Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
neki

#276 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by neki »

Kemo BA wrote:O znacenju rijeci "odspojiti" ne zelim raspravljati. Ako je ne razumijes tvoj problem. Prava i obaveze stanara u kolektivnom stambenom objektu ( ti ga nazivas kolektivnom jer smatras da trebam da zivim kolektivni nacin zivota a ja cu ga ipak prije definisati zajednickom u kom određene dijelove objekta pod određenim uslovima imamo pravo pojedinacno koristiti). Kada shvatis da u tim zajednickim objektima postoje dijelovi koji nisu zajednicki i kojima samo vlasnici tih dijelova imaju pravo raspolagati na nacin propisan zakonima ( da ih sada ne nabrajam)tada ces shvatiti sto znaci pravo na dom i privatni zivot. Demokratski dijalog podrazumjeva ne samo iznijeti svoje mišljenje nego isto i argumentovati i saslusati druge argumente (ovo vezano za tvoju zadnju recenicu).Ako nisi spreman za tako nesto zasto se uopste ukljucujes u diskusiju? Ja ti samo mogu pozeljeti ugodan boravak u tvom kolektivnom smjestaju ali cu se ipak opredjeliti da zivim u svom stanu koje je moje vlasnistvo ( ne nekog kolektiva ) na temperaturi koju ja zelim, kada zelim, koliko zelim i potrošeno da platim u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima između ostalih i Zakona o zastiti potrosaca. :)
Govorim o kolektivnom stambenom objektu jer se tako pravno i tehnicki definisu zgrade sa vecim brojem stambenih jedinica a ti ga zovi kako hoces. Stambena jedinica u okviru takvog objekta moze biti tvoje privatno vlasnistvo ali u njemu ne mozes raditi sta ti hoces kao sto mozes raditi u individualnom stambenom objektu tj kuci. Ovo se posebno odnosi na izbor nacina grijanja, tako da u vecini kolektivnih stambenih objekata u Sarajevu jedina alternativa pored centralnog grijanja su plin i struja, vecina vas nije svjesna da je grijanje na struju uglavnom skuplje a uvodjenje plina neisplativo..
Last edited by neki on 06/06/2013 09:29, edited 1 time in total.
Qler

#277 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Qler »

Paušala će uvijek biti, to se pomiri sa tim. A zgrada je napravljena u vrijeme socijalizma tako da je prebacivanje na pojedinačno mjerenje potrošnje tehnički neizvodivo na postojećem sistemu. A sumnjam da ćeš ti prvi/prva htjeti platiti izmjenu sistema centralnog grijanja da se može uvesti pojedinačno mjerenje utroška, od recimo 5000KM po stanu... da li bi pristalo/a na to? (cifra je onako lupio sam, ali nije mala)
neki

#278 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by neki »

Hemera wrote: po kojem zakonu je nemoguce otkazivanje toplana?molim clan.hvala
Zakon o komunalnim djelatnostima KS, član 17, tačka 10:

Korisnik ne može otkazati korištenje komunalne usluge ako to tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju, odnosno ako bi se time ugrozio kvalitet korištenja i standard drugih korisnika, te ako bi se time negativno uticalo na okoliš.
jazzer

#279 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by jazzer »

neki wrote:

Korisnik ne može otkazati korištenje komunalne usluge ako to tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju, odnosno ako bi se time ugrozio kvalitet korištenja i standard drugih korisnika, te ako bi se time negativno uticalo na okoliš.
Odlicno, nisam znao za ovo. Meni vertikala ne prolazi kroz stan, mogu ga iskljuciti na hodniku.

Ali onda ce mi ostati placanje onih famoznih 40%, jer me komsije djelimicno griju :) .

Kako god okrenes ne mozes im nista. Uvijek imaju mogucnost da te zajebu. Da se razumijemo, placam redovno
racune za grijanje kao i sve druge ali bi stvarno volio da imam mogucnost izbora. Ako zelim da se grijem na struju
da mi to bude omoguceno. Ovako, suti i cekaj neka bolja vremena :) .
neki

#280 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by neki »

jazzer wrote:
neki wrote:

Odlicno, nisam znao za ovo. Meni vertikala ne prolazi kroz stan, mogu ga iskljuciti na hodniku.

Ali onda ce mi ostati placanje onih famoznih 40%, jer me komsije djelimicno griju :) .

Kako god okrenes ne mozes im nista. Uvijek imaju mogucnost da te zajebu. Da se razumijemo, placam redovno
racune za grijanje kao i sve druge ali bi stvarno volio da imam mogucnost izbora. Ako zelim da se grijem na struju
da mi to bude omoguceno. Ovako, suti i cekaj neka bolja vremena :) .
Naravno da mozes ako ti je etazni razvod grijanja, uvijek se moglo samo sto u Toplanama hinjski sute o tome. Opet, kao sto si rekao, ostaje tih 40%
Kemo BA

#281 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Kemo BA »

neki wrote:
Kemo BA wrote:O znacenju rijeci "odspojiti" ne zelim raspravljati. Ako je ne razumijes tvoj problem. Prava i obaveze stanara u kolektivnom stambenom objektu ( ti ga nazivas kolektivnom jer smatras da trebam da zivim kolektivni nacin zivota a ja cu ga ipak prije definisati zajednickom u kom određene dijelove objekta pod određenim uslovima imamo pravo pojedinacno koristiti). Kada shvatis da u tim zajednickim objektima postoje dijelovi koji nisu zajednicki i kojima samo vlasnici tih dijelova imaju pravo raspolagati na nacin propisan zakonima ( da ih sada ne nabrajam)tada ces shvatiti sto znaci pravo na dom i privatni zivot. Demokratski dijalog podrazumjeva ne samo iznijeti svoje mišljenje nego isto i argumentovati i saslusati druge argumente (ovo vezano za tvoju zadnju recenicu).Ako nisi spreman za tako nesto zasto se uopste ukljucujes u diskusiju? Ja ti samo mogu pozeljeti ugodan boravak u tvom kolektivnom smjestaju ali cu se ipak opredjeliti da zivim u svom stanu koje je moje vlasnistvo ( ne nekog kolektiva ) na temperaturi koju ja zelim, kada zelim, koliko zelim i potrošeno da platim u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima između ostalih i Zakona o zastiti potrosaca. :)
Govorim o kolektivnom stambenom objektu jer se tako pravno i tehnicki definisu zgrade sa vecim brojem stambenih jedinica a ti ga zovi kako hoces. Stambena jedinica u okviru takvog objekta moze biti tvoje privatno vlasnistvo ali u njemu ne mozes raditi sta ti hoces kao sto mozes raditi u individualnom stambenom objektu tj kuci. Ovo se posebno odnosi na izbor nacina grijanja, tako da u vecini kolektivnih stambenih objekata u Sarajevu jedina alternativa pored centralnog grijanja su plin i struja, vecina vas nije svjesna da je grijanje na struju uglavnom skuplje a uvodjenje plina neisplativo..
Napokon zakljucismo da ipak postoji mogucnost otkazivanje usluge Toplanama u određenim slucajevima (nadam se da se slazes). Uvijek postoje neka ogranicenja i to je normalno u civiliziranom drustvu tako da ni u svojoj privatnoj kuci ne mozes raditi bas sve kao sto pises. Ono o cemu ja pisem je postivanje zakona ovog drustva. Smatram da Toplane trebaju iskljuciti neplatise vec nakon zakonski provedene procedure ( opomena i sl.) a ne cekati da se dug godinama gomila. Smatram da naplatu treba uskladiti sa Zakonom o potrosacima (koliko potrosis toliko platis) i da cijena treba biti formirana na bazi stvarnog utroska energije pojedinacno za svaki potrosacki ugovor. Nije mi jasno u kom zakonu pise obaveza 40% u slucaju otkazivanja. A ko ce platiti ovih zadnjih nekoliko dana onima koji su otkazali uslugu, placaju tih 40% ,toplane nisu grijale a oni svoj stan zagrijavali zbog niskih vanjskih temperatura i ujedno i susjedne stanove? Da li oni sada da traze od komsija po 40%?
neki

#282 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by neki »

Kemo BA wrote: Napokon zakljucismo da ipak postoji mogucnost otkazivanje usluge Toplanama u određenim slucajevima (nadam se da se slazes).
Nije napokon, ja to govorim od samog pocetka...95% zgrada u Sarajevu nema tehnicke mogucnosti za odvajanja sa sistema centralnog grijanja i u takvim objektima ne postoji mogucnost otkazivanja usluge.
Didis74

#283 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Didis74 »

Samo jedna konstatacija, pojedinacno ocitavanje potrosnje grijanja je moguce a i izvodivo. Na svaki radijator se ugradi "brojac" toplote i na kraju grejne sezone se ocitaju i poniste na nulu kao u svim " normalnim" zemljama sto se radi. Samo sto to nasim toplanama nije u cilju. Posto ce ljudi onda stediti grijanje i manje placati a oni moraju istim tempom hajcati!
neki

#284 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by neki »

Didis74 wrote:Samo jedna konstatacija, pojedinacno ocitavanje potrosnje grijanja je moguce a i izvodivo. Na svaki radijator se ugradi "brojac" toplote i na kraju grejne sezone se ocitaju i poniste na nulu kao u svim " normalnim" zemljama sto se radi. Samo sto to nasim toplanama nije u cilju. Posto ce ljudi onda stediti grijanje i manje placati a oni moraju istim tempom hajcati!
Naravno da je tehnicki moguce ali je neisplativo i podlozno malverzacijama. Kreni od sebe, da li bi bio spreman platiti takav brojac koji kosta minimalno 500 KM za svaki radijator?
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#285 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by UltrasNaBaterije »

Hemera wrote:kakve veze ima to sto je zgrada iz socijalizma?kao u tom slucaju nece biti izvodivo ici sistemom koliko potrosis toliko platis?da je to istina ne bi ni bila ponuda mjeraca
Kad tad ce ova zemlja otici u EU(pod uslovom da se i ona ne raspadne heh) i tada nece biti razbacivanja sa energijom ni pausala ni loseg netransparentnog poslovanja toplana ni friziranih dugova iz franje josipa vremena
Ima veze, pravilnikom i izvedbenim projektom zagrijavanja prostorija u stambenom objektu zgrade u vrijeme SFRJ su se projektovale i radile tako da se planiralo zagrijavanje po sistemu 'svi imamo grijanje' ili 'održavanje minimalnog režima u praznim stanovima'. Princip energetske efikanosti zgrade kao cjeline. Danas su mahom u novim zgradama jednocijevni sistemi sa mjeračima na svakom spratu bez tih famoznih vertikala, i ako se griješ sam u zgradi, logično je da ćeš trošiti nekoliko puta više energije za zagrijavanje svog stana, nego kad imaš masu komšija okolo. Tako da u biti platićeš puno skuplje grijanje.

E sad sa pravne strane za kemo_BA i Silikandar. Što se tiče toga da vam se nameće grijanje, niste upravu jer trenutnim Pravilnikom o tehničkim svojstvima sistaema grijanja i hlađenja građevina („Službene novine F BiH“, br. 49/09), stoji da je prema starom pravilniku iz SFRJ određeno da se mora održavati minimalni režim u zgradama sa zajedničkim vertikalama kao i naplaćivati 40% cijene grijanja. Tu prestaje sva diskusija o tome da li ti se to nameće ili ne. Ako živiš u zgradi iz Titnog doba (osim Breke, novijih dijelova Dobrinje itd., gdje su već krajem 80tih napustali sistem zajedničkih vertikala), dužan si da plaćaš obaveze prema toplanama, jer kupovinom stana preuzimaš obaveze prethodnog stanara.

Dalje, glavni problem je što je danas 'nova država' i po pravnoj proceduri trebalo bi potipisivati nove ugovore sa toplanama, da prihvataš njihov pravilnik, kratko rečeno Ugovor o isporuci toplotne energije između pravnog i fizičkog lica koje koristi energiju. Gledano pravno, i jedni i drugi su upravu jer nema okvirnog Zakona koji bi uredio ovu oblast, jer ukoliko nema ugovora o isporuci, ne bi trebalo biti ni obračuna iste, a istu energiju toplane moraju isporučiti jer ne mogu povrijediti Ustavom garantovano pravo na privatnost građana.

Kad sve sabereš i oduzmeš opet se vratiš na ono, da ako se griješ od Toplana i ne plaćaš jer znaš da ti ne mogu zavrnut pipu, onda si seljober i papčina golema, karikiram općenito, nemoj misit da nekog lično prozivam, njegovi računi njegova stvar. Računi će kad tad doć na naplatu, sve stoji crno na bijelo, a Zakon se može uvijek usvojit i niko neće bit amnestiran, jedino kakav rat ili promjena uređenja.
Kemo BA

#286 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Kemo BA »

UltrasNaBaterije wrote:
Hemera wrote:kakve veze ima to sto je zgrada iz socijalizma?kao u tom slucaju nece biti izvodivo ici sistemom koliko potrosis toliko platis?da je to istina ne bi ni bila ponuda mjeraca
Kad tad ce ova zemlja otici u EU(pod uslovom da se i ona ne raspadne heh) i tada nece biti razbacivanja sa energijom ni pausala ni loseg netransparentnog poslovanja toplana ni friziranih dugova iz franje josipa vremena
Ima veze, pravilnikom i izvedbenim projektom zagrijavanja prostorija u stambenom objektu zgrade u vrijeme SFRJ su se projektovale i radile tako da se planiralo zagrijavanje po sistemu 'svi imamo grijanje' ili 'održavanje minimalnog režima u praznim stanovima'. Princip energetske efikanosti zgrade kao cjeline. Danas su mahom u novim zgradama jednocijevni sistemi sa mjeračima na svakom spratu bez tih famoznih vertikala, i ako se griješ sam u zgradi, logično je da ćeš trošiti nekoliko puta više energije za zagrijavanje svog stana, nego kad imaš masu komšija okolo. Tako da u biti platićeš puno skuplje grijanje.

E sad sa pravne strane za kemo_BA i Silikandar. Što se tiče toga da vam se nameće grijanje, niste upravu jer trenutnim Pravilnikom o tehničkim svojstvima sistaema grijanja i hlađenja građevina („Službene novine F BiH“, br. 49/09), stoji da je prema starom pravilniku iz SFRJ određeno da se mora održavati minimalni režim u zgradama sa zajedničkim vertikalama kao i naplaćivati 40% cijene grijanja. Tu prestaje sva diskusija o tome da li ti se to nameće ili ne. Ako živiš u zgradi iz Titnog doba (osim Breke, novijih dijelova Dobrinje itd., gdje su već krajem 80tih napustali sistem zajedničkih vertikala), dužan si da plaćaš obaveze prema toplanama, jer kupovinom stana preuzimaš obaveze prethodnog stanara.

Dalje, glavni problem je što je danas 'nova država' i po pravnoj proceduri trebalo bi potipisivati nove ugovore sa toplanama, da prihvataš njihov pravilnik, kratko rečeno Ugovor o isporuci toplotne energije između pravnog i fizičkog lica koje koristi energiju. Gledano pravno, i jedni i drugi su upravu jer nema okvirnog Zakona koji bi uredio ovu oblast, jer ukoliko nema ugovora o isporuci, ne bi trebalo biti ni obračuna iste, a istu energiju toplane moraju isporučiti jer ne mogu povrijediti Ustavom garantovano pravo na privatnost građana.

Kad sve sabereš i oduzmeš opet se vratiš na ono, da ako se griješ od Toplana i ne plaćaš jer znaš da ti ne mogu zavrnut pipu, onda si seljober i papčina golema, karikiram općenito, nemoj misit da nekog lično prozivam, njegovi računi njegova stvar. Računi će kad tad doć na naplatu, sve stoji crno na bijelo, a Zakon se može uvijek usvojit i niko neće bit amnestiran, jedino kakav rat ili promjena uređenja.
Upravo si naveo nekoliko cinjenica koje vidim jako dobro poznajes i obrazlazes. Moram ti priznati da se 90% slazem sa svim sto si naveo. Volio bi kada bi i u Toplanama imali isto takvo misljenje i kada bi postivali sve ovo sto si sam naveo. Ne slazem se samo u malom dijelu od ovoga sto navodis. Osnovno neslaganje u dijelu da ja moram pristati na isporuku toplotne energije zbog meni Ustavom garantovanog prava na privatnost. E upravo zbog te Ustavne odrednice iz razloga moje privatnosti ja ne zelim tu energiju a ukoliko se odlucim da je preuzmem Ustav mi garantuje da imam pravo na istu i da platim tu uslugu. Drugo, dobro navodis za odrzavanje minimalnog rezima zbog napustenog stana 40% . Ali stan nije napusten i zagrijava se drugim energentom ( lako dokazivo racunima) Što ako ja zagrijavam stan tako da ostali stanovi preuzimaju toplotu iz mog stana? Po meni ostaje samo obaveza udjela u odrzavanju ispravnosti sistema a to ne iznosi tih 40% nego mnogo manje iako je i to diskutabilno jer ja kao suvlasnik nad dijelom tih instalacija imam obaveze ali i prava. Ovdje se samo govori o obavezama a prava se svode na nivo Pravilnika u cijem donosenju ni na koji nacin nisu ucestvovali korisnici usluga.
Didis74

#287 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Didis74 »

neki wrote:
Didis74 wrote:Samo jedna konstatacija, pojedinacno ocitavanje potrosnje grijanja je moguce a i izvodivo. Na svaki radijator se ugradi "brojac" toplote i na kraju grejne sezone se ocitaju i poniste na nulu kao u svim " normalnim" zemljama sto se radi. Samo sto to nasim toplanama nije u cilju. Posto ce ljudi onda stediti grijanje i manje placati a oni moraju istim tempom hajcati!
Naravno da je tehnicki moguce ali je neisplativo i podlozno malverzacijama. Kreni od sebe, da li bi bio spreman platiti takav brojac koji kosta minimalno 500 KM za svaki radijator?
bi sto nebi platio ako znam da bi za 2-3 godine to otplatio ustedom na grijanju! Brojac ne kosta toliko puno.
Qler

#288 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Qler »

Didis74 wrote:
neki wrote:
bi sto nebi platio ako znam da bi za 2-3 godine to otplatio ustedom na grijanju! Brojac ne kosta toliko puno.
Nesto ne vjerujem da bi ga otplatio tako brzo...
Hemera

#289 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Hemera »

oni su duzni da ti nabave brojač
Kemo BA

#290 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Kemo BA »

Hemera wrote:oni su duzni da ti nabave brojač
Neki misle da treba da ponesemo vagu kad pođemo u prodavnicu ako gazda prodavnice tako kaze :D .
neki

#291 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by neki »

Didis74 wrote:
neki wrote:
Kalorimetar koji je kompatibilan sa sistemom ocitanja koji koriste toplane kosta 700 KM, plus sto bi bio jako komplikovan sistem povezivanja i kabliranja tolikog broja brojaca u stanu. Mogucnost malverzacije sam samo naveo jer mi se ne da elaborirat je, ali je zbog malverzacija sa takvim sistemima sasvim sigurno da kod nas nikad nece zazivjeti.
To da bi sa kalorimetrima ustedili mnogi se varaju, u najboljem slucaju (da se drzi grijanje iskljuceno dok su svi na poslu/skoli) usteda bi bila 20% od racuna..

Ovi sto misle da bi im toplane ugradile takve sisteme, samo mali podsjetnik: vec 20 godina ne zivimo u socijalizmu
Kemo BA

#292 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Kemo BA »

neki wrote:
Kalorimetar koji je kompatibilan sa sistemom ocitanja koji koriste toplane kosta 700 KM, plus sto bi bio jako komplikovan sistem povezivanja i kabliranja tolikog broja brojaca u stanu. Mogucnost malverzacije sam samo naveo jer mi se ne da elaborirat je, ali je zbog malverzacija sa takvim sistemima sasvim sigurno da kod nas nikad nece zazivjeti.
To da bi sa kalorimetrima ustedili mnogi se varaju, u najboljem slucaju (da se drzi grijanje iskljuceno dok su svi na poslu/skoli) usteda bi bila 20% od racuna..

Ovi sto misle da bi im toplane ugradile takve sisteme, samo mali podsjetnik: vec 20 godina ne zivimo u socijalizmu
Da i vise od 20 god ne zivimo u socijalizmu reci to i ovima u Toplanama. U svemu postoji mogucnost malverzacije ne samo u sistemima toplana i zasto se uvijek polazi od toga da je potrosac jedini taj koji ide sa nepostenim namjerama. Nepostene namjere i radnje mogu postojati na obje strane.Nepostene namjere mogu postojati i u odnosima između samih potrošaca ( kao i sto postoje), jedni koriste a ne placaju, drugi se ponasaju rasipnicki i nedomacinski a garantovano su najdisciplinovaniji penzioneri i oni stari vecinom naviknuti na socijalisticki sistem međusobnih odnosa.Sta mislis o tome da li ijedan stanovnik na zapadu u zimskom periodu i pomisli da odvrne radijatore na max, otvori prozore na kant i krene na posao Garantujem ti da ne jer zna da ce platiti racun od kog ce ga zaboljeti glava. O ovome bi se prije trebao napraviti elaborat jer su trenutni gubici toplana po mom misljenju u ogromnom procentu povezani i sa ovakvim nedomacinskim ponasanjem velike vecine potrosaca. Zar nije malverzacija postaviti bojler sa zagrijavanjem iz sistema toplana, povecanje broja grejnih tijela? Šta su toplane uradile po pitanju edukacije potrosaca u tom smjeru? Ima ovdje previse toga negativnog i isprepletenog a tako malo strucno i posteno pokrenutog da se smanje troskovi uzrokovanih rasipnistvom,losim građevinskim stanjem objekata i malverzacijama dobrog broja potrosaca. Ako neko ne pristaje da bude u tom drustvu i zeli van a zakon mu to omogucava zasto ga prisiljavate da ostane unutar tog sistema?
Wind

#293 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Wind »

Jao, pa mislim stvarno....pa dokle vise... :D

Ovih dana Toplane salju racune za grijanje i uz racun Poziv na zakljucenje ugovora o koristenju toplotne energije. To je ok ali da su to uradili prije 30 godina odnosno onda kada prvi put kupujes stan, tj. kada se prvi put pojavljujes kao korisnik.

Sada se postavlja pitanje kako to do sada nije trebao ugovor o koristenju a sada treba. Jel to znaci da su sve one tuzbe na sudu nistavne?

Ali najbolji dio tek dolazi. Kazu ako ne potpisete ugovor slijede kaznene odredbe.... :-)

Je li to moguce!! :lol:
FrozenCastle

#294 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by FrozenCastle »

Upravo tako, Wind. Ako ima koji pravnik da nam pojasni ovo...čuj prisilno potpisivanje ugovora...
Svakako mnogi ne žele da budu njihovi korisnici, a istim kažu da ih ne mogu isključiti skroz zbog dvocijevnog sistema i još traže naknadu od 40% mjesečno.
Wind

#295 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Wind »

Pa čuj, ako je prisilno potpisivanje, čemu onda ugovori? I kako uopšte nekom može da padne na pamet takva ideja? Ko im je dozvolio da prijete gradjanima od kojih žive. Potpiši ugovor ili ću te kazniti!

Ima li neko link za Službene novine Kantona Sarajevo 2/13.
sadmird

#296 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by sadmird »

Wind wrote:Ima li neko link za Službene novine Kantona Sarajevo 2/13.
http://www.toplane-sa.co.ba/docs/uredba_2013.pdf
mali_balon

#297 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mali_balon »

Ma garant su nesta skontali kako da prapadnu raju da im plati dug. Bas me interesuje sta ce pisati u tom ugovoru. Mrsko mi citati ova sluzbeni list :D , pa et jel ko procitao da u kratkim crtama preprica sta je novoga :D .
FrozenCastle

#298 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by FrozenCastle »

Čitam ovo (nisam sve) i kaže da se pod korištenjem toplotne energije podrazumijeva između ostalog i uređenje prekida isporuke ili obustava isporuke toplotne energije. Baš me zanima kako misle urediti obustavu isporuke u dvocijevnim sistemima. Dužni su po ovome da ti obezbijede isključenje ali kako da to urade u dvocijevnim sistemima. A ovaj dokument ne predviđa nemogućnost isključenja u takvim sistemima.

Evo sad konkretno po pitanju ugovora se javlja kontradiktornost.

U članu 13. stoji:
Ukoliko korisnik usluge odbije zaključiti ugovor iz stava 1. ovog člana, a toplotna energija se
isporučuje, ostaje u obavezi da, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, plaća troškove toplotne energije
A u članu 64. koji se odnosi na kazne stoji:
) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 800,00 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba kao korisnik usluge, a novčanom kaznom od 500,00 KM do 1500,00 KM kaznit će se za
prekršaj pravno lice kao korisnik usluga, ako se ne pridržavaju obaveza iz čl. 6., 7., 9. stav 3.,13.,
15., 16. stav 2.,19. stav 2., 22., 32. stav 1., 35., 41. stav 6. i 7.,42., 43., 52, 54. stav 1. ove uredbe.
Znači nema nikakvih problema pri naplati, svakako će naplatiti ali kao kaznit će te, ali ugovor predviđa mogućnost odbijanja zaključivanja ugovora jer svakako planiraju naplatu. I šta sad? Ima li kazne ili je nema?
mali_balon

#299 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mali_balon »

Sad i ja citam i kontam ko je lud. Znaci moras potpisati ugovor o isporuci toplotne energije, ako ne potpises oni ce ti svakako slati toplotnu energiju, koji su ti, kao korisnik duzan placati. Ako ne platis racun, platis kaznu. Jesam li ja ovo dobro skontao. Znaci nista novo osim tog ugovora, po kojem oni mogu posegnuti za clanom 64 sto do sad nije moglo.
A koja je sankcija za ne potpisivanje ugovora... Sta ako ne potpisem ugovor i dalje ne placam racune, sta onda, onda clan 64 mogu macku o rep objesiti.
Ovo jebe lud zbunjenog.
Ma skontali su oni tu nesta ....

Hajd ima vremena do decembra mozda neko od raje ode potpisati taj ugovor i da nam ovdje prenese, sta kako i zbog cega.
bull21

#300 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by bull21 »

Ako ne plaćaš dugo vremena, režu cijevi/štaveć. Naći će lopovi načina da te natjeraju. Samo kod nas ima da najave da pada cijena gasa ali da će oni povećati cijenu usluge. Nahebem li im se gladne familije...
da prostite.
Post Reply