Vjera/nevjera - sta je bolje?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
Op3r4t0r

#276 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Op3r4t0r »

nightvision wrote: Bujrum. Imas svoj forum i tamo siri svoju vjersku propagandu, necu ti rijec reci. Ovde nisam duzan da ti sutim.
Znaci... Dobro je da si shvatio koliko sam u pravu, inace bi nastavio diskusiju. :lol: :lol: :lol:
Eto dobro, prihvatam da si upravu, ako ti smatras da si nastao od majmuna ja nemam nista protiv, cak sta vise slozicu se s tobom ;)
zigranje

#277 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by zigranje »

Op3r4t0r wrote:
nightvision wrote: Bujrum. Imas svoj forum i tamo siri svoju vjersku propagandu, necu ti rijec reci. Ovde nisam duzan da ti sutim.
Znaci... Dobro je da si shvatio koliko sam u pravu, inace bi nastavio diskusiju. :lol: :lol: :lol:
Eto dobro, prihvatam da si upravu, ako ti smatras da si nastao od majmuna ja nemam nista protiv, cak sta vise slozicu se s tobom ;)
dakle rezime:
ateista i vjernik ne mogu biti u kvalitetnoj vezi i/ili bracnoj zajednici
vas dvojica ste ociti dokaz,
tvrdoglavo zastupanje stavova, bih i tolerisao, da se ne javlja opcija nametanja svog misljenja "milom ili silom" pa cak ide i u vrijedjanje,

ne postoji veza ili brak koja ce opstati na tvrdoglavosti i iskljucivosti
vodjenje dijaloga je jako bitno u vezi, kao i respekt da neko drugi ima drugaciji stav o istoj stvari

dakle, vas dva "ljubavnika" niste ni za kakve veze, osim mozda za hladjenje na klupi
prijavio sam sve off topic postove
Last edited by zigranje on 29/06/2015 23:29, edited 1 time in total.
azurna_obala

#278 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by azurna_obala »

Nije mi dobra nijedna krajnost....ni vjernik, ni nevjernik...
sve dok poštujemo izbor jednog drugog, nema problema....
zigranje

#279 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by zigranje »

nightvision wrote:
zigranje wrote: prijavio sam sve off topic postove
Ja sam davno zamolio da se tema prebaci u vjerski podforum jer tamo ne zalazim da ne citam ove bljuvotine. Znaci nisam ja tamo otisao nekome soliti pamet vec su fanatici ovde dosli siriti propagandu i ne pada mi na pamet da im sutim.
meni je apsolutno nebitno u kom podfurumu se nalazi tema,
interesantno mi je vidjeti kako drugi gledaju na veze, u ovom slucaju vjernik/ca - nevjernik/ca
ima interesantnih pogleda, a ima i smijesnih i moglo bi se diskutovati,
i zivo mi se jbe za dokazivanje evolucije,
dokazuj evoluciju na drugom topicu,
postujem da te nervira palamudjenje ostalih jer u disusiju ubacuju off topi relacije,
jedini nacin da im adekvatno odgovoris jeste da ih upozoris da su na pogresnoj adresi,
u suprotnom hranis njihovu zelju za trolanjem

zato cu vas zamoliti da se manete off komentara

mene zaprepascuje kolicina iskljucivosti pojedinaca u teoriji.
svi bi jbli znanje partneru ako bi se usudio da mu ogranici slobodu,
i obicno kao argument je prica " ja pjan u pola dva, a ona mei da kaze..."
ma pjanog u pola dva te ni jedna ne bi nasmijana primila, ama bas ni jedna
itd
piupiu

#280 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by piupiu »

Leo_alfa wrote:
piupiu wrote:
Leo_alfa wrote:Dvoje ljudi ce razviti prisnost i povjerenje, ako dijele zajednicke interese, ako privlace jedno drugo, krecu se u istom krugu ljudi, odgovaraju jedno drugom karakterom itd. Naravno, ne znaci da sve ovo treba da se u potpunosti poklopi, ali sigurno da, jednim velikim dijelom. Biti vjernik ili ateista je stvar ubjedjenja sto ne bih rekao da utice na onaj podsvjesni dio koji nam okrece paznju prema nekoj osobi, nego je to svjesni dio nase odluke da li cemo biti s tom osobom, nesto kao politicko ubjedjenje ili finansijski status te osobe. Sto znaci da suprotnosti po vjerskom ubjedjenju dvije osobe ne predstavljaju barijeru u samom zaljubljivanju, medjutim posto upravo ljubav jeste (po mom misljenju) kombinacija ove podsvjesne privlacnosti i svjesne odluke, sigurno da spremnost na kompromis sa partnerom koji zastupa drugacije stavove i ubjedjenja utice na srecu u takvim vezama.
Ali opet, ljubav je jaca od svega ovoga spomenutog, tako da je u osnovi samo do nas samih da krojimo svoju srecu.
Leo, ti si romanticar. Kad leptirici prestaju leprsati krilcima ... pocinje svijet prakticnih problema i svi oni problemi koji na pocetku nisu bili problemi, najednom postanu veliki kao neboderi - jer su svakodnevni i rezultat odredjenih ocekivanja:

- ja jedem prsut, ti ga ne jedes - gdje staviti prsut? da li jesti prsut? da li ti ocekujes od mene da ga ja prestanem jesti?
- ja zelim religijsko vjencanje, ti zelis gradjansko/civilno/opstinsko - kako se vjencati? ko ce ostati nesretan?
- ja zelim da mi djeca pohadjaju veronauku, ti ne zelis - kako cemo se dogovoriti?
- ti klanjas pet vakata, a ja pijuckam sangiovese na balkonu ... - moze li to tako?
- ja hodam u kratkoj suknji i kratkim rukavima, a ti bi da mi suknja i rukavi budu malo duzi ...

Ovdje se ne radi o malim kompromisima nego o temeljnim vrijednostima, ocekivanjima, zeljama, navikama ... A, mozda se mi - od silne ljubavi i leptirica - sve i dogovorimo, a onda pocinje pricati familija, mater, otac, sestra, brat ... neko do koga nam je stalo ... kako to tako, ne moze to tako, sta ce reci svijet, bla, bla ... malo je ljudi k'o onaj Edward VIII sto se odrece i trona i kraljevstva zbog ljubavi ...
Zar nije teze biti tvrdoglav kao magarac i ne pristajati na kompromis nego gledati stvari tako sa romanticne strane? Kako naci pravi odgovor na sve probleme koji dolaze kroz zivot zavisi od nas, zavisi koliko smo fleksibilni, domisljati i koliko nam je zaista nesto vazno. Ne vidim da tu ima ikakve posebne mudrologije. Razlicitih slucajeva sigurno da, ali opet svi smo mi razliciti.
Tacno. A, kad covjek malo prouci psihologiju i psihijatriju, znas sta skonta? Da je 99% psiholoskih (i svih ostalih problema koje se odnose na disfunkcionalne odnose) problem zelje da se kontrolise drugi covjek i 'rjesavanje problema' kroz ocekivanje da se onaj drugi promijeni - jer je on 'problem'. I da se sve poznate ideoloske matrice u kojima smo odgojeni sluze upravo ucenjem svih nas da 'kontrolisemo' drugog covjeka. Citav je ovaj thread poceo sa izjavom koga ono vec da ce njegova djevojka morati prestati jesti prsut, jer se 'njemu od toga povraca', a za prsut ima alternativa.

Dakle, nikakve, ali bas nikakve svijesti o pravima druge osobe da bira. A, 'dokaz' da ga voli je to sto ce se odreci svog prava ili zelje. Totalno naopako od psihologije zdravog odnosa. Jer ne pricamo ovdje o nekim ekstremnim stvarima i situacijama, neko o svakodnevnim stvarima. A, ko je u braku ili je bio - zna da se tu kroji i raskraja veza.
Leo_alfa

#281 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Leo_alfa »

piupiu wrote:
Tacno. A, kad covjek malo prouci psihologiju i psihijatriju, znas sta skonta? Da je 99% psiholoskih (i svih ostalih problema koje se odnose na disfunkcionalne odnose) problem zelje da se kontrolise drugi covjek i 'rjesavanje problema' kroz ocekivanje da se onaj drugi promijeni - jer je on 'problem'. I da se sve poznate ideoloske matrice u kojima smo odgojeni sluze upravo ucenjem svih nas da 'kontrolisemo' drugog covjeka. Citav je ovaj thread poceo sa izjavom koga ono vec da ce njegova djevojka morati prestati jesti prsut, jer se 'njemu od toga povraca', a za prsut ima alternativa.

Dakle, nikakve, ali bas nikakve svijesti o pravima druge osobe da bira. A, 'dokaz' da ga voli je to sto ce se odreci svog prava ili zelje. Totalno naopako od psihologije zdravog odnosa. Jer ne pricamo ovdje o nekim ekstremnim stvarima i situacijama, neko o svakodnevnim stvarima. A, ko je u braku ili je bio - zna da se tu kroji i raskraja veza.
Onda je tajna uspjeha u tome koliko se mozemo oduprijeti ideologiji pod kojom smo odgajani, svako od nas, bilo o kojoj da se radi i sve probleme rjesavati sa razumijevanjem. Da li je to moguce, a da pri tome ne odbacimo sve sto je uticalo na nas odgoj i ostanemo i dalje vjernici/nevjernici?
annoy

#282 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by annoy »

prog321 wrote:Jeste dozvoljeno mu je, dok god ne ide u crkvu.
Ali onda je krscanin koliko i budista :-D
Gle ja nisam kršćanin i osobno me se ta tematika ne dotiče, ja samo govorim ono što sam slušala kroz svoje indoktr...ovaj, učenje o kršćanstvu kroz osnovnu i srednju školu, a i što sam znala čuti u crkvi.
Ako se po hrvatskim školama eto uči hereza, netko bi o tome trebao obavijestiti Vatikan :lol:
piupiu

#283 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by piupiu »

Leo_alfa wrote:
piupiu wrote:

Onda je tajna uspjeha u tome koliko se mozemo oduprijeti ideologiji pod kojom smo odgajani, svako od nas, bilo o kojoj da se radi i sve probleme rjesavati sa razumijevanjem. Da li je to moguce, a da pri tome ne odbacimo sve sto je uticalo na nas odgoj i ostanemo i dalje vjernici/nevjernici?
Moguce je, naravno da je moguce. Moj pocetni post je ovdje bio o nekoliko uspjesnih i nekoliko totalno neuspjesnih veza ovog tipa. Objasnila sam i zasto su uspjesne uspjesne, a neuspjesne neuspjesne. Dakle, moguce je.
piupiu

#284 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by piupiu »

_BataZiv_0809 wrote:
piupiu wrote:
Leo, ti si romanticar ...
....
... malo je ljudi k'o onaj Edward VIII sto se odrece i trona i kraljevstva zbog ljubavi ...
Udajs zmene :kiss:
:trepp:

Raja, zamutite himber, otvorite sampanjaaaaaac ... :dada:

:lol: :kiss:
Suelureac

#285 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by Suelureac »

kerima1 wrote:
Suelureac wrote:
kerima1 wrote: Pa u sve sto si naveo da ne bi mogao podnijeti kod nje,ona kao islamski prakticar bas tako i vjeruje.

Leo@ svidja mi se tvoje razmisljanje. :thumbup:
Moja djevojka, iako vjerski nastrojena, vjeruje u teoriju evolucije, genetiku, DNA, nauku i sve to. Ne vjeruje u bajke o tome kako je prvi čovjek nastao od gline ili čega već, a žena od njegovog rebra.
Ne znam kako to uopste moze polovicno ili si vjernik sve prihvatas ili si ateist sve odbacujes,sve polovicno je 'cisto' licemjerstvo.
Ja koliko znam muslimanima je zabranjeno da se ljube u usta prije braka, da se maze i drže za ruku. Zna se kako je po islamu, Kur'anu, hadisima - momak i djevojka ašikuju bez dodira, mladić traži dozvolu od oca za kćerkinu ruku, tek nakon šerijatskog vjenčanja oni mogu da se dodiruju i u intimi rade sve drugo. Jer sve prije toga je teški haram i bludničenje na pragu izvođenja iz vjere ako se radi svjesno. Onda po tome niko nije u BiH pravi musliman, samo par izuzetaka-djevojaka koje se strogo pridržavaju islama.

Znači moja djevojka je muslimanka, ali griješnica. Ne može sve poštovati, a ovo ti je dokaz. Ja i ona se ljubimo normalno. Nikad mi nije rekla "eee ja sam muslimanka, ne bi ovo smjela, Allah ne da ovo". Tako da ona i kao muslimanka prihvata teoriju evolucije, a ne bajke o ilovači i rebru. Uostalom studirat će mikrobiologiju, genetiku ili medicinu, jer to je njena strast. Zamisli genetičara koji uči o risikvenciranju DNK-a i o embriologiji, a da u isto vrijeme vjeruje u biblijske bajke. Nemoguće. Ali i dalje može biti vjernik, samo će reći "vjerske knjige ne treba shvatati doslovno, sve je to metafora". Mislim da sam ti pobliže objasnio na koji je način ona vjernica, a da ne prihvata sve kao neki doslovnjaci/fundamentalci ovdje poput ovog što su mu ljiljani na avataru.
The One and Only

#286 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by The One and Only »

piupiu wrote:Tacno. A, kad covjek malo prouci psihologiju i psihijatriju, znas sta skonta? Da je 99% psiholoskih (i svih ostalih problema koje se odnose na disfunkcionalne odnose) problem zelje da se kontrolise drugi covjek i 'rjesavanje problema' kroz ocekivanje da se onaj drugi promijeni - jer je on 'problem'. I da se sve poznate ideoloske matrice u kojima smo odgojeni sluze upravo ucenjem svih nas da 'kontrolisemo' drugog covjeka. Citav je ovaj thread poceo sa izjavom koga ono vec da ce njegova djevojka morati prestati jesti prsut, jer se 'njemu od toga povraca', a za prsut ima alternativa.

Znaš šta, u pravu si ti, nije fer od mene da zahtjevam bilo šta od moje buduće životne saputnice. Vidim ja da se neke barijere jednostavno ne mogu prebroditi, bolje je ne voditi se previše srcem nego uključiti i razum pri izboru partnera.

piupiu

#287 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by piupiu »

The One and Only wrote:
Znaš šta, u pravu si ti, nije fer od mene da zahtjevam bilo šta od moje buduće životne saputnice. Vidim ja da se neke barijere jednostavno ne mogu prebroditi, bolje je ne voditi se previše srcem nego uključiti i razum pri izboru partnera.
Pa, to o cemu ti pricas je koje su vrijednosti moguci predmet pregovora, a koje nisu ... u smislu, gdje si spreman praviti kompromis, a gdje nisi. Kad trazis sebi partnera, trazis onoga ko ti odgovara, a polazno pitanje bi trebalo biti - gdje sam ja spreman praviti kompromise, a gdje nisam. Ne ulazi se u bilo kakav odnos s ocekivanjem od samog pocetka da ce onaj drugi morati da se mijenja da bi zadovoljio tvoje vrijednosti i ocekivanja. Tu mozes odmah pisati propalo ili unaprijed traziti bracnog savjetnika. :wink: :)

Klasican (i ekstreman) primjer - decko alkoholicar, a zenskica zaljubljena u njega i ubijedjena da ce ga njega ljubav promijeniti, otrijezniti, spasiti ... katastrofa u nastanku. I to nuklearna.
HAVANA

#288 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by HAVANA »

zigranje wrote:
nightvision wrote:
zigranje wrote: prijavio sam sve off topic postove
Ja sam davno zamolio da se tema prebaci u vjerski podforum jer tamo ne zalazim da ne citam ove bljuvotine. Znaci nisam ja tamo otisao nekome soliti pamet vec su fanatici ovde dosli siriti propagandu i ne pada mi na pamet da im sutim.

zato cu vas zamoliti da se manete off komentara

mene zaprepascuje kolicina iskljucivosti pojedinaca u teoriji.
svi bi jbli znanje partneru ako bi se usudio da mu ogranici slobodu,
i obicno kao argument je prica " ja pjan u pola dva, a ona mei da kaze..."
ma pjanog u pola dva te ni jedna ne bi nasmijana primila, ama bas ni jedna
itd

Zavisi ko je kakav.Kakvu slobodu i u cemu? Sam cin stupanja u brak,iskrenog stupanja, te totalno mijenja kao osobu,nacin zivota i razmisljanja se iz temelja mijenja, jer su prioriteti totalno razliciti od onog kako si prije zivio.Naravno za tu promjenu je zasluzan partner,i neka je,pozdravljam.Lijepo se zivjelo i prozivjelo.Sad ide nesto drugo i novo.Mnoga odricanja,dogovori,popustanja i uvazavanja su potrebni u braku da bi funkcionisao.Nije mi bio problem ni presvlaciti dijete,hraniti,cuvati...dok je ona radila a ja bio nezaposlen,nit mi je to nabijala na nos.Uvijek me podrzavala i sokolila.I tad je platu meni davala i pustila me da pocnem sa mnogim stvarima koje su vrlo rizicne kad si frontalni kokuz i tek pocinje neki sitni novac pristizati,a jos dijete tu.Trgovina je zajebana,2 puta propo i uvalio se sa kreditom i nekretninom.Nikad me nije uvrijedila i osudila moju odluku.Ne mozes me promijeniti u tim stvarima,tezak sam ko tuc u tome.Znao sam kupiti nesto,izganjati kredit i dovesti je na potpis a da maltene nista nije ni znala o tome.Neka bi mi jebala mater,ona nije,i isplatilo joj se.U svakom pogledu.Nije mi nista problem ni tesko,sta god da kaze,i nervira me nekad ali uradi se sve...zenski mozak drugacije funkcionise od muskog,i neka funkcionise.Vaznija joj je jakna za dijete ,lajsna u punicinom stanu i polica u kuhinji od svih tvojih pdv prijava,rata kredita...I opet kazem,neka je.Al da mi kaze da ne mogu jesti prsute,da je previse sto idem svaki dan na bazen,fitnes...jer volim,jer mi je ceif,jer me odmara....Da mi kaze i da me ne primi kako ti kazes kad jednom ili dva puta mjesecno zalomim sa drugovima,zasviram,napijem se ko zemlja...jebo bi joj mater,i poslije skoro 20 godina braka.Od tersluka i siktanja nema nista,mene jel vide sa gitarom znaju da ce bit kad se babo kuci vrati pijan...izljubi sve redom,probudi djecu,pojede sta ima u frizideru i ode spavat.Fol je imati mjeru u svemu.Zivot je jedan,zivi ga fikreta. :josipalisac: Imaj mjeru,uci i radi,ne dozvoli drugom da ti odredjuje kako ces zivjeti.Ne mora znaciti ako njih deset misli jedno a vas troje drugo, da su oni u pravu.Sam odlucuj i postani samostalan i zreo covjek.Ljudski je i pogrijesiti,iz greske se uci.Ni u cem ne pretjeruj.To je ono sto i djeci pokusavam prenijeti.Tesko jeste kad si u zemlji u kojoj mnogi pretjeruju,upravo sa vjerom.Tesko je kad maloj na casu engleskog citav cas nastavnica prica o bogu,drugoj isto tako al na njemackom...al nema veze,tako je kako je.Izabrali smo ovaj zivot,ima gete,imaju kursevi,ima nacina da zaobidjes opterecene ljude koji osnovnu stvar koja im je zanimanje, unakaze sa nebuloznim pricama kojim nije mjesto na poslu.

Za kraj jedna muzicka,za sve ljude dobre volje,ima pive,prsute...a ima i himbera,suhog mesa...Bujrum,ko sta zeli.

Tamo gde je srce tamo sija sunce
Tamo gde je strah tamo živi mrak

Biti isti,
Biti poseban,
Biti slobodan
Biti samo svoj
Isti, poseban, slobodan biti samo svoj

HAVANA

#289 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by HAVANA »

Sto li ja ovo sve pisem i serem...Radi ovih mladjih,nekako ih dosta ima nesredjenih,nesigurnih u svoje stavove,sklonih pretjerivanju i u jednom i u drugom.Meni je moje ispravno jer se dobrim pokazalo i jer mi je lijepo.Mozda nekom drugom nije,ali eto,zivotna prica,nije iz knjige.Nek svak po svom,pa dokle doguramo.
piupiu

#290 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by piupiu »

HAVANA wrote:Sto li ja ovo sve pisem i serem...Radi ovih mladjih,nekako ih dosta ima nesredjenih,nesigurnih u svoje stavove,sklonih pretjerivanju i u jednom i u drugom.Meni je moje ispravno jer se dobrim pokazalo i jer mi je lijepo.Mozda nekom drugom nije,ali eto,zivotna prica,nije iz knjige.Nek svak po svom,pa dokle doguramo.
Pisi, pisi ... :kiss:
shmizlica

#291 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by shmizlica »

živio havana :thumbup:
ultima_palabra

#292 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by ultima_palabra »

Havanu je uvijek lijepo čitati :D

Oko te svinjetine... pa svaka normalna bi te ispoštovala ako izričito ne želiš da se to unosi u kuću, ali to mora biti na suptilniji način, ne naredbama i ultimatumima.

Moja prabaka je bila katolikinja iz okoline Rijeke, zaljubila se u oficira Kraljevine koji je služio tamo :D Kad su joj rekli da je on musliman, ona nije znala ni šta je to, mislila da je neko prezime :lol: Ipak je ostavila sve i otišla sa njim u Bosnu, posvađala se sa komplet familijom (svi su joj na kraju oprostili osim jednog brata), rodila četvero djece i živjela sretno do kraja života. Djecu svu odgojila islamski i nije im dala da idu spavati dok ne klanjaju jaciju :mrgreen: A nikad se nije odrekla svoga i išla je u crkvu svake nedjelje.

Što će reći, sve se može kad se hoće i kad je volja i ljubav jaka... i kad si čovjek prije svega, naučen da poštuje tuđe i voli svoje.
sumirprimus

#293 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by sumirprimus »

zajebano je to pitanje,nije malo, a da se ostane u fer i korektnim odnosima.
sto je veci vjernik jedan od supruznika to je vece nametanje,pogotov ako druga strana nije kompatibilna,ili ako drzi do svoje strane.pogotovu sad poslije rata.
da me se pogresno ne shvati,bogatstvo je u razlicitosti.
sumirprimus

#294 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by sumirprimus »

a da je djecu prevela na catholic side.. bilo bi... :D
ultima_palabra

#295 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by ultima_palabra »

sumirprimus wrote:a da je djecu prevela na catholic side.. bilo bi... :D
Heh, bio takav vakat, patrijarhat strogi... a pradedo još bio vojno lice, sve moralo biti geometrijski i simetrično :D
al_akhisari

#296 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by al_akhisari »

ultima_palabra wrote:Havanu je uvijek lijepo čitati :D

Oko te svinjetine... pa svaka normalna bi te ispoštovala ako izričito ne želiš da se to unosi u kuću, ali to mora biti na suptilniji način, ne naredbama i ultimatumima.

Moja prabaka je bila katolikinja iz okoline Rijeke, zaljubila se u oficira Kraljevine koji je služio tamo :D Kad su joj rekli da je on musliman, ona nije znala ni šta je to, mislila da je neko prezime :lol: Ipak je ostavila sve i otišla sa njim u Bosnu, posvađala se sa komplet familijom (svi su joj na kraju oprostili osim jednog brata), rodila četvero djece i živjela sretno do kraja života. Djecu svu odgojila islamski i nije im dala da idu spavati dok ne klanjaju jaciju :mrgreen: A nikad se nije odrekla svoga i išla je u crkvu svake nedjelje.

Što će reći, sve se može kad se hoće i kad je volja i ljubav jaka... i kad si čovjek prije svega, naučen da poštuje tuđe i voli svoje.
:thumbup: bilo je. ima i bit će uvijek LJUDI;

p.s. baka/ nena je sigurno uticala i na to da se "okreneš na pravu-plavu stranu" :D
madner

#297 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by madner »

Nema labavo, no realno to je vjera/vjera kombinacija. :D
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#298 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by W0rM »

Ako gledas iz tačke da tražiš iskrenu osobu pored sebe, onda vjernica pravi izbor, zašto? Zato što ista neće te slagati, ukrasti obščastiti prevariti itd. jer se boji Boga i kazne kako na oba svijeta. Još jedna pozitivna stvar je odvraćat će te od zla, dakle skretat pažnju na fin način zašto nešto ne bi trebao raditi i time ista pridonosi zdravijem društvu i okolini, kako? Pa na način da že ti sugerisati npr. da prestaneš da piješ, jer šteti iz X poznatih razloga, da prestaneš s cigaram itd. Neko je spomenuo na forumu sad parafraziram "vjernica ti neće čuvati leđa ako radiš neke zle/loše stvari", moj je stav da tako i treba, da treba biti objektivan, mi smo u stanju u kojem i jesmo zato što smo subjektivini. Znate, kao moj je taj i taj, ukr'o je to i to, al neću ga ja prijaviti policiji jer inače je dobar momak i pomogao mi je -.- I tako dalje, koliko ovakvih primjera znam, malo je reći... Uglavnom da ne skrećem više s teme, vjernica je pravi izbor. I btw. neko reče da vjernica zanči ako oa klanja svih 5 vakata itd. itd. Ne kontam ko ima pravo za nekog reći da je vjernik il nije ako se drži nekih osnovnih načela, pa i katolici svi ne redovno na misu nedeljom, pa šta? Ne znaš ti da li neko klanja 5 vakata kad dodje kući, ili naklanjava...

Uglavnom vjernica woman of choice
sumirprimus

#299 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by sumirprimus »

W0rM wrote:Ako gledas iz tačke da tražiš iskrenu osobu pored sebe, onda vjernica pravi izbor, zašto? Zato što ista neće te slagati, ukrasti obščastiti prevariti itd. jer se boji Boga i kazne kako na oba svijeta. Još jedna pozitivna stvar je odvraćat će te od zla, dakle skretat pažnju na fin način zašto nešto ne bi trebao raditi i time ista pridonosi zdravijem društvu i okolini, kako? Pa na način da že ti sugerisati npr. da prestaneš da piješ, jer šteti iz X poznatih razloga, da prestaneš s cigaram itd. Neko je spomenuo na forumu sad parafraziram "vjernica ti neće čuvati leđa ako radiš neke zle/loše stvari", moj je stav da tako i treba, da treba biti objektivan, mi smo u stanju u kojem i jesmo zato što smo subjektivini. Znate, kao moj je taj i taj, ukr'o je to i to, al neću ga ja prijaviti policiji jer inače je dobar momak i pomogao mi je -.- I tako dalje, koliko ovakvih primjera znam, malo je reći... Uglavnom da ne skrećem više s teme, vjernica je pravi izbor. I btw. neko reče da vjernica zanči ako oa klanja svih 5 vakata itd. itd. Ne kontam ko ima pravo za nekog reći da je vjernik il nije ako se drži nekih osnovnih načela, pa i katolici svi ne redovno na misu nedeljom, pa šta? Ne znaš ti da li neko klanja 5 vakata kad dodje kući, ili naklanjava...

Uglavnom vjernica woman of choice
sto ljudi sto cudi..iz mog ugla gledanja,ovo je gore od pakla...pazi zabrana i resktrikcija,ko da papa dolazi..
ultima_palabra

#300 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?

Post by ultima_palabra »

Ne možeš znati ko je vjernik, a ko se samo takvim predstavlja, ako ga ne poznaješ dobro... neku noć na teraviji vidim Kemu Čauševića, jel on vjernik? :mrgreen:
Locked