Šta mi ustvari hoćemo?

Locked
lafony

#276 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by lafony »

Velika vecina ljudi koji ce se izjasniti po nekoj gradjanskoj opciji na popisu ce biti tamo gdje je bila ARBIH.[/quote][quote][/quote]
u bih ne postoji gradjanska opcija sem deklarativno, sve ijedna politicka opcija je nacionalna
dweia

#277 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by dweia »

Koliko ce se srba i hrvata za dobrobit gradjanske Bosne izjasniti kao "ostali" ?
Nece ih biti mnogo to je sigurno.
Samo ovi Bosnjaci koji su kao nostalgicari za nekim vremenom u kojem uopste nisu zivjeli ce padati na te fore da se ne izjasnjavaju to sto jesu.
Nisam musliman ali se izjasnjavam kao Bosnjak.
Ljudi probudite se !

Arteta

#278 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Arteta »

lafony wrote:Velika vecina ljudi koji ce se izjasniti po nekoj gradjanskoj opciji na popisu ce biti tamo gdje je bila ARBIH.
u bih ne postoji gradjanska opcija sem deklarativno, sve ijedna politicka opcija je nacionalna[/quote]

Na popisu.
Mislio sam na Bosance, Krajisnike, Djedaje, Supermene i sl.
MuaDib

#279 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by MuaDib »

Zbog ovakve svijesti, koja je postala dominantna na ovoj temi, izgledi za opstanak BiH u daljoj budućnosti vrlo su upitni.

Bosna i Hercegovina je nacionalna država Bošnjaka, Srba i Hrvata koji žive u njoj, kao i rodna država građana drugih opredjeljenja. To je istina, možda zamskirana pričom o konstitutivnim narodima, ali je u suština BiH to.

Ako se postavi princip da Bošnjaci nemaju nacionalnu državu, to znači negiranje države izglasane na referendumu 1992. godine i predstavljanje Bosne i Hercegovine kao prevaziđene potrebe Bošnjaka.

Međutim zaboravlja se da Bosna i Hercegovina podjednako pripada i Srbima i Hrvatima kao Bošnjacima, i da postavljanje teze od Cerića da je Bosna i Hercegovina prevaziđena potreba Bošnjaka, podjednaka je izjavi Milorada Dodika da BiH nije istorijski ni politički interes srpskog naroda u njoj. Što u konačnici znači da BiH nije zajednički interes Bošnjaka, Srba i Hrvata i da oni imaju pravo na izlazak iz BiH sa svojim geopolitičkim cjelinama.

E sada se postavlja pitanje zašto je narod ginuo za imaginarnu Bosnu i Hercegovinu, kada se lijepo mogla dogovoriti etnička podjela zemlje bez rata. A ne neprincipijalnim odlukama i savezništvima gurnuti BiH u srpsko-hrvatski klinč, a potom pričati kako od multietničke Bosne nema ništa i da Bošnjaci moraju progutati pilulu da je BiH ovakva kakva jeste štetna po Bošnjake i da im je stoga potrebna ova ili ona nacionalna država.
Arteta

#280 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Arteta »

lafony wrote:Velika vecina ljudi koji ce se izjasniti po nekoj gradjanskoj opciji na popisu ce biti tamo gdje je bila ARBIH.
u bih ne postoji gradjanska opcija sem deklarativno, sve ijedna politicka opcija je nacionalna[/quote]

Zasto pises BiH i Bosna malim slovom?
LaBomba

#281 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by LaBomba »

AkHolic wrote:
dweia wrote:Šta mi ustvari hoćemo?
Republiku Bosnu.
Zastavu sa ljiljanima.
Solidan posao.
Ženu.
:run:

Mnogi zive u iluziji da ako mi ne propagiramo Bosnjastvo, da ce eto, srbi i hrvati htjeti neku zajednicu sa nama. Ljudi, prestanite zivjeti u zabludi. Zasto nekom da udovoljavamo ? Zasto da pljujemo po sebi i da se ponizavamo ? Mi imamo historijsko pravo na nasu drzavu Bosnjaka od Une do Drine, od Save do mora. Glavni cilj treba da bude ukidanje tkz. republike srpske ona nema historijskog prava da postoji. Dok god ona postoji, nas narod i nasa drzava ce i dalje biti u komi u koju smo usli 92-ge. Dok god u rs-u velicaju cetnike, Bosnjaci nece imati miran zivot ni mirnu drzavu.
Jednako koliko i Srbi imaju "pravo" na veliku Srbiju.Takve ideje su odvele ove prostore u katastrofu.

Neznam kako se moze na forumu svako malo provuc neki post pout ovoga? :-) Cuj stavljanja u isti kontekst Bosnjaka i njihovog odnosa spram jedine drzave, i veliko-srpskog plana o "velikoj srbiji". Nikad Bosanci i Hercegovci nisu trazili neku "prosirenu" Bosnu, nego jedino ono na sta imaju istorijsko i svako drugo pravo, i sto im uistinu i pripada i sto nam je priznao cijeli svijet, kada smo zatrazili. DOSTA VISE IZJEDNACAVANJA nas i njih u svakom segmentu ,bar ne ovde!
hinterland00

#282 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by hinterland00 »

BIH bez entiteta. Ravnopravnih naroda na cijelom području BIH. Da svaki narod može sam birati predstavnike i što brži ulazak u EU. Odustajanje od politika velike Srbije, Hrvatske i Islamske Republike BIH.
Rješenje BIH krize vidim u europeizaciji iste.
Bodkin

#283 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Bodkin »

hinterland00 wrote:BIH bez entiteta. Ravnopravnih naroda na cijelom području BIH. Da svaki narod može sam birati predstavnike i što brži ulazak u EU. Odustajanje od politika velike Srbije, Hrvatske i Islamske Republike BIH.
nije islamske nego bosnjacke.
ako hoces bez entiteta onda ne moze jedan covjek jedan glas.ostalo se slazem
AkHolic

#284 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by AkHolic »

LaBomba wrote:
AkHolic wrote:
dweia wrote:Šta mi ustvari hoćemo?
Republiku Bosnu.
Zastavu sa ljiljanima.
Solidan posao.
Ženu.
:run:

Mnogi zive u iluziji da ako mi ne propagiramo Bosnjastvo, da ce eto, srbi i hrvati htjeti neku zajednicu sa nama. Ljudi, prestanite zivjeti u zabludi. Zasto nekom da udovoljavamo ? Zasto da pljujemo po sebi i da se ponizavamo ? Mi imamo historijsko pravo na nasu drzavu Bosnjaka od Une do Drine, od Save do mora. Glavni cilj treba da bude ukidanje tkz. republike srpske ona nema historijskog prava da postoji. Dok god ona postoji, nas narod i nasa drzava ce i dalje biti u komi u koju smo usli 92-ge. Dok god u rs-u velicaju cetnike, Bosnjaci nece imati miran zivot ni mirnu drzavu.
Jednako koliko i Srbi imaju "pravo" na veliku Srbiju.Takve ideje su odvele ove prostore u katastrofu.

Neznam kako se moze na forumu svako malo provuc neki post pout ovoga? :-) Cuj stavljanja u isti kontekst Bosnjaka i njihovog odnosa spram jedine drzave, i veliko-srpskog plana o "velikoj srbiji". Nikad Bosanci i Hercegovci nisu trazili neku "prosirenu" Bosnu, nego jedino ono na sta imaju istorijsko i svako drugo pravo, i sto im uistinu i pripada i sto nam je priznao cijeli svijet, kada smo zatrazili. DOSTA VISE IZJEDNACAVANJA nas i njih u svakom segmentu ,bar ne ovde!
Historijsko pravo ne postoji,to je besmislen pojam ili besmislena konstrukcija.
Lug

#285 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Lug »

AkHolic wrote:Historijsko pravo ne postoji,to je besmislen pojam ili besmislena konstrukcija.
postoji, postoji.. to ti je isto sto i gruntovno.
karanana

#286 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by karanana »

eno HTV u dnevniku prikazao dijelove intervijua uz konstataciju da ceric zeli bosnjacku drzavu.
68847

#287 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by 68847 »

hinterland00 wrote:BIH bez entiteta. Ravnopravnih naroda na cijelom području BIH. Da svaki narod može sam birati predstavnike i što brži ulazak u EU. Odustajanje od politika velike Srbije, Hrvatske i Islamske Republike BIH.
Dobro al neprimjećeno.
AkHolic

#288 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by AkHolic »

Lug wrote:
AkHolic wrote:Historijsko pravo ne postoji,to je besmislen pojam ili besmislena konstrukcija.
Sjajno :-)
Lug

#289 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Lug »

68847 wrote:hinterland00 je napisao/la:BIH bez entiteta. Ravnopravnih naroda na cijelom području BIH. Da svaki narod može sam birati predstavnike i što brži ulazak u EU. Odustajanje od politika velike Srbije, Hrvatske i Islamske Republike BIH.
Rješenje BIH krize vidim u europeizaciji iste[/quote]
Rjesenje BiH krize vidim u osvjescenju i budjenju iz duboke veliko-srpske i veliko-hrvatske masovne hipnoze u koju su upali bosanski Srbi i Hrvati..! Bosnjaci kao narod nisu krivi ni 1% za ovo sadasnje stanje. I poslije onakve krvave agresije Bosnje su pruzale ruku pomirenja, al djaba..
Lug

#290 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Lug »

AkHolic wrote:Sjajno :-)
pitaj one u Hagu.. :mrgreen:
Bodkin

#291 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Bodkin »

Lug wrote:
:-) :-)
KENJAC

#292 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by KENJAC »

cindrlimindrli wrote:
Amy-Mia wrote:Najjači su mi oni, koji stavljaju znak jednakosti između kokarde i petokrake, četnika i jugoslavije... :-) A zapravo oni su ti, koji su jako slični kokardi.
Pa na kraju je ispalo da i nije bilo neke razlike, Mladic je petokraku kojoj je plozio zakletvu preko noci
zamijenio kokardom, toliko mu je huda znacila.
Ih koliko ih ja znam da su tako uradili ?? Evo nekoliko primjera za pocetak Rasim Delic (skinuo vojnu) , Naser Oric (policijsku) .... Franjo dr. Tudjman ... Nemoj ziv ti ja bio petljat Jugu Jugicu sa vasim fasistickim zbivanjima na brdovitom Balkanu !
jašemo,jašemo

#293 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by jašemo,jašemo »

Rušiti ustav, izjasniti se kao Bosanac ili Hercegovac..
Lug

#294 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Lug »

Bodkin wrote::-) :-)
djes ba jarane..zamantalo ti se, a i ne zamantalo..
Bodkin

#295 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Bodkin »

puna tema likova sa po 30 postova :D
esad_plavi

#296 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by esad_plavi »

Problem je sto mnogi ne shvataju razliku izmedju nacije i naroda, onda automatski prave gresku kad Bosnu i Hercegovinu poistovjecuju sa nekom "nacijom", a zapravo je poistovjecuju sa nekim narodom. Kratko i jasno bosnjacka drzava podrazumjeva drzavu za iskljucivo bosnjacki narod, koja je, bez rata i etnickog ciscenja, ostvariva samo na teritoriji gdje je bosnjacki narod vecina. Isti slucaj je kad se govori o srpskoj ili hrvatskoj drzavi u kontekstu srpskog ili hrvatskog naroda.

S druge strane kada govorimo o drzavi i naciji, sasvim je neupitno da Bosnjaci imaju svoju drzavu na koju polazu pravo kao sastavni i nezaobilazni faktor Bosanskohercegovacke nacije. U tu naciju ulaze svi Bosnjaci, Hrvati, Srbi, Jevreji, Romi, Kinezi i svi ostali gradjani i NARODI, koji smatraju Bosnu i Hercegovinu kao svoju zemlju/drzavu/domovinu. U nju ne ulaze svi koji imaju velikosrpske, velikohrvatske i druge "velikoXXX" ambicije spram Bosne i Hercegovine, takvima je najbolje rjesenje da uzmu kofer u ruke i put pod noge jer od Bosne i Hercegovine nece napraviti pokrajinu svojih nesudjenih matica. U nju takodjer ne ulazi bosnjacka (a i svaka druga) dijaspora koja nema namjeru da se vrati u Bosnu i Hercegovinu, a takvih je znacajan broj na ovom forumu.

Sve tvrdnje da Bosnjaci nemaju svoju nacionalnu drzavu su za mene negiranje Bosne i Hercegovine, odnosno podrzavanje neke nepostojece drzave cije se granice zasigurno ne bi poklapale sa granicama Bosne i Hercegovine (iskljucujuci, naravno, ratna dejstva) i u tom smislu ne vidim nikakvu razliku izmedju ambicija o stvaranju bosnjacke drzave i ambicija karadzica i bobana o stvaranju etnickih drzava Srba i Hrvata.

S druge strane podrzavam sve (nazalost malobrojne) akcije i inicijative za jacanje drzave Bosne i Hercegovine i za jacanje polozaja njenih gradjana. I usprkos tome sto neki zele nametnut misljenje da je nemoguce biti istovremeno za Bosnjake i za Bosance i Hercegovce, ja smatram da to nije tako. Pogledajte npr. Inicijativu 1. mart. Ona nije usmjerena iskljucivo na Bosnjake (bez obzira sto neki njeni protivnici plasiraju tu pricu), vec je usmjerena na Ustav Bosne i Hercegovine, koji garantuje pravo svim gradjanima ove drzave da se vrate u svoje domove i da se bez ikakvih ogranicenja krecu kroz SVOJU drzavu, ne pitajuci ih jesu li ove ili one narodnosti.

Ovo je debeli off-topic, i izvinjavam se pokretacu teme, ali vise ne mogu da gledam ovih par forumasa koji misle da je Bosna i Hercegovina njihova babovina kojom bi oni da raspolazu po svom cejfu i hiru.
cyprus

#297 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cyprus »

Jedno od značenja nacije je praktično narod... De obrazujte se konačno više :sad:
Amy-Mia

#298 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Amy-Mia »

Lug wrote:
68847 wrote:hinterland00 je napisao/la:BIH bez entiteta. Ravnopravnih naroda na cijelom području BIH. Da svaki narod može sam birati predstavnike i što brži ulazak u EU. Odustajanje od politika velike Srbije, Hrvatske i Islamske Republike BIH.
Rjesenje BiH krize vidim u osvjescenju i budjenju iz duboke veliko-srpske i veliko-hrvatske masovne hipnoze u koju su upali bosanski Srbi i Hrvati..! Bosnjaci kao narod nisu krivi ni 1% za ovo sadasnje stanje. I poslije onakve krvave agresije Bosnje su pruzale ruku pomirenja, al djaba..
Ma genijalno :mrgreen: Nismo mi krivi, krivi su oni drugi... Nemamo mi s tim ništa :mrgreen:
jašemo,jašemo

#299 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by jašemo,jašemo »

Rjesenje BiH krize vidim u osvjescenju i budjenju iz duboke veliko-srpske i veliko-hrvatske masovne hipnoze u koju su upali bosanski Srbi i Hrvati..! Bosnjaci kao narod nisu krivi ni 1% za ovo sadasnje stanje. I poslije onakve krvave agresije Bosnje su pruzale ruku pomirenja, al djaba..[/quote]
Ma genijalno :mrgreen: Nismo mi krivi, krivi su oni drugi... Nemamo mi s tim ništa :mrgreen:[/quote]

Krivi smo jer smo prihvatili nametnuto.
FOČANSKI PROPISI

#300 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by FOČANSKI PROPISI »

Lug wrote:
Krivi su ,krivi!
Što se nisu bolje pripremili,što su im Sena(h)id Memić,Murat Šabanović,Šaja... bili logistika.
("...meni ništa ne treba,ja imam sve ,Allah me nagradio"...
Sena(h)id Memić)
Locked