Dacia
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Mlad i Nevin
#277 Re: Dacia
Benzinci u daciji su ipak starog kova te je logicno da za danasnje uslove trose relativno puno. Ja imam Bravu 1.6 koja je u toj generaciji sto se tice motora i otvorene ni u kom slucaju ne moze trositi ispod 7 l, grad obavezno ide preko 10 i to pazljive voznje! Malo je ironicno znati da mi vremesna limuzina trosi gotovo kao Touareg v6 TDI, a za plin je prekasno, auto je star 17 god a sekvent od 1100 KM ugraditi na auto koje vrijedi oko 2500 KM nije bas pametno. Na dacijama je plin maltene obavezna investicija ako slove za aua koja cuvaju novcanik.
-
citro
#278 Re: Dacia
Fino ja rekoh jednom - Mazda vazda !dinozzoM6 wrote:I onda dođe BMW 750dcitro wrote:Zvuci dobro.dinozzoM6 wrote:I na kraju opet dođem na ovaj Skyactiv-D 175 KS i 420 Nm![]()
To će se morat' nabaviti eventualno nekad
A ovo jos mnogo bolje: 230 kW, 650 NM.
Gdje ? Audi 3.0 tdi biturbo
Nisam ljubitelj ovog brenda ali kada smo kod brojki
3.0 turbodizel sa 280kW (380KS) i 740 Nm xD
Al' odosmo daleko hahaha
A point kod Mazdinog 2.2 motora mi je bio da je u Golfu GTD novom 2.0 TDI sa 185 KS i 380 Nm, znači nabrijali konje koji ga prodaju, a ono što je bitno, jebo to, pogotovo što kod ovog TDI-ja je ova snaga pred sami redline, a Mazdin Skyactiv dizel se vrti do 5200 rpm, što je za dizele čak i BMW-ove pravi wow
I kod Mazdinih skyactiv motora, kompresija 14:0 i kod benza i kod dizela, itd, svašta su nešto promijenili, izmislili sve nanovo
Ne razumjeh dobro poentu kada poredis motor 2.2 i 2.0 ? Normalno da 2.2 ima veci obrtni moment, a za konje je lakse.
-
citro
#279 Re: Dacia
Gle cuda, sad pogledah- PSA 2.2 motor 204 KS i 450 NM.
A nije ni Skyactive niti Skypasive
A nije ni Skyactive niti Skypasive
-
dinozzoM6
#280 Re: Dacia
A onda pronađeš podatke o potrošnji (ostvarivoj) i CO2
hehehe
I vratimo se na pouzdanost
Ubismo ovu Dacijinu temu xD
Btw. pitao sam na FB-u Dacia BiH kada će Dokker kod nas, kažu već došao prodali već 10-ak komada, objavit će cjenik na web-u za par dana.
Nisam ni znao xD
I vratimo se na pouzdanost
Ubismo ovu Dacijinu temu xD
Btw. pitao sam na FB-u Dacia BiH kada će Dokker kod nas, kažu već došao prodali već 10-ak komada, objavit će cjenik na web-u za par dana.
Nisam ni znao xD
-
citro
#281 Re: Dacia
Ne da mi se traziti. Cini mi se da ti znas. Je li razlika velika ?dinozzoM6 wrote:A onda pronađeš podatke o potrošnji (ostvarivoj) i CO2hehehe
Sta znaci ostvariva potrosnja ? Normalno da vise trosi upotrijebljenih 200 KS od upotrijebljenih 170 KS, i da ima vise CO2.
Energija ne dolazi iz have.
-
citro
#282 Re: Dacia
Dokker ce biti dobar, u kombinaciji sa dci naravno.
Ubio se za mnogo vrsta poslova a i za porodice.
Jedino ce cugati gorivo malo vise na autoputu zbog velikog poprecnog presjeka.
Cuj prodali desetak komada ? Gdje ? Nisam ni jedan vidio na ulici u Sa.
Ubio se za mnogo vrsta poslova a i za porodice.
Jedino ce cugati gorivo malo vise na autoputu zbog velikog poprecnog presjeka.
Cuj prodali desetak komada ? Gdje ? Nisam ni jedan vidio na ulici u Sa.
-
dinozzoM6
#283 Re: Dacia
Nisam ni ja iskren da budem, ni u Zenici ni u Sarajevu xD
Predložio sam im malo agresivniju reklamnu kampanju, mislim da Dokker (Van pogotovo) ima potencijala kod nas.
-----------
Tek sad dolazim na poentu ustvari ove Skyactiv tehnologije, smanjenjem kompresije, pametnim ubrzigavanjem i svačim nečim su povećali iskoristivost (takozvano eta, efikasnost) motora, sada se veći dio energije uspijeva potrošiti na kretanje a ne ispari u vidu toplote.
Kad smo kod ovog benzinca, sjećam se teksta u AutoKlubu kada su testirali CX-5 sa ovim G motorom, koliko je malo trošio mislili da se board kompjuter sjebao i da laže opasno, i istakali gorivo iz rezervoara da vide koliko je ostalo, ponovo sipali, provjeravali deset puta. Uspjeli na otvorenoj spustiti na 4.7, po gradu 6.9, a 2.0 atmosferac sa 165 KS. I još kažu ima nevjerojatnu krivulju momenta, pravo iskoristiva mašina.
Predložio sam im malo agresivniju reklamnu kampanju, mislim da Dokker (Van pogotovo) ima potencijala kod nas.
-----------
Tek sad dolazim na poentu ustvari ove Skyactiv tehnologije, smanjenjem kompresije, pametnim ubrzigavanjem i svačim nečim su povećali iskoristivost (takozvano eta, efikasnost) motora, sada se veći dio energije uspijeva potrošiti na kretanje a ne ispari u vidu toplote.
Kad smo kod ovog benzinca, sjećam se teksta u AutoKlubu kada su testirali CX-5 sa ovim G motorom, koliko je malo trošio mislili da se board kompjuter sjebao i da laže opasno, i istakali gorivo iz rezervoara da vide koliko je ostalo, ponovo sipali, provjeravali deset puta. Uspjeli na otvorenoj spustiti na 4.7, po gradu 6.9, a 2.0 atmosferac sa 165 KS. I još kažu ima nevjerojatnu krivulju momenta, pravo iskoristiva mašina.
Last edited by dinozzoM6 on 18/01/2014 21:55, edited 1 time in total.
-
romeomoraprezivjeti
#284 Re: Dacia
Jos malo pa ce i ove mazde proizvoditi gorivo k'o vw,eh onda ce se zakuhati pravo?!:-D
poslano s moga Sonija Ze:-D
poslano s moga Sonija Ze:-D
-
dinozzoM6
#285 Re: Dacia
Iskren da budem, ni ja nisam mogao vjerovati u neke navode, ali nakon što sam pročitao pun vrag testova, kad njemački AutoBild i ADAC kažu da nisu još susreli takav odnos performansi i potrošnje sve mi je jasno. 
Samo ovo smanjenje, odnosno povećanje kompresijskog omjera je nevjerojatan poduhvat. Puno je tu inženjerstva i općenito razmišljanja bilo uključeno, baš su se potrudili da se odupru down-sizingu xD
Samo ovo smanjenje, odnosno povećanje kompresijskog omjera je nevjerojatan poduhvat. Puno je tu inženjerstva i općenito razmišljanja bilo uključeno, baš su se potrudili da se odupru down-sizingu xD
-
direstraits0078
#286 Re: Dacia
Mo's mislit' kad kupi neko polovnu s 200k na ledjima i kad bude trebalo da se nesto popravi na motoru. Moze sjest' i plakat'. Bar sto se tice BH.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#287 Re: Dacia
Dobro je,nisi zaboravangolfiista wrote:jel to punica dala krugmali_milojica wrote:Vozi sam Clio Ph2 sa 1.5 dci motorom. Nikada,ali bas nikada u Sarajevu potrosnja nije prelazila 6.5 litara. Mjereno nekoliko puta,sipano od cepa do cepa,uzorak na nekoliko rezervoara i par hiljada kilometara. Otvorene,realno oko 4-4.5 litre
Clio 1,2 16v, 75 KS, gradska vožnja od čepa do čepa 7,8 litra, mada comp pokazuje 6,8 ( laže ko´ pas ).
Nije punica,mada je imala isti auto. Imao sam davno,davno prije nje,pa kada je sebi kupovala auto,relativno jeftin,zenski i da malo trosi,meni se kao logicno nametalo Clio da joj preporucim. Navaljivao sam na nekog Punta JTD,ali nije htjela ni cuti za Talijana
-
citro
#289 Re: Dacia
Ovo se odnosilo na Mazdu.citro wrote:Da, svaka im cast !
-
dinozzoM6
#290 Re: Dacia
Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, prelazit će ovi više i od 300k bez potrebe da se mašina otvaradirestraits0078 wrote:Mo's mislit' kad kupi neko polovnu s 200k na ledjima i kad bude trebalo da se nesto popravi na motoru. Moze sjest' i plakat'. Bar sto se tice BH.
Al' zato kad se Ibro električar uhvati ovog KERS-a
I s ovim i-Stop (start-stop) sistemom se hvale da pozicioniraju klipove tako da kad trebaš ponovno krenuti sa raskrsnice auto se upali u slijedećih 0.4 sec, nikad duže mu ne treba, kao mnogo brži sistem nego dosad kod ostalih proizvođača.
Mada bih ja to prvo isključio kad bih sjeo u auto hahahah xD
- stakasa
#291 Re: Dacia
Na ovoj Mazdi je sve kako treba. Kao i obicno, nema djecijih bolesti nego kad auto izade sve je razvijeno do kraja, ne popravlja se u hodu. Presvlake su ruzne. Ruzan osjecaj pod rukom. Pa je koza pozeljna. Parking senzori su fantazija. Bolje nisam probo. Upozoravanje da imas nekoga u mrtvom uglu isto tako. Dizel se preporucuje u kombinaciji sa automatom, prodavac je insistiro na tome. Ja nisam steko taj dojam. Stvarno odlicno autodinozzoM6 wrote:Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, prelazit će ovi više i od 300k bez potrebe da se mašina otvaradirestraits0078 wrote:Mo's mislit' kad kupi neko polovnu s 200k na ledjima i kad bude trebalo da se nesto popravi na motoru. Moze sjest' i plakat'. Bar sto se tice BH.
Al' zato kad se Ibro električar uhvati ovog KERS-a![]()
I s ovim i-Stop (start-stop) sistemom se hvale da pozicioniraju klipove tako da kad trebaš ponovno krenuti sa raskrsnice auto se upali u slijedećih 0.4 sec, nikad duže mu ne treba, kao mnogo brži sistem nego dosad kod ostalih proizvođača.
-
citro
#292 Re: Dacia
Ovo sa storiranjem elektricne energije u kondenzatore je malo klimavo jer isti imaju ogranicenu sposobnost akumulacije. Daleko manje energije mogu akumulirati. Kaze brze se pune nego akumulator, naravno ali se zato i prazne munjevitom brzinom.dinozzoM6 wrote:Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, prelazit će ovi više i od 300k bez potrebe da se mašina otvaradirestraits0078 wrote:Mo's mislit' kad kupi neko polovnu s 200k na ledjima i kad bude trebalo da se nesto popravi na motoru. Moze sjest' i plakat'. Bar sto se tice BH.
Al' zato kad se Ibro električar uhvati ovog KERS-a![]()
Moraju se prema tome ugradjivati kondenzatori ogromnih kapaciteta a oni kostaju i kostaju. I imaju svoju tezinu i dimenzije.
Ne znam, vidjecemo sve ovo na djelu.
-
dinozzoM6
#293 Re: Dacia
stakasa wrote:Dizel se preporucuje u kombinaciji sa automatom, prodavac je insistiro na tome. Ja nisam steko taj dojam. Stvarno odlicno auto
Al' džaba ja volim manuelac, pogotovo što je njihov strahota precizan i kratkog hoda (u mojoj mi se to najviše sviđa, a za ovu novu kažu da ima najkraći hod manuelnog mjenjača na svijetu(ne znam odakle im to i zar se to uopšte mjeri al' znam da je kraći od mog za 7mm, što nije malo))
Mislim da i im i ne treba preveliki kapacitet, jer se struja iz njih koristi tek kad pritisneš papučicu u zadnjih 25% hoda, tek tada ustvari alternator "ubacuje u prazan hod" i koristi se struja iz kondezatora, a da ti imaš sav moment i snagu na raspolaganju kad ti treba i za šta ti treba.citro wrote:Ovo sa storiranjem elektricne energije u kondenzatore je malo klimavo jer isti imaju ogranicenu sposobnost akumulacije. Daleko manje energije mogu akumulirati. Kaze brze se pune nego akumulator, naravno ali se zato i prazne munjevitom brzinom.
Moraju se prema tome ugradjivati kondenzatori ogromnih kapaciteta a oni kostaju i kostaju. I imaju svoju tezinu i dimenzije.
-
citro
#294 Re: Dacia
Vjeruj mi da treba kapaciteta ! Potrosaci el. energije u automobilu su postali vrlo ozbiljni i zahtjevni. U toj oblasti sam na svom terenu.dinozzoM6 wrote:stakasa wrote:Dizel se preporucuje u kombinaciji sa automatom, prodavac je insistiro na tome. Ja nisam steko taj dojam. Stvarno odlicno autoKažu da im je dobar ovaj novi automatic.
Al' džaba ja volim manuelac, pogotovo što je njihov strahota precizan i kratkog hoda (u mojoj mi se to najviše sviđa, a za ovu novu kažu da ima najkraći hod manuelnog mjenjača na svijetu(ne znam odakle im to i zar se to uopšte mjeri al' znam da je kraći od mog za 7mm, što nije malo))
Mislim da i im i ne treba preveliki kapacitet, jer se struja iz njih koristi tek kad pritisneš papučicu u zadnjih 25% hoda, tek tada ustvari alternator "ubacuje u prazan hod" i koristi se struja iz kondezatora, a da ti imaš sav moment i snagu na raspolaganju kad ti treba i za šta ti treba.citro wrote:Ovo sa storiranjem elektricne energije u kondenzatore je malo klimavo jer isti imaju ogranicenu sposobnost akumulacije. Daleko manje energije mogu akumulirati. Kaze brze se pune nego akumulator, naravno ali se zato i prazne munjevitom brzinom.
-
dinozzoM6
#295 Re: Dacia
Vjerujem, i ja sam u tim vodama donekle heheh.
Ali isto tako vjerujem da nisu japanski inženjeri ovo radili tek tako i napamet, ima svoju svrhu, i vjerojatno da im je bila prevelika masa ili gabaritnost ne bi to ni radili jer se ne bi dobilo ništa na kraju (kontraefekti).
http://www.mazda.com/mazdaspirit/env/i-eloop/
Ali isto tako vjerujem da nisu japanski inženjeri ovo radili tek tako i napamet, ima svoju svrhu, i vjerojatno da im je bila prevelika masa ili gabaritnost ne bi to ni radili jer se ne bi dobilo ništa na kraju (kontraefekti).
http://www.mazda.com/mazdaspirit/env/i-eloop/
Conventional alternator charges at around 12 volts (V), however i-ELOOP's variable voltage alternator can vary its output voltage from 12 V to 25V in response to the voltage level of the capacitor and making it possible to continually supply electricity to the capacitor.
Unlike a battery that works via chemical reaction, capacitors store energy as electricity and for this reason it can charge and discharge large amounts of electricity very quickly. It also exhibits very little deterioration of the electrodes even after prolonged use. Using capacitors as electricity storage devices in brake energy regeneration systems not only improves fuel economy, it is also expected to prolong the life span of the vehicles lead-acid battery. Furthermore, the capacitor used with i-ELOOP requires no heavy or precious metals, and its main component is activated charcoal making it very environmentally friendly.
-
citro
#296 Re: Dacia
I nije poenta da se iskljucuje alternator na zadnjih 25% gasa nego da se energija slobodnog kotrljanja automobila pretvara u elektricnu i akumuliracitro wrote:Vjeruj mi da treba kapaciteta ! Potrosaci el. energije u automobilu su postali vrlo ozbiljni i zahtjevni. U toj oblasti sam na svom terenu.dinozzoM6 wrote:stakasa wrote:Dizel se preporucuje u kombinaciji sa automatom, prodavac je insistiro na tome. Ja nisam steko taj dojam. Stvarno odlicno autoKažu da im je dobar ovaj novi automatic.
- stakasa
#297 Re: Dacia
Ne znam da su ikad izbacili nesto sto nije razvijeno do kraja A daju i deset godina fabricke garancije, ne daje se to napamet ili kao suplji marketinski trikdinozzoM6 wrote:Vjerujem, i ja sam u tim vodama donekle heheh.
-
dinozzoM6
#298 Re: Dacia
Ma da, ali mislio sam na to da oslobađa motor napora okretanja alternatora kada isti pruža struju uređajima u automobilu (obrtno magnetno polje koje se suprotstavlja... itd xD) i tada možeš svu snagu iskoristiti na ubrzavanje.citro wrote:I nije poenta da se iskljucuje alternator na zadnjih 25% gasa nego da se energija slobodnog kotrljanja automobila pretvara u elektricnu i akumulira
'i-ELOOP' features a new 12-25V variable voltage alternator, a low-resistance electric double layer capacitor and a DC/DC converter. 'i-ELOOP' starts to recover kinetic energy the moment the driver lifts off the accelerator pedal and the vehicle begins to decelerate. The variable voltage alternator generates electricity at up to 25V for maximum efficiency before sending it to the Electric Double Layer Capacitor (EDLC) for storage. The capacitor, which has been specially developed for use in a vehicle, can be fully charged in seconds. The DC/DC converter steps down the electricity from 25V to 12V before it is distributed directly to the vehicle's electrical components. The system also charges the vehicle battery as necessary. 'i-ELOOP' operates whenever the vehicle decelerates, reducing the need for the engine to burn extra fuel to generate electricity. As a result, in "stop-and-go" driving conditions, fuel economy improves by approximately 10 percent.
Ovo je kao što kažu najiskoristivije u stop-and-go vožnjama, znači gradski kreni stani semafor i to, na autoputu ubrzaš dvaput i održavaš brzinu vjerojatno se neće ni napuniti više sve dok se ne kreneš zaustavljati na naplatnim. xD
- ami8
#299 Re: Dacia
Odoste vi daleko od teme, pa kad se već truje da i ja malo dodam
, mislim da je ovaj VW polovnjak puno bolji od nove Dacie
http://youtu.be/VnneJ9Nar-E
http://youtu.be/VnneJ9Nar-E
-
dinozzoM6
#300 Re: Dacia
Pa šta je ovom zaglavio gas hahahaa