visina plate u bankama Sarajevo
Moderator: anex
-
bicakcic_solomon
#276 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Distributivni Centar dm u Blažuju.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#277 Re: visina plate u bankama Sarajevo
@anex je na platnoj listi sumnjivih IT firmi i DM-abicakcic_solomon wrote: ↑18/12/2024 21:35 Vjerovali ili ne tako vam je dole. Ovo je informacija iz prve ruke. Vise od pola zaposlenih su zene, sute sta ce. Većina njih je iz Rakovice, Hadzica, Pazarica, Tarcina, Blazuja. Bolje plate, a da im je bliže kuci tesko ce naci.
Ne bi me čudilo da neko intervenise na klixu i izbrise moj post, da se ne vidi sta se dole radi.
- nivla
#278 Re: visina plate u bankama Sarajevo
mada realno vise se napate osobe s fakultetom na salteru u banci za platu manju od najmanje plate u dm distributivnom centru koja s toplim obrokom izadje 1150 a ne treba ti nikakva kvalifikacija, zatim sljedeca za lijepljenje etiketa cca 1350 i 1550 ova najveca iz bruta od 2025
dakle za tip poslova u odnosu na druge firme ovo su top plate, samo da ne zezaju sa ugovorima i prekidima
dakle za tip poslova u odnosu na druge firme ovo su top plate, samo da ne zezaju sa ugovorima i prekidima
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#279 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Vazda mi je bio sumnjivgentoo wrote: ↑18/12/2024 21:52@anex je na platnoj listi sumnjivih IT firmi i DM-abicakcic_solomon wrote: ↑18/12/2024 21:35 Vjerovali ili ne tako vam je dole. Ovo je informacija iz prve ruke. Vise od pola zaposlenih su zene, sute sta ce. Većina njih je iz Rakovice, Hadzica, Pazarica, Tarcina, Blazuja. Bolje plate, a da im je bliže kuci tesko ce naci.
Ne bi me čudilo da neko intervenise na klixu i izbrise moj post, da se ne vidi sta se dole radi.
- Rene Higuita
#280 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Svaka grana (trgovina, telekomunikacije, zdravstvo itd.) ima svoj kolektivni ugovor ili je isti bar na nivou firme, ako je dovoljno velika. Nema kolektivnog ugovora za ovu granu. Prava su na nivou 2014 godine. Sindikat skoro i da ne postoji, odnosno izbrisan je gumicom. Tako da imas najunosniju i najbogatiji granu privrede koja nije pokrivena kolektivnim ugovorom. Banke kartelskim dogovorom drze cijenu rada niskom, a stotine miliona KM svake godine profitiraju. To su neki od razloga zasto je radnik lose placen i radi u losim uslovima iako radi u najbogatijoj grani privrede.Collector1946 wrote: ↑18/12/2024 18:53Ja iskreno prvi put cujem za navedeno...Rene Higuita wrote: ↑18/12/2024 17:41 Zadnji kolektivni za granu finansija je potpisan 2014. Od tada se svijet okrenuo.
Svaka banka ima svoja unutrasnja pravila posebno oko plata, pozicija i ostalog. Najmanje zaradjuju uposlenici u poslovnicama, to sam siguran
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#281 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Jel njima dm poslodavac ili neka agencija?
Jer imas kamaru takvih da svoje paze, a sve sto moze da radi sa strane, radi...
- fusion_ba
#282 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Kao da bi ovi domaći to radili bez znanja Nijemaca. To je ono što se svaka firma prilagodi državi u kojoj je došla.nivla wrote: ↑18/12/2024 21:05
znaci njemacka firma al neki balija imenovan da to vodi pa vrse ove prekide ugovora ne bi li radnici bili na minimumu prava, ovo sigurno u niemackom DMu ne bi proslo jer bi tamo neko upratio obrazac po kojem se otpustaju i ponovo prijavljuju radnici pa klepili nekog po usima
-
bicakcic_solomon
#283 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Direktno dm.
Kao što rekoh, ovo je sve iz prve ruke. Imam i ugovore o radnom odnosu, ali ne bih da ih ovdje postavljam, sve se potpisuje direktno sa dm, nema posrednika.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#284 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Nisi morao to objelodaniti...gentoo wrote: ↑18/12/2024 21:52@anex je na platnoj listi sumnjivih IT firmi i DM-abicakcic_solomon wrote: ↑18/12/2024 21:35 Vjerovali ili ne tako vam je dole. Ovo je informacija iz prve ruke. Vise od pola zaposlenih su zene, sute sta ce. Većina njih je iz Rakovice, Hadzica, Pazarica, Tarcina, Blazuja. Bolje plate, a da im je bliže kuci tesko ce naci.
- Rockefeller
- fortaleza
#286 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Pa nisu neki uvjeti, i plaća i ovaj dio gdje niti si na neodređeno, niti imaš godišnjeg.bicakcic_solomon wrote: ↑18/12/2024 20:27U distributivnom centru DM znam za 3 nivoa plate.cable_stayed_bridge wrote: ↑17/12/2024 23:42 Ne znam za banke ali na post iznad za DM, cuo sam po pricama da je oko 2k u skladistu. Mada i tu vjerovatno menadzeri najbolje prolaze
Osnovica je 1350 KM brutto. To se mnozi sa slozenosti posla koji se obavlja. Najslabiji koeficijent je 1.00 i to je početna plata za neke poslove.
Za posao etiketiranja proizvoda je koeficijent 1.25, sto znaci 1690 KM brutto.
Za poslove komisioniranja koeficijent je 1.50, sto znaci 2025 KM brutto.
Koliko imaju viljuskaristi i sefovi smjene stvarno ne znam. Dole se o platama ne prica. Disciplina je celicna. Ne gleda te niko, radi dok mozes, kad ne mozes crkni.
Topli je 10 KM po danu. Prijevoz 80 KM.
Ljudi se drze na ugovorima po mjesec, radis 5 mjeseci naprave ti pauzu da ne dobijes GO ili regres. Pa te opet zovnu i sve tako u krug. Oni koji su dobili na neodređeno, a takvi su rijetki dole, oni rade kao sav normalan svijet i imaju sve beneficije.
Prva smjena od 06-14
Druga smjena od 14-22
Vikend slobodan, subota se bas rijetko radi i dobro se plati.
Kantina im je dobra, besplatna kafa i voce za radnike, hranu nosis ili narucujes.
S užitkom bi se rastao od takvog poslodavca da sam zaposlen tu pa makar i u bijeli svijet.
-
bicakcic_solomon
#287 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Otišlo je bruku ljudi, odlićnih radnika. Odrade jednom 5 mjeseci, pa pauza. Pa dođu opet, kad vide da se isto sprema, odu negdje drugo i ne vraćaju se više u dm. A dm nije problem nadomjestiti, stotine je tu prijava za posao, ljudi iščekuju da ih zovnu, misle da je to aman zaman. A nije ni blizu.fortaleza wrote: ↑19/12/2024 08:33Pa nisu neki uvjeti, i plaća i ovaj dio gdje niti si na neodređeno, niti imaš godišnjeg.bicakcic_solomon wrote: ↑18/12/2024 20:27U distributivnom centru DM znam za 3 nivoa plate.cable_stayed_bridge wrote: ↑17/12/2024 23:42 Ne znam za banke ali na post iznad za DM, cuo sam po pricama da je oko 2k u skladistu. Mada i tu vjerovatno menadzeri najbolje prolaze
Osnovica je 1350 KM brutto. To se mnozi sa slozenosti posla koji se obavlja. Najslabiji koeficijent je 1.00 i to je početna plata za neke poslove.
Za posao etiketiranja proizvoda je koeficijent 1.25, sto znaci 1690 KM brutto.
Za poslove komisioniranja koeficijent je 1.50, sto znaci 2025 KM brutto.
Koliko imaju viljuskaristi i sefovi smjene stvarno ne znam. Dole se o platama ne prica. Disciplina je celicna. Ne gleda te niko, radi dok mozes, kad ne mozes crkni.
Topli je 10 KM po danu. Prijevoz 80 KM.
Ljudi se drze na ugovorima po mjesec, radis 5 mjeseci naprave ti pauzu da ne dobijes GO ili regres. Pa te opet zovnu i sve tako u krug. Oni koji su dobili na neodređeno, a takvi su rijetki dole, oni rade kao sav normalan svijet i imaju sve beneficije.
Prva smjena od 06-14
Druga smjena od 14-22
Vikend slobodan, subota se bas rijetko radi i dobro se plati.
Kantina im je dobra, besplatna kafa i voce za radnike, hranu nosis ili narucujes.
S užitkom bi se rastao od takvog poslodavca da sam zaposlen tu pa makar i u bijeli svijet.
-
Operativac11
#288 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Prvi put čujem neku negativnu recenziju za dm, nadam se da ćemo čuti i drugu stranu priče. 
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#289 Re: visina plate u bankama Sarajevo
I ja sam cuo apsolutno istu pricu vezano za DM i to bas ovo oko ugovora i prekidanja istih.
Izgleda, gdje ima dima ima i vatre.
Izgleda, gdje ima dima ima i vatre.
- nivla
#290 Re: visina plate u bankama Sarajevo
bolje je u dmu za 1300 maraka lijepiti etikete nego raditi na salteru bilo koje banke za 800-900 km, da ne govorim da ti za rad u dmu ne treba nikakva kvalifikacija kao da nemas ni neke odgovornosti, dok u bankama imas veliku odgovornost i najcesce zavrsen ekonomski fakultet
- mayab
#291 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Prošle godine je DM radio neku "akciju" kao pomoć majkama sa malom djecom (nemam sad pojma kako se to tačno zvalo) ,Operativac11 wrote: ↑19/12/2024 14:39 Prvi put čujem neku negativnu recenziju za dm, nadam se da ćemo čuti i drugu stranu priče.![]()
uglavnom ,
supruga od kolege sa posla je prošla tu višemjesečnu obuku u sklopu te akcije za rad u prodavnicama DM-a , i ostala debelo razočarana svime , a svojski se trudila da to vrhunski odradi i "upadne" u DM ovu toliko hvaljenu "mašinu" ....helem , bez vidljivog razloga je bila na kraju loše ocjenjena (siguran sam da nije zabušavala, naprotiv!), i to od "šefice" koja nije ni bila tu ,
defakto, odjebana i nikad više pozvana za eventualni stalni posao...njen zaključak nakon toga svega je da ih je DM iskoristio za male pare u vrijeme godišnjih odmora da zamjene njihove stalne radnike, i onda ih šutnuo....i da , od sve više ljudi čujem , da je za posao u DMu u BiH potrebna jaka štela
- Ken_M
#292 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Kad su im naši zakonodavci sa famoznom "reformskom agendom", 2014. i FOdilom omogućili Zakonom o radu, da rade takve malverzacije.
Umjesto da su spriječili da se ugovori mogu tako prekidati i radnici ponovo zapošljavati, oni namjerno ostavili "rupe" za koje se znalo da će biti iskorištene.
Nisu ni ovi, na čelu sa onim što voli meso i rakiju, ništa bolji, oni se i ne trude takve diskriminirajuće zakone promijeniti.
Umjesto da su spriječili da se ugovori mogu tako prekidati i radnici ponovo zapošljavati, oni namjerno ostavili "rupe" za koje se znalo da će biti iskorištene.
Nisu ni ovi, na čelu sa onim što voli meso i rakiju, ništa bolji, oni se i ne trude takve diskriminirajuće zakone promijeniti.
- Javier Pena
#293 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Pošto bi priča o DM-u
Tako je u decembru, mjesecu darivanja, za zaposlenike dm osigurao isplatu 13. plate, dok je za početak godine najavljeno redovno povećanje plate od prosječno 12%, koje će startati od januara.
Osim 13. plate, dm zaposlenici su dobili i poklon kartice u vrijednosti od 80 KM, dok je svakom djetetu dm zaposlenika do 15 godina dm darovao po 100 KM. Osim pogodnosti u posljednjem mjesecu, tokom poslovne 2023/2024. godine svim zaposlenicima isplaćen je i regres u punom iznosu neto plate.
- Rene Higuita
#294 Re: visina plate u bankama Sarajevo
DM je misaona imenica, ne samo za banke u BiH po pitanju plata, nego i za konkurenciju iz sektora trgovine. Banke i DM ne mogu u istu recenicu po iznosu primanja radnika. DM ih cipelari bez problema.
-
akcija007
#295 Re: visina plate u bankama Sarajevo
U DM - u u Sarajevu rade sve lokalni ljudi . Nema stranaca i cim su nasi ljudi treba ti debela stela.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#297 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Da, ali po prici forumasa iznad, samo oni koji ostvare pravo na toJavier Pena wrote: ↑27/12/2024 16:30 Pošto bi priča o DM-u![]()
Tako je u decembru, mjesecu darivanja, za zaposlenike dm osigurao isplatu 13. plate, dok je za početak godine najavljeno redovno povećanje plate od prosječno 12%, koje će startati od januara.
Osim 13. plate, dm zaposlenici su dobili i poklon kartice u vrijednosti od 80 KM, dok je svakom djetetu dm zaposlenika do 15 godina dm darovao po 100 KM. Osim pogodnosti u posljednjem mjesecu, tokom poslovne 2023/2024. godine svim zaposlenicima isplaćen je i regres u punom iznosu neto plate.
- fortaleza
#298 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Ispalio bih se vani ko i sav normalan svijet, barem je danas to moguće.
Ustvari, to sam i napravio, u bejha sam samo na godišnjem.
- Distortion
#299 Re: visina plate u bankama Sarajevo
nivla wrote: ↑21/12/2024 00:58 bolje je u dmu za 1300 maraka lijepiti etikete nego raditi na salteru bilo koje banke za 800-900 km, da ne govorim da ti za rad u dmu ne treba nikakva kvalifikacija kao da nemas ni neke odgovornosti, dok u bankama imas veliku odgovornost i najcesce zavrsen ekonomski fakultet
Slazem se sa ovim ali zar je moguce da u 2024 godini jos uvijek neke banke salter radnike placaju 800-900 KM?
Cuo sam npr da Sparkasse za kreditnog sluzbenika solidno placa (i nije u pitanje sluzbenik koji vodu vece firme, nego fizicka lica). Mozda i nije tacno, ne znam cifru tacnu ali nagađam da je 1500 KM.
-
Skorpija39
#300 Re: visina plate u bankama Sarajevo
Najniza plata salterskog radnika je 1250-1700 KM.
Plata kreditnog sluzbenika za fizicka lica je 1400-2000KM.
Plata kreditnog sluzbenika za pravna lica je 2000-4300 ( zavisno od toga da li vodi mala, srednja ili velika preduzeca).
Na svaku ovu platu se dodaje bonus koji se moze ostvariti na osnovu ostvarenja zadatih ciljeva.
Sto se tice odgovornosti i primanja salterskog radnika, jedina odgovornost je da stima kasa sto ako imalo mozga imas naravno da hoce jer sve radis kroz program koji sam radi obracun. Salterski radnik najmanju odgovornost ima naspram ostalih pozicija.
Plata kreditnog sluzbenika za fizicka lica je 1400-2000KM.
Plata kreditnog sluzbenika za pravna lica je 2000-4300 ( zavisno od toga da li vodi mala, srednja ili velika preduzeca).
Na svaku ovu platu se dodaje bonus koji se moze ostvariti na osnovu ostvarenja zadatih ciljeva.
Sto se tice odgovornosti i primanja salterskog radnika, jedina odgovornost je da stima kasa sto ako imalo mozga imas naravno da hoce jer sve radis kroz program koji sam radi obracun. Salterski radnik najmanju odgovornost ima naspram ostalih pozicija.