Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Podrzavate li prodaju BH Telekoma i EP BIH?

DA
54
36%
NE
95
64%

Total votes: 149

Damir_5

#276 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Damir_5 »

madner wrote:
Predpostavljam da si zivio zdravo kada ti je to bitno, ali kao sto vidis to ne stiti od bolesti valjanja gluposti, koja je daleko najdestrukvnija u BiH.
Ne, ja zivim kao i vecina, medjutim to ne znaci da cu pristati na lobisticke teze kojekakvih hohstoplera koji zele ovu drzavu napraviti ekoloskim govnetom Europe, zbog par maraka koje bi ta domaca banda dobila od stranih korporacija.

Narodu treba objasniti i reci da zeljezara ne ubija sve oko sebe samo u Zenici, nego u srednjoj Bosni, narodu treba reci da se ekoloski svijesne zemlje rjesavaju proizvodnje aluminijuma, narodu treba reci kakve su sve pogubnosti termoelektrana i akumulacionih hidroelektrana na okolinu i ljude, pa neka onda narod sam odluci da li proizvoditi struju onoliko koliko moramo za svoje potrebe ili biti WC cucavac Europe pa snabdijevati strujom kojekakve Aluminijume i Mittale i izvoziti struju u zemlje koje nece na svom teritoriju termoelektrane. Ako je ova druga opcija, molim da se obaveze i zeljezare i aluminijume i elektroprivrede da finansiraju najbolji zdravstveni sustav u svijetu, a posebno one odjele za borbu protiv plucnih bolesti i svih vrsta karcinoma, jer ce nam biti prijeko potrebni, zapravo vec jesu.
Last edited by Damir_5 on 06/03/2013 13:39, edited 1 time in total.
madner

#277 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by madner »

Narodu treba objasniti da ako nema velikih firmi, ni male ne mogu raditi. Pa da proberu da li da uniste kicmu par regija ili ne.
veljaca

#278 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by veljaca »

shin wrote:Koja je poenta prodaja necega sto donosi pare?
Stvarno dobro pitanje. :thumbup: Ja ga posmatram kao opcenito, a ne samo u ovom slucaju .

Zasto bih ja prodao nesto sto donosi pare:

1. prodajom cu dobiti vise nego ono sto mi to donosi trenutno, i time zacepim eventualne rupe,
2. prodao bih, ako se zelim negdje ispaliti, pa mi treba ziva lova, a ove redovne pare ostavio bih porodici,
3. ako bih u toj prodaji - a pogotovo ako to nije moje, a ja mogu odlucivati o prodaji, dobio dio kolaca licno, po onoj IMT ( nije ovo industrija motornih traktora ...., nego Imali Mene Tu .... :D )
4. ako bi me neki glavonja ili kriminalac ucijenio i trazio to od mene,
5. ako bih procijenio da je to dobro za mene, a lose za moje neprijatelje,

imalo bi se jos toga napisati, ali onako na prvu ....
madner

#279 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by madner »

čovjek tikva wrote:
madner wrote:Narodu treba objasniti da ako nema velikih firmi, ni male ne mogu raditi. Pa da proberu da li da uniste kicmu par regija ili ne.
sve firme koje prave gubitak treba zatvoriti. to je osnovni zakon ekonomije. posebno velike. cim se jedna na silu odrzava, cijelo trziste je u qurtsu i zato nema investicija. isto vrijedi i za monopolisticke firme. ako je u plusu samo zato sto je monopol, steta je veca od koristi.
To nije osnovni zakon ekonomije, zatvaranje je zadnje na listi.

Koji je najveci bankrot u evropi u zadnjih 20 godina, da provjerimo tu tehniku.

Postoje mjesta gdje je monopol prirodan i tu firma mora biti drzavna.
madner

#280 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by madner »

Inace, ja imam plan kako povecati dobit telecoma.

1. Odpustiti sve ljude iz tehnickog sektora.
2. Ponuditi im da predju u firmu servis.ba
3. Dati im duplo manje plate
4. Istu firmu unajmiti da radi iste poslove kao i sada.

Inace znam da je ideja genijalna, no nije moja. Patentirao ju je DT kada je privatiziran. Da ne bude zablude do cega je, svako moze skresati plate.
shin

#281 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by shin »

Telecom ima koliko se sjecam 60mil ciste love godisnje. Porez na to je cca.10mil, znaci u slucaju prodaje drzava zaradjuje svakih 6 godina ono sto je dobijala svake godine.

Nije da ce prodati telecom za 100 milijardi pa da se osjeti dobitak.
Damir_5

#282 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Damir_5 »

madner wrote:Narodu treba objasniti da ako nema velikih firmi, ni male ne mogu raditi. Pa da proberu da li da uniste kicmu par regija ili ne.
Narod treba biti svjestan da ce biti hohstoplera koji ce za par maraka koje ce im strane korporacije dati, biti spremno prodati vlastitu mater i ubjedjivati ga da se treba imati i zeljezare, pogotovo zeljezare onog indijskog hohstoplera sa kojim sve i jedna zemlja gdje ima pogone ima problema, kojekakvih aluminijuma, kojekakvih termoelektrana na kojima ce sverceri strujom zaradjivati milijarde, a taj isti narod se lijeciti od svih vrsta plucnih bolesti i svih vrsta karcinoma itd.

Zato ja imam za tebe jedno prosto pitanje. Madner, jesi ti spreman prodati svoju mater za par maraka?
madner

#283 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by madner »

Vidi se da si istraumiran poslovnim izborom majke, ali to nije tema ove emisije i nema potrebe da licne frustracije uvlacis u to. Jeste da je nisko cijenjen posao u BiH, ali mozda za koju godinu moze da dobije i socijalno.
Damir_5

#284 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Damir_5 »

shin wrote:Telecom ima koliko se sjecam 60mil ciste love godisnje. Porez na to je cca.10mil, znaci u slucaju prodaje drzava zaradjuje svakih 6 godina ono sto je dobijala svake godine.

Nije da ce prodati telecom za 100 milijardi pa da se osjeti dobitak.
BH Telekom u zavisnosti od godine u godinu, uplacuje u FBIH budzet od nekih 120 - 200 miliona maraka godisnje i apsolutno ni pod razno ga se ne isplati prodavati, cak ni jedan posto.
Bosnia's BH Telekom posts FY net profit of $92 mln
Mon Mar 9, 2009 12:34pm EDT

(Reuters) - Bosnia's largest telecommunications company, BH Telekom, posted a net profit of 143 million Bosnian marka ($92 million) in 2008, 4 percent up from the year before, preliminary figures showed on Monday.

http://www.reuters.com/article/2009/03/ ... 3820090309
To je profit, a godisnji porez koji plati BH Telekom, to je ogromna cifra.
Last edited by Damir_5 on 06/03/2013 14:00, edited 1 time in total.
Shahab

#285 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Shahab »

madner wrote:
čovjek tikva wrote:
sve firme koje prave gubitak treba zatvoriti. to je osnovni zakon ekonomije. posebno velike. cim se jedna na silu odrzava, cijelo trziste je u qurtsu i zato nema investicija. isto vrijedi i za monopolisticke firme. ako je u plusu samo zato sto je monopol, steta je veca od koristi.
To nije osnovni zakon ekonomije, zatvaranje je zadnje na listi.

Koji je najveci bankrot u evropi u zadnjih 20 godina, da provjerimo tu tehniku.

Postoje mjesta gdje je monopol prirodan i tu firma mora biti drzavna.
Opet izvlačiš teorije iz komunističkih naftalina kako je monopol poželjan, a lignit resurs budućnosti. Reci nam gdje u modernom svijetu, u uspješnim ekonomijama, funkcionišu "prirodni monopoli"? Nigdje! Navedi nam jedan primjer monopola, recimo u Austriji... Razvaljivanje monopola je u najvećem interesu građana. Monopoli koje ti zastupaš odgovaraju samo oligarhiji klijentelističkog društva koje su izgradili komunisti u SDA i SDP-u...
Damir_5

#286 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Damir_5 »

Shahab wrote:
Opet izvlačiš teorije iz komunističkih naftalina kako je monopol poželjan, a lignit resurs budućnosti. Reci nam gdje u modernom svijetu, u uspješnim ekonomijama, funkcionišu "prirodni monopoli"? Nigdje! Navedi nam jedan primjer monopola, recimo u Austriji... Razvaljivanje monopola je u najvećem interesu građana. Monopoli koje ti zastupaš odgovaraju samo oligarhiji klijentelističkog društva koje su izgradili komunisti u SDA i SDP-u...
A tvoj stav odgovora iskljucivo Turcima. Ti si sto bi rekli Ameri, turski lobista. Ne znam jesi placen za takvo sto, vjerovatno to radis djaba, ali i djaba se ti dragi moj Sahbaz nadas i trudis, BH Telekom i da se prodaje, on ni pod razno se ne bi smjeo prodati bez tendera, a tad tvoji Turci nece imati sanse. Zato se djaba trudis, Turci ni pod razno nece biti vlasnici BH Telekoma. Sansa za takvo sto je veoma mala, maltene nikakva.
Last edited by Damir_5 on 06/03/2013 14:06, edited 1 time in total.
Canton

#287 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Canton »

Damir_5 wrote:[
A tvoj stav odgovora iskljucivo Turcima. Ti si sto bi rekli Ameri, turski lobista. Ne znam jesi placen za takvo sto, vjerovatno to radis djaba, ali i djaba se ti dragi moj Sahbaz nadas i trudis, BH Telekom i da se prodaje, on ni pod raznom se ne bi smjeo prodati bez tendera, a tad tvoji Turci nece imati sanse. Zato se djaba trudis, Turci ni pod razno nece biti vlasnici BH Telekoma. Sansa za takvo sto je veoma mala, maltene nikakva.
Pa ti si kontradiktoran sam sebi al nije to prvi put. Postaviš temu kao da se već danas prodaje Telekom a onda sam sebe pobiješ. Majstor si
madner

#288 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by madner »

Ipak sam trebao prihvatiti ponudu da se pokupis sa foruma.

Koliko zeljeznica imas u Austriji?

Wiener Stadtwerke, preduzece sa 25 000 zaposlenih i monopolisti :roll:
Canton

#289 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Canton »

Damir_5 wrote:
Narod treba biti svjestan da ce biti hohstoplera koji ce za par maraka koje ce im strane korporacije dati, biti spremno prodati vlastitu mater i ubjedjivati ga da se treba imati i zeljezare, pogotovo zeljezare onog indijskog hohstoplera sa kojim sve i jedna zemlja gdje ima pogone ima problema, kojekakvih aluminijuma, kojekakvih termoelektrana na kojima ce sverceri strujom zaradjivati milijarde, a taj isti narod se lijeciti od svih vrsta plucnih bolesti i svih vrsta karcinoma itd.

Zato ja imam za tebe jedno prosto pitanje. Madner, jesi ti spreman prodati svoju mater za par maraka?
Ma bravo majstore... evo svi gase Željezarem Fabrike Aluminija, Termoelektrane...

Da ti nisi hipik?
Shahab

#290 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Shahab »

Canton wrote:
Damir_5 wrote:[
A tvoj stav odgovora iskljucivo Turcima. Ti si sto bi rekli Ameri, turski lobista. Ne znam jesi placen za takvo sto, vjerovatno to radis djaba, ali i djaba se ti dragi moj Sahbaz nadas i trudis, BH Telekom i da se prodaje, on ni pod raznom se ne bi smjeo prodati bez tendera, a tad tvoji Turci nece imati sanse. Zato se djaba trudis, Turci ni pod razno nece biti vlasnici BH Telekoma. Sansa za takvo sto je veoma mala, maltene nikakva.
Pa ti si kontradiktoran sam sebi al nije to prvi put. Postaviš temu kao da se već danas prodaje Telekom a onda sam sebe pobiješ. Majstor si
On se nada da će se 2014, Hare i Safet Oručević vratiti na vlast, pa da i oni ponovo maste brkove...Na sreću to je račun bez krčmara! Narod treba da bude svjestan da se samo privatizacijom može zaustaviti destruktivne stranačke koruptokracije SDA, SDP, SBiH...
Damir_5

#291 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Damir_5 »

Canton wrote:
Kako sam kontradiktoran sam sebi? Ovdje u dosta slucajeva imam problema sa poprilicno nepismenim ljudima koji me citiraju i onda mi pripisuju stvari koje nemaju pojma sa mojim komentarom?
madner

#292 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by madner »

Postoje prirodni monopoli i zato postoje agencije da nadgledaju iste. To je upravo razlog zasto postoje drzavne firme. Primjer vodosnadbjevanje, cijena bi mogla biti znatno veca i svi vi bi placali tu vecu cijenu.
Canton

#293 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Canton »

Damir_5 wrote:
Canton wrote:
Kako sam kontradiktoran sam sebi? Ovdje u dosta slucajeva imam problema sa poprilicno nepismenim ljudima koji me citiraju i onda mi pripisuju stvari koje nemaju pojma sa mojim komentarom?
Imaš ti problema sam sa sobom dječače....

Na početku ove teme si prićao da treba zaustaviti prodaju Telekoma i da od tada podržavaš Tihića.
Na ovom citiranom postu govoriš " sve i da se prodaje BH Telekom"

Nije lo to kontradiktorno?

druga stvar

Ne podržavaš prodaju 5% dionica telekoma za nekoliko desetina miliona maraka - i za to kriviš Lagumdžiju i Hadžića
a podržavaš Tihića i Hareta koji su 10% dionica telekoma prodali za certifikate.
petunija

#294 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by petunija »

blue033 wrote:To se odavno očekuje, kako mislite da se vrate dugovi? Da li je to pametno ili nije to je za diskusiju, ali prodaja svega što se može prodati je vrlo blizu. Svi znamo da administracija troši više nego što privreda može zaraditi. "Naši" političari su toliko nesposobni i korumpirani da su oni najveća prijetnja ovoj državi, sve su svalili na onog jadnog primitivca iz manjeg entiteta. Vjerovatno je on i za ovo kriv? Kad počnu kasniti penzije i plate, neće biti puno onih koji će se buniti zbog prodaje. Ovi drugi što robuju, robovaće i dalje, njih niko i ne pita. Kad kolektivni ugovori parazita u vlasti dođu u pitanje prodaja će biti čista formalnost.
Hajmo onda prodati ove političare.
To će se svima nama (sitnoj buraniji) isplatiti
Damir_5

#295 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Damir_5 »

Shahab wrote: On se nada da će se 2014, Hare i Safet Oručević vratiti na vlast, pa da i oni ponovo maste brkove...Na sreću to je račun bez krčmara! Narod treba da bude svjestan da se samo privatizacijom može zaustaviti destruktivne stranačke koruptokracije SDA, SDP, SBiH...
Dragi Sahbaz, ja znam da u BiH pola populacije nema ni srednje skole, zato sam jako strpljiv sa takvima kao sto si ti, medjutim ako me pitas za Hareta i Orucevica, sto se tice Hareta, on je najmanje poguban bio za BiH, puno manje od SDP i SDA kadra. To da ce se Hare vratiti, ne bi se u to kladio ni za jednu marku, jer ne vjerujem da ce se vratiti, svaki covjek ima svoj vijek trajanja, tako i Hare. Fahrin Avaz se pobrinuo da nam kaze da je Hare imao problema sa zdravljem i to ne bas malih, ako sam ih dobro skontao, radilo se o secernoj bolesti ili tako nesto. Zato ne mislim da je Hare vise kompatibilan da vodi Bosnjake, niti mi pada na pamet lobirati za njega.

Sto se tice Orucevica, on je zapadna verzija tebe. Ti si lobista Turaka, on je lobista Austrijanaca, tacnije ti zastupas interese Turaka, a on Austrijanaca. Sto se mene tice, vi ste isti qratz samo drugo pakovanje, u oba slucaja ste bosanske stetocine. Kako ne zelim da BiH bude kolonija Turske, tako isto ne zelim da BiH bude kolonija Austrije i ako se Austrija isprsila vise i u prihvatu bosanskih izbjeglica i u biznisu u Bosni.

Medjutim i dalje Austrijanci i Turci imaju gdje ulagati u BiH. Recimo Austrijanci mogu komotno ulagati u ski centre u BiH, vertikalni transport, hotele itd, tu su jednih od najboljih, a Turci mogu praviti ovdje proizvodne fabrike recimo za namjensku industriju ili recimo zajedno nastupati sa BiH namjenskom industrijom na trecim trzistima. Medjutim ni jedne ni druge, niti bilo kojeg stranog ne zelim vidjeti blizu telekom i strujnog biznisa u BiH. To treba ostati u domacem vlasnsitvu.
Last edited by Damir_5 on 06/03/2013 14:22, edited 1 time in total.
Shahab

#296 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Shahab »

madner wrote:Postoje prirodni monopoli i zato postoje agencije da nadgledaju iste. To je upravo razlog zasto postoje drzavne firme. Primjer vodosnadbjevanje, cijena bi mogla biti znatno veca i svi vi bi placali tu vecu cijenu.
Monopoli postoje u glavama recikliranih komunista, lažnih socijaldemokrata, koji u njima vide priliku za lično bogaćenje i nepotizam. Državno vlasništvo je najgori oblik upravljanja i on opstaje samo u slučaju monopolske pozicije. čim izađu na tržište i konkurenciju, preduzeća sa državnim vlasništvom propadaju. Razlog tome je partitokratsko kadroviranje, korupcija i nepotizam.
madner

#297 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by madner »

Shahab wrote:
madner wrote:Postoje prirodni monopoli i zato postoje agencije da nadgledaju iste. To je upravo razlog zasto postoje drzavne firme. Primjer vodosnadbjevanje, cijena bi mogla biti znatno veca i svi vi bi placali tu vecu cijenu.
Monopoli postoje u glavama recikliranih komunista, lažnih socijaldemokrata, koji u njima vide priliku za lično bogaćenje i nepotizam. Državno vlasništvo je najgori oblik upravljanja i on opstaje samo u slučaju monopolske pozicije. čim izađu na tržište i konkurenciju, preduzeća sa državnim vlasništvom propadaju. Razlog tome je partitokratsko kadroviranje, korupcija i nepotizam.
Naveo sam ti firmu u Austriji koja zaposljava 25 000 ljudi i ima monopol nad uslugama.

Inace valjas takve gluposti da se stvarno nadam da nisi studirao ekonomiju. Dovoljno je sto ne znas citat grafikone i tabele.
Damir_5

#298 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Damir_5 »

madner wrote:
Naveo sam ti firmu u Austriji koja zaposljava 25 000 ljudi i ima monopol nad uslugama.

Inace valjas takve gluposti da se stvarno nadam da nisi studirao ekonomiju. Dovoljno je sto ne znas citat grafikone i tabele.
Ja mislim da vama dvojici jeste problem nivo obrazovanja, a da stvar bude jos gora, nemate nijedan obraza. Tako da zaista neobrazovanost i nedostatak obraza jesu poprilicno gadna kombinacija.
madner wrote:Inace, ja imam plan kako povecati dobit telecoma.

1. Odpustiti sve ljude iz tehnickog sektora.
2. Ponuditi im da predju u firmu servis.ba
3. Dati im duplo manje plate
4. Istu firmu unajmiti da radi iste poslove kao i sada.
Sta mislis da ti prvo malo skoknes do osnovne skole da naucis kako se pravilno pise rijec "odpustiti", a da pismenim dopustis da oni reformiraju telekom?
madner

#299 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by madner »

Ja znam da je tvoj problem ograniceni kapacitet. Tu ni formalno obrazovanje ne pomaze.
Shahab

#300 Re: Lagumdzija i Hadzic hoce da rasprodaju FBIH!

Post by Shahab »

madner wrote:
Shahab wrote:

Očigledno da si ti ekonomiju studirao kod šefa Lagumdžije. Pokušavaš da infantilno zamjeniš teze i promovišeš svoje teze iz komunističkih naftalina, kako je monopol poželjan a lignit resurs budućnosti. Najbolje te demantira socijalna i privredna agonija u kojoj živimo a koja je direktna posljedica konzerviranog komunizma koji ti zastupaš. Jučer si bestidno slagao kako je u Njemačkoj u toku investicioni bum prljavih tehnologija, a danas tvrdiš da je austrijska ekonomija bazirana na monoplima. Kako voditi dijalog temeljen na argumentima, sa osobama kojima ISTINA nije bitna, kakva si ti madner? :?
Post Reply