Woody wrote:Pa eto, Merima Njegomir nije promijenila ime
Uf, i iznervira me ono poređenje Silvane/Zilhe i Igora/Hamze Ražnatovića - k'o biva Igor je primio islam i halal mu bilo, a Zilha nije prešla na pravoslavlje i haram joj bilo (valjda zbog toga

). Joj, ljudi upetljali ste se u ova imena do guzova
Haj'mo sad ovako - ko su (šta su po nacionalnosti): Jusuf/Pavo Urban, Nijaz Batlak aka Mate Šarlija, Hašim Kučuk - Hoki (nikada nije promijenio ime, a pogledajte malo njegovu političku opredjeljenost), Hido Biščević, Alija Šiljak (dopisujte dalje)?
Ja ne znam, a vi?
I zar je promjena imena jedini razlog da se takvi ljudi okače na ovaj "zid"? I hajde ti meni @Gojeni H, daj definiciju Bošnjaka, pa da znam i ja jesam li, jesu li mi nene i dede Bošnjaci. I opet, vi određujete ko su Bošnjaci i ko "smije" pisati na ovu temu, i na ovom forumu uopšte. Pa jebo vas patak, gori ste mi od "krstarice" gdje mi mentoli otvoreno kažu: "Ovo je pravoslavni forum, šta ti tražiš ovdje, idi na svoj Turski pa seri..."
Vita jela, zelen bor, čekam brzi odgovor

Drveni
Kontam da li da odgovaram. Neka mi administracija oprosti, ali mozda trebam. Mozda ipak i ne treba otvarati drugu temu, vec razlozit' na razlomke sve zaludjenosti, prevare, mazohizme, ... koji su, u jednom trenutku, doveli bosnjacki narod na rub ambisa.
Prvo, jedino mjesto gdje nesto naskrabam je klih. Kakav god je da je, odrzava minimum pristojnosti, a istovremeno ne dozvoljava da se neke stvari zaborave.
Ako ne mozes skontat sta je pisac htio reci dozvoli mi da pokusam ovako. Silvana i Mirjana su bile nebitni, perifreni likovi, uz duzno postovanje, ali njihov primjer je bio samo uvod u mnogo zvucnija imena, koja su trebala istrazivati genezu podijeljenosti, neizdefinisanosti, nemogucnosti i snishodljivosti koje su dovele do ovakvih postupaka.
Mozda, ponovo mozda za druge teme, nazovimo je kako hoces.
Jedan cijenjeni forumas je pokusao jednom, samo se dotakao, slicnog problema koji je izjeo ovaj narod, i doveo do sada legendarnih slika pocetka rata u Sarajevu i Hankinog "Sta nam ovo rade, Nedime?".
Pocetak bi se vjerovatno mogao uzeti od trenutka kada branioci zapadnih granica Carstva odlucuju da sjasu s konja i uzjasu hanume i nargile.
Samo je jedan bosnjacki historicar pokusao istraziti srazmjere bosnjackog "gubitka pameti" 1878 kada po nekim podacima trecina Bosnjaka odlucuje da zauvijek napusti domovinu.
Onda dolazimo do ovog problema nesnalazenja u datim okolnostima i neformiranje nacionalne svijesti.
Kraljevina ovaj narod vidi kao strani element koji treba iskorijeniti a bosnjacka elita ponovo zbunjena, bez pravca.
Komunisticka vlast nakaradnom anti-nacionalnom i religijskom politikom dovodi do svodjenja Bosnjaka ponovo na religijsku skupinu (a religiju ionako treba iskorijeniti) i pod plastom odricanja od "retrogradnog" ubija svaku kriticku (i ne-kriticku) svijest u narodu.
Eh onda dolazimo do imena. Imena nisu problem. Problem su svijest i nesnalazenje..ili ako vise volis, nespremnost na odgovor na izazove. Pa dobismo Maka Hrvata, Mesu Srbina koji knjigu pocinje sa Bismillom itd.
Hvala Bogu, mislim da je nacionalna svijest jaca nego ikada ali isto tako mislim da se trebamo osvrnuti na ove trenutke u nasoj historiji koji nam se vise nikada ne bi smjeli ponoviti.
Jebi ga ovo je bilo perverzno kratko i jednostavno u odnosu na kompleksnost problema ali se nadam da je MInka skontala.