta dobiju određen procenat mutnoće, odnosno, fizičke nečistoće”. No, svakodnevno se, kako ističu, vrši analiza svakog od pet izvorišta. Dom zdravlja koristi te analize i sedmično šalje u Kantonalni zavod za zdravstvo u Zenicu, na bakteriološku, hemijsku i fizičku analizu. “Građani tri-četiri puta po tri-četiri dana piju, odnosno ne piju, mutnu vodu. Vjerovatno nisu ludi da je piju, zna se kakva je voda i zašto je mutna. Problem mutne vode će ostati sve dok se ne naprave novi filteri”, kaže Nefić. Direktor Muratović objašnjava da je razlog stogodišnja eksploatacija ugljena: “Breza je sva ispod u dva nivoa iskopana i mi još koristimo pojedine vodove koje su Austrougari ugrađivali, a veliki problem nedostatka vode su jamski radovi, koji su naručili režim podzemnih voda.”

No, u pozadini problema, prema riječima Muratovića, su dugovanja prema Komunalnom preduzeću – dug privrednih subjekata od 374.393 KM i dug građana od 897.464 KM. Stoga se krenulo u akciju isključenja: “Znate šta mi građanin kaže? ’Voda je Božji dar i ti mi je ne možeš isključiti’”, ali i naplate sudskim putem i pljenidbe. “Zaplijenimo, recimo, neki stari televizor koji niko neće da kupi i mi opet ne dobijemo pare. Tek unazad nekoliko mjeseci uspijevamo realizirati povrat preko platnih lista rudnika u Brezi, zato što oni imaju redovnu platu. Od novog postrojenja koje će dati nove količine vode za grad, iz Komunalnog ističu da će se izvući iz ljetnih redukcija, ali, u ovom trenutku, činjenica je da Breza “ne raspolaže dovoljnim količinama pitke vode”
to jedna zgrada cini opcinu???
i ti nasao primjer jednog JKP-a...

Dalekodo toga da tvrdim da je Breza super, divna, bajna, krasna... Ali nije joj mjesto medju najjadnijim opcinama sigurno...

Mislim ako cemo tvojim primjerom sada ici, mozemo u svakom mjestu naci po jednu rusevinu i tvrditi da je to mjesto "jadno"
Last edited by kurty on 15/02/2014 01:09, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#289 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

desni wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Prvo da vas pohvalim sve jer je tema zaista prva liga. Odavno nije bilo bolje.

Vitez je leglo šverca,mislim na ovlaštene uvoznike svega i svačega.Ima li u Vitezu da proizvode šta sem eksploziva.Gradačac,Visoko,Tešanj,Goražde,Gračanica,Živinice i uslovno Banovići i Kakanj će za 10 godina biti vrh.
Kad prođeš kroz Vitez, bukvalno nemaš praznog poslovnog prostora. Od Fisa, Economica... Kriminalci ?! Pa dobro. Nisu ni u Las Vegasu čista posla, pa ne vidim da je nešto ojađen.

Sve općine koje spominješ (osim Gračanice, Goražda - uglavnom zbog Preventa i Visokog) su snažno pogođene propašću privrednih giganata od prije rata, iza kojih ostaju prazna postrojenja, nezadovoljni i nezaposleni, te siromašni ljudi. Teško je očekivati da će takve općine za 10 godina dostići neki nivo za ozbiljnije razmatranje u konkurenciji najboljih mjesta.
desni

#290 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by desni »

It_is_a_Leclerc wrote:
desni wrote:

Kad prođeš kroz Vitez, bukvalno nemaš praznog poslovnog prostora. Od Fisa, Economica... Kriminalci ?! Pa dobro. Nisu ni u Las Vegasu čista posla, pa ne vidim da je nešto ojađen.

Sve općine koje spominješ (osim Gračanice, Goražda - uglavnom zbog Preventa i Visokog) su snažno pogođene propašću privrednih giganata od prije rata, iza kojih ostaju prazna postrojenja, nezadovoljni i nezaposleni, te siromašni ljudi. Teško je očekivati da će takve općine za 10 godina dostići neki nivo za ozbiljnije razmatranje u konkurenciji najboljih mjesta.
Jedini gigant koji je propao u ovim mjestima je Konjuh u Živinicama.Ovlašteni distributeri se vrlo lahko mogu preseliti u druga mjesta mimo Viteza.Nemaš informacija jarane,navedi mi gigante iz mjesta koja sam nabrojao a koji su propali.
neruda

#291 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by neruda »

Ovdje uglavnom pišu ljudi koji u gradovima o kojima pišu nisu nikad bili
BornInHell

#292 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by BornInHell »

.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Objektivni navijac

#293 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Objektivni navijac »

Dobra tema. :thumbup:
No,cini mi se da anketa nije bas pogodila ,a cini mi se da svi dijele tako misljenje,jer osim Varesa,niko nema neki pomena vijedan broj glasova. Po meni pola gradova na anketi su potpuno nepravedno tu. No,mozda je postavljac teme,ispravno stavio i komentarisao samo gradove koje je vidio i u kojima je bio. No,kako su vidim neki forumasi vec primjetli,na listi nema apsolutnih sampiona BiH u ovoj neslavnoj kategoriji. Grahovo ,bio,radio prije desetak godina,ono je dno dna. Sada je bolje ali jos uvijek je uzas. Glamoc,malo bolje ali slicno. Istocna Bosna,kompletna. Bratunac,Srebrenica,Vlasenica,Visegrad cak i Foca,isto gradovi iz druge dimenzije,jad ,bijeda,uzas. Zabravih Zvornik,gdje ima ljudi ali se isto primjecuje silna neimastina. Za njih je Lukavac sa liste cisti SF ,Zapadna Evropa :izet:
U Istocnoj Hercegovini,vrijedi pomenuti kao pozitivu Trebinje ali ostalo Ljubinje,Rudo,Bileca cisti horor. Cak i Stolac. Osim siromastva,fascinira me teska atmosfera,neugodno je i ruzno. U svim tim gradovima u Istocnoj Bosni i Istocnoj Hercegovini covjek se osjeca ruzno i neugodno,sto bi se reklo : Kao krmak u Teheranu.
Poslije pisanja topica sam preletio temu i vidjeh da sam zaboravio dva bisera : Rogaticu i Han Pijesak :D :D
ho oponopono

#294 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by ho oponopono »

...đe ste beograđani! :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#295 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

ušće wrote:
Lakat Jebić wrote:lusci palanka
Lušci palanka sad djeluje malo ljepše i svjetlije prije 3 dana sam prošao na putu za Krupu još se vide ožiljci nedavne prošlosti ali prolazio sam tim putem i prije 8-9 godina tada je stvarno bilo nekako mračno i zastrašujuće ,a tako mali prostor ...

Lusci palanka, to je opstina ili ne?, gdje se tacno nalazi?
spreca

#296 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by spreca »

Mozel neko ko je bio u Kljucu nesto reci o tom gradicu?
kakavdanakneiskustvu

#297 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

spreca wrote:Mozel neko ko je bio u Kljucu nesto reci o tom gradicu?

Ja par puta prolazio,ne znam da se ima sta vidjeti
155_mm

#298 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by 155_mm »

u prinicu moze se reci da mjesta u zoni koridora 5C imaju mogucnost razvoja u buducnosti (ekonomskog, demografskog i kulturnog) a ostatak moze samo da stagnira ili propada. i sad se da vidjeti da sto si u vecoj saobracajnoj izolaciji ( citaj bosanskoj vukojebini) da se sve vise propada i ekonomski i demografski a kultura je ovdje suvisna i za pomijenuti.

kako stvari izgledaju buducnost u BiH imaju samo podrucja u dolini rijeka neretve i bosne i regije koje su dobro povezane sa tim koridorom ( elektrificirana zeljeznica i auto-put) a to su banjalucka i tuzlanska regija. milorad vec pravi autoput do koridora a elektrificiranu prugu vec ima. jedino bosnje kasne sa povezivanjem tuzle sa koridorom. stvarno je kriminalno da tuzla i nakon 20 godina i dalje bude u nekoj vrsti saobracajne izolacije. a radi se o nekih 50 tak KM pruge i autoputa tamo negdje do zavidovica.

izuzetak su bijeljinska regija koja se sljepa uz beograd i cazinska krajina koja se se sljepa uz zapadnu europu. ovo sljepanje ima nedostatak da je velika opasnost da ti ta regija uz koju se sljepas izvuce mlado stanovnisto i sjebe te demografski.
rekla-kazala

#300 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by rekla-kazala »

bach wrote:
kamen spoticanja wrote:
bach wrote:
Ja vjerujema da je tako, ja tamo nisam nikada bio pa ne mislim da sam komp. da o tome pričam.

Od većih "jadnih" gradova ja bih izvojio Zenicu. Milim da su u Zenici ništo iole vrijedno nije izgradilo, osim Džannanovića koja zviždi pust. U Zenici nema baš ništa zanimljivo, ono da sebe stavimo u poziju čovjeka kojima viška para i vreman, ubaci ženu i dječicu u auto i ide u zenicu da troši pare. Neka zanimljiva radnja, hotel, restoran... Ništa

Korupcija o općinskoj administraciji ogromna. Mislima da nema mjesta u državi gdje je teže pokrenuti neki mali posao ili radnju. Prijatelji Zeničani su mi pričali da otvaranje trafiike na nekoj lokaciji bliže centru treba 20.000 M mita, za otvaranje neke veće trgovine i preko 50.000 KM. Načelniku i ljudima oko njega...

Zenica je tužan, siv i jadan grad. Popis će tek pokazati koliko se grad smanjio...
:-) :-)
izaberi grad u drzavi po svojoj zelji,pa cemo onda uporediti izgradjeno u tom gradu i ono izgradjeno u zenici nakon agresije
Koliko je stanova izgrađeno u Zenici nakon rata?
Poslije rata je u Zenici izgrađeno cca 1000 stanova. Zenica kao i Tuzla nema potrebe za stanovima jer je izgubila 30.000 stanovnika isto kao i Tuzla i ima višak stanova u odnosu na broj domaćinstava za 20.000.
Zenica je bila i ostala radnički grad i tako je treba i posmatrati.
Ima odličnu infrastrukturu, nema redukcija vode, uredan odvoz smeća, uređene parkove, jedini atletski stadion u BiH, najbolji nogometni stadion, najmoderniju dvoranu, multiplex kino, zatvoreni bazen, uređene teniske terene, uređena šetališta.,...
Ima i par kvalitetnih restorana i dva nova hotela. Mane su to što nema veliku dnevnu migraciju kao Sarajevo,.. to što nema ambasade,... turista,... to što nema veliku ponudu fakulteta kao Sarajevo, Tuzla, Mostar,..to što nema značajnijih dešavanja osim ZEPS-a i utakmica reprezentacije i to što kantonalna bolnica nije na nivou Sarajeva, Tuzle, Mostara.
U svakom slučaju život u Zenici je daleko kvalitetniji sadržajem nego u manjih općina a daleko jeftiniji nego u Sarajevu tako da u Zenici 700 KM realno vrijedi više nego 1.000 KM Sarajevu. ;-)
Last edited by rekla-kazala on 15/02/2014 09:40, edited 3 times in total.
Post Reply