Iskreno slabo,na pocetku su govorili bice zajebano jukini su tu,posle vikicevi,onda laste... izmisljao narod... obavjestajci naravno samo sokolili,kao nije puno tvrdo moze se... vidim da ovde ima par ljudi koji su bili otprilike gdje i ja i postovanje za njih jer znaju kako je bilo...uzmi dvije kuce izgubi jednu i obrnuto... isto ko da se igramo... steta samo omladine ...felsh wrote:alexej jeste li imali informacije koje su jedinice ispred vas i ako ti nije problem prema kojima ste imali najvise respekta?
Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
-
alexei77
#276 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
-
felsh
#277 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
ma ok su momci ovi sto pisu ovdje al cim pocne oko politike jbg znas raspadne se tema,svaka strana plane.
Kriv si jesi nisi i cao djaci znas i sam.
To si upravu sta je zivota dole ostalo Boga pitaj.
A imali ste oklopa finog dole a i jest za oklopa teren,dokle bi isli da ste mogli dalje probijati ne vjerujem da je lokalna akcija bila?
Kriv si jesi nisi i cao djaci znas i sam.
To si upravu sta je zivota dole ostalo Boga pitaj.
A imali ste oklopa finog dole a i jest za oklopa teren,dokle bi isli da ste mogli dalje probijati ne vjerujem da je lokalna akcija bila?
-
felsh
#278 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
alexej
predpostavljam da ti je na azicima gusto bilo ako si bio?!
predpostavljam da ti je na azicima gusto bilo ako si bio?!
- Sta ti bi?
#279 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
U pravu si za livade ali nakon vaseg zauzimanja Vidica kuca iz pravca LAMBADE i Carapare, kod nas je bilo totalno rasulo, cudi me da ti vasi nisu to skontali. Pogotovo kad su nasi pametnjakovici naredili da se popale kuce, sto je bio znak da smo mi odustali od daljnje odbrane Azica. Mogli ste kako ste htjeli usetati se tu noc i pola sljedeceg dana ( tada ziva roba nije bilo preko pruge), jer poslije nekih desetak dana tarapane, bili smo na izmaku snage a pomoci ni na mapi. Pali smo bili pravo a nije ni bilo komande. Totalna konfuzija.alexei77 wrote:A to za Azice... Pa probavalo se i dalje ali sve slabo...Mislim da nije bio neki veliki interes... Ako si bio na tom podrucju znas kakav je teren tamo i koliko je livada i cistina...Sta ti bi? wrote:To alexei:
Cudo ne istrajaste do kraja u Azicima Feb 93? Jel to zbog nasih protuokopa ili je bilo nesto drugo?
Nisam se ja tu puno pitao,gdje posalju ja idem...
- Sta ti bi?
#280 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Generacijo, popusismo ga mi momackialexei77 wrote:ako te bas interesuje 7.7.1972godSta ti bi? wrote:Gledam nesto ovaj nick (alexei77), da ti nisi bio mozda premlad za Otesa
-
PM72
#281 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Mašala...okupila se generacija...nazdravlje!
Nego,Aleksej,ova tvoja rečenica mi se ne sviđa:Mi realno smo imali malo vise oklopa i artiljerije...
Prije svega,nije REALNO niti ste imali MALO više oklopa i artiljerije. To MAL0 više izgleda otprilike u odnosu tenkova 5:0 ,oklopnih transportera 5:0,Prage 2 ili 3 :0 a artiljerija...
smiješno.Ako smo mi imali par minobacača na Stupu sa dvadeset granata vi ste ih imali bar 30 oko Otesa.Da sad ne nabrajam tačne lokacije vaše artiljerije.Topovi i haubice...niđe veze,tu je odnos 30:0..
Znači,u tvojoj rečenici nema nimalo REALNOSTI.A to što si vidio desetak naših AP ili Heklera je ono što je stajalo po rovovima a četvorica se smjenjivala na jednoj pušci.Bilo je naših linija na kojima su bile lovačke puške,tandžare M48...na početku rata ko god je imao zastavinu AP ili je bio Vikićevac ili neka golema fora a kad sam privi put vidio sijač
ma ne bih se sad toliko čudio Tomahavk raketi da me odvedu na nosač aviona...
Nego,Aleksej,ova tvoja rečenica mi se ne sviđa:Mi realno smo imali malo vise oklopa i artiljerije...
Prije svega,nije REALNO niti ste imali MALO više oklopa i artiljerije. To MAL0 više izgleda otprilike u odnosu tenkova 5:0 ,oklopnih transportera 5:0,Prage 2 ili 3 :0 a artiljerija...
Znači,u tvojoj rečenici nema nimalo REALNOSTI.A to što si vidio desetak naših AP ili Heklera je ono što je stajalo po rovovima a četvorica se smjenjivala na jednoj pušci.Bilo je naših linija na kojima su bile lovačke puške,tandžare M48...na početku rata ko god je imao zastavinu AP ili je bio Vikićevac ili neka golema fora a kad sam privi put vidio sijač
-
flag
#282 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Al' smo se mi "družili"...alexei77 wrote:Ako nekoga interesuje iskreni ali bas iskreni razgovor odesavanjima azici,cenex,dobrinjska,nikole kolumbica,nedzarici neka se javi...Bez prepucavanja cisto da shvatimo malo detljnije... Govorim u svoje ime jer sam bio u zizi desavanja od do...
Moj Džeki... ne budi smiješan - pokaži mi samo jedan krater iz '92-ge od tog famoznog VBR-a, ja ću pojesti i taj tvoj VBR zajedno sa bk-om i posadom, ne provaljuj Boga ti. Ako ćemo pisati ... daj da pišemo bez uljepšavanja, nema potrebe, puno godina je prošlo da sada nepotrebno šminkamo priču.Džek wrote:"Ravnanja" nije bilo ali manjih granatiranja Ilidže i okolnih sela pod kontrolom VRS jeste.Pamtim vrlo dobro i dejstvo vbr-a sa Igmana početkom decembra 1992.
U tvojoj zgradi je navodno bio radio Srna - ulaz sa one strane gdje je sada bus stajalište. Više o tome može reći Alexei. Na onoj strani gdje je danas pošta, tu je drugi dan borbi bio postavljen sijač, negdje u zoru zamijenila ga je Praga, a na balkon lijevo od pošte u potkrovlju (zadnji sprat) prešao je ovaj sijač (ili neki drugi) sjećam se da smo se čudili kako su već gore na balkonu bili utvrđeni vrećama sa pijeskom. Praga je zatvorila prolaz između one dvije zgrade pored tvoje zgrade i kontrolisala međuprostor sve do "čarapare" - tada nije bilo onih soc. zgrada.Locker wrote:Doselio sam se na Otes prije nekih 5-6 godina i moram vam reci da mi je ovo jedna od zanimljivijih tema na forumu.
Zivim u zgradi za koju sam od komsija cuo da je od strane Srba bila "prepravljena" u zgradu nekakve telelvizije. To je zgrada ispred koje je napravljeno ovaj novi teren za fudbal. Navodno je i nekakav PAM ili PAT postavljen u zgradu preko puta, iznad sadasnje poste na Otesu...
Vidiš, ja nisam znao da ste ušli iz Pejtona - ovo sam od tebe prvi put čuo! Stoga bih te zamolio da mi kažešalexei77 wrote: Jedinicu si pogodio,ali to sada i vrapci na grani znaju koja je jedinica kuda usla... ispod nasipa prema obali zeljeznice 4grupe po 3 covjeka medju kojima i ja smo dosli do onog grmlja koje je bilo otprilike naspram kraja lijevog kraka te zgrade sto vi zovete viktorija,tu je sad neko drvece... to nije bilo tada... mi smo ustvari tu bili istureni kao glineni golubovi jer da ste tada imali malo vise hrabrosti,pobili bi nas ko zeceve... ako si bio tu kad je pocela art.priprema za napad sjecas se da su prvo pale 2 granate po nasipu... tu smo imali 1 ranjenog... sami sebe jbg... iz osijeka su drugi isli ... nisam bio tamo... kakav obavjestajni podatak...ma cista sreca i po meni kukavicluk nekih vasih pojedinaca... ispalo je kako je ispalo ali da znas to uopste nije bio prioritetni put probijanja linija a ispao je...
gdje i kako ste spojili sa vašima koji su krenuli iz Osjeka, zašto vaš komandir bira (ili ko vas već vodi) opciju zaobilaska bliže zgrade Viktorije i izlaže cijelu akciju riziku da propadne, vodi vas do udaljenije i skoro na brisanom prostoru zgrade. Izbor će se kasnije pokazati savršenim. Naravno, nemam razloga da ti ne vjerujem. Ali još uvijek mi par stvari nije jasno, a volio bih da mi pojasniš.
Da probamo rekonstruisati događaje iz prvih par sati... Na toj strani imali smo tri bunkera i osmatračnicu u potkrovlju Viktorije (na slici koju sam postavio jasno se vidi da je zgrada u obliku latiničnog slova V, zato je Viktorija- nikakav crni victory) Ako pretpostavimo da su svi ovi naši recimo spavali... Vi prolazite pored prve zgrade (u kojoj je još bilo civila koji su čuvali stanovi, istina, samo na strani koja gleda na sadašnju benzisku pumpu)... ne ulazite u nju, a logično bi bilo da tražite siguran zaklon i odmah uspostavljate zaštitu po krilima, ne, vi pretčavate 100-tinjak metara parkinga, nepotrebno se izlažete opasnosti i riziku da budete (kako već rekoh) otkriveni, a da niste utvrdili položaje. Dalje, ulazite u zgradu u kojoj nema apsolutno žive duše, ne rizikujete da će biti rokanja prsa u prsa - nikog nema u zgradi... Penjete se na treći i čevrti sprat i izlazite na prozore koji gledaju prema željezničkoj zgradi, tj. prema centru Otesa (opet vas sreća prati i birate savršen pogled na idilu Otesa
Iz moje perspektive to je ovako bilo, moguće je da ste imali sreće da sve to prođete - ali moraš priznati da nema logike da zaobiđete prvu zgradu (Viktorija) koja je prvi izbor - ali je puna civila jbg. samo bi vam smetali, da ih pobijete... puno vremena bi vam oduzelo pa onda da čistite stanove... to ne ide. Sigurnije je bilo malo više rizikovati na brisanom prostoru i ući u praznu, čvrstu i gotovo kasnije neosvojivu zgradu. Pa bolan odakle vam onoliko municije i ručnih bombi, znaš i sam koliko diverzant nosi sa sobom, vi ste izgleda imali za jedan pojačan bataljon mts-a
Ako sam nešto fulio - žao mi je, ipak je prošlo puno godina. Vjerovatno sam ponešto i zaboravio, mada mislim da nisam - puno ružnih sjećanja je. I ponavljam, iz mog ugla ovako je bilo. Bilo bi mi drago da čujem tvoje viđenje tog prvog decembra. Vjerovatno se nećemo u većini stvari složiti, ipak da pokušamo to razjasniti.
Nemam pojma kako se zvala ta jedinica, znam samo da su bili mještani.stupljanin wrote:[
evo i mene ,molim te prijatelju , kazes da su prvo upali u Viktoriju ,mozes li mi reci koja je jedinica tu drzala liniju ?
drugo ,vidim da si ranjen na hladnjači , stvarno je bilo hrabo gore se popeti i boraviti , ja sam se samo jednom popeo gore da malo zentam , tad je bila ekipa sa onim pamovim snajperom ,da nisi ti bio od tih ?
Na hladnjači su stalno bili artiljerijski osmatrači, e njima treba se diviti na hrabrosti, ako se dobro sjećam smjena im je bila po tri dana - valjda im bilo mrsko silaziti
Ne pretjerujalexei77 wrote:Mi realno smo imali malo vise oklopa i artiljerije... Ali za pjesadijsko naoruzanje ne vjerujem...Kad smo isli u proboj na dobrinjsku u septembru 92, sve sto smo vidjeli naoruzanja kod vasih je bio AP i H&K MP5,nijedne PAP ili nesto losije,toliko o tome...
Bilo je još nekih.taxidriver wrote:Da, bili su POG iz sastava specijalne .Silvester071 wrote: Jedno pitanje za nase borce, jesu li bili prisutni u momentu napada/pada Otesa i pripadnici specijalne jedinice MUP-a RBiH?
-
Džek
#283 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Džeki ti je baboflag wrote:
Moj Džeki... ne budi smiješan - pokaži mi samo jedan krater iz '92-ge od tog famoznog VBR-a, ja ću pojesti i taj tvoj VBR zajedno sa bk-om i posadom, ne provaljuj Boga ti. Ako ćemo pisati ... daj da pišemo bez uljepšavanja, nema potrebe, puno godina je prošlo da sada nepotrebno šminkamo priču.
- Dozer
#284 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Da se prikopcam...
@TaxiDriver -
. Jel' ti laknulo? 
@Alexei
Par pitanja:
- Ako si bio u Azicima, a i ako nisi trebao bi to znati, zanima me da li ti je poznat slucaj kada smo vam sa 3 minobacacke 60-ke presreli jutarnju smjenu na potezu skola - pa lijevo u pravcu Otesa, iza kuca? Cini mi se da je to bilo nekad krajem decembra '92 ili pocetkom januara '93... Upratili smo da se cijeli vod mijenja nekad pred zoru, oko 6h, i to tako da svi izadju i u koloni napustaju liniju, a druga kolona ulazi. Na pasivu se bas nije moglo lijepo prebrojati, ali cinilo mi se da je tu bilo 50-60 ljudi ukupno. Dogovorene su tri 60-ke, jedna na pocetak, jedna u sredinu i jedna na kraj kolone, tacno u momentu kada bude smjenjivanje i mimohod. Prva je podbacila i oplela na livadu ispred kuca, druga je pala vrlo blizu, a treca je pogodila gdje je i trebala. Culi smo tad i dreku i jauke i svasta nesto, ali zanima me imas li vise detalja o pogodjenima tada?
- Jedan sitni detalj. Tada, u tom periodu dec 92-jan 93, jedno jutro sam gledao nekog vaseg kako vodi nekog civila na livadu. Puska tom vasem je bila na ledjima, a bukvalno su hodali cistinom, lijevo od kuca (na mojoj slici je to negdje oko lijevog gornjeg coska onog crnog kvadrata), a civil je hodao ispred njega, onako pokunjeno, oborene glave... Na sred livade su stali, civil je nesto prckao po nekakvoj rupi, ovaj ga nadzirao, a onda su se lagano vratili u kuce. Trajalo je to dobrih 5-6 minuta. Ako ti je poznata scena, i ako znas o kome se radi, i naravno ako je ziv, samo mu prenesi da ga je taj civil spasio tog jutra
- Zanima me i iskren odgovor po pitanju vasih ranjenih i poginulih za ona 2 i po dana i 3 noci u Azicima, u februaru '93. Sjecam se da su prvi dan i po tu bile maskirne uniforme, pa drugi dan su se pojavile i neke crne uniforme, a treci dan, nakon sto smo se mi izvukli iz Karitasa i Carapare u one kuce iza, na vasoj strani su civili bili uvodjeni u linije, u farmerkama i jaknama i samo sa AP i RAP-om.
@TaxiDriver -
@Alexei
Par pitanja:
- Ako si bio u Azicima, a i ako nisi trebao bi to znati, zanima me da li ti je poznat slucaj kada smo vam sa 3 minobacacke 60-ke presreli jutarnju smjenu na potezu skola - pa lijevo u pravcu Otesa, iza kuca? Cini mi se da je to bilo nekad krajem decembra '92 ili pocetkom januara '93... Upratili smo da se cijeli vod mijenja nekad pred zoru, oko 6h, i to tako da svi izadju i u koloni napustaju liniju, a druga kolona ulazi. Na pasivu se bas nije moglo lijepo prebrojati, ali cinilo mi se da je tu bilo 50-60 ljudi ukupno. Dogovorene su tri 60-ke, jedna na pocetak, jedna u sredinu i jedna na kraj kolone, tacno u momentu kada bude smjenjivanje i mimohod. Prva je podbacila i oplela na livadu ispred kuca, druga je pala vrlo blizu, a treca je pogodila gdje je i trebala. Culi smo tad i dreku i jauke i svasta nesto, ali zanima me imas li vise detalja o pogodjenima tada?
- Jedan sitni detalj. Tada, u tom periodu dec 92-jan 93, jedno jutro sam gledao nekog vaseg kako vodi nekog civila na livadu. Puska tom vasem je bila na ledjima, a bukvalno su hodali cistinom, lijevo od kuca (na mojoj slici je to negdje oko lijevog gornjeg coska onog crnog kvadrata), a civil je hodao ispred njega, onako pokunjeno, oborene glave... Na sred livade su stali, civil je nesto prckao po nekakvoj rupi, ovaj ga nadzirao, a onda su se lagano vratili u kuce. Trajalo je to dobrih 5-6 minuta. Ako ti je poznata scena, i ako znas o kome se radi, i naravno ako je ziv, samo mu prenesi da ga je taj civil spasio tog jutra
- Zanima me i iskren odgovor po pitanju vasih ranjenih i poginulih za ona 2 i po dana i 3 noci u Azicima, u februaru '93. Sjecam se da su prvi dan i po tu bile maskirne uniforme, pa drugi dan su se pojavile i neke crne uniforme, a treci dan, nakon sto smo se mi izvukli iz Karitasa i Carapare u one kuce iza, na vasoj strani su civili bili uvodjeni u linije, u farmerkama i jaknama i samo sa AP i RAP-om.
-
fixer
#285 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Isao sam u 6. osnovnu skolu na Ilidzi nakon rata. Sta smo tad svrljali po tim rovovima. Okolo sve bilo manje vise minirano prvih godina, ali su kasnije vec cistili. Nema sta se tu nije moglo sve naci. 
-
PM72
#286 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ovo postaje sve zanimljivije! Bravo momci.
Flag,
Zamolio bih te za detaljniji opis mogućnosti zarobljavanja njihovog komadanta Borovine.Ovo te pitam jer pišu kako je on poginuo "vraćajući neprijateljsku bombu" a po svemu sudeći to bi mogla biti vaša bomba.
Imao bih pitanje i za bivše neprijatelje.Šta je bilo sa tijelima Jukinih momaka koji su stradali u tranšeju kod spomenika? Preživjeli svjedok mi je pričao kako se vaš tenk okrenuo na tranšeju punom mrtvih tijela a stradali su kad se neki od vaših popeo na kuću i sa nje ispalio osu ili RB pravo među te momke.Prije toga su uspjeli srediti pragu...
Flag,
Zamolio bih te za detaljniji opis mogućnosti zarobljavanja njihovog komadanta Borovine.Ovo te pitam jer pišu kako je on poginuo "vraćajući neprijateljsku bombu" a po svemu sudeći to bi mogla biti vaša bomba.
Imao bih pitanje i za bivše neprijatelje.Šta je bilo sa tijelima Jukinih momaka koji su stradali u tranšeju kod spomenika? Preživjeli svjedok mi je pričao kako se vaš tenk okrenuo na tranšeju punom mrtvih tijela a stradali su kad se neki od vaših popeo na kuću i sa nje ispalio osu ili RB pravo među te momke.Prije toga su uspjeli srediti pragu...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#287 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
mene interesuje šta znate o Adolfu, nijemcu koji je poginuo na Stupu, ukoliko ne izlazi iz okvira teme, naravno. mislim da ga je pospanko pominjao, ili čak ponor (
)
plaćenik (mada čisto sumnjam), neko željan avanture, ostao silom prilika...?
-
sokodjagode
#288 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
pozdrav svima! zanimljiva je tema...
sada jedna ulica u azićima nosi ime krešimira zelića, pa me interesuje kojom zaslugom i ko je on bio. predpostavljam da ima veze sa ratnim dešavanjima...
sada jedna ulica u azićima nosi ime krešimira zelića, pa me interesuje kojom zaslugom i ko je on bio. predpostavljam da ima veze sa ratnim dešavanjima...
- Sta ti bi?
#289 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Sretao sam ga cesto po Stupskom brdu. Nije bio placenik (ja takvih ne vidjeh ako izuzmemo ove nase "elitne iz ABIH" sto su za pare nazovi odradjivali neke akcije). Covjek je bio rodoljub/avanturista pravi, potrefilo ga ovdje i on uzeo snajper pa u borbu. Mislim cak da je bio ozenjen ovdje prije rata. Onako, bio je pozitivan lik mada je bila jezicka barijera izmedju nas, ali cuj Svabo sa nama, pa smo ga salijetali a on onako skroman. Vecinom bi optiku u ruke i sam sa krova na krov. Prilicno uspjesno, kako su pricaliChmoljo wrote:mene interesuje šta znate o Adolfu, nijemcu koji je poginuo na Stupu, ukoliko ne izlazi iz okvira teme, naravno. mislim da ga je pospanko pominjao, ili čak ponor ()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#290 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
ja sam čuo verziju u kojoj ga je praga ubila, nakon što je skinuo par četalja. plaćenik sam naveo onako, znam da nam ljudi sigurno nije trebalo... osim vojno školovanih. a i to bi se prevazišlo sa malo više MTS-a.
uglavnom, hvala vam što ne moram rokati banane po temi. nastavite ovako.
uglavnom, hvala vam što ne moram rokati banane po temi. nastavite ovako.
-
PM72
#291 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ja ga se sjećam onako kao kroz maglu,bio je plav i imao je brkove a nosio je nekakvu šarenu uniformu njemačke vojske.Vojska ga je voljela jer su osjetili na njemu da je bio iskren,hranio se kao i sva ostala vojska a sjećam se da je u par navrata obradovao svoje saborce hranom koje je dobijao na punktu kod Stupske petlje od svojih sunarodnika iz UNHCR-a i kojekakvih humanitarnih i tv kuća.Pušku mu nisam nikad vidio niti se kofrčio po liniji a znam da smo i mi komentarisali -eno onog švabe pa smo onda namišljali šta bi mi radili da smo na njegovom mjestu.Uglavnom,svima nam je bila zajednička misao da ne bi napustili udobnost Njemačke da bi jeli nemastan i neslan kupus i frtalj Ikara,spavati u razvaljenim kućama na "konjskim" dekama i čekati sljedovanje cigara i gledati svaki dan kako ćeš glavu zijaniti u gradu u kojem 70% vojnosposobnih gleda kako da izbjegne liniju.Koliko se ja sjećam,njega je ubio tenk (možda i praga) negdje oko "Zizine" kuće,možda na onoj kući gdje su bile časne sestre,ne znam sa sigurnošću ali se sjećam koliko je vojska bila tužna.Jedna ulica na Stupu nosi ime Fridriha Adolfa.Slava mu!
A moderator je car.Ne bi ga mjenjali ni za šta.
-
riko-ga
#292 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Mali off izvinjavam se.Evo prije par dana nosim neku dostavu u ovu ulicu i kontam po kome je dobila ime.Drago mi je sto sam saznao.Slava mu.............PM72 wrote:Ja ga se sjećam onako kao kroz maglu,bio je plav i imao je brkove a nosio je nekakvu šarenu uniformu njemačke vojske.Vojska ga je voljela jer su osjetili na njemu da je bio iskren,hranio se kao i sva ostala vojska a sjećam se da je u par navrata obradovao svoje saborce hranom koje je dobijao na punktu kod Stupske petlje od svojih sunarodnika iz UNHCR-a i kojekakvih humanitarnih i tv kuća.Pušku mu nisam nikad vidio niti se kofrčio po liniji a znam da smo i mi komentarisali -eno onog švabe pa smo onda namišljali šta bi mi radili da smo na njegovom mjestu.Uglavnom,svima nam je bila zajednička misao da ne bi napustili udobnost Njemačke da bi jeli nemastan i neslan kupus i frtalj Ikara,spavati u razvaljenim kućama na "konjskim" dekama i čekati sljedovanje cigara i gledati svaki dan kako ćeš glavu zijaniti u gradu u kojem 70% vojnosposobnih gleda kako da izbjegne liniju.Koliko se ja sjećam,njega je ubio tenk (možda i praga) negdje oko "Zizine" kuće,možda na onoj kući gdje su bile časne sestre,ne znam sa sigurnošću ali se sjećam koliko je vojska bila tužna.Jedna ulica na Stupu nosi ime Fridriha Adolfa.Slava mu!
-
felsh
#293 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
ccc kako mali prostor ,kako malo vremena,kako mnogo prica i koliko tragedije ! 
-
felsh
#294 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
flag
ti i dozer pocnite knjigu pisati zajedno a kad se obogatite sjetite se ko vam je savjet za to dao
Svaka cast.
Otes koliko se sjecam su preimenovali u ratu u zoranovo po zoranu borovini tom sto je uhvatio kasikaru ali svoju.Bacio je on ali je lik vratio pa u pkusaju vracanja ponovnog ista draufnula.
ti i dozer pocnite knjigu pisati zajedno a kad se obogatite sjetite se ko vam je savjet za to dao
Svaka cast.
Otes koliko se sjecam su preimenovali u ratu u zoranovo po zoranu borovini tom sto je uhvatio kasikaru ali svoju.Bacio je on ali je lik vratio pa u pkusaju vracanja ponovnog ista draufnula.
-
alexei77
#295 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Vidiš, ja nisam znao da ste ušli iz Pejtona - ovo sam od tebe prvi put čuo! Stoga bih te zamolio da mi kažeš
gdje i kako ste spojili sa vašima koji su krenuli iz Osjeka, zašto vaš komandir bira (ili ko vas već vodi) opciju zaobilaska bliže zgrade Viktorije i izlaže cijelu akciju riziku da propadne, vodi vas do udaljenije i skoro na brisanom prostoru zgrade. Izbor će se kasnije pokazati savršenim. Naravno, nemam razloga da ti ne vjerujem. Ali još uvijek mi par stvari nije jasno, a volio bih da mi pojasniš.
Rekao sam ti vec da smo mi tu bili ustvari zavaljeni i da smo trebali popusiti ali na srecu pa nismo...
Kao prvo osmatracnicu ste mozda imali ali da je bilo ko bi na njoj vidio bi na s ko na dlanu iako smo se poceli spremati vec po mraku mislim da je pola 4 bio dogovor... Za tri bunkera u lijevom kraku mislim da su bila dva i to sam znas kakvi su bili,ako su to bunkeri e jbg... U prvom ulazu s lijeve strane nije bio niko i to garantujem glavom svojom... Mi smo usli ali nikakvi snajperi nisu bili na 4 spratu... jeste bio jedan a posle jos jedan ali tek kada su dosli ovi iz pravca osijeka.Da probamo rekonstruisati događaje iz prvih par sati... Na toj strani imali smo tri bunkera i osmatračnicu u potkrovlju Viktorije (na slici koju sam postavio jasno se vidi da je zgrada u obliku latiničnog slova V, zato je Viktorija- nikakav crni victory) Ako pretpostavimo da su svi ovi naši recimo spavali... Vi prolazite pored prve zgrade (u kojoj je još bilo civila koji su čuvali stanovi, istina, samo na strani koja gleda na sadašnju benzisku pumpu)... ne ulazite u nju, a logično bi bilo da tražite siguran zaklon i odmah uspostavljate zaštitu po krilima, ne, vi pretčavate 100-tinjak metara parkinga, nepotrebno se izlažete opasnosti i riziku da budete (kako već rekoh) otkriveni, a da niste utvrdili položaje. Dalje, ulazite u zgradu u kojoj nema apsolutno žive duše, ne rizikujete da će biti rokanja prsa u prsa - nikog nema u zgradi... Penjete se na treći i čevrti sprat i izlazite na prozore koji gledaju prema željezničkoj zgradi, tj. prema centru Otesa (opet vas sreća prati i birate savršen pogled na idilu Otesa)... Sa samo jednim sijačem zatvarate sva tri moguća pravca kojim vam možemo prići... Dva snajpera na četvrtom spratu (ako se dobro sjećam) štite sijač ispod, plus sa prozora filujete tranšeu ispod vas (kojom smo jedino mogli koliko-toliko bezbjedno prići)
A onda slijedi kanonada ručnih bombi koje jednostavno nam na glavu bacate (mogli ste komotno i saksijama nas gađati). Mi se povlačimo i pokušavamo pored današnjeg autoputa doći do podvožnjaka i ispod prve zgrade doći vama iza leđa. Kada smo došli do prve zgrade - do "špica" koji gleda na podvožnjak.... majko moja... mislim jedino da niste iz zemlje pucali na nas. Iz Laste (bicikla), iz Pejtona, tamo gdje je danas OBI, Osjek... Nevjerovatno dobro sihronizovana paljba!!! Slučajnost??? Pri tom onaj bunker ispod Laste nikako nas nije mogao vidjeti - znači, vatra je navođena! Nekako smo krenuli naprijed... tamo novo iznenađenje, već ste utvrdili ulaz u malu Viktoriju!!!
Koliko se ja sjecam vi niste isli ispod zgrade nego kroz zgradu...
Te dvije prve granate koje spominješ... Ma koje dvije prve Boga ti? Valjda hoćeš reći prve dvije stotine!!! Pa i sam znaš kako je to izgledalo!
Art.priprema je krenula veoma rano i bilo ih je puno ali prije nego sto smo mi krenuli,mislio sam da se sjecas,prestalo je sve na minut jer je bio dogovor da gadjaju cistinu i prve zgrade sa po 2 komada. Odmah su podbacili jbg..[/quote]
Iskreno detalje ne znam ali volio bih saznati...Druze u onoj gunguli se ne zna koga stavlja u ciju a ne da pratim ostale grupe...Čekali smo vas u nedovršenim prostorijama onog fudbalskog kluba - preko puta današnje konobe u bijeloj zgradi. I znaš li kako vam je zijanio komandant? Znaš li koliko je falilo da bude zarobljen??? Toliko o kukavičluku i hrabrosti!
Sve mi mozes reci i o svemu mozemo diskutovati ali o onome sto sam licno vidio necu raspravljati...Ne pretjerujHeckler & koch je jedino imala (nešto malo iz Krtelja) specijalna i par manekena po čaršiji, Slabo si onda gledao, upravo tamo je bilo tandžara koliko hoćeš, koje su svakako spore ali odlične puške.
-
alexei77
#296 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Koliko ja znam fridrich adolf nije bio placenik nego avanturista ili ti budala...Chmoljo wrote:mene interesuje šta znate o Adolfu, nijemcu koji je poginuo na Stupu, ukoliko ne izlazi iz okvira teme, naravno. mislim da ga je pospanko pominjao, ili čak ponor ()
Mi gledali da spasavamo svoje glave a on lafo patriota iz danke deutschland dosao...
Bio je dobar snajperista,trudio se ...
Poginuo koliko znam od prage...
Tako sa cuo preko veze...
-
alexei77
#297 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Da tu je najvise i radio u dobrinjskoj i mislim da je u kuci pored bivse zizine poginuo...PM72 wrote:Koliko se ja sjećam,njega je ubio tenk (možda i praga) negdje oko "Zizine" kuće,možda na onoj kući gdje su bile časne sestre,ne znam sa sigurnošću ali se sjećam koliko je vojska bila tužna.Jedna ulica na Stupu nosi ime Fridriha Adolfa.
-
radio_sa
#298 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
http://www.apnewsarchive.com/1993/Germa ... e4bb5d2bc0
"SARAJEVO, BOSNIA-HERZEGOVINA SARAJEVO, Bosnia-Herzegovina (AP) _ A month ago, Friedrich Adolf was the superintendent of a building in Germany where refugees from Bosnia lived. Now he's a sniper, shooting at Serbs in the hills above Sarajevo.
''I was upset because no one was doing anything concrete about the situation,'' Adolf said. ''One morning I just woke up, packed my things and I went.'' "
Slava mu !
"SARAJEVO, BOSNIA-HERZEGOVINA SARAJEVO, Bosnia-Herzegovina (AP) _ A month ago, Friedrich Adolf was the superintendent of a building in Germany where refugees from Bosnia lived. Now he's a sniper, shooting at Serbs in the hills above Sarajevo.
''I was upset because no one was doing anything concrete about the situation,'' Adolf said. ''One morning I just woke up, packed my things and I went.'' "
Slava mu !
-
PM72
#299 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Alexei,alexei77 wrote:Koliko ja znam fridrich adolf nije bio placenik nego avanturista ili ti budala...Chmoljo wrote:mene interesuje šta znate o Adolfu, nijemcu koji je poginuo na Stupu, ukoliko ne izlazi iz okvira teme, naravno. mislim da ga je pospanko pominjao, ili čak ponor ()
Mi gledali da spasavamo svoje glave a on lafo patriota iz danke deutschland dosao...
Bio je dobar snajperista,trudio se ...
Poginuo koliko znam od prage...
Tako sa cuo preko veze...
Jesu li,po tvom mišljenju,i oni rusi ukopani po Miljevićima budale i avanturisti? Oni su uredno primali naknade vlade tzv.RS a Fridrih djelio vojničke cigare sa suborcima jer nije imao šta drugo.
Pokojni Adolf nije mogao biti patriota jer nije rođen ovdje nego je čovjek gledao našu patnju i došao da pomogne.On nije gađao sijačem sa Trebevića kao onaj "pjesnik" Limonov nego je bio obični vojnik na liniji u Kasindolskoj a tamo nije mogao ubiti civila nego samo vojnika.Ja sam dosta vremena proveo po razvaljenim kućama oko kasindolske i sjećam se da su mi oči ispadale ne bih li vidio kog vojnika da ga sastavim.Ondje nije bilo ni pasa,ni mačaka - ma nije bilo ni vrana,samo nekakvo šiblje,oboreno drveće i srušene kuće.Bio sam i na vrhu one velike kuće gdje su bile časne sestre a na njoj je bio naš bunker i PAM,molio sam Boga da mi neko naleti sa druge strane pa da isprobam taj famozni PAM koji je imao samo kutiju metaka od 100 komada...nigdje žive duše tako da sam ostao uskraćen za to iskustvo.
Pokojni Fridrih se žrtvovao za ovaj grad,za onu mrtvu djecu što je Sarajmen prikazao i čiji mi likovi danima ne izlaze iz glave.To trebamo cjeniti jer je dao sve što je imao za ovaj grad i nemoj ga zvati budalom i avanturistom (barem ne na ovom sajtu i ovoj stranici ako misliš imati korektne odnose samnom).Tvoji iz garde neće nikad imati svoju ulicu u ovog gradu dok je svijeta i vijeka a ima je jedan švabo pa ti skontaj neke stvari.
-
alexei77
#300 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Nego sta su...
Alexei,
Jesu li,po tvom mišljenju,i oni rusi ukopani po Miljevićima budale i avanturisti? Oni su uredno primali naknade vlade tzv.RS a Fridrih djelio vojničke cigare sa suborcima jer nije imao šta drugo.
Pokojni Adolf nije mogao biti patriota jer nije rođen ovdje nego je čovjek gledao našu patnju i došao da pomogne.On nije gađao sijačem sa Trebevića kao onaj "pjesnik" Limonov nego je bio obični vojnik na liniji u Kasindolskoj a tamo nije mogao ubiti civila nego samo vojnika.Ja sam dosta vremena proveo po razvaljenim kućama oko kasindolske i sjećam se da su mi oči ispadale ne bih li vidio kog vojnika da ga sastavim.Ondje nije bilo ni pasa,ni mačaka - ma nije bilo ni vrana,samo nekakvo šiblje,oboreno drveće i srušene kuće.Bio sam i na vrhu one velike kuće gdje su bile časne sestre a na njoj je bio naš bunker i PAM,molio sam Boga da mi neko naleti sa druge strane pa da isprobam taj famozni PAM koji je imao samo kutiju metaka od 100 komada...nigdje žive duše tako da sam ostao uskraćen za to iskustvo.
Pokojni Fridrih se žrtvovao za ovaj grad,za onu mrtvu djecu što je Sarajmen prikazao i čiji mi likovi danima ne izlaze iz glave.To trebamo cjeniti jer je dao sve što je imao za ovaj grad i nemoj ga zvati budalom i avanturistom (barem ne na ovom sajtu i ovoj stranici ako misliš imati korektne odnose samnom).Tvoji iz garde neće nikad imati svoju ulicu u ovog gradu dok je svijeta i vijeka a ima je jedan švabo pa ti skontaj neke stvari.
Prvo koliko znam nisu primali naknade... To je laz...
A Limonov e to je budala..
E ako si bio tu gdje kazes mogao si viditi svasta od te kuce tj.samostana bila je pravo velika trospratna kuca tek ozidana pred rat nekih 100m u dubinu od rijeke dobrinje...
Ja sam na njoj bio ponekad i "gledao" vasu stranu...
To je moja ulica cijeli zivot sam tu ...
I laz je da nije bilo civila...
Cijeli rat su zivili ljudi tu...
Ja sam korektan svakako ali ne trpim lazi...
Ako ti budem rekao svoje ime saznaces i da sam spasio 7-8 kuca sto muslimana sto hrvata iz moje ulice na pocetku rata...
To se mozes raspitati...
I dalje tvrdim da je svako ko je dosao sa strane budala...
Zasto ti ne odes u Irak ili Siriju ili ne znam gdje vec? Ili ja isto tako?
Daj samo budi iskren...
Sto se mene tice ja nigdje ne bi isao...