Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
andalib

#276 Re: Zivot u Austriji

Post by andalib »

korisnik101 wrote:
andalib wrote:
lance wrote:Pozdrav!

Zivim u Becu oko 4 godine i mogu vam dati sve informacije iz prve ruke. I mogu vam reci sve detaljno i sve iskreno i posteno bez laganja! Ni u Austriji nije vise kako je bilo prije 10 ili 15 godina. U becu je stranaca gomila, vrvi i austrijanca da vidis to je cista rijetkost. Sto se tice stanova, ispod 400 eura nema stana, da valja da wc nije u hodniku (Vecina naseg naroda zivi u takvim stanovima) kupaonica je u kuhinji (znaci kupas se a sampon ti prsce na tanjire :-D ) A na veliku nuzdu ides u ides fino u hodnik van stana, i tamo se smrzens fino po zimi Beckoj :-D. Imaju dijelovi grada gdje zive turci i nasi balkanc to je dno dna, jer da vidite to je bruka. Vidim da ovaj covjek pominje neki biznis, odmah da ti kazem ne zanosi se, jer to nije moguce licno poznajem dosta nasih koji su otvarali lokale (cevapi, pljeskavice, pite) to radi 2-3 mjeseca i katanac. Ovo je 100% provjerena informacija. I tamo kada se uzima stan ili poslovni prostor valja iskesirati kauciju, 4 ili 5 hiljada eura minimalno. To malo naseg naroda ima, mislim ko dodje odmah. Jedino gdje covjek moze malo vise da zaradi kazem na startu u Becu je gradjevina, tu su satnice malo bolje 12 eura pa do 14 ili 15 ako imas srece. Inace ostali poslovi je 8 eura plafon. A plata od 1200 eura na startu je nista vjerujte, jer dok platite stan, rezije ostane vam tacno da kupite hrane i to jeftinije i to je to. Jer hljeb kosta 2-3 eura. Eto toliko od mene, ako koga nesto zanima jos neka pise.
ako zivis u becu tek 4 godine kako znas kako je bilo prije 10 ili 15 godina?

Je li tacno sto ovaj gore pise ili nije ?>
Sta jeste ,a sta nije ?
Da li je stan dostojan covjeka 400 eura ili 1000 ?

U pocetku bi se lahko moglo desiti da se zavrsi u nekom substandardnom stanu, ali ne samo zbog cijene, vec i zbog lokacije. Ima lijepih stanova, a jeftinih, ali na kraju grada, da se tramvajem truckas sat vremena. U gore opisanim stanovima neki najprije zavrse, jer im je takav network: nas narod se krece u odredjenim becirkovima, znaju se, uvezani su, i onda krenu preporuke. Iso tako, u pocetku mnogi nisu izbirljivi, jer da im je da stanu na noge i ustede. Tesko je doci u zemlju u kojoj nemas porodice, nikakve socijalne mreze, istorije, iskrene ljudske podrske pa da odmah postanes direktor fabrike duhana i uselis se u stan od 100 kvadratnih, sve sa parketom i centralnim. Odnekle se mora krenuti. Nisi vise na babovini, svoj na svom, with a big sense of entitlement. :) Ali s vremenom slabo ko ostane na tom. Ja licno sad samo slusam o tome, znam kako smo mi poceli, cujem i zamisljam kako je drugima koji se tek bore, ali oni koje poznajem svi zive u boljem od boljeg mashallah. U jednom je slucaju rijec o stanu od zadruge, novogradnja, centralno se podrazumijeva, u laminatu, 2 sobe, walk-in ormar, terasa, podrum, jedva preko 300 eura. Ali sve s vremenom.
andalib

#277 Re: Zivot u Austriji

Post by andalib »

Op3r4t0r wrote:
korisnik101 wrote:Ima li tvoj stan wc u hodniku ili na polju ?? :D
Stan koji u becu ima 55 kvadrata i kosta 350 eura se vjeruj mi ne moze nazvati stanom sta god ovaj pricao, to je neka rupahija za studenta koji mora sam da se financira i koji u toj rupahiji sanja bolju buducnost i vrijeme kad ce konacno odseliti

http://www.willhaben.at/iad/immobilien/ ... AREA_TO=79

Evo mozes i sam pogledati, ovo su cijene stanova sa primacom i jednom ili sa dvije spavace sobe, velicina stanova izmedju 60 i 79 kvadrata
Treba obratiti paznju na lokaciju. 14., 3., 19., fantazije od becirkova :mrgreen: . U 23. vec opadaju cijene. Lijepo je i tamo, ali daleko.
Hell.is.here

#278 Re: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

andalib wrote:
Op3r4t0r wrote:
korisnik101 wrote:Ima li tvoj stan wc u hodniku ili na polju ?? :D
Stan koji u becu ima 55 kvadrata i kosta 350 eura se vjeruj mi ne moze nazvati stanom sta god ovaj pricao, to je neka rupahija za studenta koji mora sam da se financira i koji u toj rupahiji sanja bolju buducnost i vrijeme kad ce konacno odseliti

http://www.willhaben.at/iad/immobilien/ ... AREA_TO=79

Evo mozes i sam pogledati, ovo su cijene stanova sa primacom i jednom ili sa dvije spavace sobe, velicina stanova izmedju 60 i 79 kvadrata
Treba obratiti paznju na lokaciju. 14., 3., 19., fantazije od becirkova :mrgreen: . U 23. vec opadaju cijene. Lijepo je i tamo, ali daleko.
To ti kazes da se ne moze nazvati stanom ? hehe jest da nije na nekoj udarnoj lokaciji, ali jbga dobar je, topal, meni i ne treba vise :)

i da nije mi wc u hodniku ni u haustoru :)
korisnik101

#279 Re: Zivot u Austriji

Post by korisnik101 »

andalib wrote:
korisnik101 wrote:
lance wrote:Pozdrav!

Zivim u Becu oko 4 godine i mogu vam dati sve informacije iz prve ruke. I mogu vam reci sve detaljno i sve iskreno i posteno bez laganja! Ni u Austriji nije vise kako je bilo prije 10 ili 15 godina. U becu je stranaca gomila, vrvi i austrijanca da vidis to je cista rijetkost. Sto se tice stanova, ispod 400 eura nema stana, da valja da wc nije u hodniku (Vecina naseg naroda zivi u takvim stanovima) kupaonica je u kuhinji (znaci kupas se a sampon ti prsce na tanjire :-D ) A na veliku nuzdu ides u ides fino u hodnik van stana, i tamo se smrzens fino po zimi Beckoj :-D. Imaju dijelovi grada gdje zive turci i nasi balkanc to je dno dna, jer da vidite to je bruka. Vidim da ovaj covjek pominje neki biznis, odmah da ti kazem ne zanosi se, jer to nije moguce licno poznajem dosta nasih koji su otvarali lokale (cevapi, pljeskavice, pite) to radi 2-3 mjeseca i katanac. Ovo je 100% provjerena informacija. I tamo kada se uzima stan ili poslovni prostor valja iskesirati kauciju, 4 ili 5 hiljada eura minimalno. To malo naseg naroda ima, mislim ko dodje odmah. Jedino gdje covjek moze malo vise da zaradi kazem na startu u Becu je gradjevina, tu su satnice malo bolje 12 eura pa do 14 ili 15 ako imas srece. Inace ostali poslovi je 8 eura plafon. A plata od 1200 eura na startu je nista vjerujte, jer dok platite stan, rezije ostane vam tacno da kupite hrane i to jeftinije i to je to. Jer hljeb kosta 2-3 eura. Eto toliko od mene, ako koga nesto zanima jos neka pise.

Je li tacno sto ovaj gore pise ili nije ?>
Sta jeste ,a sta nije ?
Da li je stan dostojan covjeka 400 eura ili 1000 ?

U pocetku bi se lahko moglo desiti da se zavrsi u nekom substandardnom stanu, ali ne samo zbog cijene, vec i zbog lokacije. Ima lijepih stanova, a jeftinih, ali na kraju grada, da se tramvajem truckas sat vremena. U gore opisanim stanovima neki najprije zavrse, jer im je takav network: nas narod se krece u odredjenim becirkovima, znaju se, uvezani su, i onda krenu preporuke. Iso tako, u pocetku mnogi nisu izbirljivi, jer da im je da stanu na noge i ustede. Tesko je doci u zemlju u kojoj nemas porodice, nikakve socijalne mreze, istorije, iskrene ljudske podrske pa da odmah postanes direktor fabrike duhana i uselis se u stan od 100 kvadratnih, sve sa parketom i centralnim. Odnekle se mora krenuti. Nisi vise na babovini, svoj na svom, with a big sense of entitlement. :) Ali s vremenom slabo ko ostane na tom. Ja licno sad samo slusam o tome, znam kako smo mi poceli, cujem i zamisljam kako je drugima koji se tek bore, ali oni koje poznajem svi zive u boljem od boljeg mashallah. U jednom je slucaju rijec o stanu od zadruge, novogradnja, centralno se podrazumijeva, u laminatu, 2 sobe, walk-in ormar, terasa, podrum, jedva preko 300 eura. Ali sve s vremenom.
Pa iskreno me ne interesuje kako se ko probio, nego jednostavno cijena stanova u Austriji.
Jedan kaze da je rupa 400 Eura, sa WC-eom u hodniku. Ono , pozdravljas komsinicu dok vrsis veliku nuzdu ! :-) :shock:
Pa. yebote, bolje je u Ruandi!.
Drugi kaze da je pristojan stan toliko para. Sad, koliko pristojno je za jednog mozda za drugog i bas nije?

Svi imaju razlicite standarde, ali recimo ovako: Jedan rodjeni Austrijanac, gdje bi zelio zivjeti u trosobnom stanu sa dvoje djece,. koliko bi taj stan kostao ??
andalib

#280 Re: Zivot u Austriji

Post by andalib »

korisnik101 wrote:
andalib wrote:U pocetku bi se lahko moglo desiti da se zavrsi u nekom substandardnom stanu, ali ne samo zbog cijene, vec i zbog lokacije. Ima lijepih stanova, a jeftinih, ali na kraju grada, da se tramvajem truckas sat vremena. U gore opisanim stanovima neki najprije zavrse, jer im je takav network: nas narod se krece u odredjenim becirkovima, znaju se, uvezani su, i onda krenu preporuke. Iso tako, u pocetku mnogi nisu izbirljivi, jer da im je da stanu na noge i ustede. Tesko je doci u zemlju u kojoj nemas porodice, nikakve socijalne mreze, istorije, iskrene ljudske podrske pa da odmah postanes direktor fabrike duhana i uselis se u stan od 100 kvadratnih, sve sa parketom i centralnim. Odnekle se mora krenuti. Nisi vise na babovini, svoj na svom, with a big sense of entitlement. :) Ali s vremenom slabo ko ostane na tom. Ja licno sad samo slusam o tome, znam kako smo mi poceli, cujem i zamisljam kako je drugima koji se tek bore, ali oni koje poznajem svi zive u boljem od boljeg mashallah. U jednom je slucaju rijec o stanu od zadruge, novogradnja, centralno se podrazumijeva, u laminatu, 2 sobe, walk-in ormar, terasa, podrum, jedva preko 300 eura. Ali sve s vremenom.
Pa iskreno me ne interesuje kako se ko probio, nego jednostavno cijena stanova u Austriji.
Jedan kaze da je rupa 400 Eura, sa WC-eom u hodniku. Ono , pozdravljas komsinicu dok vrsis veliku nuzdu ! :-) :shock:
Pa. yebote, bolje je u Ruandi!.
Drugi kaze da je pristojan stan toliko para. Sad, koliko pristojno je za jednog mozda za drugog i bas nije?

Svi imaju razlicite standarde, ali recimo ovako: Jedan rodjeni Austrijanac, gdje bi zelio zivjeti u trosobnom stanu sa dvoje djece,. koliko bi taj stan kostao ??
Puno :). Ne vjerujem da ima ispod 700, pristojan stan, pristojna lokacija. Kakav, i to je optimisticno. Doduse, austrijanci i dugogodisnji stanovnici mogu stanovati u opstinskim i zadruginim stanovima, pa bolje prodju s cijenom.

Ako te ne interesuje kako se neko probio i da se moze probiti, onda nemoj ni pokusavati.

WC moze biti na stubistu, ima toga i po sarajevu, stara austrougarska gradnja, ali je rijec o zasebnoj prostoriji. Nije strasno, ako ne dijelis WC s komsijama.
andalib

#281 Re: Zivot u Austriji

Post by andalib »

Hell.is.here wrote:
andalib wrote:
To ti kazes da se ne moze nazvati stanom ? hehe jest da nije na nekoj udarnoj lokaciji, ali jbga dobar je, topal, meni i ne treba vise :)

i da nije mi wc u hodniku ni u haustoru :)
Nisam ja nista rekla o tvom stanu. Ja licno vjerujem da si nesto solidno nasao za solidnu cijenu. I sama znam za fine stanove po coskovima grada. Jeftine rupe su dosta centralnije. Kako god, tesko je ubosti da valja, i da je pristupacne cijene. Bec jes jeftin u poredjenju s dr evropskim metropolama gdje rupe kostaju ko fin stan u becu, ali je za bosanske prilike i dalje nepojmljivo skup.
Op3r4t0r

#282 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

korisnik101 wrote:Svi imaju razlicite standarde, ali recimo ovako: Jedan rodjeni Austrijanac, gdje bi zelio zivjeti u trosobnom stanu sa dvoje djece,. koliko bi taj stan kostao ??
Ako pod trosoban stan smatras stan sa primacom i dvije spavace taj stan bi kostao (opet zavisno od velicine soba i kvadrature) u prosjeku 800-1000 eura.

Ako pod trosobnim stanom smatras stan sa primacom i 3 spavace sto je nekih 90 kvadrata pa navise, onda je prosjecno od 1000-1200 eura.

Ovo bi bila cijena stana sa vjerovatno uracunatom rezijom (voda, smece, eventualno grijanje), namjestenim kupatilom i eventualno namjestenom kuhinjom.

Stan nebi bio ni odron ni neki extravagantni luksuz, znaci nesto standardno, za jednu finu kulturnu cetveroclanu porodicu.

Ovo su cijene za podrucje grada a ne okoline iz koje ti treba sat vremena ili vise da dodjes u grad
korisnik101

#283 Re: Zivot u Austriji

Post by korisnik101 »

Op3r4t0r wrote:
korisnik101 wrote:Svi imaju razlicite standarde, ali recimo ovako: Jedan rodjeni Austrijanac, gdje bi zelio zivjeti u trosobnom stanu sa dvoje djece,. koliko bi taj stan kostao ??
Ako pod trosoban stan smatras stan sa primacom i dvije spavace taj stan bi kostao (opet zavisno od velicine soba i kvadrature) u prosjeku 800-1000 eura.

Ako pod trosobnim stanom smatras stan sa primacom i 3 spavace sto je nekih 90 kvadrata pa navise, onda je prosjecno od 1000-1200 eura.

Ovo bi bila cijena stana sa vjerovatno uracunatom rezijom (voda, smece, eventualno grijanje), namjestenim kupatilom i eventualno namjestenom kuhinjom.

Stan nebi bio ni odron ni neki extravagantni luksuz, znaci nesto standardno, za jednu finu kulturnu cetveroclanu porodicu.

Ovo su cijene za podrucje grada a ne okoline iz koje ti treba sat vremena ili vise da dodjes u grad

Hvala ti Operator na detaljnom odgovoru. :thumbup:
Op3r4t0r

#284 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

korisnik101 wrote:Hvala ti Operator na detaljnom odgovoru. :thumbup:
Nista ;)

Tu smo da pomazemo jedni drugima ;)
pirmin

#285 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Ako neko slucajno zna nekog muskarca sa austrijskim drzavljanstvom koji bi bio voljan da formalno
stupi u bracnu zajednicu sa zenom koja zivi u Bosni, uz sasvim pristojnu novcanu nadoknadu, molio bih
da me kontaktira putem privatnih poruka.
sergiorosso

#286 Re: Zivot u Austriji

Post by sergiorosso »

Pozdrav drugari...

Pisao sam i ranije na ovoj temi, sada sam u Becu... Interesuje me ako zna neko tacnu informaciju, imam Bugarski EU pasos i interesuje me kako ce ici zaposljavanje, jer mi kazu da nece trebati radna dozvola od 1.januara, samo valjda treba da se nadje poslodavac,sklopi ugovor i sutradan nakon toga moze da se pocne da se radi, da li to tacno? I da li je tacno da onda moze da se radi normalno ili samo tri meseca?
Hvala unaped.
fatality

#287 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by fatality »

pirmin wrote:Ako neko slucajno zna nekog muskarca sa austrijskim drzavljanstvom koji bi bio voljan da formalno
stupi u bracnu zajednicu sa zenom koja zivi u Bosni, uz sasvim pristojnu novcanu nadoknadu, molio bih
Mozes li opisat mladu malo, valjal cemu ?
Nece ni papirasi svasta da vodaju da im se narod smije ...

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
Bilki

#288 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

sergiorosso wrote:Pozdrav drugari...

Pisao sam i ranije na ovoj temi, sada sam u Becu... Interesuje me ako zna neko tacnu informaciju, imam Bugarski EU pasos i interesuje me kako ce ici zaposljavanje, jer mi kazu da nece trebati radna dozvola od 1.januara, samo valjda treba da se nadje poslodavac,sklopi ugovor i sutradan nakon toga moze da se pocne da se radi, da li to tacno? I da li je tacno da onda moze da se radi normalno ili samo tri meseca?
Hvala unaped.
mozes da radis sasvim normalno, moras sam sebi da nadjes posao, vjerujem da ces traziti negdje kod nasih jer kod svabe ako kazes da imas bugarski pasos vrlo je mala mogucnost da dobijes posao, samo pazi ako pasos taj bugarski nije stecen na legalan nacin, mozes imati velike probleme, zadnje vrijeme, mnogi padaju sa danskim, slovenskim, ceskim pasosima. mnogi sami napustaju jer osjete da su predmet interesovanja, skoro mi jedan poznanik zapalio za srbiju jer je policija ga trazilana radnom mjestu(njegova sreca sef ga poslao negdje van beca), posjedovao, originalni slovenski pasos, licnu vozacku(nikada u zivotu nije ni prosao kroz sloveniju). njegova nesreca je da je jos par njih bilo sa istim imenima i istim datumima prijavljeno, na krankenkasse :run:
sergiorosso

#289 Re: Zivot u Austriji

Post by sergiorosso »

Hvala druze na odgovoru...

Ne daleko od toga, ja imam regularno drzavljanstvo, dobio sam drzavljanstvo preko porekla.
Znaci mogu sasvim normalno da radim... Koja je procedura kad trazim posao? Svi traze radnu dozvolu, a sta ja samo da pasos prilozim umesto te radne dozvole? naravno + Meldezettle i osiguranje neko predpostavljam?
Hvala.
pirmin

#290 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

fatality wrote:
pirmin wrote:Ako neko slucajno zna nekog muskarca sa austrijskim drzavljanstvom koji bi bio voljan da formalno
Mozes li opisat mladu malo, valjal cemu ?
Nece ni papirasi svasta da vodaju da im se narod smije ...

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
Ko je rekao da ce neko nekoga vodati?
To je ne bas uobicajeni ali je biznis. On/Ona tebi lovu, ti njemu/njoj potpis da se vodite kao muz i zena, prijavljeni
na nekoj adresi koja izgleda kao da na njoj, od prilike, zivi bracni par.
I svako sebi.
Bilki

#291 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

sergiorosso wrote:Hvala druze na odgovoru...

Ne daleko od toga, ja imam regularno drzavljanstvo, dobio sam drzavljanstvo preko porekla.
Znaci mogu sasvim normalno da radim... Koja je procedura kad trazim posao? Svi traze radnu dozvolu, a sta ja samo da pasos prilozim umesto te radne dozvole? naravno + Meldezettle i osiguranje neko predpostavljam?
Hvala.
osiguranje ti ne treba, jer predpostavljam da imas bugarsku zelenu kartu, koja vazi za citavu evropu, ako nemas onda prijavi, placat ces nekih 80 eura mjesecno dok ne dobijes posao, treba ti prijava boravista(meldezettl), racun u nekoj banci na podrucju austrije ili posti. i trebat ce ti potvrda od AMS da imas pravo na rad(to je cista formalnost)
sergiorosso

#292 Re: Zivot u Austriji

Post by sergiorosso »

Bilki wrote:
sergiorosso wrote:Hvala druze na odgovoru...

Hvala.
osiguranje ti ne treba, jer predpostavljam da imas bugarsku zelenu kartu, koja vazi za citavu evropu, ako nemas onda prijavi, placat ces nekih 80 eura mjesecno dok ne dobijes posao, treba ti prijava boravista(meldezettl), racun u nekoj banci na podrucju austrije ili posti. i trebat ce ti potvrda od AMS da imas pravo na rad(to je cista formalnost)
Hvala na odgovoru.
Moram da vidim posle samo u koj AMS se dobija ta potvrda, jer je svaki AMS namenjen za nesto... I da vidim koliko se dugo ceka na tu potvrdu...
Hvala puno na informacijama...
Bilki

#293 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

na potvrdu ces cekati u zavisnosti od guzve kolika je na salteru,u bilo kojem AMS, Mislim na onom kojem pripadas po prijavi prebivalista AMS- Arbeitsmarktservice(Servis trzista rada ili ti biro za nezaposlene)
Bezirke 2, 20 1200 Wien, Dresdner Straße 110
bezirke 1,3,4 1030 Wien, Esteplatz 2
bezirke 11, 1110 Wien, Hauffgasse 28
bezirke 13,14 1130 Wien, Hietzinger Kai 139
bezirke 16,17,18 1160 Wien, Huttengasse 25
bezirke 15 1150 Wien, Johnstraße 85
za mladje od 21 godinu 1060 Wien, Gumpendorfer Gürtel 2b
bezirke 10 1100 Wien, Laxenburger Straße 18
bezirke 22 1220 Wien, Prandaugasse 58
bezirke 5,6,7,8 1050 Wien, Redergasse 1
bezirke 21 1210 Wien, Schloßhofer Straße 16-18
bezirke 12,23 1120 Wien, Schönbrunner Straße 247
bezirke 9,19 1090 Wien, Währinger Gürtel 164
sergiorosso

#294 Re: Zivot u Austriji

Post by sergiorosso »

Hvala ti druze puno na informacijama!
Iskreno si mi pomogao, dosta mi znaci sve to sto si mi rekao...
Pozdrav i hvala jos jednom.
chatterboxx

#295 Re: Zivot u Austriji

Post by chatterboxx »

Pozdrav!

Imam par pitanja, pa bih vas zamolio da mi pomognete sa odgovorima. Nije direktno povezano sa ovom temom, ali svakako ima veze sa njom.
Moze li mi iko reci kakva prava osoba sa hrvatskim pasosem trenutno ima u Austriji? Pod tim podrazumevam boravak, pravo na posao i slicno..

Citam ovu temu vec neko vreme, i uvideo sam da se puno ljudi razume u razne aspekte, pa bi mi prijala pomoc u svakom pogledu!

Hvala.
Hell.is.here

#296 Re: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

chatterboxx wrote:Pozdrav!

Imam par pitanja, pa bih vas zamolio da mi pomognete sa odgovorima. Nije direktno povezano sa ovom temom, ali svakako ima veze sa njom.
Moze li mi iko reci kakva prava osoba sa hrvatskim pasosem trenutno ima u Austriji? Pod tim podrazumevam boravak, pravo na posao i slicno..

Citam ovu temu vec neko vreme, i uvideo sam da se puno ljudi razume u razne aspekte, pa bi mi prijala pomoc u svakom pogledu!

Hvala.
Mozes da boravis koliko hoces, ali jos ne mozes legalno raditi, jedino ako nadjes poslodavca koji ce te prijaviti da dobijes rwr vizu.Ne znam kad ce se moci raditi sa hrvatskim pasosem.
chatterboxx

#297 Re: Zivot u Austriji

Post by chatterboxx »

Dakle ipak je tacno za neograniceno vreme boravka. To mi je drago da je potvrdjeno!

Hvala na odgovoru.

Cekam na madjarsko drzavljanstvo vec 8 meseci, pa u medjuvremenu razmatram i druge opcije..nikad se ne zna!
Bilki

#298 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

chatterboxx wrote:Pozdrav!

Hvala.
samo vrijeme boravka je neograniceno kao sto i napisase, a pravo na rad je od 2020 godine
chatterboxx

#299 Re: Zivot u Austriji

Post by chatterboxx »

@bilki

Znaci i Austrija uvela max zabranu od 7 godina? E to mi je nova informacija..ima li negde clanak o tome na netu? Trazih ali ne nadjoh..
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#300 Re: Zivot u Austriji

Post by Zviz »

chatterboxx wrote:@bilki

Znaci i Austrija uvela max zabranu od 7 godina? E to mi je nova informacija..ima li negde clanak o tome na netu? Trazih ali ne nadjoh..

Do pvra tri mjeseca mozes da si ne registovan poslje se moras registovati inace si "ilegalno" ;-) Mnogi to nekontaju. Do 90 dana se smatras kao turistom i nemas pravo da radis ako nemas srednjen boravisni status tj. da se prijavis tamosnjim vlastima novu adresu te ako traze ispis iz drzave u kojoj zivis milsim samo na adresu. A inace preko 90 dana se tretiras kao doseljenik ili ilegalac sve zavisi jesi li prijavio adresu. To vazi za sve i jednu drzavu clanicu EU. Imas isto pravo raditi do 90 dana bez registracije i radne dozvole samo u slucaju ako si placen u drzavi porijeka tj. u drzavi gdje si registovan odnosno u drzavi koje si isto drzavljanin i gdje ima stalno prebivaliste.
Post Reply