Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
gagy06

#276 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by gagy06 »

seksan wrote:
mali_balon wrote:@seksane
Kazes bavis se poljoprivredom mimo posla pa me zanima bi li ti i tvoja porodica mogli zivit od tih 15000 da nemas posao.
Da! bez problema, cak bi imala da drugima dadnem. :) Imam jagode,kupine,maline, psenicu, imam bastu gdje sijem, imam vocnjak, i to sve profesionalno a ne "amaterski", imam curke imam nojeve (doduse nojeve radi sebe), imam patke, imam koke. I mogu vam reci super se zivi! :) Zaboravila sam napomenuti imam jos i grozdze. :D To sve upakovanu u 10dunuma zemlje. :)
Seksan, bez uvrede, ali ovo je cisti bullshit. Od poljoprivrede se (ovako svastarski) ne moze zivjeti. Po tvojoj prici covjek bi pomislio-pa sta ovi poljoprivrednici vazda protestuju?
Ovo sto je neko predlozio za farme- Turci daju kredit sa nekom minimalnom kamatom (minimalnom za nase uslove) al da bi dobio kredit moras "crno na bijelo" da pokazes sta imas (koje i koliko zgrada/staja, koliko zemlje obradjujes, masinerija) i uz to da prezentujes biznis-plan. Ovo je iz prve ruke, posto sam covjeku radio biznis-plan za kredit od 80 000 BBI banka. Znaci nema sanse da neko startuje od nule.
mali_balon

#277 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

gagy06 wrote:
seksan wrote:
mali_balon wrote:@seksane
Kazes bavis se poljoprivredom mimo posla pa me zanima bi li ti i tvoja porodica mogli zivit od tih 15000 da nemas posao.
Da! bez problema, cak bi imala da drugima dadnem. :) Imam jagode,kupine,maline, psenicu, imam bastu gdje sijem, imam vocnjak, i to sve profesionalno a ne "amaterski", imam curke imam nojeve (doduse nojeve radi sebe), imam patke, imam koke. I mogu vam reci super se zivi! :) Zaboravila sam napomenuti imam jos i grozdze. :D To sve upakovanu u 10dunuma zemlje. :)
Seksan, bez uvrede, ali ovo je cisti bullshit. Od poljoprivrede se (ovako svastarski) ne moze zivjeti. Po tvojoj prici covjek bi pomislio-pa sta ovi poljoprivrednici vazda protestuju?
Ovo sto je neko predlozio za farme- Turci daju kredit sa nekom minimalnom kamatom (minimalnom za nase uslove) al da bi dobio kredit moras "crno na bijelo" da pokazes sta imas (koje i koliko zgrada/staja, koliko zemlje obradjujes, masinerija) i uz to da prezentujes biznis-plan. Ovo je iz prve ruke, posto sam covjeku radio biznis-plan za kredit od 80 000 BBI banka. Znaci nema sanse da neko startuje od nule.
Mislo sam napisati nesta slicno ali eto .... napisao si. Fino napisala pored posla bavi se poljoprivredom a mozda i cojk radi pa dvije plate malo voce povrce i moze se :D. A znam ljude sa mnogo vise zemlje od koje zive, obrnu oni i po 30k godisnje ali pola ako ne i vise ode na sjemena, dzubriva, alat, masine, djelove, stocnu hranu, laboratorijeske nazlaze, vakcine, pa ako kakva havarija to sve sjebe itd itd, i opet borba jedva kraj s krajem. ALi oni nemaju rezervni posao.
dita von teese

#278 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dita von teese »

Mozda zena ima plasman?

Nije napisala da ima 150 000, vec 15 000.
gagy06

#279 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by gagy06 »

mali_balon wrote: Mislo sam napisati nesta slicno ali eto .... napisao si. Fino napisala pored posla bavi se poljoprivredom a mozda i cojk radi pa dvije plate malo voce povrce i moze se :D. A znam ljude sa mnogo vise zemlje od koje zive, obrnu oni i po 30k godisnje ali pola ako ne i vise ode na sjemena, dzubriva, alat, masine, djelove, stocnu hranu, laboratorijeske nazlaze, vakcine, pa ako kakva havarija to sve sjebe itd itd, i opet borba jedva kraj s krajem. ALi oni nemaju rezervni posao.
Sta da kazem, ja sam poceo, ti si zaokruzio. :thumbup:
Incub

#280 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Incub »

Mislim da se ovdje radi o dvije razlicite stvari, koje treba razdvojiti pa diskutovati
1. Bavljenje poljoprivredom onako poslije radnog dana- znaci na nivou hobija,
2. Bavljenje profesionalno- veca kolicina zemlje, masine, da znate sami sve da odrzavate. I velika stvar da zivite na imanju,
da ste svaki dan tu.

Kod nas ljudi koji pricaju o isplativosti imaju redovne poslove, ako bi samo gledali u taj manji komad zemlje onda bi bila mrka kapa.
Jedno je hobi pa ako nesto uleti dobro je, ako mislite da se neko od poljoprivrede obogatio grdno se varate....
gagy06

#281 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by gagy06 »

Da, to je tacno. Nazalost, iako se od poljoprivrede ne moze (pristojno) zivjeti, misljenja sam da kljuc napretka/stabilizacije (ili kako to vec nazvali) ove zemlje nije industrija, nego upravo poljoprivreda obzirom na resurse koje posjedujemo (ili nam bar hrana ne bi trebala biti skupa). Medjutim, to najmanje zavisi od radisnih ljudi, mnogo vise od politicara.
Incub

#282 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Incub »

Poljoprivrednika kao i stocara u toku godine svasta pogodi....
Kise,snijeg, mraz, led pa ljeti bude i suse- to vam kod nas niko nece priznati tako da su ljudi prepusteni sami sebi.
Stocari isto tako masa problema- bruceloza, koliko je ljudi samo izgubilo stada od strane napustenih pasa pa ne bi vjerovali
Otislo se daleko od teme, mislim da nezaposlenim ne treba puno pametovati, male su prilike za posao.
Svako se opet nekako snadje ali da ima posla u struci bilo bi svima bolje. Institucije su nam zakazale i zato i jeste ovako lose
Korupcija nam je unistila i ovo malo drustva sto smo imali poslije rata.
pukepuke

#283 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by pukepuke »

besi wrote:Potaknuta sličnom temom s jednog ino foruma...
Kako se nosite sa nezaposlenošću? Kako Vam prolaze dani?
Generalno, kakvi su životi nas nezaposlenih?
1. Ima dana kad sam puna entuzijazma, a ima brate i loših, kad me uhvati prava depresija zbog straha od budućnosti. Radila sam od 2. godine fakulteta, a sad nezaposlena, na pragu 40-te. Nitko ne gleda na moje veliko iskustvo, nego je samo bitno za kako malo para sam spremna raditi. A onda uleti neki solidno plaćeni poslić i da mi nadu - bavim se prevođenjem. Uskoro će prestati i uplate od biroa, na koje imam pravo 9 mjeseci jer imam više od 10 godina radnog staža - vjerojatno ću se rasplakati svaki put kad vidim mjesečni izvod iz banke.
2. Fino. Čuvam svoje 3 djece, tako uštedim ono što bi otišlo na vrtić. Samim tim, slabo imam vremena za kakvo učenje ili usavršavanje. Isprobavam recepte, radim ostale kućanske poslove, pomalo čitam, družim se koliko drugi, zaposleni ljudi imaju vremena.
3. Slažem se s onima koji kažu da je bolje raditi bilo što nego gluvariti kod kuće i čekati posao u struci. Meni je u ovom trenutku takva opcija prilično nezgodna jer bih veći dio plaće na kakvom slabije plaćenom poslu davala za čuvanje djece. Dakle, pored nezaposlenih koji su tek završili faks i nemaju dana radnog staža, ima i nas koji imamo dosta staža, djecu, kredit... A šanse da dobijemo neki posao su svakim danom sve manje, jer smo sve stariji, dolaze mlade generacije. Pa ja se već na neke oglase ne mogu prijaviti jer imam više od 35 godina...
Hajvan

#284 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hajvan »

:thumbup:

fino
napokon neko da odgovori konkretno, elokvento i sadržajno na postavljena pitanja!
mali_balon

#285 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

pukepuke wrote:
besi wrote:Potaknuta sličnom temom s jednog ino foruma...
Kako se nosite sa nezaposlenošću? Kako Vam prolaze dani?
Generalno, kakvi su životi nas nezaposlenih?
1. Ima dana kad sam puna entuzijazma, a ima brate i loših, kad me uhvati prava depresija zbog straha od budućnosti. Radila sam od 2. godine fakulteta, a sad nezaposlena, na pragu 40-te. Nitko ne gleda na moje veliko iskustvo, nego je samo bitno za kako malo para sam spremna raditi. A onda uleti neki solidno plaćeni poslić i da mi nadu - bavim se prevođenjem. Uskoro će prestati i uplate od biroa, na koje imam pravo 9 mjeseci jer imam više od 10 godina radnog staža - vjerojatno ću se rasplakati svaki put kad vidim mjesečni izvod iz banke.
2. Fino. Čuvam svoje 3 djece, tako uštedim ono što bi otišlo na vrtić. Samim tim, slabo imam vremena za kakvo učenje ili usavršavanje. Isprobavam recepte, radim ostale kućanske poslove, pomalo čitam, družim se koliko drugi, zaposleni ljudi imaju vremena.
3. Slažem se s onima koji kažu da je bolje raditi bilo što nego gluvariti kod kuće i čekati posao u struci. Meni je u ovom trenutku takva opcija prilično nezgodna jer bih veći dio plaće na kakvom slabije plaćenom poslu davala za čuvanje djece. Dakle, pored nezaposlenih koji su tek završili faks i nemaju dana radnog staža, ima i nas koji imamo dosta staža, djecu, kredit... A šanse da dobijemo neki posao su svakim danom sve manje, jer smo sve stariji, dolaze mlade generacije. Pa ja se već na neke oglase ne mogu prijaviti jer imam više od 35 godina...
Bravo ko da sam ja pisao, sve hama isto osim posla, ja ne ubodem ni taj prevod :D sa biroa ces dobiti 380KM mjesecno i ja cuvam jednu bebu :D .
A radio bi za rezije i vrtic to je negdje oko 500KM
purgatorio

#286 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by purgatorio »

Ja sam skužio da je u BiH velik problem što ne možeš formalizirati znanje. Primjerice, ja nešto znam raditi veoma dobro, druga osoba ne zna, ali posjeduje papir da zna i samim time je u prednosti nada mnom.

Druga stvar, neki dan ulazim u šalter salu jedne općine u USK, i kada sam vidio broj zaposlenih i posao koji obavljaju, zebezeknuo sam se. Uvjeren sam da u dotičnoj općini 50% proračuna ode na plate i doprinose zaposlenim. A što kada bi se ti novci uložili u poticaje zapošljavanju itd.

Eh, poljoprivreda. Zadnjih par godina sam primjetio uspon malina i krastavaca, gdje ljudi s par dunuma zemlje si mogu obezbjediti kakvu takvu egzistenciju. Ali je problem, što svake godine moraš čekati na iglama koju će ti otkupnu cijenu ponuditi privatnik koji otkupljuje a koji u većini slučajeva nema alternativu. Nisam baš najbolje upućen, ali se pitam, da li je moguć osnutak nekakvih državnih zadruga koje bi se bavile otkupom i prodajom takvih kultura.
mali_balon

#287 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

purgatorio wrote:Ja sam skužio da je u BiH velik problem što ne možeš formalizirati znanje. Primjerice, ja nešto znam raditi veoma dobro, druga osoba ne zna, ali posjeduje papir da zna i samim time je u prednosti nada mnom.

Druga stvar, neki dan ulazim u šalter salu jedne općine u USK, i kada sam vidio broj zaposlenih i posao koji obavljaju, zebezeknuo sam se. Uvjeren sam da u dotičnoj općini 50% proračuna ode na plate i doprinose zaposlenim. A što kada bi se ti novci uložili u poticaje zapošljavanju itd.

Eh, poljoprivreda. Zadnjih par godina sam primjetio uspon malina i krastavaca, gdje ljudi s par dunuma zemlje si mogu obezbjediti kakvu takvu egzistenciju. Ali je problem, što svake godine moraš čekati na iglama koju će ti otkupnu cijenu ponuditi privatnik koji otkupljuje a koji u većini slučajeva nema alternativu. Nisam baš najbolje upućen, ali se pitam, da li je moguć osnutak nekakvih državnih zadruga koje bi se bavile otkupom i prodajom takvih kultura.
Druga osoba ima stelu :D
Keiko

#288 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Keiko »

purgatorio wrote:Nisam baš najbolje upućen, ali se pitam, da li je moguć osnutak nekakvih državnih zadruga koje bi se bavile otkupom i prodajom takvih kultura.
Kerry Group je najbolji slican primjer. U 40 godina, od male zadruge do jednog od najvecih proizvodjaca hrane u svijetu. Startna pozicija - gora nego u BiH danas.
gagy06

#289 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by gagy06 »

Keiko wrote:
purgatorio wrote:Nisam baš najbolje upućen, ali se pitam, da li je moguć osnutak nekakvih državnih zadruga koje bi se bavile otkupom i prodajom takvih kultura.
Kerry Group je najbolji slican primjer. U 40 godina, od male zadruge do jednog od najvecih proizvodjaca hrane u svijetu. Startna pozicija - gora nego u BiH danas.
A Agrokomerc?
mali_balon

#290 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

gagy06 wrote:
Keiko wrote:
A Agrokomerc?

Ah koja blasfemija spomenute su zadruge, zar to nije jedna od zaostavstina mrskog nam socijalizma/komunizma tamo gdej je drzava sve uredjivala......da ne idemo dalje
Keiko

#291 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Keiko »

mali_balon wrote:
gagy06 wrote:
Keiko wrote:
A Agrokomerc?

Ah koja blasfemija spomenute su zadruge, zar to nije jedna od zaostavstina mrskog nam socijalizma/komunizma tamo gdej je drzava sve uredjivala......da ne idemo dalje
Tamo odakle je Kerry Group krenula, ljudi ni dan danas nisu culi za komunizam. :lol:
BASS

#292 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by BASS »

Ovi što govore o poljoprivredi da mi odgovore na jedno stručno pitanje-
gdje ja da drzim kravu? U dnevnom boravku ili na balkonu?
Kako da je spustim niz stubiste jer sigurno mi kućni savjet neće dati da je stavljam u lift?
Hvala!
jefferson

#293 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jefferson »

BASS wrote:Ovi što govore o poljoprivredi da mi odgovore na jedno stručno pitanje-
Kako da je spustim niz stubiste jer sigurno mi kućni savjet neće dati da je stavljam u lift?
Hvala!
Tvoje pitanje je na mjestu.
Medjutim, recimo da krenes u biznis pravljenja sibica. Hoces li pogon otvoriti u dnevnom boravku ili na balkonu?
Ja znam dosta ljudi koji zive u gradu, ali ovce i sl drze na planinama i imaju cobana. Jbg, ako si stvarno zainteresovan za taj vid posla, onda istrazi na internetu sta ti treba, vidi imal kakvih kopija planova, raspitaj se kod medjunarodnih organizacija imajul kakve grantove itd.
Samo kazem...
Tomos

#294 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Tomos »

BASS wrote:Ovi što govore o poljoprivredi da mi odgovore na jedno stručno pitanje-
Hvala!
Prodaj stan kupi plac i zemlju na nekom selu, napravi kuću i štale i bavi se poljoprivredom nema druge, ovi koji su se uhvatili u ratu i nakon rata asfalta lako ga pustiti neće, mi koji smo tu morat ćemo bježat iz svog grada, tako je iako je tužno.
mali_balon

#295 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Neki dan ja u firmu na razgovor i ponesem kao neku vrstu portfoila, ono diplome, preporuke itd itd. I ja ulazim rukovanje predstavljanje i ja ono "ja sam donio sa sabom kao neki portfolio sa referencama ..." i predajem ja tu fasciklicu direktoru kad on HHHAOHAHHAOOO ti ko manekenka donio book sa sobom :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , ja se sjebo, naravno rekli su mi se javiti ali kontam nema nista od tog jer kad su me pitali koliko bi ja platu ja rekao ispod 2000KM necu raditi, na sta je on :shock: . am reko salim se malo malo mi to glupo pitanje, bi treba da mi ponudite platu koliko mislite da treba i koliko moze firma da mi isplati, moje je da prihvatim ili odbijem.
Ali skonto sam da nema nista od tog jer im treba neko mladji.
Keiko

#296 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Keiko »

mali_balon wrote:Neki dan ja u firmu na razgovor i ponesem kao neku vrstu portfoila, ono diplome, preporuke itd itd. I ja ulazim rukovanje predstavljanje i ja ono "ja sam donio sa sabom kao neki portfolio sa referencama ..." i predajem ja tu fasciklicu direktoru kad on HHHAOHAHHAOOO ti ko manekenka donio book sa sobom :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , ja se sjebo, naravno rekli su mi se javiti ali kontam nema nista od tog jer kad su me pitali koliko bi ja platu ja rekao ispod 2000KM necu raditi, na sta je on :shock: . am reko salim se malo malo mi to glupo pitanje, bi treba da mi ponudite platu koliko mislite da treba i koliko moze firma da mi isplati, moje je da prihvatim ili odbijem.
U ovom konkretnom slucaju nije do tebe vec do direktora papka. Cuj, ti dos'o k'o manekenka i treba im neko mladji :-) . Sta si trebao? Donijet' kolu kocke i kilu kafe umjesto referenci i diploma? To biranje po starosti je nista drugo nego cista diskriminacija.

Znam ja da ces ti sad meni odgovorit' kako ja stalno pametujem ali eto, ako imaju 'parking papci' na internetu, mogu li i 'biznis papci'? Pa kad ih raja 'nako pristojno isproziva pa im jos stavi njuske na internet, mozda se malo nauce i nekoj opcoj kulturi. Ljuta sam i isfrustrirana u ime svih vas, samo da znate.
mali_balon

#297 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Keiko wrote:
mali_balon wrote:Neki dan ja u firmu na razgovor i ponesem kao neku vrstu portfoila, ono diplome, preporuke itd itd. I ja ulazim rukovanje predstavljanje i ja ono "ja sam donio sa sabom kao neki portfolio sa referencama ..." i predajem ja tu fasciklicu direktoru kad on HHHAOHAHHAOOO ti ko manekenka donio book sa sobom :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , ja se sjebo, naravno rekli su mi se javiti ali kontam nema nista od tog jer kad su me pitali koliko bi ja platu ja rekao ispod 2000KM necu raditi, na sta je on :shock: . am reko salim se malo malo mi to glupo pitanje, bi treba da mi ponudite platu koliko mislite da treba i koliko moze firma da mi isplati, moje je da prihvatim ili odbijem.
U ovom konkretnom slucaju nije do tebe vec do direktora papka. Cuj, ti dos'o k'o manekenka i treba im neko mladji :-) . Sta si trebao? Donijet' kolu kocke i kilu kafe umjesto referenci i diploma? To biranje po starosti je nista drugo nego cista diskriminacija.

Znam ja da ces ti sad meni odgovorit' kako ja stalno pametujem ali eto, ako imaju 'parking papci' na internetu, mogu li i 'biznis papci'? Pa kad ih raja 'nako pristojno isproziva pa im jos stavi njuske na internet, mozda se malo nauce i nekoj opcoj kulturi. Ljuta sam i isfrustrirana u ime svih vas, samo da znate.
Ma nije to tako, samo u vecini slucajeva govoris ono sto svi vec znamo kontas, a mi malo isfrustrirani a malo ti i zavidimo, pa ono kontamo joj lako je njoj pametovat hem ima posao hem nije iz bih, kontas. Znamo mi da si ti rahat sa ircima je super jedna od najopustenijih nacija, makar su bili do krize :lol: :lol:

Znas li ti koliki bi "spisak" tih njuski bio :lol: :lol: :lol: :lol:
Great Cornholio

#298 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Great Cornholio »

Kud ne izučih za hodžu škole :( Evo gledam sad malo ove oglase za posao koje su raspisale škole na području TK, svaka traži najmanje dva nova vjeroučitelja islamske vjeronauke, i to na neodređeno vrijemo.
Keiko

#299 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Keiko »

Mi smo ti ovdje svi k'o pcelice. To sa ekonomskom krizom je prava pravcata farsa - u krizi je drzava jer je na sebe preuzela dugove banaka i ono malo svijeta sto je ostalo bez posla. Medjutim, mi smo ti vec odavno izasli iz krize (nije bas neki rast GDPa kao sto je bio prije ali polako idemo prema gore). Da jos samo ova ministrica pocne slusat' nas koji se stalno bunimo (ukljucujem i sebe u to kategoriju) u vezi rada 'na crno', vratili bi se mi na nivo 2006 u roku od dvije godine. Licno ne poznajem nikoga ko zivi losije u zadnjih 5-6 godina.

Vidis, Irska je jos u 80-tim bila medju najsiromasnijim zemljama u Europi. Nema ovdje nikakve industrije, poljoprivreda je poprilicno bazicna jer u ovoj klimi malo sta uspijeva. Ima nesto malo stocarstva, mljekarstva i tako to ali ama bas nista znacajno. Medjutim, ljudi su skontali da ulazu u obrazovanje, smanje poreze i namete stranim firmama koje bi zaposljavale sav taj mladi, obrazovan svijet. Tako je sad Irska ako ne najveci, onda medju najvecim izvoznicima software-a, medicinske opreme i pomagala ali samo u konceptualnom smislu jer se sve proizvodi van Irske. Ljudi svaki dan nesto novo izmisle a niti su inace nesto pretjerano pametni niti sposobni vec imaju slifa za osluskivanje trzista. Onda kad ti imas Europsko sjediste Google-a, Facebook-a, Microsoft-a, SAP-a, pa onda jos kamaru nekih farmaceutskih giganata, i tako redom, sve koji zaposljavaju visoko-obrazovani kadar, nadje se posla i za 'sitnu buraniju' jer jedno s' drugim ide. E to mene boli! Sve je ovo ovako moglo biti u BiH. Ima i domace i dijasporske omladine koja bi vrlo jednostavno popunila sva ova radna mjesta, a kao sto rekoh, ostali slijede. Zamisli sad da ima dugme koje pritisnes i onda se vratis na nulu da uredjujes svoj zivot. E, za BiH je to dugme bio Daytonski Sporazum ali umjesto da vrli politicari uce na tudjim greskama, oni se uhvatili izmisljanja tople vode i kockastih tockova koji nikad nece funkcionisat'.

Ova ista Irska svakodnevno kuka za omladinom koja odlazi, a odlaze tradicionalno na godinu-dvije prije ili poslije fakulteta da skontaju sta ce i kako ce. A Bosna svoju dijasporu u najmanju ruku ignorise. Ako nista drugo, BiH dijaspora govori sve moguce jezike a valjda je i to nekakva prednost. Zamisli koliko je to call centara koje trenutno drze Indijci! Na stranu hiljade i hiljade ljudi koji su zavrsili fakultete vani i koje bi bilo koja velika firma rado zaposlila (van BiH naravno, jer niko ne smije bit' bolji od direktora papka i sure mu u njega).

Ja se nemam namjeru vracati jer su mi muz i sin Irci i imam poprilicno sredjen zivot. Sve je to rezultat malo srece i puno rada. Ali, moram priznat' da me ponekad sramota kad me neko pita o stvarima vezano za napredak moje domovine poslije rata. Ja moram izdrzavat' roditelje u penziji i pomagat' bratovoj porodici jer njih dvoje sa dvoje djece ne mogu zivjet' od dvije plate. Nije mi tesko i ne zalim ali me sramota sto je to tako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#300 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Nemam nista protiv tzv dijaspore (sam taj naziv je pomalo pezorativan), da se razumijemo. Trudim se da ljude ne posmatram po pripadnosti kolektivnim identititetima. Ali sam primijetio da osobe koje zive u inostranstvu naglasnije govore protiv bilo kakve vrste drzavne pomoci. A vecina njih je (ne kazem iskljucivo za forumase na ovoj temi) primala socijalnu pomoc. Neki i dan danas primaju socijalu, dok drugi mahom u Skandinaviji glume bjesnocu da dobiju penzije :D :D Dakle sta je ta socijala nego drzavna pomoc? Lako je na forumu mlatiti praznu slamu i kritikovati stanje u Bosni i Hercegovini. Ukoliko ste zaista patriote, donesite taj know how naucen na zapadu i primijenite ga ovdje. Najlakse se ponasati po toj mantri "ja sranja u Ruandi" i pokusavati nekoga fascinirati takoreci progresivnim razmisljanjem. Tek kada vase progresivne ideje pokusate primijeniti ovdje, onda cete vidjeti da to sto je u jednoj npr. Svedskoj normalna stvar, u BiH terra incognita ili narodski receno Skadar na Bojani :D
Konkretno radim sa covjekom koji je sa porodicom dosao u Sarajevo iz Svedske. Osnovao firmu podruznicu svoje maticne u Svedskoj, zaposlio 5 ljudi i fino radi. Ali dok smo skupa prolazili birokratsku dzunglu, stalno je ponavljao da treba biti "carobnjak" i da je znao u sta se upusta nikad ne bi kritikovao ljude iz Bosne koji se zale :lol: :lol: :lol:
Post Reply