Veza s drugom nacijom ?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
Capsicum

#276 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Capsicum »

Ramzess Veliki wrote:
Capsicum wrote: Muskarcima, uopsteno govoreci nije zabranjeno zeniti se nemuslimankama, odnosno, da budem precizniji, krscankama i jevrejkama, s tim da u okviru IZBiH treba voditi racuna da je jos 1938. godine donesena fetva kojom se zabranjuju tzv. mjesoviti brakovi. Ta je fetva donesena da ne bi doslo do situacije da se djevojke muslimanke nemaju za koga udati, jer je njima izricito zabranjena udaja za nemuslimane.
Kosmopolita sam, prošao sam svijeta, načitan sam i dobro sam upoznao religije. I palim se na zagrepčanke, splićanke i vojvođanke ... :lol:
I zaboli me za tu fetvu. 8-)
E drago mi je sto si podijelio svoj stav sa nama, ali tvoj post nikom nije pomogao na ovoj temi.
eman

#277 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by eman »

cuj komsopolita :lol: :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#278 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Ramzess Veliki »

sustinca wrote:Nisam nigdje postala muslimanka,rodjena sam tako :lol: I dovoljno opustena i liberalna,i dio ove drzave, da sam spremna udati se za krscanina
Toliko do mene!
E, zaboli te ... pusti ove novopečene zaštitnike vjere. Ja sam je branio puškom i svojim životom, i da ti nešto kažem - nije te briga za njihovo mišljenje. Imaš svoj život, živi ga ... i imaš svoju sudbinu koja ti je već određena sa svim dobrim i lošim stvarima koje ćeš doživjeti. Sudbinu ne možeš mijenjati, biće kako će biti. Da bi pričali o životu ljudi moraju smrti pogledati u lice, a ja sam to učinio bezbroj puta. Zbog toga znam zašto ti ovo govorim. :thumbup:
Ramzess Veliki

#279 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Ramzess Veliki »

eman wrote:cuj komsopolita :lol: :lol: :lol:
J...ga ... nisam nasadio cvikere na nos ... :lol:
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#280 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by crysis »

Ramzess Veliki wrote:
Capsicum wrote: Muskarcima, uopsteno govoreci nije zabranjeno zeniti se nemuslimankama, odnosno, da budem precizniji, krscankama i jevrejkama, s tim da u okviru IZBiH treba voditi racuna da je jos 1938. godine donesena fetva kojom se zabranjuju tzv. mjesoviti brakovi. Ta je fetva donesena da ne bi doslo do situacije da se djevojke muslimanke nemaju za koga udati, jer je njima izricito zabranjena udaja za nemuslimane.
Kosmopolita sam, prošao sam svijeta, načitan sam i dobro sam upoznao religije. I palim se na zagrepčanke, splićanke i vojvođanke ... :lol:
po vukajliji

Kosmopolita

Građanin cijelog svijeta.
Bjelosvjetski beskućnik i globalni klošar.

A šta je drugo ako živi u cjelom svjetu, a ne pripada nigdje?
Last edited by crysis on 04/06/2013 09:40, edited 1 time in total.
Ramzess Veliki

#281 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Ramzess Veliki »

Capsicum wrote:E drago mi je sto si podijelio svoj stav sa nama, ali tvoj post nikom nije pomogao na ovoj temi.
Tvoji još manje. Peglate curu ... njen izbor i ako je sigurna u to što želi (a nije jer je još mlada i ja bih joj savjetovao da ne žuri sa odlukama) neka živi svoj život najbolje što može.
Zašto se religije boje miješanih brakova - jer na njima gube svoju dominaciju, gube sljedbenike. Iz tog jadnog razloga je ta frka oko miješanih brakova. I ja bih volio da se moje cure udaju u svojoj vjeri, ali sam dovoljno zreo da znam da prisila nikome nije učinila dobra i da su nam Njegovi planovi nepoznati i da na njih ne možemo utjecati.
Ramzess Veliki

#282 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Ramzess Veliki »

crysis wrote: po vukajliji

Kosmopolita

Građanin celog svjeta.
Bjelosvjetski beskućnik i globalni klošar.

A šta je drugo ako živi u cjelom svjetu, a ne pripada nigdje?
Možda jednom i saznaš. 8-)
shmizlica

#283 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by shmizlica »

Capsicum wrote:
Ramzess Veliki wrote:
E drago mi je sto si podijelio svoj stav sa nama, ali tvoj post nikom nije pomogao na ovoj temi.

jeste meni....vraća nadu da još ima ljudi kojima nije urađena lobotomija :D
Capsicum

#284 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Capsicum »

Ramzess Veliki wrote:
Capsicum wrote:E drago mi je sto si podijelio svoj stav sa nama, ali tvoj post nikom nije pomogao na ovoj temi.
Tvoji još manje. Peglate curu ... njen izbor i ako je sigurna u to što želi (a nije jer je još mlada i ja bih joj savjetovao da ne žuri sa odlukama) neka živi svoj život najbolje što može.
Zašto se religije boje miješanih brakova - jer na njima gube svoju dominaciju, gube sljedbenike. Iz tog jadnog razloga je ta frka oko miješanih brakova. I ja bih volio da se moje cure udaju u svojoj vjeri, ali sam dovoljno zreo da znam da prisila nikome nije učinila dobra i da su nam Njegovi planovi nepoznati i da na njih ne možemo utjecati.
Ja sam samo ispravio netacne tvrdnje forumasa valter033 da je "potpuno netacno da je brak sa nemuslimanom zabranjen". Naveo sam konkretne i relevantne izvore koji dokazuju da govori neistinu. Posto se autorica ove teme nalazi u situaciji u kojoj joj ova informacija moze biti bitna, mislim da je u svakom slucaju puno korisnije procitati takav post, od navodjenja svojih seksualnih mastarija i licnih animoziteta prema vjeri i vjerskim institucijama.
EminaSA

#285 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by EminaSA »

Capsicum wrote:
"One (muslimanke) njima (mušricima) nisu dopuštene, niti su oni (mušrici) njima (muslimankama) dopušteni", (El-Mumtehine, dio 60. ajeta)
"Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao". (El-Bekare, dio 221. ajeta)

Dakle, vodeci se ovim ajetima i drugim izvorima serijatskog prava, vezano za ovo pitanje, ulema je jednoglasna da je muslimankama zabranjeno vjencati se sa nemuslimanima. Smatranje ovog dozvoljenim i cinjenjem istog veliki je grijeh, koji izvodi iz vjere.

Muskarcima, uopsteno govoreci nije zabranjeno zeniti se nemuslimankama, odnosno, da budem precizniji, krscankama i jevrejkama,
Znam, takva su pravila. Ali nemoj onda da vas cudi sto se nikad ne desava da Bosnjakinje u vezi sa (recimo) Srbima i Hrvatima odgajaju djecu kao muslimani (vidim mnogi to spominju), dok uopste nije rijetkost da Hrvatice ili Srpkinje u vezi sa Bosnjacima odgajaju svoju djecu kao katolici ili pravoslavci.
Samir_01

#286 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Samir_01 »

EminaSA wrote:Znam, takva su pravila. Ali nemoj onda da vas cudi sto se nikad ne desava da Bosnjakinje u vezi sa (recimo) Srbima i Hrvatima odgajaju djecu kao muslimani (vidim mnogi to spominju), dok uopste nije rijetkost da Hrvatice ili Srpkinje u vezi sa Bosnjacima odgajaju svoju djecu kao katolici ili pravoslavci.
Da... ali sami smo krivi za to.

I sto je najgore i dalje se provlaci taj stereotip da su Bosnjaci po pitanju religije konzervativniji od nasih komsija samo zbog toga sto smo muslimani... iako je to daleko od istine.

Kod mnogih krscanskih naroda je prisutan taj etnofiletizam... njihovi nacionalni identiteti su prosto vezani za njihovu nacionalnu crkvu, tako bez obzira koliko oni liberalni bili oni se nikad svoje vjere i crkve nece odreci, jer se time odricu i svog identiteta. To posebno vazi za Asirce.
EminaSA

#287 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by EminaSA »

Samir_01 wrote: Da... ali sami smo krivi za to.

I sto je najgore i dalje se provlaci taj stereotip da su Bosnjaci po pitanju religije konzervativniji od nasih komsija samo zbog toga sto smo muslimani... iako je to daleko od istine.

Kod mnogih krscanskih naroda je prisutan taj etnofiletizam... njihovi nacionalni identiteti su prosto vezani za njihovu nacionalnu crkvu, tako bez obzira koliko oni liberalni bili oni se nikad svoje vjere i crkve nece odreci, jer se time odricu i svog identiteta. To posebno vazi za Asirce.
Ja samo ne razumijem kako neki ljudi mogu krivit Bosnjakinje u brakovima sa nemuslimanima sto ne odgajaju djecu kao muslimani kada su one, po pravilu islama, prestale biti muslimanke onog trenutka kad se udale za nemuslimana. Na drugoj strani katolkinja, pravoslavka, budistkinja itd koja se uda za muslimana je i dalje katolkinja, pravoslavka ili budistkinja...
lazni liberal

#288 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by lazni liberal »

siddo89 wrote:Ja ne znam zasto muslimanke u mjesanim brakovima rijetko odgajaju djecu po vjeri? srpkinje/hrvatice znaju cak i tajno krstiti djecu,ja ne znam da je neka muslimanka tajno ucila djete fatihu ili neku suru

Ti sustinca popravi nam taj prosjek i odgoji djecu kao muslimane,pokusaj nametnuti i BH identitet :D
Ne samo da ne postanu muslimani nego dosta njih postanu negativno nastrojeni prema muslimanima vise nego oni koji nemaju roditelja muslimana pa su cesto u organizacijama koje se bore protiv musllimana i propagiraju mrznju prema muslimanima . Sto se tice ovog slucaja ovo sto pricas o njegovim roditeljima mi govori da je ono sto sam ti kazao tacno i da ta veza moze dosta lose da se zavrsi po tebe i da na tvoj zivot ostavi negativne posljedice.
Great Cornholio

#289 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Great Cornholio »

lazni liberal wrote:
siddo89 wrote:Ja ne znam zasto muslimanke u mjesanim brakovima rijetko odgajaju djecu po vjeri? srpkinje/hrvatice znaju cak i tajno krstiti djecu,ja ne znam da je neka muslimanka tajno ucila djete fatihu ili neku suru

Ti sustinca popravi nam taj prosjek i odgoji djecu kao muslimane,pokusaj nametnuti i BH identitet :D
Ne samo da ne postanu muslimani nego dosta njih postanu negativno nastrojeni prema muslimanima vise nego oni koji nemaju roditelja muslimana pa su cesto u organizacijama koje se bore protiv musllimana i propagiraju mrznju prema muslimanima . Sto se tice ovog slucaja ovo sto pricas o njegovim roditeljima mi govori da je ono sto sam ti kazao tacno i da ta veza moze dosta lose da se zavrsi po tebe i da na tvoj zivot ostavi negativne posljedice.
Ne slušaj ti ovog lažnog liberala, vehabije će se pobrinuti za natalitet muslimana.
ratamahatta

#290 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by ratamahatta »

Koliko ja vidim, vecina problema medju ljudima jeste religija....mozda u tom grmu lezi zec :run:
Great Cornholio

#291 Re: Veza s drugom nacijom ?

ratamahatta wrote:Koliko ja vidim, vecina problema medju ljudima jeste religija....mozda u tom grmu lezi zec :run:
Pa jeste to problem, jer onaj ko smatra da je njegova religija jedina ispravna, i da će mu se nešto loše desiti ako se ne bude pridržavao pravila za koje vjeruje da su od Boga, on će se truditi da i dijete nauči istim tim pravilima, a kad takve dvije osobe stupe u brak, a različite religije smatraju Božjom rječju, onda nastaje problem.

Dok ne bude jedna religija ti problemi se neće moći otkloniti, a biće kad Bog odluči da bude.
lazni liberal

#292 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by lazni liberal »

ratamahatta wrote:Koliko ja vidim, vecina problema medju ljudima jeste religija....mozda u tom grmu lezi zec :run:
Tako je to kad ne pratis sta se pise od pocetka posto je ona sama kazala da je problem i vjera i nacija i rasa i da zbog sve 3 stvari ne smije da kaze roditeljima.
Popocatepetl

#293 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Popocatepetl »

Ja stvarno ne vidim potrebu da ova autorica teme pored bar 100 miliona muslimana ne ozenjenih i spremnih za zenidbu ide traziti nekog nemuslimana, a uz to joj se i porodica ne slaze

Napustiti i porodicu i vjeru zbog tamo nekog em sirijca em nemuslimana koji ce je vjerovatno ostaviti u roku od dvije godine je u najmanju ruku glupo.
opremdobro30

#294 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by opremdobro30 »

Sam naziv teme je zloćudan, pa je zaključak da i svi koji su apriori protiv veze s drugom nacijom zloćudni.Dijeliti ljude prema vjeri, naciji, je rasizam kao kad djeliš ljude prema rasi.Ko je koje vjere (ako je vjernik - a 90% ljudi su vjernici samo deklarativno) trebala bi biti osobna stvar svakog pojedinca, a ne razdvajajući faktor koji utječe na ljubav dvoje individua.Podjele, pa bile one bilo kakve, u konačnici ne donose nikome ništa dobro, jer iz njih nastaju netrpeljivosti prema svima onima koji su drugačiji.
Great Cornholio

#295 Re: Veza s drugom nacijom ?

Popocatepetl wrote:Ja stvarno ne vidim potrebu da ova autorica teme pored bar 100 miliona muslimana ne ozenjenih i spremnih za zenidbu ide traziti nekog nemuslimana, a uz to joj se i porodica ne slaze

Napustiti i porodicu i vjeru zbog tamo nekog em sirijca em nemuslimana koji ce je vjerovatno ostaviti u roku od dvije godine je u najmanju ruku glupo.
Je l' to imaš proročke sposobnosti ? A ovo što se tiče porodice, ima ona narodna " Nije se rodio, ko je narodu ugodio".
ratamahatta

#296 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by ratamahatta »

lazni liberal wrote:
Tako je to kad ne pratis sta se pise od pocetka posto je ona sama kazala da je problem i vjera i nacija i rasa i da zbog sve 3 stvari ne smije da kaze roditeljima.
Pardon, do mene je :) al onda ispade da je problem pored religije i rasizam...nadam se da necu biti pogresno shvacen, al vecina su deklarativno za toleranciju i slicne floskule, al kada smo mi u pitanju onda sve te NEBITNE stvari postaju kamen spoticanja.

Mozda je do mene, al ja sam mislio da smo dosli (ili dolazimo) u fazu kada su ljudi ljudi zbog ljudskosti, a ne zbog rase,vjere, socijalnog statusa isl.
EminaSA

#297 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by EminaSA »

Popocatepetl wrote:Ja stvarno ne vidim potrebu da ova autorica teme pored bar 100 miliona muslimana ne ozenjenih i spremnih za zenidbu ide traziti nekog nemuslimana, a uz to joj se i porodica ne slaze

Mozda zato sto joj vjera nije bitna u zivotu? Mozda zato sto zivi za sebe a ne za svoje roditelje?

Ne slazem sa sa njom u mnogim stvarima (vidim otvorila je temu o muslimanki koja je promijenila vjeru "zbog ljubavi", eee jaka mi ta ljubav kad neko od tebe ocekuje da promijenis ono sto jesi zbog njega) ali nikako ne razumijem zasto ima toliko ljudi kojima je jedino bitno sto je neku covjek musliman (pa nek je Bosnjak, Sirijac, Crnac svejedno, bitno da je musliman :-) ).
Popocatepetl

#298 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Popocatepetl »

ratamahatta wrote:
lazni liberal wrote:
Pardon, do mene je :) al onda ispade da je problem pored religije i rasizam...nadam se da necu biti pogresno shvacen, al vecina su deklarativno za toleranciju i slicne floskule, al kada smo mi u pitanju onda sve te NEBITNE stvari postaju kamen spoticanja.

Mozda je do mene, al ja sam mislio da smo dosli (ili dolazimo) u fazu kada su ljudi ljudi zbog ljudskosti, a ne zbog rase,vjere, socijalnog statusa isl.
Niti smo dosli niti dolazimo u tu fazu, bar ne mi koji smo dovoljno stari da ovdje pisemo jer su upravo nas zbog svih tih nebitnih stvari kako ih ti nazivas ubijali, proganjali, mucili, djetinjstvo unistili, dotadasnji zivot unistili, a sve zbog tih po tebi nebitnih stvari, e sve dok mi zivimo nebi trebali i necemo zaboraviti da su njima te stvari bitne jer da nisu nebi nas ubijali a kad su njima bitne zasto nebi bile i nama ili bi tolerancija trebala biti samo s jedne strane?

Iz svega ovog gore navedenog ni njena porodica se nikad nece pomiriti sa ovim sto ona zeli uraditi a koliko mozemo primjetiti i porodica njenog momka je prilicno netolerantna po tvom jer zeli da je sve po njihovom i posto ovdje nece biti tolerancije niti s jedne niti s druge strane nece biti ni sloge vec kod prvih problema kad malo ljubav popusti a problemi zauzmu
EminaSA

#299 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by EminaSA »

siddo89 wrote: Pa to je zato sto je ljudima u prosjeku vjera bitnija .A to bi ona promjenila vjeru :D
Ma nije, kako je rekao Samir, kod Bosnjaka vjera uopste nije tako bitna kako se predstavlja. Mislim, kad Bosnjak ozeni krscanku dijete obicno bude ateista ili cak i krscanin. A kad Arap, Turcin, Albanac itd ozeni krscanku onda je dijete obavezno musliman.

Pitam se zasto je to tako.
sha_ba

#300 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sha_ba »

EminaSA wrote:
siddo89 wrote: Pa to je zato sto je ljudima u prosjeku vjera bitnija .A to bi ona promjenila vjeru :D
Ma nije, kako je rekao Samir, kod Bosnjaka vjera uopste nije tako bitna kako se predstavlja. Mislim, kad Bosnjak ozeni krscanku dijete obicno bude ateista ili cak i krscanin. A kad Arap, Turcin, Albanac itd ozeni krscanku onda je dijete obavezno musliman.

Pitam se zasto je to tako.
za ovo obavezno nisi u pravu..... :roll:
Locked