Muslimani i Nobel
-
rot0z
#277 Re: Muslimani i Nobel
Svim ateistima: Molim vas nemojte mrzit islam zbog muslimana, vi ste vecinom nacitani i pametni (ili je to samo stereotip, nezz), istrazite prvo u vezi islama, procitajte Kur'an i par knjiga u vezi islama pa onda raspravljajte na te teme na lijep nacin a ne vrijedjat musliman ko sto je Richard Dawkings vrijedjao muslimane bas zbog nobelovih nagrada, zbog toga sto rijetko ko od muslimana dobije tu nagradu.
"JA VOLIM ISLAM SAMO ZBOG ALLAHA. JA VOLIM BOSNU ZBOG BOSNE, A NE ZATO STO NEKOG MRZIM.'" - ovo sam moro napisat, sry. I love you all.
"JA VOLIM ISLAM SAMO ZBOG ALLAHA. JA VOLIM BOSNU ZBOG BOSNE, A NE ZATO STO NEKOG MRZIM.'" - ovo sam moro napisat, sry. I love you all.
-
demimonde
#278 Re: Muslimani i Nobel
Imam osjećaj da si troll.rot0z wrote:Svim ateistima: Molim vas nemojte mrzit islam zbog muslimana, vi ste vecinom nacitani i pametni (ili je to samo stereotip, nezz), istrazite prvo u vezi islama, procitajte Kur'an i par knjiga u vezi islama pa onda raspravljajte na te teme na lijep nacin a ne vrijedjat musliman ko sto je Richard Dawkings vrijedjao muslimane bas zbog nobelovih nagrada, zbog toga sto rijetko ko od muslimana dobije tu nagradu.
-
demimonde
#279 Re: Muslimani i Nobel
Smisao apsolutno odgovara razmišljanjima jednog kršćanina, budista, hinduista ili deista. Ako ti kažeš da ti je on rekao da je religiozan musliman, vjerujem ti. Ali taj način razmišljanja sličan je razmišljanju bilo kojeg religioznog znanstvenika, a oni su vrlo često skloni vjerovati da su svjetske religije samo tračak spoznaje Stvoritelja, tj. samo naslućivanje običnih smrtnika o izvorištu postojanja koje donekle možda doseže do prave istine, dok monoteističke religije, pogotovo islam, tvrde da su direktna objava od tog samog Stvoritelja koja sadržava konačnu i neupitnu istinu.salik79 wrote:
Pa evo, ja sam napisao. Zar mora jos negdje pisati? Hoces jos jednu njegovu konstataciju? Pokusat cu ga citirati: "Postojanje/Bistvovanje Stvoritelja je nuznost. Bez Sile koja je uzrok i izvor svega sto postoji, pa tako i zakona fizike, svi postulati i zakoni fizike koje poznajemo ne bi imali na cemu pocivati.". (Posto je proslo nekih 14 godina kako mi je ovo rekao, dok smo razgovarali o Stvoritelju i vjeri opcenito, dopustam da sam izostavio, izmijenio, ili ispustio neku rijec, ali smisao apsolutno odgovara originalnoj izjavi).
Za diskusiju o smislu i zancenju rijeci (i Kur´anskog imperativa) "Iqre" se prevashodno moras osloboditi predrasuda. Takodjer, moras shvatiti da "vehabijsko"/talibansko tumacenje Kur´ana ne preovladava u islamskom svijetu. Takva nakaradna tumacenja Islama i vjere jesu doprinijela stagnaciji i nazadovanju (vjerskom, naucnom i svakom drugom) muslimana, ali isto tako uzrok svega navedenog treba traziti i u otudjivanju/udaljavanju od vjere. Cak bih rekao da se ovdje radi i o uzrocno-posljedicnoj vezi. Upravo iz nakaradnog tumacenja, odnosno "uskotracnog" tumacenja Kur´anskih ajeta - dolazi do takvih devijacija koje bi ti zelio pripisati Islamu. A ja ti kontriram i kazem - ne, Kur'an je toliko dubok i sirok da ga se moze primjenjivati u svakoj sferi zivota! Ukratko, Kur´an je okean - a "talibani"/"vehabije" (oni koji ga usko posmatraju i tumace) ga ogranicavaju na onu baricu koja ostane nakon oseke.
Nadalje, Kur'an može biti duhovna inspiracija individuama, promišljateljima, filozofima i sličnima, te tu taj duboki okean dolazi do izražaja, ali takve pjesničke slike malo što znače šerijatskim pravnicima i teolozima. Za njih je Kur'an doslovan Božji govor koji sadržava zakon koji se mora poštovati. Za njih Kur'an nije more, niti bara, nego direktna linija s neba koju se mora slijediti, po kojoj se mora suditi i sve uređivati. U sekularnim društvima muslimanima je ostavljeno da maštaju i snuju o značenjima Kur'ana i njegovim dubinama, no da se ti isti nađu u društvima koja po njemu sude, osjetili bi (u nekim slučajevima doslovno) na leđima teret i okove Kur'ana, njegovu ortodoksnost i pravocrtnost. Kur'an se ne može apstrahirati i svoditi na čistu spiritualnost, on je direktan vodič za život, sudstvo, pravo, porezni sustav, vlast, državu itd. Apstrahirati Kur'an u onim njegovim načelima gdje je konkretan je hereza i/ili nevjerništvo.
Također, da napomenem, ne govorim samo o vehabijskom islamu, nego o institucionalnom islamu kakav je uspostavljen od strane samog Muhameda, kakav je prakticiran stoljećima, naučavan u medresama, objašnjavan od strane učenjaka - ukratko o tradicionalnom institucionalnom islamu.
Last edited by demimonde on 14/10/2013 02:32, edited 1 time in total.
-
rot0z
#280 Re: Muslimani i Nobel
Zasto to mislis ?demimonde wrote:Imam osjećaj da si troll.rot0z wrote:Svim ateistima: Molim vas nemojte mrzit islam zbog muslimana, vi ste vecinom nacitani i pametni (ili je to samo stereotip, nezz), istrazite prvo u vezi islama, procitajte Kur'an i par knjiga u vezi islama pa onda raspravljajte na te teme na lijep nacin a ne vrijedjat musliman ko sto je Richard Dawkings vrijedjao muslimane bas zbog nobelovih nagrada, zbog toga sto rijetko ko od muslimana dobije tu nagradu.
-
Bodkin
#281 Re: Muslimani i Nobel
Havatar wrote:Nemaju nikakvu svrhu posto od njih nema nikakve koristi samo stete dok je kod Bosnjaka jedina Islamska zajednica njihova institucija i jedina ona se bori za njih dok su sve druge i institucije i organizacije ili poltronske ili su i osnovane da bi radile protiv Bosnjaka.Optimus Prime wrote:U demokratskim drustvima te organizacije imaju odredjenu svrhu.Havatar wrote: Da su sve pare sto se daju raznim NVO udruzenjima i zavisnim intelektualcima ulozena u skole i univerzitete situacija u zemlji bi bila znatno bolja
Religija, iz ateisticke perspektive, nikakvu.
Zali boze resursa![]()
Ja mislim da smo samo za vjeronauk u skolama potrosili preko 200 miliona maraka od rata na ovamo.
- judicatio
#282 Re: Muslimani i Nobel
Prije ce biti da si ti trol.demimonde wrote:Imam osjećaj da si troll.
Na osnovu tvojih dosadasnjih postova na forumu vidi se da si Katolik i Islamofob koji svijet gleda crnobijelim ocima.
-
demimonde
#283 Re: Muslimani i Nobel
Neke asocijacije od tvojeg nicka. Možda sam pogriješio, u tom slučaju se izvinjavam. No, vrijeme će svakako pokazati.rot0z wrote:
Zasto to mislis ?
-
demimonde
#284 Re: Muslimani i Nobel
Nisam troll. Oni podbadaju hinjski, dok ja otvoreno iznosim svoje stavove.judicatio wrote:Prije ce biti da si ti trol.demimonde wrote:Imam osjećaj da si troll.
Na osnovu tvojih dosadasnjih postova na forumu vidi se da si Katolik i Islamofob koji svijet gleda crnobijelim ocima.
Katolik sam po rođenju, ne po uvjerenju. Ne znam zašto je to bitno?
Temeljna pretpostavka (i prva obrambena teza) svih vjerujućih i apologetski nastrojenih muslimana jest da su svi oni koji imaju negativno mišljenje o islamu islamofobi - to jest:
mrzitelji, šovinisti, fašisti, ograničeni ljudi puni predrasuda, oni koji nemaju širok pogled na svijet, koji nisu pročitali Kur'an itd. itd.
To je jednostavan trik kojim se svi koji se ne slažu s nekim islamskim uvjerenjima i postupcima islama, iako su njihovi razlozi i argumenti sasvim opravdani, diskreditirani kao rasisti ili kultur-šovinisti koji muslimane ne mogu podnijeti samo zbog onoga što oni jesu. No sasvim jasno da to i ne mora biti tako.
Što ako ti ja kažem, da kao rođeni rimokatolik, imam dovoljno znanja o islamu da bih mogao stati kao imam u bilo koju džamiju i predvoditi teraviju od 20 rekjata?
Što ako ti kažem da znam dovoljno izvornog arapskog teksta Kur'ana, pravila izgovora i učenja, kao i njegovog prijevoda, kao i općenito znanja o obavljanju namaza, preduslovima i uslovima te općim propisima da bih cijeloj masi muslimana bez problema ostavio dojam da je to moj posao? Što ako ti kažem da sam u jednoj prilici, tako i postupio, te da od 20-tak muslimana među kojima je bilo Bošnjaka, Turaka i Arapa kojima sam imamio akšam-namaz nitko nije ni posumnjao da ja zapravo nisam musliman?
Muslimani očigledno žive u zabludi da su svi drugi iznimno neuki, te da svoje viđenje islama baziraju na par smiješnih predrasuda, međutim, postoje ljudi koji su detaljno izučili islam i koji vrlo dobro znaju koje konotacije i zamke on nosi.
Vjera ne predstavlja samo identitet pojedinca ili grupe, nego idejni sklop koji oblikuje ljude koji toj vjeri pripadaju. Ako smatram da su neki aspekti islama i islamskih vjerovanja vrlo loši ili pogubni, to ne znači da prezirem muslimane kao ljude i da sam im spreman činiti zlo. Šovinizam prema ikomu na temelju njegovog identiteta, religijskog, rasnog, nacionalnog, ili bilo kojeg drugog je neprihvatljiv. No pravo na kritiziranje ičijih ideja, vjerovanja i uvjerenja je kao takvo prihvaljivo i tako mora biti u bilo kojem društvu koje se smatra slobodnim i humanim.
- judicatio
#285 Re: Muslimani i Nobel
Dzaba ti sve znanje kad ti na osnovu njega izvodis negativne apsolutisticke zakljucke o Islamu i muslimanima. To sto posjedujes znanje ne znaci da nisi pristrasan.demimonde wrote:Nisam troll. Oni podbadaju hinjski, dok ja otvoreno iznosim svoje stavove.![]()
Katolik sam po rođenju, ne po uvjerenju. Ne znam zašto je to bitno?
Temeljna pretpostavka (i prva obrambena teza) svih vjerujućih i apologetski nastrojenih muslimana jest da su svi oni koji imaju negativno mišljenje o islamu islamofobi - to jest:
mrzitelji, šovinisti, fašisti, ograničeni ljudi puni predrasuda, oni koji nemaju širok pogled na svijet, koji nisu pročitali Kur'an itd. itd.
To je jednostavan trik kojim se svi koji se ne slažu s nekim islamskim uvjerenjima i postupcima islama, iako su njihovi razlozi i argumenti sasvim opravdani, diskreditirani kao rasisti ili kultur-šovinisti koji muslimane ne mogu podnijeti samo zbog onoga što oni jesu. No sasvim jasno da to i ne mora biti tako.
Što ako ti ja kažem, da kao rođeni rimokatolik, imam dovoljno znanja o islamu da bih mogao stati kao imam u bilo koju džamiju i predvoditi teraviju od 20 rekjata?
Što ako ti kažem da znam dovoljno izvornog arapskog teksta Kur'ana, pravila izgovora i učenja, kao i njegovog prijevoda, kao i općenito znanja o obavljanju namaza, preduslovima i uslovima te općim propisima da bih cijeloj masi muslimana bez problema ostavio dojam da je to moj posao? Što ako ti kažem da sam u jednoj prilici, tako i postupio, te da od 20-tak muslimana među kojima je bilo Bošnjaka, Turaka i Arapa kojima sam imamio akšam-namaz nitko nije ni posumnjao da ja zapravo nisam musliman?
Muslimani očigledno žive u zabludi da su svi drugi iznimno neuki, te da svoje viđenje islama baziraju na par smiješnih predrasuda, međutim, postoje ljudi koji su detaljno izučili islam i koji vrlo dobro znaju koje konotacije i zamke on nosi.
Vjera ne predstavlja samo identitet pojedinca ili grupe, nego idejni sklop koji oblikuje ljude koji toj vjeri pripadaju. Ako smatram da su neki aspekti islama i islamskih vjerovanja vrlo loši ili pogubni, to ne znači da prezirem muslimane kao ljude i da sam im spreman činiti zlo. Šovinizam prema ikomu na temelju njegovog identiteta, religijskog, rasnog, nacionalnog, ili bilo kojeg drugog je neprihvatljiv. No pravo na kritiziranje ičijih ideja, vjerovanja i uvjerenja je kao takvo prihvaljivo i tako mora biti u bilo kojem društvu koje se smatra slobodnim i humanim.
Ti si na onoj temi o Bosnjacima i sekularizmu gdje si najvise postova ostavio pokazao svoje pravo lice.
-
demimonde
#286 Re: Muslimani i Nobel
No koje to lice? Odnosno kakvo?judicatio wrote:
Dzaba ti sve znanje kad ti na osnovu njega izvodis negativne apsolutisticke zakljucke o Islamu i muslimanima. To sto posjedujes znanje ne znaci da nisi pristrasan.
Ti si na onoj temi o Bosnjacima i sekularizmu gdje si najvise postova ostavio pokazao svoje pravo lice.
Pa normalno da sam pristrasan. Ti hoćeš reći da ljudi koji slijede islam nisu pristrasni ni po kojoj liniji (tj. prihvaćaju ga iz potpunog objektivizma), dok samo oni koji ga odbijaju i kritiziraju imaju neke svoje lične razloge da budu prema njemu zajedljivi i nepravedni?
Ja jesam pristrasan, ali ne prema svojoj vjeri, koju uostalom i nemam, niti prema nekoj svojoj grupi ljudi kojoj s kojom se identificiram (to, mogu slobodno reći, također nemam), nego prije svega prema svojim idealima i načelima, prema kojima prosuđujem svijet. I za to si uzimam potpuno pravo.
- uglavnomja
#287 Re: Muslimani i Nobel
demimonde, uzaludan ti trud
to je programirano tako, citav intelektualni kapacitet je strpan u jednu komoricu, u kojoj se zabetoniralo da je islam najbolji, najnapredniji, najpravedniji, jedini ispravn, pocetak i kraj svega, da su svi muslimani ok, a svaka kritika, globalna ili pojedinacna je islamofobija ...
steta mladosti ove zemlje, u sta joj odose kapaciteti, u prebrojavanje krvnih zrnaca dobitnika nobela, izvlacenja nekih apsurdnih primjera uspjesnih muslimana, istorijskih besmislica ... umjesto da se uhvate knjige, nesto da nauce, da postognu, ne mora biti nobel, ali ima drugih uspjeha.
i ppovrh svega ne vide jad i bijedu zemlje u kojoj zive, pred nosom, ali se bore za neke kosmicke pravde citatima nekih ljudi od prije 1.500 godina, bogatstvo zasnovano na petrodolarima smatraju uspjehom, itd....
to je programirano tako, citav intelektualni kapacitet je strpan u jednu komoricu, u kojoj se zabetoniralo da je islam najbolji, najnapredniji, najpravedniji, jedini ispravn, pocetak i kraj svega, da su svi muslimani ok, a svaka kritika, globalna ili pojedinacna je islamofobija ...
steta mladosti ove zemlje, u sta joj odose kapaciteti, u prebrojavanje krvnih zrnaca dobitnika nobela, izvlacenja nekih apsurdnih primjera uspjesnih muslimana, istorijskih besmislica ... umjesto da se uhvate knjige, nesto da nauce, da postognu, ne mora biti nobel, ali ima drugih uspjeha.
i ppovrh svega ne vide jad i bijedu zemlje u kojoj zive, pred nosom, ali se bore za neke kosmicke pravde citatima nekih ljudi od prije 1.500 godina, bogatstvo zasnovano na petrodolarima smatraju uspjehom, itd....
- insomnia78
#288 Re: Odg: Muslimani i Nobel
Vidi se da nemas pojma o Islamu.korisnik101 wrote:Nadzornik wrote:Obzirom da je Katolicanstvo nastalo 1050 godine a Islam 660 godine cisto sumnjam u ovu navedenu prepisku...korisnik101 wrote: Islam takodje je prepisivao mnogo. Od Judazima i Katolicanstva .
Ma da, sintagma rijeci moj nadzornice.
Krscanstvo/.Katolicanstvo.
A krscanstvo je nastalo dugo prije Islama. A da neki dijelovi nisu prepisani u Islamu, ne moze niko tvrditi ko nije upoznat sa tom vjerom.
Od subtilnog Imidza Adema i Emine koji puno slice biblijskom paru Adamu i Evi, da i ne pricam. Mislim, c'mon..
To sto ti spominjes nije prepisano vec potvrdjeno posto se radi o istom dogadjaju.
Skoro pa citav biblijski Stari Zavjet, barem dogadjaji iz njega su potvrdjeni u Kur'anu
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk now Free
- Gojeni H
#289 Re: Muslimani i Nobel
Sta je bio motiv tvog ovakvog postupka? Sta si trebao da saznas?demimonde wrote: Što ako ti kažem da znam dovoljno izvornog arapskog teksta Kur'ana, pravila izgovora i učenja, kao i njegovog prijevoda, kao i općenito znanja o obavljanju namaza, preduslovima i uslovima te općim propisima da bih cijeloj masi muslimana bez problema ostavio dojam da je to moj posao? Što ako ti kažem da sam u jednoj prilici, tako i postupio, te da od 20-tak muslimana među kojima je bilo Bošnjaka, Turaka i Arapa kojima sam imamio akšam-namaz nitko nije ni posumnjao da ja zapravo nisam musliman?
Da li je cilj bio da ponizis muslimane? Ili da samom sebi pojacas ego kako bi dokazao da imas takvo znanje da prevaris naivce muslimane?
Kakav covjek trebas biti da bi naucio katolicku molitvu, otisao u neku crkvu, predstavio se kao svestenik a onda likovao na forumu kako imas takvo znanje da si uspio zajebat 30 katolika lazno se predstavljajuci kao "uceni svestenik".
Mislim da imas ozbiljnih problema i islam ne bi trebao uopste biti na listi prioriteta kojim se trebas pozabaviti.
Onaj post na 8 stranici necu komentarisati. Konstruktivna kritika je jedno, a mrznja kojom se islam predstavlja kao kosmicki uzrok problema islamskog svijeta je nesto sasvim drugo.
-
theTruePath
#290 Re: Muslimani i Nobel
Poenta uradjenog?Što ako ti kažem da sam u jednoj prilici, tako i postupio, te da od 20-tak muslimana među kojima je bilo Bošnjaka, Turaka i Arapa kojima sam imamio akšam-namaz nitko nije ni posumnjao da ja zapravo nisam musliman?
- uglavnomja
#291 Re: Muslimani i Nobel
bio jedan pjevac sevdalinki, Mile Janjic, iz Mostara.
i uredno ga zvao hodza da uci sa munare jer je imao glas kao slavuj ...
oooppssss
opet kukavicije jaje podmetnuto.
-
korisnik101
#292 Re: Odg: Muslimani i Nobel
Tacno.insomnia78 wrote: Vidi se da nemas pojma o Islamu.
To sto ti spominjes nije prepisano vec potvrdjeno posto se radi o istom dogadjaju.
Skoro pa citav biblijski Stari Zavjet, barem dogadjaji iz njega su potvrdjeni u Kur'anu
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk now Free
Potvrdjeno.
Odmah kad otvoris Kur'han na prvim stranicama pise kako je Islam najnovija (najbolja
Islam nikad nije ni govorio da se zasniva na necem potpuno novim. Ne. Samo je receno da je to najbolja verzija onog sto je vec receno.
Isto tako sve verzije krscanstva su zasnovane na starom zavjetu. A judaizam je u principu = stari zavjet.
A protestantizam jeste puno prepisao od Islama, jer dok se protestantizam radjao, Islam ja vazio kao najuspjesnija religija u tom dijelu svijeta.
-
korisnik101
#293 Re: Muslimani i Nobel
To i ja tvrdima.Gojeni H wrote:demimonde wrote: Što ako ti kažem da znam dovoljno izvornog arapskog teksta Kur'ana, pravila izgovora i učenja, kao i njegovog prijevoda, kao i općenito znanja o obavljanju namaza, preduslovima i uslovima te općim propisima da bih cijeloj masi muslimana bez problema ostavio dojam da je to moj posao? Što ako ti kažem da sam u jednoj prilici, tako i postupio, te da od 20-tak muslimana među kojima je bilo Bošnjaka, Turaka i Arapa kojima sam imamio akšam-namaz nitko nije ni posumnjao da ja zapravo nisam musliman?
Mislim da imas ozbiljnih problema i islam ne bi trebao uopste biti na listi prioriteta kojim se trebas pozabaviti.
.
Toliko ocite mrznje, zavisti, pohlepe.. u principu cistog zla, veoma je tesko naci kod drugih forumasa ovdje.
-
Sarajcica_88
#294 Re: Muslimani i Nobel
Ako smatram da su neki aspekti islama i islamskih vjerovanja vrlo loši ili pogubni, to ne znači da prezirem muslimane kao ljude i da sam im spreman činiti zlo. Šovinizam prema ikomu na temelju njegovog identiteta, religijskog, rasnog, nacionalnog, ili bilo kojeg drugog je neprihvatljiv. No pravo na kritiziranje ičijih ideja, vjerovanja i uvjerenja je kao takvo prihvaljivo i tako mora biti u bilo kojem društvu koje se smatra slobodnim i humanim.
Sto bi narod rekao - istina boli.
- Gojeni H
#295 Re: Muslimani i Nobel
Uzrok ubijanja po americkim skolama je protestantsko ucenje.
Argument? Vecina Amerikanaca su protestanti.
Argument? Vecina Amerikanaca su protestanti.
-
rot0z
#296 Re: Muslimani i Nobel
Slazem se. Ako je tako ucen o islamu zasto onda bi treabo znat zasto nisi primio islam. Allah upucuje onog koga hoce, i ostavlja u zabludi onog koga hoce. Jos ti se koprena nalazi pred ocima.Gojeni H wrote:Sta je bio motiv tvog ovakvog postupka? Sta si trebao da saznas?demimonde wrote: Što ako ti kažem da znam dovoljno izvornog arapskog teksta Kur'ana, pravila izgovora i učenja, kao i njegovog prijevoda, kao i općenito znanja o obavljanju namaza, preduslovima i uslovima te općim propisima da bih cijeloj masi muslimana bez problema ostavio dojam da je to moj posao? Što ako ti kažem da sam u jednoj prilici, tako i postupio, te da od 20-tak muslimana među kojima je bilo Bošnjaka, Turaka i Arapa kojima sam imamio akšam-namaz nitko nije ni posumnjao da ja zapravo nisam musliman?
Da li je cilj bio da ponizis muslimane? Ili da samom sebi pojacas ego kako bi dokazao da imas takvo znanje da prevaris naivce muslimane?
Kakav covjek trebas biti da bi naucio katolicku molitvu, otisao u neku crkvu, predstavio se kao svestenik a onda likovao na forumu kako imas takvo znanje da si uspio zajebat 30 katolika lazno se predstavljajuci kao "uceni svestenik".
Onaj post na 8 stranici necu komentarisati. Konstruktivna kritika je jedno, a mrznja kojom se islam predstavlja kao kosmicki uzrok problema islamskog svijeta je nesto sasvim drugo.
- salik79
#297 Re: Muslimani i Nobel
S tobom je izlisno polemisati. Pojavis se s nekim izvorom, pri cemu jos i tvrdis da "muslimanskih zemalja" nema ni pod razno medju rangiranim univerzitetima. Ja pokusam osporiti relevantnost izvora, usput proanalazeci brojne univerzitete iz muslimanskih zemalja kojih tu, po tvojoj tvrdnji, ne bi smjelo biti, a ti izvrtanjem cinjenica pokusavas ispraviti ono sto si izjavila, a sto se, realno, ispraviti ne da.Sarajcica_88 wrote:Pa da, tvrdim da je prilicno mjerodavna.salik79 wrote:Stani malo. Ti jos uvijek tvrdis da je ova lista, koju si nam prezentirala, mjerodavna? Ja nigdje nisam likovao, nego osporavao tvoj izvor i tvoju tvrdnju. Vrati se malo unazad i procitaj nasu prepisku.
Ali eto ako i dalje ne vjerujes, citaj linkove koje je postavio Bodkin:
http://www.shanghairanking.com/ARWU2013.html
ista situacija tamo: totalna, ali totalna dominacija nemuslimana.
Ali eto, ima par Saudijskih Univerziteta tamo negdje oko 150 mjesta...ogrooman uspjeh za vjersku grupu od 1,6 miliarda ljudi
U danasnjem globalnom selu, gdje na svim univerzitetima imamo sve profile (sarenilo nacija, vjeroispovijesti, rasa) nastavnog kadra, govoriti o dominaciji jednih nad drugim je potpuni infantilizam, s primjesom (ad hominem) malicioznosti.
Vrhunac mi je ismijavanje "tamo nekog" saudijskog univerziteta, bez obracanja paznje na to da je taj univerzitet bolje rangiran i od, recimo, berlinskog i stuttgartskog, a pogotovo beckog univerziteta. Po meni, to opet govori o relevantnosti navedene rang liste, ali u tvom svijetu dominacije jednih na drugim relevantnost i nije toliko bitna stavka.
Bitno je biti dominantan.
- salik79
#298 Re: Muslimani i Nobel
Ovdje dolazi do izrazaja i tvoje poznavanje tematike, koju crpis iz mass medija. Sve i da je "nako uz Rumuniju", zapitaj se gdje bi bila jedna Njemacka (kao najjaca ekonomija EU), kada bi bila pod istim sankcijama pod kojima je Iran, skoro pa 35 godina.sinuhe wrote:Univerziteti valjda sluze privredi. Sad ne znam kako slavni teheranski univerzitet gura iransku privredu. Ne izgleda mi Iran kao razvijena drzava. U Evropi bi se smjestio 'nako uz Rumuniju.
- salik79
#299 Re: Muslimani i Nobel
Rece...I osta ziva.Sarajcica_88 wrote: Ja bih najvise od svih voljela da islamske zemlje napreduju.
Sta znaci ovo "bukvalno slijedjenja islama" i ko ga slijedi?!Sarajcica_88 wrote:Ali to je jednostavno nemoguce dok god budu bukvalno slijedili islam.
Koje dogme?Sarajcica_88 wrote:Jer islamske dogme jednostavno nisu stimulativne za drustveni razvoj, cak naprotiv. Destruktivne su, jako.
E bas ti hvala.Sarajcica_88 wrote:Eto, to je moj odgovor na pitanje u uvodnom postu. "Zasto smo toliko zaostali"
- sinuhe
#300 Re: Muslimani i Nobel
Tek odnedavno je Iran u zategnutim odnosima sa EU a samo sa SAD od 79-te.
Oslonac privrede im je izvoz nafte.
Oslonac privrede im je izvoz nafte.