Kraj entiteta?

Locked
seln

#276 Re: Kraj entiteta?

Post by seln »

otkos wrote:
hAZNADAR wrote:
otkos wrote:nemoguč je scenario koji bi vodio u destrukciju entiteta. ako se ovako nastavi, realnije je opcija da entitet(i) prerastu u neke druge političko-pravne oblike.
Ako ce entiteti postati pravno-politicki oblici gdje je stepen demokratije i ravnopravnosti na normalnoj razini - onda se niko nebi ni bunio jer nebi imao osnova za to. Zamisli samo da nesrbi u RS imaju istu perspektivu tu kao u opcinama gdje su vecina - ili jos bolje - na stranu ekonomiju - da imaju ista prava kao na zapadu Evrope gdje zive kao stranci. Mi imamo jednu perverznu situaciju danas - tri naroda u dva entiteta. Jedan je rezervisan samo za jedne a u drugome se dva naroda guraju i tu dolazi do problema.
Ta etnicka dominacija, iskljucivo srpska svojina RS i ocita diskriminacija, opca nesigurnost za ostale je uzrok ovakve situacije. Poslije 17 god. nema pomaka i ispada da je jedini smisao postojanja RS upravo etnicka cistoca ili aparthejd. Daj Boze da taj entiet izraste u politicku jedinicu po uzoru na evropske standarde ravnopravnosti i demokratije - ali gledajuci nove generacije - sumnjam.
Zato ce ovdje uvijek i biti problematicno. Dvoentitetsko uredjenje je imalo svoju ulogu i znacaj nekada - danas je to prevazidjen model i nefunkcionalan. Ako srpska politike nezna drugacije imati entitet nego na ovakav nacin - onda i ne zasluzuje da ga ima.
vi nikako da skontate u čemu je fazon?! sarajevo je "kukavičje jaje" za bošnjake. ono je planski predato, dijelovi koje je kontrolisala VRS, bošnjacima jer se znalo da će svi pohrliti u grad o kojem su generacijski sanjali i napustiti vukojebine po istočnoj bosni. danas, slabo ko živi tamo, imovina je obnovljena, bezbejdnost je zagarantovana..ali, hajd istjeraj ili vrati na selo one koji su iz njega protjerani ili pobjegli, nema šanse ni puškom..sve ostalo je priče tipa nema uslova za povratak...su čista demagogija..
Moze li jos vise bezobrazluka i drskosti?
Ili si zaboravio da su ti ljudi kamom i ognjem protjerani iz "vukojebina istocne bosne"?
madner

#277 Re: Kraj entiteta?

Post by madner »

Sarajevo je bio jedan od strateskih ciljeva Radovana, tako da ta prica ne pije vode. Medjutim ta logika ima drugi problem. Gravitacioni centar cijele te regije je Sarajevo, tako da bez njega cijela I. Bosna gubi populaciju.

Tako da osim Istocnog Sarajeva nemas naselje u I. Bosni koje je odrzivo.
seln

#278 Re: Kraj entiteta?

Post by seln »

otkos wrote:Nisam bio očevidac, a jesi li ti?
Nisam, ali je kroz moje mjesto proslo more izbjeglica, koji su imali srecu da su samo protjerani (dobro, neki prebijeni, neke zene silovane, ali necemo u detalje). Neki od njihovih nisu imali tu srecu, i danas ih nalaze po sekundarnim i tercijarnim grobnicama.
res publica

#279 Re: Kraj entiteta?

Post by res publica »

Skijaš wrote:
res publica wrote:
otkos wrote:nemoguč je scenario koji bi vodio u destrukciju entiteta. ako se ovako nastavi, realnije je opcija da entitet(i) prerastu u neke druge političko-pravne oblike.
Moguć je scenario koji vodi destrukciji entiteta, ali pitanje je da li to čak i Bošnjaci žele. Treba imati u vidu da jačanje entiteta znači jaka FBiH u kojoj su Bošnjaci 80% stanovništva. To je vrlo blizu situaciji u kojoj Bošnjaci vladaju nad 51% BiH.
Da li ti misliš da je prihvatljivo uraditi to Hrvatima ?
Da sam Hrvat, vjerovatno bih rekao da nije pošteno. Da sam Bošnjak, zapitao bi se da li bi se Hrvati dvoumili, kad bi oni bili u toj poziciji. I mislim da ne bi. Da mogu, oni bi zaboli zastave na Drini, i još bi nam svima objašnjavali kako je to nešto najpravednije na svijetu, jer je to povijesni legitimitet, to je bilo hrvatsko oduvijek, Bošnjaci su islamizirani Hrvati, Srbi su došli sa Turcima i sl. Jadikovaće nad Vukovarom i objašnjavati da je to brutalna agresija, i da takvo rušenje grada nema opravdanja, a onda će za Mostar govoriti da je to potpuno drugi slučaj, da su jedinice iz RH imale puno pravo da se umiješaju, da su grad podjednako rušili i ABiH i hrvatske snage. Na kraju krajeva, u tom Mostaru se vidi ta politika. Tu su većina i žele jedinstven grad. A u Federaciji su manjina i ne žele jedinstven entitet nego svoj poseban. Čak ne mogu da kažem da je to nešto loše, ljudi gledaju svoj interes, zato i jeste u redu da Bošnjaci više vode računa o svojim interesima u FBiH, nego da gledaju da li je to pošteno uraditi Hrvatima. Koje crno poštenje u politici. A da sam Srbin, onda bi me za sve to bilo baš briga i gledao bih da li mi je korisnije da podržavam jedne ili druge.
A pošto nisam ni jedno ni drugo ni treće, onda se samo zadovoljavam da kažem kako politika funkcioniše. Svi gledaju svoje dupe na prvom mjestu, a onda to opravdavaju na razne načine.
zavrzlama

#280 Re: Kraj entiteta?

Post by zavrzlama »

Hajmo po milioniti put :D

Kraj entiteta (jednog entiteta,jer federaciju bosnjaci ne dozivljavaju kao nesto sveto i dugorocno) ce uslijediti faktorom vremena ,demografije i ekonomskih interesa srpskog rukovodstva....

Zapad je Dejtonom toliko nagradio velikosrbe da im je osujetio isplativost secesije ,jer se stvari vracaju na stanje iz 1995-e,pa velikosrbi samo retoricki i praznom puskom prizivaju secesiju,gade BIH srbima,bosnjacima dokazuju nemogucnost suzivota i BIH ,nadajuci se da ce bas bosnjaci inicirati podjelu BIH,a zapadni interes je takav(ne zele islamsku drzavu)da cak i kad bi kriticna masa bosnjka trazila raspad i podjelu BIH,to zapad ne bi dozvolio,a srbi kao po tradiciji prave losu kalkulaciju koja ce ih kostati nestanka malog ausvica....srbi u BIH radi politike srbije ,nikad i nikad nece politickim dogovorima pristat na ukidanje malog ausvica,ALI ce zbog demografije,geografije i ekonomije biti primorani na lokalizme,a lokalizmi su uvod u obesmisljavanje postojanja entiteta...taj proces ce biti 10-15 godina.....sve do tad je rahat patanja.. :wink:
Skijaš

#281 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote: Moraće intervenirati, test očigledno ne pokazuje željene rezultate i uplitanje međunarodne zajednice je neminovnost.
MZ samo moze naloziti, narediti,.. i sta ako neko to ignorise? Recimo,. smijeni Dodika - on to javno odbaci i nastavi raditi svoj posao a narod ga podrzi jer ga je i demokratski izabrao a i iz inata.
OHR naredi UIO da obustavi prebacivanje love na račune manjeg entiteta.
mogu samo dici ruke ili evt. udariti ekonomske sankcije - a to bi u po Evrope i ove medijske pokrivenosti i ove krize samo izazvao hem problem, hem totalno srozao ugled iste MZ.

Srozao ugled zbog kažnjavanja velikosrpske opcije ? Smiješno.
Nece bosnjacki nacionalizam nikad biti kao cetnicki iz puno razloga. Radi se o dvije dijametralno razlicite vizije, politike, dva dijametralno drugacija efekta politike, a o korijenima i tradiciji da ne pricam. Neznam cemu toliki panican strah od izjednacavanja
Pa izjednači se s četnicima. Registruj stranku koja bi nastupila sa sloganom "Nećemo suživot, hoćemo državu samo Bošnjaka". Pa da vidimo koliko vas ima s tim bolesnim idejama. Neozbiljno je po forumu uvjeravati nekog u nešto što svi znaju da vodi podjeli BiH a to predstavljati kao metod očuvanja države.
Poslije popisa cemo svakako biti izjednaceni - kada se ustanovi da su nam gradovi sa bosnjackom vecinom skoro cistiji od gradova u RS. Niko nece ni spomenuti kako se ko iseljavao i zasto - samo matematicka fakta i cinjenica ima tezinu.
To će biti slučaj ako ne bude onih koji će podsjećati na to da je iseljavanje Srba iz Sarajeva organizovao velikosrpski faktor, a da je Hrvate koji su ovdje ostali Čović nazvao glupim. Ono što mi nije jasno tvoje trčanje pred rudu i prihvatanje neprijateljske propagande kao nečeg čemu se nećeš moći suprotstaviti.
To sto nismo kao cetnici glede diskriminacije i odnosa prema vjerama je nasa osobitost i nas izbor - to nema nikakav plus vani niti daje ikakav ugled i utisak nekome. I prekini se ponasati kao predstavnik Sarajeva - multietnicnost u Sarajevu ili bilo gdje drugdje je stvar nase kulture i naseg shvatanja zivota, drustva, bosanskog identiteta - ali to nemoze biti vise politika.
Naravno da može i mora biti. To je srž svega. A ti kako rekoh, osnuj stranku koja podržava odstupanje od koncepta suživota.
Skijaš

#282 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

res publica wrote:
Skijaš wrote:
res publica wrote:

Moguć je scenario koji vodi destrukciji entiteta, ali pitanje je da li to čak i Bošnjaci žele. Treba imati u vidu da jačanje entiteta znači jaka FBiH u kojoj su Bošnjaci 80% stanovništva. To je vrlo blizu situaciji u kojoj Bošnjaci vladaju nad 51% BiH.
Da li ti misliš da je prihvatljivo uraditi to Hrvatima ?
Da sam Hrvat, vjerovatno bih rekao da nije pošteno.
I tu odmah povučeš ručnu, pokušaš naći neki bolji prijedlog a ako nisi u stanju, jednostavno šutiš. Nije ni to problem, ušutiti. Najgore je kad uzmemo neko nepravedno rješenje i život potrošimo propagirajući nepravdu. To je tragedija. Jer pazi, meni ni za deset ni za pedeset godina niko ne može ništa reći i prigovoriti (bar kad govorimo o političkim stavovima), zalažem se za pravdu pa šta bude neka bude. Tu sam pobjednik bez obzira na to kako se ovo sve završilo. Ali da forsiram nepravdu, tu bih bio poražen čak i kada bi ta neka moja opcija bila pobjednička. Bio bih poražen kao čovjek.
Da sam Bošnjak, zapitao bi se da li bi se Hrvati dvoumili, kad bi oni bili u toj poziciji. I mislim da ne bi.
Izdigni se iznad tog kokošjeg rezonovanja. Ti si neko ko dijeli genetski kod s Gandijem i Mandelom, sa Ivom Lolom Ribarom i Fadilom Jahićem, nevjerovatna mi je ta lakoća dobrovoljnog spuštanja na nivo životinje.
nekavalaitrebatako

#283 Re: Kraj entiteta?

Post by nekavalaitrebatako »

Uz Gandija i Mandelu te Ivu Lolu i Fadila, dijelimo veći dio genetskog koda sa šimpanzama.

Ispeci pa reci.
Mrchak

#284 Re: Kraj entiteta?

Post by Mrchak »

Skijaš wrote:
Dakle, ja podržavam mržnju jer odbijam tvoju laž da prosječan Srbin i prosječan Bošnjak mrze ? :-D It just gets better and better.
Zatvaras oci pred neupitnom cinjenicom. Svakog, ama bas svakog Bosanca (bilo koje nacije) koga sam malo priupitao o ozbiljnijim temama je pokazao poprilicnu kolicinu mrznje. Ili mozda mislis da nije mrznja kada drugarica iz Banja Luke kaze da su "muslimani teroristicki narod" , kada drug iz odeljenja u srednjoj skoli (iz Bosne) sa strascu prica kako su "za vreme rata na Bozic protivavionskim topom tukli po turskim selima", kada Bosnjak kaze da ubijanje nevinih kosovskih Srba ne treba smatrati zlocinom? Ima jos primera ... ovo su samo oni kojih sam se trenutno setio. Ali eto po tebi mrznje nema, problema nema, verovatno ni rata nije bilo nego je to samo velikosrpska propaganda ... kao i sve ostalo uostalom. :-)
Ženski Dr.Med wrote: konfederacije cega???
Triju ravnopravnih republika.

shell wrote: administraciju treba smanjivati a ne povečavati..ako si primjetio moj prijedlog je ukidanje federacije kao suvišan nivo vlasi i spajanje kantona znači

BIH

1.mjesna zajednica-opština-kanton-država
2.mjesna zajednica-opština-RS-država

znači BIH -5 kantona i RS koji bi u biti bio jedan veliki kanton ,zatim opštine i mjesne zajednice

ovaj prijedlog zadovoljava potrebe i srba koji nisu za ukidanje RS -a i hrvata i bošnjaka koji imaju preveliku administraciju u federaciji tj.spajanje kantona ..
Ne mislim da se administracija mojim predlogom povecava. Mozda se i smanjuje ,s obzirom da je upravni okrug samo sredstvo sprovodjenja republicke politika na lokalnom nivou, a ne poseban nivo vlasti.
Hodidid

#285 Re: Kraj entiteta?

Post by Hodidid »

De ti nama mrchak kad si vec tako konstruktivan navedi konkretno par prosperitetnih konfederacija u svijetu pa da se ugledamo na njihove modele drustvenog uredjenja.
MuaDib

#286 Re: Kraj entiteta?

Post by MuaDib »

Niste ni svjesni, koliko je ova priča u samoj suprotnosti, sa stvarnošću.
Stvarnost BiH su tri paralelna svijeta, koja misle da sve znaju, a ništa ne znaju.
Stvarnost BiH je oligarhija koja stvara privid svađe, a zajedno karde sve narode, bez imalo stida.

I nemojte pričati da BiH ne funkcioniše. To najbolje demantuje zadnje zaduženje, kada su u roku od 5 dana sve državne i entitetske institucije donjele sve što je traženo da ima MMF da pare. BiH danas kao suverena država postoji samo koliko joj dopuste međunarodni vjerovnici. To što Dodik laje, a federalci odlajavaju nije ništa opasno, čak šta više sve manje i manje pije vode.
res publica

#287 Re: Kraj entiteta?

Post by res publica »

Skijaš wrote:
I tu odmah povučeš ručnu, pokušaš naći neki bolji prijedlog a ako nisi u stanju, jednostavno šutiš. Nije ni to problem, ušutiti. Najgore je kad uzmemo neko nepravedno rješenje i život potrošimo propagirajući nepravdu. To je tragedija. Jer pazi, meni ni za deset ni za pedeset godina niko ne može ništa reći i prigovoriti (bar kad govorimo o političkim stavovima), zalažem se za pravdu pa šta bude neka bude. Tu sam pobjednik bez obzira na to kako se ovo sve završilo. Ali da forsiram nepravdu, tu bih bio poražen čak i kada bi ta neka moja opcija bila pobjednička. Bio bih poražen kao čovjek.

Izdigni se iznad tog kokošjeg rezonovanja. Ti si neko ko dijeli genetski kod s Gandijem i Mandelom, sa Ivom Lolom Ribarom i Fadilom Jahićem, nevjerovatna mi je ta lakoća dobrovoljnog spuštanja na nivo životinje.
Lijepo je to što si idealista i pravdoljubiv. Ali ovdje nije pitanje pravde ili nepravde nego pameti i sposobnposti ili gluposti i nesposobnosti. Najogavnije mi je kad se političari pozivaju na moral, to je znak ili da su može biti nesposobni ili korumpirani.
Osim toga, u čijim očima hoćeš da ispadneš pravedan? U očima Srba? Hrvata? Pa njima ćeš biti pravedan samo ako im daš ono što oni hoće: entitete, državu, otcjepljenja i sl. Sve što nije to, za njih je nepravda. Ili hoćeš da ispadneš pravdan u očima svijeta, MZ? Pa njih boli neka stvar za tim. Ko je uopšte od njih pravedan? Na strane na Balkanu će gledati ravnodušno i pustiće da svako gura svoj interes bez obzira je li pravedan ili nije, samo ako se sprovodi u okvirima nekih civilizacijskih normi. Mada ni to nije obaveza.
Skijaš

#288 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

Mrchak wrote:
Skijaš wrote:
Dakle, ja podržavam mržnju jer odbijam tvoju laž da prosječan Srbin i prosječan Bošnjak mrze ? :-D It just gets better and better.
Zatvaras oci pred neupitnom cinjenicom. Svakog, ama bas svakog Bosanca (bilo koje nacije) koga sam malo priupitao o ozbiljnijim temama je pokazao poprilicnu kolicinu mrznje.
Družiš se s pogrešnim ljudima. To jedno. Drugo, onaj Srbin koji kaže da Srbi mrze, nema pravo da se buni zbog bilo kakve nepravde koju se danas ili koju bi se eventualno u budućnosti napravilo Srbima. Ja se mogu buniti protiv te nepravde iako nisam Srbin, ali on ne može jer ih upravo on predstavlja kao čopor opasan po okolinu. Isto važi za Hrvate koji kažu da Hrvati mrze, ili za Bošnjake koji kažu da Bošnjaci mrze. Tu nema prostora za dijalog i promoviše se jako loša pravila igre.
Ali eto po tebi mrznje nema, problema nema, verovatno ni rata nije bilo nego je to samo velikosrpska propaganda ... kao i sve ostalo uostalom. :-)
Uglavnom se radi o nepovjerenju koje vlada u srcu izmanipulisanog čovjeka, a nepovjerenje i mržnja su dva potpuno različita pojma.
Skijaš

#289 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

res publica wrote:
Skijaš wrote:

Lijepo je to što si idealista i pravdoljubiv. Ali ovdje nije pitanje pravde ili nepravde nego pameti i sposobnposti ili gluposti i nesposobnosti.
Pravda je osnov, temelj svega.
Osim toga, u čijim očima hoćeš da ispadneš pravedan?
U svojim. Puca mi neka stvar za tim šta drugi misle o meni.
hAZNADAR

#290 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

res publica wrote: Lijepo je to što si idealista i pravdoljubiv. Ali ovdje nije pitanje pravde ili nepravde nego pameti i sposobnposti ili gluposti i nesposobnosti. Najogavnije mi je kad se političari pozivaju na moral, to je znak ili da su može biti nesposobni ili korumpirani.
Osim toga, u čijim očima hoćeš da ispadneš pravedan? U očima Srba? Hrvata? Pa njima ćeš biti pravedan samo ako im daš ono što oni hoće: entitete, državu, otcjepljenja i sl. Sve što nije to, za njih je nepravda. Ili hoćeš da ispadneš pravdan u očima svijeta, MZ? Pa njih boli neka stvar za tim. Ko je uopšte od njih pravedan? Na strane na Balkanu će gledati ravnodušno i pustiće da svako gura svoj interes bez obzira je li pravedan ili nije, samo ako se sprovodi u okvirima nekih civilizacijskih normi. Mada ni to nije obaveza.
Ne samo da je lijepo biti idealista i pravdoljubiv - to je ustvari i bogatstvo. Ja imam duboki respekt prema skijasu, cijenim ga kao covjeka i diskutanta, skidam kapu u mnogo toga,.. ali,.. - neznam sta trazi ovdje na politici.

Jer u politici nema morala - tu se samo snaga postuje. Multikulturalizam je dio nase kulture, nase shvatanje drustva, nase poimanje civilizacijskih vrijednosti i bosanskog identieta - ali to ne moze biti politika, to ne moze biti politicki nastup, to ne moze biti politicki cilj ni metod, a ponajmanje standard.
To nam je svih ovih godina usadilo svijest o vjeritoj zrtvi, ubilo u pojam, ucinilo nas slabijima i oduzelo dobar dio ponosa, samopouzdanja,.. pa samo citamo o drugim necivilizovanim napadima, omalovazavanjima, na sve moguce nacine - i nasim vjecito debljim krajevima gdje smo kao moralni pobjednici i civilizovaniji. Odkad se to bijesnoj rulji ili fasistickim metodama suptrotstavlja gandijevski?
Rat je u ocima ostalih davno prosao i apsolutni je vise i nebitno ko je negativac a ko zrtva, na koji nacin je cija etnicka dominacija,.. i sl. Haske presude, izjave zvanicnika o ocuvanju BiH,.. sve su to jalove nade za naivne i zavaravanja - svako se sam stara za svoju pravdu - ako to nece i ceka druge - nije nizasluzio bolje. U stvarnosti imas vec podijeljenu zemlju, koja cve u buducnosti biti jos podijeljenija - a time bosnjacki problem geta jos veci. U stvarnosti imas mrznju koja je godinama sve jaca. Nove generacije susjednih nacionalista su nabijene mrznom, fasizmom, izlamofobijom, pravila nema dok opravdavaju cilj, slozni su, opasni i organizovani - imaju cilj. Nase nove generacije u takvom okruzenju ne mozes odgojiti gandijevski i sa uvjerenjima da pravda i moral pobjedjuju. Isto kao sto neces svoje dijete odgojiti da ne uzvraca udarce i trpi mobanje - a da za svaku sitnicu trci pedagogu i zali se. Ne mozes im ostaviti vjecitu ulogu zrtve, aman sta nam uradise, i kako smo mi vjecito hebana strana.

Postujem sve Srbe i Hrvate koji imaju respekta prema nasoj vjeri, kulturi, postuju BiH,. ali takvih je jako malo. Glavnica je imala dovoljno vremena da skicira na milion razlicitih nacina zemlju gdje svi imaju ista prava - ali to ih nikad nije interesovalo - vec samo svojina jednih. Nemam sta vise njima nuditi multietnicku BiH i konstitutivnost kda je nece. Imali su takodjer dovoljno godina da RS entiet urede kao garant svojih sloboda i prava - ali istovremeno da je otvoren i za druge sa istim pravima - to se nije desilo i nece se ni desiti. I zato je BiH drzava samo onih koji je hoce a to su Bosnjaci. RS je nista drugo no okupirano podrucje i treba sve snage za ubuduce usmjeriti na razbijanje toga. Bosnjacki nacionalizam ne treba definisati kao kopiju negog fasizma - ali krajnje je vrijeme da se i politika tako definisa a i drustveni standard. Ne mozes sad nista napraviti preko noci - ali ce doci i drugi vakat kada ces morati biti spremniji.
torcida

#291 Re: Kraj entiteta?

Post by torcida »

hAZNADAR wrote:
Nemam sta vise njima nuditi multietnicku BiH i konstitutivnost kda je nece
.
hm, konstitutivnost se ne nudi već je ona zagarantirana ustavom...mada papir trpi svašta, tu nema nikakve diskusije

Imali su takodjer dovoljno godina da RS entiet urede kao garant svojih sloboda i prava - ali istovremeno da je otvoren i za druge sa istim pravima - to se nije desilo i nece se ni desiti. I zato je BiH drzava samo onih koji je hoce a to su Bosnjaci. RS je nista drugo no okupirano podrucje i treba sve snage za ubuduce usmjeriti na razbijanje toga. Bosnjacki nacionalizam ne treba definisati kao kopiju negog fasizma - ali krajnje je vrijeme da se i politika tako definisa a i drustveni standard. Ne mozes sad nista napraviti preko noci - ali ce doci i drugi vakat kada ces morati biti spremniji.
svaka akcija ima i svoju reakciju,, i bilo kakav pokušaj forsiranja nazovi rješenja bez druge/treće strane je u startu osuđen na propast neovisno s čijih položaja dolazio
seln

#292 Re: Kraj entiteta?

Post by seln »

torcida wrote:
svaka akcija ima i svoju reakciju,, i bilo kakav pokušaj forsiranja nazovi rješenja bez druge/treće strane je u startu osuđen na propast neovisno s čijih položaja dolazio
Belaj je kad druga i treca strana nisu zainteresovane za rjesenja, jer su kvislinska banda. Onda nastaje ono sto zovemo rahat patnja.
Skijaš

#293 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:zato je BiH drzava samo onih koji je hoce a to su Bosnjaci.
Ona sarajevska stranka koja bi nastupila s takvim političkim sloganom, bi ustvari opravdala i dala legitimitet velikosrpskoj opciji. A Bošnjaci koji bi nastupili s takvom porukom bi pravdali svaki oblik nasilja kojeg se učinilo ili čini nad Bošnjacima. To je uostalom jedan od ključnih razloga zašto nema relevantne političke stranke u BiH koja bi propagirala te gluposti.
Skijaš

#294 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

torcida wrote:svaka akcija ima i svoju reakciju,, i bilo kakav pokušaj forsiranja nazovi rješenja bez druge/treće strane je u startu osuđen na propast neovisno s čijih položaja dolazio
Bitno je da je rješenje pravedno, koliko kojeg naroda isto podržava, to je sporedna stvar. Jer budimo realni, narodi mogu biti izmanipulisani kao što su recimo bili Srbi u Hrvatskoj. Bitno je naći pravedno rješenje a onda ga političkim i ekonomskim metodama stjerati niz grlo neprijatelju. Nije tajna da imamo posla s manijacima koji su spremni da decenijama čitav narod drže taocem (kao u BiH) ili ga jednostavno gurnu niz liticu (kao u Hrvatskoj). I zato, onaj ko želi dobro Srbima (i drugim narodima ove zemlje) mora podržati konfrontaciju s velikosrpskim elementima.
seln

#295 Re: Kraj entiteta?

Post by seln »

Skijaš wrote:
torcida wrote:svaka akcija ima i svoju reakciju,, i bilo kakav pokušaj forsiranja nazovi rješenja bez druge/treće strane je u startu osuđen na propast neovisno s čijih položaja dolazio
Bitno je da je rješenje pravedno, koliko kojeg naroda isto podržava, to je sporedna stvar. Jer budimo realni, narodi mogu biti izmanipulisani kao što su recimo bili Srbi u Hrvatskoj.
...ili Hrvati u BiH. Ne smijemo precutati samo da ne bismo uvrijedili @torcidu.
hAZNADAR

#296 Re: Kraj entiteta?

Post by hAZNADAR »

Skijaš wrote:
Ona sarajevska stranka koja bi nastupila s takvim političkim sloganom, bi ustvari opravdala i dala legitimitet velikosrpskoj opciji. A Bošnjaci koji bi nastupili s takvom porukom bi pravdali svaki oblik nasilja kojeg se učinilo ili čini nad Bošnjacima. To je uostalom jedan od ključnih razloga zašto nema relevantne političke stranke u BiH koja bi propagirala te gluposti.
He, he,.. jel to pala prijava moderatoru na drugoj temi o zabludama od tebe ili selna, 'nako pitam. :-)

Velikosrpska opcija odavno ima "legitimitet" u tom kontekstu kojeg spominjes. Bez obzira kako mi sebe i svoje ciljeve tumacili. Nijedno nasilje ne moze biti opravdano - i tu samo mislis da bi i tu imali "legitimitet". Da ti ja kazem ko ima legitimitet - onaj ko ima snagu ili lovu - u svakom slucaju onaj ko moze. Danas su agresori nagradjeni - pa ti vidi koliko se sta isplati.
Nema stranke u BiH koja propagira nacionalizam i bosnjacku drzavu iz prostog razloga sto jos nemamo ni izgradjenog nacionalizma. Prije 20 god. nismo bili nacisto ni kako se zovemo, a vjera je najveci dio vremena bila osnovni identitet. Nacionalizam u povoju ili pubertetu kako neki slikovito kazu - pa se to oslikava i na politicke stranke. Danas vec primjecujem da je nacionalizam sve prisutniji u svim sferama - pa se nemoj iznenaditi kada jednog dana neko i istupi sa takvim pogledima i ostvari popularnost. Shvati da su ljudi odavno umorni od uloge vjecite zrtve, vjecito pravednih i moralnih,.. a malo skontaj koliko su Bosnjaci stvarno spremni biti tolerantni i multikulturalno blagonakloni i prema najblizim oblicima susjednih nacionalizama. Mi vise nismo socijalisticko drustvo - BiH postaje zajednica tri nacije(plus ostali - neka mi Finci i Sejdo oproste), gdje su tri nacionalizma kao standard(sa svojim slicnostima i razlikama) - i bilo koje poimanje multikulturalnosti podrazumijeva toleranciju prema nacionalizmima.

Koliko Bosnjaka je spremno multikulturalno i tolerantno prihvatiti orlove, ocile, mars na drini, tri prsta, boze pravde, Njegosa, junake 'istorije,... sto je dio identiteta 99% Srba?
Last edited by hAZNADAR on 04/10/2012 15:46, edited 1 time in total.
seln

#297 Re: Kraj entiteta?

Post by seln »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
He, he,.. jel to pala prijava moderatoru na drugoj temi o zabludama od tebe ili selna, 'nako pitam. :-)
Od mene nije. Ja prijavljujem samo uvrede i fasizam.
Glupost nije ni jedno ni drugo.
torcida

#298 Re: Kraj entiteta?

Post by torcida »

seln wrote: Belaj je kad druga i treca strana nisu zainteresovane za rjesenja, jer su kvislinska banda. Onda nastaje ono sto zovemo rahat patnja.
pa vidiš legendo, rješenje je uvijek bilo i ostalo stvar dogovora i pregovora a toga ovdje očito nema..
ta rahat patnja također nastaje i kada svatko želi državu po svojoj mjeri pri tome ne uvažavajući mišljenje, stav i rezon onoga pored sebe....zato, dijagnozu postavi kako već dolikuje, nitko nije bez oraha u džepu
seln

#299 Re: Kraj entiteta?

Post by seln »

torcida wrote:
seln wrote: Belaj je kad druga i treca strana nisu zainteresovane za rjesenja, jer su kvislinska banda. Onda nastaje ono sto zovemo rahat patnja.
pa vidiš legendo, rješenje je uvijek bilo i ostalo stvar dogovora i pregovora a toga ovdje očito nema..
ta rahat patnja također nastaje i kada svatko želi državu po svojoj mjeri pri tome ne uvažavajući mišljenje, stav i rezon onoga pored sebe....zato, dijagnozu postavi kako već dolikuje, nitko nije bez oraha u džepu
Ne sporim...samo,(ponavljam se, ali sta mogu) dvije od tri strane ne zele nikakvu drzavu...ili zele neku labavu zajednicu kao medjufazu pridruzivanja maticama.
Za to su se u ratu borili, u tu svrhu se bore i dana danas.
Skijaš

#300 Re: Kraj entiteta?

Post by Skijaš »

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
Od mene. Širiš mržnju pozivom da se BiH transformiše u samo bošnjačku državu. To je kao da u Americi kažeš da pošto procentualno veći broj crnaca leži u zatvoru, SAD trebaju biti proglašene zemljom bijelaca. Imaš ti neke kao argumente, ali se ipak sve svodi na širenje mržnje.
Danas vec primjecujem da je nacionalizam sve prisutniji u svim sferama - pa se nemoj iznenaditi kada jednog dana neko i istupi sa takvim pogledima i ostvari popularnost.
Istupi, ko ti brani ? Registruj stranku pa da vidimo koliko vas ima s ti bolesnim idejama.
Locked