Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post Reply
Pismonosa

#276 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 26/01/2021 11:31, edited 1 time in total.
daddy-kool

#277 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by daddy-kool »

ultima_palabra wrote:
70-80% građana RH nisu imali ništa protiv Bošnjaka i BiH... sad kad se ima crno na bijelo šta je Tuđman uradio kontra njihove volje, mogla bi se malo i njegova istorijska uloga revidirati.
Mogu se samo složiti sa tobom. Nadam se samo da će Hrvatska proći ti katarzičnu fazu i suočavanja sa greškama što Srbija nikada nije uradili, niti će ikada.
vaučer

#278 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by vaučer »

Koji su u grubo vremenski okviri žalbenog procesa i izricanja drugostepene presude?
(prije izbora 2014-te?)
Alfa_Ze

#279 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Alfa_Ze »

Dokazan udruženi zločinački poduhvat

Image
Hatper

#280 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Hatper »

stokton wrote:
Hatper wrote:
stokton wrote:Ovom presudom je napokon dokazano da je jedino Armija BiH branila Bosnu i Hercegovinu, a sve ostale vojske su bile agresori, a sada majorizirani agresori i zločinci kmečite zajedno sa braćom početnicima.

Živjela BiH, živjela Armija ImageImageImageImageImageImage
Kako onda ovi iz HVO_a primaju invalidnine i povoljne penzije iz istog budžeta, što vežete zastave u sarajevu opet sa agresorima :lol: :lol: :lol: Image
Jel ti muka kamenjarac Image
Ništa, bit će bolje( u stvari neće al se tako kaže :D ), vode po mogućnosti Jane i kocku šećera pod jezik
zašto bi mi bila muka i oko čega uopšte ne kontam?? Nisam vezan za BiH u smislu finansija kao vi ovde, životi vas i vaše djece ovise o MMF_u, i živku budimiru i inim kvazi intelektualcima.

Prije bi rekao da sam nemaš pojma o čemu pišeš i zašto si se uključio u ovu polemiku.
lullooo

#281 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by lullooo »

Bravo....................... :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

:kiss:
Bosna_ponosna

#282 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Bosna_ponosna »

kremali wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:OK, Prlić i ostali su odgovorni i drago mi je zbog toga, nadam se da ih naknadno neće osloboditi. Sa druge strane suludo je tražiti da HR bude proglašena krivom jer kao što neko ranije reče 80% Hrvata u HR nema ništa protiv Bošnjaka, čak šta više mnogi danas tamo uspješno rade i žive. Dokaz je i novi Islamski centar u Rijeci, odnos ljudi prema Bošnjacima...itd, kamo sreće da je recimo takva situaciju u Beogradu i Srbiji. Ako se bilo koja država treba proglasiti krivom onda je to sigurno Srbija a ne Hrvatska.

S obzirom da Hrvatska nema ama bas nikakvog historijskog razloga da ima negativan stav prema muslimanima i Bosnjacima (dapace) zastrasuje kolicina predrasuda, superioprnosti i gadjenja (pa i mrznje u odredjenim dijelovima) koje Hrvatske ima prema nama...Sta bi tek bilo da su, kao Srbija, imali negativnig iskustava s Islamom??
U Srbiji te barem gledaju kao sebi ravnog, osim seljaka iz BiH i Crnogoraca
Nažalost, nisi puno u krivu. Dovoljno je pogledati forume da se vidi da, najblaženo rečeno, svakakve gadarije pišu i to oni koji nemaju veze podrijetlom s Hercegovinom. Ne valja se uljuljkivati u san da oni preko granice nemaju ništa protiv nas, iako stvarno tamo ima ljudi koji trezveno razmišljaju, sigurno puno više nego u Srbiji. Treba uzeti pno toga u obzir, da su oni u to doba vodili rat na svojem teritoriju, da nisu prosto egzistencijalno gledajući imali vremena uopće se bakćat Bosnom, da mnogi ne znaju puno o dešavanjima ovdje i sl. Ali prijezir koji oni osjećaju prema muslimanima kao nekakvoj orijentalnoj kulturološkoj pošasti i sl. šovinističke predrasude su glavni izvor formiranja njihovog mišljenja, više nego politika, nacionalizam , vjerske razlike i sl.
BHCluster

#283 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by BHCluster »

Osudeni su i za:
  • Ratne zlocine i zlocine protiv covjecnosti
  • Za komandovanje zlocinima u Prozoru
  • Rusenje Starog Mosta u Mostaru
  • Protjerivanje, zlostavljanje i silovanje u Mostaru
  • ]Za fizicko i psihicko zlostavljanje ukljucujuci premlacivanje i seksualno zlostavljanje itd... u Heliodromt, Gabeli, Dretelju, Vojnom i Ljubuškom zatvoru.
    itd...itd...
daddy-kool

#284 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by daddy-kool »

CVIKERASH wrote:
Baltazar_khan wrote:
CVIKERASH wrote:Boli me racKu za Siroki Brijeg.I onako nas ne vole i nece nas nikad voljeti.Sad je jedina steta sto se Srbija izvukla.
Sjeith se kako su Jadranka Prlica prije 10 godina proglasavali sarajevski mediji najbolje odjevenim Bosancem.
joj kad se sjetim :lol: a ja se sjećam bio je čest gost gore na poljinama igrao je golfa. i opet će kad izađe, bošnjo je bošnjo :oops:

Bio je gost u talk show Fresh(nekad tamo 2001.godina),voditelj je bio Bakir Hadziomerovic.Tema je bila moda u BiH
Prlić ima ukusa u oblačenju.
udrch

#285 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by udrch »

malo su dobili, kreteni zločinački..samo za Ahmiće su trebali dobiti 116 godina..
Irm@

#286 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Irm@ »

ICTY Press release
http://icty.org/sid/11324
ultima_palabra

#287 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by ultima_palabra »

udrch wrote:malo su dobili, kreteni zločinački..samo za Ahmiće su trebali dobiti 116 godina..
Nešto ne znam da su Ahmići bili uključeni u ovo... za njih su osuđeni Kordić i ekipa.
ZV Keli

#288 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by ZV Keli »

Ovo je samo nadma se pocetak unistenja fasizma i separtizma u BiH.Malo je godina ali vjerovatno ce KREPATI u zatvoru kao zivotinje,jer da su ljudi ne bi cinili zlocine,no bolje ikako nego nikako.
Veliki dan za Bosnjake i Bosnu i Hercegovicnu! :bih:
daddy-kool

#289 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by daddy-kool »

ultima_palabra wrote:
Na početku 92. sjednice Vlade RH-a Zoran Milanović komentirao je presudu u Haagu.

O individualnoj odgovornosti ne mogu govoriti i sami odvjetnici obrane su rekli da je bilo zločina. I ovdje kao i prethodno, spominje se udruženi zločinčaki poduhvat. To su navodi tužiteljstva u Haagu. Oni navodi koji su govorili o udruženom zločinačkom poduhvatu u Hrvatskoj odbačeni su u 2. stupanjskoj presudi. Ovdje se radi o BIH i to su implikacije koje nas se tiču. Nije nam svejedno što je tamo i vjerujemo da je u 2. stupanjskoj odluci moguće preispitati tu odluku. Mislimo da takva kvalifikacija ne odgovara stvarnosti. Hrvatska je imala grešaka u BIH, ali je bila partner, saveznik i jako je puno pomagala. Ako možemo BIH dijeliti na 3 naroda, onda bez Hrvata ne bi nikada bilo samostalne države. Puno je argumenata koji govore jedno, ali sud je sud. Tu je 2. stupanjski sud i pokazalo se da se u 2. stupanjskoj presudi može mnogo toga promijeniti. Vjerujemo kako će drugostupanjska presuda biti drukčija, jer smatramo kako su istina i stvarnost drukčije - rekao je Milanović.
A glupe Bošnje neka i dalje bacaju drkicu na Milanovića :-)
Nije to političar tog kalibra niti te hrabrosti da prije drugostepene presude prihvati odgovornost Hrvatske. A zna istinu.
Pismonosa

#290 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 26/01/2021 11:56, edited 1 time in total.
Hatper

#291 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Hatper »

ZV Keli wrote:Ovo je samo nadma se pocetak unistenja fasizma i separtizma u BiH.Malo je godina ali vjerovatno ce KREPATI u zatvoru kao zivotinje,jer da su ljudi ne bi cinili zlocine,no bolje ikako nego nikako.
s obzirom da su im u kazne uračunate godine provedene u pritvoru, znači da je onaj što je dobio 10 i 16 izlaze skoro pa odmah, dok drugi za 5-6 godina, dobro vladanje 1/4 vremena do isteka kazne i slično, još i mogu birati u koju zemlju idu u zatvor, što znači uz savjetovanje sa advokatom mogu izaći i ranije, ja bi birao švedsku ili švicu ako može to su hoteli sa 5 zvjezdica a ne zatvori
EminaSA

#292 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by EminaSA »

E pa ja sam zivjela u Zagrebu tri godine, i nisam ama bas nikad primijetila da me je neko popreko gledao kad sam rekla da sam Bosnjakinja. U Hercegovini je to drugacije doduse.
Danguba

#293 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Danguba »

Hatper wrote:
ZV Keli wrote:Ovo je samo nadma se pocetak unistenja fasizma i separtizma u BiH.Malo je godina ali vjerovatno ce KREPATI u zatvoru kao zivotinje,jer da su ljudi ne bi cinili zlocine,no bolje ikako nego nikako.
s obzirom da su im u kazne uračunate godine provedene u pritvoru, znači da je onaj što je dobio 10 i 16 izlaze skoro pa odmah, dok drugi za 5-6 godina, dobro vladanje 1/4 vremena do isteka kazne i slično, još i mogu birati u koju zemlju idu u zatvor, što znači uz savjetovanje sa advokatom mogu izaći i ranije, ja bi birao švedsku ili švicu ako može to su hoteli sa 5 zvjezdica a ne zatvori

alo ba, kako ne shvatas da je visina kazne sekundarna a primarno su pobrojani zlocini koji ostaju zabiljezeni sta je ko radio.
stokton

#294 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by stokton »

Hatper wrote:
zašto bi mi bila muka i oko čega uopšte ne kontam?? Nisam vezan za BiH u smislu finansija kao vi ovde, životi vas i vaše djece ovise o MMF_u, i živku budimiru i inim kvazi intelektualcima.

Prije bi rekao da sam nemaš pojma o čemu pišeš i zašto si se uključio u ovu polemiku.
Nemoj se ti brinut za našu djecu matere ti, da se mene pita ja bi zabranio ove tranše MMF-a koje samo služe našim političarima da nam zamazuju oči.

Što se ostalog tiče normalno da vam je muka što su vam propali mokri snovi i što ste proglašeni agresorima, da imate imalo obraza barem bi se izvinuli
Image
Bosna_ponosna

#295 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Bosna_ponosna »

EminaSA wrote:E pa ja sam zivjela u Zagrebu tri godine, i nisam ama bas nikad primijetila da me je neko popreko gledao kad sam rekla da sam Bosnjakinja. U Hercegovini je to drugacije doduse.
Imala si sreću. Ovisi o sredini u kojoj se krećeš, društvenom sloju kojem pripadaš itd. Ne vrijedi to ni za sve miljee u Zagrebu, a pogotovo ne za druge dijelove Hrvatske.
Danguba

#296 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Danguba »

Bosna_ponosna wrote:
EminaSA wrote:E pa ja sam zivjela u Zagrebu tri godine, i nisam ama bas nikad primijetila da me je neko popreko gledao kad sam rekla da sam Bosnjakinja. U Hercegovini je to drugacije doduse.
Imala si sreću. Ovisi o sredini u kojoj se krećeš, društvenom sloju kojem pripadaš itd. Ne vrijedi to ni za sve miljee u Zagrebu, a pogotovo ne za druge dijelove Hrvatske.
Normalna Hrvatska postoji. Niko ti nece nista(ako u blizini nema hercegovaca) ako zapjevas sevdalinku na trgu Bana Jelacica.
Banksy

#297 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Banksy »

505sCrtom wrote:
Politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da je značaj osudjujuće haške presude šestorici bivših čelnika Herceg Bosne u tome da hrvatska javnost čuje opseg strahota koje su se tamo dogadjale i da se shvati da je "Herceg Bosna nastala na zločinu".
"Hrvatska ostaje pod pristiskom spoznaje da je učestvovala u vojnoj intervenciji na drugu državu, iako postoji mogućnost da se presuda promeni u drugostepenom postupku", rekao je Puhovski za agenciju Beta.
Tom presudom, navodi Puhovski, Hrvatska se našla u sličnoj situaciji kao Srbija, da je učestvovala u vojnoj intervenciji na drugu državu.
"S tim će se morati živeti", naglasio je Puhovski i dodao da će do eventualne promene u drugostepenom postupku proći najmanje dve godine.
Puhovski smatra da presuda nije važna za skori ulazak Hrvatske u EU, jer je usledila posle odluke Nemačke i ostalih članica EU koje su
podržale hrvatski ulazak.prenosi Večernji list.
Taj dnevnik prenosi i izjavu potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca koji je presudu ocenio očekivanom. On je rekao da je za nju kriva politika 90-tih godina.
"Presuda će imati svoj put, žalbeni postupak, ali nema sumnje da će pomoći u osvešćivanju kad su u pitanju odnosi Hrvatske i BiH", rekao je Pupovac.
Banksy

#298 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote: hrvatska je manje vise rascistila s dugovima proslosti... stavili su tacku na cijelu pricu kada je oslobodjen gotovina - a sad par sedmica prije ulaska u EU, sud ih proglasava krivim za jebenu agresiju... nece zato zamrziti bosnu, vec HDZ i hercegovacke ideologe, sto nam itekako odgovara...

niko ne ocekuje neku odstetu pa cak ni izvinjenje od strane hrvatske, jer tu politiku cak ni u jeku rata nije podrzavala vecina hrvata... a vala ne bi bilo fer da sad ispastaju radi idiota - jer prosjecni hrvat je dosta blize mesicu nego bobanu

presuda jaca nasu poziciju, a devalvira sve pozive na uspostavu treceg entiteta i slicne gluposti...
To je to.

Eh, i da je još kako demontirat' RS ...
Last edited by Banksy on 29/05/2013 15:08, edited 1 time in total.
Hatper

#299 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by Hatper »

Danguba wrote:
Hatper wrote:

alo ba, kako ne shvatas da je visina kazne sekundarna a primarno su pobrojani zlocini koji ostaju zabiljezeni sta je ko radio.
o čemu pišeš valjda su trebali za sve učinjeno dobit svaki po 100 godina, pusti te šuplje jesi svjestan da idu izbori za mostar uskoro, šta ti ova presuda govori u vezi toga. meni strašno puno.Jel neko ovima zabranio da se bave politikom i slično pa sve su vodili iz haga kompletnu politiku hdz_a čitavo vrijeme.

Još kad dođu na godišnje odmore iz haga vrećama su im se pare nosile a čović u stavu mirno raportiro, zelen si još da svatiš neke stvari, kada izađu iz zatvora izaće ko milioneri i hrvatski vitezovi a onda se perverzija nastavlja.
It_is_a_Leclerc

#300 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by It_is_a_Leclerc »

It_is_a_Leclerc wrote:Pogrešno si informisan. Presuda je osuđujuća.
Kako sam i najavio, presuda šestorki iz tzv. HR-HB je osuđujuća, čak i u boljoj mjeri nego što s.am očekivao.

Evo i zašto..

Ovom je presudom (doduše prvostepenom) oborena i posljednja teza o nekom građanskom, etničkom ili ne daj Bože, religijskom sukobu na području BiH, i dokazana agresija kao međunarodni krivični zločin jedne države nad drugom, što je odlično, i ostavlja mogućnost da nakon što Karadžić i Mladić budu osuđeni po istom principu, dobijemo historijski kontekst rata kao agresorskog, podmuklog i mučkog.

Ovom je presudom dokazano da su Stari Most, kao spomenik UNESCO-a nulte kategorije, srušile povampirene hrvatske formacije, i to ide u historiju kao dokaz u kojoj mjeri je među vodstvom, opet ponavljam, samoproklamovane tzv. kobiva HR-HB, vladala patološka, fašistička mržnja prema Bošnjacima i svemu bošnjačkom i bosanskom.

Ovom je presudom dokazano da je Hrvatska kao aktivan sudionik rata, bila na strani koja je željela uništenje BIH, a svoje je mišljenje promijenila tek pod prijetnjom povlačenja međunarodnog priznanja u periodu augusta '95. Argumente o tome kako su nas formacija HV-a "spasile" od toga da Bihać doživi sudbinu Srebrenice odbijam u startu, iz čistog razloga što su i Rusi na kraju Drugog svjetskog rata ušli u Berlin kao pobjednici i saveznici, ali ih to ne čini ništa manje agresorom na Poljsku, Čehoslovačku, i ni u najmanjoj mjeri ne amnestira od parafa na Minhenski sporazum.

Sve u svemu, čestitam tužilaštvu haškog tribunala na odgovorno i vrlo pametno vođenom procesu, a prvostepenom vijeću tribunala nahrabrosti da, u momentima kad se Hrvatska sprema da postane dio EU, praktički upre prstom u tu zemlju kao u nesmiljenog agresora.

Nadam se da će prvostepena presuda izdržati sud drugostepenog vijeća.
Post Reply