Unicredit banka - sve o tome
Moderator: anex
- drndalo
#276 Re: Unicredit banka, all about
Taj dio je do njih propust, sve sto tako eventualno "nestane" nestane njima, a njihovo je da tebi tvoje vrate na stanje prije toga.
- JohnnyS
#277 Re: Unicredit banka, all about
Meni još nitko nije nudio shopping karticu, ali po onome što sam čuo od onih kojima jesu, limit je 1000 maraka (jakog li šopinga
)
- manekenka u penziji
#278 Re: Unicredit banka, all about
Taman, zlu ne trebalo. Hvala svima na odgovorima.
- drndalo
#279 Re: Unicredit banka, all about
Isto su ti obje kreditne, samo jednu posebno reklamiraju, i drugacije naplacuju. Shopping je mislim ime RZB kartice, a u Unicreditu je to VISA Classic 24 rate ili tako nesto. Dobro procitaj sitna slova jer se tu kriju cuda...manekenka u penziji wrote:Znaci, ako sam te dobro shvatila, kreditna se nikako ne isplati jer sa shopping karticom mogu isto tako kupovati na rate. Je li ima neki limit do koje se može kupovati npr.hiljadu maraka na shopping kartici?
Prelistaj cijelu ovu temu i onu o RZB, naci ces dosta iskustava iz prve ruke i objasnjenja o stvarnom nacinu racunanja i naplate... Posto niko nista ne daje dzaba, onda i sve te reklame "bez kamate" na rate ima gdje se naplacuju...
EDIT: Kartica "na rate" se ne uzima "zlu ne trebalo"... Tu je obicna kreditna obicno manje zlo, a jos manje debitna na koju ti lijeze plata sa odobrenim prekoracenjem.Taman, zlu ne trebalo.
Last edited by drndalo on 13/01/2014 23:32, edited 1 time in total.
- JohnnyS
#280 Re: Unicredit banka, all about
drndalo wrote:Isto su ti obje kreditne, samo jednu posebno reklamiraju, i drugacije naplacuju. Shopping je mislim ime RZB kartice, a u Unicreditu je to VISA Classic 24 rate ili tako nesto. Dobro procitaj sitna slova jer se tu kriju cuda...manekenka u penziji wrote:Znaci, ako sam te dobro shvatila, kreditna se nikako ne isplati jer sa shopping karticom mogu isto tako kupovati na rate. Je li ima neki limit do koje se može kupovati npr.hiljadu maraka na shopping kartici?
Prelistaj cijelu ovu temu i onu o RZB, naci ces dosta iskustava iz prve ruke i objasnjenja o stvarnom nacinu racunanja i naplate... Posto niko nista ne daje dzaba, onda i sve te reklame "bez kamate" na rate ima gdje se naplacuju...
Oni te "bez kamate" naplaćuju trgovcima. Zato dobiješ 10% popusta na gotovinu. Ako plaćaš karticom, nema popusta jer to banci daju
-
last mohicans
#281 Re: Unicredit banka, all about
Pa zar se ne može kupovati? Ako pratiš gdje ima naljepnica dotične kartice i prodavac neku robu nudi na rate, uglavnom možeš koristiti istu da kupiš na rate,do 12 mjeseci ,bez kamate, što je tačno..Ali ovakve kartice se mogu koristiti kao i kreditne ako je provlačiš u svakodnevnoj kupovini gdje to nije naglašeno na rate,tada je obična kreditna.Limit nije uvijek 1000,već može ići do dvije plate.Pa ko voli nek izvoli.drndalo wrote:Shoping kartica je obicno kreditna kartica koju banka prodaje pricom da na oznacenim mjestima njome mozes kupovati robe/usluge na rate, bez kamata... Opet navlakusa
Evo me ko kakav bankarski sluzbenik,nidje veze.
- drndalo
#282 Re: Unicredit banka, all about
Ne naplacuju oni to samo trgovicima. Tj. prica za nas je da je tako. Istina je da na shopping karticama obicno kamata (kad ne kupujes na njihove rate, a ostanes im duzan na kraju mjeseca) veca od obicne kreditne, a % za dizanje para u cash-u na bankomatu je isto veca (ako je na obicnoj kreditnoj 2% naknade za dizanje cash-a, na shopping kartici bude 3%), pa ko ne pazi plati porez na budale... Vise puta...
- JohnnyS
#283 Re: Unicredit banka, all about
Na kraju je sve do vlasnika/vlasnice kartice. Ako se znaš kontrolirati Visa s mogučnošću plaćanja na rate je najbolja stvar na svijetu. Ja sam pokupovao aparature za stan preko nje, a da sam digao kredit od 4 000 maraka, bacio bih 400 maraka za kamate i troškove kredita. Ali ako se ne znaš kontrolirati, onda je i zatvor opcija 
- JohnnyS
#284 Re: Unicredit banka, all about
drndalo wrote:Ne naplacuju oni to samo trgovicima. Tj. prica za nas je da je tako. Istina je da na shopping karticama obicno kamata (kad ne kupujes na njihove rate, a ostanes im duzan na kraju mjeseca) veca od obicne kreditne, a % za dizanje para u cash-u na bankomatu je isto veca (ako je na obicnoj kreditnoj 2% naknade za dizanje cash-a, na shopping kartici bude 3%), pa ko ne pazi plati porez na budale... Vise puta...
Ne možeš im da ne platiš, skinu ti s tekućeg dvadesetog u mjesecu, tako da ne možeš kasniti.
-
last mohicans
#285 Re: Unicredit banka, all about
Da, to stoji. Na dizanju gotivine kod ovakvih kartica jeste viša kamata.Banka sve naplati,čak i kad n arate uzimaš uvijek mjesečnu naknadu za paket plaćaš.Kad nisam imao internet bankarstvo,redovi kilometarski,čim sam ga uzeo, nidje ziva roba u banci kad god udjem.MARFIJEV ZAKON,djavo ga odnio.!!!
- manekenka u penziji
#286 Re: Odg: Unicredit banka, all about
Je li se ti postotci obračunavaju kada se udje u minus ili prilikom svakog dizanja raspoloživog kesa?drndalo wrote:Ne naplacuju oni to samo trgovicima. Tj. prica za nas je da je tako. Istina je da na shopping karticama obicno kamata (kad ne kupujes na njihove rate, a ostanes im duzan na kraju mjeseca) veca od obicne kreditne, a % za dizanje para u cash-u na bankomatu je isto veca (ako je na obicnoj kreditnoj 2% naknade za dizanje cash-a, na shopping kartici bude 3%), pa ko ne pazi plati porez na budale... Vise puta...
- drndalo
#287 Re: Unicredit banka, all about
Kreditnom karticom kada dizes, po definiciji uzimas kredit (osim kada si svjesno u preplati), jer dizes pare koje nemas, i oni to sasvim cista obraza naplate bez obzira na stanje minusa i tako to... Dakle iako si mozda vratila 100% duga sa sve kamatom iz proslog mjeseca, dizanje cash-a se uvijek posebno naplati 1-2-3%/min. 2-5 KM...
- manekenka u penziji
#288 Re: Unicredit banka, all about
Hvala ti puno na utrošenom vremenu i odgovorima.
- drndalo
#289 Re: Unicredit banka, all about
Nema na cemu, jako mrzim kada iz banaka ljude hvataju na fore tipa "besplatno", a onda te "opale po usima" odakle ne ocekujes... Pa se trudim ljude uputiti da citaju na vrijeme i odaberu sta im odgovara, a da ne nalete ko bekani... 
- Filter
#290 Re: Unicredit banka, all about
malo pitanjce
npr. hocu da zatvorim kredit koji je uzet na 10 godina, nakon 3 godine otplacivanja.
mijenja li se kamata i pucaju li se penali kad se prije vremena zatvara kredit? i uopste kakav je tu postupak?
dobio sam izvod iz centralnog registra i nikako da potrefim cifru iz njihovog izvjestaja... a razlika je poprilicno masna
npr. hocu da zatvorim kredit koji je uzet na 10 godina, nakon 3 godine otplacivanja.
mijenja li se kamata i pucaju li se penali kad se prije vremena zatvara kredit? i uopste kakav je tu postupak?
dobio sam izvod iz centralnog registra i nikako da potrefim cifru iz njihovog izvjestaja... a razlika je poprilicno masna
-
Elaol
#291 Re: Unicredit banka, all about
Ovako, posto su iz UniCredit na Palama (gdje zivim) smotani, otisao sam u Sarajevo da uzmem Visa Electron da bih mogao kupovati preko Ebaya. Ali, naravno, nesto je krenulo po zlu. Umjesto da zivim na Palama, u ugovoru stoji da zivim u Istocnom Sarajevu. Meni kartica jos nije gotova, koliko treba da se izmjeni adresa stanovanja i da li se treba opet vaditi kartica, kako to funkcionise?
- drndalo
#292 Re: Unicredit banka, all about
Mislim da ti to nema nikakve veze, a i nije problem adresu za slanje izvoda promijeniti, ali sta ti je pisalo na prijavi iz CIPSa, po tome bi oni trebali praviti adresu.
-
Elaol
#293 Re: Unicredit banka, all about
Iskreno, nemam pojma, ali koliko ja znam, potvrda o mjestu prebivalista se moze izvaditi samo u mjestu prebivalista, a ja sam je uzeo na Palama, valjda je onda i pisalo Paledrndalo wrote:Mislim da ti to nema nikakve veze, a i nije problem adresu za slanje izvoda promijeniti, ali sta ti je pisalo na prijavi iz CIPSa, po tome bi oni trebali praviti adresu.
- drndalo
#294 Re: Unicredit banka, all about
Imas li otplatni plan dobijen sa kreditom ? U njemu ti jasno po ratama pise koliko koje rate je glavnica, a koliko kamata. Pa ako si npr. od 30.000 KM na 10 godina, vratio glavnice nakon 3 godine 10.000 KM, ostalo je jos 20.000 KM glavnice. Na tih 20.000 glavnice pri ranijem povratu kredita se obicno obracuna "penal", koji je koliko sam ja vidio najcesce oko 2%. Pa bi za raniji povrat 20.000 KM glavnice banci trebalo platiti 20.400 KM.Filter wrote:malo pitanjce![]()
- Filter
#295 Re: Unicredit banka, all about
nisu dali otplatni plandrndalo wrote:Imas li otplatni plan dobijen sa kreditom ? U njemu ti jasno po ratama pise koliko koje rate je glavnica, a koliko kamata. Pa ako si npr. od 30.000 KM na 10 godina, vratio glavnice nakon 3 godine 10.000 KM, ostalo je jos 20.000 KM glavnice. Na tih 20.000 glavnice pri ranijem povratu kredita se obicno obracuna "penal", koji je koliko sam ja vidio najcesce oko 2%. Pa bi za raniji povrat 20.000 KM glavnice banci trebalo platiti 20.400 KM.Filter wrote:malo pitanjce![]()
elem, ponedeljak do bancice da mi to malo razbistre...
hvala drug
-
azdralovic
#296 Re: Unicredit banka, all about
druga stvar je koliko ti je isplativo zatvaranje tog kredita sada ... jer nas obracun kamata tj otplatni plan je takav da u pocetku placas najveci dio kamate i najmanji dio glavnice...Filter wrote:nisu dali otplatni plandrndalo wrote:Imas li otplatni plan dobijen sa kreditom ? U njemu ti jasno po ratama pise koliko koje rate je glavnica, a koliko kamata. Pa ako si npr. od 30.000 KM na 10 godina, vratio glavnice nakon 3 godine 10.000 KM, ostalo je jos 20.000 KM glavnice. Na tih 20.000 glavnice pri ranijem povratu kredita se obicno obracuna "penal", koji je koliko sam ja vidio najcesce oko 2%. Pa bi za raniji povrat 20.000 KM glavnice banci trebalo platiti 20.400 KM.Filter wrote:malo pitanjce![]()
dobio sam izvod iz centralnog registra i nikako da potrefim cifru iz njihovog izvjestaja... a razlika je poprilicno masna![]()
elem, ponedeljak do bancice da mi to malo razbistre...
hvala drug![]()
Ako si podigao kredit od 10 000 sa 8% kamate na 10 godina , poslije 3 godine placanja ostane ti jos skoro 7800 maraka glavnice...
ovdje imas kreator otplatnog plana pa mozes sam uvrstiti svoje podatke i da tacno vidis koliko si do sada kamate a koliko glavnice platio http://office.microsoft.com/en-us/templ ... 19777.aspx ...
Naravno oni u banci ce ti to najbolje objasniti
- Filter
#297 Re: Unicredit banka, all about
znam da prvo klepaju svoje kamate, pa onda glavnicu. tj omjer se mjenja u korist glavnice... jako sporoazdralovic wrote:
druga stvar je koliko ti je isplativo zatvaranje tog kredita sada ... jer nas obracun kamata tj otplatni plan je takav da u pocetku placas najveci dio kamate i najmanji dio glavnice...
Ako si podigao kredit od 10 000 sa 8% kamate na 10 godina , poslije 3 godine placanja ostane ti jos skoro 7800 maraka glavnice...
ovdje imas kreator otplatnog plana pa mozes sam uvrstiti svoje podatke i da tacno vidis koliko si do sada kamate a koliko glavnice platio http://office.microsoft.com/en-us/templ ... 19777.aspx ...
Naravno oni u banci ce ti to najbolje objasniti
elem, sutra cu sve skontati... hvala ljudstvo
-
Elaol
#298 Re: Unicredit banka, all about
OK, nikako mi nije jasna konverzija valute
Prvo sam cuo da u Unicredi banci uzimaju 1% od cijene proizvoda na konverziju valute. Danas ih to pitam u banci, kazu nije tacno, da se za konverziju mora kontaktirati prodavac. Ako ja kupujem preko Ebaya, kako da znam koliko ce mi naplatiti konverziju valute (ako iskljucim onu opciju da paypal vrsi konverziju)?
- _Reds_
#299 Re: Unicredit banka, all about
Ja imam devizni racun u dolarima, i unicredit mi ne uzme ni feninga. Jedino mi preračuna KM-ove u dolara po svom kursu kad prebacam sa tekuceg na dolarski i to je to.Elaol wrote:OK, nikako mi nije jasna konverzija valutePrvo sam cuo da u Unicredi banci uzimaju 1% od cijene proizvoda na konverziju valute. Danas ih to pitam u banci, kazu nije tacno, da se za konverziju mora kontaktirati prodavac. Ako ja kupujem preko Ebaya, kako da znam koliko ce mi naplatiti konverziju valute (ako iskljucim onu opciju da paypal vrsi konverziju)?
-
azdralovic
#300 Re: Unicredit banka, all about
ne placam preko neta sa unicreditovom karticom, ali situacija kod drugih banaka koje sam koristio je da ide srednji kurs na dan placanja + provizija banke (isto vazi i za placanje u inostranstvu karticom s tim da nema provizije)Elaol wrote:OK, nikako mi nije jasna konverzija valutePrvo sam cuo da u Unicredi banci uzimaju 1% od cijene proizvoda na konverziju valute. Danas ih to pitam u banci, kazu nije tacno, da se za konverziju mora kontaktirati prodavac. Ako ja kupujem preko Ebaya, kako da znam koliko ce mi naplatiti konverziju valute (ako iskljucim onu opciju da paypal vrsi konverziju)?