Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Obskurni wrote:Ali kako ne razumiješ da je to naše biranje nema nikakvog efekta jer je Bog znao šta ces ti izabrati i da vec unaprijed zna šta ce se desiti sa tobom ?
O tome je prica, nema rupe u sistemu gdje ce Bog zažmiriti ili pogriješiti.
Sveznanje.
On zna, a ja biram. Zna da ću griješiti svojom voljom. U tome je smisao Poslanika i Objava. Nakon njih imam mogućnost da to prihvatim ili odbijem ponuđeno.
ali ako je on svemoguc, zasto postoji opcija da ces ti grijesit? zasto postoji shejtan, zasto postoje iskusenja? znaci nelogicno je sve sto vi pricate
Zato sto nam je potreban ovaj zivot kao put za drugi zivot,to sve religije uce ,Bog insistira da covjek prihvati Boga i da sebe pripremi za onaj svijet,na vise mjesta se pominje i opominje da je ovaj svijet prolazan da je onaj bolji da ljudi misle i o tome da se pripreme duhovno da zele i vole i onaj svijet ne samo ovaj...
Jer da nema toga ,mogli smo svi u dzenet odmah ali onda ne bi bili ljudi vec meleci..
Druge religije imaju drugcija objasnjenja ali sustina je isti,ovo je prelaz,prolazni svijet....
cartman wrote:
ali ako je on svemoguc, zasto postoji opcija da ces ti grijesit? zasto postoji shejtan, zasto postoje iskusenja? znaci nelogicno je sve sto vi pricate
Najbolje da te onda programirao kao meleke bez slobodne volje i da činiš samo dobro, ali ne znam koliko bi se tebi to dopalo. Ja to ne bih volio da sam programiran. Volim što imam ovaj prostor za djelovanje kako ja hoću i na taj način razumom i srcem birati dobro.
pa ko je lud ovdje? ti biras nesto sto je unaprijed zapisano? poklapas sam sebe covjece.
nasa wrote:
Zato sto nam je potreban ovaj zivot kao put za drugi zivot,to sve religije uce ,Bog insistira da covjek prihvati Boga i da sebe pripremi za onaj svijet,na vise mjesta se pominje i opominje da je ovaj svijet prolazan da je onaj bolji da ljudi misle i o tome da se pripreme duhovno da zele i vole i onaj svijet ne samo ovaj...
Jer da nema toga ,mogli smo svi u dzenet odmah ali onda ne bi bili ljudi vec meleci..
Druge religije imaju drugcija objasnjenja ali sustina je isti,ovo je prelaz,prolazni svijet....
ali zasto bog insistira da ga covjek prihvati, ako nas je stvorio i ako je stvorio citav svemir, zar nije logicno da bi nas stvorio i da u startu svi vjerujemo u njega bez razmisljanja i od rodjenja?
cartman wrote:
pa ko je lud ovdje? ti biras nesto sto je unaprijed zapisano? poklapas sam sebe covjece.
Možda sam lud, ali budala nisam. Zapisano je zato što je viđeno da ću ja tako uraditi, ali to nije uticalo na moj izbor. Ti izgleda imaš problema sa shvatanjem Božijeg sveznanja i svemoći? Kada to riješiš možda i shvatiš.
cartman wrote:
Možda sam lud, ali budala nisam. Zapisano je zato što je viđeno da ću ja tako uraditi, ali to nije uticalo na moj izbor. Ti izgleda imaš problema sa shvatanjem Božijeg sveznanja i svemoći? Kada to riješiš možda i shvatiš.
shvatam boga jer shvatam sebe znaci, hoces da mi kazes da ti vjerujes u scenario gdje ti neko kaze da prvo zamislis neki broj u glavi, kazes ga naglas, i onda ti ta osoba kaze isti taj broj i ti prihvatis da je on znao da ces ti reci taj broj prije tebe
Zato sto je potrebna ta priprema, upoznavanje dobra i zla i opredjeljenje za dobro,svi to radimo i ako iskljucis Boga.Dijete upoznaje svijet i istovremeno dobro i zlo te vrlo rano pocne da pravi izbor da bi se pripremilo za samostalan kompleksniji zivot ...
Tako je vjerovatno i ovaj svijet u odnosu na onaj....
cartman wrote:
shvatam boga jer shvatam sebe znaci, hoces da mi kazes da ti vjerujes u scenario gdje ti neko kaze da prvo zamislis neki broj u glavi, kazes ga naglas, i onda ti ta osoba kaze isti taj broj i ti prihvatis da je on znao da ces ti reci taj broj prije tebe
Ako aludiraš na Boga da mi je 'šapnuo' broj onda si u startu napravio pogrešno poređenje. Ja biram broj, a On je znao i vidio šta ću izabrati bez 'šaptanja'. Zadrži se samo pet minuta na Božijem sveznanju prije nego napišeš sljedeći komentar.
cartman wrote:
Ako aludiraš na Boga da mi je 'šapnuo' broj onda si u startu napravio pogrešno poređenje. Ja biram broj, a On je znao i vidio šta ću izabrati bez 'šaptanja'. Zadrži se samo pet minuta na Božijem sveznanju prije nego napišeš sljedeći komentar.
hajmo lagano i postepeno, sa primjerom broja
bog zna sta ces ti na kraju izabrat
ti kao biras broj iako bog zna koji ce to broj biti
pa sta je svrha izbora, ako svemoguce bice uvijek zna sta ces ti izabrati? znaci nema potrebe za izborom. isto kao da citas knjigu koju si vec procitao, a pitas se sta ce se desit. nema smisla
nasa wrote:Zato sto je potrebna ta priprema, upoznavanje dobra i zla i opredjeljenje za dobro,svi to radimo i ako iskljucis Boga.Dijete upoznaje svijet i istovremeno dobro i zlo te vrlo rano pocne da pravi izbor da bi se pripremilo za samostalan kompleksniji zivot ...
kakvo crno upoznavanje dobra i zla? ti jesi dobro i zlo. sama si rekla da to radimo iako iskljucimo boga, pa sta je onda svrha boga ako to radimo i bez njega? i kako znas da je to sto mi percipiramo kao dobro, ustvari univerzalno dobro? kako ti mozes znat sta je dobro a sta je zlo? to su apstraktni pojmovi, izmisljeni od ljudi, bas kao i vrijeme
MyTao wrote:Nevjerovatno kako vjera drzi mnoge zarobljene... i protiv zdravog razuma su spremni ici... to je ono sto mene plasi...
Što se toliko brineš za nas? Treba da ti imponuje što si postigao prosvjetljenje. Nisu svi imali tu sreću.
Dr Press pise o funkcijama planina i izjavljuje da one igraju važnu ulogu u stabiliziranju zemljine kore. Profesor Siaveda kaže da se to još ne zna.
Kad bi vi naucili da tu svoju vjeru drzite izmedju svoja 4 zida onda nebi bilo problema... al historija nas je naucila sta je to vjera ustvari... zato se i plasim, za sebe i one koje volim...
Odlican primjer ti je Gorge W. Bush koji je kako kaze u svojoj knjigi, napao Irak da bi se rijesio nekih cudovista za koje Biblija tvrdi da postoje... ili sta vec, neznam... uglavnom Bog mu je "sapnuo" da napravi invaziju na Irak takvih primjera imas na hiljade.
Nigdje, al nigdje ne pise da je sve tacno preodredjeno, nas zivot, svaki detalj i sve, nigdje. Al zato pise da nam je Bog dao razum da razmisljamo i djelujemo. I imamo vjeru kao uputstvo i svoj izbor da se drzimo dobrog ili loseg i prema tome odgovoramo kad dodje vrijeme za to.Svi imamo izbor, i svi biramo svoj put.
cartman wrote:
pa sta je svrha izbora, ako svemoguce bice uvijek zna sta ces ti izabrati? znaci nema potrebe za izborom. isto kao da citas knjigu koju si vec procitao, a pitas se sta ce se desit. nema smisla
To je kao ono, gledas film kako se zenska svlaci... kad odjednom proleti voz ispred i nista se nevidi... a ti onda po 100 puta gledas isti film u nadi da voz zakasni
nasa wrote:Zato sto je potrebna ta priprema, upoznavanje dobra i zla i opredjeljenje za dobro,svi to radimo i ako iskljucis Boga.Dijete upoznaje svijet i istovremeno dobro i zlo te vrlo rano pocne da pravi izbor da bi se pripremilo za samostalan kompleksniji zivot ...
kakvo crno upoznavanje dobra i zla? ti jesi dobro i zlo. sama si rekla da to radimo iako iskljucimo boga, pa sta je onda svrha boga ako to radimo i bez njega? i kako znas da je to sto mi percipiramo kao dobro, ustvari univerzalno dobro? kako ti mozes znat sta je dobro a sta je zlo? to su apstraktni pojmovi, izmisljeni od ljudi, bas kao i vrijeme
Pa mislila sam radis i ti i ako ne vjerujes u Boga,a ja tu sposobnost pripisujem Bogu tako da nisu ni oni koji ne vjeruju nesposobni razaznati dobro i zlo,a o tome da je apstaktno...pa da pustimo sve iz zatvora jer im se sudilo upravo na osnovu "apstraktne" sposobnosti da razlikuju dobro i zlo
covjek1 wrote:Nigdje, al nigdje ne pise da je sve tacno preodredjeno, nas zivot, svaki detalj i sve, nigdje. Al zato pise da nam je Bog dao razum da razmisljamo i djelujemo. I imamo vjeru kao uputstvo i svoj izbor da se drzimo dobrog ili loseg i prema tome odgovoramo kad dodje vrijeme za to.Svi imamo izbor, i svi biramo svoj put.
Znaci Bog nije sveznajuci? jer nezna sta cu ja izabrati? :)
cartman wrote:
Ovo bi sada bilo ponavljanje od slova do slova onoga sinoć.
Ovaj svijet nam treba za intelektualno i moralno građenje koje ne bi stekli u džennetu da nam je znanje poklonjeno ili da smo programirani. U tom procesu mi biranjem se gradimo u loše ili dobro. Na Sudnjem danu ti ćeš tražiti pravedno suđenje. Bez slobodne volje apsolutna pravda nije moguća. Uz to, smisao ovog života je dosta širi samo od ovoga jer stečeno znanje i iskustvo daje težinu džennetu. Znamo odakle bolest, a odakle zdravlje?
MyTao wrote:
Kad bi vi naucili da tu svoju vjeru drzite izmedju svoja 4 zida onda nebi bilo problema... al historija nas je naucila sta je to vjera ustvari... zato se i plasim, za sebe i one koje volim...
Odlican primjer ti je Gorge W. Bush koji je kako kaze u svojoj knjigi, napao Irak da bi se rijesio nekih cudovista za koje Biblija tvrdi da postoje... ili sta vec, neznam... uglavnom Bog mu je "sapnuo" da napravi invaziju na Irak takvih primjera imas na hiljade.
Kad bi i ti naucio da drzis svoja vjerovanja u 4 zida. Sustina vjere je da te nauci da budes dobar covjek, za sebe i za drustvo i okolinu. To sto pogresno neki ljudi kontaju vjeru to nije stvar vjere.
covjek1 wrote:Nigdje, al nigdje ne pise da je sve tacno preodredjeno, nas zivot, svaki detalj i sve, nigdje. Al zato pise da nam je Bog dao razum da razmisljamo i djelujemo. I imamo vjeru kao uputstvo i svoj izbor da se drzimo dobrog ili loseg i prema tome odgovoramo kad dodje vrijeme za to.Svi imamo izbor, i svi biramo svoj put.
Znaci Bog nije sveznajuci? jer nezna sta cu ja izabrati? :)
Kompleksne su to stvari za tvoj mozak, a i za moj. Nego drzi se ti svojih vjerovanja ja cu svojih.
cartman wrote:
Ovo bi sada bilo ponavljanje od slova do slova onoga sinoć.
Ovaj svijet nam treba za intelektualno i moralno građenje koje ne bi stekli u džennetu da nam je znanje poklonjeno ili da smo programirani. U tom procesu mi biranjem se gradimo u loše ili dobro. Na Sudnjem danu ti ćeš tražiti pravedno suđenje. Bez slobodne volje apsolutna pravda nije moguća. Uz to, smisao ovog života je dosta širi samo od ovoga jer stečeno znanje i iskustvo daje težinu džennetu. Znamo odakle bolest, a odakle zdravlje?
Ali kakva je to slobodna volja ako se vec unaprijed zna sta ce se desit? po tvom, bog vec po tvom rodjenju zna sta ces ti uradit. nije bitno koji put ces uzet posto je to nebitno, bitno je sta ces uradit, a to se vec zna. znaci ti si osudjen automatski po svom rodjenju, i gdje je tu slobodna volja ?
cartman wrote:
Ali kakva je to slobodna volja ako se vec unaprijed zna sta ce se desit? po tvom, bog vec po tvom rodjenju zna sta ces ti uradit. nije bitno koji put ces uzet posto je to nebitno, bitno je sta ces uradit, a to se vec zna. znaci ti si osudjen automatski po svom rodjenju, i gdje je tu slobodna volja ?
E Boze, ako su ovo tvoji glasnogovornici, sto u tvoje ime i u ime samo jedne vjere, tupe na ovome forumu,,o Boze, oni koji se najvise pozivaju na tebe, na ovome jadnome svijetu, pa sta ti trebaju oni, zbog ega, ili ti nemas pojma ni o cemu, ti si samo lutka sa kojom se poigravaju tvoji obozavatelji
cartman wrote:
To nije istina.
pa onda ovdje j*be lud zbunjenog. vi ne znate o cemu pricate
cartman wrote:
To nije istina.
pa onda ovdje j*be lud zbunjenog. vi ne znate o cemu pricate
vatrogasac wrote:ali ako je on svemoguc, zasto postoji opcija da ces ti grijesit? zasto postoji shejtan, zasto postoje iskusenja? znaci nelogicno je sve sto vi pricate
Kakve veze ima bozije sveznanje i svemogucnost sa grijehom covjeka? Mislim, nelogicno je to sto ti pises, kolega ... U cemu bi bio fazon da zivimo bez grijeha? Rodio se, 70 godina prozivio i nakon svega preselio... Ovaj zivot sluzi borbi sa samim sobom, borbi da se iskreno izboris za svoju vjeru u njega.. Al, tema je bezze jer ce se naci mnogo vas koji ce traziti samo logiku i nista vise. Vjera u boga je nesto vise od logike..
Last edited by swanfilter on 21/12/2012 02:01, edited 1 time in total.
cartman wrote:
Da, On zna sve, ali meni treba da se gradim. Ne tjeraj me da se ponavljam na tvoja preformulisana pitanja. Nisi znao hodati, pričati, pisati, plivati....nisi znao mnogo toga niti si bio sposoban. Treba li ti to ili ne treba? Bacanje ljudi lavovima u areni je bila zabava, a ljudi su mislili da to tako treba. Ljudima je Bog u Knjigama zabranio ubijanje, ali se ljudi ubijaju. Čak ga ne slušaju i kada im naređuje. Traži od tebe da Ga uzvjeruješ, a ti nećeš. E, to sve ima svoje posljedice jer je stvar tvog ili mog izbora. Ne možeš sutra reći da za to nisi kriv jer te Bog pustio da sve to uradiš što je On znao. On je od nas tražio bolje, ali svi nisu prihvatili. Zašto? Nisu imali izbora zato što je On znao kakvi smo?
Luftwaffe wrote:Treba najprije shvatiti Božije određenje. Vjerovanje u Božije određenje je sigurno od svih 6 imanskih šarta najteže za shvatiti i prihvatiti, jer se radi o čistoj apstrakciji koja je onima koji su naučili na jednostavna i materijalno dokaziva objašnjenja, teško za prihvatiti. Dakle to je pravi ispit vjere, zato me i ne čudi što je neki lik ranije spomenuo kako je zbog ovog izašao iz vjere, mada naravno nikad nije ni bio stabilan u vjeri jer se nespreman uhvatio u koštac sa ovim pitanjem. Ali s druge strane svi koji slijede logiku, shvatiće da je Božije određenje u stvari pokazatelj Božijeg savršenstva, i bez toga bi onda teorija ,,slučajnosti,, bila u opciji, a koja opet, logički gledano ne može biti prihvaćena od strane zdravog razuma, jer se tu onda radi o beskonačnim matematičkim mogućnostima koje bi se trebalo nasumično dešavati sa redom ili bez reda, a u stvari se uvijek sve dešava po savršenom proračunu i redu.
Božije određenje je u stvari Božije znanje o tome šta će se desiti. To znači da čovjek nije nužno osuđen na slijed događaja, bez vlastitog učešća, jer čovjek nikako ne može znati ni jedan trenutak unaprijed, i to je ono što ga čini odgovornim. Pitanje se postavlja sa vremenske distance kada je određena situacija već prošlo vrijeme. Dakle čovjek, ako npr. ukrade, pita se zašto ću biti kažnjen ako mi je to bilo određeno, ali tek nakon što je već ukrao. Prije toga još ima mogućnost da sam izabere šta će uraditi, a to što Bog zna šta će on uraditi njemu još uvijek ne znači ništa jer može da bira. Dakle čovjek ne bi bio odgovoran da mu Bog nije dao dvije stvari: Pprva je razum i samim tim slobodna volja a drugo je Objava koja mu ukazuje kako je bolje da postupi.
Na kraju krajeva čovjek prije nekog čina ima i opciju dove koja može promijeniti sudbinu a koje sam čovjek nije svjestan. Zato se preporučuje svima koji s teškoćom ovo razumijevaju da se toga klone jer mogu izabrati i ateizam a tu je teško vratiti se natad.