Bas optimisticno,ali bojim se da nije takožuti wrote:E vidi, i ja sam ovo odmah pomislio. Ali možda je ovo izjava u kontekstu "da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra" - odnosi se samo na blokove, tj. da mozda postoji još neko ko izdaje blokove - predstavljajuci se da prikuplja zekat?? nadam se da je to...seno_bh wrote:Danas su svi hatibi u domovini i dijaspori dobili sadrzaj hutbe od vrhovnog vođe koju su morali procitat u svojim dzematima . Radi se o novoj fetvi gospodina reisuleme u kojoj pise sljedece: da u svakoj prilici, a posebno imami iz mihraba i hatibi petkom sa minbera jasno i nedvosmisleno prenesu našu fetvu da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, te da je zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra. Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama, to jeste Khilāfeta, Imāmeta i Menšūre, a to znači ne poštivanje značenja i značaja
Zelim cuti vase misljenje o tome. Ja bih samo rekao da je ovo jos jedna kap koja preliva casu..i mislim da u nasoj zemlji u svakom gradu u svakom mjestu i dzematu postoji 1,2 ili vise porodica kojima je potrebnije i ispravnije dat sadekatu-l-fitr, negu u islamsku zajednicu. Jer zaista u nasoj domovini ima ljudi koji gladuju i u teskoj su situaciji za vrijeme ovog mubarek mjeseca i 100% tvrdim da bi bilo ispravnije dat njima.
Nova fetva reisuleme
- S4mpion
#276 Re: Nova fetva reisuleme
-
iceman2010
#277 Re: Nova fetva reisuleme
Da. Taj ajet je upucen Muhammedu a.s. Ni jednog trenutka nisam htio da poredim IZ i Muhammeda a.s. ali ajet jasno pokazuje da se raspodjela zekata ne ostavlja na izbor svakom ponaosob nego se dijeli nakon sto se skupi. To se jasno moze izvuci iz dva navedena ajeta. Ukoliko vlast nenamjenski trosi pare iz budjeta (od poreza i sl.) onda se vlast poziva na odgovornost, mijenja se, krivicno se goni i slicno, ali se porez ne prestaje placati niti se daje nekom kako ti se prohtije. Zekat je po meni slicno porezima. Ne mozes ti proizvoljno dati zekat nekome. Druga stvar je pitanje pravicne raspodjele istog. Sada ne mogu da se sjetim koji je Halifa htio da pokrene rat zbog zekata. Sve to govori da se zekat daje instituciji. Posto mi nemamo bolje od IZ ona je ta.S4mpion wrote:
Taj ajet je upucen Muhammedu s.a.w.s.Bitnije je navesti da se nigdje u Kur´anu ne moze naci samostalno izdvajanje zekata kao haram.Fetva to krsi.Takodje,ne mozemo IZ porediti sa Muhammedom s.a.w.s. koj je bio cestit i posten,dok IZ cak i dan danas odbija da iznese u javnost spisak ENORMNIH donacija pristiglih od islamskih zemalja tokom rata u BiH.
-
odiol
#278 Re: Nova fetva reisuleme
Zašto IZ nikada ne objavljuje izvještaje o potrošenom novcu prikupljenom iz Bejtu-l-mala?iceman2010 wrote:Vitre ili sadekatu-i-fitr je sadaka koja se daje siromasnima. Zekat je vec nesto drugo i mislim da je pogresno isti uplacivati bilo gdje drugo osim IZ-u.
Kako su rasporedjena sredstva za 2012:
http://zekat.ba/index.php?str=pojasnjenjaRaspodjela sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal u 2012. godini u procentima
Raspodjela iz Fonda Bejtu-l-mal u 2012. godini vrši se na osnovu prikupljenih 6.650.000,00 KM, od čega 5.800.000,00 KM od zekata i sadekatu-l-fitra i 850.000,00 KM od kurbana i kurbanskih kožica, a raspodjela je izvršena prema navedenom prikazu.
Odgojno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 47,1%
Mediji IZ-e u BiH 12%
Kulturno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 11,4%
Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, fond fir-rikab i pomoć za povratak 3,6%
Troškovi štampanja i razduženja blokova 0,7%
Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, Vijeća za fetve i Sabora IZ-e 15,6%
Vjerskoprosvjetne aktivnosti Rijaseta IZ-e 5,3%
Stipendije, studentski dom FIN-a i drugi vidovi pomoći 4,3%
Treba samo malo potraziti.
Zašto ured Reis-ul-uleme nikada nije objavio koliko je para potrošeno na godišnjem nivou na putovanja Reisa? Ovo čisto zbog transparentnosti.
- vatrogasac
#279 Re: Nova fetva reisuleme
Ebu Bekr je poveo borbu protiv onih koji su uskratili davanje zekata, a za taj svoj postupak je uzeo kao argument riječi Allahovog Poslanika a.s.: “Zaista se pravo na život i imovinu zasniva na izvršenju obaveza, a obaveza koja se nalazi u imovini je zekat.” (Fethul-bari, 3/263.)iceman2010 wrote: Sada ne mogu da se sjetim koji je Halifa htio da pokrene rat zbog zekata. Sve to govori da se zekat daje instituciji. Posto mi nemamo bolje od IZ ona je ta.
- S4mpion
#280 Re: Nova fetva reisuleme
Mislim da je taj ajet ovlastio Muhammmeda s.a.w.s.kao pojedinca da uzima zekat,jer je zekat bio nepoznat pojam za druge ljude u to doba i vjerovatno ne bi znali pravilno raspodjeliti zekat medjusobno,a danas su pravila davanja zekata svima jasna i nema iskljucive potrebe za posrednicima u davanju zekata.Drzavi se placa porez svakako,ali za taj porez ja sigurno necu odgovarati pred Bogom,dok za zekat hocu.Zato davanje zekata ljudi mogu uzeti u svoje ruke,nigdje ne pise da je haram.iceman2010 wrote:Da. Taj ajet je upucen Muhammedu a.s. Ni jednog trenutka nisam htio da poredim IZ i Muhammeda a.s. ali ajet jasno pokazuje da se raspodjela zekata ne ostavlja na izbor svakom ponaosob nego se dijeli nakon sto se skupi. To se jasno moze izvuci iz dva navedena ajeta. Ukoliko vlast nenamjenski trosi pare iz budjeta (od poreza i sl.) onda se vlast poziva na odgovornost, mijenja se, krivicno se goni i slicno, ali se porez ne prestaje placati niti se daje nekom kako ti se prohtije. Zekat je po meni slicno porezima. Ne mozes ti proizvoljno dati zekat nekome. Druga stvar je pitanje pravicne raspodjele istog. Sada ne mogu da se sjetim koji je Halifa htio da pokrene rat zbog zekata. Sve to govori da se zekat daje instituciji. Posto mi nemamo bolje od IZ ona je ta.S4mpion wrote:
Taj ajet je upucen Muhammedu s.a.w.s.Bitnije je navesti da se nigdje u Kur´anu ne moze naci samostalno izdvajanje zekata kao haram.Fetva to krsi.Takodje,ne mozemo IZ porediti sa Muhammedom s.a.w.s. koj je bio cestit i posten,dok IZ cak i dan danas odbija da iznese u javnost spisak ENORMNIH donacija pristiglih od islamskih zemalja tokom rata u BiH.
- forest gump
#281 Re: Nova fetva reisuleme
O čemu bolan ti? Koji mehanizam? Mehanizam u vidu firme zvana IZ? Mani me se na lijepom ramazanu i ti i Iz i reis što dvere gradi.iceman2010 wrote:Ja sam naveo ajet koji je objavljen Muhammedu a.s. Sta se lozis bezveze. Naravno da ti reis nece uzeti niti ima mehanizam da ti uzme. Ti kad si tako nabrijan i mangup reci isto za neki od poreza koji ti namece drzava. Onda cu reci da imas petlju. Ovako vise lici na onu: "drzite me, ubicu ga".forest gump wrote: Ko da uzme? Reis?
On od mene ni halve nemože dobiti.
-
NoWayOut
#282 Re: Nova fetva reisuleme
Nigdje ja ovdje ne sumnjam u njegovu vjeru, već dokazujem da se njemu kao forumašu ili čovjeku ne može vjerovati, jer očito izmišlja. Pazi samo ovaj dio "a nikad nijedan hodža te ljude nije obišao, pokucao na vrata".Ovdje si uveo sumnju u tudju vjeru
Ja tvrdim da izmišlja, jer imam dokaze za to. Neću da upotrijebim teže riječi.
@cetmiIako nisam bio stalni hodža, ja sam obilazio sirotinju, nisam samo kucao, već sam im pomagao.
A znam takvih puno.
Jesam ti dokazao da nije u pravu? - naravno da nisam, jer ti misliš jedno, a on drugo. On je etiketirao sve hodže, a ti bi navodio pojedinačne primjere koje niko nije obišao, pa ni džematski hodža.
Nisko smo spali ako je sadekatul-fitr došao na red da li ga trebamo dati ili ne.
Esselamu aljekum, evo javno cu traziti halal od tebe ako si se nasao prozvanim u mom postu, ali nikoga nisam htio uvrijediti niti sta zlonamjerno konstruisati, vec iz teksta fetve se da zakljuciti da je jedino ispravan sadekatul-fitr i zekat dat IZ. A da si kojim slucajem pazljivo procitao moj post shvatio bi sta sam napisao, a nebi procitao ono sto bi to mozda volio da sam napisao.
Rekao sam:"Peto: sto mene najvise boli jeste recenica koja kaze: da ce zekat ili sadekatul-fitr koji dadnem komsinici ili poznaniku koji nema sta da jede, da obuce, nema osnovnih sredstava za zivot itd da je takav zekat ili sadekatul fitr haram isto kao da ga nisam ni dao, a nikad ni jedan hodza te ljude nije obisao, pokucao na vrata da vidi imaju li vode platit cime ce se iftarit, sta ce za bajram spremit. I onda meni kaze da je davanje ovim ljudima zabranjeno nego je ispravno njima i samo njima... tuzno. "
Ovdje nigdje nisam spomenuo sve siromahe, nego samo svoje komsije i poznanike, i niti sam rekao da nigdje hodze ne obilaze siromahe, nego sam rekao da te ljude( moje komsije i/ili poznanike) nijedan hodza nije obisao i udjelio im zkat.
Naravno da u fetvi ne pise ovo doslovno kako ti velis da sam ja tvrdio, nego je ovo konstrukcija rijeci iz fetve:
"te da je zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra. Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama"
A na forum niko nije dosao da rusi IZ niti da dovodi do rasula medju muslimanima, nego cisto diskutujemo o fetvi iznosimo svoja misljenja. Mozda neko ovdje ima i hairli nijet pa je dosao nebi li saznao sto je ta fetva dobra po muslimane BiH ili da li je dobra uopste. Od tebe su dosle velike optuzbe na moj racun: da izmisljam, da bi volio vidjeti rasulo, da rusim IZ, da nisam covjek kojem se moze vjerovat. Opusti se malo ako mozes voditi dialog na kulturan nacin bez uvreda, ako imas nekih argumenata vezano za ili protiv fetve podjeli ih s nama, nema potrebe za uvredama. Selam alejkum.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#283 Re: Nova fetva reisuleme
To je i moja mama mislila kad sam joj objasnjavala da je neplacanjem vitri IZ na strani anarhije i da rusi IZžuti wrote:
E vidi, i ja sam ovo odmah pomislio. Ali možda je ovo izjava u kontekstu "da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra" - odnosi se samo na blokove, tj. da mozda postoji još neko ko izdaje blokove - predstavljajuci se da prikuplja zekat?? nadam se da je to...
- forest gump
#284 Re: Nova fetva reisuleme
Jok to. Reis je u fetvi haman proglasio murtedima one koji ne uplate zekat u IZ.
- dottore
#285 Re: Nova fetva reisuleme
Nije samo za blokove... to sam i ja mislio...plain vanilla wrote:To je i moja mama mislila kad sam joj objasnjavala da je neplacanjem vitri IZ na strani anarhije i da rusi IZžuti wrote:
E vidi, i ja sam ovo odmah pomislio. Ali možda je ovo izjava u kontekstu "da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra" - odnosi se samo na blokove, tj. da mozda postoji još neko ko izdaje blokove - predstavljajuci se da prikuplja zekat?? nadam se da je to...![]()
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=634Braćo i sestre, pred nama su teška iskušenja i veliki izazovi za očuvanje i razvijanje našeg vjerskog, moralnog, kulturnog i nacionalnog integriteta i zato je farz da svaki musliman i muslimanka sudjeluje u skupljanju naših duhovnih i materijalnih vrijednosti na jedno mjesto, koje će biti uvijek spremno i sposobno da pomogne onome kojem pomoć zatreba za siromašne, za nemoćne, za nezbrinute, za medresu, za fakultet, za školu, za povratak, za oporavak, za napredak naših džemata i za obnovu naših džamija.
- forest gump
#286 Re: Nova fetva reisuleme
Sve je to šaša za ovaj dio,
Bagra.
Poče se i reis tekfirom baviti..."Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama."
Bagra.
- Joker88
#287 Re: Nova fetva reisuleme
...
Last edited by Joker88 on 18/04/2013 23:18, edited 1 time in total.
- dottore
#288 Re: Nova fetva reisuleme
a jbg, koliko se stvorilo efendija u zadnjih 15god, i svi bi u IZ da rade ko vjeroucitelji, hodze i sl. za plate od 1200KM + non stop jasini, dove, hatme na koje NIKO od "postenih" hodza ne prijavljuje ko uslugu i ne placa naknade drzavi za to...forest gump wrote:Sve je to šaša za ovaj dio,Poče se i reis tekfirom baviti..."Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama."
Bagra.
Sve u željezaru na prislini, da malo smršaju
-
tumb
#289 Re: Nova fetva reisuleme
pa nije ti hodza doodottore wrote:a jbg, koliko se stvorilo efendija u zadnjih 15god, i svi bi u IZ da rade ko vjeroucitelji, hodze i sl. za plate od 1200KM + non stop jasini, dove, hatme na koje NIKO od "postenih" hodza ne prijavljuje ko uslugu i ne placa naknade drzavi za to...forest gump wrote:Sve je to šaša za ovaj dio,Poče se i reis tekfirom baviti..."Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama."
Bagra.![]()
Sve u željezaru na prislini, da malo smršaju![]()
- vatrogasac
#290 Re: Nova fetva reisuleme
Pametan, mlad, naočit....što nisi i ti?dottore wrote: a jbg, koliko se stvorilo efendija u zadnjih 15god, i svi bi u IZ da rade ko vjeroucitelji, hodze i sl. za plate od 1200KM + non stop jasini, dove, hatme ...
-
tumb
#291 Re: Nova fetva reisuleme
volio bih da se na ovu temu javi onaj abdulhaq
- dottore
#292 Re: Nova fetva reisuleme
tumb wrote: pa nije ti hodza doo
Vrši usluge, neprijavljeno ispod ruke... lvl romi sto prodaju peškire i baterije pored puta..Poreski obveznik je svako lice koje samostalno obavlja privrednu djelatnost.
Pod pojmom djelatnosti, u smislu stava 1. ovog člana, podrazumijeva se djelatnost
proizvođača, trgovca ili pružaoca usluga koja se vrši s ciljem ostvarivanja prihoda, uključujući i djelatnosti eksploatacije prirodnih bogatstava, poljoprivrede, šumarstva i profesionalnih djelatnosti.
- vatrogasac
#293 Re: Nova fetva reisuleme
dottore wrote:tumb wrote: pa nije ti hodza dooVrši usluge, neprijavljeno ispod ruke... lvl romi sto prodaju peškire i baterije pored puta..Poreski obveznik je svako lice koje samostalno obavlja privrednu djelatnost.
Pod pojmom djelatnosti, u smislu stava 1. ovog člana, podrazumijeva se djelatnost
proizvođača, trgovca ili pružaoca usluga koja se vrši s ciljem ostvarivanja prihoda, uključujući i djelatnosti eksploatacije prirodnih bogatstava, poljoprivrede, šumarstva i profesionalnih djelatnosti.
Pod kojom kategorijom privredne djelatnosti? Turizam? Trgovina? Zanatstvo?
Privreda predstavlja sve ljudske djelatnosti kojima čovjek osigurava sredstva za život.
Proizvodne privredne djelatnosti – su one djelatnosti kojima se proizvode materijalna dobra (poljoprivreda, rudarstvo, industrija i proizvodno zanatstvo).
Neproizvodne privredne djelatnosti – proizvedena materijalna dobra dostavljaju se potrošaču ili se vrše neke usluge (saobraćaj, trgovina, turizam, uslužno zanatstvo)
- ifas
#294 Re: Nova fetva reisuleme
Reise dragi svijetli bas cu moci ponijet blokove "gore" kao jedini ispravni dokaz?
- Gojeni H
#295 Re: Nova fetva reisuleme
A, sto nisi ucio skole.a jbg, koliko se stvorilo efendija u zadnjih 15god, i svi bi u IZ da rade ko vjeroucitelji, hodze i sl. za plate od 1200KM + non stop jasini, dove, hatme na koje NIKO od "postenih" hodza ne prijavljuje ko uslugu i ne placa naknade drzavi za to...![]()
Sve u željezaru na prislini, da malo smršaju![]()
IZ kao poslodavac godine...po izboru forumasa kliha.
- dottore
#296 Re: Nova fetva reisuleme
vatrogasac wrote:
Pod kojom kategorijom privredne djelatnosti? Turizam? Trgovina? Zanatstvo?
Isto kao sto frizer, taxista, i sl. mora izdati racun za uslugu, mora i hodza za prouceni jasin koji zna da naplati (kao sto zakon kaze, radi uz naknadu)...PDV se, u skladu s odredbama ovog zakona, plaća na:
1. promet dobara i usluga (u daljnjem tekstu: promet dobara i usluga) koje poreski
obveznik, u okviru obavljanja svojih djelatnosti, izvrši na teritoriji Bosne i
Hercegovine uz naknadu;
2. uvoz dobara u Bosnu i Hercegovinu.
-
sokkia
#297 Re: Nova fetva reisuleme
ko je taj ba reis da odlucuje ciji ce se post primiti a ciji ne
jer po logici, da se post ne prima dok se ne podjeli sadakatul fitr znaci li to da oni koji ne uplate u IZ da su đaba postili.
cericu,cericu, vrijeme ti je da se makneš odatle.
-
sokkia
#298 Re: Nova fetva reisuleme
@ultima,ultima_palabra wrote:Ista tema je bila i prošle godine... tad sam se iznervirao, sad mi ravno do mora.
Najbolji su ovi koji stavljaju primjer Muhammeda s.a.v.s. i kako je njemu naređeno da prikuplja zekatPorediti najodabranijeg Poslanika i njegovu zakonodavnu meritornost kod prvih muslimana sa sekularnom BiH i današnjom koruptivnom strukturom IZ BiH u kojoj je predsjednik Sabora donedavno bio ozloglašeni kriminalac Bičakčić
![]()
Shvatite da je IZ samo nevladina organizacija, doduše od posebnog značaja za muslimane... ali da odluke reisul-uleme i Rijaseta ne mogu biti obavezujuće ni za koga osim za uposlenike iste... hilafet odavno ne postoji.
e da ti znaš ko je tek presjednik međilisa IZ u Travniku !!!!!
- ultima_palabra
#299 Re: Nova fetva reisuleme
Da nije možda punac akademca Senada Šepića?sokkia wrote:@ultima,ultima_palabra wrote:Ista tema je bila i prošle godine... tad sam se iznervirao, sad mi ravno do mora.
Najbolji su ovi koji stavljaju primjer Muhammeda s.a.v.s. i kako je njemu naređeno da prikuplja zekatPorediti najodabranijeg Poslanika i njegovu zakonodavnu meritornost kod prvih muslimana sa sekularnom BiH i današnjom koruptivnom strukturom IZ BiH u kojoj je predsjednik Sabora donedavno bio ozloglašeni kriminalac Bičakčić
![]()
Shvatite da je IZ samo nevladina organizacija, doduše od posebnog značaja za muslimane... ali da odluke reisul-uleme i Rijaseta ne mogu biti obavezujuće ni za koga osim za uposlenike iste... hilafet odavno ne postoji.
e da ti znaš ko je tek presjednik međilisa IZ u Travniku !!!!!
- vatrogasac
#300 Re: Nova fetva reisuleme
Ja ni sada od frizera ne dobijam račun, niti od taksiste itd. itd. Zamišljam nešto inspektora kako traži od hodže da mu iznese knjige sa evidentiranim proučenim jasinima i sl.dottore wrote: Isto kao sto frizer, taxista, i sl. mora izdati racun za uslugu, mora i hodza za prouceni jasin koji zna da naplati (kao sto zakon kaze, radi uz naknadu)...
Što se tiče teme izgleda da ova ideja o Bejtul-malu nije originalna. Nešto kontam da se ova dva fonda ujedine pa da onda iz njega uzimamo koliko kome treba. Najavljuju 'tješnju saradnju'.
Bejt ez-zekat
Kuvajtski Fond Zekata osnovan je 1982. kao javna ustanova s neovisnim budžetom. Djeluje pod nadzorom ministra vakufa i islamskih poslova. Njegovim osnivanjem olakšan je put prikupljanja i raspodjele zekata kao i njegova podjela i to na najbolji i najučinkovitiji način u skladu sa zakonom i potrebama društva. Kuvajtski Fond zekata vrlo je aktivno učestvovao u projektima Islamske zajednice i oporavka bh. društva. Osim redovnih projekata sa IZ, ovaj Fond već nekoliko godina putem Fonda „Bošnjaci" koji djeluje u sastavu Vakufske direkcije, stipendira 50 studenata na godišnjem nivou.
U Bejt ez-zekatu delegaciju IZ primio je Halid el-Husejni, zamjenik generalnog direktora Bejt ez-zekata. Sastanku su prisustvovali šefovi pojedinih službi, posebno onih koje već imaju saradnju sa IZ u BiH. Reisu-l-ulema se u svom obraćanju zahvalio na dosadašnjoj pomoći ove važne i snažne institucije. Objasnio je domaćinima sistem funkcioniranja Ureda za zekat IZ u BiH kao i način ubiranja i distribucije zekata u BiH. Na sastanku je dogovoreno organiziranje seminara za kadrove koji u BiH direktno ili indirektno rade na ubiranju i distribuciji zekata. Predviđeno je da se seminar organizira u Kuvajtu u maju 2013. godine. Ovaj projekat bio bi uvod u još tješnju saradnju između Fonda zekata iz Kuvajta i Ureda za zekat pri IZ u BiH.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=633