Tri pitanja za muslimane

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
nasa

#276 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by nasa »

68847 wrote:
nasa wrote:U nekim kulturama je prihvatljivo da svasta od toga sto si pobrojao cine i muskarci bez da su homosexualci.
Ali eto kod nas nije,ipak imate pravo da se grlite,stipkate itd. :D sta te briga sta ko misli ;-) vazno je da ne zastranis zaoprave ,a mozda nije vazno ni to...... :skoljka:
Čuj: Šta me briga?
Jes' ti normalna?
Prebiće me. :shock:
U Indiji nece,oni komotno setaju drzeci se za ruke.... :mrgreen: Kod nas,ipak se suzdrzi od takvog iskazivanja naklonosti :lol:
fatamorgana

#277 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by fatamorgana »

nasa wrote: U Indiji nece,oni komotno setaju drzeci se za ruke....
Nasa, eminentni forumski stručnjak za Indiju ....
cyprus

#278 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by cyprus »

nasa wrote:
Prije dobivanja crkvenog dopuštenja za mješoviti brak trebaju dati jamstvo "oba bračna druga da će sva djeca biti krštena i odgojena katolički." To jamstvo mora biti pismene naravi. (Can. 1061) Također katolički bračni drug ima obavezu razborito se brinuti za obraćenje nekatoličkog bračnog druga. (Can. 1962)Ordinarij i drugi pastiri duša od strane Katoličke crkve se zadužuju (Can. 1064)
Eto to je ta razlika,musliman kad ozeni krscanku,islamom on je obavezan garantovati joj slobodu vjeroispovijesti i ne nagovarati je ni na jedan nacin za islam osim ako ona to prihvati dobrovoljno.
Kako takve garancije nema s druge strane zenama nije dozvoljena udaja za pripadnike ostalih monoteistickih religija dok on ne prihvati islam!
Ne znam dokle se tema razvila, jer nisam čitao dalje, ali ovo me zanima:

A šta ako ja kao kršćanin/nemusliman garantujem svojoj odabranici muslimanki slobodu vjeroispovjesti, te čak i slobodu da ona odluči na koji način želi djecu odgajati u vjeskom smislu? Da li to čini ikakvu razliku?
Last edited by cyprus on 28/01/2013 00:50, edited 1 time in total.
68847

#279 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by 68847 »

nasa wrote:
68847 wrote:
nasa wrote: Čuj: Šta me briga?
Jes' ti normalna?
U Indiji nece,oni komotno setaju drzeci se za ruke.... :mrgreen: Kod nas,ipak se suzdrzi od takvog iskazivanja naklonosti :lol:
Šta mi bi da napustim divnu zemlju Indiju?
amy55

#280 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by amy55 »

Mihael24 wrote:Islamskom umetu bih zelio postaviti tri pitanja, u nadi da ce ih ozbiljno shvatiti i odgovoriti na njih po savjesti i znanju.

1) Zasto u islamu nije moguca apostazija=IRTIDAD=odpad od islama, ako je islam religija slobode izbora i mira?

2) Zasto se jedna muslimanka nesmje udati za ne-muslimana, a musliman moze ozeniti bilo koju zenu, neovisno o religiji? Da li je tu u pitanju religijsko-politicki ustroj islama, kao politicko-ekonomskog sustava vrijednosti ili samo ograda za bioloski odljev umeta?

3) Zasto je zena u islamu neravnopravna muskarcu i zasto islam dozvoljava devastaciju genitalija kod zena, tj. zasto dozvoljava obrezivanje (deklitorizaciju! op. pi?) zena? Vise od 150 milijuna zena se obrezuje!

Hvala na odgovorima!
Prvo, pitanje za tebe: Ako te stvarno zanimaju ISPRAVNI odgovori na postavljena pitanja, zasto ih nisi postavio nekome ko je dovoljno obrazovan da na njih pravilno odgovori? Postoji mnogo web portala koji su specijalizovani za islamska pitanja i nude mogucnost odgovora na pitanja clanova, npr. minber, googliraj. Moja preporuka za ovaj portal je zato sto sam im i ja postavljala pitanja i znam da su ljudi koji tu odgovaraju na pitanja zaista obrazovani, i sto je isto bitno, potpisu se ispod odgovora, sto nije slucaj na ovom forumu.

E sad, ako zelis cut moje misljenje, rado cu ti odgovoriti :D
1. nisam sigurna zasto, i nije mi jasno zasto vezes otpadnistvo od islama ili bilo koje religije sa mirom?

2. Razlog je sto, kao sto je neko vec napisao, djeca pripadaju muskarcu, pa on moze (iako nije bas pohvalno) ozeniti nemuslimanku (misleci na sljedbenicu knjige-kako se krscani i jevreji nazivaju u islamu), dok bi u slucaju da se muslimanka uda za nemuslimana znacilo da se njena djeca odgajaju po pravilima njegove religije, sto nije pozeljno. Logicno. :)

Ako cemo ici jos vise u dubinu, covjek/zena koji je zaista religiozan/a i vjeruje u vjecni zivot poslije smrti, nece ni ulaziti u vezu sa pripadnikom druge religije iz razloga sto se, po islamu, ljudi vole u ime Allaha dz.s., a ne zbog samih sebe. Ali dobro, to je kod vjernika koji su na najvisem stepenu vjerovanja.

3. Odavno nepromisljenije pitanje nisam procitala. Gdje si procitao da ISLAM dozvoljava obrezivanje zena? To ne pise niti u Kur'anu, niti se praktikuje sunnetom Muhammeda a.s. Meni ovo pitanje izgleda kao naturanje lazi, jer da si imalo citao o islamu, shvatio bi da je islam religija u kojoj su zene i muskarci ravnopravni i religija koja NAJVISE stiti zenske interese. Da si citao ista o poslaniku Muhammedu a.s. znao bi da je jedna od njegovih zena bila uspjesna poslovna zena, da se uloga majke stavlja na tri stepena iznad uloge oca, da su zene osigurane nakon razvoda, da zena ima pravo na imovinu od oca i majke kao i sin, da se podstice obrazovanje i zena i muskaraca (prva recenica u Kur'anu je: uci, citaj), itd.

I na kraju, nadam se da ce ti moji odgovori pomoci u razumijevanju islama, i preporucujem ti ubuduce da se vodis onim sto pise u Kur'anu koji je, btw jedina knjiga koja nije izmijenjena od svog nastanka.. S napomenom da vecina danasnjeg "islamskog" svijeta navodi vodu na svoj mlin, tj. uzima samo ono sto mu odgovara, a ne prakticira ono sto pise u Kur'anu iako je tamo sve objasnjeno.. Cast izuzecima, naravno :)
Last edited by amy55 on 28/01/2013 00:50, edited 1 time in total.
68847

#281 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by 68847 »

fatamorgana wrote:
Heh. Gledali smo maloprije istu emisju na onom travelskom kanalu.
68847

#282 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by 68847 »

Kroksica wrote:Pobij i ti njih. Tašnicom. ;)
Of course. Givikt vazda in the tašnica.

Haj sad da više ne ometavamo ljude u konstruktivnoj raspravi.
fatamorgana

#283 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by fatamorgana »

Amy 55, lik je trol i fasov'o je ban ....vraća se za 4 hefte, strpi se do tad, ;-)
nasa

#284 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by nasa »

68847 wrote:
fatamorgana wrote:
Heh. Gledali smo maloprije istu emisju na onom travelskom kanalu.
:thumbup: Setaju ljudi za ruke...i bas pricali kako je to OK a nisu gay :D
Kroksica

#285 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by Kroksica »

68847 wrote:
Kroksica wrote:Pobij i ti njih. Tašnicom. ;)
Of course. Givikt vazda in the tašnica.

Haj sad da više ne ometavamo ljude u konstruktivnoj raspravi.
:thumbup:
68847

#286 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by 68847 »

nasa wrote:
68847 wrote:Heh. Gledali smo maloprije istu emisju na onom travelskom kanalu.
:thumbup: Setaju ljudi za ruke...i bas pricali kako je to OK a nisu gay :D
:-D
68847

#287 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by 68847 »

fatamorgana wrote:Amy 55, lik je trol i fasov'o je ban ....vraća se za 4 hefte, strpi se do tad, ;-)
Baš nemam sreće.
Neprestano mi se odgovori odlažu i sagovornici izmiču.
Isto odlaganje ejakulacije i prekinuti koitus (Ne budi primjenjeno)
Kroksica

#288 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by Kroksica »

Meni je bas bezze sto je pokretac teme banovan. Sad smo opet Muslims vs. Atheists. :zzzz:
alibegoa

#289 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by alibegoa »

nasa wrote:
68847 wrote:
nasa wrote:U nekim kulturama je prihvatljivo da svasta od toga sto si pobrojao cine i muskarci bez da su homosexualci.
Ali eto kod nas nije,ipak imate pravo da se grlite,stipkate itd. :D sta te briga sta ko misli ;-) vazno je da ne zastranis zaoprave ,a mozda nije vazno ni to...... :skoljka:
Čuj: Šta me briga?
Jes' ti normalna?
I u iranu, redovna pojava
fatamorgana

#290 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:Meni je bas bezze sto je pokretac teme banovan. Sad smo opet Muslims vs. Atheists. :zzzz:
Ja vala , vazda isto, k'o Predator vs Alien, :lol:
Kroksica

#291 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Kroksica wrote:Meni je bas bezze sto je pokretac teme banovan. Sad smo opet Muslims vs. Atheists. :zzzz:
Pa ja, dosadno. Meni se bas nada probudila kad sam vidjela Mihajla, ali...
68847

#292 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by 68847 »

A da neko (iz akademski' razloga) preuzme ulogu pokretača pa da nastavimo?
Kroksica

#293 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by Kroksica »

68847 wrote:A da neko (iz akademski' razloga) preuzme ulogu pokretača pa da nastavimo?
Ma nije to to, mogu tako i sa sobom. Treba neko bas ono...strastven?
fatamorgana

#294 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Pa ja, dosadno. Meni se bas nada probudila kad sam vidjela Mihajla, ali...
I meni.

St.MIchael kills the dragon, :D

Image
vatrogasac

#295 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by vatrogasac »

68847 wrote:A da neko (iz akademski' razloga) preuzme ulogu pokretača pa da nastavimo?
Nije to više bez Mikija ....to. Uzimajući u obzir i ostale njegove komentare na Nauci i Filozofiji.
Kroksica

#296 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
I meni.

St.MIchael kills the dragon, :D

Image
Jel Smaug? :D
fatamorgana

#297 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
Nije to više bez Mikija ....to. Uzimajući u obzir i ostale njegove komentare na Nauci i Filozofiji.
A i ti si vala otanjio sa klipovima, :(
68847

#298 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by 68847 »

Kroksica wrote:
Ma nije to to, mogu tako i sa sobom. Treba neko bas ono...strastven?
Tja'. Dakle treba nam advocatus diaboli a za to sam ti mekuhan pa da se ponudim dobrovoljno izgubilo bi na žestini.
Kroksica

#299 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by Kroksica »

Evo Fato, kad smo vec kod ovih "multi" brakova i ljubavi. :lol:

vatrogasac

#300 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
A i ti si vala otanjio sa klipovima, :(
Da ne zboravim kako se meću. :mrgreen:

Locked