Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
GaRGa

#276 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by GaRGa »

Melami wrote:
GaRGa wrote:Joj sto ne volim ove price, sad smo svi najbolji vozaci, bas nesto tesko stati na gas. Dobar vozac ne znaci brz vozac.
Nego bogami sam imao priliku prije 5-6 mjeseci da vozim mazdu3 i bogami jedno od boljih auta kad je ubrzanje u pitanju. Cuo sa ljudi pricaju da cak ostavlja m3 u prasini :D

Mazda 3 ostavlja BMW M3 u prasini ? kako ti samo divno razmisljas...
Znam da zvuci smijesno, al bas mislim da sam to ovdje citao na forumu i to od nekih malo boljih poznavaoca automobila.
Ja kazem, vozio mazdu i strasno ide, a ti kako hoces.
evo ti pa vidi, jedino sto je prednost BMW sto je laksi i opet ga pojede :D
http://www.zeperfs.com/en/duel3080-2498.htm[/quote]

jel to pokusavas da budes smijesan pa poredis sa E30 BMW-om iz 1986 ?

2009 vs 2009 godiste
http://www.zeperfs.com/en/duel3080-1598.htm
GaRGa

#277 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by GaRGa »

Posto si pametnica evo ti BMW 2.0 Turbo vs Mazda 2.3 Turbo

http://www.zeperfs.com/en/duel3080-4205.htm

Iako ima vise konja sporija je Mazda od BMW-a zato molim te vise ne uporedjuj ta dva proizvodjaca....
Melami

#278 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

GaRGa wrote:Posto si pametnica evo ti BMW 2.0 Turbo vs Mazda 2.3 Turbo

Iako ima vise konja sporija je Mazda od BMW-a zato molim te vise ne uporedjuj ta dva proizvodjaca....
Nemas na usporedbi mazdu koju sam ja vozio jer s eova pravi samo za USA trziste. Ne pametuj bezveze, zna se sta je BMW i tesko ko moze parirati BMWu, ja sam toga svjestan, al M3 nije nista posebno.
Bas tesko ubaciti krkana od 350-400 konja, naravno da ce auto biti brzo.
na kraju krajeva, ova mazda i BMW do 120 dodju za isto vrijeme. Eh sad, posto je BMW masno skuplji od nje do kakvog zakljucka dolazimo?
GaRGa

#279 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by GaRGa »

Melami wrote:

Nemas na usporedbi mazdu koju sam ja vozio jer s eova pravi samo za USA trziste. Ne pametuj bezveze, zna se sta je BMW i tesko ko moze parirati BMWu, ja sam toga svjestan, al M3 nije nista posebno.
na kraju krajeva, ova mazda i BMW do 120 dodju za isto vrijeme. Eh sad, posto je BMW masno skuplji od nje do kakvog zakljucka dolazimo?

opet pricas gluposti da ti nije Emko sta u rodu ?? daj da vidim tu mazdaspeed trojku i koje specifikacije ima sto si "ti" vozio po AmeriKi

sto ne mogu suplje...
Melami

#280 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

GaRGa wrote:
Melami wrote:

opet pricas gluposti da ti nije Emko sta u rodu ?? daj da vidim tu mazdaspeed trojku i koje specifikacije ima sto si "ti" vozio po AmeriKi

sto ne mogu suplje...
Sta ti imam ja davati spec kad ih nemam. Kazme ti lijepo, vozio auto, ide ko ludo, rento, ne znam kakve su spec. Trebalo mi auto na 7 dana i odem u rent a car uzmem auto, nije bilo za trkanje niti sta slicno pa nisam uzimo sa nekim specificnim motorom i slicno. Auto ide ko ludo, sad ti kako hoces. A i ne trebaju ti spec, evo dao si sam link, isto ubrzanje do 120 ko BMWw m3, sta ti imam dalje pricati. zar to nije dobro za jednu mazdu 3>?

Nisam jedini koji misli da je mazda 3 brza, ima i dosta drugih od kojih sam cuo to isto.
GaRGa

#281 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by GaRGa »

Sta ti imam ja davati spec kad ih nemam. Kazme ti lijepo, vozio auto, ide ko ludo, rento, ne znam kakve su spec. Trebalo mi auto na 7 dana i odem u rent a car uzmem auto, nije bilo za trkanje niti sta slicno pa nisam uzimo sa nekim specificnim motorom i slicno. Auto ide ko ludo, sad ti kako hoces. A i ne trebaju ti spec, evo dao si sam link, isto ubrzanje do 120 ko BMWw m3, sta ti imam dalje pricati. zar to nije dobro za jednu mazdu 3>?

Nisam jedini koji misli da je mazda 3 brza, ima i dosta drugih od kojih sam cuo to isto.[/quote]

ma u pravu si 100% 'ta ce M3 BMW dere ga Mazda uzduz i poprijeko...

P.S.

za tvoju informaciju ovaj MPS sto si linkao je najjaci model Mazde 3 i nema nigdje na svijetu jace mazde serije 3, ni u Americi ni u Japanu a sta si ti "rento" Bog dragi zna...
shady

#283 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by shady »

Melami wrote:
shady wrote:
Melami wrote:Ako su auta pribliznih katakteristika vozac moze biti presudan, al u razlicitim autima vozac i ne igra neku ulogu. Ako je njemu limit 170 ne moze ga ni Shumaher ni Loeb ni niko voziti 190.
U mene 230 max, pa sve preko 200 je nemoguce dostici, mozda kad izgrade jos 20km autoputa :lol: .
Joj sto ne volim ove price, sad smo svi najbolji vozaci, bas nesto tesko stati na gas. Dobar vozac ne znaci brz vozac.
Nego bogami sam imao priliku prije 5-6 mjeseci da vozim mazdu3 i bogami jedno od boljih auta kad je ubrzanje u pitanju. Cuo sa ljudi pricaju da cak ostavlja m3 u prasini :D
Niko nije ni rekao da smo najbolji vozaci, forumas prije mene je tacno rekao da vozaci igraju ulogu kad su slicna auta u pitanju, ali da ni oni ne mogu ici brze nego sto to auto moze, a ja sam samo odgovorio da iako je kod mene max brzina na papiru 230km/h, nisam nikad uspio preci 200, to bi jedino mogla biti tvrdnja da sam nedovoljno sposoban vozac. :D

Da se razumijemo ne trkam se, i ne pricam nista o trkanju iz svog iskustva, da si procitao prethodne postove vidio bi da sam samo stavio par usporedbi vezane za temu koje sam proguglao.
hostapler

#284 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

preludezalude wrote:
hostapler wrote:Mozda na papiru jesu isti po performansama i u teoriji kako ti kazes,ali u praksi ovaj 2.4 JTD na bosanskim putevima je kralj svijeta za ovaj anemicni (ispod 4000 obrtaja) atmosferski motor od 2000 ccm u autu od min 1500 kg. Lakse se vozi,ne salta se puno,a potrosnja je je za min 5 lit manja (da ne kazem duplo,mogao bi se neko uhvatiti za moj post).

Sto se tice Honde (koja je od 166 2.4 JTD laksa citavih 300 kg) mislim da nakon podatka u zagradi svaka usporedba prestaje iako se o tvojoj izjavi moze polemisati da je dorucak i rucak i marenda izmedzu,jer tvoja Honda je po fabrickim podacima ubrzavala za 9.2 sec do 100 i imala max brzinu od 201 km/h,a Alfa ima ubrzanje 9.9 sec do 100 (sa 300 kg viska) i max brzinu od 202 km/h.
Zivio :thumbup:
Eto dizel nije anemican iznad 4000 obrtaja. Sta dobijes na mostu izgubis na cupriji.

A razlika u tezini nije bila 300kg. Nemoj se praviti lud. Provjeravao si podatke po netu pa si i mogao vidjeti da je alfa teska 1450 Kg a Honda je teska 1250Kg. To je razlika od 200Kg kod tvornickog auta. A moja Honda je bila otezana za najmanje 100Kg. Znaci razlika je u tezini najvise 100Kg. A imas pogresan podatak o krajnjoj brzimi alfe a to je 210Km/h. Pa ja ti i govorim svo vrijeme da je dizel pored benzinca prava taraba.
Kako je moguce da je honda tako puno brza kad ima manje konja i puuuuno manje momenta. Ti tvrdis da momenat tjera auto.
Tema je momenat i snaga. Ako nemas bolje argumente nemoj ni spominjati potrosnju. Mnogi bi se je*ali a da im ne udje. E pa ne ide to tako. Koliko para toliko i muzike.
Ma o kakvih 1450 kg za 166 2.4 JTD pricas.
Imao sam 156 1.9 JTD i imala je 1390 kg. Mjerio sam je na vagi kada su se neka trkaca auta vagala i imao sam priliku da je izvagam. 166 ima veci motor,duza je,sira,ima nazad most koji 156 nema,oprema itd itd dakle minimum minimuma je 1500 kg.
Honda nije puuuuno brza kao sto ti govoris,u pitanju su nijanse kojim jedan chip na JTD motoru brzo rijesi u svoju korist. Ali to nije tema. A i ako je brza to je iskljucivo zbog min 300 kg (tri stotine kilograma) koliko je Alfa teza od Honde.
I ponavljam ti se i dalje koprcaj sa potrosnjom od 20 lit da bi pratio Alfu koja trosi 10 lit,a ide isto. LP :thumbup:
Melami

#285 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

shady wrote:
Niko nije ni rekao da smo najbolji vozaci, forumas prije mene je tacno rekao da vozaci igraju ulogu kad su slicna auta u pitanju, ali da ni oni ne mogu ici brze nego sto to auto moze, a ja sam samo odgovorio da iako je kod mene max brzina na papiru 230km/h, nisam nikad uspio preci 200, to bi jedino mogla biti tvrdnja da sam nedovoljno sposoban vozac. :D

Da se razumijemo ne trkam se, i ne pricam nista o trkanju iz svog iskustva, da si procitao prethodne postove vidio bi da sam samo stavio par usporedbi vezane za temu koje sam proguglao.
ja sam taj forumas prije tebe koji je to napisao.
Melami

#286 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

GaRGa wrote:Sta ti imam ja davati spec kad ih nemam. Kazme ti lijepo, vozio auto, ide ko ludo, rento, ne znam kakve su spec. Trebalo mi auto na 7 dana i odem u rent a car uzmem auto, nije bilo za trkanje niti sta slicno pa nisam uzimo sa nekim specificnim motorom i slicno. Auto ide ko ludo, sad ti kako hoces. A i ne trebaju ti spec, evo dao si sam link, isto ubrzanje do 120 ko BMWw m3, sta ti imam dalje pricati. zar to nije dobro za jednu mazdu 3>?

Nisam jedini koji misli da je mazda 3 brza, ima i dosta drugih od kojih sam cuo to isto.

P.S.

za tvoju informaciju ovaj MPS sto si linkao je najjaci model Mazde 3 i nema nigdje na svijetu jace mazde serije 3, ni u Americi ni u Japanu a sta si ti "rento" Bog dragi zna...[/quote]

Nisam ni reko da je jaca od te mazda koju sam rentao
Ne zna samo Bog, znam i ja sta sam rento, bila je neka mazda3 od oko 140-150 konja.
Nemas odgovora na to da je mazda3 ima isto ubrzane ko M3 do 120?
preludezalude

#287 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hostapler wrote:
preludezalude wrote:
hostapler wrote:Mozda na papiru jesu isti po performansama i u teoriji kako ti kazes,ali u praksi ovaj 2.4 JTD na bosanskim putevima je kralj svijeta za ovaj anemicni (ispod 4000 obrtaja) atmosferski motor od 2000 ccm u autu od min 1500 kg. Lakse se vozi,ne salta se puno,a potrosnja je je za min 5 lit manja (da ne kazem duplo,mogao bi se neko uhvatiti za moj post).

Sto se tice Honde (koja je od 166 2.4 JTD laksa citavih 300 kg) mislim da nakon podatka u zagradi svaka usporedba prestaje iako se o tvojoj izjavi moze polemisati da je dorucak i rucak i marenda izmedzu,jer tvoja Honda je po fabrickim podacima ubrzavala za 9.2 sec do 100 i imala max brzinu od 201 km/h,a Alfa ima ubrzanje 9.9 sec do 100 (sa 300 kg viska) i max brzinu od 202 km/h.
Zivio :thumbup:
Eto dizel nije anemican iznad 4000 obrtaja. Sta dobijes na mostu izgubis na cupriji.

A razlika u tezini nije bila 300kg. Nemoj se praviti lud. Provjeravao si podatke po netu pa si i mogao vidjeti da je alfa teska 1450 Kg a Honda je teska 1250Kg. To je razlika od 200Kg kod tvornickog auta. A moja Honda je bila otezana za najmanje 100Kg. Znaci razlika je u tezini najvise 100Kg. A imas pogresan podatak o krajnjoj brzimi alfe a to je 210Km/h. Pa ja ti i govorim svo vrijeme da je dizel pored benzinca prava taraba.
Kako je moguce da je honda tako puno brza kad ima manje konja i puuuuno manje momenta. Ti tvrdis da momenat tjera auto.
Tema je momenat i snaga. Ako nemas bolje argumente nemoj ni spominjati potrosnju. Mnogi bi se je*ali a da im ne udje. E pa ne ide to tako. Koliko para toliko i muzike.
Ma o kakvih 1450 kg za 166 2.4 JTD pricas.
Imao sam 156 1.9 JTD i imala je 1390 kg. Mjerio sam je na vagi kada su se neka trkaca auta vagala i imao sam priliku da je izvagam. 166 ima veci motor,duza je,sira,ima nazad most koji 156 nema,oprema itd itd dakle minimum minimuma je 1500 kg.
Honda nije puuuuno brza kao sto ti govoris,u pitanju su nijanse kojim jedan chip na JTD motoru brzo rijesi u svoju korist. Ali to nije tema. A i ako je brza to je iskljucivo zbog min 300 kg (tri stotine kilograma) koliko je Alfa teza od Honde.
I ponavljam ti se i dalje koprcaj sa potrosnjom od 20 lit da bi pratio Alfu koja trosi 10 lit,a ide isto. LP :thumbup:
Hajde ne pricaj gluposti koje nisi licno probao i isprobao. Sad ces ti meni govoriti koliko je tesko moje auto. Kod tebe vazi ona: Da li vjerujes meni ili svojim ocima. :lol:
Tjesi se time sto "preskaces" druga auta uz malu potrosnju. Kao da ja neznam kako dizel preskace druga auta, pa i ja ga vozim. :-) U Hondu nikada nisi ni prismrdio i nemas nikakvo pravo da pricas kako ona ide. Rekao sam ti da odustanes od ovih virtuelnih duela jer su prilicno cudni.
Sa cipom na jtd motoru bi se jos veca razlika napravila u snazi i momentu u odnosu na Hondu i garantujem da bi opet Alfa bila sporija. Sa optimum cipovanjem koji kosta oko 200 eura se dobije oko 35 ks i nesto jos momenta, ali ne dobijes trkaci auto. Da bi dobio neki osjetno brzi auto, modifikacija kosta puno vise od 200 eura. 200 eura je cisto bacanje para da bi dobio par desetinki sekunde do stotke u najboljem slucaju.
A to da je Honda trosila 20l, ostavljam te u tom ubjedjenju, da ti ne pokvarim "preskakanje uz malu potrosnju" raspolozenje. :lol: :lol: :lol:
hank

#288 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

mislim da stalno fulas poentu i ono sto ti se hoce reci i konstatno ides u krajnosti.
ono sto ti hostapler hoce reci je, da bi jedan benzinac drzao korak s dizelom u bilo kojim uslovima na cesti, mora ici u podrucje maksimalnog momenta i snage (koje je kod benzinca pozicinirano visoko, 4500+ okretaja, a posebno kod te honde koja je u vtec modu izmedju 6500 i 8000) i samim tim kad ga drzis konstatno u tom rezimu, potrosnja se povecava jer je motor konstatno pod skoro maksimalnim opterecenjem.
moje auto ima skoro cijeli momenat od 1500 do 3000 okretaja. znaci u tom podrucju ja imam 500 nm, i ja hladno vozim 5. brzinom 90 i kad treba da prestignem, sam pritisnem gas, i bez kickdowna imam toliku silu da se odmah ispalim. potrosnja ostaje normalna a auto se ne napreze. i kad vozim tako u tom rezimu, bilo koji benzinac da me prati po medjuubrzanju 5. od 90 do 150, mora saltat u 3. pa 4. i cupat ih maksimalno da bi mi bio na ledjima. dok ja to ne moram radit, i to jedna od najvecih prednosti dizela na benznicima. tj prednosti momenta nad snagom.
i nemoj mi sad pricat kako ti mozes 4 vozit i 60 i 160 kad i ja to isto mogu. i sigurno cu ja prije 4. doci sa 60 na 160 od tebe tj od ekvivalnetnog benzinca.
u normalnoj voznji po gradu, kad krstarim sto bi se reklo, auto mi je konstatno u 4. il 5. i ako zelim da nastavim ubrzavat ne treba mi dvije brzine nize. a vjeruj mi da se bas osjeti kad pritisnem gas u svakoj brzini. pa nebitno jel 3. il 6.
preludezalude

#289 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hank wrote:mislim da stalno fulas poentu i ono sto ti se hoce reci i konstatno ides u krajnosti.
ono sto ti hostapler hoce reci je, da bi jedan benzinac drzao korak s dizelom u bilo kojim uslovima na cesti, mora ici u podrucje maksimalnog momenta i snage (koje je kod benzinca pozicinirano visoko, 4500+ okretaja, a posebno kod te honde koja je u vtec modu izmedju 6500 i 8000) i samim tim kad ga drzis konstatno u tom rezimu, potrosnja se povecava jer je motor konstatno pod skoro maksimalnim opterecenjem.
moje auto ima skoro cijeli momenat od 1500 do 3000 okretaja. znaci u tom podrucju ja imam 500 nm, i ja hladno vozim 5. brzinom 90 i kad treba da prestignem, sam pritisnem gas, i bez kickdowna imam toliku silu da se odmah ispalim. potrosnja ostaje normalna a auto se ne napreze. i kad vozim tako u tom rezimu, bilo koji benzinac da me prati po medjuubrzanju 5. od 90 do 150, mora saltat u 3. pa 4. i cupat ih maksimalno da bi mi bio na ledjima. dok ja to ne moram radit, i to jedna od najvecih prednosti dizela na benznicima. tj prednosti momenta nad snagom.
i nemoj mi sad pricat kako ti mozes 4 vozit i 60 i 160 kad i ja to isto mogu. i sigurno cu ja prije 4. doci sa 60 na 160 od tebe tj od ekvivalnetnog benzinca.
u normalnoj voznji po gradu, kad krstarim sto bi se reklo, auto mi je konstatno u 4. il 5. i ako zelim da nastavim ubrzavat ne treba mi dvije brzine nize. a vjeruj mi da se bas osjeti kad pritisnem gas u svakoj brzini. pa nebitno jel 3. il 6.
Prijatelju Emko, procitao sam samo prvu recenicu i odmah moram da dam kontru na prvu recenicu. Ova Honda nije vtec vec je klasicni atmosferac sa jednom bregastom i 16v.
basicm

#290 Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by basicm »

Dosta o meni, hajmo sad o mom autu :)
preludezalude

#291 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hank wrote:mislim da stalno fulas poentu i ono sto ti se hoce reci i konstatno ides u krajnosti.
E sad sam procitao sve i mogu da odgovorim. Pa ako ti ili bilo ko drugi (da ne mislis da mislim na tvoje auto) koristi na dizelu maksimum od motora, zasto i ja nebih koristio maksimum od motora benzinca. Kazes da benzinac mora koristiti maksimum od momenta i snage da bi drzao korak sa dizelom. Pa normalno, zasto ne. Pa i dizel koristi isti taj maksimum da bi pokusao biti brzi od benzinca. Slazem se s tobom koje su prednosti dizela nad benzincem, ali se ne slazem kad kazes da se auto ne napreze kad dobijes silu da se ispalis.

Ne mozes porediti svoje auto sa 90% auta dizela na ovom forumu jer imas puno vecu snagu i puno brzi mjenjac.
Sve je meni jasno oko momenta i snage kod dizela i benzinca, da ne rade isto na istim obrtajima. Ali kad se neko pocne hvaliti kako dizel moze ici dobro na niskim obrtajima, tako i ja mogu reci da benzinac ide dobro na visokim obrtajima, pa sta. I jos kad "neko" kaze kako "njegov" dizel preskace ostale i ne moze mu parirati benzinac... :run: :run:
I onda kad vise nema sta reci pocne pricati o potrosnji kako je dizel bolji jer manje trosi pa onda prica o tezini i daje nekakve podatke o tezini i uvjerava me kao da ja to auto nisam nikada imao. Znam ja da dizel manje trosi, to svako zna.
Ali tema je momenat vs snaga.
A tacna tezina Honde je 1288kg a Alfe 1490kg. Digitron u ruke i izracuna se razliku pa onda jos od rezultata oduzmes tezinu kompletne klima instalacije koja je naknadno ugradjena, pa jos oduzmes tezinu woofera sa kutijom 50kg, pojacalo, 15kg, kondenzator 2kg i dobije se na kraju razlika u tezini. A ne, on jos uvijek prica o nekakvim 300kg razlike u tezini.
Ali na kraju krajeva, jebe se meni vise za tim ko je brzi. Dok su me drzale brzine i preskakanja vozio sam auto koje je moglo preskakati bilo gdje,karaula uzbrdo krivina blizu, nije problem.

ps
Totalno si fulao kad si rekao da je kod ovakve Honde vtek mod izmedju 6500-8000 obrtaja.Otisao si previse u crveno.
hank

#292 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

preludezalude wrote:
E sad sam procitao sve i mogu da odgovorim. Pa ako ti ili bilo ko drugi (da ne mislis da mislim na tvoje auto) koristi na dizelu maksimum od motora, zasto i ja nebih koristio maksimum od motora benzinca. Kazes da benzinac mora koristiti maksimum od momenta i snage da bi drzao korak sa dizelom. Pa normalno, zasto ne. Pa i dizel koristi isti taj maksimum da bi pokusao biti brzi od benzinca. Slazem se s tobom koje su prednosti dizela nad benzincem, ali se ne slazem kad kazes da se auto ne napreze kad dobijes silu da se ispalis.

Ne mozes porediti svoje auto sa 90% auta dizela na ovom forumu jer imas puno vecu snagu i puno brzi mjenjac.
Sve je meni jasno oko momenta i snage kod dizela i benzinca, da ne rade isto na istim obrtajima. Ali kad se neko pocne hvaliti kako dizel moze ici dobro na niskim obrtajima, tako i ja mogu reci da benzinac ide dobro na visokim obrtajima, pa sta. I jos kad "neko" kaze kako "njegov" dizel preskace ostale i ne moze mu parirati benzinac... :run: :run:
I onda kad vise nema sta reci pocne pricati o potrosnji kako je dizel bolji jer manje trosi pa onda prica o tezini i daje nekakve podatke o tezini i uvjerava me kao da ja to auto nisam nikada imao. Znam ja da dizel manje trosi, to svako zna.
A tacna tezina Honde je 1288kg a Alfe 1490kg. Digitron u ruke i izracuna se razliku pa onda jos od rezultata oduzmes tezinu kompletne klima instalacije koja je naknadno ugradjena, pa jos oduzmes tezinu woofera sa kutijom 50kg, pojacalo, 15kg, kondenzator 2kg i dobije se na kraju razlika u tezini. A ne, on jos uvijek prica o nekakvim 300kg razlike u tezini.
Ali na kraju krajeva, jebe se meni vise za tim ko je brzi. Dok su me drzale brzine i preskakanja vozio sam auto koje je moglo preskakati bilo gdje,karaula uzbrdo krivina blizu, nije problem.

ps
Totalno si fulao kad si rekao da je kod ovakve Honde vtek mod izmedju 6500-8000 obrtaja.Otisao si previse u crveno
.
fazon i jest u tome, ja ne moram koristit punu snagu motora da bi drzao korak sa slicnim benzincem. necu se raspravljat s tobom samo cu ti navest podatke.
max obrtni momenat je 500 nm. max snaga je 240ks. max momenat razvija od 1500-3000. max snagu razvija na 3700 okretaja. dakle u podrucju maximalnog momenta ja nemam svu snagu, al mi ne treba jer imam kamionski momenat koji mi omogucava da lezerno vozim bez koristenja svih 240ks. dakle pritisnem gas na 1500 i preticem. ti ako hoces da me pratis moras hondu vratit na podrucje maksimalne snage. jer pogotovo su njihovi motori poznati ko anemicni. vozio sam se u accordu s type i u civicu i znam da se do 5000 okretaja ne desava nista apsolutno.
i to je poenta, da ti mene pratis moras vrtit motor da imao snagu, pritom trosis i motor i ulje i gorivo. ja to ne moram radit.
zakljucak: u svakodnevnom zivotu dizel je prakticniji i stedljiviji i ugodniji za vozit, al nema okretaja, nema zvuka, nema linerarnog razvijanja snage, nema neke stvari koje ima benzinac.
tako, da ko i svaka stvar u zivotu, oboje ima svoje prednosti i mane. pokusano je to rijesit s turbo benzincima, al svaki turbo benzinac koji se nagazi ce potrosit vise goriva od istog benzinca s vecim motorom. ko kaze, drugacije nema pojma i nije nikad vozio to auto. a one liste i ljestvice i podaci sa stranica su za glupane. ko vjeruje da auto koje ima 250 turbo konja, moze trosit kad ga nagazis, ispod 10 litara na otvorenom i 15 po gradu je za mene idiot.
preludezalude

#293 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Potpuno se slazem s tobom u svemu sto si napisao.
Ali opet ponavljam, ne mozes svoje auto uzeti u poredjenje sa 90% auta na forumu. Jos ga uzeo porediti sa hondom od 179Nm i 133ks. Pa to je smijesno sa tvoje strane jer ti auto ima 500Nm i 240ks.Da ti kazem da svoje auto poredis sa Hondom nsx 3.0 sa 270ks, e onda bi, budi siguran, vrtio svoj audi na 3700 obrtaja.
GaRGa

#294 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by GaRGa »

Melami wrote:
GaRGa wrote:Sta ti imam ja davati spec kad ih nemam. Kazme ti lijepo, vozio auto, ide ko ludo, rento, ne znam kakve su spec. Trebalo mi auto na 7 dana i odem u rent a car uzmem auto, nije bilo za trkanje niti sta slicno pa nisam uzimo sa nekim specificnim motorom i slicno. Auto ide ko ludo, sad ti kako hoces. A i ne trebaju ti spec, evo dao si sam link, isto ubrzanje do 120 ko BMWw m3, sta ti imam dalje pricati. zar to nije dobro za jednu mazdu 3>?

P.S.

za tvoju informaciju ovaj MPS sto si linkao je najjaci model Mazde 3 i nema nigdje na svijetu jace mazde serije 3, ni u Americi ni u Japanu a sta si ti "rento" Bog dragi zna...
Ne zna samo Bog, znam i ja sta sam rento, bila je neka mazda3 od oko 140-150 konja.
Nemas odgovora na to da je mazda3 ima isto ubrzane ko M3 do 120?[/quote]

Prestani se drogirat nijedna mazda ne ide bolje od M3 BMW-a

http://www.zeperfs.com/duel3080-1598.htm
Melami

#295 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

GaRGa wrote:
Melami wrote:

P.S.

http://www.zeperfs.com/duel3080-1598.htm[/quote]
Vidis li mangupe sta ti poredis???
Pa taj BMW je totalna rupa, vidi ovo.
http://www.zeperfs.com/en/duel1008-1598.htm
tako to izgleda kad ti poredis. hhaha
hank

#296 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

@ preludezalude :thumbup: :thumbup:

https://www.youtube.com/watch?v=e-eMp_Z0Nds audi 3.0tdi karavan vs passat r36 karavan

i mislim da ce ovaj klip potvrdit sve price onih koji su stali na stranu momenta tj dizela. klip pokazuje kako se u brzoj voznji razlika izmedju dva auta iste velicine skoro ne primjeti iako je jedan skoro 60 konja jaci ( benzinac). razlika je na kraju samo 0.2 sekunde na strani passata.
i naravno slusajte sta prica covjek dok vozi audija :D
Melami

#297 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Melami »

GaRGa wrote:
Melami wrote:

P.S.

http://www.zeperfs.com/duel3080-1598.htm[/quote]

opet ti kazem, ti se mozes sprdati a ko je god imao priliku voziti mazdu3 sa jacim motorom zna o kakvom ubrzanju pricam.
Medonjaa

#298 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

svaka ti čast, imaš debele živce, opet "onom" objašnjavaš kakoje 2+2=4 a njemu nego slago da je 5 i ne odustaje frajko od toga
hank

#299 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

ma eto skontali smo se na kraju.
a mislim da ovaj klip dosta toga govori o nasim pitanjima i konstatacijama.
https://www.youtube.com/watch?v=e-eMp_Z0Nds
BISCANIN2

#300 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

http://dayerses.com/data_images/posts/y ... -r1-03.jpg
Od sad sam na dizelu i to tdi sve crveno ,eeeeeeeee pasha obrtni momnet je u pitanju .

I ja i JA prelazim na tdi http://car.ppblogs.com/files/2011/09/wr ... mpreza.jpg

Moment je moment .

I sad pitanje da je gorivo 1,10 koliko bi Vas vozilo i hvalilo dizela ?
Locked