U principu, Beograd je najbolji grad za zivot raji kojoj je izlet u Beograd bio jedini susret sa vecim graom pa fascinirani velicinom istog tvrde daj najbolji grada za zivot na BalkanuŠveđanin wrote:Bila je skoro vijest da su pozorista u Beogradu nikad punija, kao da se biljezi rekordna posjecenost.
Sto se zivota tice, pff, Dedinje, Senjak, dijelovi Vracara su zaista mjera za mnoge gradove, ali ostalo..
Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
Najbolji grad za zivot na Balkanu?
-
detroit-mercy
#276 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
-
paladinka
#277 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Zatamnjena stakla wrote:Fojnica.
-
Umalo popisivac
#278 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Pa nigdje nije sjajno, i sigurno nije svima sjajno. USA kao olicenje zapada i kapitalizma je zemlja bogatih ali i mase siromasnih koji osjete puno "ruznih strana". Samo mi nije jasno sta je to zapad i kopija zapada. Ako mislis da je zapad neka uljudjenost ili mozda nesto sl. grubo se varas.Korisnica_ wrote:Kvalitetna imitacija zapada. Zivjela sam u njemu i u mnogim aspektima jako jako lici na zapad, a ipak nije. Ja sam dobro situirana pa nisam na sebi osjetila ruzne strane zivota u tom gradu, ali primijetila bih po nekim svojim prijateljima da nije bas toliko sjajno za sve. Pretpostavljam da je isto kao u (recimo) Poljskoj ili Slovackoj...sto je opet miljama ispred svih drugih balkanskih gradova.Umalo popisivac wrote: Mislim da se ovdje misli vise na "ex Ju." zemlje, a ne na Balkan kao poluotok, jer to na kraju krajeva nije ni ZG, a je puno gradova sto se ovdje ne spominju.
Zagreb kvalitetna imitacija?Cega? U svakom slucaju je kvalitetna.
Gradovi bivse Juge su napredni ravno onoliko koliko si i same zemlje napredne. Ide Slovenija, pa malo dalje Hrvatska i onda daleko iza ostali. Tako i gradovi.
- supercali
#279 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
u principu prica se o najboljem gradu na balkanu za zivot (vjerovatno se konta bivsa juga)detroit-mercy wrote:U principu, Beograd je najbolji grad za zivot raji kojoj je izlet u Beograd bio jedini susret sa vecim graom pa fascinirani velicinom istog tvrde daj najbolji grada za zivot na BalkanuŠveđanin wrote:Bila je skoro vijest da su pozorista u Beogradu nikad punija, kao da se biljezi rekordna posjecenost.
Sto se zivota tice, pff, Dedinje, Senjak, dijelovi Vracara su zaista mjera za mnoge gradove, ali ostalo..
Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk.
a to je realno beograd i po pristupacnosti svemu i po raznolikosti i po svemu
e sada pitanje je sta osoba zeli u zivotu
nekome je kuca na zlatiboru idealna nekome kuca u hvaru ili stan u sarajevu zagrebu beogradu
to je individualno
al ako uzmemo sve parametre bez necijih posebnih zelja beograd je najbolji
-
detroit-mercy
#280 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Mogucnost zaposljavanja, zdravstvo, skolstvo, javni prevoz, javne sluzbe, sigurnost, kultura, opsti standard, koliko vremena ti treba od posla/skole-do kuce i mnoge druge stvari.supercali wrote:u principu prica se o najboljem gradu na balkanu za zivot (vjerovatno se konta bivsa juga)detroit-mercy wrote:U principu, Beograd je najbolji grad za zivot raji kojoj je izlet u Beograd bio jedini susret sa vecim graom pa fascinirani velicinom istog tvrde daj najbolji grada za zivot na BalkanuŠveđanin wrote:Bila je skoro vijest da su pozorista u Beogradu nikad punija, kao da se biljezi rekordna posjecenost.
Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk.
a to je realno beograd i po pristupacnosti svemu i po raznolikosti i po svemu
e sada pitanje je sta osoba zeli u zivotu
nekome je kuca na zlatiboru idealna nekome kuca u hvaru ili stan u sarajevu zagrebu beogradu
to je individualno
al ako uzmemo sve parametre bez necijih posebnih zelja beograd je najbolji
Ako je sve u zivotu, provod onda hajde eto neka bude, u vecini drugih kategorija pada.
-
dortmund
#281 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Molim odgovore na pitanja:Korisnica_ wrote:Ljubljanu ni ne racunam kao Balkan, toliko je razlicita od drugih zemalja u regionuTo ti je zapad u svakom smislu, ne samo kvalitetna imitacija kao Zagreb.
1.Molio bih te da malo pojasniš ovo "kvalitetna imitacija kao Zagreb"?
2. Koga to ZG imitira i na koji način? Kakva je to kvalitetna, a kakva nekvalitetna imitacija i čega uopće?
3. Smije li se Zagreb stidjeti sebe kao grada, svoje arhitekture, svog prometa, načina života njegovih građana, svojih parkova, svojih ulica, svoje kulturne baštine i ostalog?
4. Bi li bilo dobro da Zagreb sruši do temelja sve svoje povijesne zgrade, palače, trgove, perivoje...koje su gradili austrijski ili njemački arhitektonski studiji kroz povijest?
Samo te molim da izbjegavaš fraze poput da "Zagreb glumi Beč", "furaju se da su ovo ili ono...", "žele biti nešto što nisu" itd....To sam prvi puta pročitao ovdje na ovom forumu, a osobno se ne zamaram glupostima o definicijama balkana i tomu slično, to je dosadno i ne zanima me..
Po meni Zagreb se najviše može stidjeti silnih grafita na mnogim zgradama, no istovremeno dovoljno mi je lijep da ga mogu iz prve razlikovati, kao i sve hrvatske gradove, od tipičnih balkanskih gradova u Srbiji, Kosovu, Bosni, Bugarskoj...drugačije uređenosti, arhitekture i načina života.
Unatoč tomu, Zagreb je i dalje jedan od gradova lošije životne kvalitet u HR... šišaju ga Rijeka, Pula, Rovinj, Čakovec, Poreč, Varaždin...
Ljubljana? Pa prošao sam ogroman broj gradova po Zapadnoj Europi i boravio tamo, Ljubljana je lijep grad, no i dalje u cjelini jako daleko od bilo kojeg Zapadnog grada....ako govorimo o glavnim gradovima. Zagreb isto. Oba grada su lijepa i uređuju se, ..Slovenija je iz EU fonodva povukla dosta sredstava za uređenja..
No i Zagreb i Ljubljana mogu puno naučiti i od nama hrvatima najbližeg susjednog Graza u Austriji...Guštam u Graz otići subotom na kavu u centar grada, više to nije austrijska provincija kao prije, autoputem iz ZG sam tamo za malo više od sat vremena. Nadam se jednog dana tamo putovati na posao.
Pa da se vratimo na početak priče.....molim odgovor na postavljena pitanja.
Hvala.
- supercali
#282 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
i ti se uhvatio provoda jbt provod govorim o ovome sto si nabrojaodetroit-mercy wrote: Mogucnost zaposljavanja, zdravstvo, skolstvo, javni prevoz, javne sluzbe, sigurnost, kultura, opsti standard, koliko vremena ti treba od posla/skole-do kuce i mnoge druge stvari.
Ako je sve u zivotu, provod onda hajde eto neka bude, u vecini drugih kategorija pada.
reci mi neki drugi grad u bivsoj jugi koji ima bolje sve ovo isto ili bolje od bg?
-
svi u napad
#283 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Naslov teme treba promjeniti u "najbolji grad za zivot na podrucju bivse Juge". Balkan je takodjer Istanbul, Atena i Bukurest a niko ih ne spominje jer 98% diskutanata nije ih nikad vidjelo (ono 2% bilo u Stanbolu). Sofija nije tako mocna kao ova 3 grada i nju nisam spomenuo. Inace ovdje nema nikakvih postavljenih parametara i sve se svodi na provod ili javni prevoz. O ukusima ne treba diskutovati i zato ako nema kriterija onda hajmo diskutovati u stilu meni se svidja a ne kategoricno tvrditi da je jedan ljepsi od drugog samo zato sto ti mislis. Pored ne znanja (npr. kako Skandinavija nije imala ni jedan dobar film, sto je apsurd i ne predstavlja nikakv kriterij za najbolji grad za zivot) imamo izljeve nacionalizma (pun Srba) tako da je jako tesko voditi neku ozboljniju polemiku oko izbora najboljeg. Postavimo kriterije pa da diskutujemo.
Meni licno su prije rata bili najljepsi i najugodniji Zagreb i Novi Sad ali to sada nisu isti gradovi kao ni mnogi drugi. Priliv stanovnistva je uradio svoje u svim vecim gradovima pa tako i tamo. Zagreb se uvijek trudio da "proda" kulturu Srednje Evrope, a Beograd slobodu misli i zivota. No za razliku od nas koji volimo Zg stranci npr. 2 godine zaredom proglasavaju isti najdosadnijim gradom Evrope. Bg spada medju 3 najinteresantnije destinacije Evrope zbog provoda (opet) i jeftinoce ali se istice i prljavstina izvan centra. No mi svi kao i nasi gradovi (bivse Yu) smo i dalje rupa Evrope sa finom prirodom i cudnim ljudima. To je tako i tesko ce se promijeniti.
Da ne duzim vise najbolji je onaj gdje si sretan i sam licno zadovoljan (naravno i tvoja porodica ako je imas). Zivjeli.
Meni licno su prije rata bili najljepsi i najugodniji Zagreb i Novi Sad ali to sada nisu isti gradovi kao ni mnogi drugi. Priliv stanovnistva je uradio svoje u svim vecim gradovima pa tako i tamo. Zagreb se uvijek trudio da "proda" kulturu Srednje Evrope, a Beograd slobodu misli i zivota. No za razliku od nas koji volimo Zg stranci npr. 2 godine zaredom proglasavaju isti najdosadnijim gradom Evrope. Bg spada medju 3 najinteresantnije destinacije Evrope zbog provoda (opet) i jeftinoce ali se istice i prljavstina izvan centra. No mi svi kao i nasi gradovi (bivse Yu) smo i dalje rupa Evrope sa finom prirodom i cudnim ljudima. To je tako i tesko ce se promijeniti.
Da ne duzim vise najbolji je onaj gdje si sretan i sam licno zadovoljan (naravno i tvoja porodica ako je imas). Zivjeli.
- Šveđanin
#285 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Nije tema, ali štaaaaaaaaaaaaaaa??????Radio Sarajevo wrote:Ne znam jesam li u životu čuo za neki dobar skandinavski film, to ti dovoljno govori o toj kulturi.
Švedska sa 830 kina, jednim od najboljih režisera svih vremena (Ingmar Bergman) i jednim od najbolji evropskih filmova ikada (The Seventh Seal). Skandinavci su osnivači pokreta dogme 95, gomila dobrih i nagrađivanih filmova je izašla pod tim pokretom. Novi danski film "Jagten" je osvojio 38 nagrada. O tom filmu se naširoko raspravljalo i na forumu i čudno je da neko ne zna za to.
O skandinavskim serijama da ne govorimo, ako ti je engleski mrzak imaš i članak iz srb..
Svi su ludi za nordijskim noarom. Zašto?
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?na ... _id=808513
Nikada nisi čuo za dobar skandinavski film? To dovoljno govori o tvojoj kulturi..Milioni ljudi širom sveta postali su ljubitelji onoga što se sada naziva nordijskim noarom - detektivskim i krimi pričama koje se odvijaju u Skandinaviji, gde je drugo najvažnije pitanje posle onog koje je to uradio – zašto su tako uspešne?
- Stoner
#286 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Šveđanin wrote:
Nikada nisi čuo za dobar skandinavski film? To dovoljno govori o tvojoj kulturi..
Baš me interesuje kakve filmove smatra dobrim neko ko izvali da pored jednog Ingmara Bergmana,von Triera, Kaurismakia ne valja skandinavska kinematografija.
-
mali_balon
#287 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Samo nek je ravnica, jebo ga brdo vise.... 
-
Nomo
#288 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
bergman je filozofija . to je top . ,,zmijsko jaje,, moj omiljeni film od bergmana . fany & alexander jedan od jacih filmova 20 stoljeca nagradjen Oskarom za najbolji strani film . ingrid bergman glumica je vrh . nije nista u rodu sa doticnim majstorom . ona je inace majka od glumice izabele rozzelini i supruga cuvenog talijanskog rezisera . Najveca glumica svih vremena , fatalna zena, je svedjanka . Greta Garbo ! itdStoner wrote:Šveđanin wrote:
Nikada nisi čuo za dobar skandinavski film? To dovoljno govori o tvojoj kulturi..![]()
Baš me interesuje kakve filmove smatra dobrim neko ko izvali da pored jednog Ingmara Bergmana,von Triera, Kaurismakia ne valja skandinavska kinematografija.
- Šveđanin
#289 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
On jos kaze kultura.. trebam li uopste pominjati svedsku muziku i koliko je uopste muzicara odatle postalo planetarno popularno..? Svedjani su ostavili veliki trag u umjetnosti, ogroman trag..
A taj uspjeh je jos veci kad ti skontas da je to zemlja od 10 miliona ljudi..
A taj uspjeh je jos veci kad ti skontas da je to zemlja od 10 miliona ljudi..
- Radio Sarajevo
#290 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Sarajevo je jedini grad u BiH, u ostalim mjestima ti javni prevoz nije ni potreban, tako da... odvadi.Korisnica_ wrote:Dakle, mjerilo uspjeha je koliko neko kotira usporedbi sa Sarajevom![]()
Ljudi moji citate li sto pisete? Ja mogu navesti desetak gradova u BiH koji su bolji od Sarajeva po pitanju cistoce, uredjenosti pa i javnog prijevoza i kulture zivljenja. Pa se ne hvalim da su super gradovi u europskim okvirima kako vi to hvalite Beograd.
Malo objektivnosti ljudi. Uozbiljite se.
-
Nomo
#291 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
joj kada ovako nesto procitam dobijem ospice .Radio Sarajevo wrote:Sarajevo je jedini grad u BiH, u ostalim mjestima ti javni prevoz nije ni potreban, tako da... odvadi.Korisnica_ wrote:Dakle, mjerilo uspjeha je koliko neko kotira usporedbi sa Sarajevom![]()
Ljudi moji citate li sto pisete? Ja mogu navesti desetak gradova u BiH koji su bolji od Sarajeva po pitanju cistoce, uredjenosti pa i javnog prijevoza i kulture zivljenja. Pa se ne hvalim da su super gradovi u europskim okvirima kako vi to hvalite Beograd.
Malo objektivnosti ljudi. Uozbiljite se.
-
Eek-A-Mouse
#292 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Jebo te Bratislava.
Pogano ko na Palama.
Kerovi leze po cesti mrtvi,zgrade ko da ih je pravio Tito himself.
A o fasistoidnoj policiji da i ne pricam.
Pogano ko na Palama.
Kerovi leze po cesti mrtvi,zgrade ko da ih je pravio Tito himself.
A o fasistoidnoj policiji da i ne pricam.
- avantgarde
#293 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Zvornik-Tuzla-Kalesija blizu...!...

-
radostan dan
#294 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
lomim se između kneževa i ustikoline...
-
HTI
#295 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Balkan!
Nacionalizam, sovinizam, netrpeljivost, uobrazenost, podmuklost...
Ovo smijem samo na forumu da kazem. Na Balkanu bio bih bijen.
'ebo te Balkan i gujica pasja.
Nacionalizam, sovinizam, netrpeljivost, uobrazenost, podmuklost...
Ovo smijem samo na forumu da kazem. Na Balkanu bio bih bijen.
'ebo te Balkan i gujica pasja.
- Mis mekinjas
#296 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Ti ocigledno ne poznajes ni Ljubljanu kao grad, ni Sloveniju kao zemlju, a ljudi su posebna prica.Korisnica_ wrote:Ljubljanu ni ne racunam kao Balkan, toliko je razlicita od drugih zemalja u regionuTo ti je zapad u svakom smislu, ne samo kvalitetna imitacija kao Zagreb.
Slovenija grca u dugovima iz kojih bog dao da se ikad izvuku.
Narod, Slovenci sami su toliko pokrali zemlju da je to za ne povjerovati.
Jedini konkurentan lanac su morali i to jedva prodati, avaj boze,Hrvatu.
Ljubljana je ostavstina, a i to, je upitno. Srednje velik grad, Banja Luka je bolji grad za zivot. Niko je ne spominje, ali u usporedbi sa Ljubljanom, ravan New Yorku.
A Sarajevo je skup grad za zivot. Tek sad vidim kad zivim u njemu. Strasno. Hrana. Ako cemo je svesti ma cedo bosanskog kulinarstva, pitu, je sjesti i plakati.
- madner
#297 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Podgorica nije losa. Samo ima puno Srba. 
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#298 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Buduci da volim more, jedan od sljedecih gradova, mada to naravno zavisi od situacije, neki manji gradic na Peloponezu ili Atici, npr. Patra.
-
radostan dan
#299 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
ima konik u podgorici, dušu dao za likove poput madnera...
- madner
#300 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Ima i tamo mnogo Srba i Cigana.
Gore nego u Beogradu.
Gore nego u Beogradu.