Prije svega, izvinjenje zbog nešto kasnijeg odgovora
cetmi wrote:@ExNihilo
Javio sam se da bih jasno kritizirao rad IZ i posebno pojedinih njenih dijelova. Nemam namjeru raspravljati ni sa kim.
Ako nemaš namjeru raspravljati ni sa kim, možeš početi od toga da ne citiraš ljude i započinješ raspravu.
Uostalom, nebulozno je doći na forum i očekivati monolog. Forum je mjesto rasprave. Saberi malo misli prije nego zasviraš po tastaturi.
cetmi wrote wrote:Nisi član IZ i samim tim nisi mjerodoavan paušalno da ocjenjuješ.
Samo članovi IZ su mjerodavni da komentarišu IZ-u? Moram biti član da bih tvrdio kako ne želim biti član i objasnio zašto ne želim?

Vjera je neotuđivo pravo svakog čovjeka, a IZ uzurpira to pravo, tako da me se tiče iako ne ispunjavam tvoje kriterije "mjerodavnosti".
cetmi wrote wrote:Sve ovo što si napisao kao odgovor je besmisleno i to taksativno, ali nema svrhe da ti ukazujem na to.
Ako sam išta naučio u svom forumskom iskustvu to je da ovakav odgovor predstavlja školski primjer nedostatka argumenata. Kada se nema više šta reći, tada, kao, "nema svrhe" objašnjavati. Kao što rekoh tvom kolegi @chudjenhe: Nije dovoljno reći da je nešto netačno, besmisleno i sl. Treba to pokazati i dokazati. I to taksativno

Reći da neko "nije u pravu" nije argument, to je odsustvo argumenta.
cetmi wrote:Ti se smatraš mjerodavnim da tumačiš ibn Kesira, a onome ko zna malo više od googla je jasno da nisi upoznat ni koji metod je koristio u svom tefsiru, tako da ti ne bih mogao ništa dokazati ni kad bi ti želio ozbiljno raspravljati. Naravno da ja ne smatram da je ibn Kesir nepogrešiv niti sam to tvrdio, jer to nije tvrdio ni on sam, pa zašto bih ja.
Opet on o "mjerodavnima"

Ne postoje mjerodavni i nemjerodavni za tumačenje bilo kojeg autora u historiji čovječanstva. Postoje samo dobra i loša tumačenja. Ibn Kesir nije pisao za odabrane ljude, tzv mjerodavne

. Ne treba posjedovati tajno, nedokučivo, znanje da bi se Ibn Kesir čitao i tumačio. Kao što već rekoh, argument stoji neovisno od onoga ko ga iznosi. Ukazivanjem na "nemjerodavnost" onoga ko argument iznosi, argument ne gubi na snazi. Stoga, reci nešto o argumentu ili šuti.
No, tipično za dogmatike, u nastojanju da zaštite svoje ubjeđenja, slijedi mistifikacija znanja: nisi ti mjerodavan, ne znaš ti, ne možeš ti to, nisi dostojan, niti učen, itd.
cetmi wrote:Predlažem ti da zadnji dio vezan za finansiranje i rad organizacija edituješ, jer tu je najjasnije koliko je ovaj tvoj komentar bez uporišta. Na forumu možda nema ljudi koji su upućeni u tefsir, ali ima ljudi kojima je jasno da se ovo pravilo "svaka organizacija koja nije samoodrživa, treba da propadne" ne odnosi na organizacije već privredna društva čiji je cilj profit, a ne neka društveno-korisna funkcija.
Kako znaš da na forumu nema ljudi upućenih u tefsir?

Uglavnom, već sam objasnio zašto neprofitne organizacije mogu propasti i da nisu izvan tržišta i njegovih zakona - najjači opstaju. Ponavljam: možeš se osvrnuti na to što sam napisao i objasniti zašto je netačno ili jednostavno šutjeti. Apel na masu, "ima ljudi kojima je jasno" ti ne donosi ništa.
@chudjenhe
chudjenhe wrote:ExNihilo wrote:
Ja se potpuno slažem - "oni koji sakupljaju zekat" je jedna od navedenih kategorija, a ne jedina prihvatljiva kategorija kako IZ tvrdi. Tvrdeći kako je zekat ispravno jedino dati toj kategoriji (tj. njima, jer su se sami proglasili nosiocem te uloge), eliminirajući sve druge kategorije koje Allah navodi, oni se stavljaju iznad Allaha i "derogiraju" Njegovu riječ. Šta reče ono ti, na početku naše rasprave, ne mijenjaju objave?

ama druze...ne eliminiraju oni druge kategorije, zekat opet dodje do njih, jel pravedan procenat, vec sam rekao, to je nesto drugo
samo po praksi Poslanika a.s. prvih halifa, kasnijih dinastija...po Kur'anu na kraju krajeva, zekat nije volja pojedinca gdje i kome ce ga dati, a evo opet te pitam ko drugi, umjesto njih bi trebao prikupljati zekat

Niko nema ovlasti da ga skuplja - islamske države i njenih mehanizama nema, stoga zekat ostaje obaveza pojedinca. Ne možeš osnovati neprofitnu organizaciju i dati sebi božansko pravo na skupljanje zekata, a to je ono što je IZ u osnovi uradila. Ako ja osnujem islamsku neprofitnu organizaciju, imam li i ja šerijatsko pravo da sakupljam zekat? Ako imam,na osnovu čega? Ako nemam, odakle to pravo IZ?
Ne može nekoliko procenata novca od zekata, koji ode siromasima, oprati ih za milione koje dadnu samima sebi. Je li to praksa poslanika i halifa? Da uzmu 90% zekata sebi - "za svoje potrebe". Jer, znaš, imali su i oni svoju djecu koju treba hraniti.