Govor o tekfiru na rafidije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
J3r1ch0

#276 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

RMH79 wrote:
J3r1ch0 wrote: Nekako mi nema smisla s obzirom da si šija da nisi primjetio natpise na pločicama :shock: Tekijje?!
Nekako mi nema smisla, s obzirom da si vehabija, da nisi primjetio moje pitanje u vezi potvore na mene i kolegu forumasa MMM1977, da smo jedna osoba pod dva nicka?! A, za tekije - hvala na pitanju - to su jako lijepe institucije, koje bih svim muslimanima preporucio da sto cesce posjecuju, koje su, na poslijetku, i zasluzne za ocuvanje Islama na ovim prostorima.
J3r1ch0 wrote:U ovim predajama nema dokaza da treba nositi kamen u džepu da bi se moglo klanjati osim u bukvalističkom shvatanju.
Cudi me da se ti, kao vehabija, ogradjujes od bukvalistickog shvatanja, posto je opcepoznato da u vasim tumacenjima Islama apsolutno ne postoji nikakva sirina, naprotiv - uvijek tumacite sve bukvalno (pa cak i Allaha opisujete tjelesno i prostorno Ga odredjujete).
J3r1ch0 wrote:Svakako da bi se moglo diskutovati o vjerodostojnosti pojedinih navedenih predaja.
Bujrum, svakako se radi o sunitskim izvorima, pa se nadam da ti nece biti ni tesko osporiti navode, tj vjerodostojnost istih.
J3r1ch0 wrote:Nimalo ne iznenađuje da se šije drugačije ponašaju u prisustvu sunija, Tekijje?!
Koliko sam ja do sada mogao primjetiti, ponasaju se isto i u nasim tekijama i u svojim Husejnijama.

J3r1ch0 wrote:Pod je pod, držiš sedžadu na kojoj je napisano Allah na podu po kojem se gazi. Nemoj da dalje ulazimo u simbolike poda i gdje smije a gdje ne smije pisati riječ Allah.
.

E sada cu se i ja posluziti vama najdrazom floskulom - daj dokaz za svoju tvrdnju! (iz Kur'ana, ili Hadisa)
J3r1ch0 wrote:Nije mi baš najjasnije o kojoj se ulemi konkretno radi a što se tiče hodža u Bosni odavno važi ona: "Radi što hodža govori a ne radi što hodža radi"
Radi se o ulemi IVZ BiH, jedine krovne institucije muslimana u BiH.
Agresivniji nastup?!

Što se tiče potvore koju spominješ lijepo se dohvati gramatike bosanskog jezika pa pogledaj vrste rečenica. Kada to uradiš uvidjet ćeš da postoje upitne i izjavne rečenice pa vidi u koju svrstavaš moju tzv. potvoru. Nadam se da ćeš shvatiti da se radi o upitnoj rečenici na koju si dao odgovor pa se više i ne obazirah na to. Opet kažem trebalo bi te biti sramota da se ovako javno praviš naivan kako nisi čuo za natpise na šijskim pločicama,ccc...

Dobro ti znaš šta je Tekijje (pretvaranje), zapravo nam daješ dokaz za isto na samo spominjanje toga jer se opet praviš naivan.

Nisam vehabija, ne znam odakle ti takav zaključak? Ili je to samo pokušaj vrijeđanja?

Što se tiče hadisa koje si naveo, eto pošto vehabije bukvalistički razmišljaju onda mora da je šijama i vehabijama dodirna tačka da klanjaju na pločicama? Ili nije?!

Kada dođeš sa nekim vjerskim postupkom potrebno je da ga potkrijepiš vjerskim argumentom. Ne znam zašto bih ja „pod“ i njegovo značenje potkrijepljivao Qur'anom i sunnetom. Svakako ne znam koji ti je interes u tome da je normalno držati Allahovo ime na podu pa makar i tokom namaza. Ah da, dokazuješ bezazlenost natpisa na „apsolutno nebitnim“ i sporednim pločicama pa makar i po cijenu toga da je normalno Allahovo ime stavljati na podove. Dakle, onaj koji kaže da se nešto može a u ovom slučaju stavljati Allahovo ime na pod treba da dokaže kroz vjerske argumente da je takav postupak ispravan.

Naplaćivanje dženaze sam spomenuo kao dokaz da raširenost nekog postupka isti ne čini ispravnim.
Postupak je evidentno pogrešan i ja ne mogu govoriti zato što ga islamska zajednica u Bosni radi da je isti ispravan. Nadam se da će doći vrijeme kada će tu grešku ispraviti.
Svakako je ovo tema o šijama i tekfiru rafidija tako da na temi o islamskoj zajednici možemo detaljnije pričati o njoj.
Dr_dre

#277 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Dr_dre »

E, ovo je ono o cemu ja cijelo vrijeme govorim. Gnusne lazi koje se sire u cilju sijanja razdora i mrznje medju muslimanima. Ovdje je dovoljno vidjeti ko plasira vijest (saff), da ti odmah bude jasno odakle vjetar puse. Ovakve i slicne stvari je plasirao i njihov uvazeni autoritet Halid Tulic u svom antologijskom djelu "veliki sejtan".
Znaci saff ne valja zbog ovoga?
Ministarstvo sigurnosti BiH

Jedini zadatak iranskih
špijuna u BiH je širenje šiizma

Hamzeh Doolab Ahmad i
Jadidi Sohrab su u svojstvu
članova diplomatskog osoblja
Ambasade IR Iran, tokom boravka
u Bosni i Hercegovini koristili
svoj diplomatski status za sprovođenje
niza aktivnosti koje su nespojive
sa funkcijama diplomatske
misije i odredbama člana 41.
Bečke konvencije o diplomatskim
odnosima, saopćeno je ovih dana
iz Ministarstva sigurnosti BiH.
Hamzeh Doolab Ahmad i Jadidi
Sohrab su iranski obavještajci sa
dugogodišnjim međunarodnim
špijunskim iskustvom. Ova afera
sa protjerivanjem iranskih obavještajaca
iz naše zemlje skrenula
je pažnju javnosti na ulogu iranskih
obavještajnih službi u Bosni
i Hercegovini. Domaća javnost do
sada se rijetko bavila prisustvom i
djelovanjem iranskih obavještajaca
u Bosni i Hercegovini i regiji. Prije
više godina Saff je objavio nekoliko
tekstova o djelovanju iranskih
obavještajaca u našoj zemlji. Tom
prilikom dokumentirano smo dokazali
da su iranski obavještajci
razmješteni po brojnim kulturnim
i obrazovnim institucijama koje
u BiH šire šiizam i promoviraju
iransku kulturu. Nakon objavljenih
tekstova na spomenutu temu
u redakciju našeg magazina došao
je jedan od iranskih špijuna, operativac
koji ima podebel dosije u
sigurnosnim službama BiH, čovjek
koji i danas radi u iranskom koledžu
kod Ilijaša. Taj špijun je prvo
ponudio finansijsku pomoć Saffu
u zamjenu da prestanemo pisati o
iranskim špijunskim djelatnostima i
širenju šiizma u BiH. Kada je vidio
da nije postigao željeni uspjeh prešao
je na otvorene prijetnje. “Čuvajte se,
j p g j pj p
nemojte da imate posla sa tim ljudima”.
Govoreći o svojim kolegama, u
smislu da su spremni i na ekstremna
rješenja, iranski špijun iz ove priče
je mislio da će na taj način natjerati
naše novinare da se prestanu baviti
njihovim spletkama.
Jedina diplomatska misija Irana u
Bosni i Hercegovini je širenje šiizma.
Sve ostalo je priča za malu djecu.
Iran je veoma ozbiljan na tom
diplomatskom planu. Iran je uložio
mnogo energije u misiju širenja
šiizma u Bosni i Hercegovini.
Za osnivanje brojnih šiitskih misionarskih,
kulturnih i obrazovnih
institucija Iran izdvaja ogromna
finansijska sredstva. U tu šiitsku
misiju Iran je mobilizirao provjerene
kadrove. Pored iskusnih
šiitskih misionara tu su i brojni
obavještajci, naročito oni koji su
stručnjaci za propagandu. Iranski
obavještajci su glavna snaga šiitskog
misionarstva u BiH. Da tako
kažemo, zvanični misionari šiizma
vode računa o svojim javnim nastupima,
oni se čuvaju da ne iznose
šiitska učenja koja su potpuno
u suprotnosti sa tradicijom muslimana
u BiH, učenja po kojima
sunije čak nisu uopće muslimani.
Oni vode računa da svojim pričama
o islamu ne otkriju svoje pravo
lice, tj. trude se da ih muslimani
u BiH dožive kao prijatelje i iskrene
muslimane. Obavještajci rade
potpuno drukčije, odnosno pravi
šiitski misionarski posao rade iranski
obavještajci. Oni djeluju mimo
očiju javnosti, propagiraju šiizam
koji možemo vidjeti na desetinama
Facbook profila i nekoliko web
stranica, na kojima se na najgori
način govori i piše o sunijama
muslimanima (Evo kako šiitski
obavještajci pišu o našem imamu
Ebu Hanifi. Na svojoj web stranici
www. yahussein.jimdo.com oni
pišu: “Tako je Ebu Hanifa postao
najveći učenjak, a njegov mezheb
najrašireniji mezheb na području
fikha, uprkos tome što ga je ulema
iz njegovog vremena, dakle, njegovi
savremenici, proglašavali nevjernikom
i smatrali ga bezbožnikom.
Među njegovim savremenicima su
bili Imam Ahmed ibn Hanbel i
Imam Ebu Hasan Ešari”.). Iranski
špijuni vješto indoktriniraju pojedine
Bošnjake, u njih usađuju
neviđenu mržnju prema muslimanima
koji ne vjeruju po šiitskim
normama propovijedanja islama.
Nažalost, šiitski špijuni su uspjeli
izgraditi solidnu mrežu saradnika
među Bošnjacima. Posljedice njihovog
djelovanja osjetit će svi građani
BiH.
Sto se tice velikog sejtana imaju 4 klipa na youtube-u.
Moze se pogledati i donijeti zakljucak.

http://www.youtube.com/watch?v=kSix-zKe5ts
http://www.youtube.com/watch?v=1hmkhgvZ-_s
http://www.youtube.com/watch?v=UYFGYlccMiU
http://www.youtube.com/watch?v=pXxbFU5VLLE
Dr_dre

#278 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Dr_dre »

Nisam vehabija, ne znam odakle ti takav zaključak? Ili je to samo pokušaj vrijeđanja?
Njima je svako "vehabija" ko se ne slaze sa njima,odmah etiketa.
I na temi sirija su samo "vehabije" bile na strani pobunjenika.
zagortenej

#279 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

Dr_dre wrote:
sad vidite kako je kad i vi nazivate nekog šijom, ni kriva ni dužna. nadam se da će te izvući pouku iz ovog.
zagortenej

#280 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

Dr_dre wrote:
E, ovo je ono o cemu ja cijelo vrijeme govorim. Gnusne lazi koje se sire u cilju sijanja razdora i mrznje medju muslimanima. Ovdje je dovoljno vidjeti ko plasira vijest (saff), da ti odmah bude jasno odakle vjetar puse. Ovakve i slicne stvari je plasirao i njihov uvazeni autoritet Halid Tulic u svom antologijskom djelu "veliki sejtan".
Znaci saff ne valja zbog ovoga?

Jedini zadatak iranskih

Hamzeh Doolab Ahmad i
Ambasade IR Iran, .....
Sto se tice velikog sejtana imaju 4 klipa na youtube-u.

kad nešto objavljuješ, potrudi se da to bude kompletno:
Iranski špijuni, nakon Fikreta Muslimovića, uspostavili suradnju i sa vođom vehabija iz Gornje Maoče Nusretom Imamovićem

Slobodna Bosna je prije mjesec dana objavila da su bh. vlasti samo u prvih pola godine odobrile ulazne vize za 200 iranskih biznismena, od kojih većina u BiH nije imala nikakvih poslovnih kontakata. Nekoliko dana kasnije u bh. izdanju srbijanskog dnevnog lista Press objavljen je tekst o dolasku 200 iranskih agenata. Pozivajući se na izvore iz obavještajno-sigurnosnih službi, novinari Pressa tvrde da su operativci Iranske revolucionarne garde u BiH stigli s opasnim namjerama, i da su uspostavili kontakte s vođom vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusretom Imamovićem. Znakovito je, međutim, da su se, prema navodima Pressa, s radikalnim Imamovićem sastala dvojica iranskih špijuna koji u BiH borave kao „kulturni radnici“- Hamid Roughani i Sohrab Jadidi, za koje smo ranije objavili da se redovito sastaju s nekoć najutjecajnijim vojnim obavještajcem Fikretom Muslimovićem.

http://www.24sata.in...ranaca-BiH.html
interesantno zar ne? čini se da šijske vehabije i sunijske vehabije sarađuju.... možda imaju nešto zajedničko...
J3r1ch0

#281 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

zagortenej wrote:
Dr_dre wrote:
sad vidite kako je kad i vi nazivate nekog šijom, ni kriva ni dužna. nadam se da će te izvući pouku iz ovog.
Meni koliko je poznato šije sebe zovu šijama i zadovoljni su tim nazivom...za razliku od "vehabija" koji sebe ne zovu tako i bune se kada ih se tako zove. Nije mi jasno kako je to isto?
zagortenej

#282 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

Meni koliko je poznato šije sebe zovu šijama i zadovoljni su tim nazivom...za razliku od "vehabija" koji sebe ne zovu tako i bune se kada ih se tako zove. Nije mi jasno kako je to isto?
poznato je da vehabije u svojim raspravama neistomišljenike nazivaju šijama, bez obzira jesu li to oni stvarno ili nisu (većinom nisu), jer im je to jedna od metoda diskriminacije sagovornika. čudi me da nisi to već doživio sa njihove strane :)
smatram da, kako imamo sunijske vehabije, tako imamo i šijske "vehabije", dakle extremne varijante šija, koji takođe tekfire muslimane i imaju pogrešnu predstavu islama kao i ovi prvi.
Dr_dre

#283 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Dr_dre »

poznato je da vehabije u svojim raspravama neistomišljenike nazivaju šijama, bez obzira jesu li to oni stvarno ili nisu (većinom nisu), jer im je to jedna od metoda diskriminacije sagovornika. čudi me da nisi to već doživio sa njihove strane
smatram da, kako imamo sunijske vehabije, tako imamo i šijske "vehabije", dakle extremne varijante šija, koji takođe tekfire muslimane i imaju pogrešnu predstavu islama kao i ovi prvi.
Ako je iko raspravljao sa selefijama onda sam to ja.
Jos ni jedan me nikada nije nazvao sijom tako da mojne nime te price.
zagortenej

#284 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zagortenej »

Dr_dre wrote:
poznato je da vehabije u svojim raspravama neistomišljenike nazivaju šijama, bez obzira jesu li to oni stvarno ili nisu (većinom nisu), jer im je to jedna od metoda diskriminacije sagovornika. čudi me da nisi to već doživio sa njihove strane
Ako je iko raspravljao sa selefijama onda sam to ja.
Jos ni jedan me nikada nije nazvao sijom tako da mojne nime te price.
onda nisi s njima ni "raspravljao". pogledaj temu zaštitimo Poslanikov mezar, pa ćeš vidjeti. niko nije spomenuo šije ali pojedinci su odmah počeli sa etiketiranjem. i ne samo na ovom forumu nego i drugdje, kao npr.
https://www.facebook.com/pages/Vehabiza ... ion=stream
Opetja033

#285 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Opetja033 »

RMH79 wrote:

SAFF i Halid Tulic nemaju nikakve veze jedni sa drugima, spocitavati SAFF-u Tulica je pakosna potvora od nekoga ko vrlo dobro zna da nije istina.

Kada smo vec kod prava sunnija u Iranu: da li se u Qomu izuca fikh bilo kojeg od cetiri ehlusunnetska mezheba, na ravnopravnim osnovama kao sto se izucava imamijski pravac. Jer na Al Ahzaru imamijski pravac uziva ravnopravan status sa ehlusunnetskim mezhebima.
RMH79

#286 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

Opetja033 wrote:
RMH79 wrote:

SAFF i Halid Tulic nemaju nikakve veze jedni sa drugima, spocitavati SAFF-u Tulica je pakosna potvora od nekoga ko vrlo dobro zna da nije istina.

Kada smo vec kod prava sunnija u Iranu: da li se u Qomu izuca fikh bilo kojeg od cetiri ehlusunnetska mezheba, na ravnopravnim osnovama kao sto se izucava imamijski pravac. Jer na Al Ahzaru imamijski pravac uziva ravnopravan status sa ehlusunnetskim mezhebima.
Nisam ja pisao da Halid Tulic ima veze sa Saff-om, nego da se radi o istoj matrici i kod njega i kod njih. Procitaj malo sta pisem, pa onda komentarisi.

U vezi drugog pitanja: DA, odgovorno tvrdim da se u Qom-u izucavaju svi sunitski pravci, da u Qomu se nalazi veliki broj studenata sunita, iz sunitskih zemalja, i da slobodno izucavaju sve smijerove Ehlisunetske skole. Takodjer, odgovorno tvdim, da se u Qomu mogu naci apsolutno sva djela Ehlisunetskih ucenjaka/uleme, kako umjerene, tako i uleme tzv selefijskog pravca.
Opetja033

#287 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Opetja033 »

RMH79 wrote:
Opetja033 wrote:
RMH79 wrote: E, ovo je ono o cemu ja cijelo vrijeme govorim. Gnusne lazi koje se sire u cilju sijanja razdora i mrznje medju muslimanima. Ovdje je dovoljno vidjeti ko plasira vijest (saff), da ti odmah bude jasno odakle vjetar puse. Ovakve i slicne stvari je plasirao i njihov uvazeni autoritet Halid Tulic u svom antologijskom djelu "veliki sejtan".

Nisam ja pisao da Halid Tulic ima veze sa Saff-om, nego da se radi o istoj matrici i kod njega i kod njih. Procitaj malo sta pisem, pa onda komentarisi.

U vezi drugog pitanja: DA, odgovorno tvrdim da se u Qom-u izucavaju svi sunitski pravci, da u Qomu se nalazi veliki broj studenata sunita, iz sunitskih zemalja, i da slobodno izucavaju sve smijerove Ehlisunetske skole. Takodjer, odgovorno tvdim, da se u Qomu mogu naci apsolutno sva djela Ehlisunetskih ucenjaka/uleme, kako umjerene, tako i uleme tzv selefijskog pravca.
Napisao si da im je autoritet, samim time ih i dovodi u vezu. Nikome u SAFF-u Halid Tulic nije autoritet. Nesto se ne sjecam da su ga spominjali i u onim vremenima kada ih je najvise furala ta spika, a dovoditi Tulica i SAFF u isti kontekst danas je ludost. Potvora i kleveta.
RMH79

#288 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

J3r1ch0 wrote: Agresivniji nastup?!
Tebe, ili mene?
J3r1ch0 wrote:Što se tiče potvore koju spominješ lijepo se dohvati gramatike bosanskog jezika pa pogledaj vrste rečenica. Kada to uradiš uvidjet ćeš da postoje upitne i izjavne rečenice pa vidi u koju svrstavaš moju tzv. potvoru. Nadam se da ćeš shvatiti da se radi o upitnoj rečenici na koju si dao odgovor pa se više i ne obazirah na to. Opet kažem trebalo bi te biti sramota da se ovako javno praviš naivan kako nisi čuo za natpise na šijskim pločicama,ccc...
Dobro ja znam sta je upitna, sta uzvicna, sta potvrdna, sta odricna, sta....recenica, ali ako me nesto pitas (i to s namjerom provociranja), a ja ti odgovorim, trebalo bi barem "orposti", "halali", "ucinilo mi se" odgovoriti, a ne pustiti patku i onda kao da nista nije ni bilo. Mene nije sramota jer - Vallahi, Billahi, Tallahi nikada nisam drzao tu plocicu u ruci, a kamoli citao sta na njoj pise (vidio iz daljine i to je to).
J3r1ch0 wrote:Dobro ti znaš šta je Tekijje (pretvaranje), zapravo nam daješ dokaz za isto na samo spominjanje toga jer se opet praviš naivan.
Ne ne znam. Zato se nadam da ces mi ti objasniti. Ali bih te molio - iz siitskih izvora (posto aludiras na sije), a ne iz kojekakvih "kitaba" u kojima se plasiraju poluistine i lazi u cilju sirenja fitne medju muslimanima. (da naglasim - ne prihvacam nikakve knjige/pamflete u kojima se sve sije izjednacavaju s rafidijama).
J3r1ch0 wrote:Nisam vehabija, ne znam odakle ti takav zaključak? Ili je to samo pokušaj vrijeđanja?
Nisam ni ja sija, pa mi uporno to imputiras, ignorisuci sve moje izjave. A posto znam da ti pogrdno gledas na sije, sto implicira da i na mene tako gledas, valjda i ja imam puno pravo tebe nazvati vehabijom?!
J3r1ch0 wrote:Što se tiče hadisa koje si naveo, eto pošto vehabije bukvalistički razmišljaju onda mora da je šijama i vehabijama dodirna tačka da klanjaju na pločicama? Ili nije?!
Ne znam, to je tvoja izjava, odnosno pitanje, pa provjeri s njima. Kao sto rekoh - plocice me apsolutno ne tangiraju, tako da se ne zamaram s time.
J3r1ch0 wrote:Kada dođeš sa nekim vjerskim postupkom potrebno je da ga potkrijepiš vjerskim argumentom. Ne znam zašto bih ja „pod“ i njegovo značenje potkrijepljivao Qur'anom i sunnetom. Svakako ne znam koji ti je interes u tome da je normalno držati Allahovo ime na podu pa makar i tokom namaza. Ah da, dokazuješ bezazlenost natpisa na „apsolutno nebitnim“ i sporednim pločicama pa makar i po cijenu toga da je normalno Allahovo ime stavljati na podove. Dakle, onaj koji kaže da se nešto može a u ovom slučaju stavljati Allahovo ime na pod treba da dokaže kroz vjerske argumente da je takav postupak ispravan.
Kao sto rekoh - ne postoji dokaz da je to zabranjeno (barem ga ja jos nisam cuo, niti vidio). To kao kad bi mi rekao da moram dokazati da je dozvoljeno zeniti cak i rodbinu (npr amidzicnu), a ja ti to mogu opravdati jedino ajetom u kome se navodi koga je zabranjeno zeniti. Ako ne postoji zabrana ni u Kur'anu niti u vjerodostojnom hadisu, ko ti onda moze nesto zabraniti. Moze reci da je pokudjeno (mekruh) i sl, ali reci da je nesto zabranjeno - niko nema pravo.
J3r1ch0 wrote:Naplaćivanje dženaze sam spomenuo kao dokaz da raširenost nekog postupka isti ne čini ispravnim.
Postupak je evidentno pogrešan i ja ne mogu govoriti zato što ga islamska zajednica u Bosni radi da je isti ispravan. Nadam se da će doći vrijeme kada će tu grešku ispraviti.
Svakako je ovo tema o šijama i tekfiru rafidija tako da na temi o islamskoj zajednici možemo detaljnije pričati o njoj.
Ne, poenta bi bila - da na osnovu navedenog, neko maliciozan konstatira da je to odobreno od strane IVZ, i kroz to zakljuci kako smo mi u Bosni "na dalaletu".
RMH79

#289 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

Dr_dre wrote: Znaci saff ne valja zbog ovoga?

Jedini zadatak iranskih

Hamzeh Doolab Ahmad i
Ambasade IR Iran, tokom boravka
u Bosni i Hercegovini koristili
svoj diplomatski status za sprovođenje
niza aktivnosti koje su nespojive
sa funkcijama diplomatske
misije i odredbama člana 41.
Bečke konvencije o diplomatskim
odnosima, saopćeno je ovih dana
iz Ministarstva sigurnosti BiH.
Hamzeh Doolab Ahmad i Jadidi
Sohrab su iranski obavještajci sa
dugogodišnjim međunarodnim
špijunskim iskustvom. Ova afera
sa protjerivanjem iranskih obavještajaca
iz naše zemlje skrenula
je pažnju javnosti na ulogu iranskih
obavještajnih službi u Bosni
i Hercegovini. Domaća javnost do
sada se rijetko bavila prisustvom i
djelovanjem iranskih obavještajaca
u Bosni i Hercegovini i regiji. Prije
više godina Saff je objavio nekoliko
tekstova o djelovanju iranskih
obavještajaca u našoj zemlji. Tom
prilikom dokumentirano smo dokazali
da su iranski obavještajci
razmješteni po brojnim kulturnim
i obrazovnim institucijama koje
u BiH šire šiizam i promoviraju
iransku kulturu. Nakon objavljenih
tekstova na spomenutu temu
u redakciju našeg magazina došao
je jedan od iranskih špijuna, operativac
koji ima podebel dosije u
sigurnosnim službama BiH, čovjek
koji i danas radi u iranskom koledžu
kod Ilijaša. Taj špijun je prvo
ponudio finansijsku pomoć Saffu
u zamjenu da prestanemo pisati o
iranskim špijunskim djelatnostima i
širenju šiizma u BiH. Kada je vidio
da nije postigao željeni uspjeh prešao
je na otvorene prijetnje. “Čuvajte se,
j p g j pj p
nemojte da imate posla sa tim ljudima”.
Govoreći o svojim kolegama, u
smislu da su spremni i na ekstremna
rješenja, iranski špijun iz ove priče
je mislio da će na taj način natjerati
naše novinare da se prestanu baviti
njihovim spletkama.
Jedina diplomatska misija Irana u
Bosni i Hercegovini je širenje šiizma.
Sve ostalo je priča za malu djecu.
Iran je veoma ozbiljan na tom
diplomatskom planu. Iran je uložio
mnogo energije u misiju širenja
šiizma u Bosni i Hercegovini.
Za osnivanje brojnih šiitskih misionarskih,
kulturnih i obrazovnih
institucija Iran izdvaja ogromna
finansijska sredstva. U tu šiitsku
misiju Iran je mobilizirao provjerene
kadrove. Pored iskusnih
šiitskih misionara tu su i brojni
obavještajci, naročito oni koji su
stručnjaci za propagandu. Iranski
obavještajci su glavna snaga šiitskog
misionarstva u BiH. Da tako
kažemo, zvanični misionari šiizma
vode računa o svojim javnim nastupima,
oni se čuvaju da ne iznose
šiitska učenja koja su potpuno
u suprotnosti sa tradicijom muslimana
u BiH, učenja po kojima
sunije čak nisu uopće muslimani.
Oni vode računa da svojim pričama
o islamu ne otkriju svoje pravo
lice, tj. trude se da ih muslimani
u BiH dožive kao prijatelje i iskrene
muslimane. Obavještajci rade
potpuno drukčije, odnosno pravi
šiitski misionarski posao rade iranski
obavještajci. Oni djeluju mimo
očiju javnosti, propagiraju šiizam
koji možemo vidjeti na desetinama
Facbook profila i nekoliko web
stranica, na kojima se na najgori
način govori i piše o sunijama
muslimanima (Evo kako šiitski
obavještajci pišu o našem imamu
Ebu Hanifi. Na svojoj web stranici
www. yahussein.jimdo.com oni
pišu: “Tako je Ebu Hanifa postao
najveći učenjak, a njegov mezheb
najrašireniji mezheb na području
fikha, uprkos tome što ga je ulema
iz njegovog vremena, dakle, njegovi
savremenici, proglašavali nevjernikom
i smatrali ga bezbožnikom.
Među njegovim savremenicima su
bili Imam Ahmed ibn Hanbel i
Imam Ebu Hasan Ešari”.). Iranski
špijuni vješto indoktriniraju pojedine
Bošnjake, u njih usađuju
neviđenu mržnju prema muslimanima
koji ne vjeruju po šiitskim
normama propovijedanja islama.
Nažalost, šiitski špijuni su uspjeli
izgraditi solidnu mrežu saradnika
među Bošnjacima. Posljedice njihovog
djelovanja osjetit će svi građani
BiH.
Ne, Saff ne valja zbog mora drugih stvari, a to im je tek slag na tortu.
Dr_dre wrote:Sto se tice velikog sejtana imaju 4 klipa na youtube-u.

Ako ti "pusis" ovakve nebuloze, onda to samo govori o tvom mentalnom sklopu i percepciji, kako vjere, tako i svijeta oko tebe.
RMH79

#290 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

J3r1ch0 wrote: Meni koliko je poznato šije sebe zovu šijama i zadovoljni su tim nazivom...za razliku od "vehabija" koji sebe ne zovu tako i bune se kada ih se tako zove. Nije mi jasno kako je to isto?
Da, sije sebe nazivaju sijama i zadovoljni su tim nazivom, a vehabije ih nazivaju sijama-rafidijama, ili skraceno rafidijama, s cime nisu zadovoljni, jer biti vehabija te ne iskljucuje (po automatizmu) iz vjere, a biti rafidija itekako iskljucuje (da napomenem, po ko zna koji put, rafidije nisu priznate kao muslimani ni od strane sija).
RMH79

#291 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

Opetja033 wrote: Napisao si da im je autoritet, samim time ih i dovodi u vezu. Nikome u SAFF-u Halid Tulic nije autoritet. Nesto se ne sjecam da su ga spominjali i u onim vremenima kada ih je najvise furala ta spika, a dovoditi Tulica i SAFF u isti kontekst danas je ludost. Potvora i kleveta.
Pa, hajde, posalji im upit u vezi Halida Tulica. Pitaj sta misle o njemu. (cak sumnjam da je njegov pamflet "veliki sejtan" stampan iz istih izvora i na istom mjestu gdje i Saff svojevremeno).
Opetja033

#292 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Opetja033 »

RMH79 wrote:
Opetja033 wrote: Napisao si da im je autoritet, samim time ih i dovodi u vezu. Nikome u SAFF-u Halid Tulic nije autoritet. Nesto se ne sjecam da su ga spominjali i u onim vremenima kada ih je najvise furala ta spika, a dovoditi Tulica i SAFF u isti kontekst danas je ludost. Potvora i kleveta.
Pa, hajde, posalji im upit u vezi Halida Tulica. Pitaj sta misle o njemu. (cak sumnjam da je njegov pamflet "veliki sejtan" stampan iz istih izvora i na istom mjestu gdje i Saff svojevremeno).
Ne bi me iznenadilo da je to smece tada bilo stampano na istom mjestu gdje i SAFF. Medjutim porediti tadasnji SAFF sa ovim danas je besmisleno. Pa ljudi pisu recenzije za knjige Sejjida Husseina Nasra, svojim ocima gledao i to sa toplim preporukama.
RMH79

#293 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

Opetja033 wrote: Ne bi me iznenadilo da je to smece tada bilo stampano na istom mjestu gdje i SAFF. Medjutim porediti tadasnji SAFF sa ovim danas je besmisleno. Pa ljudi pisu recenzije za knjige Sejjida Husseina Nasra, svojim ocima gledao i to sa toplim preporukama.
Ne bih ti znao reci, jer me Saff odaaaavno ne zanima (cak sam zaboravio da i postoji), ali kada vidim clanak poput one ublehe koja je citirana (bez ikakvog dokaza, jer niti jedna zvanicna informacija nije glasila na nacin na koji je to u saff-u prezentirano). Sada da ne ulazimo u detalje zasto je Fahro ucinio to sto je ucinio (a, mislim da to i vrapci na grani znaju), zasto, onda, saff plasira takve novinarske patke i zasto, kada ih vec plasira, ne ide do kraja pa objavi i onu patku koju je objavila slobodnabosna?!
J3r1ch0

#294 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

RMH79 wrote:
Tebe, ili mene?
J3r1ch0 wrote:Što se tiče potvore koju spominješ lijepo se dohvati gramatike bosanskog jezika pa pogledaj vrste rečenica. Kada to uradiš uvidjet ćeš da postoje upitne i izjavne rečenice pa vidi u koju svrstavaš moju tzv. potvoru. Nadam se da ćeš shvatiti da se radi o upitnoj rečenici na koju si dao odgovor pa se više i ne obazirah na to. Opet kažem trebalo bi te biti sramota da se ovako javno praviš naivan kako nisi čuo za natpise na šijskim pločicama,ccc...
Dobro ja znam sta je upitna, sta uzvicna, sta potvrdna, sta odricna, sta....recenica, ali ako me nesto pitas (i to s namjerom provociranja), a ja ti odgovorim, trebalo bi barem "orposti", "halali", "ucinilo mi se" odgovoriti, a ne pustiti patku i onda kao da nista nije ni bilo. Mene nije sramota jer - Vallahi, Billahi, Tallahi nikada nisam drzao tu plocicu u ruci, a kamoli citao sta na njoj pise (vidio iz daljine i to je to).
J3r1ch0 wrote:Dobro ti znaš šta je Tekijje (pretvaranje), zapravo nam daješ dokaz za isto na samo spominjanje toga jer se opet praviš naivan.
Ne ne znam. Zato se nadam da ces mi ti objasniti. Ali bih te molio - iz siitskih izvora (posto aludiras na sije), a ne iz kojekakvih "kitaba" u kojima se plasiraju poluistine i lazi u cilju sirenja fitne medju muslimanima. (da naglasim - ne prihvacam nikakve knjige/pamflete u kojima se sve sije izjednacavaju s rafidijama).
J3r1ch0 wrote:Nisam vehabija, ne znam odakle ti takav zaključak? Ili je to samo pokušaj vrijeđanja?
Nisam ni ja sija, pa mi uporno to imputiras, ignorisuci sve moje izjave. A posto znam da ti pogrdno gledas na sije, sto implicira da i na mene tako gledas, valjda i ja imam puno pravo tebe nazvati vehabijom?!
J3r1ch0 wrote:Što se tiče hadisa koje si naveo, eto pošto vehabije bukvalistički razmišljaju onda mora da je šijama i vehabijama dodirna tačka da klanjaju na pločicama? Ili nije?!
Ne znam, to je tvoja izjava, odnosno pitanje, pa provjeri s njima. Kao sto rekoh - plocice me apsolutno ne tangiraju, tako da se ne zamaram s time.
J3r1ch0 wrote:Kada dođeš sa nekim vjerskim postupkom potrebno je da ga potkrijepiš vjerskim argumentom. Ne znam zašto bih ja „pod“ i njegovo značenje potkrijepljivao Qur'anom i sunnetom. Svakako ne znam koji ti je interes u tome da je normalno držati Allahovo ime na podu pa makar i tokom namaza. Ah da, dokazuješ bezazlenost natpisa na „apsolutno nebitnim“ i sporednim pločicama pa makar i po cijenu toga da je normalno Allahovo ime stavljati na podove. Dakle, onaj koji kaže da se nešto može a u ovom slučaju stavljati Allahovo ime na pod treba da dokaže kroz vjerske argumente da je takav postupak ispravan.
Kao sto rekoh - ne postoji dokaz da je to zabranjeno (barem ga ja jos nisam cuo, niti vidio). To kao kad bi mi rekao da moram dokazati da je dozvoljeno zeniti cak i rodbinu (npr amidzicnu), a ja ti to mogu opravdati jedino ajetom u kome se navodi koga je zabranjeno zeniti. Ako ne postoji zabrana ni u Kur'anu niti u vjerodostojnom hadisu, ko ti onda moze nesto zabraniti. Moze reci da je pokudjeno (mekruh) i sl, ali reci da je nesto zabranjeno - niko nema pravo.
J3r1ch0 wrote:Naplaćivanje dženaze sam spomenuo kao dokaz da raširenost nekog postupka isti ne čini ispravnim.
Ne, poenta bi bila - da na osnovu navedenog, neko maliciozan konstatira da je to odobreno od strane IVZ, i kroz to zakljuci kako smo mi u Bosni "na dalaletu".
Pogrdno nisam govorio o šijama već sam se kritički osvrtao na neke njihove stavove i radnje. Posebno me zaintrigirala tvoja slaba argumentacijska linija oko muta braka, pločica, materijala pločica, samoudaranja na Kerbeli itd. Jasno je da svoje šijske stavove u nekoliko navrata pokušavaš opravdati nekom "sunijskom logikom" a kada ti to ne uspije besmisleno se ograđuješ od istih te govoriš kako ti nisu bitni.
Osvrni se na svoj postove možda i tebi bude jasno ko si jer još nisam upoznao suniju koji sa takvom strašću brani šijske stavove koji su svim sunijama pogrešni a da sam nije šija.
Teško je razgovarati sa nekim kome je Takijja osnova vjere, koga ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep.

Pozdrav!
RMH79

#295 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by RMH79 »

J3r1ch0 wrote:
RMH79 wrote:
Tebe, ili mene?
Pogrdno nisam govorio o šijama već sam se kritički osvrtao na neke njihove stavove i radnje. Posebno me zaintrigirala tvoja slaba argumentacijska linija oko muta braka, pločica, materijala pločica, samoudaranja na Kerbeli itd. Jasno je da svoje šijske stavove u nekoliko navrata pokušavaš opravdati nekom "sunijskom logikom" a kada ti to ne uspije besmisleno se ograđuješ od istih te govoriš kako ti nisu bitni.
Osvrni se na svoj postove možda i tebi bude jasno ko si jer još nisam upoznao suniju koji sa takvom strašću brani šijske stavove koji su svim sunijama pogrešni a da sam nije šija.
Teško je razgovarati sa nekim kome je Takijja osnova vjere, koga ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep.

Pozdrav!
Klasicna vehabijska spika. Kada se argumentirano dovedete do zida, mijenjate taktiku, zanemarujuci date odgovore i argumente, refleksijom samog sebe na sugovornika pokusavate degradirati i omalovaziti istog. Toliko sam vas vec imao prilike upoznati, kako virtualno, tako i realno, da vam skoro na pamet znam sve odgovore i "taktiku". I mogu ti reci da mi je zanimljiva ta matrica. Mogao bih je, cak, i fenomenom nazvati. Uglavnom, kada bi neko nasao vremena i za shodno, o tome bi se citava studija mogla napraviti.

Pozdrav i tebi.
J3r1ch0

#296 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

RMH79 wrote: Klasicna vehabijska spika. Kada se argumentirano dovedete do zida, mijenjate taktiku, zanemarujuci date odgovore i argumente, refleksijom samog sebe na sugovornika pokusavate degradirati i omalovaziti istog. Toliko sam vas vec imao prilike upoznati, kako virtualno, tako i realno, da vam skoro na pamet znam sve odgovore i "taktiku". I mogu ti reci da mi je zanimljiva ta matrica. Mogao bih je, cak, i fenomenom nazvati. Uglavnom, kada bi neko nasao vremena i za shodno, o tome bi se citava studija mogla napraviti.

Pozdrav i tebi.
Tvoji šijski stavovi ne znače da si šija ali moj stil pisanja ili kako reče "taktika" znače da sam vehabija? :lol: Oj Allahu....
J3r1ch0

#297 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

wrote:Pitanje

Esselam alejkum.
Molim Vas da mi navedete hadis, eventualno hadise sa prenosiocima o muta' braku.
Poznat mi je stav sva četiri mezheba da je muta' brak Muhammed a.s. dozvolio pa zabranio, ali čitam na nekim forumima da prenosioci tih hadisa nisu pouzdani, a čitam i to da je po šijjama sunnet sklapati muta' brak, te da Alejhisselam jeste dozvolio ali da je Omer r.a. zabranio. Nemam u blizini nikakve literature gdje bih mogla iščitati ovu tematku.

Odgovor

Hadise u kojima se spominje nedvosmislena zabrana mut'a (privremenog) braka zabilježili su Buharija i Muslim, kao i Ahmed te Ebu Davud. Nema dileme u vezi autentičnosti tih hadisa kod ehli-sunneta, odnosno četiri poznata ehli-sunnetska mezheba (hanefijski, malikijski, šafijski i hanbelijski) te su stoga svi spomenuti mezhebi zauzeli stav o zabranjenosti mut'a braka. Šije ne priznaju autentičnosti tih, kao i mnogih drugih hadisa koji se navode u Buharijevom i Muslimovom Sahihu, kao i drugim zbirkama hadisa koje koriste suniti, odnosno ogromna većina muslimana, i zato smatraju mut'a brak dozvoljenim, osim grupacije zejdija koji smatraju takav brak zabranjenim. Ne znam šta Vam znači navođenje hadisa sa senedom, ne mislite valjda da možete osporavati hadise koji su zabilježeni u Buharijevom i Muslimovom Sahihu, osim ako i sami naginjete šiijskom učenju?! Rasprave o navedenom pitanju su davno okončane, argumenti iznešeni, i ne mislimo da će bilo koja strana promijeniti svoje mišljenje. Šijama, i svima onima koji misle kao oni, kažemo: Vama vaše, a nama naše mišljenje. Šerijat ne dozvoljava mut'a brak. Svaka dalja priča o njemu je izlišna.
Evo malo "klasičnog vehabijskog" stila/stava od poznatog "vehabije" Prof. dr. Enesa Ljevakovića fetva-i-emin-a pri islamskoj zajednici. Obratite pažnju na boldirano i kako je došao do toga, nema druge, "vehabijska" logika na djelu. :lol: Pitanje, da li mislite da li bi Enes Ljevaković imao imalo dileme oko toga da li je @RMH79 šija? :lol:

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=538
underwater

#298 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by underwater »

J3r1ch0 wrote:

Esselam alejkum.
Molim Vas da mi navedete hadis, eventualno hadise sa prenosiocima o muta' braku.
Poznat mi je stav sva četiri mezheba da je muta' brak Muhammed a.s. dozvolio pa zabranio, ali čitam na nekim forumima da prenosioci tih hadisa nisu pouzdani, a čitam i to da je po šijjama sunnet sklapati muta' brak, te da Alejhisselam jeste dozvolio ali da je Omer r.a. zabranio. Nemam u blizini nikakve literature gdje bih mogla iščitati ovu tematku.

Odgovor

Hadise u kojima se spominje nedvosmislena zabrana mut'a (privremenog) braka zabilježili su Buharija i Muslim, kao i Ahmed te Ebu Davud. Nema dileme u vezi autentičnosti tih hadisa kod ehli-sunneta, odnosno četiri poznata ehli-sunnetska mezheba (hanefijski, malikijski, šafijski i hanbelijski) te su stoga svi spomenuti mezhebi zauzeli stav o zabranjenosti mut'a braka. Šije ne priznaju autentičnosti tih, kao i mnogih drugih hadisa koji se navode u Buharijevom i Muslimovom Sahihu, kao i drugim zbirkama hadisa koje koriste suniti, odnosno ogromna većina muslimana, i zato smatraju mut'a brak dozvoljenim, osim grupacije zejdija koji smatraju takav brak zabranjenim. Ne znam šta Vam znači navođenje hadisa sa senedom, ne mislite valjda da možete osporavati hadise koji su zabilježeni u Buharijevom i Muslimovom Sahihu, osim ako i sami naginjete šiijskom učenju?! Rasprave o navedenom pitanju su davno okončane, argumenti iznešeni, i ne mislimo da će bilo koja strana promijeniti svoje mišljenje. Šijama, i svima onima koji misle kao oni, kažemo: Vama vaše, a nama naše mišljenje. Šerijat ne dozvoljava mut'a brak. Svaka dalja priča o njemu je izlišna.
Evo malo "klasičnog vehabijskog" stila/stava od poznatog "vehabije" Prof. dr. Enesa Ljevakovića fetva-i-emin-a pri islamskoj zajednici. Obratite pažnju na boldirano i kako je došao do toga, nema druge, "vehabijska" logika na djelu. :lol: Pitanje, da li mislite da li bi Enes Ljevaković imao imalo dileme oko toga da li je @RMH79 šija? :lol:

I chega je ovo dokaz?????
Pa musliman NE MORA vjerovati ni Buhariju ni Muslima, ne briga za sahih il ne...
Ono sto mora (od hadisa) vjerovati jesu - mutevatir hadisi. To je opcepoznato i nema tu ni Ljevakovic ni bilo ko da sta doda.
A Ljevakovic (da je uistinu fakih kojeg treba slijediti) imao bi stanoviti utjecaj na Bosnjane.
Fetve koje on daje - nista je to buraz. Niko to ne ferma ...ili ferma upravo onoliko koliko i vrijedi.
J3r1ch0

#299 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by J3r1ch0 »

underwater wrote:
J3r1ch0 wrote:

Esselam alejkum.

Odgovor

I chega je ovo dokaz?????
Pa musliman NE MORA vjerovati ni Buhariju ni Muslima, ne briga za sahih il ne...
Ono sto mora (od hadisa) vjerovati jesu - mutevatir hadisi. To je opcepoznato i nema tu ni Ljevakovic ni bilo ko da sta doda.
A Ljevakovic (da je uistinu fakih kojeg treba slijediti) imao bi stanoviti utjecaj na Bosnjane.
Fetve koje on daje - nista je to buraz. Niko to ne ferma ...ili ferma upravo onoliko koliko i vrijedi.
Citiranim postom nisam htio ukazati ni na jednu stvar koju si ti zaključio. Nisi u toku...
mrAdil

#300 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mrAdil »

Sto se Saff-a tice, obicni pamflet vehabija Koji je isao liniom uvodjenja zvanicnog vehabizma u BiH. Gotovo sve profesore FIN-a su davnih dana proglasili sijjama, kafirima, novotarima... , a otvoreno zagovarali stajaliste nikih Abu-a.
Naravno, Reis Ceric ih je uzeo u zastitu jer se nikada nisu kriticki osvrnuli prema njemu licno.
Post Reply