Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#27326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@ZoomZoomKiwi
Iskoci mi Otago na screen saver na Windowsu
Uh ljepote
Ja konto negdje Alpe Austrija Svica
Iskoci mi Otago na screen saver na Windowsu
Uh ljepote
Ja konto negdje Alpe Austrija Svica
- 512MB
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
-
Bodkin
#27330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
dokle je doslo da dijaspora zapadne evrope tabiri jel cijena 2 ili 4 eura
da ne znam bolje, rekao bih da sam usao na temu o zivotu u bih 2006 godine
nevjerovatno
da ne znam bolje, rekao bih da sam usao na temu o zivotu u bih 2006 godine
nevjerovatno
-
izvrsni direktor
#27331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da otvorimo temu "kad se isplati povratsk u BiH", u zapoceti je sa ovim tvojim komentarom kao uvod
Onoj iz beca dati da bude moderator na toj temi
-
Bodkin
#27332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa zivota mi to mi je prvi osjecaj kad citam postove.izvrsni direktor wrote: ↑28/07/2025 17:05Da otvorimo temu "kad se isplati povratsk u BiH", u zapoceti je sa ovim tvojim komentarom kao uvod![]()
Onoj iz beca dati da bude moderator na toj temi
da li se trosi na hranu 800 ili 1000 eura. ako je dotle doslo, evropa je bas u krizi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#27333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
"Stara raja se svadja ko ce racun platiti.
I uvijek lovu najbrze vade najveci kokuzi".
Zabranjeno Pusenje
Poprimi raja taj zapadnjacki modus odnosa prema novcu. To je kulturoloska stvar.
Narocito ko je rodjen i/li odrastao gore.
Tako je sa nama jedne godine ljetovao rodjak od jarana, rodjen u Svedskoj ili je otisao gore kao beba, nebitno za pricu, ali poenta je da se gore formirao.
Mi tad bili studenti jbga zaradilo se nekih para, vazda se nesto vrtilo i radilo, ali nije sad to lova od koje mozes bas hadzijat preko svake mjere.
Elem, frajer se za 7 dana mora nije uhvatio za dzep. Ni da sladoled kupi, da kaze raja evo zasladite ma nista. Za namirnice se odmah izjasnio da ce on sebi zasebno kupovati
Jedno jutro mi onako mamuramo, lik spava, kaze ovaj njegov rodjak odoh ba vidjet koliko je frajer ponio para, uze mu novcanik a u njemu 1000 EUR i 1000 KM
To je neka 2010-2011, racunaj da je prosjecna plata u BiH bila 500-600 maraka pa ti skontaj sta je lik imao kod sebe. Nas cetvorica ostalih zajedno jedva da smo prebacili tu cifru
Opet njegova braca koji su gore samo fax zavrsili i daleko dogurali po nekakvim bankama i investicionim fondovima, ljudi ti ne daju da poneses novcanik kad idea sa njima u kafanu.
Tako da evo ne znam.
Ubio bih se da odem u kafanu i da moram racunat koliko sam popio da platim samo sebi.
Zabranjeno Pusenje
Poprimi raja taj zapadnjacki modus odnosa prema novcu. To je kulturoloska stvar.
Tako je sa nama jedne godine ljetovao rodjak od jarana, rodjen u Svedskoj ili je otisao gore kao beba, nebitno za pricu, ali poenta je da se gore formirao.
Mi tad bili studenti jbga zaradilo se nekih para, vazda se nesto vrtilo i radilo, ali nije sad to lova od koje mozes bas hadzijat preko svake mjere.
Elem, frajer se za 7 dana mora nije uhvatio za dzep. Ni da sladoled kupi, da kaze raja evo zasladite ma nista. Za namirnice se odmah izjasnio da ce on sebi zasebno kupovati
Jedno jutro mi onako mamuramo, lik spava, kaze ovaj njegov rodjak odoh ba vidjet koliko je frajer ponio para, uze mu novcanik a u njemu 1000 EUR i 1000 KM
To je neka 2010-2011, racunaj da je prosjecna plata u BiH bila 500-600 maraka pa ti skontaj sta je lik imao kod sebe. Nas cetvorica ostalih zajedno jedva da smo prebacili tu cifru
Opet njegova braca koji su gore samo fax zavrsili i daleko dogurali po nekakvim bankama i investicionim fondovima, ljudi ti ne daju da poneses novcanik kad idea sa njima u kafanu.
Tako da evo ne znam.
Ubio bih se da odem u kafanu i da moram racunat koliko sam popio da platim samo sebi.
-
suspect_zero
#27334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bato za zadnji dio
ne daj nama nek ide glava 
-
izvrsni direktor
#27335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Joj kako je to meni cudan feeling, znam da je normalno da svako sebi placa, ali uvijek se stidim konobara kad placamo rucak svako sebi_BataZiv_0809 wrote: ↑28/07/2025 17:39 "Stara raja se svadja ko ce racun platiti.
Zabranjeno Pusenje
Elem, frajer se za 7 dana mora nije uhvatio za dzep. Ni da sladoled kupi, da kaze raja evo zasladite ma nista. Za namirnice se odmah izjasnio da ce on sebi zasebno kupovati![]()
Jedno jutro mi onako mamuramo, lik spava, kaze ovaj njegov rodjak odoh ba vidjet koliko je frajer ponio para, uze mu novcanik a u njemu 1000 EUR i 1000 KM![]()
To je neka 2010-2011, racunaj da je prosjecna plata u BiH bila 500-600 maraka pa ti skontaj sta je lik imao kod sebe. Nas cetvorica ostalih zajedno jedva da smo prebacili tu cifru![]()
Tako da evo ne znam.
Jedino sto postoji taj neki kodex da direktor placa dorucak rucak ili afterwork pivu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#27336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo to. Mene je par kolega advokata koji su seniori u njemackim i austrijskim kancelarijama i koji trgaju 500 EUR po satu znalo pitati je li na Balkanu normalno to sto neko placa racun za sveizvrsni direktor wrote: ↑28/07/2025 18:03Joj kako je to meni cudan feeling, znam da je normalno da svako sebi placa, ali uvijek se stidim konobara kad placamo rucak svako sebi_BataZiv_0809 wrote: ↑28/07/2025 17:39 "Stara raja se svadja ko ce racun platiti.
Zabranjeno Pusenje
Elem, frajer se za 7 dana mora nije uhvatio za dzep. Ni da sladoled kupi, da kaze raja evo zasladite ma nista. Za namirnice se odmah izjasnio da ce on sebi zasebno kupovati![]()
Jedno jutro mi onako mamuramo, lik spava, kaze ovaj njegov rodjak odoh ba vidjet koliko je frajer ponio para, uze mu novcanik a u njemu 1000 EUR i 1000 KM![]()
To je neka 2010-2011, racunaj da je prosjecna plata u BiH bila 500-600 maraka pa ti skontaj sta je lik imao kod sebe. Nas cetvorica ostalih zajedno jedva da smo prebacili tu cifru![]()
Tako da evo ne znam.
Ubio bih se da odem u kafanu i da moram racunat koliko sam popio da platim samo sebi.![]()
Jedino sto postoji taj neki kodex da direktor placa dorucak rucak ili afterwork pivu
I to se dobro sjecam da jedne prilike ceh nije ni bio neki da umres od njega, ono pizze, tjestenina, crveno vino u Tambosiju.
Da se razumijemo ne zamjerim momku iz gornje price, covjek nije to uradio da nas osteti ili zayebe, jednostavno se ponasao onako kako je naucen.
- Dope_Man
#27337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jebiga, to je kulturoloska razlika definitivno. Mi posli sa austrijancima prijateljima na put, stanemo na pumpu u WC i ovaj jedan nema nesto tipa 10-15 centi za uci. Da mu moja zena.
Vraca se, sjeda u auto, kad njoj dolazi notifikacija, lik joj uplatio tih 10-15 centi preko app da nije duzan.
Il ono, u BiH samo neko plati, a ovdje je uvijek prvo pitanje od strane konobara jel se placa zajedno il odvojeno, pitanje koje ne znam da li sam ikad cuo u BiH.
Vraca se, sjeda u auto, kad njoj dolazi notifikacija, lik joj uplatio tih 10-15 centi preko app da nije duzan.
Il ono, u BiH samo neko plati, a ovdje je uvijek prvo pitanje od strane konobara jel se placa zajedno il odvojeno, pitanje koje ne znam da li sam ikad cuo u BiH.
-
vernes81
#27338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da skratimo, mi u BiH volimo pocastit al volimo i zajebat nekog 
- jeza u ledja
#27339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To u vezi ko kome placa postane malo komplikovanije kad je poprilicna razlika u kupovnoj moci.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#27340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A ne znam
Tih 10-15 centi, to je već radikalno.
Ja sa svojim kolegima koji su etnički Nijemci, uvijek nekako gledamo da jednom ovaj plati, drugi put onaj, ili baš pola-pola. Ali sad da mi neko kuka za dva eura...
Sa Arapima, Turcima, slično kao kod nas. Ako nisi dovoljno brz, ne plaćaš ništa.
Tih 10-15 centi, to je već radikalno.
Ja sa svojim kolegima koji su etnički Nijemci, uvijek nekako gledamo da jednom ovaj plati, drugi put onaj, ili baš pola-pola. Ali sad da mi neko kuka za dva eura...
Sa Arapima, Turcima, slično kao kod nas. Ako nisi dovoljno brz, ne plaćaš ništa.
-
moimoi
#27341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pravilo je da placa ko zove. Isto tako je pravilo ko zove da bira prvi. Ako doticna osoba izabere hamburger (jeftinije jelo) .. nema smisla da ti izaberes stejk. Vrlo jednostavno… ili uzmes hamburger ili nesto u toj cjenovnoj razini.
-
John Cleese
-
izvrsni direktor
-
Bodkin
#27344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kulturoloska razlika. I jedno i drugo je ok. Nisam ni ja budala da redovno placam svima oko mene ako se drugi ne trzaju. Tako se nauci dijeljenje racuna
- TAFKAP
#27345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovdje u mene svako za sebe naruči i za sebe plaća. Čist račun, duga ljubav 
-
konami666
#27346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni je sasvim normalna da svako sebi plaća, ono sto me nervira je kad jedna osoba sve plati onda se očekuje da joj ostali prebace lovu sto su jeli i pili i uvijek se nadje neki supak sto ne plati. Eh sad, ja uvijek kažem gdje su pare jer mi je to ono supacki pravo. Nije riječ o novcu nego o principu.
Ali iskren da budem, poznajem dosta sveda koji su ko balkanci, plati turu i ne da nikome da plati. I onda iduću mi ostali moramo da budemo brzi. Ili ovaj ne da nikome da plati opet i još se naljuti haha. I isto tako uvijek bude neki ko ne ono u fazonu “o neee, opet ste vi brže novčanik izvukli, užas, iduću rundu ću ja” i onda iduću rundu ne plati. Uglavnom sto hoću da kažem je da su opet ti zapadnjaci od kojih se po vama razlikujemo kao nebo i zemlja, su nam sličniji nego sto mislite.
Ali iskren da budem, poznajem dosta sveda koji su ko balkanci, plati turu i ne da nikome da plati. I onda iduću mi ostali moramo da budemo brzi. Ili ovaj ne da nikome da plati opet i još se naljuti haha. I isto tako uvijek bude neki ko ne ono u fazonu “o neee, opet ste vi brže novčanik izvukli, užas, iduću rundu ću ja” i onda iduću rundu ne plati. Uglavnom sto hoću da kažem je da su opet ti zapadnjaci od kojih se po vama razlikujemo kao nebo i zemlja, su nam sličniji nego sto mislite.
- jeza u ledja
#27347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tacno. Ta prica da se Balkanci ponasaju drukcije u vezi placanja izlazaka je mit. Jos jedan “ovo samo kod nas ima”.
Ljudi se ponasaju drukcije ovisnosti od situacije i drustva o kojem se radi. Ako izlazis s nekim cesto , ako ste dobri prijatelji, ponasaces se drukcije u vezi placanja nego ako ides na poslovni sastanak. Ako izlazis s nekim ko ima puno manje/vise para od tebe, ocekivanja su drukcija.
Ako ises na pice drukcije je od odlaska na veceru. Ako izlazis sa puno ljudi vani, drukcije ne nego ako izlazis sa samo jednom osobom. Ako izlazis sa svojom porodicom i jos jednom ekstra osobom isto.
Itd.
U Americi je sasvim normalno medju rajom da se popolove racuni. Ili na 3, 4 dijela koliko vec. Isto tako je normalno da platis cijeli racun (ne za veliku grupu ljudi) sa ocekivanjem da ce taj neko platiti sljedeci put. I jeste, nekad neko plati i za veliku grupu ali se onda raskusuravas, Venmo ili tako to.
Normalno, ako ima neko ko uvijek zabusava onda se ponasas drukcije jer znas njihov modus ponasanja. Ako izlazis s nekim ko voli popit vise od ostalih isti. Ako izlazis s nekim ko jede ko vrabac isto.
Ima ljudi koji vole cist racun dugu ljubav, i ja i to postujem.
Ljudi se ponasaju drukcije ovisnosti od situacije i drustva o kojem se radi. Ako izlazis s nekim cesto , ako ste dobri prijatelji, ponasaces se drukcije u vezi placanja nego ako ides na poslovni sastanak. Ako izlazis s nekim ko ima puno manje/vise para od tebe, ocekivanja su drukcija.
Ako ises na pice drukcije je od odlaska na veceru. Ako izlazis sa puno ljudi vani, drukcije ne nego ako izlazis sa samo jednom osobom. Ako izlazis sa svojom porodicom i jos jednom ekstra osobom isto.
Itd.
U Americi je sasvim normalno medju rajom da se popolove racuni. Ili na 3, 4 dijela koliko vec. Isto tako je normalno da platis cijeli racun (ne za veliku grupu ljudi) sa ocekivanjem da ce taj neko platiti sljedeci put. I jeste, nekad neko plati i za veliku grupu ali se onda raskusuravas, Venmo ili tako to.
Normalno, ako ima neko ko uvijek zabusava onda se ponasas drukcije jer znas njihov modus ponasanja. Ako izlazis s nekim ko voli popit vise od ostalih isti. Ako izlazis s nekim ko jede ko vrabac isto.
Ima ljudi koji vole cist racun dugu ljubav, i ja i to postujem.
-
zona072
#27348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moje drustvo (generacija 90tih) u BiH i dan danas dijeli racun, kako ko dolazi u kafanu tako svi govore istu recenicu daj meni daj njima sta piju i na kraju kad dodje racun svi bace na stol para koliko ko ima i plati se to. Osim u nekim posebnim prilikama kada neko casti
-
Bodkin
#27349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je i moje drustvo radilo u Sa kad su veca drustva u pitanju. A i raja sa kojom na zapadu su placali svima, pa ti okrenes turu i sve tako. Sve stranci.zona072 wrote: ↑29/07/2025 08:17 Moje drustvo (generacija 90tih) u BiH i dan danas dijeli racun, kako ko dolazi u kafanu tako svi govore istu recenicu daj meni daj njima sta piju i na kraju kad dodje racun svi bace na stol para koliko ko ima i plati se to. Osim u nekim posebnim prilikama kada neko casti
Sve je ok jer je sve kulturoloski. Ne mozes otici u drugu kulturu i ocekivati da se svi isto ponasaju
- Thorgerson
#27350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja mislim da smo mi licemjeri. Vecinom.
Zasto? Pa eto u drustvu, imat ces neke koji ce potezati novcanik, i neke koji nece. I onda ovi koji potezu, po pravilu uvijek seru po ovim sto to ne rade. Mislim, s pravom. Al opet, koji qrac?
I tako je uvijek. Rostilj, festa. Uvijek imas neke koji il donesu manje, il ne znam izvuku se. Mozda i nenamjerno. Al onda ovi koji su dali, il dali vise ide trac partija.
Ili imas jbg situaciju, da na rostilju imas likove koji popiju 5 litara pive i 60% mesa. I onda opet trac.
I nemojte molim vas sad da ispadamo mi svi fini i da se to ne desava.
Zato mi se vise svidja zapadni, skandinavski sistem. Jaro svako sebi donosi meso, pice. Kraj price. Racun se dijeli ravnopravno u kafani. Koliko je ko sta popio.
I nema kao kod nas poslije, eh onaj nikad nije platio papak, eh on popio 10 ja 3 i platili isto bla bla. Ja pio brlju pivu on pio ne znam viski, platili isto bla bla.
Zato kazem, mi smo teski licemjeri, pravimo se u tom trenutku hadzije, neka ja cu, a u sebi konta ok platit cu sad al ti ces sljedeci put.
I u cemu je onda poenta?! Ako cemo gledati da se isto plati... zar to nije onda isto kao i dijeljenje racuna.
I ja zato i ne dam da mi neko placa. Ako i plati ja ostavljam pare. Necu. Ne zelim da ja imam sad tu neku obligaciju i da ja sad moram pratiti ba ko je meni platio pice, pa da ja njemu...
A ponavljam, malo je, veoma malo onih iskrenih koji plate i ne ocekuju nista zauzvrat.
Zasto? Pa eto u drustvu, imat ces neke koji ce potezati novcanik, i neke koji nece. I onda ovi koji potezu, po pravilu uvijek seru po ovim sto to ne rade. Mislim, s pravom. Al opet, koji qrac?
I tako je uvijek. Rostilj, festa. Uvijek imas neke koji il donesu manje, il ne znam izvuku se. Mozda i nenamjerno. Al onda ovi koji su dali, il dali vise ide trac partija.
Ili imas jbg situaciju, da na rostilju imas likove koji popiju 5 litara pive i 60% mesa. I onda opet trac.
I nemojte molim vas sad da ispadamo mi svi fini i da se to ne desava.
Zato mi se vise svidja zapadni, skandinavski sistem. Jaro svako sebi donosi meso, pice. Kraj price. Racun se dijeli ravnopravno u kafani. Koliko je ko sta popio.
I nema kao kod nas poslije, eh onaj nikad nije platio papak, eh on popio 10 ja 3 i platili isto bla bla. Ja pio brlju pivu on pio ne znam viski, platili isto bla bla.
Zato kazem, mi smo teski licemjeri, pravimo se u tom trenutku hadzije, neka ja cu, a u sebi konta ok platit cu sad al ti ces sljedeci put.
I u cemu je onda poenta?! Ako cemo gledati da se isto plati... zar to nije onda isto kao i dijeljenje racuna.
A ponavljam, malo je, veoma malo onih iskrenih koji plate i ne ocekuju nista zauzvrat.