Agresivniji nastup?!RMH79 wrote:Nekako mi nema smisla, s obzirom da si vehabija, da nisi primjetio moje pitanje u vezi potvore na mene i kolegu forumasa MMM1977, da smo jedna osoba pod dva nicka?! A, za tekije - hvala na pitanju - to su jako lijepe institucije, koje bih svim muslimanima preporucio da sto cesce posjecuju, koje su, na poslijetku, i zasluzne za ocuvanje Islama na ovim prostorima.J3r1ch0 wrote: Nekako mi nema smisla s obzirom da si šija da nisi primjetio natpise na pločicamaTekijje?!
Cudi me da se ti, kao vehabija, ogradjujes od bukvalistickog shvatanja, posto je opcepoznato da u vasim tumacenjima Islama apsolutno ne postoji nikakva sirina, naprotiv - uvijek tumacite sve bukvalno (pa cak i Allaha opisujete tjelesno i prostorno Ga odredjujete).J3r1ch0 wrote:U ovim predajama nema dokaza da treba nositi kamen u džepu da bi se moglo klanjati osim u bukvalističkom shvatanju.
Bujrum, svakako se radi o sunitskim izvorima, pa se nadam da ti nece biti ni tesko osporiti navode, tj vjerodostojnost istih.J3r1ch0 wrote:Svakako da bi se moglo diskutovati o vjerodostojnosti pojedinih navedenih predaja.
Koliko sam ja do sada mogao primjetiti, ponasaju se isto i u nasim tekijama i u svojim Husejnijama.J3r1ch0 wrote:Nimalo ne iznenađuje da se šije drugačije ponašaju u prisustvu sunija, Tekijje?!
.J3r1ch0 wrote:Pod je pod, držiš sedžadu na kojoj je napisano Allah na podu po kojem se gazi. Nemoj da dalje ulazimo u simbolike poda i gdje smije a gdje ne smije pisati riječ Allah.
E sada cu se i ja posluziti vama najdrazom floskulom - daj dokaz za svoju tvrdnju! (iz Kur'ana, ili Hadisa)
Radi se o ulemi IVZ BiH, jedine krovne institucije muslimana u BiH.J3r1ch0 wrote:Nije mi baš najjasnije o kojoj se ulemi konkretno radi a što se tiče hodža u Bosni odavno važi ona: "Radi što hodža govori a ne radi što hodža radi"
Što se tiče potvore koju spominješ lijepo se dohvati gramatike bosanskog jezika pa pogledaj vrste rečenica. Kada to uradiš uvidjet ćeš da postoje upitne i izjavne rečenice pa vidi u koju svrstavaš moju tzv. potvoru. Nadam se da ćeš shvatiti da se radi o upitnoj rečenici na koju si dao odgovor pa se više i ne obazirah na to. Opet kažem trebalo bi te biti sramota da se ovako javno praviš naivan kako nisi čuo za natpise na šijskim pločicama,ccc...
Dobro ti znaš šta je Tekijje (pretvaranje), zapravo nam daješ dokaz za isto na samo spominjanje toga jer se opet praviš naivan.
Nisam vehabija, ne znam odakle ti takav zaključak? Ili je to samo pokušaj vrijeđanja?
Što se tiče hadisa koje si naveo, eto pošto vehabije bukvalistički razmišljaju onda mora da je šijama i vehabijama dodirna tačka da klanjaju na pločicama? Ili nije?!
Kada dođeš sa nekim vjerskim postupkom potrebno je da ga potkrijepiš vjerskim argumentom. Ne znam zašto bih ja „pod“ i njegovo značenje potkrijepljivao Qur'anom i sunnetom. Svakako ne znam koji ti je interes u tome da je normalno držati Allahovo ime na podu pa makar i tokom namaza. Ah da, dokazuješ bezazlenost natpisa na „apsolutno nebitnim“ i sporednim pločicama pa makar i po cijenu toga da je normalno Allahovo ime stavljati na podove. Dakle, onaj koji kaže da se nešto može a u ovom slučaju stavljati Allahovo ime na pod treba da dokaže kroz vjerske argumente da je takav postupak ispravan.
Naplaćivanje dženaze sam spomenuo kao dokaz da raširenost nekog postupka isti ne čini ispravnim.
Postupak je evidentno pogrešan i ja ne mogu govoriti zato što ga islamska zajednica u Bosni radi da je isti ispravan. Nadam se da će doći vrijeme kada će tu grešku ispraviti.
Svakako je ovo tema o šijama i tekfiru rafidija tako da na temi o islamskoj zajednici možemo detaljnije pričati o njoj.