TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Haris033

#27301 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by Haris033 »

sime_cipol wrote: 07/07/2026 09:02
Haris033 wrote: 05/07/2026 10:09 Image
Image
Kod mojih staraca TCL75C7K odrađuje posao vrhunski :thumbup:
Ko ima veci zid i prostora neka ne bježi od ove veličine, predobro za gledati..
Posto mi je zvuk dosta važan, skoro kao slika, a vidim da ovaj C7K ima Bang&Olufsen zvuk, kako ti se cini?
Oobzirom na to da koristim LG OLED65B8PLA koji za moje potrebe ima fantastičan zvuk, ovaj TCL C7K mi zvuči znatno lošije. E sad, možda je i do postavki pa ga treba dodatno naštimati, ali fabrički gledano, LG je za klasu iznad.
Zapravo sam malo istraživao i stvar je u samom hardveru, taj moj LG B8 ima ozbiljan 40W sistem sa 2.2 kanala, što znači da u sebi ima ugrađena dva zvučnika samo za bas, pa zvuk ima puninu. Ovaj TCL serije 7 ima bazične zvučnike od 20W bez pravog basa, i zato zvuči dosta tanko.
Međutim, TCL je na novoj seriji C8K napravio ogroman skok sa Bang & Olufsenom. Ta serija ima brutalan sistem, ima ugrađen subwoofer na poleđini televizora i vrhunski B&O Beosonic softver za optimizaciju zvuka. Zato je C8K neuporedivo bolja opcija ako planiraš kupovinu..
Što se mene tiče, Bože zdravlja, čekam samo da im malo padne cijena i najvjerovatnije uzimam 85” C8K. Sa Bang & Olufsenom zvukom će biti pun pogodak! ☺️
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#27302 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by sime_cipol »

Haris033 wrote: 08/07/2026 09:56
sime_cipol wrote: 07/07/2026 09:02
Haris033 wrote: 05/07/2026 10:09 Image
Image
Kod mojih staraca TCL75C7K odrađuje posao vrhunski :thumbup:
Ko ima veci zid i prostora neka ne bježi od ove veličine, predobro za gledati..
Posto mi je zvuk dosta važan, skoro kao slika, a vidim da ovaj C7K ima Bang&Olufsen zvuk, kako ti se cini?
Oobzirom na to da koristim LG OLED65B8PLA koji za moje potrebe ima fantastičan zvuk, ovaj TCL C7K mi zvuči znatno lošije. E sad, možda je i do postavki pa ga treba dodatno naštimati, ali fabrički gledano, LG je za klasu iznad.
Zapravo sam malo istraživao i stvar je u samom hardveru, taj moj LG B8 ima ozbiljan 40W sistem sa 2.2 kanala, što znači da u sebi ima ugrađena dva zvučnika samo za bas, pa zvuk ima puninu. Ovaj TCL serije 7 ima bazične zvučnike od 20W bez pravog basa, i zato zvuči dosta tanko.
Međutim, TCL je na novoj seriji C8K napravio ogroman skok sa Bang & Olufsenom. Ta serija ima brutalan sistem, ima ugrađen subwoofer na poleđini televizora i vrhunski B&O Beosonic softver za optimizaciju zvuka. Zato je C8K neuporedivo bolja opcija ako planiraš kupovinu..
Što se mene tiče, Bože zdravlja, čekam samo da im malo padne cijena i najvjerovatnije uzimam 85” C8K. Sa Bang & Olufsenom zvukom će biti pun pogodak! ☺️
:thumbup:
Hvala
Haris033

#27303 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by Haris033 »

TCL 85C7K vs 85C8K - Šta zapravo dobijate doplatom za višu klasu?

Iako na papiru oba modela pripadaju istoj generaciji, koriste vrhunske CrystGlow WHVA panele i vrte identičan Google TV sistem, razlika u direktnom gledanju na ogromnoj dijagonali od 85 inča i te kako postoji. Skuplji C8K opravdava svoj premium status u ključnim segmentima slike, zvuka i samog dizajna, dok C7K igra na kartu vrhunskog balansa cijene i performansi.

Najveća razlika u praksi vidljiva je u mračnim filmskim scenama i kontroli pozadinskog osvjetljenja. Dok model C7K koristi odličan sistem lokalnog zatamnjenja sa oko hiljadu i po zona, na ovako velikom ekranu se u potpunom mraku ipak može primijetiti lagano isijavanje, odnosno takozvani halo efekat oko prevoda ili bijelih objekata na crnoj pozadini. Model C8K rješava ovaj problem jer drastično podiže broj zona zatamnjenja na preko tri hiljade, zbog čega je crna boja vidljivo dublja, kontrast masivan, a neželjeno isijavanje svedeno na apsolutni minimum.

Ova razlika u kontrastu dodatno je naglašena sirovom snagom osvjetljenja. Model C7K nudi odličnih 2600 nita vršne svjetline, što je i više nego dovoljno za svijetle prostorije i sjajan HDR prikaz. Međutim, C8K ide u potpuni ekstrem sa čak 4500 do 5000 nita. U praksi to znači da refleksije sunca, eksplozije i svjetlosni efekti na naprednijem modelu izgledaju brutalno realističnije i donose onaj pravi bioskopski udarac koji slabiji model ne može u potpunosti da isprati.

Segment zvuka takođe donosi prevagu na stranu skupljeg modela. Iako su oba televizora ove godine prešla na Bang i Olufsen audio inženjering i napustila stari Onkyo sistem, razlika leži u hardverskoj snazi. Model C8K dolazi sa masivnijim sistemom od 90 vati, posjeduje jače bas drajvere na poleđini i znatno bolji raspored zvučnika za prostorne efekte. Ukoliko ne planirate kupovinu eksternog soundbara, zvučni sistem na C8K se mnogo lakše i moćnije nosi sa gabaritima velike dnevne sobe.

Kada je riječ o spoljašnjem izgledu, C7K koristi kvalitetne plastične elemente sa premium završnom obradom koji djeluju čvrsto i korektno. Sa druge strane, C8K donosi potpuno metalni srebrni dizajn, znatno tanji profil kućišta i takozvani ZeroBorder dizajn gdje su ivice oko samog ekrana gotovo nevidljive, pa televizor u prostoru djeluje kao znatno skuplji komad hardvera.

Jedini segment u kojem nema nikakve prelomne razlike jeste gejming i procesiranje slike. Oba modela koriste najnoviji AiPQ Pro procesor, imaju identičan nizak input lag i posjeduju puna četiri HDMI porta, od kojih dva podržavaju napredne gejming funkcije poput 144Hz VRR-a i AMD FreeSync Premium Pro sistema.

Kao konačan zaključak za sve koji se dvoume na forumu, izbor se svodi na uslove u kojima gledate televiziju. Ako uređaj primarno kupujete za osvijetljenu dnevnu sobu, sportske kanale, svakodnevni TV program i povremeni gejming, C7K nudi fantastičan odnos uloženog i dobijenog jer je osjetno jeftiniji. Sa druge strane, ako ste strastveni filmofil koji voli da uživa u filmovima sa ugašenim svjetlima, patite za savršenom crnom bojom i želite maksimalan HDR efekat bez kupovine dodatnih zvučnika, doplata za C8K na ovoj dijagonali se apsolutno isplati.
semirsar

#27304 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by semirsar »

Haris033 wrote: 08/07/2026 10:34
Spoiler
Show
TCL 85C7K vs 85C8K - Šta zapravo dobijate doplatom za višu klasu?

Iako na papiru oba modela pripadaju istoj generaciji, koriste vrhunske CrystGlow WHVA panele i vrte identičan Google TV sistem, razlika u direktnom gledanju na ogromnoj dijagonali od 85 inča i te kako postoji. Skuplji C8K opravdava svoj premium status u ključnim segmentima slike, zvuka i samog dizajna, dok C7K igra na kartu vrhunskog balansa cijene i performansi.

Najveća razlika u praksi vidljiva je u mračnim filmskim scenama i kontroli pozadinskog osvjetljenja. Dok model C7K koristi odličan sistem lokalnog zatamnjenja sa oko hiljadu i po zona, na ovako velikom ekranu se u potpunom mraku ipak može primijetiti lagano isijavanje, odnosno takozvani halo efekat oko prevoda ili bijelih objekata na crnoj pozadini. Model C8K rješava ovaj problem jer drastično podiže broj zona zatamnjenja na preko tri hiljade, zbog čega je crna boja vidljivo dublja, kontrast masivan, a neželjeno isijavanje svedeno na apsolutni minimum.

Ova razlika u kontrastu dodatno je naglašena sirovom snagom osvjetljenja. Model C7K nudi odličnih 2600 nita vršne svjetline, što je i više nego dovoljno za svijetle prostorije i sjajan HDR prikaz. Međutim, C8K ide u potpuni ekstrem sa čak 4500 do 5000 nita. U praksi to znači da refleksije sunca, eksplozije i svjetlosni efekti na naprednijem modelu izgledaju brutalno realističnije i donose onaj pravi bioskopski udarac koji slabiji model ne može u potpunosti da isprati.

Segment zvuka takođe donosi prevagu na stranu skupljeg modela. Iako su oba televizora ove godine prešla na Bang i Olufsen audio inženjering i napustila stari Onkyo sistem, razlika leži u hardverskoj snazi. Model C8K dolazi sa masivnijim sistemom od 90 vati, posjeduje jače bas drajvere na poleđini i znatno bolji raspored zvučnika za prostorne efekte. Ukoliko ne planirate kupovinu eksternog soundbara, zvučni sistem na C8K se mnogo lakše i moćnije nosi sa gabaritima velike dnevne sobe.

Kada je riječ o spoljašnjem izgledu, C7K koristi kvalitetne plastične elemente sa premium završnom obradom koji djeluju čvrsto i korektno. Sa druge strane, C8K donosi potpuno metalni srebrni dizajn, znatno tanji profil kućišta i takozvani ZeroBorder dizajn gdje su ivice oko samog ekrana gotovo nevidljive, pa televizor u prostoru djeluje kao znatno skuplji komad hardvera.

Jedini segment u kojem nema nikakve prelomne razlike jeste gejming i procesiranje slike. Oba modela koriste najnoviji AiPQ Pro procesor, imaju identičan nizak input lag i posjeduju puna četiri HDMI porta, od kojih dva podržavaju napredne gejming funkcije poput 144Hz VRR-a i AMD FreeSync Premium Pro sistema.

Kao konačan zaključak za sve koji se dvoume na forumu, izbor se svodi na uslove u kojima gledate televiziju. Ako uređaj primarno kupujete za osvijetljenu dnevnu sobu, sportske kanale, svakodnevni TV program i povremeni gejming, C7K nudi fantastičan odnos uloženog i dobijenog jer je osjetno jeftiniji. Sa druge strane, ako ste strastveni filmofil koji voli da uživa u filmovima sa ugašenim svjetlima, patite za savršenom crnom bojom i želite maksimalan HDR efekat bez kupovine dodatnih zvučnika, doplata za C8K na ovoj dijagonali se apsolutno isplati.
ponukan tvojim postom, postavih AI slicno pitanje "TCL 85C8K vs 85C8L - Šta zapravo dobijate novim modelom?" i dobih zaista zanimljiv odgovor.
Koga zanima nek copy/paste pitanje i vidi :mrgreen:

P.S. Kad sam vec tu povukoh i pitanje C7K vs C8L u 85" @sime_cipol

da li vrijedi u odnosu na C7K
Spoiler
Show
Uzimajući u obzir vaše navike i planiranu montažu, apsolutno se isplati uložiti u TCL 85C8L.
Prelazak sa modela TCL 85C7K na 85C8L donosi ogromnu generacijsku razliku (skok za dvije klase i dvije godine razvoja).
Evo detaljne analize zašto je C8L znatno bolji izbor za vaše specifične potrebe u odnosu na C7K:
🍿 Filmovi: Ogromna razlika u kontrastu i HDR-uZone zatamnjenja: Model 85C7K ima oko 1560 zona zatamnjenja, dok novi 85C8L nudi 3200+ zona. Na ekranu od čak 85 inča, manji broj zona na starijem modelu uzrokuje primjetan "blooming" (isijavanje svjetlosti oko titlova i svijetlih objekata na tamnoj pozadini). C8L to rješava i donosi skoro OLED nivo crne boje.
Svjetlina: C7K dostiže do 3000 nita, dok C8L ide do nevjerovatnih 6000 nita (HDR). HDR efekti u filmovima (eksplozije, sunčevi zraci) izgledaju dramatično realističnije na C8L modelu.
Tehnologija boja: Novi C8L koristi Super Quantum Dot (SQD) sloj i napredniji WHVA 2.0 Ultra panel, koji nudi znatno bogatije i dublje nijanse boja u odnosu na stariji panel kod C7K.
🎮 Igre i ⚽ Sport: Uglovi gledanja i procesorUglovi gledanja: Kada montirate 85-inčni televizor na zid, uglovi gledanja postaju kritični (naročito ako društvo gleda utakmicu ili igrate u više igrača).
Stariji C7K ima uže uglove gledanja, pa slika gubi boju i kontrast ako ne sjedite tačno ispred sredine ekrana.
C8L sa novim panelom širi optimalni ugao gledanja za čak 40%.
AI procesiranje pokreta: Za brze sportske kadrove i dinamične igre, C8L donosi moćniji TSR AiPQ Procesor (u odnosu na AiPQ Pro kod C7K) koji drastično bolje pegla zamućenja (motion blur) bez stvaranja vještačkog efekta sapunice.
Obje serije podržavaju 144Hz i HDMI 2.1, ali C8L pruža precizniji prikaz detalja u pokretu.
📐 Montaža na zid: Estetika i zvukUltra Slim profil: Stariji C7K je primjetno deblji i ima širi okvir.
TCL 85C8L je dizajniran sa ZeroBorder ivicama i znatno tanjim profilom, što znači da će na zidu izgledati mnogo elegantnije i više priljubljeno uz površinu zida.
Integrisan zvuk: Ako televizor kačite na zid, često nemate prostora za kabaste zvučnike. C8L posjeduje ugrađen premium Bang & Olufsen sistem visoke snage koji pruža odličan prostorni zvuk (Dolby Atmos), eliminišući hitnu potrebu za soundbarom, dok je audio sistem na C7K znatno slabiji.
Rezime poređenjaKarakteristikaTCL 85C7KTCL 85C8L Zašto je važno za vas?
Maksimalna svjetlina~3000 nita6000 nitaMoćniji HDR efekat u filmovima i igrama.
Zone zatamnjenja~1560 zona3200+ zonaSprečava probijanje svjetla oko titlova na 85" ekranu.
Uglovi gledanjaStandardni (Uži)Širi za 40% (WHVA 2.0)Ključno za gledanje sporta u većem društvu.
Zvučni sistemStandardni (Onkyo/TCL)Premium Bang & Olufsen. Odličan zvuk direktno sa zida, bez soundbara.
Dizajn kućišta: Deblji profilUltra Slim / ZeroBorder. Mnogo ljepši izgled kada se montira na zid.
Zaključak je jednostavan: na dijagonali od 85 inča, sve mane slabijeg osvjetljenja i manjeg broja zona dolaze do izražaja.
Kupovinom modela 85C8L osiguravate vrhunsko kućno kino i gaming postavku koja će trajati godinama.
Sad samo da se vidi, koliko je jorgan dug :mrgreen:
Haris033

#27305 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by Haris033 »

Nema tu mnogo priče. Ako si se odlučio za TCL (ja jesam 😀), C8K je mnogo bolja varijanta. Samo je problem što je C8K sluplji za cca 800KM u odnosu na C7K. Ima hi na olx-u za 3.850KM i mislim da je to BestBuy u rangu 85” televizora.
semirsar

#27306 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by semirsar »

Haris033 wrote: 08/07/2026 11:48 Nema tu mnogo priče. Ako si se odlučio za TCL (ja jesam 😀), C8K je mnogo bolja varijanta. Samo je problem što je C8K sluplji za cca 800KM u odnosu na C7K. Ima hi na olx-u za 3.850KM i mislim da je to BestBuy u rangu 85” televizora.
znaci, u godinama smo kad ne volimo da nam zebu none :mrgreen:
nije te cak ni ova recenica pokolebala "Kupovinom modela 85C8L osiguravate vrhunsko kućno kino i gaming postavku koja će trajati godinama." :mrgreen:
typeOnegative

#27307 Re: TV uređaji - sve o tome

Post by typeOnegative »

semirsar wrote: 07/07/2026 21:43
MTV wrote: 07/07/2026 16:48
semirsar wrote: 07/07/2026 16:25 Ne, jos ne, ali ko zna, nekad u buducnosti... svasta merebit :mrgreen:

P.S. U Cro najavljuju drasticno pojeftinjenje LG C5, jerbo dolazi C6... ide se dotle da ce cijene C5 biti oko 900€
nije daleko Cro, jok vala 8-)
Za koliko inca 55?
Navodno 65" ce ici oko 900€
al evo typeOnegative veli ide to jos manje
Na 55 se odnosio moj post , a 65" je bio 1200 prošle godine najjeftinije, bude lii za 1000e to je top cijena, kamoli za 900 :-D
Post Reply