Nova Top Lista Nadrealista
Moderator: _BataZiv_0809
- ultima_palabra
#276 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Sedam i po je vrhunski film, jedan od najboljih balkanskih poslijeratnih. Kengur ima par kultnih likova i fora za prepričavanje u pijanom stanju. Ovo ostalo, prosjek i ispod prosjeka.
- Pismonosa
#277 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Kako da ne, otkida, jebe keevu, bre. ladno. Idi baci se u Savu dok još nije u potpunosti zaledilaNivri wrote: Aca Radivojevic je autor "Srpskog filma". Dopada vam se ,zar ne?![]()
- Nivri
#278 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Ali Ognjanovic je relevantan samo na polju horora. Nije li malo neozbiljno da on recenzira Sotru (koji je btw za mene uzasan).
Vojnov je scenarista nekoliko promasaja, ovog novog sa skinsima, treceg djela Andjela... Ne morza los scenarista/reziser biti los kriticar i obratno, ali previse mu je prisutan taj odnos licnog u kritici, bolje reci recenziji.
A znate li sta je zajednicko za Vojnova i Ognjanovica. Obojica vole "Srpski film"

Vojnov je scenarista nekoliko promasaja, ovog novog sa skinsima, treceg djela Andjela... Ne morza los scenarista/reziser biti los kriticar i obratno, ali previse mu je prisutan taj odnos licnog u kritici, bolje reci recenziji.
A znate li sta je zajednicko za Vojnova i Ognjanovica. Obojica vole "Srpski film"
- Gandalf
#279 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Baš si smiješan, nije bolan Balkan mjesto kojim vrve intelektualci i koji će s gnušanjem kritizirati Rane - Balkan je naseobina nacionalista, neobrazovanih i stereotipima sklonih ljudi, a tek omladina Balkananorth wrote:Moraš zaista imati premalo godina ili biti ozbiljno mentalno zaostao da filmove poput Do koske ili Ralje svrstavaš u ozbiljne filmove....ta prevaziđena tematika: jebavanja "keve", pljačke, tuče i sl. više nije interesantna nigdje u svijetu, osim za srpske klince, a bogami ima i kod nas paćenika, kojima su kao što već neko napisa još uvijek uzori Golubović i sl...
S druge strane, moraš biti bezobrazan pa ne priznati da preko Drine nije bilo vrhunskih filmova, doduše poslije rata po meni vrlo malo zbog idiotske tematike uglavnom, ali ranije: Tesna koža, Maratonci, Ko to tamo peva....to su kultna filmska ostvarenja jebi ga, treba biti realan...
Nego, interesentan je onaj lik što napisa samo jedan post sa porukom "Zbogom žohari.."....Garant je rod onome kojeg brani ili mu je onaj kreten od burazera...Javi se junače opet, milina te je čitati kako pišeš nešto šti ni sam ne vjeruješ, ali bitno je opaliti kontru "Alijinom Sarajevu", je l de????....
I mene ne stavljaj u isti post sa onim žoharom
Last edited by Gandalf on 13/12/2012 11:33, edited 1 time in total.
- Nivri
#280 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Lik koji kaze da je Klopka ili Apsolutnih sto ispod prosjeka ima ozbiljan problem sa mozgom, 
- Nivri
#281 Re: Nova Top Lista Nadrealista
E da prema zakonu o autorskom pravu, autori filmskog djela su reziser, scenarista, direktor fotografije i eventualno glabni snimatelj.
-
julisiz es grant
#282 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Dobro, Ognjanović je na "Braću po materi" gledao sa malo "pomaknute" perspektive, više kao "so bad it's good". I stvarno, kad čovjek pogleda poslije toga film (koji je mrtav ozbiljan), otkrije obilje nenamjerne komedijeNivri wrote:Ali Ognjanovic je relevantan samo na polju horora. Nije li malo neozbiljno da on recenzira Sotru (koji je btw za mene uzasan).
A znate li sta je zajednicko za Vojnova i Ognjanovica. Obojica vole "Srpski film"![]()
Takvih recenzija nama fali, duhovitih recenzija trasha, a la Čalićevi, Prelićevi, Jelićevi filmovi...ili nadobudnih hrvatskih "drama" iz 90-ih...mora naših pokušaja iz zadnjih 10 godina, ali i arhaičnih tema bosanske kinematografije iz 80-ih (sjetimo se gluposti tipa "Azra", "(Van)bračna putovanja" itd).
- dječak sa šibicama
#283 Re: Nova Top Lista Nadrealista
dobro, zakljucili smo da je srpska kinematografija sranje na kvadrat, nista ne valja, bre ovo ono, kurac... a koja je onda najbolja na ovim prostorima, bosanska? hrvatska?
Daj ba ljudi, kakvi su da su, iznad nad su. Smanjite sovinisticki dozivljaj, i budite malo objektivni.
Daj ba ljudi, kakvi su da su, iznad nad su. Smanjite sovinisticki dozivljaj, i budite malo objektivni.
- Nivri
#284 Re: Nova Top Lista Nadrealista
@Julizis
Slazem se. Jos jedna stvar koju ljudi ne zele primjetiti je, upravo to sto si naveo, Zikina dinastija je trash. Meni dobar trash
@Djecak sa sibicama
Gdje ti vidis takve zakljucke...
Slazem se. Jos jedna stvar koju ljudi ne zele primjetiti je, upravo to sto si naveo, Zikina dinastija je trash. Meni dobar trash
@Djecak sa sibicama
Gdje ti vidis takve zakljucke...
-
julisiz es grant
#285 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Molim moderatore da temu ne zaključavaju, nego ako hoće neka offtopic o filmovima prebace na posebnu temu, jer ima kvalitetnih sagovornika 
- dječak sa šibicama
#286 Re: Nova Top Lista Nadrealista
cuj gdje vidim, pa ovo je jedno treca tema oko Neletovog projekta, i jedno 30 postova je napisano na istu temu "srpska kinematografija je sranje".
Sto ce ga reci, nasa je bolja
Kod nas ljudi zive u nekom paralelnom svijetu.
Sto ce ga reci, nasa je bolja
- Chisum
#287 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Upravo tako...ultima_palabra wrote:Sedam i po je vrhunski film, jedan od najboljih balkanskih poslijeratnih. Kengur ima par kultnih likova i fora za prepričavanje u pijanom stanju. Ovo ostalo, prosjek i ispod prosjeka.
Uz napomenu da nasuprot srozanom srpskom filmu (uz par iskoraka vrijednih pomena), u zadnjih deceniju-dvije kao takmaci stoje jos srozanije kinematografije ostalih republika od cijih se ostvarenja (opet - tek u par izuzetaka vrijednih pomena) ospem, te ne cudi da, pored ovakve tanke konkurencije, ova nekolicina kvalitetnih ili, cesto - prosjecnih srpskih filmova ostaje da cirkulise i da se prepricava.
S jedne strane hrvatski anti-film, cija ostvarenja ne pamte ni oni koji su bili ukljuceni u projekte, s druge strane prizemna simbolika, patetika i opsteprihvaceni pogled na svijet iz zablje perspektive koji se u Bosni reflektuje i kroz bosansku kinematografiju, a u sredini srpska megalomanija, seljakluk i, kroz sve pore srpske kulture provuceno retroaktivno kurcenje bez pokrica, koje je na kraju kostalo onakvu jednu mocnu i zanimljivu skolu srpskoga filma, bez premca na ovim prostorima, koliko ju je kostalo....
Elem, tanko.
P.S. I dalje ne znam kakve veze sa ovom pricom ima Zvaljavi i ovaj njegov abortus od " Novih Nadrealista"?
Last edited by Chisum on 13/12/2012 11:48, edited 2 times in total.
-
julisiz es grant
#288 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Dječače sa žigicamadječak sa šibicama wrote:cuj gdje vidim, pa ovo je jedno treca tema oko Neletovog projekta, i jedno 30 postova je napisano na istu temu "srpska kinematografija je sranje".
Sto ce ga reci, nasa je bolja![]()
Ja sam samo naveo mišljenja nekih istaknutih srpskih kritičara, koji pljuju po većini njihovih filmova (ne znači nužno da se i slažem s njima, u nekim slučajevima se i potpuno ne slažem).
- Nivri
#289 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Djecak, Kad neko napise "srpska kinematografija je sranje", ili cesto vidjam na jednom filmskom forumu "americka kinematografija je sranje", takve ja odmah krizam.
- dječak sa šibicama
#290 Re: Nova Top Lista Nadrealista
A sta ce kriticari nego pljuvati, da im je nesto dobro, nebi vise imali posla 
- Nivri
#291 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Inace, slazem se, dobra tema i otvara mogucnost dobre rasprave, samo da nije ovih par sovinista koji su prisutni u svim djelovima foruma. 
-
julisiz es grant
#292 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Pa kako rekoh, naši već 30 godina snimaju varijante "Sjećaš li se Dolly Bell"...sa povremenim natruhama isforsirane simbolike i kvazi-romantike, a la "Žena sa krajolikom".Chisum wrote:Upravo tako...ultima_palabra wrote:Sedam i po je vrhunski film, jedan od najboljih balkanskih poslijeratnih. Kengur ima par kultnih likova i fora za prepričavanje u pijanom stanju. Ovo ostalo, prosjek i ispod prosjeka.
Uz napomenu da nasuprot srozanom srpskom filmu (uz par iskoraka vrijednih pomena), u zadnjih deceniju-dvije kao takmaci stoje jos srozanije kinematografije ostalih republika od cijih se ostvarenja (opet - tek u par izuzetaka vrijednih pomena) ospem, te ne cudi da, pored ovakve tanke konkurencije, ova nekolicina kvalitetnih ili, cesto - prosjecnih srpskih filmova ostaje da cirkulise i da se prepricava.
S jedne strane hrvatski anti-film, cija ostvarenja ne pamte ni oni koji su bili ukljuceni u projekte, s druge strane prizemna simbolika, patetika i opsteprihvaceni pogled na svijet iz zablje perspektive koji se u Bosni reflektuje i kroz bosansku kinematografiju, a u sredini srpska megalomanija, seljakluk i, kroz sve pore srpske kulture provuceno retroaktivno kurcenje bez pokrica, koje je na kraju kostalo onakvu jednu mocnu i zanimljivu skolu filma, bez premca na ovim prostorima, koliko ju je kostalo....
Elem, tanko.
P.S. I dalje ne znam kakve veze sa ovom pricom ima Zvaljavi i ovaj njegov abortus od " Novih Nadrealista"?
Što se OT tiče, ja sam zamolio moderatore da ako hoće premjeste ga negdje drugdje, jer ima zanimljivih mišljenja.
- Nivri
#293 Re: Nova Top Lista Nadrealista
A u vezi Neleta, nisam gledao, prvih par minuta mi djeluje bezveze.
- ultima_palabra
#294 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Zaboravih napomenuti Smrt čoveka na Balkanu, vrlo zanimljiv uz par neizbježnih klišea. Momčilović izgleda ima talenta, mada je Čekaj me, ja sigurno neću doći odron nad odronima 
- Đinajlu
#295 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Ma kakav Vojnov, kao i svaki kritičar iskompleksiran je što ne može biti ono što kritikuje pa sere. Dalje, ne mogu da vjerujem da šovinizam neke ovde sprječava da priznaju da se u Srbiji prave najbolji filmovi u regionu.Nivri wrote:Posto se spominju "Novi Kadrovi" ka sajt" eminentnihj kriticara", samo da spomenem ko tu pise:
Dimitrije Vojnov je covjek koji nema ni jedan dobar film, u licnom je sukobu sa pola srbijanskih filmskih radnika.
Aca Radivojevic je autor "Srpskog filma". Dopada vam se ,zar ne?![]()
S obzirom da njih dvojica potpisuju najveci broj kritika, a popljuvali su i Klopku, Kengura, i mnoge druge, jer je Vojnov mnogo ljut na Koljevica, njihova kritika gubi na bilo kakvoj relevantnosti.
- Veliko Stopalo
#296 Re: Nova Top Lista Nadrealista
meni su ovi momci jedini na tragu nadrealista.
- therrarrius
#297 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Otisla ova tema u ''tri lepe''.
-
ArthurSpooner
#298 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Gandalf wrote: Baš si smiješan, nije bolan Balkan mjesto kojim vrve intelektualci i koji će s gnušanjem kritizirati Rane - Balkan je naseobina nacionalista, neobrazovanih i stereotipima sklonih ljudi, a tek omladina Balkanakao što rekoh Rane, jebavanja kevi, prostakluci, surovost, silovanja, to su filmovi koje generacije pamte i na koje se generacije lože, jer tu su zajebani likovi, face, pare, Srbija ludiloooooo bre i sl. tu je komercijala, kontraverza, kultni status - krv i golotinja, prostakluci, stereotipi, to je ba ono što ima prođu - kada se snime takvi filmovi, određene posljedice bi trebalo da snose oni koji su odgovorni za nastanak novog kino "hita".
I mene ne stavljaj u isti post sa onim žoharomniti bilo kakakv znak = između mene i fašista
-
kakavdanakneiskustvu
#299 Re: Nova Top Lista Nadrealista
dječak sa šibicama wrote:Necu Bregovica komentarisati, ali sta sad ne valja sa Colicem?Comrad wrote: Pa meni su Brega i Cola gori od Neleta, dva hinjavca koja su izvukla guzicu, usutili se. Ovaj je barem iskren, ako nista. Normalno da se nama gadi ta istina, ali sta se moze covjek puko, u svom nekom svijetu.
Al Cola se sjeti Sarajeva samo kad treba sta kanut na racun.
Sta je on zgrijesio?
Nije visio sa Cacom i Celom, kao Merlin, ili sta?
po meni nije čola ništa zgriješio ali je požurio pjevati na koncertu protiv bombardovanja beograda 1999. godine a nije se sjetio nikad ni riječ reći ni bilo šta javno uraditi protiv opsade njegovog sarajeva
-
gagy06
#300 Re: Nova Top Lista Nadrealista
Da, Nadreality show je, zapravo bio odlican shodno vremenu nastanka i prikazivanja (publika je danas drugacija). Zaboravljamo i ratne Nadrealiste koji su bili odlicni ( Batko imitira Milojka Pantica), onda Suletovo Pusenje-pjesme i vecina spotova su "nadrealisticni".mayab wrote:Slazem se, nadreality show je bio sasvim solidan projekat, ja bih jos dodao Ferida trese struja, (U)gradjevinska skola , Auto nagazimArtest wrote:meni ovaj Zenin nadreality show uopste nije bio los...ne znam zasto se stalo sa tim? (lova, pretpostavljam)
bilo je losih stvari, ali je bilo i u starim nadrealistima...
skec sa autoputom, auto-magazin, gay-olimpijada, auto-skola...prorocica dzeira, kad Zena zove i pita "ovdje student metereologija , Sutko iz Kaknja, hocu li polozit Osnove promahe ??![]()
bilo je odlicnih skeceva
moj favorit je ovo
![]()
Inace, neletu je bilo bolje da je poslusao Elvisa J.Kurtovica koji je ovo izjavio kad su ga pitali o tom Neletovom projektuElvis J. Kurtovich smatra da je prošlo vrijeme humorističkih serijala i da bi im pametnije bilo snimiti tursku seriju!
''Mislim da je u pitanju trik producenata i da se serija neće tako zvati. Nekad davno vidio sam plakat za nastup Whitesnakea u Puli ili negdje drugo na jadranskog obali, pisalo je Whitesnake bez Davida Coverdalea. Ne znam zašto ali nisam otišao mada volim njihove pjesme'', prisjeća se Elvis.
ili recimo ovaj: