SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
- tag33
#276 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
Sta covjek da ucini da se zastiti? Da li je tesko izganjati dozvolu za oruzje? Koliko kosta pistolj i gdje uzeti? Da li ga smijem nositi sa sobom?
-
nova_korisnica
#277 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
nece nikad ovo stati dok ne udare na nekoga od njihovih kcerki ili sinova...mozda tada bude kakva inicijativa za poostravanje kazni ali i sprovodjenje istih....
-
hladan.preminger
#278 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
naruzat cu se glockom 19om. i to je to, pod sjediste i dozvola pa nek rove i nek seru al ne mogu mi nista.
Nemoj Glock, bezze ces baciti cca. 250 KM. Ja neki dan gledao HS XDM 9*19mm, 950 KM. Glock 19 9*19 mm, 4GEN, 1250 KM. Cak je HS bolji zbog safety mehanizma. Po ostalom su identični. Dobio sam dozvolu za držanje i nošenje pa čekam da mi dodje nabavna dozvola ove sedmice. Ima da laka srca pljunem 950 KM. Ljudi toliko daju za jebeni mobitel.
-
hladan.preminger
#279 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
cigara wrote:zakonski samo zenske osobe smiju nositi sprej, al ne vjerujem da ce te iko ziv gnjaviti za to... a jbga vala ako ti iko to nadje onda si peh mrtvi, nemoj nikad ni kuhinjski noz uzeti u rukuBodkin wrote:jel istina da samo cure smiju nositi peper sprej? ja ne bih imao problema sa tim da ga ja imam u dzepu iako sam musko
Sprej po nasem zakonu (USK) moze nositi svako.
- Muhamed Đakmić
#280 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
Opet Juka i Kaljanac
Ja sreo Juku u petak u gradu s još nekim klošarom, iznenadio se kad sam skontao da je on i da nije u zatvoru. Vidio sam da zvjeraju okolo, a i vidio sam dosta stranaca. Znači samo su čekali priliku. Bilo bi lijepo da im drotovi makar odbiju bubrege i polome noge da ih izbace iz stroja na određeno vrijeme.
-
hladan.preminger
#281 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
Za dozvolu za držanje (znači samo u kuci i okućnici i strelajni) mozes lakše dobiti. Isklljučivo se odnos na pištolj ili revolver.tag33 wrote:Sta covjek da ucini da se zastiti? Da li je tesko izganjati dozvolu za oruzje? Koliko kosta pistolj i gdje uzeti? Da li ga smijem nositi sa sobom?
Treba ti:
1. Uvjerenje da se ne vodi krivični postupak i da nisi kažnajvan od općinskog suda (20-tak KM takse).
2. Zahtjev Policijskoj stanici za dozovlu (20-30 KM takse).
Kad ti odobre nazovu te i jave da trebas donijeti ljekarsko uvjernje (cca 100 KM) i platit 50 KM za obuku i polaganje ispita za rukovanje oruzjem. Nakon toga ti izdaju nabavnu dozvolu sa kojom mozes legalno kupiti oruzje u roku 6 mjeseci od datuma izdavanja nabavne. Nakon sto kupis oruzje moras u roku od 8 dana od kupovine prijaviti to oruzje policijskog stanici. Oruzje za licnu zastiti nikad, ama baš nikad, ne smiješ dati nekom na poslugu čak i ako ta osoba ima dozvolu za držanje i eventualno nošenje.
- DaffyDuck
#282 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
Sta je bilo sa onom djevojkom iz citroena kod pozorista? Je li se oporavlja
- tag33
#283 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
A da li je moguce sa sobom nositi npr. u autu ili dalje ili samo mogu u kuci i streljani ?hladan.preminger wrote:Za dozvolu za držanje (znači samo u kuci i okućnici i strelajni) mozes lakše dobiti. Isklljučivo se odnos na pištolj ili revolver.tag33 wrote:Sta covjek da ucini da se zastiti? Da li je tesko izganjati dozvolu za oruzje? Koliko kosta pistolj i gdje uzeti? Da li ga smijem nositi sa sobom?
Treba ti:
1. Uvjerenje da se ne vodi krivični postupak i da nisi kažnajvan od općinskog suda (20-tak KM takse).
2. Zahtjev Policijskoj stanici za dozovlu (20-30 KM takse).
Kad ti odobre nazovu te i jave da trebas donijeti ljekarsko uvjernje (cca 100 KM) i platit 50 KM za obuku i polaganje ispita za rukovanje oruzjem. Nakon toga ti izdaju nabavnu dozvolu sa kojom mozes legalno kupiti oruzje u roku 6 mjeseci od datuma izdavanja nabavne. Nakon sto kupis oruzje moras u roku od 8 dana od kupovine prijaviti to oruzje policijskog stanici. Oruzje za licnu zastiti nikad, ama baš nikad, ne smiješ dati nekom na poslugu čak i ako ta osoba ima dozvolu za držanje i eventualno nošenje.
- black
#284 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
Danas, u 13.40 sati, u sarajevskom naselju Dobrinja desila se pljačka zlatarske radnje 'Vaze', koja se nalazi u vlasništvu H.Dž. iz Sarajeva.
-
klixo
#285 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
Cudo niko ne komentarise jucerasnju akciju SIPA-e ... Kontam ajd nek su nesta i oni uradili kad kasnije procitam varali gradjane EU... Zasto nas ovako ne zastite od domacih kriminalaca , pa jedni europski slovenci ukradu milijarde u BiH...Izgleda bolje stite gradjane EU nego nas...
-
emko1234
#286 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
dozvolu je prilicno tesko izganjat.tag33 wrote:Sta covjek da ucini da se zastiti? Da li je tesko izganjati dozvolu za oruzje? Koliko kosta pistolj i gdje uzeti? Da li ga smijem nositi sa sobom?
pored ovog navedenog treba ti jos more stvari. moras imati konkretan razlog za sta ti treba pistolj, a jos je bolje ako postoji negdje evidentirano da ti je obrt bio meta necijeg napada, il privatno vlassnisstvo. moras posjedovat neki obrt koji je primamljiva meta olosu, tipa kafane i prodavnice. ugl, ako imas jake stele, ne moras nista od ovoga imat.
ja imam nesto registrovano na sebe, tako da mi to pomaze. a prijavljen je pokusaj pljacke kuce prije par godina i evidentiran naravno. otac mi ima pistolj s dozvolom, nisam nikad kaznjavan niti krivicno gonjen. i pored svega toga cu pljunut za pistolj 1000 i za stele racunam nekih 500-600 maraka.
to ti opet nije pouzdana zastita, mada se psihicki jaci osjecas u nekom momentu. treba imat muda pa izvadit pistolj na nekoga. ljudi to olako shvataju.
a kod nas se u gradu zna, bilo ko da ga izvadi mora pucat. u suprotnom ces bit upucan. nije to spor za svakoga, zato se ide po pravilu na obiman ljekarski pregled da se vidi stanje psihe. da ne puknes jednom u granapu i upucas zenu na kasi zato sto cekas 15 minuta da kupis cigare.
- Troll_Happens
#287 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
grunt wrote:a evo malo starije :Japancu Ishimatu M. boravak u Sarajevu dugo će ostati u sjećanju ne samo po ljepotama glavnog grada BiH nego zbog toga što su mu trojica razbojnika u nedjelju slomila vilicu i opljačkala ga.
Treći napadač
Građani Sarajeva u nedjelju predveče obavijestili su policiju da je na raskrsnici ulica Obala Kulina bana i Ćumurija napadnut strani državljanin. Patrola policije je tu zatekla je Ishimatu M, koji im je nekako objasnio da su ga napale tri osobe i otele mu digitalnu kameru. Kada im se pokušao suprotstaviti, razbojnici su ga udarili i pobjegli.
Povrijeđenom je ljekarska pomoć ukazana u bolnici Koševo, gdje su ljekari konstatovali teške tjelesne povrede te je zadržan na liječenju na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju. Na osnovu opisa napadača policajci su sat i po kasnije uhapsili Nedima Kaljanca (23) i Jusufa Muharemagića (26), koji se sumnjiče za razbojništvo nad stranim državljaninom.
Njih dvojica su predati u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS-a, a policija nastavlja potragu za trećom osobom koja je učestvovala u napadu na Japanca, i kod koje je, vjerovatno, ukradena kamera.
Inače, Jusuf Muharemagić uhapšen je u subotu zbog teške krađe. Prenoćio je iza rešetaka, te u nedjelju, čim je izašao, našao se sa starim društvom i napao japanskog državljanina.
Razbojništvo nad Turcima
Podsjetimo da su Muharemagić i Kaljanac u aprilu hapšeni zbog napada i razbojništva nad turskim državljanima Gultekimom Jesiloluom, direktorom prodaje turske firme Waikiki, i njegovim poznanikom Hasanom Husevinom Jildizom.
Prije toga, u martu je Muharemagić sa Kaljancem i Kenanom Tukićem, uz prijetnju nožem, oteo golf A3 od Dženana Č. S ovim događajem je, navodno, povezana eksplozija u Ulici Safvet-bega Bašagića na broju 75, pred kućom Abdulaha Muharemagića, Jusufovog oca.Jusuf Muharemagić (26) iz Sarajeva uhapšen je u četvrtak navečer zbog sumnje da je sa još dvije osobe, uz prijetnju nožem, oteo golf A3, vlasništvo Dženana Č.Pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH održana je javna sjednica po žalbama optuženih Tanje Hirkić, Samira Hirkića i Jusufa Muharemagićaa, te federalnog tužitelja, na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Prvostepenom presudom Tanja Hirkić je oglašena krivom i osuđena na pet godina zatvora, Samir Hirkić je osuđen na tri, a Jusuf Muharemagić na godinu i po dana zatvora. Odluka vrhovnog suda bit će poznata naknadno.Sarajevska policija uhapsila je Jusufa Muharemagića (26), Adisa Kihića (28), Nedima Kaljanca (22), Izabelu Miketek (29) i maloljetnog Đorđa L. (16) zbog sumnje da su počinili krivično djelo razbojništva nad Hasanom Husevinom Jildizom (Yildiz) i Gultekimom Jesilogluom (Yesiloglu), državljanima Republike Turske.
serem se ja na ovo nase i tuzilastvo i sudstvo,pa oni ispadaju najveca rak rana ovog drustva
pa fakat majke mi moje,jedino je ostalo covjeku da uzme pravdu u svoje ruke
kako danas/sutra gledati na ulici lika koji ti je opljackao,prebio ili sl. majku,sestru,oca,djevojku,zenu itd. kako se slobodan sece,cak jos vise i stimulisan da radi to i dalje
jbg takav je vakat dosao da sam potpuno siguran da mi se ovo nedaj Boze desi,samo bi mi trebalo da znam koje taj lik ili vise njih a onda bi se ja snasao za ostalo
za ovakve samo metak u glavu i samo se to trebalo mnogo prije uraditi da se "rak" ne siri kao sto se sad siri i prosiruje i dalje.... samo se tako ovi ljudi mogu zaustaviti.
- sheilak
#288 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
sta je ovo bilo na alipashinom maloprije? kaze mi prijatelj da je jedna osoba povrijedjena.
cule su se neke sirene, ali nesto ranije.
- drndalo
#289 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
Nisam ja majke mi, na poslu sam jos uvijek... 
- sheilak
#290 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
dobro ti, ali sta je sa ostalim drndalima?
ozbiljno, rece mi da je neko nozem povrijedjen? moze biti da me i zeza jer sam u blizini b faze
ozbiljno, rece mi da je neko nozem povrijedjen? moze biti da me i zeza jer sam u blizini b faze
- kokuz_sa
#291 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
cula se hitna ima hmm 40-tak minuta mozda jace malo u B fazi..ili je murija..uglavnom sirena..
a mozebit da su i vatrogasci
a mozebit da su i vatrogasci
- sheilak
#292 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
nadam se da ipak nije nista.
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#293 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
alipasino again
prije par sati sam prosao b fazom,nekom covjeku razbili zadnje staklo na automobilu i valjda ukrali nesto,vidim policajca capri na motorolu i okupljen narod oko auta
prije par sati sam prosao b fazom,nekom covjeku razbili zadnje staklo na automobilu i valjda ukrali nesto,vidim policajca capri na motorolu i okupljen narod oko auta
- cappy_tempo
#294 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
i znaci odmah 10 godina zenice. nece vas pustiti jer vi niste ovi lafo mangupi. slazem se ja da treba metak u celo ali...moda56 wrote:kad uhvatite pocinitelja metak u glavu ,nista ispitivati ,raspravljati,objasnjavati ..znaci odmah metak
- Muhamed Đakmić
#295 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
Jest, super. Pretpostavljam da pištolj nisi nikad držao/držala u rukama.moda56 wrote:kad uhvatite pocinitelja metak u glavu ,nista ispitivati ,raspravljati,objasnjavati ..znaci odmah metak
Ljudi olako shvataju sve ovo. Ne postoji normalna osoba koja bi tek tako složila nekom metak u čelo, a da je ne pojede kasnije savjest. Postoje ovi klošari koji se svakodnevno pucaju, ali oni se ne mogu ubrojati u normalne. Bolje da svoj bijes i energiju usmjerimo na institucije ove države da konačno počnu obavljati svoje dužnosti kako treba.
- sheilak
#296 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
eno i na dobrinji nered 
jadni mi, u ovom naselju izmedju dvije vatre.
jadni mi, u ovom naselju izmedju dvije vatre.
- Muhamed Đakmić
#297 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
Haman da je sigurnije u ratu bilo 
- zenny
#298 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
maloprije kod prijateljice koja radi u hotelu dosao krajnje sumnjiv lik, klasicna narkomanska faca. platio nocenje (nimalo jeftino) i gleda sve gdje se pare ostavljaju iako je ona pokusavala da izbjegne pred njim ista da radi oko kase i sefa. nakon sto je sve platio odlazi do parkinga po djevojku koja izgleda poprilicno nadrogirano, cupava sva i dezorijentisana.. prijateljica onako sumnjicavo htjela da provjerimo cisto da nije kidnapovana ili nesto jer je on izbjegavao svaki kontakt te djevojke s prijateljicom i cudni su bili pravo...
nazovem policiju cisto da vidim da nije na to ime izdana neka potjernica, jel lopov neki i slicno.. probam onaj 122, telefon, zvoni jedno 6-7 puta (ned'o bog da mi je lopov u kuci i da ih zovemu sred frke) onda se neko javi pa me uputi na drugi broj kao za moju opstinu pa da vidim tamo, ovi me upute bas onako odvratno na treci broj na kojem lika zaboli neka stvar i kaze dodji u stanicu i podnesi prijavu.
ovdje izgleda ne mozes biti ni drustveno koristan, da vidis jel neko potencijalno ugrozen ili nekome treba pomoc.. ceka se da se sranje desi pa onda frka
ne bi ovo radili da prije nismo imali nekoliko slicnih situacija
nazovem policiju cisto da vidim da nije na to ime izdana neka potjernica, jel lopov neki i slicno.. probam onaj 122, telefon, zvoni jedno 6-7 puta (ned'o bog da mi je lopov u kuci i da ih zovemu sred frke) onda se neko javi pa me uputi na drugi broj kao za moju opstinu pa da vidim tamo, ovi me upute bas onako odvratno na treci broj na kojem lika zaboli neka stvar i kaze dodji u stanicu i podnesi prijavu.
ovdje izgleda ne mozes biti ni drustveno koristan, da vidis jel neko potencijalno ugrozen ili nekome treba pomoc.. ceka se da se sranje desi pa onda frka
ne bi ovo radili da prije nismo imali nekoliko slicnih situacija
- sheilak
#299 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
koje je boje ova olovka? pa, jesil' znao?

-
statixx
#300 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.3
Niste gospodine, kod kuce ste.![]()
![]()
![]()
hallo, baba!!! Jesam li u prrrogrammmu?!
Klasično od drotova...