Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
-
dci driver
#276 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Chmoljo izbrisa moj i post jazzera u kojima nije bila niti riječ neprimjerenog sadržaja, ali je problematično zasigurno to što su bili pomirljivog tona...
Živjela cenzura!!!
Živjela cenzura!!!
- Qler
#277 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Ma tema moze lock poslije sabininog posta...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#278 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
ovaj post?dci driver wrote:Chmoljo izbrisa moj i post jazzera u kojima nije bila niti riječ neprimjerenog sadržaja, ali je problematično zasigurno to što su bili pomirljivog tona...
Živjela cenzura!!!
dci driver wrote:Nezamislivo je da neko može poistovjećivati znakove koji označavaju pojedine glasove sa bilo kojim narodom, a još manje mrziti iste znakove.
Ćirilica i latinica imaju zajedničkg "pretka" - grčki alfabet!
Razlika je u nešto većoj savršenosti ćirilice, koja je vidljiva kod pisanja riječi poput "konjunktiv" ili "injekcija"; latinično bi neko mogao to pročitat kao da ima veze sa konjem, ali ćirilična varijanta ne ostavlja nedoumicu.
Neko ranije napisa da je i bosančica ćirilično pismo, zapravo, svečana varijanta ćirilice.
Bosanski franjevci su do negdje XVIII vijeka koristili ćirilicu.
Srbin sam, učim arapski (početnik) i ne pada mi na pamet da poistovjećujem Bin Ladena i Ibn Sinu jer su se služili istim pismom!
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#279 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
tvsabina wrote: Мени је некако логично да се дискусија о ћирилици пише ћирилицом. Сигурна сам да је не знаш писати јер да знаш никада не би тражио њен нестанак и избјегавање. У средњем вијеку постојала је институција која је на сличан начин убијала знање. Звала се инквизиција.
Ovaj zavrsetak posta, je fakticki mogao biti i pocetak i kraj. Jer, zapravo, to je sazetak svega.
-
StupskaBitanga
#280 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Qler wrote:Ma tema moze lock poslije sabininog posta...
-
dci driver
#281 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Chmoljo wrote:ovaj post?dci driver wrote:Chmoljo izbrisa moj i post jazzera u kojima nije bila niti riječ neprimjerenog sadržaja, ali je problematično zasigurno to što su bili pomirljivog tona...
Živjela cenzura!!!
dci driver wrote:Nezamislivo je da neko može poistovjećivati znakove koji označavaju pojedine glasove sa bilo kojim narodom, a još manje mrziti iste znakove.
Razlika je u nešto većoj savršenosti ćirilice, koja je vidljiva kod pisanja riječi poput "konjunktiv" ili "injekcija"; latinično bi neko mogao to pročitat kao da ima veze sa konjem, ali ćirilična varijanta ne ostavlja nedoumicu.
Ne, poslije jazzer piše svoju utisak o ratu u kome je bio učesnik i obraća se pokretaču teme da ne bi tako pozivao u borbu da je bio makar na trenutak učesnik rata, kazujući mu da se vjerovatno "naložio" na rat igrajući igrice. Ja mu na to samo kratko odgovaram da sam oduševljen njegovim odgovorom nezavisno na kojoj strani je bio.
Neko ranije napisa da je i bosančica ćirilično pismo, zapravo, svečana varijanta ćirilice.
Srbin sam, učim arapski (početnik) i ne pada mi na pamet da poistovjećujem Bin Ladena i Ibn Sinu jer su se služili istim pismom!
- spreca
#282 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
tvsabina wrote: Мени је некако логично да се дискусија о ћирилици пише ћирилицом. Сигурна сам да је не знаш писати јер да знаш никада не би тражио њен нестанак и избјегавање. У средњем вијеку постојала је институција која је на сличан начин убијала знање. Звала се инквизиција.
nemaju svi tipkovnicu sa cirilicom
-
zavrzlama
#283 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
ne smeta..jedno od pisama gradjana BIH kao sluzbeno i priznato....ako kome smeta ,onda smeta samim srbima....npr. u Brckom masovno srbi natpise firmi iz cirilice mijenjaju u latinicu,opo bizMis 
Last edited by zavrzlama on 15/12/2013 10:12, edited 1 time in total.
- mayab
#284 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Nema mi sta smetati i mislim da je treba poznavati i vladati njome, isto kao sto je pozeljno vladati engleskim jezikom, na primjer!Nesto kao dio opce kulture i obrazovanja!
Kao prvacica u bivsoj Jugi me je bilo zapalo da prvo ucim cirilicu, valjda se tada tako žrijebalo da neki pocinju sa latinicom a neki sa cirilicom!
Kako bilo da bilo, danas, ne pada mi na pamet da ikada pisem cirilicom, prekomplikovana je ( i u školi sam jedva cekao da prodju tzv.cirilicne sedmice-hefte-tjedni), a kod citanja, prakticno i ne registriram iz prve jeli tekst na cirilici ili latinici!
Kao prvacica u bivsoj Jugi me je bilo zapalo da prvo ucim cirilicu, valjda se tada tako žrijebalo da neki pocinju sa latinicom a neki sa cirilicom!
Kako bilo da bilo, danas, ne pada mi na pamet da ikada pisem cirilicom, prekomplikovana je ( i u školi sam jedva cekao da prodju tzv.cirilicne sedmice-hefte-tjedni), a kod citanja, prakticno i ne registriram iz prve jeli tekst na cirilici ili latinici!
- spreca
#285 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
"visak" znanja mi nikada nije smetao
- mayab
#286 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
spreca wrote:"visak" znanja mi nikada nije smetao
-
CungaLunga
#287 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Zar ova tema još traje?
Normalnim ljudima ne smeta i tačka
.
.
-
radostan dan
#288 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
ja bih da malo opletemo i po latinici...

- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#289 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
znači jeste ovaj post...dci driver wrote:Chmoljo wrote:ovaj post?dci driver wrote:Chmoljo izbrisa moj i post jazzera u kojima nije bila niti riječ neprimjerenog sadržaja, ali je problematično zasigurno to što su bili pomirljivog tona...
Živjela cenzura!!!
Ne, poslije jazzer piše svoju utisak o ratu u kome je bio učesnik i obraća se pokretaču teme da ne bi tako pozivao u borbu da je bio makar na trenutak učesnik rata, kazujući mu da se vjerovatno "naložio" na rat igrajući igrice. Ja mu na to samo kratko odgovaram da sam oduševljen njegovim odgovorom nezavisno na kojoj strani je bio.
sad da ja slavodobitno uzviknem: živjela ljenost da se prelista forum!
idući put ću ti za ove stvari složiti bančinu. umjesto da mi se obratiš na PP, ovdje glumiš žrtvu nepravde.
naravno da traje. čisto da se vidi baš da normalnim ljudima ne smeta.CungaLunga wrote:Zar ova tema još traje?
.
- Arata
#290 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Ćirilica ne bi smjela smetati normalnom čovjeku. Al' ljudi su naopaki kako god pogledaš.
Ćirilica je pismo k'o pismo, koriste ga milioni ljudi širom svijeta. Ovo ti je identičan slučaj kao sa zastavom sa ljiljanima. Da je tu zastavu koristila VRS tada bi Bošnjaci pljuvali po njoj k'o što sad pljuju Srbi. A bila zajednička zastava, kao što je i ćirilica bila zajedničko pismo.
Jb tu logiku kad odbaciš nešto svoje, samo zbog toga što to neki ekstremisti svojataju...
Ćirilica je pismo k'o pismo, koriste ga milioni ljudi širom svijeta. Ovo ti je identičan slučaj kao sa zastavom sa ljiljanima. Da je tu zastavu koristila VRS tada bi Bošnjaci pljuvali po njoj k'o što sad pljuju Srbi. A bila zajednička zastava, kao što je i ćirilica bila zajedničko pismo.
Jb tu logiku kad odbaciš nešto svoje, samo zbog toga što to neki ekstremisti svojataju...
-
certified_fascist
#291 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
По истој логици предлажем да се од сада све дискусије о археологији клешу длијетом у камен.tvsabina wrote:Углавном мени је некако логично да се дискусија о ћирилици пише ћирилицом.
-
HM 2011
#292 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
pemanapemani wrote:tvsabina wrote:Да кренемо редом - у Хрватској се дигла попмпа и око ЗЕРП-а па је било свашта , у Хрватској је била помпа и око копнене границе са Словенијом и око Санадера и око много чега...Хрватска је чланица Европске уније а ми нисмо и не видим зашто би нешто што је важно у Хрватској , аутоматски било важно и у нас ?ZUZIMUR wrote:Posto se u Hrvatskoj podigla toliko pompa oko dvojezicnih tabli na institucijama vlasti u Vukovaru, mene bi zanimalo da li i u kolikoj mjeri Vama smeta cirilica na ovim "nasim" tablama, i koliko ste toleranti prema istoj? :Ја мислим да се ни у Србији се посебно не употребљава ћирилица јер рецимо у Београду натписи на аутобусима су латинични , но злоупотреба је свега , од дјетета до пензионера и зашто фокус мора бити ћирилица , зар због МОГУЋЕ , ПОТЕНЦИЈАЛНЕ злоупотребе , не треба писати ћирилицом ?ZUZIMUR wrote: Cirilica se naravno poistovjecuje sa Srbima, ali nesto nisam toliko ubjedjen da ovi nasi "domaci" iz RS -a istu masovno koriste u svakodnevnoj komunikaciji vec imam osjecaj da je vise zloupotrebljavaju kao sredstvo manipulacije, dominacije i "silovanja" mozga te kao prikaz i trijumf politike koja je dovela do stvaranja manjeg bh. entiteta.:
У чему је проблем да се ћирилица не користи мање глобално , добро није глобална но то значи да треба нестати ?ZUZIMUR wrote: Posmatrajuci neki globalni nivo, kao sredstvo komuniciranja koristi se latinica, cirilice nema ni na mapi. Ne kazem da ne postoji kao pismo, samo isticem da njen uticaj je nemjerljiv i neosjetan.
Није ли можда обо злоупотреба латинице ?Мени смета што држављани Босне и Херцеговине као и њихови учитељи , нису масно новчано кажњени јер не знају читати и писати оба наша писма. Посебно ми то смета код факултетски образованих особа. Сматрам да као Босанка/Херцеговка , морам знати и латиницу и ћирилицу и писану и штампану и читати и писати.ZUZIMUR wrote: Meni smeta sto kao drzavljanin BIH, nemam licno pravo da se izjasnim da li zelim da mi se pri izdavanju licne karte, pasosa i svih pratecih dokumenata, za sve kategorije dopisuje cirilicno pismo.Ја људе које су на мене пуцали у рату виђам по граду како раде у државним службама , не могу им ништа , и никада нисам видјела на њима ћирилицу . наиме на њима је маркирана страна одјећа са латиничним словима. Зарад добрих а ничим зарађених плаћа феноменално пишу латиницом а у рату су писали ћирилицом , чисто да она постане симбол зла.ZUZIMUR wrote: Ja to ne zelim jer cirilicu vidim kao dio ideologije protiv koje sam se borio u ratu, vidim je takodjer kao dio identiteta koji pripada srpskom korpusu, ciji ja nisam dio. .Према томе било добро када би се рецимо мени дозволило да ми документа пишу на кинеском , јер волим Кину , волим кинески језик и писмо и не видим нити један , једини разлог да се мени ускрати право да ми документа буду исклјучиво и само написана кинеским писмом а латиницу и ћирилицу не желим ни на ГРАС-овој мјесечној !!ZUZIMUR wrote: Prema tome, volio bih kada bi mi se omogucila sloboda izbora pri odabiru pisma na kojem zelim da mi se izdaju licni dokumenti. Valjda na to imam pravo. Ne znam stvarno sto nam se to pravo uskracuje?![]()
Ko zeli, nek mu se podaci ispisuju na cirilici ili obrnuto..
Zasto , primjerice u Sarajevu, na zgradama istitucija stoji cirilicno pismo kada se zna da je postotak Srba u gradu sveden da zanemarljiv broj? Koliki broj Srba u Sarajevu se sluzi cirilicom? Izvjestaji, dopisi, pisma sta vec, uglavnom se sve pise latinicom.Ја мислим да Србима не треба дозволити било какву локалну самоуправу па самим тим ни ћирилицу ако их нема преко 95 %. А ако не желе ћирилицу МОРАЈУ.ZUZIMUR wrote: Ne znam kako vi gledate na to, ali ja zastupam ideju da samo jedinice lokalne samouprave gdje Srbi cine preko 30% stanovnista bi trebali imati priliku da se izjasne o tome da li da koriste cirilicu kao sluzbeno pismo. Slicno misljenje, cini mi se imaju i Vukovarci...То што је теби ЈАСНО ДА НЕ ЗНАШ је проблем твог налогодавца , али рећи да је једно од два писма босанког језика исклјучиво "пропагандно , српско" је наојобичније трабуњање које нажалост није безазлено већ дио система.ZUZIMUR wrote: Jasno mi je da je ne znam tacno po kojem zakonu, cirilica sluzbeno pismo u BIH, ali hajde, budite realni, koliko ljudi koristi isto pismo? Ono se uglavnom koristi u propagadne svrhe, ili kad treba da se stavi akcenat da je nesto samo eksluzivno srpsko. ...Наравно да нећемо те звати "србомрсцем". Колико цијеним твоју искреност назваћу те "србољупцем" а завидим твојим пријатељима православне вјероисповјести јер су сигурно одушевљени да им ти одређујеш да ли ће нешто што они не користе у свакодневном животу бити и званично , пто ти одређујеш да је то заправо само њихово и сигурна сам да им само исказујеђ љубав.ZUZIMUR wrote: Nemojte mi prozvati srbomrzcem, jer to nisam. Ima dosta prijatelja pravoslavne vjeroispovjesti, s nekima sam razgovarao na ovu temu i dosta njih se slozilo da cirilicu uopste ne koriste u svakodnevnom zivotu, pa prema tome ne vidim neki znacaj u njenoj sluzbenoj primjeni u gradu gdje se 99% stanovnistva njome ne zna niti zeli sluziti....ZUZIMUR wrote: Uglavnom da rezimiramo. Ja sam dao svoje vidjenje situacije sa cirilicnim pismom u BIH, od licnih karata do tabli.
Ako neko zeli da ostavi post na ovoj temi, neka to uradi, pa da kulturno vodimo diskusiju.....
Мени је некако логично да се дискусија о ћирилици пише ћирилицом. Сигурна сам да је не знаш писати јер да знаш никада не би тражио њен нестанак и избјегавање. У средњем вијеку постојала је институција која је на сличан начин убијала знање. Звала се инквизиција.![]()
Мени смета што држављани Босне и Херцеговине као и њихови учитељи , нису масно новчано кажњени јер не знају читати и писати оба наша писма. Посебно ми то смета код факултетски образованих особа. Сматрам да као Босанка/Херцеговка , морам знати и латиницу и ћирилицу и писану и штампану и читати и писати.
Meni smeta ovaj dio komentara - znam masu djece koja nikada nije čula za ćirilicu sve zahvaljujući Karadžiću i Mladiću.....
Nikada ih niko neće moći dovoljno kazniti za to što su uradili....
Djeca nisu kriva a i roditelji te djece nisu krivi za rat koji se desio......
Tako da masno novčano kažnjavanje ili bilo kakve vrste kazni - zaboravi -
Može jedna haubička samo na tvoju kuću kao odmazda za sami pomisao na kazne ili bilo šta - jer ovo me stvarno vrijeđa.....
Nisu ta djeca koja ne znaju čitati ćirilicu ili pisati istom kriva što su granatirana ćiriličnim granatama, nisu kriva otporu protiv svega ćiriličnog - nisu i ne mogu biti kriva.......
Da ti roknu samo dvije, sve bi ti se samo kazalo.....
Onaj degen što se javlja kao srbima treba zahvaliti što su protjerali pola bosne - evo jedne da ti se zahvali - uzmi je i vodi je sebi u AU...
- MedenoSrce
#293 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
ako se nije šta mijenjalo po nastavnom planu i programu se ćirilica učila ako se ne varam u 3. razredu, nego se ne koristi pa se zaboravi
-
HM 2011
#294 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
U ratu se nije učila i to je generacija djece koja je niti ne zna....MedenoSrce wrote:ako se nije šta mijenjalo po nastavnom planu i programu se ćirilica učila ako se ne varam u 3. razredu, nego se ne koristi pa se zaboravi
ćirilica je jedino živućew pismo koje se može nazvati pravnim i svakim drugim sljednikom, Bosančice, Glagoljice i ostalih verzija pisama koje su narodi sa ovih prostora koristili jako dug vremenski period prije usvajanja latinice....
Ćirilicu treba znati, ma treba znati i kinesko pismo, ali ćirilicu posebno treba znati jer je ona porijeklom sa ovih prostora i tačka.
Baščanska ploča.....
- MedenoSrce
#295 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
HM 2011 wrote:U ratu se nije učila i to je generacija djece koja je niti ne zna....MedenoSrce wrote:ako se nije šta mijenjalo po nastavnom planu i programu se ćirilica učila ako se ne varam u 3. razredu, nego se ne koristi pa se zaboravi
e šta neću na ovom forumu pročitati
Last edited by MedenoSrce on 15/12/2013 21:49, edited 1 time in total.
- shmizlica
#296 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
u mom kantonu je ovako.....djeca je uče u jednom razredu, poslije slabo ili nikako koriste i zaboraveMedenoSrce wrote:ako se nije šta mijenjalo po nastavnom planu i programu se ćirilica učila ako se ne varam u 3. razredu, nego se ne koristi pa se zaboravi
-
HM 2011
#297 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
Znam ih da je bilo svejedno koji je pozdrav (Selam bio za Džamije i kuće) - ali ćirilica je bila OUT.... Postojao je jako veliki broj razloga za to.MedenoSrce wrote:HM 2011 wrote:U ratu se nije učila i to je generacija djece koja je niti ne zna....MedenoSrce wrote:ako se nije šta mijenjalo po nastavnom planu i programu se ćirilica učila ako se ne varam u 3. razredu, nego se ne koristi pa se zaboravi
e šta neću na ovom forumu pročitati, ja sam treći i četvrti razred završila u ratu i učila sam čirilicu u školi u kojoj se naziva selam pri ulasku u učionicu
Nastavni plan i program 1993 je bio toliko kratak da nije bilo mjesta za ćirilicu..... Usljed ofanzive na muslimanske snage u školama i bolnicama....
1994 i 1995 ofanziva je i dalje trajala....
- MedenoSrce
#298 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
u svakom kantonu je tako. @hm2011 Fino ti govorim da sam ja u ratu učila ćirilicu, nisam je u mektebu naučilashmizlica wrote:u mom kantonu je ovako.....djeca je uče u jednom razredu, poslije slabo ili nikako koriste i zaboraveMedenoSrce wrote:ako se nije šta mijenjalo po nastavnom planu i programu se ćirilica učila ako se ne varam u 3. razredu, nego se ne koristi pa se zaboravi
- Kemal Malovčić
#299 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
MedenoSrce wrote:u svakom kantonu je tako. @hm2011 Fino ti govorim da sam ja u ratu učila ćirilicu, nisam je u mektebu naučilashmizlica wrote:u mom kantonu je ovako.....djeca je uče u jednom razredu, poslije slabo ili nikako koriste i zaboraveMedenoSrce wrote:ako se nije šta mijenjalo po nastavnom planu i programu se ćirilica učila ako se ne varam u 3. razredu, nego se ne koristi pa se zaboravi
A šta si u mektebu naučila
- MedenoSrce
#300 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?
da treba slušati roditelje i ajetul kursiju