Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- rovac13
#276 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kad si kupio taj kotao.Jel ti jos na fabrickim postavkama.Kod mene je bio onaj sa crvenim displayem i skontao sam sva podesavanje iz skrivenog menu-a,drugacijim postavakama mi smo malo smanjili potrosnju peleta.Ali smo grijali samo 90m2.Ako ti je isti kao kod mene mogu ti poslat znacenja svake stavke iz menu-a
-
neznanijunak
#277 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Postovani, kupio sam pec still metal (lafat komerc kalesija) 12-35kw, i imam problem...temperatura u kotlu se krece negdje oko 55 stepeni...ona dostigne 67,68,ali se otvori ventil,pusti se voda u radijatore,i rashladi se,i sve tako u krug...a sto za posledicu ima da mi pec stalno radi.
Pa me sada zanima,
1.koliko kod vas radi pec neprestano,i kolika vam je potrosnja peleta?
2.I da li bi sta dobio ugradnjom mis ventila,kako bi smanjio razliku temperature izlazne vode i dolazne vode u kotlu,koja mi je oko 8stepeni?
3. na spratu imam stalno vazduha po radijatorima...u prizemlju nema vazduha,al zato se na spratu cuje u radijatorima kao vodopadi da su....zracio sam sigurno 15 puta radijatore,ali se opet cuje..jel ima neko rjesenje kako da se to rijesi?
Kuca ima oko 240kvadrata,prizemlje i sprat, sa 10cm spoljne izolazije, sa troslojnim staklom napunjenim argonom.
Pa me sada zanima,
2.I da li bi sta dobio ugradnjom mis ventila,kako bi smanjio razliku temperature izlazne vode i dolazne vode u kotlu,koja mi je oko 8stepeni?
3. na spratu imam stalno vazduha po radijatorima...u prizemlju nema vazduha,al zato se na spratu cuje u radijatorima kao vodopadi da su....zracio sam sigurno 15 puta radijatore,ali se opet cuje..jel ima neko rjesenje kako da se to rijesi?
Kuca ima oko 240kvadrata,prizemlje i sprat, sa 10cm spoljne izolazije, sa troslojnim staklom napunjenim argonom.
- rovac13
#278 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zasto mislis da se taj kotao grijuci 240m2 treba gasit ?
-
mukimax
#279 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Dužina vremena rada kotla zavisi od toga koliko je vani hladno. Kod mene nekad kotao radi sat vremena pa miruje 3-4 sata, to je slučaj kada je sunčano i temperatura oko 7-8 stepeni. Jutros je u Sarajevu -9 stepeni, kotao se upalio u 6 sati i radiće sigurno do 11. Trošim oko 2 vreće dnevno kada je hladno, a grije se 136 m2. Izolacija 8 cm, stolarija nije neka.neznanijunak wrote:Postovani, kupio sam pec still metal (lafat komerc kalesija) 12-35kw, i imam problem...temperatura u kotlu se krece negdje oko 55 stepeni...ona dostigne 67,68,ali se otvori ventil,pusti se voda u radijatore,i rashladi se,i sve tako u krug...a sto za posledicu ima da mi pec stalno radi.
Pa me sada zanima,
Što se tiče temperature vode u kotlu, kod mene je temp. vode zadana na 70°. Voda se pušta u radijatore kada dostigne 42°C(to je temperatura na kojoj se uključuje pumpa). U kotlu vatra gori sve dok je temp vode manja od 70°C i nikako se ne gasi. Intenzitet vatre se smanjuje na 65° i ako uspije dostići 70° onda se ugasi.
Mislim da ti miš ventil ne treba. Za zrak u radijatorima osim ozračivanja ne znam neko bolje rješenje osim preporuke da prilikom punjenja sistema vodom vodiš računa da sa vodom ne ulazi i zrak. Kad se sav zrak izbaci iz radijatora biće sve OK. Naravno postupak treba ponavljati. Ima i ona automatska ozraka koja se ugrađuje na najvišoj tački sistema grijanja, koja automatski ispušta zrak.
Ovo je iskustvo sa Kovanovim ekoline kotlom i njihovim premium peletom kalorične vrijednosti 4,8 kWh/kg.
Želim ti da što prije središ sistem centralnog grijanja i da tvoj kotao postigne željene performanse.
Lijep pozdrav!
-
pelletti
#280 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Za Mukimax-a
Ako ti se dešava da sa 65 na 70 ne može da postigne temp. povećaj doz. gašenja sa npr. 20 na 22% ili 23% sve dok ti ne bude bez problema postizao tu temperaturu....
Ako ti se dešava da sa 65 na 70 ne može da postigne temp. povećaj doz. gašenja sa npr. 20 na 22% ili 23% sve dok ti ne bude bez problema postizao tu temperaturu....
-
mukimax
#281 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Dragi Pelleti, kontam sta govoris, ali ja sam htio upravo da temp vode nikad ne dostigne vrijednost 70° i da se kotao ne ugasi. Jer mislim da rad električnog grijača treba svesti na minimum, odnosno da ima što manje paljenja kotla električnim grijačem.pelletti wrote:Za Mukimax-a
Doziranje gorenja mi je 30% i ono je dovoljno da temperaturu vode povećava, doziranje gašenja je 15% i ono nije dovoljno ni da održava dostignutu temp vode u kotlu. Tako da kad se kotao upali i temp vode dođe do 65° doziranje se mijenja između 30% i 15%, temp vode varira od 63° do 67° ali nema ponovnog paljenja električnim grijačem.
Zaboravio sam napomenuti da sobni termostat upravlja radom kotla. Tako da kad se kotao jednom upali radi sve dok temperatura prostorije ne dostigne vrijednst zadanu na termostatu. Htio sam da izbjegnem da sobna temperatura nije dostigla zadanu vrijednost a da se kotao ugasi pa da se opet pali ponovo. Znaš da svaka potpala traje oko desetak minuta.
Ovo je filozofija kojom sam se ja vodio.
Hvala na savjetu, lijep pozdrav!
-
pelletti
#282 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja ipak mislim da griješiš!!! Grijač se naravno pali kod potpale,a kad se ponovo treba potpaliti nakon kratke pause ne koristi se grijač , jer ima dovoljno žari u gorioniku da se za 2-3 min već upali veliki plamen.To su moja iskustva sa ovim kotlom.. A sa 15 % doz gašenja nema teorije da ti postigne temp. sa 65 na 70 , mislim da ne može čak ni 1 stepen povećati... I kod mene termostat upravlja kotlom. Ovo za postavke mi je serviser predložio kad mi je postavljao termostat...
- rovac13
#283 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja mislim da si ti dobro pobrkao loncicepelletti wrote:Ja ipak mislim da griješiš!!! Grijač se naravno pali kod potpale,a kad se ponovo treba potpaliti nakon kratke pause ne koristi se grijač , jer ima dovoljno žari u gorioniku da se za 2-3 min već upali veliki plamen.To su moja iskustva sa ovim kotlom.. A sa 15 % doz gašenja nema teorije da ti postigne temp. sa 65 na 70 , mislim da ne može čak ni 1 stepen povećati... I kod mene termostat upravlja kotlom. Ovo za postavke mi je serviser predložio kad mi je postavljao termostat...
-
pelletti
#284 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Na šta konkretno misliš sa "pobrko lončiće" ...rovac13 wrote:Ja mislim da si ti dobro pobrkao loncicepelletti wrote:Ja ipak mislim da griješiš!!! Grijač se naravno pali kod potpale,a kad se ponovo treba potpaliti nakon kratke pause ne koristi se grijač , jer ima dovoljno žari u gorioniku da se za 2-3 min već upali veliki plamen.To su moja iskustva sa ovim kotlom.. A sa 15 % doz gašenja nema teorije da ti postigne temp. sa 65 na 70 , mislim da ne može čak ni 1 stepen povećati... I kod mene termostat upravlja kotlom. Ovo za postavke mi je serviser predložio kad mi je postavljao termostat...
-
mukimax
#285 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Doziranje gašenja od 15% ne može ni održavati dostignutu temperaturu vode a kamo li da je povećava, to se slažemo. Ja ipak mislim da se svaka potpala obavlja električnim grijačem i zato necu da se kotao gasi dok ga sobni termostat ne zaustavi.pelletti wrote:Ja ipak mislim da griješiš!!! Grijač se naravno pali kod potpale,a kad se ponovo treba potpaliti nakon kratke pause ne koristi se grijač , jer ima dovoljno žari u gorioniku da se za 2-3 min već upali veliki plamen.To su moja iskustva sa ovim kotlom.. A sa 15 % doz gašenja nema teorije da ti postigne temp. sa 65 na 70 , mislim da ne može čak ni 1 stepen povećati... I kod mene termostat upravlja kotlom. Ovo za postavke mi je serviser predložio kad mi je postavljao termostat...
Inace kako si ti zadovoljan kotlom, strah me je da ne ureknem ovaj moj ali čini mi se savršenim.
Lijep pozdrav!
- rovac13
#286 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ajd mi samo reci tacno sta ti znaci to DOZ GASENJA ,da vidim da slucajno nisam ja nesto pogresno tebe razumio.pelletti wrote:Na šta konkretno misliš sa "pobrko lončiće" ...rovac13 wrote:Ja mislim da si ti dobro pobrkao loncicepelletti wrote:Ja ipak mislim da griješiš!!! Grijač se naravno pali kod potpale,a kad se ponovo treba potpaliti nakon kratke pause ne koristi se grijač , jer ima dovoljno žari u gorioniku da se za 2-3 min već upali veliki plamen.To su moja iskustva sa ovim kotlom.. A sa 15 % doz gašenja nema teorije da ti postigne temp. sa 65 na 70 , mislim da ne može čak ni 1 stepen povećati... I kod mene termostat upravlja kotlom. Ovo za postavke mi je serviser predložio kad mi je postavljao termostat...
- Danguba
#287 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@mukimax je u pravu. Svako gasenje prolazi i kroz fazu hladjenja. Kada ponovo startas(manuelno ili termostat) sve ide nanovo.
@neznanijunak, zovi tog svog majstora pod hitno da to sve pregleda i ustima. Nije ti valjda Sila razvodio grijanje.
Trebas sve pregledati da ti negdje gdje ne vidis curi i prazni sistem. Ti napunis, ozracis a ono opet zrak se pojavljuje.
O mis ventilu smo puno pisali a da ti ukratko ponovim. Nije lose imati mis ventil pogotovu kada vanjska temperatura nije niska. Sa njime postizes to da jedan dio zagrijane vode odmah vracas u kotao a drugi dio se mijesa sa povratnom i ide ponovo u sistem. Znaci, dio vode iz kotla od 67* se odmah vraca i mijesa sa povratnom tako da manje treba da tu vodu dogrijes.
Mislim da sam bio jasan.
@neznanijunak, zovi tog svog majstora pod hitno da to sve pregleda i ustima. Nije ti valjda Sila razvodio grijanje.
Trebas sve pregledati da ti negdje gdje ne vidis curi i prazni sistem. Ti napunis, ozracis a ono opet zrak se pojavljuje.
O mis ventilu smo puno pisali a da ti ukratko ponovim. Nije lose imati mis ventil pogotovu kada vanjska temperatura nije niska. Sa njime postizes to da jedan dio zagrijane vode odmah vracas u kotao a drugi dio se mijesa sa povratnom i ide ponovo u sistem. Znaci, dio vode iz kotla od 67* se odmah vraca i mijesa sa povratnom tako da manje treba da tu vodu dogrijes.
Mislim da sam bio jasan.
-
pelletti
#288 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam za sad prezadovoljan,juče i danas sam malo pratio potrošnju 2 vreće dnevno je kotao potrošio,do sad caa. 2,5 tona i sve frcera extra nisam dosad imao nikakvih problema... Ne znam za to(kratko) gašenje kako se potpaljuje,al sutra ću zvati servis i baš ću pitati da slučajno ja nisam nešto pogrešno svatio... Al mislim da mi je tako serviser objasnio... Ma kako kod bilo,bitno je da sve frcera i da je u kući toplomukimax wrote:Doziranje gašenja od 15% ne može ni održavati dostignutu temperaturu vode a kamo li da je povećava, to se slažemo. Ja ipak mislim da se svaka potpala obavlja električnim grijačem i zato necu da se kotao gasi dok ga sobni termostat ne zaustavi.pelletti wrote:Ja ipak mislim da griješiš!!! Grijač se naravno pali kod potpale,a kad se ponovo treba potpaliti nakon kratke pause ne koristi se grijač , jer ima dovoljno žari u gorioniku da se za 2-3 min već upali veliki plamen.To su moja iskustva sa ovim kotlom.. A sa 15 % doz gašenja nema teorije da ti postigne temp. sa 65 na 70 , mislim da ne može čak ni 1 stepen povećati... I kod mene termostat upravlja kotlom. Ovo za postavke mi je serviser predložio kad mi je postavljao termostat...
Inace kako si ti zadovoljan kotlom, strah me je da ne ureknem ovaj moj ali čini mi se savršenim.
Lijep pozdrav!
-
pelletti
#289 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Na šta konkretno misliš sa "pobrko lončiće" ...[/quote]
Ajd mi samo reci tacno sta ti znaci to DOZ GASENJA ,da vidim da slucajno nisam ja nesto pogresno tebe razumio.[/quote]
Kod mog kotla Kovan 35 kw je doz gorenja 35% znači optimum koji taj kotao treba da bi postizao svoj maximum.I tako radi dok ne postigne 5 st ispod zadate temp. vode i tada prelazi u fazu doz. gašenja znači sad trenutno kod mene 22% i vatra je znatno manjeg intenziteta nego na doz. gorenja. Kad se postigne potpuna zadata temp. vode recimo 70 st tada kotao ide u fazu mirovanja sad na ovoj hladnoći nekih 10-tak min možda i manje i ponovo kad temp. vode padne na 65st ponovo se pali vatra i dogrijava voda na zadatih 70 i sve tako dok se ne postigne zadata temp u prostoriji tada termostat gasi kotao potpuno i kotao je ugašen sve dok ga termostat ponovo ne uključi. E sad dal za tih nekih 10-tak minuta sav žar u gorioniku izgori da se ponovo pelet mora grijačem potpaljivati ili se pelet i bez grijača pomoću preostale žari može potpaliti??? To je bilo moje pitanje.... Meni je serviser reko da se ne pali grijač svaki put,samo kod startanja početne vatre..
Ajd mi samo reci tacno sta ti znaci to DOZ GASENJA ,da vidim da slucajno nisam ja nesto pogresno tebe razumio.[/quote]
Kod mog kotla Kovan 35 kw je doz gorenja 35% znači optimum koji taj kotao treba da bi postizao svoj maximum.I tako radi dok ne postigne 5 st ispod zadate temp. vode i tada prelazi u fazu doz. gašenja znači sad trenutno kod mene 22% i vatra je znatno manjeg intenziteta nego na doz. gorenja. Kad se postigne potpuna zadata temp. vode recimo 70 st tada kotao ide u fazu mirovanja sad na ovoj hladnoći nekih 10-tak min možda i manje i ponovo kad temp. vode padne na 65st ponovo se pali vatra i dogrijava voda na zadatih 70 i sve tako dok se ne postigne zadata temp u prostoriji tada termostat gasi kotao potpuno i kotao je ugašen sve dok ga termostat ponovo ne uključi. E sad dal za tih nekih 10-tak minuta sav žar u gorioniku izgori da se ponovo pelet mora grijačem potpaljivati ili se pelet i bez grijača pomoću preostale žari može potpaliti??? To je bilo moje pitanje.... Meni je serviser reko da se ne pali grijač svaki put,samo kod startanja početne vatre..
-
neznanijunak
#290 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Hvala Vam drugari na trudu.
Ja sam se u kucu preselio sinoc,temperatura u kuci je bila 12stepeni. Upalio sam pec, radila je bez prestanka jedno 19sati, gdje je postigla 22 stepena, i potrosila 6,7vreca peleta.
*Da vas odmah pitam, jel to nesto nestima ili je zbog toga sto niko u njoj nije zivio,tj. prvo je lozenje? (lozio sam po dan samo kad su majstori bili,al nisam u poslednjih sedam dana)
Pec ovako funkcionise: u kotlu je oko 18 stepeni bilo, palim pec, ona nabija temperaturu i dostize 65stepeni,gdje se pumpa pokrece i izbacuje vodu iz peci,al ona nastavlja da dostize 69,70stepeni,nakon cega opada temperatura,do 54stepena, jer je usla povratna voda i rashladila,i pocinje opet da se penje i sve tako u krugi sigurno jedno 15sati,jer sam tada otisao na posao,i onda me je zena nazvala i rekla da se ugasila jer je dostigla 22stepena na termostatu.
Zadana temperatura u kotlu je 65 bila,a na termostatu je 22stepena. Medjutim,ja sam morao da povecam temperaturu u kotlu na 72,jer ona dostigne 65 i ugasi se,a u kuci 16stepeni. Pa sam zato povecao.
@rovac: ako se ona nece gasiti,gdje onda usteda na njoj? ona ce meni za 24sata trositi 8vreca,a vi pricate o nekim 2 vrece na dan...
Al nadam se da meni sada trosi toliko samo zato sto je prvo paljenje u kucu,da je potrebno da se kuca zagrije,i zidovi.
Sto se tice pelata,probao sam dvije vrste: SVIJETLI PELET (Milici,Sekovici) - ne ostavlja pepela u posudi,nego je ima oko posude. TAMNI PELET (Brcko)- nema pepela oko posude,al ostaje duplo vise u posudi.
*Neka preporuka peleta za okolinu Bijeljine?
*I KOLIKO VAMA OSTANE PEPELA ZA 24h?
Ovde sam postavio izgleda peci,posude i sistem razvodjenja grijanja.
http://postimg.org/image/3p5hwpyir/
http://postimg.org/image/nq0n86xhf/
http://postimg.org/image/40my9heyr/
Pozz
Ja sam se u kucu preselio sinoc,temperatura u kuci je bila 12stepeni. Upalio sam pec, radila je bez prestanka jedno 19sati, gdje je postigla 22 stepena, i potrosila 6,7vreca peleta.
*Da vas odmah pitam, jel to nesto nestima ili je zbog toga sto niko u njoj nije zivio,tj. prvo je lozenje? (lozio sam po dan samo kad su majstori bili,al nisam u poslednjih sedam dana)
Pec ovako funkcionise: u kotlu je oko 18 stepeni bilo, palim pec, ona nabija temperaturu i dostize 65stepeni,gdje se pumpa pokrece i izbacuje vodu iz peci,al ona nastavlja da dostize 69,70stepeni,nakon cega opada temperatura,do 54stepena, jer je usla povratna voda i rashladila,i pocinje opet da se penje i sve tako u krugi sigurno jedno 15sati,jer sam tada otisao na posao,i onda me je zena nazvala i rekla da se ugasila jer je dostigla 22stepena na termostatu.
Zadana temperatura u kotlu je 65 bila,a na termostatu je 22stepena. Medjutim,ja sam morao da povecam temperaturu u kotlu na 72,jer ona dostigne 65 i ugasi se,a u kuci 16stepeni. Pa sam zato povecao.
@rovac: ako se ona nece gasiti,gdje onda usteda na njoj? ona ce meni za 24sata trositi 8vreca,a vi pricate o nekim 2 vrece na dan...
Al nadam se da meni sada trosi toliko samo zato sto je prvo paljenje u kucu,da je potrebno da se kuca zagrije,i zidovi.
Sto se tice pelata,probao sam dvije vrste: SVIJETLI PELET (Milici,Sekovici) - ne ostavlja pepela u posudi,nego je ima oko posude. TAMNI PELET (Brcko)- nema pepela oko posude,al ostaje duplo vise u posudi.
Pozz
-
mukimax
#291 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@neznanijunak
Mislim da ti je potrošnja tako velika zbog tog "starta na hladno". Sasvim je normalno da je kotao toliko radio jer je kuća hladna. Mislim da će ti i narednih dana potrošnja biti veća od neke normalne ali nikako kao u ovih prvih 24 sata. Ono dok se zidovi ne ugriju. Također jučer je bio najhladniji dan u čitavoj ovoj zimi.
Moj neki savjet bi bio i da temperturu na kojoj se pali pumpa smanjiš recimo na 45°. Ne znam šta tačno možeš podešavati na kotlu ali temperatura vode propadne na 54° zato što se vatra ugasi i dok se ponovo upali treba joj vremena, ali nije to uopšte neki problem što temp vode varira. Jedino što se drnda električni grijač.
Što se tiče pepela kod mene od 1 tone peleta ostane jedna kanta pepela (kanta je ona od jupola 15kg). U gorioniku bude šaka pepela a ostatak je vani. Kotao (50kW) može potrošiti 500 kg peleta a da ga nikako ne čistim, mogao bi još duže raditi ali nekako mi žao da ga ne očistim.
Nadam se da ce biti neke koristi, sretno ti preseljenje u novu kuću i svako dobro!
Lijep pozdrav
Mislim da ti je potrošnja tako velika zbog tog "starta na hladno". Sasvim je normalno da je kotao toliko radio jer je kuća hladna. Mislim da će ti i narednih dana potrošnja biti veća od neke normalne ali nikako kao u ovih prvih 24 sata. Ono dok se zidovi ne ugriju. Također jučer je bio najhladniji dan u čitavoj ovoj zimi.
Moj neki savjet bi bio i da temperturu na kojoj se pali pumpa smanjiš recimo na 45°. Ne znam šta tačno možeš podešavati na kotlu ali temperatura vode propadne na 54° zato što se vatra ugasi i dok se ponovo upali treba joj vremena, ali nije to uopšte neki problem što temp vode varira. Jedino što se drnda električni grijač.
Što se tiče pepela kod mene od 1 tone peleta ostane jedna kanta pepela (kanta je ona od jupola 15kg). U gorioniku bude šaka pepela a ostatak je vani. Kotao (50kW) može potrošiti 500 kg peleta a da ga nikako ne čistim, mogao bi još duže raditi ali nekako mi žao da ga ne očistim.
Nadam se da ce biti neke koristi, sretno ti preseljenje u novu kuću i svako dobro!
Lijep pozdrav
Last edited by mukimax on 28/01/2014 17:34, edited 1 time in total.
- lovacs
#292 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ko ti je ovo radio svega ti? pa gdje ce cijevi direkt na betonsku plocu plus i to jos bez izolacije. cijevi se postavljaju na stiropor. znaci betonska ploca,stiropor, cijevi pa estrih pa pod. ovako nije nikako u redu.al sta je tu je sad.izoliraj plocu iz podruma dobro makar nesto. jos nesto. ovo sto je stavljenja cigla ispod stolarije je kriminal. ispod mora ici plasticni profil. ovako nesto http://3.bp.blogspot.com/-f6al6AwuH9o/U ... %25BCr.jpgneznanijunak wrote:Hvala Vam drugari na trudu.
Pozz
-
neznanijunak
#293 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Druze, pec se nikako ne gasi, znaci vatra gori,sve radi, ali temperatura vode varira od 55-70,a opada sa pustanjen pumpe na 65...evo pec 12h radi,i nije se nikako jos ugasila,a 23stepena je u kuci,a termostat je podesen na 23.5. Znaci ona jednostavno nema stalan rad na recimo 65stepeni vode. i da tako polako dize ka 72.mukimax wrote:@neznanijunak
Jel kod tebe na 45 pumpa otvara,i kad dodje 45,jel ti tada polako nastavlja kao zadanoj vrijednosti?
Ona za 4sata proguta vrecu peleta...a evo slikao sam vam kakav je kod mene pepeo,i 3 ove lopatice pepela budu za 2 dana.
Nesto meni ovde sve smrdi na osnovu vasih prica...ili pelet nevalja,ili nije pec podesena kako treba da manje trosi i manje pela bude, ili je pec mala za ovu moju kucu pa ne moze da dostigne stalnu temperaturu.
Al opet, nesto mene je*e sa ovim zrakom u radijatorima...jutros ustanem radijator vreo cijelom duzinom, ja spustim ruku nize,od pola leden... uzmem da izracim,odmah voda krenula, kad posle 2 minuta on grije sav...
http://postimg.org/image/q8hsu99pt/
http://postimg.org/image/4xfnc927l/
@lovacs
To je kad ja nisam prisutan dok se radilo,naravno da ja sada moram i plocu da zagrijem zbog budala koje kakvih.
Kakav je Savox Milici pelet?
Pozz
- rovac13
#294 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Taj pepeo nije ok,cini se da ima u njemu peleta neizgorenog dobro,trebalo bi biti samo sitno kao brasno.
Dalje tvoja pec nije tako velika tako da ne treba ocekivat puno gasenja jer imas puno kvadrata koje grijes.
Trece sa gasenjem nebi bas puno dobijao koliko mislis.Pec kad se ugasi voda hladi,kad ohladi pec se ponovo pali pa ispocetka nabija temp.Vjerujem da i tvoja pec kao i ostale ima razlicite jacine vatre kad nabija temp i kad odrzava.
Meni od svega upada u oci to sto su cijevi razvedene kroz plocu bez izolacije.Mislim da to nije nikako dobro.Ne samo sto grijes plocu jer toplota ce se opet iz ploce dizat gore pa ces imat kao podno.
Nego je problem sto ti u svojoj ploci imas vodu 60*C ili vise.
Jesi li citao da to moze biti nezdravo.Narod se nekad zalio na nekakva prosirenja vena ili slicno da dobiju od podnog grijanja.
U pravilno razvedenom podnom grijanju kruzi voda 30-ak *C gore dole.To je ispravno.A ti u ploci imas preko 60*C.
Sreca pa nije cijelom plocom nego mjestimicno,pa mozes malo zaobilazit.
Dalje tvoja pec nije tako velika tako da ne treba ocekivat puno gasenja jer imas puno kvadrata koje grijes.
Trece sa gasenjem nebi bas puno dobijao koliko mislis.Pec kad se ugasi voda hladi,kad ohladi pec se ponovo pali pa ispocetka nabija temp.Vjerujem da i tvoja pec kao i ostale ima razlicite jacine vatre kad nabija temp i kad odrzava.
Meni od svega upada u oci to sto su cijevi razvedene kroz plocu bez izolacije.Mislim da to nije nikako dobro.Ne samo sto grijes plocu jer toplota ce se opet iz ploce dizat gore pa ces imat kao podno.
Nego je problem sto ti u svojoj ploci imas vodu 60*C ili vise.
Jesi li citao da to moze biti nezdravo.Narod se nekad zalio na nekakva prosirenja vena ili slicno da dobiju od podnog grijanja.
U pravilno razvedenom podnom grijanju kruzi voda 30-ak *C gore dole.To je ispravno.A ti u ploci imas preko 60*C.
Sreca pa nije cijelom plocom nego mjestimicno,pa mozes malo zaobilazit.
- rovac13
#295 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Neznanijunak
Mozes li ti negdje ocitati koliko ti je temp izduva na kotlu.Pec funkcionise kako treba sto se tice skokova temperature vode.Tako to ide sa termostatom.Ocito ti i termostat sobni radi dobro cim radijator nekad bude do pola topal a od pola dole hladan.Tako to ide.
Mozda vatra nije dobro ustimana pa guta vise peleta,posto se vidi u pepelu peleta.
A mozda jednostavno pec nije dobra kao kovan ili termoflux.
Mozes li ti negdje ocitati koliko ti je temp izduva na kotlu.Pec funkcionise kako treba sto se tice skokova temperature vode.Tako to ide sa termostatom.Ocito ti i termostat sobni radi dobro cim radijator nekad bude do pola topal a od pola dole hladan.Tako to ide.
Mozda vatra nije dobro ustimana pa guta vise peleta,posto se vidi u pepelu peleta.
A mozda jednostavno pec nije dobra kao kovan ili termoflux.
-
mukimax
#296 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@neznanijunak
Kod mene priča ide ovako:
Temp paljenja pumpe je 42° a zadana temperatura vode je 70°.
Početak rada
Temp.vode u kotlu npr 36°. Vatra se upali, temp vode raste, i na 42° pali se pumpa. Temp vode i dalje raste ali znatno sporije nego prije paljenja pumpe. Nakon sat vremena temp vode dostiže vrijednost 65° i vatra se smanjuje. Zbog samnjenja vatre temp vode pada na 63°. Zatim se vatra ponovo pojačava i temp vode ponovo raste na 65° i sve tako u krug(nekad ode na 67 a nekad propadne i na 63) dokle god je sobni termostat uključen. Dakle vatra se nikako ne gasi jedino mijenja intenzitet ovisno od toga kolika je temp. vode. Ako bi slučajno temp vode došla do 70° vatra se ugasi i ponovo se pali kada opadne na 65°. Međutim dok se kotao opet upali a ako je kuća hladna temp vode padne i na 57°.
Kad mi se je pumpa palila na 55°, nakon uključenja, temp vode je propadala za 7°.
Izgled pepela ti nije dobar, mislim da ne smije biti neizgorelog peleta a i onih crnih nagorelih komada peleta. Definitivno mislim da treba samo kotao naštimati i da će sve biti OK.
Mislim da ti je peć dovoljne jačine jer da joj je snaga mala ne bi mogla ugrijati vodu na 70°.
Naravno ni kod mene kotao nije bio odmah fabrički podešen, svaki kotao bi trebalo uštimati prema karakteristikama grijnog prostora i vrsti peleta.
Kontaktiraj servisera, ja ti mogu o kotlu ekoline pricati do sutra ali ne znam da li ti ista pomazem ili samo idem na zivce. Bio je ovdje na forumu „husen_kapetan“ koji ima isti kotao kao tvoj. Njegovo iskustvo bi bilo dragocjeno za ovaj tvoj problem. On je imao problema sa čišćenjem.
Piši ako ti nije mrsko, je li se šta promijenilo i ako ti kako mogu pomoći.
Lijep pozdrav
Kod mene priča ide ovako:
Temp paljenja pumpe je 42° a zadana temperatura vode je 70°.
Početak rada
Temp.vode u kotlu npr 36°. Vatra se upali, temp vode raste, i na 42° pali se pumpa. Temp vode i dalje raste ali znatno sporije nego prije paljenja pumpe. Nakon sat vremena temp vode dostiže vrijednost 65° i vatra se smanjuje. Zbog samnjenja vatre temp vode pada na 63°. Zatim se vatra ponovo pojačava i temp vode ponovo raste na 65° i sve tako u krug(nekad ode na 67 a nekad propadne i na 63) dokle god je sobni termostat uključen. Dakle vatra se nikako ne gasi jedino mijenja intenzitet ovisno od toga kolika je temp. vode. Ako bi slučajno temp vode došla do 70° vatra se ugasi i ponovo se pali kada opadne na 65°. Međutim dok se kotao opet upali a ako je kuća hladna temp vode padne i na 57°.
Kad mi se je pumpa palila na 55°, nakon uključenja, temp vode je propadala za 7°.
Izgled pepela ti nije dobar, mislim da ne smije biti neizgorelog peleta a i onih crnih nagorelih komada peleta. Definitivno mislim da treba samo kotao naštimati i da će sve biti OK.
Mislim da ti je peć dovoljne jačine jer da joj je snaga mala ne bi mogla ugrijati vodu na 70°.
Naravno ni kod mene kotao nije bio odmah fabrički podešen, svaki kotao bi trebalo uštimati prema karakteristikama grijnog prostora i vrsti peleta.
Kontaktiraj servisera, ja ti mogu o kotlu ekoline pricati do sutra ali ne znam da li ti ista pomazem ili samo idem na zivce. Bio je ovdje na forumu „husen_kapetan“ koji ima isti kotao kao tvoj. Njegovo iskustvo bi bilo dragocjeno za ovaj tvoj problem. On je imao problema sa čišćenjem.
Piši ako ti nije mrsko, je li se šta promijenilo i ako ti kako mogu pomoći.
Lijep pozdrav
-
neznanijunak
#297 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@rovac13
Razumijem da mozda ne bi nista ni postigao ako se bude gasila,pa opet sve ponovo.
Al nisi me razumio za cijevi: ima ploca po kojoj su razvedene cijevi kao sto si vidio na slici,i na njih je stavljen stiropor 3cm (po cijeloj ploci je stiropor,a gdje su cijevi tu je urezano)i preko toga stiropora je stavljen opet stiropor 4cm,i onda glazura od 7,8 cm,razumijes?znaci nemaju dodira te cijevi sa gornjom glazurom,ima samo sa plocom.
Eh ne znam gdje vi to ocitate temperaturu izduva..?! ovo je moja pec...a kako bi mogao stupiti u kontakt sa tim husen kapetan?
http://lafat-komerc.com/index.php/bs/pr ... t-12-35-kw
E pa vidis, ona i treba da dize polako posle 40stepeni, i kad dodje npr 65, tebi je u kotlu i u svim radijatorima 65stepeni,cijeli ciklus vode,a kod mene nije,nego je tih 70 sto dostigne u kotlu,tj.voda koja je u kotlu a ima 92l. I cim se pocne pumpa na 65,dodje ona voda iz radijatora i rashladi i opadne na 55,i opet jovo nanovo guraj do 70. A onda bi trebala posle nekoga vremena da dostigne npr 67 i da vise nespada temperatura,nego da drzi stalno tu negdje oko 67 i pumpa bi radila sve dok nedostigne temperaturu sobnog termostata.
Nista zovem servisere,pa da ih driblam malo sa pitanjima,al prvo da ja vidim akko to sve funkcionise i kod vas da mi ne bi slagali neku pricu.
pozz
Razumijem da mozda ne bi nista ni postigao ako se bude gasila,pa opet sve ponovo.
Al nisi me razumio za cijevi: ima ploca po kojoj su razvedene cijevi kao sto si vidio na slici,i na njih je stavljen stiropor 3cm (po cijeloj ploci je stiropor,a gdje su cijevi tu je urezano)i preko toga stiropora je stavljen opet stiropor 4cm,i onda glazura od 7,8 cm,razumijes?znaci nemaju dodira te cijevi sa gornjom glazurom,ima samo sa plocom.
Eh ne znam gdje vi to ocitate temperaturu izduva..?! ovo je moja pec...a kako bi mogao stupiti u kontakt sa tim husen kapetan?
http://lafat-komerc.com/index.php/bs/pr ... t-12-35-kw
E pa vidis, ona i treba da dize polako posle 40stepeni, i kad dodje npr 65, tebi je u kotlu i u svim radijatorima 65stepeni,cijeli ciklus vode,a kod mene nije,nego je tih 70 sto dostigne u kotlu,tj.voda koja je u kotlu a ima 92l. I cim se pocne pumpa na 65,dodje ona voda iz radijatora i rashladi i opadne na 55,i opet jovo nanovo guraj do 70. A onda bi trebala posle nekoga vremena da dostigne npr 67 i da vise nespada temperatura,nego da drzi stalno tu negdje oko 67 i pumpa bi radila sve dok nedostigne temperaturu sobnog termostata.
Nista zovem servisere,pa da ih driblam malo sa pitanjima,al prvo da ja vidim akko to sve funkcionise i kod vas da mi ne bi slagali neku pricu.
pozz
- rovac13
#298 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mislim da si sam sve odgovorio sad.Sve cijevi u ploci nisu izolovane,ali si izovao sebe gore od te toplote u ploci.
Znaci konstantno tvoja pec grije plocu a ti to ne osjetis,logicno je da ces i vise peleta trosit,jer i tih cijevi ima poprilicno u ploci.
Sve ostalo kod tebe djeluje ok,osim tog sagorijevanja.Pelet mora izgorit bolje,da ostane samo sitan prah.
Ja pretpostavljam da treba pojacat malo dovod zraka u odnosu na doziranje peleta.Al to ti serviseri mogu pregledat.
Znaci konstantno tvoja pec grije plocu a ti to ne osjetis,logicno je da ces i vise peleta trosit,jer i tih cijevi ima poprilicno u ploci.
Sve ostalo kod tebe djeluje ok,osim tog sagorijevanja.Pelet mora izgorit bolje,da ostane samo sitan prah.
Ja pretpostavljam da treba pojacat malo dovod zraka u odnosu na doziranje peleta.Al to ti serviseri mogu pregledat.
- lovacs
#299 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
da su cijevi zavrsile u estrihu to nebi ni osjetio jer bi estrih pokupio toplotu i nigdje nebi bilo pretoplo a ovako grijes podrum.ako su vec stavljali cijevi na plocu mogli su ih umotati u izolaciju.al sve to nebi trebalo da ima toliko veze sa tvojim problemom sa peletom. to je mozda 10% da gubis toplote na cijevi. moj poznanik je isto uzeo los pelet i tako mu je ako ne i gore izgledao sagoren pelet. njemu se i prigusivala pec tako da krene na poso i vrati se u hladnu kucu jer se gorionik zapusio.kupio je 10 vreca drgugog pelete i sve radi ko tambura.probaj i ti mozda uzeti 10 vreca peletea pa vidi kako ce sljakat.rovac13 wrote:Mislim da si sam sve odgovorio sad.Sve cijevi u ploci nisu izolovane,ali si izovao sebe gore od te toplote u ploci.
-
pelletti
#300 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Taj pelet definitivno nije dobar!!! Imam isti problem,isto tako izgleda i još gore.. Povećo sam zrak gorenja i znatno je bilje,sad u gorioniku ne ostaje troska već je izbacuje van gorionika u tim zrncima....Ako ti pelet izbacuje ne sagoren van gorionika onda ima previše zraka za gorenje, tako su meni barem danas rekli serviseri kad sam zvao... Kakav ti je pritisak u liniji,jel konstantan ili opada da moraš dopunjavat sistem vodom??? To meni miriše na zrak u linije.Ja sam imo tih zezancija kad mi je majstor ispustio vodu iz sistema,huči kroz radijatore kao vodopad i tek kad sam kako treba ozračio prestalo je. One automatske ozrake ispuste zrak ali mislim da ne ispuste sve.Imam ih dvije na radiatorima i jednu na kotlu,al dok ručno ne ozračim nikad ne izađe sav zrak...Uzmi flašu od 2l razreži je gore i probaj ozračivati dok je ne napuniš,pa ćeš vidjeti kolko ima zraka....
Nadam se da smo ti barem malo pomogli....
Pozzz....
Nadam se da smo ti barem malo pomogli....
Pozzz....