Polovan automobil do 10.000 KM?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Mlad i Nevin
#276 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Nećeš se ti usrećiti ni sa Passatom 5+...mislim da u BIH nema onog koji ima ispod 300 kila kilometara. Pa ti auti su sad stari 10-14 godina, i za njih dati 10 tak milja je van pameti. Ja lično da kupujem auto do 10 milja maraka, gledao bih Pežo 307 redizajn, sa 1.6 HDI. Taman od te cifre bi ostala barem milja, da se uradi veliki servis i eventualno još neke sitnice. Druga opcija je Laguna II takođe redizajn, sa 1.9 dci motorom. Oba auta su preudobna i sve 'bolesti' sa prethodnih modela su uklonjene. Samo mogu reći da treba bježati od čuvenih das auta starih preko 10 god. Jaran ima A4 B6, auto eto fino ide, malo troši, utegnut je ali u ovih godinu i po je dato oko 2 000 maraka u njegovo održavanje (ne računajući gume). Staro pa hajd. A u tim godinama tek dolazi na red set kvačila, turbina itd..
Al primjetim da u BIH ljudi pate od sindroma ''velikog auta''...često biraju velik auto iako u 90 % slučajeva ne koriste njegove mogućnosti u potpunosti, al ne bi to sjelo u Fiestu, Corsu i sl. već samo da je veliku limuzinu. Znam mnogo likova koji se podsmijehuju Puntu, koji bi radije vozili BMW 5 iz 90-te godine, a ustvari nikad nisu ni imali auto pa ne znaju troškove exploatacije.
Al primjetim da u BIH ljudi pate od sindroma ''velikog auta''...često biraju velik auto iako u 90 % slučajeva ne koriste njegove mogućnosti u potpunosti, al ne bi to sjelo u Fiestu, Corsu i sl. već samo da je veliku limuzinu. Znam mnogo likova koji se podsmijehuju Puntu, koji bi radije vozili BMW 5 iz 90-te godine, a ustvari nikad nisu ni imali auto pa ne znaju troškove exploatacije.
-
L u c i f e r
#277 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Mlad i Nevin wrote:Nećeš se ti usrećiti ni sa Passatom 5+...mislim da u BIH nema onog koji ima ispod 300 kila kilometara. Pa ti auti su sad stari 10-14 godina, i za njih dati 10 tak milja je van pameti. Ja lično da kupujem auto do 10 milja maraka, gledao bih Pežo 307 redizajn, sa 1.6 HDI. Taman od te cifre bi ostala barem milja, da se uradi veliki servis i eventualno još neke sitnice. Druga opcija je Laguna II takođe redizajn, sa 1.9 dci motorom. Oba auta su preudobna i sve 'bolesti' sa prethodnih modela su uklonjene. Samo mogu reći da treba bježati od čuvenih das auta starih preko 10 god. Jaran ima A4 B6, auto eto fino ide, malo troši, utegnut je ali u ovih godinu i po je dato oko 2 000 maraka u njegovo održavanje (ne računajući gume). Staro pa hajd. A u tim godinama tek dolazi na red set kvačila, turbina itd..
-
Selmir_Tz
#278 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Razumijem ja vas ali meni realno treba veći auto. 5 godina sam vozio Fiat Bravo 1.2 16V sa 80KS i bio maksimalno prezadovoljan sa njim, nikad me nije ostavio na putu, nikakvih problema oko održavanja, jednom mijenjao zupčasti+španer+pumpa, jednom razvodne kablove jer je jedan napukao, kočione pločice naprijed, ulje svakih 8000km i to je to a prešao sam sa njim 86 hiljada. Jedini problem su bila dvoja vrata i mali gepek. Kad se sjedišta obore unutra može da se natovari šta hoćeš (jednom sam dovezao dvije gume 31x12.5x16.5 za traktorsku prikolicu, to su gume od Hammera, znate i sami koliko je to veliko, nije teško ali kabasto). No, ako u auto sjede 5 odraslih to je već problem. Imao je snage ali je jednostavno malo tijesno i nije za nekog dužeg puta tako. Imam dakle iskustva sa relativno malim autom i znam kako je i šta je. Zbog toga sam ga i prodao, uzeo ga prvi komšija prije mjesec dana i čovjek prezadovoljan jer mu je takvo manje auto odgovaralo. Što se tiče pomenutog Punta, mnogo sam vozio takvo auto u Tuzli(rodjakovo) i malo mu je ravnih za gradsku vožnju, agilan, ima mjesta za dvoje+gomila stvari nazad.
Dakle, očigledno mi treba veći auto. U porodici nas ima četvoro odraslih i dijete od (uskoro) 3 godine.
Dakle, očigledno mi treba veći auto. U porodici nas ima četvoro odraslih i dijete od (uskoro) 3 godine.
- Optimist
#279 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Mlad i Nevin wrote:Nećeš se ti usrećiti ni sa Passatom 5+...mislim da u BIH nema onog koji ima ispod 300 kila kilometara. Pa ti auti su sad stari 10-14 godina, i za njih dati 10 tak milja je van pameti. Ja lično da kupujem auto do 10 milja maraka, gledao bih Pežo 307 redizajn, sa 1.6 HDI. Taman od te cifre bi ostala barem milja, da se uradi veliki servis i eventualno još neke sitnice. Druga opcija je Laguna II takođe redizajn, sa 1.9 dci motorom. Oba auta su preudobna i sve 'bolesti' sa prethodnih modela su uklonjene. Samo mogu reći da treba bježati od čuvenih das auta starih preko 10 god. Jaran ima A4 B6, auto eto fino ide, malo troši, utegnut je ali u ovih godinu i po je dato oko 2 000 maraka u njegovo održavanje (ne računajući gume). Staro pa hajd. A u tim godinama tek dolazi na red set kvačila, turbina itd..
Obzirom da i ti spadas u grupu ljudi koja vozi veliku i staru limuzinu, koliko ti iskoristavas njene mogucnosti?
-
mefistofilis
#280 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
mlad i nevin je sve rekao. ako nemas para a hoces "veliko" auto jer ti "treba" fino uzmes multiplu. auto se dobro pokazalo i meni uopste nije ruzno. imao sam priliku voziti dizela od 110 konja i meni se cinilo da ima vise kako dobro ide a o prostoru unutra da ne pricam. bog me ubio ako ne mozes natovariti 7 ljudi i krenuti na izlet 
- xamp
#281 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ali ti se zato svi sviju koji te vide na putu za izlet:)atorniji putnik wrote:mlad i nevin je sve rekao. ako nemas para a hoces "veliko" auto jer ti "treba" fino uzmes multiplu. auto se dobro pokazalo i meni uopste nije ruzno. imao sam priliku voziti dizela od 110 konja i meni se cinilo da ima vise kako dobro ide a o prostoru unutra da ne pricam. bog me ubio ako ne mozes natovariti 7 ljudi i krenuti na izlet
-
Mlad i Nevin
#282 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Vozim Fiat Bravu (nije gradski auto ali je daleko od velike limuzine) staru 17 godina, vrijednu 3 000 KM. To baš nije relevantno za ovu priču jer je vrijednost mog vozila tri puta manja od budžeta ove teme. Taj auto imam 5-tu godinu i jeste veći od Punta ali daleko manji i jeftiniji za održavanje od BMW-a iz 90-tih.Optimist wrote:Mlad i Nevin wrote:Nećeš se ti usrećiti ni sa Passatom 5+...mislim da u BIH nema onog koji ima ispod 300 kila kilometara. Pa ti auti su sad stari 10-14 godina, i za njih dati 10 tak milja je van pameti. Ja lično da kupujem auto do 10 milja maraka, gledao bih Pežo 307 redizajn, sa 1.6 HDI. Taman od te cifre bi ostala barem milja, da se uradi veliki servis i eventualno još neke sitnice. Druga opcija je Laguna II takođe redizajn, sa 1.9 dci motorom. Oba auta su preudobna i sve 'bolesti' sa prethodnih modela su uklonjene. Samo mogu reći da treba bježati od čuvenih das auta starih preko 10 god. Jaran ima A4 B6, auto eto fino ide, malo troši, utegnut je ali u ovih godinu i po je dato oko 2 000 maraka u njegovo održavanje (ne računajući gume). Staro pa hajd. A u tim godinama tek dolazi na red set kvačila, turbina itd..
Obzirom da i ti spadas u grupu ljudi koja vozi veliku i staru limuzinu, koliko ti iskoristavas njene mogucnosti?
-
mefistofilis
#283 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
pa smiju se ovi sto bi vozali audije i bmw-e, jaguare, larbumdzinije a kupe mjesecnu kartu (ako i za toga imaju) i idu na tramvaj.
meni auto bas nije ruzno, ima nesto intersantno u sebi a ako ti se bas ne svidja onda uzmes ovaj noviji, on je nekako totalno neutralan.
meni auto bas nije ruzno, ima nesto intersantno u sebi a ako ti se bas ne svidja onda uzmes ovaj noviji, on je nekako totalno neutralan.
- drndalo
#284 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ko vozi auto da mu se svi koji ga vide dive, ima problem u glavi koji ni Audi, ni Mercedes, ni BMW ne mogu izljeciti...xamp wrote:Ali ti se zato svi sviju koji te vide na putu za izlet:)atorniji putnik wrote:mlad i nevin je sve rekao. ako nemas para a hoces "veliko" auto jer ti "treba" fino uzmes multiplu. auto se dobro pokazalo i meni uopste nije ruzno. imao sam priliku voziti dizela od 110 konja i meni se cinilo da ima vise kako dobro ide a o prostoru unutra da ne pricam. bog me ubio ako ne mozes natovariti 7 ljudi i krenuti na izlet
@Selmir_tz
A ovakvo nesto ?
http://rlbh.ba/ostalo.php?otvori=putnicka&vozilo=148
-
AdnanSA
#285 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Nekog manjeg i mlađeg benzinca sa plinom to bi bilo dobro auto za 10 000 KM.
- _mufljuz_
#286 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
recimo mazda 6 benzin, mazda 323 benzin, itd itd?
ne razumijem sto ljudi bjeze od manjih japanaca?
ne razumijem sto ljudi bjeze od manjih japanaca?
-
Selmir_Tz
#287 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ova Toyota je prelijepa ali sigurno prevazilazi moj budžet, ipak je to 2007. godište a sem toga, nemam je gdje održavati.
-
Mlad i Nevin
#288 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
+ ima puno kilometara.
-
Selmir_Tz
#289 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Valja li čemu BMW, 320D ili 520D? Priča se da je održavanje kod BMW baš pretjerano skupo no nemam ličnog dodira sa tim autima pa ne znam.
- drndalo
#290 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Odrzavati ? Gdje bi odrzavao VW-a ? Forda ? RenoLa ? Fala bogu sada ima i dijelova za japance mimo ovlastenog servisa puno vise nego prije 10 godina... Sta je problem ? Ulje, filteri, setovi kvacila i remenja ? To vise nije problem... Cijena ? Ne znam, ali je auto od lizinga, vracen nakon 7 godina koristenja, sa znacajnim brojem kilometara, pa se samim tim nece puno ljudi otimati za njega, mozes im ponuditi nakon pregleda auta koliko ti mislis da vrijedi, pa ako se nadjete da im se svidja miris tvog cash-a, to je to. Moj drug je prije par godina kupio od Unicredit lizinga Astru D, godinu staru, oni je cijenili "po knjigama" xx.xxx KM, on im ponudio xx.xxx - 2.500 KM, ako hoce... Nakon mjesec dana zovu ga da je uzme... To je uobicajen nacin, ponudis, pa ako se nadjete dobro svima. S obzirom na 7 godina starosti, i da je taj auto to vrijeme ratu sa kamatom njima zaradjivao, maximalno koliko realne preostale vrijednosti taj auto njima u knjigama moze imati je 20%, sve preko im je da se udaraju nogama u guzicu, jer sa starenjem auta na placu, vrijednost u knjigama (amortizacija) ce jos vise opadati.Selmir_Tz wrote:Ova Toyota je prelijepa ali sigurno prevazilazi moj budžet, ipak je to 2007. godište a sem toga, nemam je gdje održavati.
Koliko mislis da svi ovi uvezeni dizeli iz europe imaju predjenih km ? 147.000 ? Pa pricali smo o tome 100x... Ja sam nedavno svjesno uzeo domaci dizel auto iz 2008 sa 200.000 km, jer sam na konto toga dobio dobru cijenu, promijenio mu sve sto je trebalo i sad sam miran bar 5 godina po tom pitanju. Kilometri stvarni, ima i oca i majku, trag svakog servisa u ovlastenom ovdje, dakle nije vracen sa 780.000 km na 200.000 km. Kod takve kilometraze domaceg auta barem znas da je kako je bio sluzbeni stalno bio u pogonu, i na daljim turama, dakle manje hladnih startova kakve obicno ja imam sa svojim autima... Kako je stalno bio na cesti, a sluzbeni, velika je vjerovatnoca i da je redovno odrzavan u ovlastenom servisu, sto se moze provjeriti.Mlad i Nevin wrote:+ ima puno kilometara.
U svakom slucaju, pametnije je kupiti originalnih 247.000 km iz 2007, nego "originalnih" 147.000 iz 2001...
Selmire, nazovi raspitaj se, vidi kako disu, koliko traze, onda se podjoni i uljeti im s ponudom cash-a, kao kontru lezanju tog auta na placu jos 3-4-6 mjeseci... Nemas sta izgubiti.
BMW ? 320d ti je mali, posebno nazad. Znam o cemu pricam. 520d nije... Opet u ovom cjenovnom razredu ja bih bjezao od njih jer za te pare mozes kupiti samo nezagrnut mejt(2001-2002), osim ako ga kupujes od nekoga dobro poznatog, i zaista znas kako ga je vozio i odrzavao... Inace su odlicna auta, ali ih nasi "nisam mu ni haube digao jarane 8 godina" vlasnici dotjeraju dotle da tebi kao novom vlasniku ne ostaje nista nego da ti stalno viris ispod haube... Osim toga, gdje bi BMW odrzavao ?
-
530i
#291 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
BMW-ovi su generalno pomali, trojka posebno. Zapravo knap ti je tu i W203, njega smo ranije spominjali u temi.
Pogledaj ovu Toyotu, ako je sve regularno, zašto da ne, premda im na račun 250.000 km slobodno bezobrazno spuštaj cijenu. Jebi ga...tvoje su pare, bori se za njih.
Pogledaj ovu Toyotu, ako je sve regularno, zašto da ne, premda im na račun 250.000 km slobodno bezobrazno spuštaj cijenu. Jebi ga...tvoje su pare, bori se za njih.
- ElRe
#292 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Mozes da zamisli koliko km imaju Audi A4, Passat, serija 3, MB C 2001-2005 uvezeni iz GERMlad i Nevin wrote:+ ima puno kilometara.
-
Mlad i Nevin
#293 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ja to sve znam oko kilometraže, ali htio sam reći da ja nikad ne bih dao 10 milja za auto koje je prešlo preko 200 hiljada, a kamoli te limuzine sa zapada koje su radile kao kamioni i autobusi. Da se kupuje auto za 5 hiljada KM, onda se kilometraža ne gleda već koliko je vozilo očuvano, ali 10 hiljada je već ozbiljan novac i u tom slučaju treba pokušati uzeti što mlađi auto sa što manje kilometara. Nek priča ko šta hoće ali vozila najviše haba kilometraža (i uslovi u kojima su ti kilometri pređeni, kako je auto vožen, pod kojim uslovima itd), pa zatim godine.
- Qler
#294 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Samo ja jos nigdje nisam cuo da je ford na gorem glasu od alfe
kao sto neko gore rece... Cak je po mom iskustvu na dobrom glasu, i znam poslije vw-a najvise ljudi da forda voza...
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
- zmajadaH
#295 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Mlad i Nevin wrote:+ ima puno kilometara.
+ ima puno kilometara od rent a car
+ ima puno kilometara od jednog vlasnika
Ovo dvoje ni pod razno porediti.
Koje se auto najbolje, najlakše i najbrže penje na trotoar ? (trotoar je uzet za primjer, figurativno.Može i makadam, rupe šta god)
Poredajte po vašem izboru.
1. Rent a car
2. Službeno
3. Tuđe
4. Vlastito
Baš me interesuje vaše mišljenje
Za forumaša što se raspituje :
Provjeri kod bunje (bivšeg renault koncesionara) mislim da ima za prodaju renault scenik 2002 god ,zeleni, prešao ispod 70.000 km jedan vlasnik.Nije lomljen, redovno servisiran.Ima par ogrebotina na šasiji, što je i svojstveno auto od 10 godina koje je voženo i parkirano po Sarajevu.
- sema911s
#296 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
kod bunje taj reno je 1,6b,.,vozio ga tip sto radi u uniqa osiguranju,., ocuvan pravo,., mjenjan za novog scenica,.,
a to za listu
renta car(ovo smo jednom uzeli davo cruze,.,boze koliki smo cetnici bili prema tom avtu)
sluzbeno(znas kako se na sluzbenom zatvaraju vrata )
(tudje ne uzimam)
a u ovih 10 godina koliko imam avto nisam se jos popeo na trotoar,.,
a to za listu
renta car(ovo smo jednom uzeli davo cruze,.,boze koliki smo cetnici bili prema tom avtu)
(tudje ne uzimam)
- zmajadaH
#297 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
sema911s wrote:kod bunje taj reno je 1,6b,.,vozio ga tip sto radi u uniqa osiguranju,., ocuvan pravo,., mjenjan za novog scenica,.,
a to za listu
(tudje ne uzimam)
Imaju dva zelena, znaci ima na izboru dva dobra auta.Mislim da su cak i ispod 7000 KM
-
romeomoraprezivjeti
#298 Re: Odg: Polovan automobil do 10.000 KM?
Qler wrote:Samo ja jos nigdje nisam cuo da je ford na gorem glasu od alfekao sto neko gore rece... Cak je po mom iskustvu na dobrom glasu, i znam poslije vw-a najvise ljudi da forda voza...
Nije losiji,ali nije ni bolji od alfe.
poslano s moga Sonija Ze:-D
-
mentalist
#299 Re: Odg: Polovan automobil do 10.000 KM?
buraz mi ima fokusa 1.8 66kw vozilo je ludo a na satu se blizi cifra od 300 hiljadarki. redovno mijenja ulje, potrosni materijal. kada uporedim moju fabiu i njegovog fokusa, sutra bih mijenjao za fokusaromeomoraprezivjeti wrote:Qler wrote:Samo ja jos nigdje nisam cuo da je ford na gorem glasu od alfekao sto neko gore rece... Cak je po mom iskustvu na dobrom glasu, i znam poslije vw-a najvise ljudi da forda voza...
-
internazionale
#300 Re: Odg: Polovan automobil do 10.000 KM?
ne znam koja su vam godista burazov fokus i tvoja fabiamentalist wrote:buraz mi ima fokusa 1.8 66kw vozilo je ludo a na satu se blizi cifra od 300 hiljadarki. redovno mijenja ulje, potrosni materijal. kada uporedim moju fabiu i njegovog fokusa, sutra bih mijenjao za fokusaromeomoraprezivjeti wrote:Qler wrote:Samo ja jos nigdje nisam cuo da je ford na gorem glasu od alfekao sto neko gore rece... Cak je po mom iskustvu na dobrom glasu, i znam poslije vw-a najvise ljudi da forda voza...
ali fabija je kanta za fokusa