Pridruži se ''Inicijativi Prvi mart'' ili ruši legalno izabranu vlast koja nas je prevarila kada smo glasali za njih.pink floydd wrote:Sa sadasnjim ministrom sigurnosti na tom letu ka Mjesecu cemo da izginemo ko rasada.JoseMujica wrote:sve dobro rečeno samo budimo realni i prihvatimo da živimo u banana državi...svaki mali pomak ka pravnoj državi je za nas velik ko let na Mjesec
Inicijativa Prvi Mart
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#276 Re: Inicijativa Prvi Mart
- pink floydd
#277 Re: Inicijativa Prvi Mart
Sizifov posao. Kad bi i srusili vlast ko ce ih naslijediti ?PipiDugaDevetka wrote:Pridruži se ''Inicijativi Prvi mart'' ili ruši legalno izabranu vlast koja nas je prevarila kada smo glasali za njih.pink floydd wrote:Sa sadasnjim ministrom sigurnosti na tom letu ka Mjesecu cemo da izginemo ko rasada.JoseMujica wrote:sve dobro rečeno samo budimo realni i prihvatimo da živimo u banana državi...svaki mali pomak ka pravnoj državi je za nas velik ko let na Mjesec
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#278 Re: Inicijativa Prvi Mart
Drugačiji!pink floydd wrote:Sizifov posao. Kad bi i srusili vlast ko ce ih naslijediti ?
- FOČANSKI PROPISI
#279 Re: Inicijativa Prvi Mart
Jedino da ih uvezemo iz Kine.PipiDugaDevetka wrote:Drugačiji!pink floydd wrote:Sizifov posao. Kad bi i srusili vlast ko ce ih naslijediti ?
-
udrch
#280 Re: Inicijativa Prvi Mart
evo majmun se oglasio..očito je da će im ovo biti trn u oku..ruši im sve planirano..Dodik prijeti Suljagiću: Ta priča sigurno neće proći!
Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik poručio je lideru inicijative "Glasaću za Srebrenicu" Emiru Suljagiću da priča o masovnoj registraciji građana za izbore 2014. godine sigurno neće proći!
Komentarišući sastanak Lagumdžije i Suljagića na kojem je Lagumdžija rekao da je "omogućavanje glasa svima koji to žele u njihovim predratnim mjestima prebivališta pitanje temeljnih vrijednosti i siguran korak u pravcu normalizacije odnosa u BiH", Dodik je rekao da će vlasti RS učiniti sve da spriječe kako se ne bi ponovilo ono što se desilo u Srebrenici u vrijeme lokalnih izbora.
- Očigledno je da se stvara atmosfera da se ponovi ono što se dogodilo u Srebrenici. Namjerno smo ih pustili da urade to što su uradili u toj opštini, samo da vidimo dokle mogu da idu. Sigurno je da novu kampanju nećemo dozvoliti. Treba pojasniti da ključni problem u ovoj priči nije Izborni zakon, već Zakon o prebivalištu koji još nije usvojen u Parlamentu BiH. I sama Evropska komisija u posljednjem izvještaju o napretku insistira na tome da se takvo zakonsko rješenje usvoji. Ovo je prava prilika da se ti evropejci pokažu - poručio je Dodik, prenosi Pressrs.
Građanska inicijativa 1. mart jeste pokušaj da se poveća broj bošnjačkih glasača u RS, u odnosu na ranije izbore, kako bi na izborima za Predstavnički dom sa teritorije RS bilo izabrano najmanje pet poslanika iz probosanskih stranaka, što bi u pitanje dovelo mehanizam entitetskog glasanja.
- Sadašnji broj nesrpskih glasača u RS, sa zajedničkom listom, garantuje tri direktna mandata. Sa dodatnih 80.000 birača, to je najmanje pet direktno izabranih poslanika iz RS, iz partija koje ne poriču genocid. Zajednička lista zato je imperativ i odbijanje onih partija koje ne poriču genocid da se do kraja godine, bar principijelno, javno obavežu na formiranje zajedničke liste svrstaće ih u isti koš sa Fikretom Abdićem - rekao je Suljagić predstavljajući novu inicijativu.
Građansku koaliciju "1. mart" čini 27 organizacija koje su usaglasile sporazum u kojem se navodi da su sve zajedno opredijeljene za "izgradnju prosperitetne i funkcionalne države BiH u kojoj će ravnopravnost i sigurnost njenih građana biti osigurana na cijelom njenom prostoru".
- Spremni smo na borbu protiv onih koji genocid i ratne zločine koriste u svrhu ostvarivanja većine i preuzimanja vlasti na prostoru Republike Srpske - navedeno je u sporazumu.
Vakat.ba
- heckler
#281 Re: Inicijativa Prvi Mart
Nista to nije kakvih ce jos sve biti zivotinjskih krikova na racun ove teme.
- PipiDugaDevetka
#282 Re: Inicijativa Prvi Mart

Dobro je ako SDP podržava Inicijativu. Trebaju mi konkretna uputstva gdje da prijavim mjesto boravka, mislim, u kojoj opštini manjeg bh. entiteta? Kako da podržim ovu Inicijativu? Bio sam izbjeglica u sopstvenom Gradu, vratio sam se '96. u reintegrisani dio FBiH, tj. na Ilidžu.
Možda nisam sve razumio, pa se prijavljivanje mjesta boravišta odnosi na izbjegle sa područja RS-a?
Sve u svemu moje pitanje je kako da se i ja uključim u ovu Inicijativu?
- PipiDugaDevetka
#283 Re: Inicijativa Prvi Mart
Malo sam se vratio na početak diskusije sa ove teme i vidjeh objašnjenje šta trebam uraditi da bih se ja uključio u aktivnosti ''Inicijative 1. mart''.JoseMujica wrote:trebaš se administrativno preseliti u RS...znači odjaviš mjesto prebivališta u SA i prijaviš negdje u RS-u i izvadiš lična dokumenta...po automatizmu ulaziš u birački spisak.
A ako ti je baš mrsko ići tamo na glasanje prijaviš se da glasaš poštom.
- PipiDugaDevetka
#284 Re: Inicijativa Prvi Mart

Suljagić: Dodik nije u poziciji da prijeti bilo kome
Nama Dodik nije ništa dao, niti bi mi to prihvatili. I on i Mladen Bosić previđaju jedan sitan detalj: Naime, Dejtonski mirovni sporazum je paket aranžman, a ne jelovnik s kojeg mogu birati ono što im se dopada, kazao je Suljagić

Emir Suljagić
Milorad Dodik nije u poziciji da prijeti bilo kome, a kamoli građanima Bosne i Hercegovine, riječi su predstavnika Koalicije nevladinih organizacija "Prvi mart" Emira Suljagića.
Suljagić je ovo izjavio nakon što su mediji iz Republike Srpske prenijeli poruku predsjednika ovog bosanskohercegovačkog entiteta neće proći priča o masovnoj registraciji birača za opće izbore 2014, po uzoru na registraciju za lokalne izbore u Srebrenici, te da su tada "namjerno ih pustili da urade to što su radili, samo da vidimo dokle mogu da idu".
- Nama Dodik nije ništa dao, niti bi mi to prihvatili. I on i Mladen Bosić previđaju jedan sitan detalj: Naime, Dejtonski mirovni sporazum je paket aranžman, a ne jelovnik s kojeg mogu birati ono što im se dopada. Dakle, ili neka se obrate Slobodanu Miloševiću posthumno ili neka pokrenu zahtjev za reviziju Dejtonskog mirovnog ugovora. U međuvremenu, mi ćemo konzumirati svako pravo koje nam daju Aneks 7 i Ustav Bosne i Hercegovine, uključujući pravo na slobodu kretanja i slobodu izbora prebivailšta, kazao je Suljagić.
Podsjetimo, komentarišući sastanak predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Zlatka Lagumdžije i Suljagića na kojem je Lagumdžija rekao da je "omogućavanje glasa svima koji to žele u njihovim predratnim mjestima prebivališta pitanje temeljnih vrijednosti i siguran korak u pravcu normalizacije odnosa u BiH", Dodik je rekao da će "vlasti RS učiniti sve da spriječe kako se ne bi ponovilo ono što se desilo u Srebrenici u vrijeme lokalnih izbora".
- Očigledno je da se stvara atmosfera da se ponovi ono što se dogodilo u Srebrenici. Sigurno je da novu kampanju nećemo dozvoliti. Treba pojasniti da ključni problem u ovoj priči nije Izborni zakon, već Zakon o prebivalištu koji još nije usvojen u Parlamentu BiH. I sama Evropska komisija u posljednjem izvještaju o napretku insistira na tome da se takvo zakonsko rješenje usvoji. Ovo je prava prilika da se ti evropejci pokažu - poručio je Dodik za medije u RS-u.
Lider Koalicije nevladinih organizacija "Prvi mart" mišljenja je da predsjednik manjeg entiteta previđa jednu stvar.
- Dodik, čini mi se, previđa da u ovom slučaju nema posla s lokalnim perjanicima povratka koje je do sada mogao potkupljivati kravama, frezama ili popravkom kuća. Mi smo skupina ljudi koja vjeruje u ono što govori i radi ono u što vjeruje. Uostalom, Dodik nije u poziciji da prijeti bilo kome, a kamoli građanima Bosne i Hercegovine. On je samo predsjednik jednog od dva entiteta u državi Bosni i Hercegovini u kojem ima više gladnih nego sitih. Da sam na njegovom mjestu, bavio bih se time kako da sačuvam lojalnost pretorijanske garde, odnosno MUP-a kojem je nedavno još jednom smanjio plate za deset posto, jer to je jedino što stoji između njega i narodnog gnjeva, stava je Emir Suljagić, lider Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" i jedan od čelnih ljudi Koalicije nevladinih organizacija "Prvi mart".
- heckler
#285 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ovom komentatoru dole a i svima koji cekaju neki formalni START ili formalni licni poziv bih porucio da on sam vec danas tu ideju moze da pretvori u djelo tako sto ce izvaditi licnu kartu u cetnitetu i tako sto ce svojoj rodbini i prijateljima koji mozda nisu upuceni objasniti znacaj ove inicijative i motivisati ih da se i oni takodjer registruju.
-
developer10
#286 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ovo je fantasticna ideja, steta sto se ovoga niko nije sjetio godinama prije. Necete da se slozite oko ukidanja entitetskog glasanja? Ne morate, nedostaje 80.000 glasova koje cemo dobiti u RS-u pa ce onda biti 5 nesmrdskih predstavnika pa vi onda "pjevajte borbene"..
Ono što ja kao pojedinac (oduvijek sam živio i živim u FBiH) mogu uraditi za ovu inicijativu jeste da pokrenem websajt (jedan od mnogih koji ce nastati, vjerujem) koji ce nastojati da pruzi sve relevantne informacije zainteresovanim ali i da siri ovu ideju tokom naredne 2 godine (do opstih izbora 2014).
Ova prilika se ne smije, ponavljam, ne smije propustiti.
Razmisljam nesto o novoj politickoj opciji sa Zeljkom Komsicem na celu koja ce ako Bog da zazivjeti uskoro - vjerovatno ce postojati i u Smrdskoj tako da ljudi koji ne mogu smisliti SDA, SDP i ine stranke imaju barem tu jednu opciju da za nju glasaju. Iskreno se nadam i vjerujem da ce ta politicka opcija okupiti samo istinske patriote i da u njoj, po prvi put, nece carovati nepotizam, korupcija, interes iskljucivo za fotelje i slicno vec istinski patriotizam i zelja za napretkom drzave.
Ono što ja kao pojedinac (oduvijek sam živio i živim u FBiH) mogu uraditi za ovu inicijativu jeste da pokrenem websajt (jedan od mnogih koji ce nastati, vjerujem) koji ce nastojati da pruzi sve relevantne informacije zainteresovanim ali i da siri ovu ideju tokom naredne 2 godine (do opstih izbora 2014).
Razmisljam nesto o novoj politickoj opciji sa Zeljkom Komsicem na celu koja ce ako Bog da zazivjeti uskoro - vjerovatno ce postojati i u Smrdskoj tako da ljudi koji ne mogu smisliti SDA, SDP i ine stranke imaju barem tu jednu opciju da za nju glasaju. Iskreno se nadam i vjerujem da ce ta politicka opcija okupiti samo istinske patriote i da u njoj, po prvi put, nece carovati nepotizam, korupcija, interes iskljucivo za fotelje i slicno vec istinski patriotizam i zelja za napretkom drzave.
-
bosančica-sunčica
#287 Re: Inicijativa Prvi Mart
Pozdrav.heckler wrote:Ovom komentatoru dole a i svima koji cekaju neki formalni START ili formalni licni poziv bih porucio da on sam vec danas tu ideju moze da pretvori u djelo tako sto ce izvaditi licnu kartu u cetnitetu i tako sto ce svojoj rodbini i prijateljima koji mozda nisu upuceni objasniti znacaj ove inicijative i motivisati ih da se i oni takodjer registruju.
Samo par pitanja. Živim u Federaciji, odnosno u Sarajevu.
Podržavam ovu ideju, i pitam se šta mi treba, da bih izvadila ličnu kartu npr.u Istočnom Sarajevu.
Kako izabrati adresu u IS.
Radim u Sarajevu i ima li to ikakvih implikacija na moj radni status, penziono, zdravstveno..i sl.
-
insomnija
#288 Re: Inicijativa Prvi Mart
+1developer10 wrote:Ono što ja kao pojedinac (oduvijek sam živio i živim u FBiH) mogu uraditi za ovu inicijativu jeste da pokrenem websajt (jedan od mnogih koji ce nastati, vjerujem) koji ce nastojati da pruzi sve relevantne informacije zainteresovanim ali i da siri ovu ideju tokom naredne 2 godine (do opstih izbora 2014).
-
udrch
#289 Re: Inicijativa Prvi Mart
mjesto prebivališta moraš sama naći ili se obratiti inicijativi 1.mart kada zato dođe vrijeme..bosančica-sunčica wrote:Pozdrav.heckler wrote:Ovom komentatoru dole a i svima koji cekaju neki formalni START ili formalni licni poziv bih porucio da on sam vec danas tu ideju moze da pretvori u djelo tako sto ce izvaditi licnu kartu u cetnitetu i tako sto ce svojoj rodbini i prijateljima koji mozda nisu upuceni objasniti znacaj ove inicijative i motivisati ih da se i oni takodjer registruju.
Podržavam ovu ideju, i pitam se šta mi treba, da bih izvadila ličnu kartu npr.u Istočnom Sarajevu.
Radim u Sarajevu i ima li to ikakvih implikacija na moj radni status, penziono, zdravstveno..i sl.
domaćin gdje se prijavljuješ treba biti upoznat sa tim..
prebivalište se prvo odjavi na sadašnjoj opštini, pa onda sa tom potvrdom odeš u novu opštinu i prijaviš se..
za ljude koji su sa prostora PC-a ne postoje nikakve implikacije po pitanju zdravstva, radnog statusa, penzionog, ali za one koji nisu povratnici stvarno ne znam..ovo se odnosi na dv akantona trenutno koliko znam: Sarajevski i TUzlanski..Goražde i Zenica su takože trebali usvojiti ove odluke federalne vlade, ali ne znam da li su..
-
developer10
#290 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ovim izdajničkim strankama bi raja trebala jasno dati do znanja da glasove neće dobiti ako samo pokušaju izmijeniti izborni zakon u dogovoru s Miletom Laktašenkom. Bojim se da će do toga doći jer su do sada pokazale da će sve učiniti samo da se vlast sačuva.
- PipiDugaDevetka
#291 Re: Inicijativa Prvi Mart
vazda i uvijek ti vnaGo u ustima. REFERENDUM!token wrote:POSEREN VAN SE NA INECIJATIVU
-
esad_plavi
#292 Re: Inicijativa Prvi Mart
A kako se moze pomoci ovoj inicijativi, ima li negdje da se prijavi kao volonter, aktivista ha hu?
- pink floydd
#293 Re: Inicijativa Prvi Mart
Jos nista nije zvanicno koliko ja znam. Siguran sam da cemo o razvoju situacije biti blagovremeno obavijesteniesad_plavi wrote:A kako se moze pomoci ovoj inicijativi, ima li negdje da se prijavi kao volonter, aktivista ha hu?
- FOČANSKI PROPISI
#294 Re: Inicijativa Prvi Mart
Je li ovo onaj Suljagić što ga je Zlaja pomeo ,što je tukao ženu,a sad se ko biva okuražio?PipiDugaDevetka wrote: KOMENTARI:
sado vranjkovina prije 9m i 39s
Gospodine Suljagicu sveje to dobro sto vi pricate,ali kad ce ta prica da prede u djela. ja licno mislim a i mnogi gradani ,daje vrjeme da neko kaze stop Dodikovoj retorici, taj covjek se mjesa u sve.
Hajde molim vas!
- heckler
#295 Re: Inicijativa Prvi Mart
Nemam 100% potvrdjen odgovor ali zapamticu pitanje i cim budem mogao javicu ti mahsuz. Svaka cast na spremnosti na konkretan potezbosančica-sunčica wrote:Pozdrav.heckler wrote:Ovom komentatoru dole a i svima koji cekaju neki formalni START ili formalni licni poziv bih porucio da on sam vec danas tu ideju moze da pretvori u djelo tako sto ce izvaditi licnu kartu u cetnitetu i tako sto ce svojoj rodbini i prijateljima koji mozda nisu upuceni objasniti znacaj ove inicijative i motivisati ih da se i oni takodjer registruju.
- heckler
#296 Re: Inicijativa Prvi Mart
Više od 30 udruženja danas potpisuje pristup Koaliciji "1. mart"
Organizacije i udruženja civilnog društva danas će u Sarajevu upriličiti potpisivanje sporazuma i ozvaničiti osnivanje Koalicije "1. mart". U osnivanju ove građanske koalicije trebalo bi učestvovati više od 30 udruženja i organizacija, među kojima su i udruženja porodica žrtava genocida u Srebrenici, udruženja srebreničkih studenata te brojna druga.
"Cilj Građanske koalicije '1. mart' je da registruje dovoljan broj prognanika, povratnika, interno raseljenih osoba te izbjeglica za opće izbore 2014. godine u BiH te da na taj način omogući izbor pet poslanika iz partija koje ne poriču genocid u Parlamentarnu skupštinu BiH iz RS-a. Ostvarenje ovog cilja omogućit će otklanjanje postojećih barijera na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama, osigurati održiv povratak u Republiku Srpsku te postaviti temelje za obnovu bosanskohercegovačkog društva na principima tolerancije, istine, pravde, ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava na cijelom prostoru države Bosne i Hercegovine. Ukratko, formiranje Građanske koalicije '1. mart' i rad na ostvarenju svih ciljeva sporazuma vratit će fokus građana i institucija BiH i oba entiteta na povratak i prava povratnika, ali i na važnost ostvarivanja biračkog prava građana BiH u dijaspori", kazao je za Klix.ba Emin Mahmutović, aktivista Koalicije "1. mart".
Organizacije civilnog društva koje su najavile svoj dolazak i stupanje u Građansku inicijativu "1. mart" su: Asocijacija studenata Srebrenice, NVO Srebreničke majke, NVO Žene Srebrenice, NVO Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, Organizacija RVI Srebrenica, NVO Patriotska liga Srebrenica, NVO Omladinski centar Sućeska - Srebrenica, NVO Sjaj Srebrenica - Srebrenica, UG Dobitnika najvećih ratnih priznanja Podrinja, Organizacije demobilisanih boraca opštine Srebrenica, Udruženje mladih Bogumil Konjević Polje, Bratunac, Udruženje Prijedorčanki Izvor, Udruženje Ćuprija Višegrad, Udruženje Žena-žrtva rata, Savez logoraša u BiH, Udruženje prvoboraca-patriota FBiH, Udruženje preživjelih marš smrti 1995., Udruženje Prosvjetitelj Srebrenica, Savez RVI TK, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca opštine Srebrenica, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca opštine Bratunac, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca opštine Vlasenica, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca opštine Zvornik, BZK Preporod Zvornik, Udruženje zarobljenih i nestalih Zvornik, Udruženje Optimist 2004. Prijedor i Udruženje Romska suza Srebrenica.
U građanskoj koaliciji su također organizacije koje su se obavezale na članstvo, ali iz tehničkih razloga neće moći pristupiti potpisivanju, a to su Udruženje studenata srednjeg Podrinja - Tuzla, Udruženje žena Srcem do mira Prijedor, Udruženje građana Behar Prijedor, Udruženje za održivi povratak Podrinja – Zvornik, Udruženje logoraša Prijedor '92. i Udruženje logoraša Kozarac.
- heckler
#297 Re: Inicijativa Prvi Mart
Koalicija civilnog društva "1. mart"
Cilj je 100.000 građana koji će glasati u RS-u na izborima 2014.
Više od 30 nevladinih organizacija potpisalo je danas sporazum o pristupanju Koaliciji civilnog društva "1. mart", koja okuplja preživjele žrtve rata iz svih dijelova BiH. Glavni cilj je okupiti 100.000 osoba koje će glasati na općim izborima 2014. godine u Republici Srpskoj.
Piše: M. B.
Cilj je 100.000 građana koji će glasati u RS-u na izborima 2014.
"Zovemo se '1. mart' jer želimo da svi glasaju tamo gdje su glasali prije 1. marta. Ovo je jedini nenasilan način da se borimo protiv nasilja koje se vrši nad povratnicima u RS. Prvi korak je formiranje koordinacije za zagovaranje zakona o povratku na nivou cijele FBiH i jedinstvenog teksta zakona za sve kantone", rekao je Emir Suljagić, koordinator Inicijative Glasaću za Srebrenicu.
RS nije naš neprijatelj
Koalicija "1. mart" će djelovati u smjeru stvaranja platforme za opće izbore na koje planiraju izaći sa multietničkom listom.
"Ukoliko 100.000 ljudi sa postojećim biračima daju svoj glas za nas, tada bismo imali pet predstavnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Naš cilj nije ukinuti RS, jer RS nije naš neprijatelj. Milorad Dodik i Rajko Vasić su neprijatelji tog entiteta. Želimo prestati biti taoci onih koji su nam pobili roditelje, odnosno onih koji i danas zagovaraju te vrijednosti. Ne želimo da Dodik odlučuje da li će BiH biti članica NATO-a ili ne, ili da uslovljava put BiH ka EU. Ne želimo da država BiH ostane u raljama onih koji su počinili genocid, te nas i BiH drže 17 godina u blatu", dodao je Suljagić.
Povratnici nemaju prava u RS-u
Kako su članovi Koalicije istakli, povratnici nemaju svoja prava u RS-u. Mnogi bi se vratili, ali oni su i dalje diskriminirani.
"Ja sam se vratio u Zvornik, ali ja kao Bošnjak nemam prava. Ostvario sam pravo na povratak i vratio svoju kuću, ali nemamo pravo na zdravstveno osiguranje, školovanje, zapošljavanje. Kada djeca završe školu i prijave se na biro, budu ismijana", rekao je Ahmed Grahić, predsjednik Saveza bošnjačkih udruženja porodica nestalih u BiH.
Očuvati državu BiH
Koaliciji je pristupilo i Udruženje Srebreničke majke, čiji članovi žele mogućnost prijavljivanja na prijeratna prebivališta kako bi glasali na idućim izborima, te da, kako je rekla predsjednica Hatidža Mehmedović, dobiju papir za ostvarivanje svojih prava u drugom entitetu.
Udruženje Prijedorčanki Izvor želi kroz ovu koaliciju privući ljude koji su otišli van BiH.
"Oko četiri petine naših ljudi je otišlo iz BiH i živi u inozemstvu. Cilj nam je uključiti i njih u rad. Želimo zaustaviti diskriminaciju na nacionalnoj osnovi i očuvati državu BiH", rekao je predsjednik ovog udruženja Edin Ramulić.
"Krvnici ne mogu biti na funkciji"
Iz Udruženja Žena-žrtva rata ističu kako žele promjenu Izbornog zakona, kako se ljudi, koji se nalaze na Haškoj listi ili su osumnjičeni za ratne zločine, ne bi mogli kandidirati na izborima.
"Neshvatljivo je i neprihvatljivo da krvnici i zločinci ponovo dolaze na funkcije. Zamislite situaciju gdje žrtva dođe do načelnika ili u policiju i traži pomoć od njega - zločinca. Uz pomoć nevladinih organizacija želimo privoliti ove naše gluhe političare da počnu raditi za građane BiH i da se svi možemo vratiti u prijeratne općine", rekla je predsjednica Udruženja Žena-žrtva rata Bakira Hasečić.
"Majke žele da se vrate na mjesta gdje su rađale svoju djecu. Želimo da Munira, Mara i Ana imaju ista prava, da sudstvo, tužilaštvo i policija rade jednako za sve nas", rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.
Članice Koalicije "1. mart" pozvale su sve građane da im se priključe i da svojim glasom učine da genocid ne postane legitimno sredstvo ostvarenja cilja većine.
-
Revoltage
#298 Re: Inicijativa Prvi Mart
Da li će se u ovo uključiti i Hrvati Bosne i Hercegovine?
-
developer10
#299 Re: Inicijativa Prvi Mart
Hrvati koji su živjeli prije rata na prostorima RS bi se definitivno trebali uključiti u ovo. Ta nova lista će biti multietnična, i 100% je sigurno da mogu samo dobiti glasanjem za ljude iz nje.Revoltage wrote:Da li će se u ovo uključiti i Hrvati Bosne i Hercegovine?
- heckler
#300 Re: Inicijativa Prvi Mart
Slobodna Dalmacija odlomak:
Iako za sada nema hrvatskih udruga koje su formalno pristupile ovoj inicijativi, Suljagić je kazao kako su ostvareni kontakti s nekima od njih koje okupljaju prognane Posavljake, a najavio je kako će se o svemu razgovarati i s predstavnicima vjerskih zajednica te i od njih tražiti potporu ovom projektu.