http://zanimljivostidana.com/zanimljivo ... gn=linkeri
Auto na duge staze
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
hostapler
-
emko1234
#277 Re: Auto na duge staze
hahahah. fino sam se zabavio citajuci vase postove 
nema potrebe za replikama, rekao sam sto sam mislio pa ne bih da se ponavljam jer nekima ovdje je lakse primit metar u guzicu neko cenat u glavu.
sve u svemu, sumo sumare, vise na svijetu ima ljudi koji ce kupit bezlicnog audija nego orginalnog citroena, barem tako prodaja kaze. ja sam ga kupio da bi bio clan kreme sarajeva po nekim ovdje
, sad jbg ljudi koji zive u drzavama u kojim standard dozvoljava da audi ne bude luksuz, ga ne kupuju iz tog razloga. postavlja se pitanje zasto ga oni kupuju i zasto ne kupuju citroena? 
al to je pitanje za druge teme, ovdje nema ljudi koji bi o tome razumno diskutovali.
nema potrebe za replikama, rekao sam sto sam mislio pa ne bih da se ponavljam jer nekima ovdje je lakse primit metar u guzicu neko cenat u glavu.
sve u svemu, sumo sumare, vise na svijetu ima ljudi koji ce kupit bezlicnog audija nego orginalnog citroena, barem tako prodaja kaze. ja sam ga kupio da bi bio clan kreme sarajeva po nekim ovdje
al to je pitanje za druge teme, ovdje nema ljudi koji bi o tome razumno diskutovali.
-
klixo
#278 Re: Auto na duge staze
Sta to vrijede kada je Pezo Citroen u minusu 800 miliona... Valjda cifre govore nesto o samom proizvodjacu. Ispade sad svi koji vozaju švabsko auto ludi ?! Mozes li nam objasniti zasto je na nasim cestama najvise VW automobila ? Zasto C6ica ima na svakoj 500-oj a6ici ?citroen xm wrote:E ja ću sada biti grub pa neka se ljuti ko koliko hoće, a ako je nekome volja neka me i banuje.
Naime švaboljubci uključujući i Emka tako lako i providno pokazuju svoje pravo lice. Ja ne mogu da shvatim to toliko plitko i idiotsko razmišljanje(čast izuzetcima).
Pričate gospodo o izumima. Ajmo argumente:
Prvi motor koji je ugrađen u automobil koji je napravio dajmler je djelo francuskog inžinjera i konstruktora.
Prvi pogon na prednje točkove je izmislio Citroen.
Prvi evropski dizel motor je Citroenov.
Prvi savremeni sistem ubrizgavanja kod dizel motora je Fiatov.
Prve disk kočnice su Lančijine.
Hidropneumatika u auto industriji prvi put kod Citroena.
Znači ovako: motor(bilo koji), savremene kočnice kočnice, vuča koju upotrebljava 80% proizvođača, vrhunski sistem vješanja..... su djelo Francuza i Talijana. Dakle njemačke auto industrije ne bi ni bilo da nije njih. I sada neki balavac(slobodno ću reći tako) ima obraza da kaže kako Ferari upotrebljava tehnologiju jednog pišljivog VW-a koga ne bi ni bilo da nije italijanskih i francuskih inžinjera i konstruktora. Da li treba trošiti riječi na dizajn i spominjati uopšte tu stavku. Možda udobnost.........
I onda dođe Emko i počne soliti pamet ostalima kako je DS5 sranje jer je nadžidžan unutra. A pritom zaboravlja da tako dobar dizajn unutrašnjosti sa vrhunskim materijalima njegov voljeni audi neće imati ni za 100 godina. Ali Audi je bolji jelde. Aha.
Onda taj isti čovjek spominje zadnju klupu DS5-ice, a ne govori kako je jedan A4 nešto najtjesnije što može da se nađe u svom segmentu.
Zamisli nije mu dovoljno 200 KS iz 2.0 motora u Citroenu, ali je 140 KS iz Audijevog 2.0 motora ili 180 u jačem paketu vrh i na to treba da svrše svi. Citroen koji sa HDI dizelima nema nikakvih problema je čista karina, ali zato Audi kome dizne i još bruku stvari odlaze kao dlanom od dlan je sam Vrh i opet ajmo svi svršavati kada Emko spomene Audi.
Citroen je takođe karina i nije premijum jer nema nikakvih problema sa korozijom, ali Mercedes koji trune posle 7-8 godina je premijum i sam vrh auto industrije na čiji pomen opet treba svi da svršimo.
BMW kome na M5 modelu pukne zadnji most posle pola godine i kome radilice na dizeima pucaju kao ledenice je top auto, premijum premijuma, na koji opet svi svršavamo. Ali jebeni Citroen je karina iako nema tih problema.
Taj isti Emko koji osuđuje premium liniju DS-a jer koristi pola komponenti ostalih proizvoda PSA, vješto sakriva da njegov voljeni "premijum" Audi koristi 90% dijelova kantastog VW-a.
I za sami kraj da se zapitam da li stvarno postoji toliki imbecil koji u svojem pilećem mozgu ne može da shvati činjenicu da je Citroen lađa i kruzer koji nije napravljen da se sa njim trka već uživa u udobnoj vožnji. Kome za to nije dovoljno 200 KS neka ode do prve prodavnice oružja, kupi arikal i počini samoubistvo. Zar postoji toliko iskompleksirana ličnost koja plače kada ga pretekne duplo jeftinije auto. Neka plače,a posle suza neka se i objesi jer nije zaslužio da živi.
Citroenu i uopšte Francuzima da trebaju sportska auta napravili bi ih kao što su i radili: Citroen SM u svoje vrijeme najbrži serijski auto sa prednjom vučom(pomjerio predrasude o sukobu velike snage(preko 150 KS) na prednjoj osovini. Citroen u reliju pravi dar mar već deceniju. Reno zapažen u formuli 1 i ima jedne od najboljih motora za to. megan i Clio RS prave dar mar u svojoj klasi. Pežo takože zapažen sa uličnim trkačima, spomenuću samo legendarni P205 GTI.................
- Ringhio
#279 Re: Auto na duge staze
Ja nit sam fan audija a ni citroena. Ali opet kad bih imao mogucnosti da biram izmedju A8 i C6, rado bih izabrao C6.
Po meni je audi izuzetno bezlicno auto, svaki je isti, sve isti fol, i apsolutno nikakve ljepote nema, osim onog R8 koji je prica za sebe, ali i on opet ima istu liniju, samo kracu i nabijeniju. Unutrasnjost je ista, hladna. Kvalitetno jeste ali...fali ono nesto sto se zove, dusa. Tu su i performanse, i prestiz koji Audi nosi sa sobom, pa ga mahom svi kupuju vise zbog toga sto ce narod da vidi kako on vozi Audija a ne zato sto su oni eto kvalitetni i mocni, to je moje vidjenje. Jer ja od 15 ljudi koji voze audije, samo jedan ga je uzeo zbog tog njegovog kvaliteta, ovih 14 ostalih je tu da se udara u prsa i govori ja vozim Audija. I on meni kaze da ja imam ove pare, ja nikad nebi kupio ovo auto, moj budalasti otac ga je kupio, i sad glava boli na svakom servisu. Uzimaju i sakom i kapom.
Jednom samo sam vidio citroen C6, i bio sam i ostao odusevljen, auto jednostavno zraci nekom ljepotom, snagom, neobicnoscu. Unutra gospodin, kosuljica, kravatica, lagano zavaljen i krstari, a ti cujes samo gume kako huce. Onoliko auto, a meni lijepo sa svake strane, bas mami pogled. Ukusi jesu razliciti, ali meni je to auto prelijepo. Kasnije vozio sam se u C4 osto bez teksta. Ko da si u camcu, ne u autu.
Citroen je udobnosti sto se tice neprikosnoven, izadjes iz citroena, predjes u audija, ko da si u konjsku prikolicu sjeo. Jest da su konji brzi, al brate, bole ledja.
Po meni je audi izuzetno bezlicno auto, svaki je isti, sve isti fol, i apsolutno nikakve ljepote nema, osim onog R8 koji je prica za sebe, ali i on opet ima istu liniju, samo kracu i nabijeniju. Unutrasnjost je ista, hladna. Kvalitetno jeste ali...fali ono nesto sto se zove, dusa. Tu su i performanse, i prestiz koji Audi nosi sa sobom, pa ga mahom svi kupuju vise zbog toga sto ce narod da vidi kako on vozi Audija a ne zato sto su oni eto kvalitetni i mocni, to je moje vidjenje. Jer ja od 15 ljudi koji voze audije, samo jedan ga je uzeo zbog tog njegovog kvaliteta, ovih 14 ostalih je tu da se udara u prsa i govori ja vozim Audija. I on meni kaze da ja imam ove pare, ja nikad nebi kupio ovo auto, moj budalasti otac ga je kupio, i sad glava boli na svakom servisu. Uzimaju i sakom i kapom.
Jednom samo sam vidio citroen C6, i bio sam i ostao odusevljen, auto jednostavno zraci nekom ljepotom, snagom, neobicnoscu. Unutra gospodin, kosuljica, kravatica, lagano zavaljen i krstari, a ti cujes samo gume kako huce. Onoliko auto, a meni lijepo sa svake strane, bas mami pogled. Ukusi jesu razliciti, ali meni je to auto prelijepo. Kasnije vozio sam se u C4 osto bez teksta. Ko da si u camcu, ne u autu.
Citroen je udobnosti sto se tice neprikosnoven, izadjes iz citroena, predjes u audija, ko da si u konjsku prikolicu sjeo. Jest da su konji brzi, al brate, bole ledja.
- drndalo
#280 Re: Auto na duge staze
Da ti ciko neke stvari koje je u zivotu naucio pokusa staviti u vizuru, pa ces nadoci jednog dana na barem 20% ovoga sto ja znam... Idem taksativno:klixo wrote: Sta to vrijede kada je Pezo Citroen u minusu 800 miliona... Valjda cifre govore nesto o samom proizvodjacu.
Ispade sad svi koji vozaju švabsko auto ludi ?!
Mozes li nam objasniti zasto je na nasim cestama najvise VW automobila ?
Zasto C6ica ima na svakoj 500-oj a6ici ?
1. Naucices da su ti racunovodstveni standardi rasegljiv pojam i da u principu narucilac moze ocekivati u brojevima ono sta mu treba, pa kada ti treba da se natezes s Vladom da ne otpustas radnike u zamjenu za kredit sa 0% kamate, onda si "gubitas"... Kada to odgovara zbog nekog posla da si mega-profitabilan, vidi cuda, u plusu si... A sve to u razmaku 1-2-3-4 godine... Dakle "kreativnim knjizenjem" kao i statistikom se moze manipulisati, kada izvadis jedan dio sam bez ostalih, pa samo njega objavis... Za kompletan uvid u stanje, trebalo bi zaviriti u svih npr. 512 stranica zavrsnog racuna, i vidjeti gdje su pare... Npr. ako je XY bio profitabilan prije 2 godine npr. 100 mE, a prosle godine je npr. 100 mE u minusu, da nije negdje napravio novu fabriku koja je kostala 200 mE, i koja je sada toliki trosak, ali ce u narednih 20 godina proizvesti 600 mE plusa... Dakle moze biti investiranje... A i ne mora...
Da te podsjetim da je tvoj ljubljeni VW prije 2-3 godine trebao biti cca 23% otkupljen od "kceri" Porsche-a, da ga ne bi kupio neko drugi, a prosle godine se dogodi obrnuto, i sve to u razmaku godinu-dvije...? Kako ? Da ne stampaju pare mozda u Wolfsburg-u kao na Topcideru...? Ili u Stuttgart-u ?
2. Nisu ludi oni koji jasno znaju zasto ga voze... A ne zbog njegovih "nadnaravnih" sposobnosti samo-odrzavanja, i proizvodnje nafte 3 lit./100 km...
3. Na nasim cestama je najvise VW automobila zato sto lijecimo komplekse od prije rata, kada VW Golfa iz Vogosce nije mogao voziti svako, nego visa srednja klasa. A ostali su vozili stojadine, yuge, PZ-ejce, Lade, Wartburge, Moskvich-e, i onanisali na Golfove ! Znas onaj vic kada dijete pita oca: Tata, kad cem mi vozati Golfa 6 ? Kad izadje Golf 12 sine...
4. C6-ica ima onoliko koliko je Citroen pogodio ukus i cijenu ciljanih kupaca, dobro ili lose pogodjeno, njihov problem, jer su privatna firma, meni ni u dzep ni iz dzepa, sto ne znaci da je auto los... Kao sto ne znaci da je A6 los auto samo zato sto se meni ne svidja...
-
Mlad i Nevin
#281 Re: Auto na duge staze
Ja znam da kod nas sve više viđam Audi A6....čovječe, još malo pa će ih biti više od Golfova II. Čast izuzetcima, ali ovdje svaka kockasta glava koja dođe do para poleti za A šesticom, ali ipak Audi je Audi i pored njega nikad ne bih pogledao francuske igračkice... 
- respo
#282 Re: Auto na duge staze
pa valjda je i normalno da ih ima vise nego G2
ovaj prvi je aktuelni model a ovaj drugi se prestao proizvoditi prije 20 godina
ovaj prvi je aktuelni model a ovaj drugi se prestao proizvoditi prije 20 godina
- drndalo
#283 Re: Auto na duge staze
Da, i drzavni aparat voza par stotina komada...
-
emko1234
#284 Re: Auto na duge staze
svi si ti to drndalo fino objasnio u prethodnom postu.
samo cinjenica je da i pored tvog objasnjenja, gubitak toliko para pSA grupa pravda ne novim kapitalnim investicijama i ulaganjima nego padom prodaje na svim trzistima pa cak i u francuskoj.
sto je i sasvim logicno jer citroen ko veliki gubitas je poceo da radi stvari koje se u ovom vaktu ne isplate nikome.
napravio je nesto novo sto ima staru oznaku i tom novom je nabio cijenu i 30% vecu u odnosu na standardni model.
super je meni ds3 ko igracka, al za 1.6t verziju s 207 konja koja kosta 65-70 maraka, kupim megna rs cupa koji je bolje auto po svemu i sipam ga iduci dvije godine od kusura koji mi ostane.
ds4 je po meni fula, al to je moje misljenje s obzirom da ih ne vidjam po sarajevu, vjerovatno nisam jedini koji misli tako. starta od 40 000 maraka, i za te pare dobijes osnovnog 1.6 benzinca koji ni po cemu nije spektakularan. top model kosta 60 000 sa svim zajebancijama.
o ds 5 sam reako sve. sad na te cijene dodaj jos barem 10% vani. jer ds5 1.6thp sportchic u njemackoj kosta 44 000eura. tako da dizel ide haman i do 100 000, i dobijes odgovor zasto je prodaja pala. s druge strane imas c5 za koji kad istreses 65 000 imas strasan auto. al ljudi se bazirali na nesto drugo i popusili.
samo cinjenica je da i pored tvog objasnjenja, gubitak toliko para pSA grupa pravda ne novim kapitalnim investicijama i ulaganjima nego padom prodaje na svim trzistima pa cak i u francuskoj.
sto je i sasvim logicno jer citroen ko veliki gubitas je poceo da radi stvari koje se u ovom vaktu ne isplate nikome.
napravio je nesto novo sto ima staru oznaku i tom novom je nabio cijenu i 30% vecu u odnosu na standardni model.
super je meni ds3 ko igracka, al za 1.6t verziju s 207 konja koja kosta 65-70 maraka, kupim megna rs cupa koji je bolje auto po svemu i sipam ga iduci dvije godine od kusura koji mi ostane.
ds4 je po meni fula, al to je moje misljenje s obzirom da ih ne vidjam po sarajevu, vjerovatno nisam jedini koji misli tako. starta od 40 000 maraka, i za te pare dobijes osnovnog 1.6 benzinca koji ni po cemu nije spektakularan. top model kosta 60 000 sa svim zajebancijama.
o ds 5 sam reako sve. sad na te cijene dodaj jos barem 10% vani. jer ds5 1.6thp sportchic u njemackoj kosta 44 000eura. tako da dizel ide haman i do 100 000, i dobijes odgovor zasto je prodaja pala. s druge strane imas c5 za koji kad istreses 65 000 imas strasan auto. al ljudi se bazirali na nesto drugo i popusili.
-
530i
#285 Re: Auto na duge staze
Gubitak PSA je uzrokovan promjenom politike u Francuskoj, tj. odlaskom šupka Sarkozija i dolaskom socijalista na vlast! U principu to i nema toliko veze sa direktnim poslovanjem i kvalitetom auta...ali šta znaju ratni i postratni profiteri, njima je Sakrozi dobar lik, krimos i nacionalista...
Kao što rekoh, Saab je objasnio za 14 godina - milion, to je cca. 71500km godišnje, tj.malo ispod 6000 km mjesečno ili oko 200km dnevno! Volvo jeste prešao više, ali u skoro 50 godina.
Kao što rekoh, Saab je objasnio za 14 godina - milion, to je cca. 71500km godišnje, tj.malo ispod 6000 km mjesečno ili oko 200km dnevno! Volvo jeste prešao više, ali u skoro 50 godina.
- respo
#286 Re: Auto na duge staze
audija ti je li to gledas uspjeh firme i njenih pojedinih modela po broju auta u gradu koliko ih ima?
-
AMADUDI
#287 Re: Auto na duge staze
Amerikanci bi vozali francuze da valjaju ista,ali...
- drndalo
#288 Re: Auto na duge staze
Ali voze japance... Ako iko nema pravo pricati o kvalitetu svojih automobila, onda je to USA...
Posmatras stvari pausalno, PSA grupa ovo, ono, a ne spominjes da im se 208 vec u narudzbama prodao 2x vise nego sto su ocekivali, a koliko ima da su ga zvanicno predstavili ? Nije i nece biti prodajni hit napredne 2 godine ? O DS-ovima necemo, tu je vec dosta receno, ko hoce kupice, ko nece, nece...
Ono sto ponavljam je da direktna korelacija izmedju iskazanog gubitka i pada proizvodnje/prodaje ne mora biti linearna... Bilo je u istoriji i firmi koje su prodale jedne godine manje auta nego godinu prije, ali su zaradili vise para... Rijetko, ali je bilo...
Opet mi izvlacis rijeci iz konteksta, da bi nesto dokazao, nema potrebe, bez detaljnog citanja svih 512 str. finansijskog izvjestaja, ne znamo zasto je prikazan gubitak. Oni znaju, vjeruj mi... Zato su ONI gazde necega sto vrijedi MILIJARDE, a mi nismo... Oni su veliki Majstori masonskih loza, a mi jos nismo ni do Segrta Hlapica dosli...samo cinjenica je da i pored tvog objasnjenja, gubitak toliko para pSA grupa pravda ne novim kapitalnim investicijama i ulaganjima nego padom prodaje na svim trzistima pa cak i u francuskoj.
Posmatras stvari pausalno, PSA grupa ovo, ono, a ne spominjes da im se 208 vec u narudzbama prodao 2x vise nego sto su ocekivali, a koliko ima da su ga zvanicno predstavili ? Nije i nece biti prodajni hit napredne 2 godine ? O DS-ovima necemo, tu je vec dosta receno, ko hoce kupice, ko nece, nece...
Ono sto ponavljam je da direktna korelacija izmedju iskazanog gubitka i pada proizvodnje/prodaje ne mora biti linearna... Bilo je u istoriji i firmi koje su prodale jedne godine manje auta nego godinu prije, ali su zaradili vise para... Rijetko, ali je bilo...
Last edited by drndalo on 07/08/2012 13:40, edited 1 time in total.
-
citroen xm
#289 Re: Auto na duge staze
Ako gledam ovako kao ti, posebno ovo crveno, onda treba reći da isto tako na svijetu postoji mnogo više glupih i zatucanih ljudi nego pametnih i obrazovanih. Takođe mnogo više ima ljudi bez stila nego sa stilom. Ali šta ja imam to vama objašnjavati.emko1234 wrote:hahahah. fino sam se zabavio citajuci vase postove
sve u svemu, sumo sumare, vise na svijetu ima ljudi koji ce kupit bezlicnog audija nego orginalnog citroena, barem tako prodaja kaze. ja sam ga kupio da bi bio clan kreme sarajeva po nekim ovdje![]()
, sad jbg ljudi koji zive u drzavama u kojim standard dozvoljava da audi ne bude luksuz, ga ne kupuju iz tog razloga. postavlja se pitanje zasto ga oni kupuju i zasto ne kupuju citroena?
Ovim ostalim švaboljubcima sam objasnio u svom dugom prethodnom postu, a isto to su dobro uradili i ringhio i drndalo.
A ti Emko potrudi se da se bar upoznaš sa nekim brojkama i stvarnim činjenicama. Ta po tebi glupa i nepotrebna Citroenova strategija zvana DS je nadmašila sva očekivanja i prodaje se odlično. Pogotovo DS3. A to što ga ti u BiH ne viđaš puno to ne govori ništa. Takođe DS5 ne košta 90000 KM već 81500 KM. C5 ekskluziv sa hidraulikom i 2.0 HDI motorom košta oko 45000 KM.
A što se tiče C6 to je pravi Citroen, ali baš zbog toga prepoznali su ga pravi ljudi koji vole citroen, a imaju para za toliki luksuz. A to što će 100 puta više biti kupovan A6 ne znači ništa. Vozim trenutno Audi, ali bez obzira na pad cijene, količinu prodatih primjeraka i ...... za mene je C6 vrijedniji od svega što je Audi napravio u svojoj istoriji. Jednostavno auto mami duhom i kreativnošću, a u njemu se osjećaš kao gospodin. U A6 se ne osjećam kao gospodin. Ali nebitno to. Dovoljno je samo sjetiti se čiji je model slavni DS ili ti ajkula, a onda možemo pričati o bilo kome proizvođaču i pitati se da li se Citroen može porediti sa njim.
-
emko1234
#290 Re: Auto na duge staze
HAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHA..530i wrote:Gubitak PSA je uzrokovan promjenom politike u Francuskoj, tj. odlaskom šupka Sarkozija i dolaskom socijalista na vlast! U principu to i nema toliko veze sa direktnim poslovanjem i kvalitetom auta...ali šta znaju ratni i postratni profiteri, njima je Sakrozi dobar lik, krimos i nacionalista...
sreca pa pratim politiku pa znam da ovo sto pricas nema veze s padom psa grupe ne samo u francuskoj. naime sarkozi se izmedju ostalog zalagao da se jedan dio psa-ovih tvornica zatvori i da se ljudi preko 55 godina otpuste i da im se plate otpremnine. time bi se smanjila uzaludna proozvodnja auta koja se ne prodaju, drzavi je to u cilju posto je jedan od vlasnika psa-grupe. tj jedan od jacih dionicara.
medjutim i u svijetu je ko kod nas ista situacija samo na vecoj razini. kad dodje do izbora glavno oruzje su obecanja, tako da je psa zadrzala 12 000 ljudi koji su trebali otici u prijevremenu penziju i na ustrb milijarde eura minusa koje ce platit francuski porezni obveznici kad im vlada tj drzava pocne upumpavat pare da se spasi ponos francukse autoindustrije kroz 2-3 iduce godine.
al ti to od svoje zatucanosti ne mozes shvatit, ne mozes shvatit da ce se sva koplja slomit na sakroziju koji odlazi kosto to uvijek i bude tako.
jest ti neki postratni profiter stao negdje na zulj.. hahahaha. a nemas pojma koliko mi je drago sto si onaj neki stari midle-aged lik koji moze jos samo da sere po forumima jer su i klinci u granapu skontali da treba bjezat od tebe.
@drndalo.. sve je ok, samo ti kazem da je prodaja 208 nebitna kad citroen tone.. na kraju nosilac prodaje moze bit neki low end model ko 208 al kad se bas prodaje u rekordnim brojkama, sto kod psa grupe nije slucaj. auto se dobro prodaje jer je novo, fino izgleda i dosta nudi za relativno malo para. i clio ce se prodavat sad kad izadje. polo je obara rekorde u svabiji 3 godine zaredom. al nista od toga nije dovoljno kad se ne prodaju ostali.
@ xm, samo sto ti nisi upravu kad to tako gledas. ako kazem da ima vise ljudi koji ce kupit audija, to je tacno jer brojke to pokazuju. a tvoje se ne moze nadozvezat na moje, jer neko ko je glup i zatucan si ne moze priustit da si kupi zajeban auto. prije si moze priustiti citroena.
- drndalo
#291 Re: Auto na duge staze
Bosna i Hercegovina, te Balkan opcenito cesto ponistavaju normalne svjetske tokove... Nesto kao "Crna rupa", anti-gravitacija...jer neko ko je glup i zatucan si ne moze priustit da si kupi zajeban auto.
Ono sto ja kazem je da mi ne znamo jel' Citroen i Peugeot kao sastavni dijelovi PSA grupacije tonu... Imamo samo glupu, 100x prepisanu, prenesenu vijest o nekom gubitku, a izvornik informacije niko nije vidio, jos manje sta stvarno pise u finansijskim papirima koje su radili revizori...
Last edited by drndalo on 07/08/2012 16:20, edited 1 time in total.
-
klixo
#292 Re: Auto na duge staze
Ne znam da li si hodao po europi ,u francuskoj ces vidjete mnogo vise njemackih automobila više klase nego li francuskih pa tako ces vidjeti vise a6ica nego li c6ica. Citroen se ne moze boriti sa Audijem , BMW , Mercom pa i VWom u visoj klasi. Ali siguran sam da mogu nesto napraviti u klasi gdje c5. Ako si primjetio cak ih ima dosta i kod nas. Gubitak , papiri ,512 str. , niko nije vidio ...drndalo wrote:Da ti ciko neke stvari koje je u zivotu naucio pokusa staviti u vizuru, pa ces nadoci jednog dana na barem 20% ovoga sto ja znam... Idem taksativno:klixo wrote: Sta to vrijede kada je Pezo Citroen u minusu 800 miliona... Valjda cifre govore nesto o samom proizvodjacu.
Ispade sad svi koji vozaju švabsko auto ludi ?!
Mozes li nam objasniti zasto je na nasim cestama najvise VW automobila ?
Zasto C6ica ima na svakoj 500-oj a6ici ?
1. Naucices da su ti racunovodstveni standardi rasegljiv pojam i da u principu narucilac moze ocekivati u brojevima ono sta mu treba, pa kada ti treba da se natezes s Vladom da ne otpustas radnike u zamjenu za kredit sa 0% kamate, onda si "gubitas"... Kada to odgovara zbog nekog posla da si mega-profitabilan, vidi cuda, u plusu si... A sve to u razmaku 1-2-3-4 godine... Dakle "kreativnim knjizenjem" kao i statistikom se moze manipulisati, kada izvadis jedan dio sam bez ostalih, pa samo njega objavis... Za kompletan uvid u stanje, trebalo bi zaviriti u svih npr. 512 stranica zavrsnog racuna, i vidjeti gdje su pare... Npr. ako je XY bio profitabilan prije 2 godine npr. 100 mE, a prosle godine je npr. 100 mE u minusu, da nije negdje napravio novu fabriku koja je kostala 200 mE, i koja je sada toliki trosak, ali ce u narednih 20 godina proizvesti 600 mE plusa... Dakle moze biti investiranje... A i ne mora...
Da te podsjetim da je tvoj ljubljeni VW prije 2-3 godine trebao biti cca 23% otkupljen od "kceri" Porsche-a, da ga ne bi kupio neko drugi, a prosle godine se dogodi obrnuto, i sve to u razmaku godinu-dvije...? Kako ? Da ne stampaju pare mozda u Wolfsburg-u kao na Topcideru...? Ili u Stuttgart-u ?
2. Nisu ludi oni koji jasno znaju zasto ga voze... A ne zbog njegovih "nadnaravnih" sposobnosti samo-odrzavanja, i proizvodnje nafte 3 lit./100 km...
3. Na nasim cestama je najvise VW automobila zato sto lijecimo komplekse od prije rata, kada VW Golfa iz Vogosce nije mogao voziti svako, nego visa srednja klasa. A ostali su vozili stojadine, yuge, PZ-ejce, Lade, Wartburge, Moskvich-e, i onanisali na Golfove ! Znas onaj vic kada dijete pita oca: Tata, kad cem mi vozati Golfa 6 ? Kad izadje Golf 12 sine...
4. C6-ica ima onoliko koliko je Citroen pogodio ukus i cijenu ciljanih kupaca, dobro ili lose pogodjeno, njihov problem, jer su privatna firma, meni ni u dzep ni iz dzepa, sto ne znaci da je auto los... Kao sto ne znaci da je A6 los auto samo zato sto se meni ne svidja...
- drndalo
#293 Re: Auto na duge staze
Jok, sve sto pricam, pisem samo iz moje MZ Cekrclije III/a, kraj Pindicica...klixo wrote:Ne znam da li si hodao po europi
Gubitak , papiri ,512 str. , niko nije vidio ...![]()
![]()
Ne mozes nagadjati.
Objasnih maloprije sta sve moze biti, a mi to bas ne vidjesmo, a razglabamo o tome, ti posebno...
Upravo ti to radis vec stranicama...
- Ringhio
#294 Re: Auto na duge staze
emko1234 wrote:530i wrote: jer neko ko je glup i zatucan si ne moze priustit da si kupi zajeban auto. prije si moze priustiti citroena.
Sad ispade da svi pametni, skolovani, posteni ljudi voze audije, ili ti ga shvabska kola. Nit vozim francuza, nit vozim svabu al ovo je nisko. Ispade da su svi koji voze citroena seljacine, sirotinja, i olos ljudska, koja eto sebi ne moze priustiti svetinju poznatiju kao Audi.
Nemam pojma sto se prepucavate dzabe oko kola od 100 000 i 200 000 kad smo u ponoru siromastva i kome ce sta dobro donjeti sto se vi ovako svi kolektivno izvrijedjate, ispljujete, i izponizavate. Evo ja sam mnogo snazan i pametan i ja vozim Audija, i ja sam i super inteligentan, i lijep sam, a imam i para, jer da to sve nemam nebih imao Audija, jer eto Audi je statusni simbol, i bas mi pristaje, a i on je inace super auto, najbolji je na svijetu, nema mu niko ravan. A vidis ovaj moj komsija, on je usljo, i glup je, mislim da je cak retardiran, nema on ni para, i furkara je ustvari mrtva, mozda je i derpe, sigurno jest cim Citroena vozi. Mosh mislit !? Citroena ?! EEEEEEEEEEEEeeeeeeeeeeeEEEJ citroenaaaaaa, pa gdje ces to stari ? Bolje da si nekome kucu zapalio nego citroena vozio.
Svako je tvorac svoje srece i ulazimo uvdje u dubiozu, kao i u svakoj temi o automobilizmu. Udjem na Fiatovu temu, ubacuju se nekakvi golfisti koji pljuju po njegovom servu, odem na temu o Alfa Romeo, ubacuju se opet nekakvi golfisti, kombinacija bmw-a i audija, koji pljuju po elektronici, citam o Lanciji ubacuje se neki poredi ga s bmw-om kockom, odem na sajt NASE kad nekakav pise da bi bolje rakete pravile shvabe jer oni imaju tu neku supermodernu tehnologiju koju mecu u te svoje Audije i BMW-ove i sta vec ne.
Ne vidim nigdje da neko upadne na vagenovu, ili audijevu, ili neku inu svabsku temu, i da kaze moja alfa ima lezanje na cesti koje vi necete moci imati za 100 000 godina, moj fiat ima dizelski motor koji je 20 puta bolji od volksvagenovog, moja lancia delta integrale moze sad poderat svakog audija 6.0- 9.0 - 145.0 da mu stane na crtu, samo eto vi, vozaci svabskih kola imate nekakav fetis dokazivanja kao neke vase nadmoci. Prihvatate je kao svoju, iako nije, i iako nije nikakva prednost, niti ikakva nadmoc. Ne vidjoh nikog da kaze da je moj citroen imao hidraulicno vjesanje kad su golfa crtali na stolu i smisljali kako ce izgledati, da je ajkula imala pokretne farove, nesto cime se sad svabe udaraju u prsa i govore vidi mi imamo ovo. Ne, ljudi voze svoje Renoe, Citroene, voze i Tojote i Suzukije i Dacie, i Fordove. I niko od njih ne smara narod oko sebe kako je njihovo auto super, i kako je njihovo auto moderno, i kako je njihovo auto pojam luksuza, i kako njihovo auto ima sve nekakve elektronicke dzidzamidze, i kako njihovo auto samo gospoda vozi, i to pametna, i postena, i kako su svi ostali smece. Samo eto vi, svabe sto vozite, vi se uvjek, u svakoj prilici morate dokazivati, i mahati kljucevima, i drzati ih na stolu. Vi ste mi i ogadili volksvagena, i ja dok sam ziv on u moju kucu nece uc. Nece jer znam da za te pare mogu kupiti auto koje ce mi biti i ljepse, i udobnije, i da cu ga rahatnije vozit. I kad ga vidim na cesti ospem se, bez obzira sta je, jel golf ili pasat cc, ja se ospem, samo zbog tog vaseg preseravanja.
Isto ste djeca.
-
Gost1515
#295 Re: Auto na duge staze
Ja ne znam jel čitamo isti forum, mislim da nema "čistije" teme na pdfu od teme "FIAT konzumenti" a na na wagenove teme su ovakvi upadi haman pravilo ...Ringhio wrote:
Udjem na Fiatovu temu, ubacuju se nekakvi golfisti koji pljuju po njegovom servu,...
Ne vidim nigdje da neko upadne na vagenovu, ili audijevu, ili neku inu svabsku temu, i da kaze moja alfa ima lezanje na cesti koje vi necete moci imati za 100 000 godina, moj fiat ima dizelski motor koji je 20 puta bolji od volksvagenovog, moja lancia delta integrale moze sad poderat svakog audija 6.0- 9.0 - 145.0 da mu stane na crtu,
a npr pogledaj samo evo temu o Golfu 7, autu za koji još nismo ni sigurni kako će izgledati a da pričam o iskustvima sa istim ...
-
Carlo8
#296 Re: Auto na duge staze
Neko je rekao najbolje auto je novo auto
!Prijatelj mi je uzeo novog i 30 al starija linija 22.400 .Novo 5 g garancije dizel , kolega novog megana 1,6 na povlasticu 20000. doduše benzinac al novo je. Imam ja još da ne nabrajam samo sam htio reći kupi novo održaji trajat će auto.Oni su uzeli auta po svojoj mjeri i ja to cjenim .A ova prepucavanja su dječja pamet.Naslov teme je AUTO NA DUGE STAZE. a ne moja čuna je veća od tvoje ili moje tata jači od tvog. 
-
citroen xm
#297 Re: Auto na duge staze
emko1234 wrote:
@ xm, samo sto ti nisi upravu kad to tako gledas. ako kazem da ima vise ljudi koji ce kupit audija, to je tacno jer brojke to pokazuju. a tvoje se ne moze nadozvezat na moje, jer neko ko je glup i zatucan si ne moze priustit da si kupi zajeban auto. prije si moze priustiti citroena.
Idiote i neobrazovane nisam direktno povezao sa prodajom neke marke. Hoću samo da ti naglasim da te brojke ništa ne znače. Proda se mnogo više Audija nego C6. OK. Ima i mnogo više idiota na svijetu pa se ne kaže da su bolji od intelektualaca.
A to ko šta vozi zna se. Prije rata, a i sada za Citroen pogotovo više klase su se odlučivali mahom visokoobrazovani ljudi i sam krem društva kao što su doktori, piloti, profesori.... Do 90ih Audi apsolutno nikome ništa nije značio, bio je prosječno auto. I sada je po većini stvari prosječno auto samo što ga kratkovidi guraju na silu u neki premium. A posljedica svega toga je da svaki balavac kod nas kada otvori oči prvo na šta pomisli je Audi.
-
emko1234
#298 Re: Auto na duge staze
meni samo nije jasno kako vi pojedinci ne mozete da shvatite da se vremena mjenjaju i da nesto sto je bilo jucer dobro, ne znaci nuzno da ce bit dobro danas, a kamoli sutra.
- olensoner
#299 Re: Auto na duge staze
Meni samo nije jasno kako svi ukljuceni u ovu "diskusiju" mogu biti toliko besposleni i imati toliko zivaca, da gube vrijeme na dokazivanja nepotrebnog
.
Vec odavno je rasprava izasla iz okvira teme i sve je osim konstruktivnog dijaloga clanova foruma, a najvise je vrijedjanje po raznim osnovama, trebali bi se moderatori malo angazovati.
Vec odavno je rasprava izasla iz okvira teme i sve je osim konstruktivnog dijaloga clanova foruma, a najvise je vrijedjanje po raznim osnovama, trebali bi se moderatori malo angazovati.
- amra67
#300 Re: Auto na duge staze
toyotaaaaaaa..... ko ne vjeruje nek pogleda top gear gdje bace toyotu u more izvade i ona uprkos svemu upali