INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#27401 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bitanga_sa_otesa »

HelaS wrote: 20/01/2026 18:41

Možda će se @bitanga_sa_otesa sjetiti prijeratnog preduzeća AGROKOMBINAT iz Rogatice. Oni su jedini u SRBiH proizvodili krompirov skrob - "nišestu", za upotrebu u prehrambenoj industoji i kao skrob za domaćinstvo. Za jednu tonu skroba bilo je potrebno oko 6 tona krompira koji se "lopatao", odnosno koristio se krompir sa zemlje, čak i gnjilav u manjoj mjeri. Danas u zemljama Dalekog Istoka, gdje Kina prednjači, vlada prava pomama za tim skrobom, oni ga značajno koriste u pripremi hrane. Danas je u Evropi Bjelorusija najveći proizvođač krompirovog skroba pa Rumunija.
sjecam se niseste ali zar se to nije pravilo na sokocu u onoj fabrici krompira???
HelaS

#27402 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

bitanga_sa_otesa wrote: 20/01/2026 18:43

Možda će se @bitanga_sa_otesa sjetiti prijeratnog preduzeća AGROKOMBINAT iz Rogatice. Oni su jedini u SRBiH proizvodili krompirov skrob - "nišestu", za upotrebu u prehrambenoj industoji i kao skrob za domaćinstvo. Za jednu tonu skroba bilo je potrebno oko 6 tona krompira koji se "lopatao", odnosno koristio se krompir sa zemlje, čak i gnjilav u manjoj mjeri. Danas u zemljama Dalekog Istoka, gdje Kina prednjači, vlada prava pomama za tim skrobom, oni ga značajno koriste u pripremi hrane. Danas je u Evropi Bjelorusija najveći proizvođač krompirovog skroba pa Rumunija.
sjecam se niseste ali zar se to nije pravilo na sokocu u onoj fabrici krompira???
Da, to je ta. Agrokombinat je bio "kombinat", sve i svašta u djelatnosti, čak i ugostiteljstvo na Borikama
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#27403 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bitanga_sa_otesa »

HelaS wrote: 20/01/2026 18:45
bitanga_sa_otesa wrote: 20/01/2026 18:43

Da, to je ta. Agrokombinat je bio "kombinat", sve i svašta u djelatnosti, čak i ugostiteljstvo na Borikama
pravili su oni svasta,dobar je bio pire krompir, vrtila se reklama na tv ''najbolji je najbolji je romanijski krompir pire''
fazla bio na reklami s nekom torbicom obucen ko seljak :D
nepass1

#27404 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Naslovnica wrote: 20/01/2026 16:33 Naručivao kumpijere nekoliko godina od domaćina, provjereno 100% domaći, tamo negdje iz Podrinja, povratnici.
I fakat bili top, okus, izgled, sve. Kupovali i drugi ljudi sa terena, donosio nam njegov sin koji živi u Sarajevu.
Ove godine naručio kao i obično, kila bila 1,5KM, razočarenje.
Niti je to onaj krompir, izmješane nekakve različite sorte, bijelog, crvenog, sitnog, krupnog, okruglog, duguljastog, ni nalik na prethodne godine.
Jbjga, poješće se, ali nećeš više.
Ja sam na pijaci kupio taj rogaticki tj uvalili mi. Dvije vrste u vreci. Jedan skroz unutra svijetao i pun vode. Ne moze u rernu ili prziti se. Toliko vode ispusti sta mu god uradis on kuhan bude. Okus nula bodova. Da zazmiris ne bi znao sta jedes.
noviclan

#27405 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by noviclan »

Lopovi uvalili ti stocni krompir fujj
bumerangss

#27406 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

Ozimician wrote: 20/01/2026 10:30
pepeljara wrote: 20/01/2026 09:05 3 markice lagano je novi standard kafice u ocajnim kaficima :D :izet:
Mene sad zanima kakvo je stanje u kaficima, dok narod sjedi i placa, onda je sve OK.

Mozda bi moglo i kod nas krenuti po kucama da se sjedi vise, kao nekada. :D

- A sto se hljeba tice, mislim da ne postoji u BiH namirnica gdje je veca diskrepanca u cijeni izmedju domace proizvodnje i kupovine gotovog, ali opet se kupuje samo tako, ne kontam...
Kafici puni. Eno onaj sto se tek otvorio u prizemlju Merkura na Otici ljudi u redu stoje ispred cekaju dok neko ustane da bi sjeli :-) imaju dvije zone za pušace i ne pusace. Ja mislio ima hrane, prišao šanku i u rashladnom frižideru vidim samo kolaci po 6 7 KM
Ne znam koliko je kafa ali kao da je gratis kolika je gužva

Ukratko svi kukaju a živi se fino. Kako ne znam????
bumerangss

#27407 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bumerangss »

sumirprimus wrote: 20/01/2026 14:54 ima smisla i slazem se sa pecom.
kome je skupo nek sije sebi,m ali hoce njonju samo znaju kukat i kmecat.
I ja se slažem da posao na selu treba da se cijeni i da poljoprivrednik da ne kazem seljak jer to mnogi smatraju pezurativno a meni nije (seljačina vec ima drugo znacenje :mrgreen: )

Problem je sto je ljetos grozdže ma pijaci Otoci bilo 8 KM a to isto proizvodi i prodaje drug u Capljini Bivolje brdo i prodaje ga za 3 KM. Znaci tih 5 KM su ono sto se ugrade ostali. Ne bi mi bilo zao platiti tih 8 KM kad bih znao da proizvođacu ide 6 a one 2 KM da je trosak transporta i zarada trgovca.

PS sad vidim na pijaci na Otoci crno fino grožđe 2,50 KM
Cini mi se prilicno jeftino za doba godine i u odnosu na druge cijene voca. Moze li ono biti iz hladnjace ili je uvoz iz neke druge zemlje?
NediM17

#27408 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NediM17 »

Naravno da je iz hladnjace iz uvoza, zemlja porijekla Moldavija, vidio gajbe na Heci.
Ci-Nick

#27409 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Voće i povrće je jako kvarljivo i tu trgovac ne radi bez 30 do 40% marže, sve je skupo i ništa nije skupo. Voće po voćnjacima po mojoj mahali ostaje neobrano. Neće niko da bere. Hajd popni se na trešnju od 10 metara visine, grane lomljive, izginuti zbog 20 maraka, ja sam brao i dijelio do prošle godine, ali neću više, neka hvala.
zippoo87

#27410 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Ja se vise ne penjem na svoju tresnju ni zbog sebe a kamoli zbog drugih. Pojedem sto mogu sa poda i ograde,nekada postavim ljestve i to je to. Vecina propadne a moze doci ko god hoce da sebi bere dzaba. Pored mene je naselje sa 5 zgrada. Nikada niko nije dosao ni da pita da nabere a vide se iz vake zgrade,kada se zacrvene.
A u prodavnici budu preko 10 KM...treba cirka 10 minuta da se nabere 1 kg :D
Poslije rata su dolazili u grupama,ono djecije,lomilo se,kralo se,pravila se steta i na vocu i oko kuce...unistavala trava.
Zadnjih 20 godina ,pokradu mi jabuke nekada,jer su odmah pored puta i zna neko 1-2 u godini se podmiriti za zimnicu,pokrade mi paradajza,paprike,patlidzana i to radi neko iz tih zgrada...ko uprati kada odemo od kuce na par sati i dodje i obere. :lol:
Ci-Nick

#27411 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Poskupljuje klađenje. :lol:
"Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost BiH, kojim bi se igre na sreću uvrstile u sistem indirektnog oporezivanja radi oporezivanja aktivnosti čiji je uticaj društveno negativan."
Kakvi čobani sjede u parlamentima kad ne razumiju da ne možeš ivesti porez na dodanu vrijednost na nešto što nema dodanu vrijednost. :lol:
Možeš oporezovati ali ne porezom na dodanu vrijednost. Ali jučer neki parlamentarac reče, "To je dodatnih xy miliona u budžet", to što su ti milioni iz džepova sirotinje, to nije bitno. Kocku i kladionice treba zabraniti jer se minimalno sto hiljada djece lošije hrani nego što bi trebalo. :(
ljubijankic

#27412 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ljubijankic »

Ci-Nick wrote: 23/01/2026 09:22 Poskupljuje klađenje. :lol:
"Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost BiH, kojim bi se igre na sreću uvrstile u sistem indirektnog oporezivanja radi oporezivanja aktivnosti čiji je uticaj društveno negativan."
Kakvi čobani sjede u parlamentima kad ne razumiju da ne možeš ivesti porez na dodanu vrijednost na nešto što nema dodanu vrijednost. :lol:
Možeš oporezovati ali ne porezom na dodanu vrijednost. Ali jučer neki parlamentarac reče, "To je dodatnih xy miliona u budžet", to što su ti milioni iz džepova sirotinje, to nije bitno. Kocku i kladionice treba zabraniti jer se minimalno sto hiljada djece lošije hrani nego što bi trebalo. :(
Pa svaki porez je od naroda. Uvedi prodavnicama porez, dici ce cijene, podigni porez na alkohol, platit ce ga kupci. Nek ih deru, davno su trebali
neki

#27413 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by neki »

Milioni poreza za klađenje nisu iz džepova sirotinje nego iz džepova idiota
duh_sa_sjekirom

#27414 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Zabranjuje se uvoz mesa iz Južne Amerike...
Ide lopatanje u višu brzinu
:D
Hakiz

#27415 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Možeš oporezovati ali ne porezom na dodanu vrijednost
. Ali jučer neki parlamentarac reče, "To je dodatnih xy miliona u budžet", to što su ti milioni iz džepova sirotinje, to nije bitno. Kocku i kladionice treba zabraniti jer se minimalno sto hiljada djece lošije hrani nego što bi trebalo. :(
:thumbup:
peca777

#27416 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by peca777 »

Ci-Nick wrote: 23/01/2026 09:22 Kakvi čobani
Ovo oko “nema dodane vrijednosti” je pogresno tumacenje PDV-a. Dodana vrijednost se ne mjeri time da li je igrac dobio ili izgubio, nego da li postoji usluga akladionica pruza uslugu, organizuje igru, formira kvote, preuzima rizik, obavlja isplate, odrzava sistem. To je predmet oporezivanja.

PDV se ne vezuje za ishod nego za promet usluge. Isto placas PDV na kartu za kino i ako ti je film los, ili na koncert i ako ti se ne svidi. Ishod nije bitan.

To da je kocka drustveno stetna i da se time “puni budzet od sirotinje” je druga tema. Ako je stetna, treba je strogo regulisati. Ali to ne znaci da se ne moze oporezivati. Drzava moze birati da li ce igre na srecu oporezivati posebnim porezom ili PDV-om. To je fiskalna odluka, ne ekonomska nemogucnost.

Mozes biti protiv kocke, ali argument da PDV “ne moze” jer “nema dodane vrijednosti” jednostavno ne drzi vodu.
Javier Pena

#27417 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Javier Pena »

Priređivači igara na sreću plaćaju PDV svim svojim dobavljačima proizvoda i usluga a nemaju mogućnost povrata ili prebijanja PDV-a. PDV je porezni tretman koji se odnosi na 'dodanu vrijednost' (razlika između ulazne cijene i prodajne cijene) a s obzirom da u igrama na sreću ne postoji dodana vrijednost jasno je da se ne može primijeniti sistem neizravnih poreza (PDV-a) već isključivo sustav direktnih poreza. Nigdje u svijetu nije uveden PDV u igrama na sreću ne samo zato što sve države svijeta vole svoje priređivače igara na sreću jer im donose znatne prihode u budžete (osim Bosne i Hercegovine) već iz prostog razloga nemogućnosti obračuna i ekonomsko-porezne primjene u stvarnosti. Direktiva vijeća o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost 2006/112/EZ od 28. novembra 2006. godine objavljene u Službenom listu Evropske unije 11. 12. 2006. godine jasno propisuje u članu 135. obavezna izuzeća transakcija među kojima je navedeno pod tačkom (i) klađenje, lutrija i ostale vrste kockanja, ne ograničavajući države da same donesu propise o oporezivanju direktnim porezima.

Ukoliko se kojim slučajem ovaj Prijedlog izmjene zakona o PDV-u usvoji u oba doma Parlamentarne skupštine BiH (u BiH je sve moguće što nigdje drugdje nije) onda ćemo biti prva i jedina država u svijetu koja je uvela PDV u igrama na sreću te bi zastupnica Karamehić Abazović osigurala Nobelovu nagradu iz oblasti ekonomije.
Nebitno, svakako neće proći Dom naroda.
Isner

#27418 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

banjaluka078 wrote: 20/01/2026 17:27
dječak sa šibicama wrote: 20/01/2026 16:36 Krompir samo glamocki i glasinacki, kod nas svake jeseni dodju iz Rogatice sa kamionom neki seljaci, i prodaju na parkingu. Kad sam jeo, bio je odlican, a nisu skupi.
Glamočaci ne štede na hemiji.
Isto kao Moštre - hemijski kombinat :lol:

* Moštre je mjesto pored Visokog poznato po poljoprivredi
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#27419 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Ne znam, da li primijetite koliko su manje gizve u marketima, generalno zadnjih dana propuh. Isyrosila se valjda raja za novu, za odmor..uglavnom, ja cesto iz nocne znam svratiti u bingo stup, bcc, kako kad, i ono, i raje nema. Obicno u to doba iako je rano, bude raje poprilicno. Takodjer, bio maloprije u BCC, 5 kasa radi, nigdje nikoga od kupaca..
nepass1

#27420 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Nisam ja te srece

Mada primjerio sam da u merkatoru namjerno uspore jer dok je guzva na kasi onda ih vise radi. Cim nema guzve prebace ih na druge poslove.
Trappist

#27421 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

konektovan wrote: 23/01/2026 13:20 Ne znam, da li primijetite koliko su manje gizve u marketima, generalno zadnjih dana propuh. Isyrosila se valjda raja za novu, za odmor..uglavnom, ja cesto iz nocne znam svratiti u bingo stup, bcc, kako kad, i ono, i raje nema. Obicno u to doba iako je rano, bude raje poprilicno. Takodjer, bio maloprije u BCC, 5 kasa radi, nigdje nikoga od kupaca..
nema ni auta ni ljudi generalno, ili su svi otisli negdje zadnju sedmicu raspusta ili fkt niko marke nema. Ali nova godina nova poskupljenja, kako god.
vjeshalica

#27422 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

duh_sa_sjekirom wrote: 23/01/2026 12:17 Zabranjuje se uvoz mesa iz Južne Amerike...
Domace meso iz Juzne Amerike ono sto kosta bogaoca po kili....aha razlozi su neispravno meso zdravstveno ovi odma poludili moraju kupovat skuplje iz Evrope....eto dosad smo jeli to domace sto uzgajamo po Juznon Americi i higijenski neispravno i jeftinije. Najbolje je da stave sada kilu fasiranog 400 maraka nek narod kupuje....bagra prevarantska

Mesari,hljebari,granapdzije najgora jebena ljudska nesorta sto po zemlji gamizr
konektovan

#27423 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

vjeshalica wrote: 23/01/2026 13:29
duh_sa_sjekirom wrote: 23/01/2026 12:17 Zabranjuje se uvoz mesa iz Južne Amerike...
Domace meso iz Juzne Amerike ono sto kosta bogaoca po kili....aha razlozi su neispravno meso zdravstveno ovi odma poludili moraju kupovat skuplje iz Evrope....eto dosad smo jeli to domace sto uzgajamo po Juznon Americi i higijenski neispravno i jeftinije. Najbolje je da stave sada kilu fasiranog 400 maraka nek narod kupuje....bagra prevarantska

duh_sa_sjekirom

#27424 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Morat ćemo kupovat iz Srbije - njihovo 'domaće' iz Argentine...i za to dobro platiti, bezbeli
Ode faširano na 30+

Elem, nije meso za fukaru i sirotinju-ima graha, krompira i buranije...
konektovan

#27425 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

duh_sa_sjekirom wrote: 23/01/2026 13:53

Morat ćemo kupovat iz Srbije - njihovo 'domaće' iz Argentine...i za to dobro platiti, bezbeli
Ode faširano na 30+

Elem, nije meso za fukaru i sirotinju-ima graha, krompira i buranije...
Pa ako zaista zabrane uvoz..onda ce sigurno osjetno poskupiti. Sto kazes, ne bi me cudilo da izgura na 30 KM vrlo brzo. Oni ko naftasi prate situaciju.. :-)
Post Reply