zimske gume i lanci

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#276 Re: zimske gume i lanci

Post by jefferson »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:[
Sta si ovdje napisao i na kraju nisi nista rekao. Ne postoje prave i krive cjelogodisnje gume. Cjelogodisnje gume postoje i sa ovakvim i sa onakvim oznakama. Oznake nisu standardizovane.
Zar ti nije bilo cudno makar malo, za ove tvoje Pirelli gume? Citirao si specifikacije gume sa stranice u kojoj pise da je ljetna guma. A kad pogledas tu istu gumu u svim drugim dimenzijama, stoji da je all season guma. Zar nije nesto cudno??
Ma sta kazes?!?!?! Ne postoje prave i krive cjelogodisnje, ali zato postoje cjelogodisnje gume koje po zakonu moze i ne mozes voziti zimi kao zimske gume?! :lol:
Kako objasnjavas ovu cjelogodisnju gumu, osim te kako je ti zoves nestandardizovane oznake ima i onu koju zakon jasno definise?

Image

E ovo je prava cjelogodisnja guma, kako i sam naziv modela kaze, koju zimi po zakonu mozes voziti kao zimsku gumu. Jel to marketinski fol GY koji pominje jeffersno ili nije i jel to pravo rjesenje za zimu je druga stvar, mada cisto sumnjam da ce se proizvodjac, a pogotovo neko u rangu GY tek tako moze neku gumu deklarisati i oznaciti da je zimi mozses voziti kao zimsku, bitno je da ipak postoji prava cjelogodisnja guma.
Imao sam GY cjelogodisnje gume na jednom autu (dosle nove kada sam uzeo auto) koje izgledaju daleko grublje nego te gume koje si ti pokazao. Ne do bog nikome po snijegu te gume, a ljeti su toliko mekane kao da vozis na pravoj zimskoj gumi.
Taj konkretno Vector se OK pokazao na testovima. medjutim, kada govoris o cjelogodisnjim gumama, kako ce se one pokazati na 40c? Recimo da one mogu posluziti onako, na par cm snijega, iako slike iz amerike gdje 85% ljudi vozi na cjelogodinjsim gumama, govore suprotno od onoga sto proizvodjaci tvrde. Ovdje je palo par cm snijega, trebao si vidjeti ludnice sa sa tim cjelogodisnjim gumama, pa cak i sa 4X4 pogonom.
plucna mahramica

#277 Re: zimske gume i lanci

Post by plucna mahramica »

Zna li neko vulkanizera koji mi moze postaviti eksere na gume?
Hemera

#278 Re: zimske gume i lanci

Post by Hemera »

zar je dozvoljeno stavljati eksere na gume?
plucna mahramica

#279 Re: zimske gume i lanci

Nije.
sorcerer

#280 Re: zimske gume i lanci

Post by sorcerer »

ako su ti gume predvidjene za to i imaju originalne rupe,to je lako postaviti,ti ekseri se svakako kupuju posebno ...
plucna mahramica

#281 Re: zimske gume i lanci

Jesu, ali me zanima gdje da ih kupim i ko da mi ih postavi, znam da ima pistolj za to, ne znam ko ga ima..
SAID5

#282 Re: zimske gume i lanci

Post by SAID5 »

mozda je off i reklama, ali imaju jeftini lanci u merkatoru, vidio sam i neke gume, ali nisam upratio :zoka:
Hemera

#283 Re: zimske gume i lanci

Post by Hemera »

matador gume
sorcerer

#284 Re: zimske gume i lanci

Post by sorcerer »

plucna mahramica wrote:Jesu, ali me zanima gdje da ih kupim i ko da mi ih postavi, znam da ima pistolj za to, ne znam ko ga ima..
negdje u rajlovcu ima neka radnja sa autodijelovima i u sklopu nje je centar za vulkanizere ,ne znam tacno koja je adresa,ako imas nekoga da zivi u rajlovcu raspitaj se.ako ne nadjes u sa ,ima sigurno na ebay-u.zimski rally se vozi na takvim gumama mora biti rezervnih eksera za kupiti...
plucna mahramica

#285 Re: zimske gume i lanci

Na ebayu sam prvo i trazio, medjutim na veliko iznenadjenje nisam uspio naci. Samo za motore i quadove... ili ima jos neki naziv osim stud. :roll:
preludezalude

#286 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:
goran16v wrote:
:lol: Zakon ih tretira identicno. Ako su cjelogodisnje gume nezimske onda su i ljetne nezimske, a sad skontaj koliko je smjesno ovo sto si napisao.
Posto si ti covjek koji voli zakon provoditi i citirati, potkrijepi ovo sa citatom.
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Pogrjesio si debelo sa svojom ispravkom. Kao sto mozes da vidis zakon ne poznaje to nesto to ti zoves nezimska guma. Za zakon postoje samo 2 tipa guma: zimska guma (i kako ona mora biti obiljezena) i guma sa ljetnim profilom, nema 3. tipa., nema cjelogodisnjih, nema nezimskih. Po zakonu svaka guma koja nije obiljezena kao zimska guma, ukljucujuci M+S gumu bez pahuljice je guma sa ljetnim profilom, Zadovoljan?
Meni nije jasno kako neko moze napamet diskutovati i pri tome biti uporan, a da mu ne padne na pamet da prvo procita i provjeri... :lol:
Kao prvo, ti si se gadno zeznuo jer mi nisi citirao ono sto si napisao u prijasnjem postu, a napisao si da ih "tretira kao ljetne". Ako se hvatas citiranja zakona onda se hvataj do kraja. Ako guma nije zimska, onda nije zimska. Kakva je, to je drugi par opanaka. Zakon ne kaze da guma koja nije zimska, je automatski ljetna. Zakon kaze samo kako izgleda zimska guma.
Da li znas da cjelogodisnja guma moze biti da "nema ljetni profil"? Sta cemo sad? Znaci da te gume ne smijes nikako da koristis zimi pa cak ni sa lancima jer, boze moj, zakon je rekao "gume sa ljetnim profilom"? To zelis da kazes?

E kad si toliko pametan i zadojen mislju da si najpametniji, zamisli ovu situaciju. Kazes da ako nisu zimske onda ih zakon tretira kao ljetne i moras imati lance. Nisi u pravu. Zakon kaze "gume sa ljetnim profilom i lanci". Ove gume na slici nisu zimske. I ti kazes da su ljetne??? Nisu ljetne niti zakon kaze da su ljetne jer nemaju ljetni profil. Malo si se zeznuo u silnom prepucavanju.

http://imageshack.us/f/36/abcd0017.jpg/
sorcerer

#287 Re: zimske gume i lanci

Post by sorcerer »

plucna mahramica wrote:Na ebayu sam prvo i trazio, medjutim na veliko iznenadjenje nisam uspio naci. Samo za motore i quadove... ili ima jos neki naziv osim stud. :roll:
spikes se zovu
http://impactsolutions.fm.alibaba.com/p ... pikes.html
goran16v

#288 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

preludezalude wrote: Kao prvo, ti si se gadno zeznuo jer mi nisi citirao ono sto si napisao u prijasnjem postu, a napisao si da ih "tretira kao ljetne". Ako se hvatas citiranja zakona onda se hvataj do kraja. Ako guma nije zimska, onda nije zimska. Kakva je, to je drugi par opanaka. Zakon ne kaze da guma koja nije zimska, je automatski ljetna. Zakon kaze samo kako izgleda zimska guma.
Da li znas da cjelogodisnja guma moze biti da "nema ljetni profil"? Sta cemo sad? Znaci da te gume ne smijes nikako da koristis zimi pa cak ni sa lancima jer, boze moj, zakon je rekao "gume sa ljetnim profilom"? To zelis da kazes?

E kad si toliko pametan i zadojen mislju da si najpametniji, zamisli ovu situaciju. Kazes da ako nisu zimske onda ih zakon tretira kao ljetne i moras imati lance. Nisi u pravu. Zakon kaze "gume sa ljetnim profilom i lanci". Ove gume na slici nisu zimske. I ti kazes da su ljetne??? Nisu ljetne niti zakon kaze da su ljetne jer nemaju ljetni profil. Malo si se zeznuo u silnom prepucavanju.

Kao sto si mogao da procitas, za zakon postoje 2 vrste guma:
1. Zimska guma
2. Guma sa ljetnim profilom.
Sto automatski znaci da je za zakon svaka guma koja nije zimka guma sa ljetnim profilom. Izgleda da samo tebi guma sa ljetnim profilom i ljetna guma nisu ista stvar?!?!?!?! Poslije ovoga ostatak tvog posta nisam ni citao. Ako si ubjedjen u ono sto pises na tvom mjestu ja bih se dobro zamislio...
preludezalude

#289 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:[
Sta si ovdje napisao i na kraju nisi nista rekao. Ne postoje prave i krive cjelogodisnje gume. Cjelogodisnje gume postoje i sa ovakvim i sa onakvim oznakama. Oznake nisu standardizovane.
Zar ti nije bilo cudno makar malo, za ove tvoje Pirelli gume? Citirao si specifikacije gume sa stranice u kojoj pise da je ljetna guma. A kad pogledas tu istu gumu u svim drugim dimenzijama, stoji da je all season guma. Zar nije nesto cudno??
Ma sta kazes?!?!?! Ne postoje prave i krive cjelogodisnje, ali zato postoje cjelogodisnje gume koje po zakonu moze i ne mozes voziti zimi kao zimske gume?! :lol:
Kako objasnjavas ovu cjelogodisnju gumu, osim te kako je ti zoves nestandardizovane oznake ima i onu koju zakon jasno definise?

Image

E ovo je prava cjelogodisnja guma, kako i sam naziv modela kaze, koju zimi po zakonu mozes voziti kao zimsku gumu. Jel to marketinski fol GY koji pominje jeffersno ili nije i jel to pravo rjesenje za zimu je druga stvar, mada cisto sumnjam da ce se proizvodjac, a pogotovo neko u rangu GY tek tako moze neku gumu deklarisati i oznaciti da je zimi mozses voziti kao zimsku, bitno je da ipak postoji prava cjelogodisnja guma.
Po zakonu je ne mozes voziti zimi bez lanaca u gepeku jer je to nije zimska guma vec cjelogodisnja. Guma ne moze istovremeno biti i jedno i drugo. To sto guma ima oznaku, moze prevariti policajca, ali isto tako moze policajac i da napise kaznu jer je zakon rekao da je zimska guma oznacena sa M+S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha. Na ovoj gumi ja vidim jos oznaka koje zakon nije propisao za zimsku gumu.
goran16v

#290 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
Image

Po zakonu je ne mozes voziti zimi bez lanaca u gepeku jer je to nije zimska guma vec cjelogodisnja. Guma ne moze istovremeno biti i jedno i drugo. To sto guma ima oznaku, moze prevariti policajca, ali isto tako moze policajac i da napise kaznu jer je zakon rekao da je zimska guma oznacena sa M+S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha. Na ovoj gumi ja vidim jos oznaka koje zakon nije propisao za zimsku gumu.[/quote]

Pa ti fakat imas problema shvatiti vrlo jednostavne stvari?!?!?!?! Naravno da mozes voziti. Po zakonu zimska guma je ona koja ima oznaku M+S i pahuljicu, ova guma ima i jedno u drugo i po zakonu je zimska guma, a druge oznako apsolutno nemaju nikakve veze. Pokusao si sa pricom napamet, nisi uspio, pomirise i nek ti ovo bude nauk za sljedeci put. Sad budi pozdravljen....
preludezalude

#291 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote: Kao prvo, ti si se gadno zeznuo jer mi nisi citirao ono sto si napisao u prijasnjem postu, a napisao si da ih "tretira kao ljetne". Ako se hvatas citiranja zakona onda se hvataj do kraja. Ako guma nije zimska, onda nije zimska. Kakva je, to je drugi par opanaka. Zakon ne kaze da guma koja nije zimska, je automatski ljetna. Zakon kaze samo kako izgleda zimska guma.

Kao sto si mogao da procitas, za zakon postoje 2 vrste guma:
1. Zimska guma
2. Guma sa ljetnim profilom.
Sto automatski znaci da je za zakon svaka guma koja nije zimka guma sa ljetnim profilom. Izgleda da samo tebi guma sa ljetnim profilom i ljetna guma nisu ista stvar?!?!?!?! Poslije ovoga ostatak tvog posta nisam ni citao. Ako si ubjedjen u ono sto pises na tvom mjestu ja bih se dobro zamislio...
Za tvoju informaciju, zakon ne govori o vrstama guma, vec o zimskoj opremi. Tones sve dublje.
goran16v

#292 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

preludezalude wrote: Za tvoju informaciju, zakon ne govori o vrstama guma, vec o zimskoj opremi. Tones sve dublje.
:lol:

EDIT I sasvim slucajno se u clanu koji tretira sta je zimska oprema pominju i 2 vrste guma jer bez njih ti clanovi ne bi postojali, ali nesto sto je za normalnog covjeka vrlo jednostavna stvar je za nekog izgleda daleka poput kvantne fizike...
Last edited by goran16v on 27/11/2013 00:40, edited 2 times in total.
preludezalude

#293 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:
Image

Po zakonu je ne mozes voziti zimi bez lanaca u gepeku jer je to nije zimska guma vec cjelogodisnja. Guma ne moze istovremeno biti i jedno i drugo. To sto guma ima oznaku, moze prevariti policajca, ali isto tako moze policajac i da napise kaznu jer je zakon rekao da je zimska guma oznacena sa M+S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha. Na ovoj gumi ja vidim jos oznaka koje zakon nije propisao za zimsku gumu.
Pa ti fakat imas problema shvatiti vrlo jednostavne stvari?!?!?!?! Naravno da mozes voziti. Po zakonu zimska guma je ona koja ima oznaku M+S i pahuljicu, ova guma ima i jedno u drugo i po zakonu je zimska guma, a druge oznako apsolutno nemaju nikakve veze. Pokusao si sa pricom napamet, nisi uspio, pomirise i nek ti ovo bude nauk za sljedeci put. Sad budi pozdravljen....[/quote]
Zakon kaze koje oznake mora imati. Ova guma ima malo vise oznaka od tih sto zakon propisuje i to za zakon ne mora znaciti da je ispunjena norma, a moze biti, ovisno opet kako ko tumaci zakon.
preludezalude

#294 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote: Za tvoju informaciju, zakon ne govori o vrstama guma, vec o zimskoj opremi. Tones sve dublje.
Vidim, :lol: ovdje sam te ostavio bez argumenata.
goran16v

#295 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
goran16v wrote:
Vidim, :lol: ovdje sam te ostavio bez argumenata.

U medjuvremenu imas jedan EDIT, uzivaj.
preludezalude

#296 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

Evo jos malo za Gorana,tumaca zakona, da ga spustim malo na zemlju. Postavio sam upit svom advokatu i dobio sam slijedeci odgovor:

"Pravilnik je podzakonski akt koji se donosi s ciljem primjene zakona i kao takav ima punu pravnu i obvezujucu zakonsku snagu.
Pravilnik za koji ste dostavili upit i tražili mišljenje je napisan neprecizno i može se tumačiti na više načina. Pošto se Pravilnik, kao takav, može tumačiti na više od jednog načina, to ne znači da nema zakonsku snagu. Naprotiv, svaki od načina tumačenja ovog Pravilnika je ispravan i ima istu zakonsku snagu.
Sto se tiče mišljenja i iterpretacije Pravilnika, koje ste dobili, niste napisali tko je dao to mišljenje. Međutim, mišljenje ne pripada u skupinu podzakonskih akata i kao takvo nema nikakvu pravnu niti zakonsku snagu. Mišljenje mora biti uvedeno tj mora biti dio podzakonskog akta da bi imalo zakonsku snagu".

:izet: :izet: :izet:

Gorane, Sava S2 nema oznake koje ti propisujes za zimsku gumu, a nema niti ljetni profil. Znaci po tebi tu gumu ni u kojem slucaju nebi smio imati na autu tokom zime. :lol: :lol:
By,by
goran16v

#297 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

preludezalude wrote:Evo jos malo za Gorana,tumaca zakona, da ga spustim malo na zemlju. Postavio sam upit svom advokatu i dobio sam slijedeci odgovor:

"Pravilnik je podzakonski akt koji se donosi s ciljem primjene zakona i kao takav ima punu pravnu i obvezujucu zakonsku snagu.
Pravilnik za koji ste dostavili upit i tražili mišljenje je napisan neprecizno i može se tumačiti na više načina. Pošto se Pravilnik, kao takav, može tumačiti na više od jednog načina, to ne znači da nema zakonsku snagu. Naprotiv, svaki od načina tumačenja ovog Pravilnika je ispravan i ima istu zakonsku snagu.
Sto se tiče mišljenja i iterpretacije Pravilnika, koje ste dobili, niste napisali tko je dao to mišljenje. Međutim, mišljenje ne pripada u skupinu podzakonskih akata i kao takvo nema nikakvu pravnu niti zakonsku snagu. Mišljenje mora biti uvedeno tj mora biti dio podzakonskog akta da bi imalo zakonsku snagu".

:izet: :izet: :izet:

Gorane, Sava S2 nema oznake koje ti propisujes za zimsku gumu, a nema niti ljetni profil. Znaci po tebi tu gumu ni u kojem slucaju nebi smio imati na autu tokom zime. :lol: :lol:
By,by
Zakon nisam tumacio ja nego je to misljenje Federalne inspekcije, odsjek saobracajne inspekcije po kojem je zimska guma ona sa m+s i pahuljicom, m+s bez pahuljice zahtjeva lance u gepeku, tako da na zemlju mozes spustiti svog advokata odnosno svoju punicu ili ko ti je vec od zenine familije advokat (ne brini ima nas koji upamtimo ono sto procitamo), a ne mene i ako nesto nije jasno sad zna kome moze da se obrati, a usput pise se bye-bye!
Bakir1

#298 Re: zimske gume i lanci

Post by Bakir1 »

fascinatna je ova advokatska supljara da budem malo vulgaran, isprike idu u pravcu staklenih zvona, "nije govno nego se pas posro", sem toga advokata ima raznih, onih koji su specijalizirani za situacije iz saobracajnih propisa veoma malo.
i sve da se uzme pod istinu ko ce ziv ici na sud radi 40 KM, samo neke tvrdoglave budale, posebno sto je sud uvijek na strani sluzbenih lica.
530i

#299 Re: zimske gume i lanci

Post by 530i »

15 stranica....rasprave oko lanaca i guma. I jedno i drugo nosim radi sebe...ko će se bolan raspravljat sa nekim drotom po ovoj zimi, snijegu, kiši, bljuzgavici....jel treba il može il nešto....to je meni luksuz....a ko voli, nek izvoli.
Bakir1

#300 Re: zimske gume i lanci

Post by Bakir1 »

posebno ako osokoljen cinjenicom da ti je sura advokat krenes na put bez lanaca i napravis pometnju u saobracaju, i sada na vrh makljena recimo na minus 15 sa vjetrom koji puse kroz kosti mislis se e vidis jel sa pahuljicom ili bez nje :lol:
Post Reply