Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Haris.ba
#27401 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Znaci, kad se otvori sacekati jedno pola godine prije nego se provoza?
-
NecuVise
#27402 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Šta si ti po struci i čime se baviš?costacurta wrote: ↑08/08/2023 16:02Investitori, projektanti, nadzorni organi i izvođači radova na mostu Počitelj održali su danas sastanak na kojem su još jednom konstatovali da most nije ugrožen te su pojasnili kako su nastale pukotine na njemu![]()
Kae:Što ja volim ovako kad koriste stručnu terminologiju glume stručnjake jer znaju da će kod običnog građanina upravo to proizvesti onaj "čok" kojim će sam.sebe ubijediti da su ljzdi upravu, da nije to ništa jer vidiš čim spominju "radijalne skretne sile" ne mere bit da ne znajuNepravilnosti u pozicioniranju cijevi za kablove tokom izgradnje stvaraju radijalne skretne sile koje mogu dovesti do problema ili pojave naprslina lokalnog karaktera.![]()
Kako bi vam INŽINJERI rahmetli Nedžad Mršić po šamar svima opalio zbog "naprslina lokalnog karaktera". AJDE?! LOkalnog je 'nači! Nista onda sve oke
- kurty
#27403 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Sve goli inzinjeri na forumu... I to starog kova...
P. S. Nisam radio most, nemam veze ni sa jednom firmom koja izvodi most... Cisto da se ogradim od toga
P. S. Nisam radio most, nemam veze ni sa jednom firmom koja izvodi most... Cisto da se ogradim od toga
-
costacurta
#27405 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pusti mene, ja sam nebitan, ono što je zanimljivije u ovom novootkrivenom marifetluku i aferi je TKO je ustvari prijaviJo "bezznačajno napuknuće"? Koliko god ja dobar vid imao teško ću sa magistrale uočiti takvo što na toj visini i na tom mjestu. Nači ko i zašto je prijaviJo?NecuVise wrote: ↑08/08/2023 20:10Šta si ti po struci i čime se baviš?costacurta wrote: ↑08/08/2023 16:02
![]()
Kae:
Što ja volim ovako kad koriste stručnu terminologiju glume stručnjake jer znaju da će kod običnog građanina upravo to proizvesti onaj "čok" kojim će sam.sebe ubijediti da su ljzdi upravu, da nije to ništa jer vidiš čim spominju "radijalne skretne sile" ne mere bit da ne znaju![]()
Kako bi vam INŽINJERI rahmetli Nedžad Mršić po šamar svima opalio zbog "naprslina lokalnog karaktera". AJDE?! LOkalnog je 'nači! Nista onda sve oke
- drug_profi
#27406 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ja znam da ide i onaj test opterećenja. Natovariće 50-tak šlepera sa šljunkom i parkirati na most da stoje.
Ako tad ne padne, ili ne kvrcne, nemam se šta brinuti.
Ako tad ne padne, ili ne kvrcne, nemam se šta brinuti.
-
NecuVise
#27407 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nebitni smo svi mi ovdje. Nisi o tome pričao u postu koji sam citirao u svom pitanju, pa ako možeš da mi odgovoriš na pitanja - Šta si ti po struci i čime se baviš?costacurta wrote: ↑08/08/2023 21:15Pusti mene, ja sam nebitan, ono što je zanimljivije u ovom novootkrivenom marifetluku i aferi je TKO je ustvari prijaviJo "bezznačajno napuknuće"? Koliko god ja dobar vid imao teško ću sa magistrale uočiti takvo što na toj visini i na tom mjestu. Nači ko i zašto je prijaviJo?![]()
-
Dzontra_Volta
#27408 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Zašto bi ti na forumu iko davao svoje lične podatke, uključujući i svoje zanimanje.
- So What!
#27409 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nevjerovatno kako neko može zvučati ovako nadmeno i demonstrirati takvo neznanje u svega par rečenica.costacurta wrote: ↑08/08/2023 14:57"Oni" vrše malverzije onoliko koliko im se dopusti.
Nadzor treba uhvatiti za vrat. Isto ko i sud i tužilaštvo, svi drvlje na policiju a ustvari sud je taj zbog čega je sve u qurcu.
Ovdje na gradilištima NEMA nadzora i PONAŠAJU SE ko raspuštena banda. Što ne bi krali kad nema posljedica, straha od probijanja rokova, revizije, intetnih kontrola, penala.
Što nije bilo "napuknuća" na Pelješkom? Zato što ih je EU financirala i pod lupom svaki utrošeni cent imali.
Šta kažu "bezopasno i neznatno" oštećenje. Baš me intetesuje kako bi ga okarakterisali u Holandiji :twisted
Turci i Kinezi. Najveći prevaranti na svijetu. Ološ. Radio sa njima. Ali ako se postaviš od početka, ako vidi da nema eskiviranja i zajebancije, da znaš znanje e onda su najbolji i nakvrjedniji koje znam.
Most Počitelj čija je vrijednost oko 28 miliona eura je također finansirala EU, kroz zajam Evropske investicione banke (EIB) i bespovratna sredstva.
EU daje dodatnih 5 miliona eura za poddionicu Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc
Izvođač radova na mostu Pelješac je bila kineska kompanija China Road and Bridge Company (CRBC) (Kina) dok su izvođači radova na mostu Počitelj Azvirt LLC (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Ltd. (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).
Nadzor nad izgradnjom mosta Pelješac je dobila zagrebačka kompanija Institut IGH, d.d. ista kompanija koja je vršila nadzor nad dionicom Tarčin - Ivan, dok nadzor nad izgradnjom na Mostu Počitelj vrši italijanska kompanija IRD Engineering S.r.l.
Mislim džaba sam ja tebi sad sve ovo naveo, ti ćeš opet nastaviti pisati gluposti, ali eto barem neke informacije za bilo koga ko pokuša tvoj post shvatiti ozbiljno, čisto da vidi kakvu gomilu gluposti si napisao.
- Thorgerson
#27410 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Druze, moras shvatiti da 99,5% ljudi ne prati npr ovaj forum, ili jos manje skyscrapper forum gdje se mogu pronaci bitne informacije, a jos manje ljudi ide na stranicu autocesta i cita dokumentaciju.So What! wrote: ↑09/08/2023 08:44Nevjerovatno kako neko može zvučati ovako nadmeno i demonstrirati takvo neznanje u svega par rečenica.costacurta wrote: ↑08/08/2023 14:57
"Oni" vrše malverzije onoliko koliko im se dopusti.
Nadzor treba uhvatiti za vrat. Isto ko i sud i tužilaštvo, svi drvlje na policiju a ustvari sud je taj zbog čega je sve u qurcu.
Ovdje na gradilištima NEMA nadzora i PONAŠAJU SE ko raspuštena banda. Što ne bi krali kad nema posljedica, straha od probijanja rokova, revizije, intetnih kontrola, penala.
Što nije bilo "napuknuća" na Pelješkom? Zato što ih je EU financirala i pod lupom svaki utrošeni cent imali.
Šta kažu "bezopasno i neznatno" oštećenje. Baš me intetesuje kako bi ga okarakterisali u Holandiji :twisted
Turci i Kinezi. Najveći prevaranti na svijetu. Ološ. Radio sa njima. Ali ako se postaviš od početka, ako vidi da nema eskiviranja i zajebancije, da znaš znanje e onda su najbolji i nakvrjedniji koje znam.
Most Počitelj čija je vrijednost oko 28 miliona eura je također finansirala EU, kroz zajam Evropske investicione banke (EIB) i bespovratna sredstva.
EU daje dodatnih 5 miliona eura za poddionicu Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc
Izvođač radova na mostu Pelješac je bila kineska kompanija China Road and Bridge Company (CRBC) (Kina) dok su izvođači radova na mostu Počitelj Azvirt LLC (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Ltd. (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).
Nadzor nad izgradnjom mosta Pelješac je dobila zagrebačka kompanija Institut IGH, d.d. ista kompanija koja je vršila nadzor nad dionicom Tarčin - Ivan, dok nadzor nad izgradnjom na Mostu Počitelj vrši italijanska kompanija IRD Engineering S.r.l.
Mislim džaba sam ja tebi sad sve ovo naveo, ti ćeš opet nastaviti pisati gluposti, ali eto barem neke informacije za bilo koga ko pokuša tvoj post shvatiti ozbiljno, čisto da vidi kakvu gomilu gluposti si napisao.
Dakle, ljudi su vidjeli naslov napukao most. I sad je gotovo. Mozes ti sad njima do sutra objasnjavati.
Npr. Ja da sam izvodjac, i da nije tacno ovo sto se pise, ja bih tuzio klix i ostale medije koji su prenijeli.
Jer vidi, ni ja se fkt ne razumijem. Al kad neko ti ovako baci bubicu, a ponavljam nisam cuo od autocesta, niti izvodjaca da ce tuziti medije za klevetu. Jer ovo ako nije tacno onda se to mora uraditi.
Jer neko mora stati u kraj tome, da portali pisu sta im se prohtije. Pa ti onda saniraj stetu.
Evo naslov klix-a od neki dan:
"Napukao most Počitelj, iz Autocesta FBiH navode da nije ugrožena stabilnost"
- So What!
#27411 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Iznimno mi je krivo što je u finišu projekta došlo do ovakvog problema, jer ova dionica je bila realna da se otvori krajem godine, a sada bi mogli imati dodatni izgovor da ovo razvuku i otvore sljedeće godine pred izbore.
Ovo je HDZ-ova teritorija, a i tender je njihov, ovo gradilište je Čović otvarao i njima se realno jebe za ovaj autoput, da još deset godina ništa ne naprave, u Hercegovini neće izgubiti izbore, ali svakako bolje izgleda kada otvoriš dionicu pred izbore, nego u nekom šupljem periodu.
Opet je moguće da neko se nađe i normalan u cijeloj priči i da se ovo riješi što ranije.
U jednu ruku, napadoše Avdu Avdića, koji jeste pogan čovjek, ali ja se ne sjećam da je taj čovjek ikad išta slagao, on jeste senzacionalista, zna da ubaci i viška informaciju, ali u ovom slučaju, osnovna informacija koju je plasirao je bila tačna, postoje problemi na mostu Počitelj. Srećom ne živimo više u vremenu verbalnog delikta i ove informacije o javnim projektima, vrlo lahko dođu u javnost, što je ako ništa, jedna ogromna sloboda koju imamo.
Ali kako se pogrešno tumače informacije, da je službeni izvođač na dionici bio Euro-Asfalt ili Hering i da se tako i prenijelo u javnosti, to bi linč išao kako su nesposobni, ovakvi, onakvi, kao što sada pišu protiv Kineza, a uopšte ne znaju da se Kinez nije popeo na ovaj most i da ga je bukvalno izgradio Hering, iako kao podizvođač na ovoj dionici to nije smio, dok je Euro-Asfalt izgradio tunel Počitelj na istoj ovoj dionici, dakle oni su u praksi i izvođači.
@kurty drago mi je što si nazad na temi, nadam se da ćeš i ostati.
Ovo je HDZ-ova teritorija, a i tender je njihov, ovo gradilište je Čović otvarao i njima se realno jebe za ovaj autoput, da još deset godina ništa ne naprave, u Hercegovini neće izgubiti izbore, ali svakako bolje izgleda kada otvoriš dionicu pred izbore, nego u nekom šupljem periodu.
Opet je moguće da neko se nađe i normalan u cijeloj priči i da se ovo riješi što ranije.
U jednu ruku, napadoše Avdu Avdića, koji jeste pogan čovjek, ali ja se ne sjećam da je taj čovjek ikad išta slagao, on jeste senzacionalista, zna da ubaci i viška informaciju, ali u ovom slučaju, osnovna informacija koju je plasirao je bila tačna, postoje problemi na mostu Počitelj. Srećom ne živimo više u vremenu verbalnog delikta i ove informacije o javnim projektima, vrlo lahko dođu u javnost, što je ako ništa, jedna ogromna sloboda koju imamo.
Ali kako se pogrešno tumače informacije, da je službeni izvođač na dionici bio Euro-Asfalt ili Hering i da se tako i prenijelo u javnosti, to bi linč išao kako su nesposobni, ovakvi, onakvi, kao što sada pišu protiv Kineza, a uopšte ne znaju da se Kinez nije popeo na ovaj most i da ga je bukvalno izgradio Hering, iako kao podizvođač na ovoj dionici to nije smio, dok je Euro-Asfalt izgradio tunel Počitelj na istoj ovoj dionici, dakle oni su u praksi i izvođači.
@kurty drago mi je što si nazad na temi, nadam se da ćeš i ostati.
- kurty
#27412 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
nisam ja nikad ni otisao sa teme, ali sam naucio da sutim kad pametniji imaju sta reci..
a vidjeh ovdje pameti ima na pretek...
odmah nase nije dobro... i svi spominju samo nase, a niko ne spominje strance.. strane nadzore i ostalo...
nedavno čovjek sa mudima, rekao da jedan tip armiranog nasipa nije dobar... svi znamo da nije dobar, svi mi koji se iole bavimo građevinom... dokazao da nije dobar... dokao nedostatke...
odmah mediji razapinju, odmah ambasade napadaju, odmah ovdje ide "talovi u pitanju "..
a vidjeh ovdje pameti ima na pretek...
odmah nase nije dobro... i svi spominju samo nase, a niko ne spominje strance.. strane nadzore i ostalo...
nedavno čovjek sa mudima, rekao da jedan tip armiranog nasipa nije dobar... svi znamo da nije dobar, svi mi koji se iole bavimo građevinom... dokazao da nije dobar... dokao nedostatke...
odmah mediji razapinju, odmah ambasade napadaju, odmah ovdje ide "talovi u pitanju "..
-
RJ57
#27413 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
kažu pukotina 4,5m
to ne zvuči nimalo dobro. neće se to srušiti ali imaju valjda neke norme koje se moraju ispoštovati. ja ne vidim šta je problem da se to odreže i ponovo uradi kako treba. nije ni prvi ni zadnji most koji ima probleme u izgradnji. čak su i kod millau vijadukta bili nešto opasno mašili pa enoga, opet stoji i svi mu se dive
to ne zvuči nimalo dobro. neće se to srušiti ali imaju valjda neke norme koje se moraju ispoštovati. ja ne vidim šta je problem da se to odreže i ponovo uradi kako treba. nije ni prvi ni zadnji most koji ima probleme u izgradnji. čak su i kod millau vijadukta bili nešto opasno mašili pa enoga, opet stoji i svi mu se dive
- NEOPLAN
#27414 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Malo vise informacija sta se desilo i koliko je ozbiljno. Pokusacu objasniti sto je prostije moguce.
Prilikom betoniranja svakog segmenta u beton se polazu cijevi kroz koje se kasnije provlace kablovi kojim se most dodatno uteze.
Cijevi i kablovi se postavljaju parabolicno, tako da su najvise tacke na krajevima segmenta(u gornjoj zoni ploce) a najniza tacka u sredini segmenta (u donjoj zoni ploce).
Prilikom utezanja, kako se kablovi zatezu, zbog parabolicnog oblika, javlja se tzv skretna sila koja djeluje prema gore i koja banalno receno pomaze nosivosti mosta i smanjuje ugibe (ovo je toliko banalno receno da bi se lakse razumjelo).
Kod ovog segmenta (spojni segment duzine 4,75m) desila se greska, da su cijevi za pojedine kablove polozene ali nisu bile svezane za armaturu, i prilikom betoniranja doslo je do podvlacenja betona pod cijevi i beton ih je u sredini raspona podigao iz njihovog polozaja u donjoj zoni. Time se dobila blaga kontra parabola, a samim tim skretna sila od utezanja nije djelovala na gore nego na dole. Kako je sloj betona na ovom mjestu ispod cijevi bio vrlo mali, doslo je do njegovog pucanja.
S obzirom da se radi o jako armiranom presjeku sa dosta kablova, postoji jako puno rezerve u nosivosti i stabilnost, sigurnost i upotrebljivost mosta nije upitna.
Sanacija ce se vjerovatno (govorim iz svog iskustva na ovakvim poslovima) izvesti tako sto ce se kroz rezervne cijevi (koje se na mostovima koji se grade metodom slobodne konzolne gradnje obavezno ostavljaju zbog mogucih problema) provuci dodatni kablovi, koji ce se utegnuti na silu koja je potrebna da most, odnosno segment, opet dobije projektovanu silu i ovi dodatni kablovi ce, banalno receno, preuzeti dio tereta koji su trebali nositi kablovi na kojim se desio problem.
Nakon toga ce se izvrsiti sanacija ispucalog betona po procedurama koje su ustaljene za ovakve slucajeve, a to znaci da ce ispucali beton biti odstranjen, a "rupa" koja ostane ce biti ispunjena sanacionim materijalima visokih cvrstoca.
Uglavnom, problem nije bezveze, ali nije ni nesto dramaticno, sto se vec nije desavalo. U gradjevini je uvijek bilo problema i bice ih. Nebitno jel to Hering, Strabag, Kinez ili neko peti. U ovom slucaju 30 cm zice kojom se veze cijev za armaturu rijesilo bi sve, da se ne desi. Ali nazalost desi se ispust, greska, nastao je problem koji se moze rijesiti i i rijesice se o trosku izvodjaca i idemo dalje. Drama koja se digla i medijsko napuhivanje situacije je zaista nepotrebno.
To je moje vidjenje situacije, moje misljenje bazirano na 15 godina rada na mostovima sirom regiona, raznih velicina i raznih konstruktivnih sistema. Nema mosta nigdje na svijetu gdje nije bio barem jedan slican problem. Ko kaze da ima taj laze.
Prilikom betoniranja svakog segmenta u beton se polazu cijevi kroz koje se kasnije provlace kablovi kojim se most dodatno uteze.
Cijevi i kablovi se postavljaju parabolicno, tako da su najvise tacke na krajevima segmenta(u gornjoj zoni ploce) a najniza tacka u sredini segmenta (u donjoj zoni ploce).
Prilikom utezanja, kako se kablovi zatezu, zbog parabolicnog oblika, javlja se tzv skretna sila koja djeluje prema gore i koja banalno receno pomaze nosivosti mosta i smanjuje ugibe (ovo je toliko banalno receno da bi se lakse razumjelo).
Kod ovog segmenta (spojni segment duzine 4,75m) desila se greska, da su cijevi za pojedine kablove polozene ali nisu bile svezane za armaturu, i prilikom betoniranja doslo je do podvlacenja betona pod cijevi i beton ih je u sredini raspona podigao iz njihovog polozaja u donjoj zoni. Time se dobila blaga kontra parabola, a samim tim skretna sila od utezanja nije djelovala na gore nego na dole. Kako je sloj betona na ovom mjestu ispod cijevi bio vrlo mali, doslo je do njegovog pucanja.
S obzirom da se radi o jako armiranom presjeku sa dosta kablova, postoji jako puno rezerve u nosivosti i stabilnost, sigurnost i upotrebljivost mosta nije upitna.
Sanacija ce se vjerovatno (govorim iz svog iskustva na ovakvim poslovima) izvesti tako sto ce se kroz rezervne cijevi (koje se na mostovima koji se grade metodom slobodne konzolne gradnje obavezno ostavljaju zbog mogucih problema) provuci dodatni kablovi, koji ce se utegnuti na silu koja je potrebna da most, odnosno segment, opet dobije projektovanu silu i ovi dodatni kablovi ce, banalno receno, preuzeti dio tereta koji su trebali nositi kablovi na kojim se desio problem.
Nakon toga ce se izvrsiti sanacija ispucalog betona po procedurama koje su ustaljene za ovakve slucajeve, a to znaci da ce ispucali beton biti odstranjen, a "rupa" koja ostane ce biti ispunjena sanacionim materijalima visokih cvrstoca.
Uglavnom, problem nije bezveze, ali nije ni nesto dramaticno, sto se vec nije desavalo. U gradjevini je uvijek bilo problema i bice ih. Nebitno jel to Hering, Strabag, Kinez ili neko peti. U ovom slucaju 30 cm zice kojom se veze cijev za armaturu rijesilo bi sve, da se ne desi. Ali nazalost desi se ispust, greska, nastao je problem koji se moze rijesiti i i rijesice se o trosku izvodjaca i idemo dalje. Drama koja se digla i medijsko napuhivanje situacije je zaista nepotrebno.
To je moje vidjenje situacije, moje misljenje bazirano na 15 godina rada na mostovima sirom regiona, raznih velicina i raznih konstruktivnih sistema. Nema mosta nigdje na svijetu gdje nije bio barem jedan slican problem. Ko kaze da ima taj laze.
- kurty
#27416 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Zanimljivo je ko je u ovoj situaciji pustio informaciju...
- drug_profi
#27417 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Velika hvala kolegama formasima - inzenjerima i građevincima koji se potrude da nam ovako pojasne stvari!
-
probook
#27418 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ali su oni nazalost u nasoj drzavi medijski nebitni, nego se pune naslovi kao da ce se most srusiti sam od sebe za tri dana! Zato sam davno rekao: mediji su najveca GOVNA koja postoje i totalno sam prestao gledati domace tv kanale, a medijske naslove na koje naletim na netu uzimam sa potpunom rezervom.drug_profi wrote: ↑09/08/2023 12:38 Velika hvala kolegama formasima - inzenjerima i građevincima koji se potrude da nam ovako pojasne stvari!
- drug_profi
#27419 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Upravo tako.probook wrote: ↑09/08/2023 12:46Ali su oni nazalost u nasoj drzavi medijski nebitni, nego se pune naslovi kao da ce se most srusiti sam od sebe za tri dana! Zato sam davno rekao: mediji su najveca GOVNA koja postoje i totalno sam prestao gledati domace tv kanale, a medijske naslove na koje naletim na netu uzimam sa potpunom rezervom.drug_profi wrote: ↑09/08/2023 12:38 Velika hvala kolegama formasima - inzenjerima i građevincima koji se potrude da nam ovako pojasne stvari!
Bar dvije decenije ne gledam domace kanale, radio ne slusam bar 15 godina.
Informisem se uglavnom i najvise preko portala ili twitera, a zatim provjeravam stvari koje me zanimaju na forumu.
Da me recimo pomenuta tema ne zanima, apsolutno ne bih uzeo u obzir informaciju da je most napukao, vec bih je jednostavno izignorisao iako sam je cuo.
-
costacurta
#27420 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Alaj lupaš.So What! wrote: ↑09/08/2023 08:44Nevjerovatno kako neko može zvučati ovako nadmeno i demonstrirati takvo neznanje u svega par rečenica.costacurta wrote: ↑08/08/2023 14:57
"Oni" vrše malverzije onoliko koliko im se dopusti.
23 godine posmatramo izgradnju koridora i na 130 izgrađenih kilometara nema jebene dionice da nije nekim skandalom obilježena. Za 23 godine izgrađeno 130km?!
Pa samo ta činjenica je dovoljna da ne braniš izvođača ni investitora.
300 dana probijenog roka samo na jednom LOTu i meni pričaš da sam glupson koji nema veze sa građevinom i to me automatski isključuje iz diskusije o problemu koji je neko od IZVOĐAČA radova prijavio, a ovaj mi još traži dokaz o školskoj spremi kako bi valjda bio kompetentan da pričam o radijalnim skretnim silama. Iako mu rekoh da sam škola Mršić Nedžada alarahmetile.
Mene omalovažavaš jutros u 08.44 a onda u 09.03. pričaš o nekim problemima pri izgradnji.
Šund i kriminal na komplet urađenoj dionici. Koliko god ti mene pravio budalom. Svako kašnjenje je kriminal, dilatacija i odvodi oborinskih voda na Ze obilaznici je kriminal, izlaz iz tunela Tarčin je za zatvora, 4 godine izgradnje Počiteljskog mosta je kriminal, izgrađene dionice (Svilaj) koje ničemu ne služe je kriminal, ovo kako se radi na Nemili je za degeneka.
Ko je izvođač a ko nadzor, domaći ili strani ne intereduje me dok se radi kvalitetno i poštuju rokovi i vidim rrzultate. Investitor je IZABRAO nadzor i oni su krivi za sve ove kriminalne radnje.
To što ti braniš ovakvo stanje i izgrađene dionice jer su "domaće" firme gradile i to je "naše" meni i običnim građanima ba ništa ne znači osim što ćemo ppred akcizaorati vraćati milione proćerdanog i niušto ugruhanog novca.
Al hajd.
Da će Bog da neko položi račun
- studeni76
#27421 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa stani malo, ovdje se godinama napadaju mediji jer ne pisu o problemima oko izgradnje Vc. I sad kada pisu o nekom konkretnom problemu opet ne valjaju mediji. E jbg de se dogovoritedrug_profi wrote: ↑09/08/2023 12:50Upravo tako.probook wrote: ↑09/08/2023 12:46
Ali su oni nazalost u nasoj drzavi medijski nebitni, nego se pune naslovi kao da ce se most srusiti sam od sebe za tri dana! Zato sam davno rekao: mediji su najveca GOVNA koja postoje i totalno sam prestao gledati domace tv kanale, a medijske naslove na koje naletim na netu uzimam sa potpunom rezervom.
Informisem se uglavnom i najvise preko portala ili twitera, a zatim provjeravam stvari koje me zanimaju na forumu.
Da me recimo pomenuta tema ne zanima, apsolutno ne bih uzeo u obzir informaciju da je most napukao, vec bih je jednostavno izignorisao iako sam je cuo.
- drug_profi
#27422 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Prije svega, ko to "mi"? Sto se meni tako obracas? Ja nisam niciji predstavnik i govorim samo u svoje ime.studeni76 wrote: ↑09/08/2023 21:57Pa stani malo, ovdje se godinama napadaju mediji jer ne pisu o problemima oko izgradnje Vc. I sad kada pisu o nekom konkretnom problemu opet ne valjaju mediji. E jbg de se dogovoritedrug_profi wrote: ↑09/08/2023 12:50
Upravo tako.
Mediji su obicni kurac. Pisu po narudzbi i kako im se kaze. Ja ne kupujem tu robu.
- Porodice Foht
#27423 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
@Neoplan, bravo, odlicno pojasnjeno. 
- Novi_Nick
#27424 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Hvala, odlicno objasnjeno.NEOPLAN wrote: ↑09/08/2023 11:51 Malo vise informacija sta se desilo i koliko je ozbiljno. Pokusacu objasniti sto je prostije moguce.
Medjutim zar se morao graditi ovako visok most od 100 metara i to samo sa po jednim stubom. Gledam neki dan poplave u Sloveniji, iscupa voda sve stubove i most i odnese sa sobom. Sta ako se dese takve poplave ispod ovog mosta, popadase auta i kamioni 100 metara u slobodnom padu.
- Haris.ba
#27425 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Odlicno si ono sve objasnio.NEOPLAN wrote: ↑09/08/2023 11:51
Uglavnom, problem nije bezveze, ali nije ni nesto dramaticno, sto se vec nije desavalo. U gradjevini je uvijek bilo problema i bice ih. Nebitno jel to Hering, Strabag, Kinez ili neko peti. U ovom slucaju 30 cm zice kojom se veze cijev za armaturu rijesilo bi sve, da se ne desi.
Nego, ako su zaboravili zice da vezu i na drugim dijelovima, bi li se to pokazalo sada pucanjem betona?
Ono zaboravio zicu na jednom dijelu, sta je zaboravio na nekim drugim?