Zid bosnjackog srama

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

melac

#276 Re: Zid bosnjackog srama

Post by melac »

Gojeni H wrote:Zilha i Mirsada Bajraktarevic
ili
Silvana Armenulic i Mirjana Bajraktarevic

Obje Bosnjakinje rodjene u Doboju. Silvana, daleko poznatija, pripadala je generaciji pjevaca narodne muzike, te ostalih narodnih zabavljaca, koji su smatrali da u Srbiji mogu uspjeti jedine ako promijene imena u srpska.
Ovo je naravno u vrijeme sveopsteg "bratstva i jedinstva", "kada nije bilo bitno koje si nacije" ... tako su nas ucili. :-)
Bez obzira na talenat i sposobnosti, Zilhino ime je zvucalo previse "tursko" te ga je promijenila i pocela nastupati kao Silvana.
Njene pjesme se i danas pjevaju.
Zivot gubi tragicno, u saobracajnoj nesreci, 1976-e godine.
Bošnjaci su slaveni, one promijenila neslavenska imena u slavenska, ja ne znam zašto one pripadaju bošnjačkom stubu srama. Ili je musliman, po tebi, sinonim za Bošnjak?
Mislim razumijem što želiš reći, ali gdje njih nađe molim te. Što su to one napakostile Bošnjacima kao takvim?
OpusDei

#277 Re: Zid bosnjackog srama

Post by OpusDei »

Jedno je dati djetetu neko ime koje ti se svidja (slavensko, neslavensko, sta god) ali samo kompleksasi promijene svoja vlastita imena. Ovo usput vazi i za "Silvanu" i za "Hamzu" Raznatovic.
Gojeni H

#278 Re: Zid bosnjackog srama

Post by Gojeni H »

OpusDei wrote:Jedno je dati djetetu neko ime koje ti se svidja (slavensko, neslavensko, sta god) ali samo kompleksasi promijene svoja vlastita imena. Ovo usput vazi i za "Silvanu" i za "Hamzu" Raznatovic.
Ovo dvoje ljudi ne mozes po ovom pitanju nikako porediti.
Silvana je promijenila ime da bi imala karijeru u Srbiji. Takvih je na zalost bilo mnogo na srpskoj estradi 70-ih.
Ja koliko znam Hamza je primio islam i u skladu s tim promijenio i ime.
Nema nikakvog dokaza o vjerskom motivu Silvaninog mijenjanja imena.

Potezete pitanje koje sam ja htio da zatvorim. Ovo je definitivno za druge teme.
Cybernetic

#279 Re: Zid bosnjackog srama

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:38, edited 1 time in total.
theTruePath

#280 Re: Zid bosnjackog srama

Post by theTruePath »

Cybernetic wrote:I Silvana Armenulic mu na gestapoevskoj listi. :lol:

Alo handzar divizijo, sta vam je to ona skrivila?

Ako je Silvana promijenila ime zbog karijere u Srbiji sto to isto nisu ucinili ostali, tamo veoma popularni pjevaci iz BiH? I da li isto vazi recimo za kosarkasa Mirsada Türkcana koji je promijenio ime zbog karijere u Turskoj?
On je bio Turkovic ,i nije bitno nista promjenio :lol:
Cybernetic

#281 Re: Zid bosnjackog srama

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:38, edited 1 time in total.
BatoS

#282 Re: Zid bosnjackog srama

Post by BatoS »

:roll:
Ako je Silvana promijenila ime zbog karijere u Srbiji sto to isto nisu ucinili ostali, tamo veoma popularni pjevaci iz BiH? I da li isto vazi recimo za kosarkasa Mirsada Türkcana koji je promijenio ime zbog karijere u Turskoj?
Mirsad je otisao jer je dozivljavao konstantnu diskriminaciju u Srbiji... o tome je vise puta govorio.

Taj Mirsad nikad nece biti neprijatelj Bosne i Bosnjaka dok Silvana Armenulic, Lepa Brena i njoj slicne itekako mogu da naude svom narodu.

Primjer je Sena Buljubasic koja je rodila cetnika Vuka Jeremica koji na svakom koraku radi protiv Bosne i u korist genocidnog entiteta.

Take da ne, nije to isto.

A opet sta tebe boli qrac koga cemo mi staviti na zid srama? Jesi ti Bosnjak?
bowie

#283 Re: Zid bosnjackog srama

Post by bowie »

BatoS wrote:
A je li koji si ti faktor ovdje da legitimises ljude?!
theTruePath

#284 Re: Zid bosnjackog srama

Post by theTruePath »

bowie wrote:
BatoS wrote:
A je li koji si ti faktor ovdje da legitimises ljude?!
sam je rekao da nije bosnjak,a i vidi se po njegovim postovima sirom foruma
Gojeni H

#285 Re: Zid bosnjackog srama

Post by Gojeni H »

Seig Heil srce,
Izdaja bosnjackog naroda u bilo kom obliku je izdaja bosnjackog naroda.

A za tebe Lepi, slijedeca tema slijedi kojom cemo malo obradjivati korijene snishodljivosti, prodaje, i stalnog pritiska ka odricanju od svoga i svojega. Ovo samo za tebe.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#286 Re: Zid bosnjackog srama

Post by Woody »

Pa eto, Merima Njegomir nije promijenila ime :wink:

Uf, i iznervira me ono poređenje Silvane/Zilhe i Igora/Hamze Ražnatovića - k'o biva Igor je primio islam i halal mu bilo, a Zilha nije prešla na pravoslavlje i haram joj bilo (valjda zbog toga :? ). Joj, ljudi upetljali ste se u ova imena do guzova :x

Haj'mo sad ovako - ko su (šta su po nacionalnosti): Jusuf/Pavo Urban, Nijaz Batlak aka Mate Šarlija, Hašim Kučuk - Hoki (nikada nije promijenio ime, a pogledajte malo njegovu političku opredjeljenost), Hido Biščević, Alija Šiljak (dopisujte dalje)?
Ja ne znam, a vi?

I zar je promjena imena jedini razlog da se takvi ljudi okače na ovaj "zid"? I hajde ti meni @Gojeni H, daj definiciju Bošnjaka, pa da znam i ja jesam li, jesu li mi nene i dede Bošnjaci. I opet, vi određujete ko su Bošnjaci i ko "smije" pisati na ovu temu, i na ovom forumu uopšte. Pa jebo vas patak, gori ste mi od "krstarice" gdje mi mentoli otvoreno kažu: "Ovo je pravoslavni forum, šta ti tražiš ovdje, idi na svoj Turski pa seri..." :lol: :lol: :lol:

Vita jela, zelen bor, čekam brzi odgovor :thumbup:
sinuhe

#287 Re: Zid bosnjackog srama

Post by sinuhe »

Aliju Siljka sam ljetos spomenuo u izbrisanoj temi Bosnjaci u ustasama. U Hrvatskoj je 91/92 bila dobro smisljena kampanja regrutovanja Bosnjaka u ustase. Ima ih i medju ratnim zlocincima.
Bilo je tu onda i Hrvata muslimana medju doktorima i slicnim istaknutim grdjanima, da tako kazem.
Obskurni

#288 Re: Zid bosnjackog srama

Post by Obskurni »

Može li neka univerzalna definicija vrhovnog suda kojem predsjedava BatoS da znamo kako prepoznati Bošnjake i šta su oni ?
Sezam

#289 Re: Zid bosnjackog srama

Post by Sezam »

Totalni odron od teme.
Gojeni H

#290 Re: Zid bosnjackog srama

Post by Gojeni H »

Woody wrote:Pa eto, Merima Njegomir nije promijenila ime :wink:

Uf, i iznervira me ono poređenje Silvane/Zilhe i Igora/Hamze Ražnatovića - k'o biva Igor je primio islam i halal mu bilo, a Zilha nije prešla na pravoslavlje i haram joj bilo (valjda zbog toga :? ). Joj, ljudi upetljali ste se u ova imena do guzova :x

Haj'mo sad ovako - ko su (šta su po nacionalnosti): Jusuf/Pavo Urban, Nijaz Batlak aka Mate Šarlija, Hašim Kučuk - Hoki (nikada nije promijenio ime, a pogledajte malo njegovu političku opredjeljenost), Hido Biščević, Alija Šiljak (dopisujte dalje)?
Ja ne znam, a vi?

I zar je promjena imena jedini razlog da se takvi ljudi okače na ovaj "zid"? I hajde ti meni @Gojeni H, daj definiciju Bošnjaka, pa da znam i ja jesam li, jesu li mi nene i dede Bošnjaci. I opet, vi određujete ko su Bošnjaci i ko "smije" pisati na ovu temu, i na ovom forumu uopšte. Pa jebo vas patak, gori ste mi od "krstarice" gdje mi mentoli otvoreno kažu: "Ovo je pravoslavni forum, šta ti tražiš ovdje, idi na svoj Turski pa seri..." :lol: :lol: :lol:

Drveni
Kontam da li da odgovaram. Neka mi administracija oprosti, ali mozda trebam. Mozda ipak i ne treba otvarati drugu temu, vec razlozit' na razlomke sve zaludjenosti, prevare, mazohizme, ... koji su, u jednom trenutku, doveli bosnjacki narod na rub ambisa.
Prvo, jedino mjesto gdje nesto naskrabam je klih. Kakav god je da je, odrzava minimum pristojnosti, a istovremeno ne dozvoljava da se neke stvari zaborave.

Ako ne mozes skontat sta je pisac htio reci dozvoli mi da pokusam ovako. Silvana i Mirjana su bile nebitni, perifreni likovi, uz duzno postovanje, ali njihov primjer je bio samo uvod u mnogo zvucnija imena, koja su trebala istrazivati genezu podijeljenosti, neizdefinisanosti, nemogucnosti i snishodljivosti koje su dovele do ovakvih postupaka.

Mozda, ponovo mozda za druge teme, nazovimo je kako hoces.
Jedan cijenjeni forumas je pokusao jednom, samo se dotakao, slicnog problema koji je izjeo ovaj narod, i doveo do sada legendarnih slika pocetka rata u Sarajevu i Hankinog "Sta nam ovo rade, Nedime?".

Pocetak bi se vjerovatno mogao uzeti od trenutka kada branioci zapadnih granica Carstva odlucuju da sjasu s konja i uzjasu hanume i nargile.
Samo je jedan bosnjacki historicar pokusao istraziti srazmjere bosnjackog "gubitka pameti" 1878 kada po nekim podacima trecina Bosnjaka odlucuje da zauvijek napusti domovinu.
Onda dolazimo do ovog problema nesnalazenja u datim okolnostima i neformiranje nacionalne svijesti.
Kraljevina ovaj narod vidi kao strani element koji treba iskorijeniti a bosnjacka elita ponovo zbunjena, bez pravca.
Komunisticka vlast nakaradnom anti-nacionalnom i religijskom politikom dovodi do svodjenja Bosnjaka ponovo na religijsku skupinu (a religiju ionako treba iskorijeniti) i pod plastom odricanja od "retrogradnog" ubija svaku kriticku (i ne-kriticku) svijest u narodu.

Eh onda dolazimo do imena. Imena nisu problem. Problem su svijest i nesnalazenje..ili ako vise volis, nespremnost na odgovor na izazove. Pa dobismo Maka Hrvata, Mesu Srbina koji knjigu pocinje sa Bismillom itd.
Hvala Bogu, mislim da je nacionalna svijest jaca nego ikada ali isto tako mislim da se trebamo osvrnuti na ove trenutke u nasoj historiji koji nam se vise nikada ne bi smjeli ponoviti.

Jebi ga ovo je bilo perverzno kratko i jednostavno u odnosu na kompleksnost problema ali se nadam da je MInka skontala.
Micaha

#291 Re: Zid bosnjackog srama

Post by Micaha »

Jasmin Jaganjac
BatoS

#292 Re: Zid bosnjackog srama

Post by BatoS »

Woody wrote:Pa eto, Merima Njegomir nije promijenila ime :wink:

Ja ne znam, a vi?

Nije bitno ime woody, bitan je stvar prema Bosni i Bosnjacima. Ljudi koje smo nabrojali nisu samo imena promijenili vec su i stali na stranu neprijtelja... i to u najtezim vremenima za nas.

Mozes ti da se zoves i Muhamed, ali ako si neprijatelj Bosne i Bosnjaka onda nema razlike za nas izmedju tebe i nekog cetnika.

I ne znam sto ovo licno shvatas... mozda nemas muslimansko ime pa te strah da ne budes odbacen ili u cemu je problem?

PS: Merima Njegomir je posrbljena Albanka, ne znam sto je spominjes.
It_is_a_Leclerc

#293 Re: Zid bosnjackog srama

Post by It_is_a_Leclerc »

Kako je konkretno SIlvana Armenulić naštetila Bosni i Bošnjaci, bog vas dragi na pravi put okrenuo ?!
Od jedne potencijalno ozbiljne teme napravili ste šprdačinu idiotiziranu do neba i nazad.
slucajni prolaznik

#294 Re: Zid bosnjackog srama

Post by slucajni prolaznik »

It_is_a_Leclerc wrote:Kako je konkretno SIlvana Armenulić naštetila Bosni i Bošnjaci, bog vas dragi na pravi put okrenuo ?!
Od jedne potencijalno ozbiljne teme napravili ste šprdačinu idiotiziranu do neba i nazad.
Pa zar vec nisu na pravom putu :lol: :lol: :lol:
It_is_a_Leclerc

#295 Re: Zid bosnjackog srama

Post by It_is_a_Leclerc »

slucajni prolaznik wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Kako je konkretno SIlvana Armenulić naštetila Bosni i Bošnjaci, bog vas dragi na pravi put okrenuo ?!
Ja očekivao ozbiljnu raspravu o historijskim ličnostima, a oni meni o nekom Hašimu Kučuku kao paradigmi velebošnjačkog neprijatelja i izdajnika prve klase.

:x
theTruePath

#296 Re: Zid bosnjackog srama

Post by theTruePath »

e sta te muci leclerc? :D
EverlasTT

#297 Re: Zid bosnjackog srama

Post by EverlasTT »

DZemal Bijedic :roll:

Sinovima dao srpska imena kako bi se ulizao veliko-srpskim komunistima.
ultima_palabra

#298 Re: Zid bosnjackog srama

Post by ultima_palabra »

Jebem ti poslijeratni obrazovni sistem i internet i ko ih napravi :-)
Gojeni H

#299 Re: Zid bosnjackog srama

Post by Gojeni H »

It_is_a_Leclerc wrote:
slucajni prolaznik wrote:
Ja očekivao ozbiljnu raspravu o historijskim ličnostima, a oni meni o nekom Hašimu Kučuku kao paradigmi velebošnjačkog neprijatelja i izdajnika prve klase.

:x
U pravu si. Hasim Kucuk Hoki i nacionalna svijest. :-)
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#300 Re: Zid bosnjackog srama

Post by Woody »

Pa, jebi ga, nisam ja prozvao Silvanu Armenulić nacionalnim izdajnikom, a Hašim je došao, onako, po inerciji.

Nejse, ne mogu više, gadi mi se :zzzz:

Ali, evo da dodam još jedan lik u ovu "galeriju":

Image

Znači, imamo vjerskog radnika, pedagoga i PEDOFILA :x (Rešad ef. Omerhodžić, imam iz Gluhe Bukovice - osuđen)

More li, ha?
Post Reply