Naravno. Sve ostalo je suplja. Pogotovo kako nam je obrazovni sistem dobar. A ne ko Zlata, dosla na forum da se hvali koje je skole pozavrsavalasinuhe wrote:Svugdje ima pametnih ljudi i kad udjes u kakvu svjetsku firmu sretnes ih svakakvih nacionalnosti.
Ja u Bosni na kraju 20 vijeka nisam ucio engleski u skoli, eto kakvo nam je obrazovanje. Taman za zadnje mjesto u Evropi po GDP- danasnja vijest na klix.ba
Privreda je jedino mjerilo.
Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv mladih
-
Micaha
#276 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
-
zlajaBHF
#277 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
Ono sto moramo iskoristiti je poznavanje zapadnog trzista, kulture, i svega ostalog sto je potrebno za plasiranje nasih proizovda na to trziste, od strane BH dijaspore.
Nasi mladi ljudi su ovdje na zapadu uspjesni, i sigurno mogu pomoci nasim firmama da uspiju na prostoru EU, samo ako nase firme postanu dovoljno profesionalne.
Ja imam licnog iskustva stim, i na moju inicijativu, danas nase frime i firme iz regiona saradjuju sa frimama iz EU...ja kad sam to zapoceo sam bio levat, koji je studirao i sanjao o zaradjivanju love na taj nacin...
Meni je jdeini problem ne poznavanje nase privrede, jer ne znam gdje ima kvaliteta....
Nasi mladi ljudi su ovdje na zapadu uspjesni, i sigurno mogu pomoci nasim firmama da uspiju na prostoru EU, samo ako nase firme postanu dovoljno profesionalne.
Ja imam licnog iskustva stim, i na moju inicijativu, danas nase frime i firme iz regiona saradjuju sa frimama iz EU...ja kad sam to zapoceo sam bio levat, koji je studirao i sanjao o zaradjivanju love na taj nacin...
Meni je jdeini problem ne poznavanje nase privrede, jer ne znam gdje ima kvaliteta....
-
Trebam te
#278 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
Vracanje dijaspore je osobena stvar pojedinca mjereci prema zelji i mogucnostima moze li se on vratiti ili ne. Licno vracam se, zato sto hocu i sa totalnom finansijskom nezavisnocu od strane drzave niti pojedinca (kvazi politicara, lokalnih mocnika, BH elite
)
Dalje, Bosna ili nezna ili nece da se poveze bolje sa dijasporom, ocito tako odgovara trenutnim nesposobnjakovicima koji drze te bijedne foteljice u ministarstvima i drzavnim insitucijama-:)
Pice i meze je Bosna za dijasporu za jos neko dogledno vrijeme, kasnije vidjet cemo kad bolje opipamo teren

Dalje, Bosna ili nezna ili nece da se poveze bolje sa dijasporom, ocito tako odgovara trenutnim nesposobnjakovicima koji drze te bijedne foteljice u ministarstvima i drzavnim insitucijama-:)
Pice i meze je Bosna za dijasporu za jos neko dogledno vrijeme, kasnije vidjet cemo kad bolje opipamo teren
Last edited by Trebam te on 26/06/2012 15:38, edited 1 time in total.
- Arteta
#279 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
Bosnjak333 wrote:Ne vidim napredak sa ovim povratkom u BiH,odnosno samo u Sarajevo.Ako vec zelite pomoci povratkom vratiti se u neku manju opcinu Federacije,malo guzite,povecajte natalitet,a u krajnjem slucaju imate Srebrenicu,Bratunac,Janju,Kozarac.Imate blizu centre Zvornik,Bijeljinu i Banja Luku pa ako ste dovoljno obrazovani pronalazak zaposlenja nece biti velik problem.
-
Trebam te
#280 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
Koja glupost od postaArteta wrote:Bosnjak333 wrote:Ne vidim napredak sa ovim povratkom u BiH,odnosno samo u Sarajevo.Ako vec zelite pomoci povratkom vratiti se u neku manju opcinu Federacije,malo guzite,povecajte natalitet,a u krajnjem slucaju imate Srebrenicu,Bratunac,Janju,Kozarac.Imate blizu centre Zvornik,Bijeljinu i Banja Luku pa ako ste dovoljno obrazovani pronalazak zaposlenja nece biti velik problem.
- Arteta
#281 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
Mala smo mi drzava lako se moze upoznatizlajaBHF wrote:Ono sto moramo iskoristiti je poznavanje zapadnog trzista, kulture, i svega ostalog sto je potrebno za plasiranje nasih proizovda na to trziste, od strane BH dijaspore.
-
Trebam te
#282 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
Zlaja, dobar ti post, svakako da potencijala Bosna ima, ljudi bi radili da se fino i redovno plate itd... medjutim sta u Bosni fali je zatvoren krug "system process" poslovanja. Adminstrativni, zakonski, pravni, bankovni, trgovacki, politicki...poslovni ljudi bjeze od tog. Zamsili da otvoris firmu u BiH trebas ganjanja papira 6 mejseci, mislim znas kad je drzava siromasna i svaka institucija hoce da usicari na svemu a plus korupcija...zlajaBHF wrote:Ono sto moramo iskoristiti je poznavanje zapadnog trzista, kulture, i svega ostalog sto je potrebno za plasiranje nasih proizovda na to trziste, od strane BH dijaspore.
Primjer: Bosanac Biscanin prozivodi gljive super kvalitete i njemacka firma je zainteresovana za njegov proizvod, medjutim on trenutno ne proizvodi dovoljno gljiva da pokrije to trziste. I onda naravno njemci otkazu i njegove gljive. Sta hocu reci, da nemamo zatvoren system instituciju (trgovacku kucu) gdje bi povezala sve proizvodzace roba(u ovom slucaju gljiva) preko koje bi se povezivali sitni prozivodzaci i nudili inostranom trzistu...
Eh sad tu dolazi teska adminsitracija, koju niko ne razumije, cak ni oni koji su je napisali, seoski, opcinski, kantonalni, federalni i drzavni zakon i na kraju a imamo li certificate za izvoz na nivou drzave.
Vrtimo se u krug, medjutim tebi sretno svakako...
- Arteta
#283 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
Nismo ni svjesni koliko bi nam ukidanje kantona olaksalo zivotTrebam te wrote:Zlaja, dobar ti post, svakako da potencijala Bosna ima, ljudi bi radili da se fino i redovno plate itd... medjutim sta u Bosni fali je zatvoren krug "system process" poslovanja. Adminstrativni, zakonski, pravni, bankovni, trgovacki, politicki...poslovni ljudi bjeze od tog. Zamsili da otvoris firmu u BiH trebas ganjanja papira 6 mejseci, mislim znas kad je drzava siromasna i svaka institucija hoce da usicari na svemu a plus korupcija...zlajaBHF wrote:Ono sto moramo iskoristiti je poznavanje zapadnog trzista, kulture, i svega ostalog sto je potrebno za plasiranje nasih proizovda na to trziste, od strane BH dijaspore.
Primjer: Bosanac Biscanin prozivodi gljive super kvalitete i njemacka firma je zainteresovana za njegov proizvod, medjutim on trenutno ne proizvodi dovoljno gljiva da pokrije to trziste. I onda naravno njemci otkazu i njegove gljive. Sta hocu reci, da nemamo zatvoren system instituciju (trgovacku kucu) gdje bi povezala sve proizvodzace roba(u ovom slucaju gljiva) preko koje bi se povezivali sitni prozivodzaci i nudili inostranom trzistu...
Eh sad tu dolazi teska adminsitracija, koju niko ne razumije, cak ni oni koji su je napisali, seoski, opcinski, kantonalni, federalni i drzavni zakon i na kraju a imamo li certificate za izvoz na nivou drzave.
-
zlajaBHF
#284 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
Sve si u pravu, ali se i pored toga moze ako ima kvaliteta.Trebam te wrote:Zlaja, dobar ti post, svakako da potencijala Bosna ima, ljudi bi radili da se fino i redovno plate itd... medjutim sta u Bosni fali je zatvoren krug "system process" poslovanja. Adminstrativni, zakonski, pravni, bankovni, trgovacki, politicki...poslovni ljudi bjeze od tog. Zamsili da otvoris firmu u BiH trebas ganjanja papira 6 mejseci, mislim znas kad je drzava siromasna i svaka institucija hoce da usicari na svemu a plus korupcija...zlajaBHF wrote:Ono sto moramo iskoristiti je poznavanje zapadnog trzista, kulture, i svega ostalog sto je potrebno za plasiranje nasih proizovda na to trziste, od strane BH dijaspore.
Ja sam htjeo da kazem kako dijaspora moze pomoci BiH i na koji nacin. Kvaliteta kod nas danas malo ima, ali ako ga bude, dijaspora ce moci odigrati vaznu ulogu. Ja sam recimo kontaktirao jednu dvije nase velike firme, koje mi nikad nisu odgovorile...
Proslo ljeto sam doveo ljude koji su bili zainteresovani za kupovinu voca i povrca, ali se pokazalo da nismo konkurentni....a to sve zbog tvog primjera sa Biscaninom koji proizvodi gljive, ali nema kolicine.....jer ako nemas velike kolicine, onda moras zaradjivati vise po kilu, da bi ti se isplatilo...Naravno, sto je veca proizvodnja, manji su troskovi po kilogramu pa tako moze i cijena biti manja....mislim da je to problem nase poljoprivrede. Male parcele i mali proizvodjaci.
Samo da jos dodam, da i pored ovakve situacije, nije ne moguce uspjeti.
Poznajem covjeka koji je otvorio fabriku namjestaja u BiH, i veoma uspjesno vec 7-8 godina izvozi vani i 80 prihoda firme je eksport u EU.
-
Gray
#285 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
Trebam te wrote:Koja glupost od postaArteta wrote:Bosnjak333 wrote:Ne vidim napredak sa ovim povratkom u BiH,odnosno samo u Sarajevo.Ako vec zelite pomoci povratkom vratiti se u neku manju opcinu Federacije,malo guzite,povecajte natalitet,a u krajnjem slucaju imate Srebrenicu,Bratunac,Janju,Kozarac.Imate blizu centre Zvornik,Bijeljinu i Banja Luku pa ako ste dovoljno obrazovani pronalazak zaposlenja nece biti velik problem.
Ogromna
-
sandokann
#286 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
patakdaca wrote:
Ja samo kazem, prvo obezbijediti da se zaposle domaci kadrovi, pa tek onda uvoziti, isto kao sto i EU radi. a ne da vamo ljudi koji su skolovani, cekaju na birou, dok gospoda iz europe i ostatka svijeta sa par hiljada eurića ekspresno dobija posao. To meni smeta, sto se ovdje parama sve rijesava. Zato i bjezimo odavde cim prva prilika izleti. Nema ti većeg poraza kad vidis da neko čak i manje školovaniji od tebe dobija posao, samo zbog toga što ima babuku poznatog il što je izletio keš.
Pa i dijaspora je domaca, nece ti dolaziti Zidovska dijaspora iz Meksika?
-
naldzik
#287 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
filozofija
Pozdrav svima,
U dijaposri sam, trenutno, cekam da zavrsim doktorat i namjeravam da se vratim u Sarajevo.
.
Kao prvo dodaj "k" (povrata) u naslovu. Ili za filozofa to "povrata dijaspore" ima neko filozofsko znacenje.
Ovo sam procitao i dalje mi ne treba!
Dijaspora se vraca
Odliv mladih?
Imajuci u vidu da BiH nece uci u EU do (najmanje) 2028 godine, mladim PREPORUCUJEM da svoju buducnost potraze izvan granica "ludjacke kosulje".
-
Nokija
#288 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
Kao prvo dodaj "k" (povrata) u naslovu. Ili za filozofa to "povrata dijaspore" ima neko filozofsko znacenje.Ovo sam procitao i dalje mi ne treba!
Dijaspora se vraca
...40 i nesto godina su radili "na crno" ili sa malim prijavama i sada sa 600-700 eura penzije mogu samo birati od dva zla.
Odliv mladih?
Imajuci u vidu da BiH nece uci u EU do (najmanje) 2028 godine, mladim PREPORUCUJEM da svoju buducnost potraze izvan granica "ludjacke kosulje".[/quote]
Kao prvo dodaj upitnik na kraju recenice. Ili to ima neko filozofsko znacenje?
Dijespora nije 40 godina dijaspora, nego 20.
Ni meni ne treba da citam vise od ovog tvog komentara!
Dijaspora se vraca
Odliv mladih?
Imajuci u vidu da BiH nece uci u EU do (najmanje) 2028 godine, mladim PREPORUCUJEM da svoju buducnost potraze izvan granica "ludjacke kosulje".[/quote]
Kao prvo dodaj upitnik na kraju recenice. Ili to ima neko filozofsko znacenje?
Ni meni ne treba da citam vise od ovog tvog komentara!
-
naldzik
#289 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
po tvome i ti si Dijespora..iz selendre u urbanu sredinu (razlog necemo navoditi)Nokija
-
Nokija
#290 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
wow...nadasve filozofski pristup posmatranju teme, a i vrlo urbani maniri...hvala...i ignosisi me ubuducenaldzik wrote:po tvome i ti si Dijespora..iz selendre u urbanu sredinu (razlog necemo navoditi)Nokija
Ovo cisto za informaciju:
Dijaspora (starogrčki διασπορά = rasutost, rasprostranjenost) označava od druge polovine 20. vijeka grupu ljudi ili etničke grupe, koje su pod pritiskom sile napustile svoju tradicionalnu etničku domovinu i nastanile se po cijelom svijetu.
-
filozofija
#291 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Tvoj komentar i tema, pogovotu nepotrebni antiintelektualni sarkazam i ovo sto sam boldirao - nigdje veze. Fakat nula bodova. Ustvari minus 7 bodova.naldzik wrote: Kao prvo dodaj "k" (povrata) u naslovu. Ili za filozofa to "povrata dijaspore" ima neko filozofsko znacenje.
Ovo sam procitao i dalje mi ne treba!
Tesko je ponekad sagledati realnost i ostati u granicama razuma ako se ne uzmu propisani lijekovi
-
Micaha
#292 Re: Kako stimulisati povrata dijaspore i zaustaviti odliv ml
naldzik wrote:filozofija
Pozdrav svima,
U dijaposri sam, trenutno, cekam da zavrsim doktorat i namjeravam da se vratim u Sarajevo.
.
quote]
Jesu li tebi k'o malom govorili:
- Pametniji si kad sutis?
Nisu? Steta. Steta sto na vrjeme nisi naucio lekciju a ne da se po forumima ofiras
-
hajducka travica
#293 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Kako stimulisati povratak,vrlo jednostavno,obezbijediti im iste uslove koje imaju u dijaspori.pa nije niko toliko lud da se vrati i radi kod nekog gramzibega za 300 KM-ka.
-
Bosnjak333
#294 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Tacno tako,vecina ih moze pricati kako nemaju uslova za povratak,ali ponudi im posao i recimo platu od 1000 KM(za BH uslove fenomenalno) nece ih se ni 1 % vratiti.Zasto mijenjati Njemacku i platu od 3000 eura za Bosnu i 1000 KM.Mogu oni voljeti domovinu,ali tesko da ce se pored europskih materijalnih dobara vratiti u BiH da zive nekim prosjecnim zivotom.hajducka travica wrote:Kako stimulisati povratak,vrlo jednostavno,obezbijediti im iste uslove koje imaju u dijaspori.pa nije niko toliko lud da se vrati i radi kod nekog gramzibega za 300 KM-ka.
-
Smail Aga
#295 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
1000 KM nije fenomenalna plata za BiH uslove,cak nije ni prosjecna. No slazem se da je poenta u novcu. No novca u BiH nema,tako da je tema SF zesci.Bosnjak333 wrote:Tacno tako,vecina ih moze pricati kako nemaju uslova za povratak,ali ponudi im posao i recimo platu od 1000 KM(za BH uslove fenomenalno) nece ih se ni 1 % vratiti.Zasto mijenjati Njemacku i platu od 3000 eura za Bosnu i 1000 KM.Mogu oni voljeti domovinu,ali tesko da ce se pored europskih materijalnih dobara vratiti u BiH da zive nekim prosjecnim zivotom.hajducka travica wrote:Kako stimulisati povratak,vrlo jednostavno,obezbijediti im iste uslove koje imaju u dijaspori.pa nije niko toliko lud da se vrati i radi kod nekog gramzibega za 300 KM-ka.
-
RtrnOfSalisbury
#296 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
odgovorno tvrdim da sam mozda jedini koji je naso rjesenje za ovu problematiku. 100000 visoko obrazovanije mu dodje oko 5000 po nekom nasem vecem gradu i to nije malo. pa samo iz bmw minhen kad bi se nasi strucnjaci vratili
mogli bi praviti vlastiti bmw, evo ja sam smislio i ime tog naseg auta i fabrike : baba.
medjutim ja nudim rjesenje u drugom smjeru: 100000 visoko obrazovanije odma ukljuciti u poljoprivredu i stacarstvo.
cijena nasije krava bi bila u startu mnogo visa od svjetskije: jer dje jos krave uzgajaju strucnjaci tog kalibra, moje pocetne kalkulacije pokazuju najmanje tri puta visu cijenu od svjetske, za godinu bi imali, pa minimum stocni fond o kom argentina moze samo sanjati. kad se tome doda druga zivina i poljoprivredni proizvodi dobijeni od povracenije strucnjaka, za kratko vrijeme bi odustali od pravljenja bih automobila posto se time bave samo levati. probo sam racunati kolko bi zaradili od sira mlijeka psenice itd ali nisam uspio:
crko digitron. (a dje su jabuke, kruske, sljive, musmule, mekinje ...)
mogli bi praviti vlastiti bmw, evo ja sam smislio i ime tog naseg auta i fabrike : baba.
medjutim ja nudim rjesenje u drugom smjeru: 100000 visoko obrazovanije odma ukljuciti u poljoprivredu i stacarstvo.
cijena nasije krava bi bila u startu mnogo visa od svjetskije: jer dje jos krave uzgajaju strucnjaci tog kalibra, moje pocetne kalkulacije pokazuju najmanje tri puta visu cijenu od svjetske, za godinu bi imali, pa minimum stocni fond o kom argentina moze samo sanjati. kad se tome doda druga zivina i poljoprivredni proizvodi dobijeni od povracenije strucnjaka, za kratko vrijeme bi odustali od pravljenja bih automobila posto se time bave samo levati. probo sam racunati kolko bi zaradili od sira mlijeka psenice itd ali nisam uspio:
crko digitron. (a dje su jabuke, kruske, sljive, musmule, mekinje ...)
-
Lug
#297 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Pitam jarana sto se vratio u BiH prije par godina; kako ti je, sta ima..? ..a on veli super, ..ama covjece smijem se na bosanskom.. 
-
Micaha
#298 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Nije sve u plati. Poslje rata su nasi doktori radili po Ceskoj za 1000 maraka. U Bosni bi vise zaradzivali ali su eto tamo ostajali. Koliko kosta sigurnost, red, mogucnost usavrsavanja...?Bosnjak333 wrote:Tacno tako,vecina ih moze pricati kako nemaju uslova za povratak,ali ponudi im posao i recimo platu od 1000 KM(za BH uslove fenomenalno) nece ih se ni 1 % vratiti.Zasto mijenjati Njemacku i platu od 3000 eura za Bosnu i 1000 KM.Mogu oni voljeti domovinu,ali tesko da ce se pored europskih materijalnih dobara vratiti u BiH da zive nekim prosjecnim zivotom.hajducka travica wrote:Kako stimulisati povratak,vrlo jednostavno,obezbijediti im iste uslove koje imaju u dijaspori.pa nije niko toliko lud da se vrati i radi kod nekog gramzibega za 300 KM-ka.
-
hajducka travica
#299 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
zato je i propao pokusaj povratka dijasporasa po tacki 7 Dejtonskog ustava. pratim veoma dobro ovu problematiku i kuknjavu nadri-politicara koji se ubise kuknjavom o nepovratku nase dijaspore iz zapadnih zemalja. oni koji su nasjeli i vratili se u istocni dio Bosne i Hercegovine,narocito Podrinje dobili su po jedan motokultivator,dvije koze,tri ovce,jednu kravu,neko po nekog konja i to je to.povratak zaribao..!!Bosnjak333 wrote:Tacno tako,vecina ih moze pricati kako nemaju uslova za povratak,ali ponudi im posao i recimo platu od 1000 KM(za BH uslove fenomenalno) nece ih se ni 1 % vratiti.Zasto mijenjati Njemacku i platu od 3000 eura za Bosnu i 1000 KM.Mogu oni voljeti domovinu,ali tesko da ce se pored europskih materijalnih dobara vratiti u BiH da zive nekim prosjecnim zivotom.hajducka travica wrote:Kako stimulisati povratak,vrlo jednostavno,obezbijediti im iste uslove koje imaju u dijaspori.pa nije niko toliko lud da se vrati i radi kod nekog gramzibega za 300 KM-ka.
- bubavi1
#300 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
U skraceno: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv mladih je ISTO kao Kako stimulisati dolazak stranih investitora i stopirati propast starih firmi?
Kada rijesite to drugo pitanje imat cete odgovor na to prvo!!!
Prvo seraspitajte zasto strane firme investiraju u toj drzavi a ne u drugoj, koji su razlozi?
Politicki nestabilna drzava ne privlaci nikoga .
Kada rijesite to drugo pitanje imat cete odgovor na to prvo!!!
Prvo seraspitajte zasto strane firme investiraju u toj drzavi a ne u drugoj, koji su razlozi?
Politicki nestabilna drzava ne privlaci nikoga .