Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ranger

#276 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by ranger »

razonoda wrote:Vjerovatno si zbog takvog rezona i dobila posao. Jedni dguge trebaju. Jako me nervira stav zaposlenih, ( NEKIH), sto u poslodavcu vide neprijatelja , nekoga ko ih iskoristava. Ima i takvih , ali zaposleni ne shvataju da je firma , kao i nj, kuca, moraju dati sve od sebe da ta firma prezivi da dobro posluje, automatski je i njihov posao zagarantovan. Pa i ako nekad ostanu duze , pa im nije placeno, gazda to sve vidi i cijeni i ucinit ce sve da to na neki nacin nagradi.
vidi vidi kako da ne, nek se saaamo jos malo strpe, pa ce plata bit veca i redovna, samo dok otplati novog audija. et jel puno trazi?
1% je savjesnih gazda, 99% su stoka izrabljivacka.
razonoda

#277 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by razonoda »

Evo npr. zaposleni mogu uraditi ovo-jedan dan nek svi izostanu sa posla. Ima li takvih ujedinjenih ?
razonoda

#278 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by razonoda »

ranger wrote:
razonoda wrote:Vjerovatno si zbog takvog rezona i dobila posao. Jedni dguge trebaju. Jako me nervira stav zaposlenih, ( NEKIH), sto u poslodavcu vide neprijatelja , nekoga ko ih iskoristava. Ima i takvih , ali zaposleni ne shvataju da je firma , kao i nj, kuca, moraju dati sve od sebe da ta firma prezivi da dobro posluje, automatski je i njihov posao zagarantovan. Pa i ako nekad ostanu duze , pa im nije placeno, gazda to sve vidi i cijeni i ucinit ce sve da to na neki nacin nagradi.
vidi vidi kako da ne, nek se saaamo jos malo strpe, pa ce plata bit veca i redovna, samo dok otplati novog audija. et jel puno trazi?
Otvori svoj biznis, promjenit ces pricu preko noci. :-)
ranger

#279 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by ranger »

razonoda wrote:
ranger wrote:
Otvori svoj biznis, promjenit ces pricu preko noci. :-)
stavi se ti u poziciju njegovog djeteta kad babo radi od jutra do mraka a nema mu dati marku za skolu jer se zaduzio kod komsije zbog kasnjenja plate.
alphonse kauders

#280 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by alphonse kauders »

Balon koji je guru i sektaš napuhao je konačno pukao : Izvještaj Agencije za bankarstvo FBiH za 2014
Iako su 11 od 13 MKO ostvarile pozitivan rezultat u iznosu od oko 15 miliona KM, mikrokreditni sektor u FBiH kumulativno bilježi negativan financijski rezultat od oko 30 miliona KM (30.339 hiljada KM), a što je posljedica negativnog rezultata jedne MKF u iznosu od oko 45 miliona KM.
Jedna MKF značajnog obima operacija, nedomaćinskim poslovanjem i poslovanjem suprotno principima potrebne pažnje dobrog privrednika, te višestrukim i kontinuiranim kršenjem svih propisanih uvjeta poslovanja mikrokreditnih organizacija, u značajnoj mjeri destabilizira mikrokreditno tržište nanoseći direktnu štetu imovini fondacije, njenim povjeriocima, klijentima, te doniranim sredstvima od opšteg i zajedničkog interesa grañana FBiH.

Agencija je, u cilju stabilnosti mikrokreditnog sistema, poduzela brojne korektivne mjere prema istoj MKF, meñutim privremenim mjerama suda na prijedlog predmetne MKF, rješenja Agencije su odložena do okončanja upravnog spora, a nadležnosti Agencije iz Zakona o Agenciji i ZoMKO u ovom slučaju su u potpunosti derogirane, čime je Agencija onemogućena djelovati na način da efikasno regulira tržište i štititi stabilnost mikrokreditnog sistema u FBiH.
Da li će se SIPA ikad uključiti u ovaj predmet, upitno je, jer očigledno je da im fali stručnjaka za finansijske malverzacije...
mali_balon

#281 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mali_balon »

alphonse kauders wrote:Balon koji je guru i sektaš napuhao je konačno pukao : Izvještaj Agencije za bankarstvo FBiH za 2014
Iako su 11 od 13 MKO ostvarile pozitivan rezultat u iznosu od oko 15 miliona KM, mikrokreditni sektor u FBiH kumulativno bilježi negativan financijski rezultat od oko 30 miliona KM (30.339 hiljada KM), a što je posljedica negativnog rezultata jedne MKF u iznosu od oko 45 miliona KM.
Jedna MKF značajnog obima operacija, nedomaćinskim poslovanjem i poslovanjem suprotno principima potrebne pažnje dobrog privrednika, te višestrukim i kontinuiranim kršenjem svih propisanih uvjeta poslovanja mikrokreditnih organizacija, u značajnoj mjeri destabilizira mikrokreditno tržište nanoseći direktnu štetu imovini fondacije, njenim povjeriocima, klijentima, te doniranim sredstvima od opšteg i zajedničkog interesa grañana FBiH.

Agencija je, u cilju stabilnosti mikrokreditnog sistema, poduzela brojne korektivne mjere prema istoj MKF, meñutim privremenim mjerama suda na prijedlog predmetne MKF, rješenja Agencije su odložena do okončanja upravnog spora, a nadležnosti Agencije iz Zakona o Agenciji i ZoMKO u ovom slučaju su u potpunosti derogirane, čime je Agencija onemogućena djelovati na način da efikasno regulira tržište i štititi stabilnost mikrokreditnog sistema u FBiH.
Da li će se SIPA ikad uključiti u ovaj predmet, upitno je, jer očigledno je da im fali stručnjaka za finansijske malverzacije...
Image
alphonse kauders

#282 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Mikrokreditna fondacija Prizma otišla u stečaj

Mikrokreditna fondacija Prizma, koja je u posljednje vrijeme negativno uticala na rezultate mikrokreditnog sektora u BiH, otišla je u stečaj početkom juna ove godine.

Stečaj je pokrenulo je sedam finansijskih institucija koje su kreditirale i donirale novac ovoj fondaciji, među kojima su između ostalih Evropska banka za obnovu i razvoj i Credit Suisse Microfinance Fund Management Company (Credit
Suisse).
Mikrokreditna fondacija Prizma iskazala je u 2014. manjak prihoda nad rashodima od 45 miliona KM, kao rezultat otpisa velikog broja kredita.
Ukupna potraživanja MKF Prizma po otpisanim kreditima iznosila su na kraju 2014. godine 54,4 mil. KM i premašila su ukupan bruto portfolio ove fondacije (indeks 118,28 posto).

Agencija za bankarstvo FBiH oduzela je dozvolu MKF Prizma sredinom oktobra prošle godine, navodeći da je kršila propisana ograničenja i uvjete poslovanja, te
da ni nakon brojnih upozorenja nije uskladila svoje poslovanje sa odredbama Zakona o MKO.

Agencija je navela i da je utvrdila da MKF Prizma ugrožava svoju imovinu i donirana sredstva, te da ima 40-ak blokiranih transakcijskih računa.

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijelo je krajem novembra 2014. presudu kojom je poništena odluka Agencije za bankarstvo FBiH o oduzimanju dozvole ovog fondaciji.
MKF Prizma imala je krajem 2014. godine 86 zaposlenih, a raspolagala je sa 18 organizacionih dijelova u Federaciji BiH.

Ročište za ispitivanje prijava potraživanja MKF Prizma zakazano je za 23.09.2015. godine, kada će se održati Skupština povjerilaca, na kojoj će se, nakon izvještaja stečajnog upravnika (imenovan Abdulaziz Mahmutović), odlučiti
o daljem toku stečajnog postupka.
LINK

Desilo se ono što je bilo logično i samo se čekala konačna propast. Guru Crnkić na aparatima.
mirsek

#283 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mirsek »

Mene sad zanima jel ima neka kontrola duznika poslije stecaja.? Kontam crnkic digao kredite od raznih ustanova , njegovi ahbabi podigli milione u mikro kreditima i poslije stecaja se raskusurali.
Last edited by mirsek on 03/07/2015 11:40, edited 1 time in total.
karanana

#284 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by karanana »

ma kakva kontrola.....

lolu postaviti za inspektora i za strucnjaka za finansijske malverzacije jer sve zna. ko onaj frajer iz filma catch me if you can. leo.
jos jednom respect!
Image

kakva dojka.....
presao bih preko nesto ispodprosjecnije face koja je u jednu ruku sexi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#285 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Tomahawk11 »

Vezano za Prizmu....oni nisu dali kredit samo onom ko nije trazio. Tim sistemom su se i doveli do te cifre otpisa.
Kapitulaciju su potpisali kad su prestali isplacivati.
Cuj sud ponistio odluku Agencije za bankarstvo :lol: :mrgreen:
Kod nas sud izgleda samo sluzi da oslobadja kriminalce i stiti ih od zakona.
Roccohljup

#286 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Roccohljup »

lako je kad imaš zaleđinu iz SDA (preko babe), ti se ližeš sa fahrom, brat ti tužilac.........sosomange u klanu crnkić. Da je kakve države, taj bi već služio dugogodišnju robiju
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#287 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mali_milojica »

Poslije svega ovoga,da li to znaci da neko ko ima kredit kod njih,ne treba da ga vrati ?
Tomahawk11
Globalni moderator

#288 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Tomahawk11 »

mali_milojica wrote:Poslije svega ovoga,da li to znaci da neko ko ima kredit kod njih,ne treba da ga vrati ?
Zavisi u kojem je statusu Prizma.
Ako je stecajni postupak u toku, ako je postavljen stecajni upravnik, onda je vjerovatno i sluzba za naplatu. Treba uzeti u obzir i izvore sredstava koje su plasirali, vjerovatno ce se i oni zanimati sta je sa tim sredstvima. Uglavnom, tesko da ce obicni covjek izbjeci obavezu vracanja kredita.
avetinja

#289 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by avetinja »

MrShadow wrote:Nakon sto sam prosao prvi razgovor sa tim nekim HR odjeljenjem valjda, manje vise je sve bilo ok i normalno, danas sam pozvat na drugi razgovor jer sam usao u uzi krug i tu nastaje cirkus.

Prvo da iskoristim priliku da *ebem sve mile sefu koji je obavljao interviju sa mnom, sve je drugo osim obrazovanog i kulturnog covjeka koji zasluzuje da bude na jednoj takvoj poziciji. Da nisam bio u javnoj ustanovi gdje bi popusio kaznu za napad na sluzbeno lice razlupao bi mu glavu istog trenutka. S obzirom da je razgovor trajao nesto vise od pola sata i da je tu bilo svega i svacega, napisat cu sada samo jedan dio da vidite o cemu se otprilike radi.

Dakle nakon 10 minuta mog predstavljanja o sebi i svom znanju, radnom iskustvu u inzinjeringu isl tip mi kaze " Zasto ti to nama pricas, imas sve to u CV-u, nas zanima ko si ti, cime se bavis u zivotu, ko su ti roditelji, sta rade .. :?

Vidio sam odmah gdje sve to vodi pa sam svjesno pristao na njegova podjebavanja i pokusaje ponizenja. Dakle tip mene kao osobu koja konkurise za poziciju IT inzinjera u istoj kompaniji pita pitanja tipa:
1)

- " Da li bi ti meni prao auto "
- Ne bih
- " Znas li ti da ovdje svi radimo sve, ja sam tebi sef, treba da me gledas kao oca jer cu ti ja davati platu i hraniti te, jel bi svom ocu mogao da odbijes da mu operes auto "
- Odbijao sam vec, nisam nikada ni svoje vlastito auto oprao, ima praona za to kad je prljavo.
- " Znas li ti koju ja tebi cast ukazujem time sto ti dajem da peres moje auto od 60.000, vjerujem ti da ga neces ogrebat itd :? "
- Ja :-x :twisted: :? , da sam htio prati auta ne bih isao u skolu

2)

- " Ako te pitam da mi kupis burek, da li bi to uradio "
- Bih naravno, kupio bi vjerovatno i sebi da rucam tako da mi nebi bio problem ponijeti i vama
- " Jel bi to isto uradio i drugi dan ako te pitam "
- Bih naravno, nema problema
- " Ako te treci dan ne pitam, jel bi se ti sjetio mene da sam gladan i jel bi mi sam donio burek "
- Ne bih jer mi to nije u opisu posla
- " Znas li da smo mi svi ovdje porodica i da moras misliti o meni isto kao da mislis o svom ocu, u svakom trenutku "
- Ja kontam, daj skini mi se k*rca, i popusti mi oca vise :-? :-x

3)

- " Izvolite ovaj obrazac, trebate potpisati da mozemo provjeriti vasu kreditnu historiju jer ne mozete raditi kod nas ako imate problema sa bankama "
- Ja uzmem i krenem citati papir prije potpisa
- " Zasto citas ? "
- :shock: Zato sto hocu da znam sta potpisujem
- " kako mislis raditi s nama ako nam ne vjerujes, nema potrebe da citas "
- Ja vas ne poznajem, danas sutra da dodje neko gdje trebam potpisati nesto u ime firme, vjerujem da bi vam smetalo ako ne bih citao ugovore pa uvalio cijelu firmu u problem.
- " Drugo su klijenti, ali ti nama moras vjerovati "

Ovako je otprilike teklo 85% razgovora, a najmanje se razgovaralo o mom obrazovanju, znanju i profesionalnom iskustvu.

Eto izvinjavam se na dugom postu, vjerovatno vam je svima mrsko citati ovo, ima tu jos pun K**** gluposti od danas, ali vas necu smarati, samo sam frustriran i ne mogu da vjerujem kakve nam budale vode firme i drzavu.

I da, bjezite od PRIZMA MKO :run:
O'suješ mu najmilije i okreneš mu leđa. Koji bezobrazluk. Kakve veze ima pranje auta sa tvojim poslom. To je ponižavajuće za jednog IT inžinjera. Ako svi rade sve, i ako su svi jedna familija kao što je on rekao, trebao si ga pitati da li bi on tebi oprao auto. Ovo za burek je više stvar kolegijalnosti. Ako ideš na pauzu, ako ti je usput, možeš mu uzeti, ali da se to ponavlja u nedogled to je već bezobrazluk. Čuj nemoj čitati ugovor. Pa, on tu može napisati Bog zna šta. Danas otac sina, i sin oca vara kao stranca, a ne da te prevari jedan potpuno nepoznat čovjek. I to zadiranje u privatnost mi se ne sviđa. Ali vrhunac je zašto čitaš šta potpisuješ. Taj šef je teški retard.
alphonse kauders

#290 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Image

Crnkićeva "kula od karata" (inače nekada višestruko nagrađivana MKF) se konačno raspala na proste faktore, ostavivši prevarene kreditore sa preko 55 miliona KM manjka.

Čudi me da ovo nije malo više medijski propraćeno, jer su srazmjere finansijskih malverzacija ogromne.Baš me interesuje hoće li biti krivičnih prijava i kakvih hapšenja po ovom pitanju.

Ali guru je već objavio novu knjigu "Pazi kojeg vuka hraniš", hebe se njemu za Prizmom k'o za lanjskim snijegom.
JThomas

#291 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by JThomas »

umjesto da se sakrije u mišju rupu.

bez mnogo većih igrača od sebe on nije mogao ni dobiti te pare da bi ih mogao raskrčmiti. tako da čisto sumnjam...
DaffyDuck

#292 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by DaffyDuck »

Zar nije izdao novu knjigu?
dobar osjecaj

#293 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by dobar osjecaj »

Saltanjem tv kanala, prosli vikend sam nabasala na tog iznimno ruznog covjeka, meni nekako egzoticno-degenerativne pojave s upadljivo pokvarenim i rastelovanim zubima, masnim viseslojnim podbratkom i uopste nekako plutajucim tijelom i sjetila sam se da sam ga prosle sedmice zapazila u nekoj brzinskoj najavi u jutarnjem na RTS-u jer je valjda u BG imao promociju knjige. O blazeno moje neznanje. Mislila sam da je lik neki nas doktor koji je napisao neku knjigu o zdravlju i ishrani. Svejedno mu nisam dala priliku da cujem sta govori, nego sam kao u djecijem cudu smanjila ton potpuno i posmatrala to egzoticno nakaradno lice. Kako je zanimljivo spojiti 1+1 u kontekstu ove davno citane teme i zamisliti to cudoviste na razgovoru za posao.
karanana

#294 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by karanana »

Image

jebite vi to, on je milijunas.
dobar osjecaj

#295 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by dobar osjecaj »

karanana wrote:jebite vi to, on je milijunas.
Srecom ne bijah jos u situaciji nuzde kad je bilo potrebno traziti parali muza da me spasava iz bijede. Shodno, je li tome, nepojmljive su mi ikakve komparativne prednosti zivota s ovakvim covjekom kod kojeg se valjda desila savrsena sinteza vanjstine i karaktera u svom najogavnijem obliku. A vidjeh u toj emisiji kad sam mu oduzela glas neku zenu pristojnog izgleda, pa mozda ima smisla ta tvoja prica. Ti si inace cesto egzoticno-referentno pouzdan u svojim razmisljanjima.
karanana

#296 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by karanana »

joj ne razumijem tu zadnju recenicu.

meni u glavi ona sisojka kojoj knjigu potpisuje i koja ima osmjeh kao da bi mu odmah dala.
supercali

#297 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by supercali »

ma sta ona zna
cula da ima pare da je neki menadzer i da je napisao knjigu
i njoj je to vrh a ne zna pozadinu da bez politicke podrske ne bi imao ni feninga

pa on je mikrokreditnu tu organizaciju odveo u bankrot iako one uzimaju lihvarske marze i sl

al klasicni primjer poslijeratnog bosanskog intelektualca i biznismena
dobar osjecaj

#298 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by dobar osjecaj »

Neka prenoci. Mozda bude jasnije ujutro. Ili i ne mora, bolje je prepustanje sisama skoro u svakom slucaju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#299 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by _BataZiv_0809 »

Nastranu njegova mutna biografija, ali ovakve diskvalifikacije na osnovu necijeg fizickog izgleda su degutantne.
Drinski

#300 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Drinski »

Ne znam za vas, ali ja lika cijenim. Cijenim ga i kod pretjerivanja.
Post Reply