Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
- Pismonosa
#276 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
...
Last edited by Pismonosa on 26/01/2021 11:31, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#277 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Mogu se samo složiti sa tobom. Nadam se samo da će Hrvatska proći ti katarzičnu fazu i suočavanja sa greškama što Srbija nikada nije uradili, niti će ikada.ultima_palabra wrote:
70-80% građana RH nisu imali ništa protiv Bošnjaka i BiH... sad kad se ima crno na bijelo šta je Tuđman uradio kontra njihove volje, mogla bi se malo i njegova istorijska uloga revidirati.
- vaučer
#278 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Koji su u grubo vremenski okviri žalbenog procesa i izricanja drugostepene presude?
(prije izbora 2014-te?)
(prije izbora 2014-te?)
-
Alfa_Ze
#279 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Dokazan udruženi zločinački poduhvat

-
Hatper
#280 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
zašto bi mi bila muka i oko čega uopšte ne kontam?? Nisam vezan za BiH u smislu finansija kao vi ovde, životi vas i vaše djece ovise o MMF_u, i živku budimiru i inim kvazi intelektualcima.stokton wrote:Jel ti muka kamenjaracHatper wrote:Kako onda ovi iz HVO_a primaju invalidnine i povoljne penzije iz istog budžeta, što vežete zastave u sarajevu opet sa agresorimastokton wrote:Ovom presudom je napokon dokazano da je jedino Armija BiH branila Bosnu i Hercegovinu, a sve ostale vojske su bile agresori, a sada majorizirani agresori i zločinci kmečite zajedno sa braćom početnicima.
Živjela BiH, živjela Armija![]()
![]()
![]()
Ništa, bit će bolje( u stvari neće al se tako kaže), vode po mogućnosti Jane i kocku šećera pod jezik
Prije bi rekao da sam nemaš pojma o čemu pišeš i zašto si se uključio u ovu polemiku.
-
lullooo
#281 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Bravo.......................

-
Bosna_ponosna
#282 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Nažalost, nisi puno u krivu. Dovoljno je pogledati forume da se vidi da, najblaženo rečeno, svakakve gadarije pišu i to oni koji nemaju veze podrijetlom s Hercegovinom. Ne valja se uljuljkivati u san da oni preko granice nemaju ništa protiv nas, iako stvarno tamo ima ljudi koji trezveno razmišljaju, sigurno puno više nego u Srbiji. Treba uzeti pno toga u obzir, da su oni u to doba vodili rat na svojem teritoriju, da nisu prosto egzistencijalno gledajući imali vremena uopće se bakćat Bosnom, da mnogi ne znaju puno o dešavanjima ovdje i sl. Ali prijezir koji oni osjećaju prema muslimanima kao nekakvoj orijentalnoj kulturološkoj pošasti i sl. šovinističke predrasude su glavni izvor formiranja njihovog mišljenja, više nego politika, nacionalizam , vjerske razlike i sl.kremali wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:OK, Prlić i ostali su odgovorni i drago mi je zbog toga, nadam se da ih naknadno neće osloboditi. Sa druge strane suludo je tražiti da HR bude proglašena krivom jer kao što neko ranije reče 80% Hrvata u HR nema ništa protiv Bošnjaka, čak šta više mnogi danas tamo uspješno rade i žive. Dokaz je i novi Islamski centar u Rijeci, odnos ljudi prema Bošnjacima...itd, kamo sreće da je recimo takva situaciju u Beogradu i Srbiji. Ako se bilo koja država treba proglasiti krivom onda je to sigurno Srbija a ne Hrvatska.
S obzirom da Hrvatska nema ama bas nikakvog historijskog razloga da ima negativan stav prema muslimanima i Bosnjacima (dapace) zastrasuje kolicina predrasuda, superioprnosti i gadjenja (pa i mrznje u odredjenim dijelovima) koje Hrvatske ima prema nama...Sta bi tek bilo da su, kao Srbija, imali negativnig iskustava s Islamom??
U Srbiji te barem gledaju kao sebi ravnog, osim seljaka iz BiH i Crnogoraca
- BHCluster
#283 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Osudeni su i za:
- Ratne zlocine i zlocine protiv covjecnosti
- Za komandovanje zlocinima u Prozoru
- Rusenje Starog Mosta u Mostaru
- Protjerivanje, zlostavljanje i silovanje u Mostaru
- ]Za fizicko i psihicko zlostavljanje ukljucujuci premlacivanje i seksualno zlostavljanje itd... u Heliodromt, Gabeli, Dretelju, Vojnom i Ljubuškom zatvoru.
itd...itd...
-
daddy-kool
#284 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Prlić ima ukusa u oblačenju.CVIKERASH wrote:Baltazar_khan wrote:joj kad se sjetimCVIKERASH wrote:Boli me racKu za Siroki Brijeg.I onako nas ne vole i nece nas nikad voljeti.Sad je jedina steta sto se Srbija izvukla.
Sjeith se kako su Jadranka Prlica prije 10 godina proglasavali sarajevski mediji najbolje odjevenim Bosancem.a ja se sjećam bio je čest gost gore na poljinama igrao je golfa. i opet će kad izađe, bošnjo je bošnjo
Bio je gost u talk show Fresh(nekad tamo 2001.godina),voditelj je bio Bakir Hadziomerovic.Tema je bila moda u BiH
-
udrch
#285 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
malo su dobili, kreteni zločinački..samo za Ahmiće su trebali dobiti 116 godina..
- Irm@
- ultima_palabra
#287 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Nešto ne znam da su Ahmići bili uključeni u ovo... za njih su osuđeni Kordić i ekipa.udrch wrote:malo su dobili, kreteni zločinački..samo za Ahmiće su trebali dobiti 116 godina..
- ZV Keli
#288 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Ovo je samo nadma se pocetak unistenja fasizma i separtizma u BiH.Malo je godina ali vjerovatno ce KREPATI u zatvoru kao zivotinje,jer da su ljudi ne bi cinili zlocine,no bolje ikako nego nikako.
Veliki dan za Bosnjake i Bosnu i Hercegovicnu!
-
daddy-kool
#289 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Nije to političar tog kalibra niti te hrabrosti da prije drugostepene presude prihvati odgovornost Hrvatske. A zna istinu.ultima_palabra wrote:A glupe Bošnje neka i dalje bacaju drkicu na MilanovićaNa početku 92. sjednice Vlade RH-a Zoran Milanović komentirao je presudu u Haagu.
O individualnoj odgovornosti ne mogu govoriti i sami odvjetnici obrane su rekli da je bilo zločina. I ovdje kao i prethodno, spominje se udruženi zločinčaki poduhvat. To su navodi tužiteljstva u Haagu. Oni navodi koji su govorili o udruženom zločinačkom poduhvatu u Hrvatskoj odbačeni su u 2. stupanjskoj presudi. Ovdje se radi o BIH i to su implikacije koje nas se tiču. Nije nam svejedno što je tamo i vjerujemo da je u 2. stupanjskoj odluci moguće preispitati tu odluku. Mislimo da takva kvalifikacija ne odgovara stvarnosti. Hrvatska je imala grešaka u BIH, ali je bila partner, saveznik i jako je puno pomagala. Ako možemo BIH dijeliti na 3 naroda, onda bez Hrvata ne bi nikada bilo samostalne države. Puno je argumenata koji govore jedno, ali sud je sud. Tu je 2. stupanjski sud i pokazalo se da se u 2. stupanjskoj presudi može mnogo toga promijeniti. Vjerujemo kako će drugostupanjska presuda biti drukčija, jer smatramo kako su istina i stvarnost drukčije - rekao je Milanović.
- Pismonosa
#290 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
...
Last edited by Pismonosa on 26/01/2021 11:56, edited 1 time in total.
-
Hatper
#291 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
s obzirom da su im u kazne uračunate godine provedene u pritvoru, znači da je onaj što je dobio 10 i 16 izlaze skoro pa odmah, dok drugi za 5-6 godina, dobro vladanje 1/4 vremena do isteka kazne i slično, još i mogu birati u koju zemlju idu u zatvor, što znači uz savjetovanje sa advokatom mogu izaći i ranije, ja bi birao švedsku ili švicu ako može to su hoteli sa 5 zvjezdica a ne zatvoriZV Keli wrote:Ovo je samo nadma se pocetak unistenja fasizma i separtizma u BiH.Malo je godina ali vjerovatno ce KREPATI u zatvoru kao zivotinje,jer da su ljudi ne bi cinili zlocine,no bolje ikako nego nikako.
-
EminaSA
#292 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
E pa ja sam zivjela u Zagrebu tri godine, i nisam ama bas nikad primijetila da me je neko popreko gledao kad sam rekla da sam Bosnjakinja. U Hercegovini je to drugacije doduse.
- Danguba
#293 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Hatper wrote:s obzirom da su im u kazne uračunate godine provedene u pritvoru, znači da je onaj što je dobio 10 i 16 izlaze skoro pa odmah, dok drugi za 5-6 godina, dobro vladanje 1/4 vremena do isteka kazne i slično, još i mogu birati u koju zemlju idu u zatvor, što znači uz savjetovanje sa advokatom mogu izaći i ranije, ja bi birao švedsku ili švicu ako može to su hoteli sa 5 zvjezdica a ne zatvoriZV Keli wrote:Ovo je samo nadma se pocetak unistenja fasizma i separtizma u BiH.Malo je godina ali vjerovatno ce KREPATI u zatvoru kao zivotinje,jer da su ljudi ne bi cinili zlocine,no bolje ikako nego nikako.
alo ba, kako ne shvatas da je visina kazne sekundarna a primarno su pobrojani zlocini koji ostaju zabiljezeni sta je ko radio.
-
stokton
#294 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Nemoj se ti brinut za našu djecu matere ti, da se mene pita ja bi zabranio ove tranše MMF-a koje samo služe našim političarima da nam zamazuju oči.Hatper wrote:
zašto bi mi bila muka i oko čega uopšte ne kontam?? Nisam vezan za BiH u smislu finansija kao vi ovde, životi vas i vaše djece ovise o MMF_u, i živku budimiru i inim kvazi intelektualcima.
Prije bi rekao da sam nemaš pojma o čemu pišeš i zašto si se uključio u ovu polemiku.
Što se ostalog tiče normalno da vam je muka što su vam propali mokri snovi i što ste proglašeni agresorima, da imate imalo obraza barem bi se izvinuli

-
Bosna_ponosna
#295 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Imala si sreću. Ovisi o sredini u kojoj se krećeš, društvenom sloju kojem pripadaš itd. Ne vrijedi to ni za sve miljee u Zagrebu, a pogotovo ne za druge dijelove Hrvatske.EminaSA wrote:E pa ja sam zivjela u Zagrebu tri godine, i nisam ama bas nikad primijetila da me je neko popreko gledao kad sam rekla da sam Bosnjakinja. U Hercegovini je to drugacije doduse.
- Danguba
#296 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Normalna Hrvatska postoji. Niko ti nece nista(ako u blizini nema hercegovaca) ako zapjevas sevdalinku na trgu Bana Jelacica.Bosna_ponosna wrote:Imala si sreću. Ovisi o sredini u kojoj se krećeš, društvenom sloju kojem pripadaš itd. Ne vrijedi to ni za sve miljee u Zagrebu, a pogotovo ne za druge dijelove Hrvatske.EminaSA wrote:E pa ja sam zivjela u Zagrebu tri godine, i nisam ama bas nikad primijetila da me je neko popreko gledao kad sam rekla da sam Bosnjakinja. U Hercegovini je to drugacije doduse.
- Banksy
#297 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
505sCrtom wrote:Politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da je značaj osudjujuće haške presude šestorici bivših čelnika Herceg Bosne u tome da hrvatska javnost čuje opseg strahota koje su se tamo dogadjale i da se shvati da je "Herceg Bosna nastala na zločinu".
"Hrvatska ostaje pod pristiskom spoznaje da je učestvovala u vojnoj intervenciji na drugu državu, iako postoji mogućnost da se presuda promeni u drugostepenom postupku", rekao je Puhovski za agenciju Beta.
Tom presudom, navodi Puhovski, Hrvatska se našla u sličnoj situaciji kao Srbija, da je učestvovala u vojnoj intervenciji na drugu državu.
"S tim će se morati živeti", naglasio je Puhovski i dodao da će do eventualne promene u drugostepenom postupku proći najmanje dve godine.
Puhovski smatra da presuda nije važna za skori ulazak Hrvatske u EU, jer je usledila posle odluke Nemačke i ostalih članica EU koje su
podržale hrvatski ulazak.prenosi Večernji list.
Taj dnevnik prenosi i izjavu potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca koji je presudu ocenio očekivanom. On je rekao da je za nju kriva politika 90-tih godina.
"Presuda će imati svoj put, žalbeni postupak, ali nema sumnje da će pomoći u osvešćivanju kad su u pitanju odnosi Hrvatske i BiH", rekao je Pupovac.
- Banksy
#298 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
To je to.Alfons Kauders wrote: hrvatska je manje vise rascistila s dugovima proslosti... stavili su tacku na cijelu pricu kada je oslobodjen gotovina - a sad par sedmica prije ulaska u EU, sud ih proglasava krivim za jebenu agresiju... nece zato zamrziti bosnu, vec HDZ i hercegovacke ideologe, sto nam itekako odgovara...
niko ne ocekuje neku odstetu pa cak ni izvinjenje od strane hrvatske, jer tu politiku cak ni u jeku rata nije podrzavala vecina hrvata... a vala ne bi bilo fer da sad ispastaju radi idiota - jer prosjecni hrvat je dosta blize mesicu nego bobanu
presuda jaca nasu poziciju, a devalvira sve pozive na uspostavu treceg entiteta i slicne gluposti...
Eh, i da je još kako demontirat' RS ...
Last edited by Banksy on 29/05/2013 15:08, edited 1 time in total.
-
Hatper
#299 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
o čemu pišeš valjda su trebali za sve učinjeno dobit svaki po 100 godina, pusti te šuplje jesi svjestan da idu izbori za mostar uskoro, šta ti ova presuda govori u vezi toga. meni strašno puno.Jel neko ovima zabranio da se bave politikom i slično pa sve su vodili iz haga kompletnu politiku hdz_a čitavo vrijeme.Danguba wrote:Hatper wrote:s obzirom da su im u kazne uračunate godine provedene u pritvoru, znači da je onaj što je dobio 10 i 16 izlaze skoro pa odmah, dok drugi za 5-6 godina, dobro vladanje 1/4 vremena do isteka kazne i slično, još i mogu birati u koju zemlju idu u zatvor, što znači uz savjetovanje sa advokatom mogu izaći i ranije, ja bi birao švedsku ili švicu ako može to su hoteli sa 5 zvjezdica a ne zatvoriZV Keli wrote:Ovo je samo nadma se pocetak unistenja fasizma i separtizma u BiH.Malo je godina ali vjerovatno ce KREPATI u zatvoru kao zivotinje,jer da su ljudi ne bi cinili zlocine,no bolje ikako nego nikako.
alo ba, kako ne shvatas da je visina kazne sekundarna a primarno su pobrojani zlocini koji ostaju zabiljezeni sta je ko radio.
Još kad dođu na godišnje odmore iz haga vrećama su im se pare nosile a čović u stavu mirno raportiro, zelen si još da svatiš neke stvari, kada izađu iz zatvora izaće ko milioneri i hrvatski vitezovi a onda se perverzija nastavlja.
- It_is_a_Leclerc
#300 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Kako sam i najavio, presuda šestorki iz tzv. HR-HB je osuđujuća, čak i u boljoj mjeri nego što s.am očekivao.It_is_a_Leclerc wrote:Pogrešno si informisan. Presuda je osuđujuća.
Evo i zašto..
Ovom je presudom (doduše prvostepenom) oborena i posljednja teza o nekom građanskom, etničkom ili ne daj Bože, religijskom sukobu na području BiH, i dokazana agresija kao međunarodni krivični zločin jedne države nad drugom, što je odlično, i ostavlja mogućnost da nakon što Karadžić i Mladić budu osuđeni po istom principu, dobijemo historijski kontekst rata kao agresorskog, podmuklog i mučkog.
Ovom je presudom dokazano da su Stari Most, kao spomenik UNESCO-a nulte kategorije, srušile povampirene hrvatske formacije, i to ide u historiju kao dokaz u kojoj mjeri je među vodstvom, opet ponavljam, samoproklamovane tzv. kobiva HR-HB, vladala patološka, fašistička mržnja prema Bošnjacima i svemu bošnjačkom i bosanskom.
Ovom je presudom dokazano da je Hrvatska kao aktivan sudionik rata, bila na strani koja je željela uništenje BIH, a svoje je mišljenje promijenila tek pod prijetnjom povlačenja međunarodnog priznanja u periodu augusta '95. Argumente o tome kako su nas formacija HV-a "spasile" od toga da Bihać doživi sudbinu Srebrenice odbijam u startu, iz čistog razloga što su i Rusi na kraju Drugog svjetskog rata ušli u Berlin kao pobjednici i saveznici, ali ih to ne čini ništa manje agresorom na Poljsku, Čehoslovačku, i ni u najmanjoj mjeri ne amnestira od parafa na Minhenski sporazum.
Sve u svemu, čestitam tužilaštvu haškog tribunala na odgovorno i vrlo pametno vođenom procesu, a prvostepenom vijeću tribunala nahrabrosti da, u momentima kad se Hrvatska sprema da postane dio EU, praktički upre prstom u tu zemlju kao u nesmiljenog agresora.
Nadam se da će prvostepena presuda izdržati sud drugostepenog vijeća.