Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bodkin

#27276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 26/07/2025 15:27 Mescini da je Njemacka najjeftinija zemlja od ovih naprednih, tako da me i ne cude tako male cifre.

Ja u ovu racunicu ubrajam i “hemiju”, znaci od tariguza do deterdzenta, kafu, sokove, pica ili sta li vec. Sve sto se u supermarketima kupuje.

I nama je racun obicno u 200-300 kad idemo u radnju, obicno jednom sedmicno, naravno autom pa se to natrpa. Zna se nekad zadesit i 400+.

Plus ovako u neke specijalizirane radnje ponekad.

Helem nakupi se tu sigurno 1600+ mjesecno. Dolara naravno.

Plus su tu online narudzbe za neke potrepstine.
Hrana i hemija su u vecini amerike dobro jeftiniji od evrope. Pretpostavljam radi manjka standarda koje imamo u evropi i jeftinije struje/goriva.

A malo je glupa ova prica o brojevima. Kao sokira se neko sto kuca trosi 600 ili 1000 eura ili dolara i kao eto nema sanse da je onaj drugi broj moguc.

Uzmes brendirano mlijeko umjesto robne marke i l jaja koja nisu bijela i dodje racun 5€ skuplji. Poredimo kruske i avione
Bodkin

#27277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

belfy wrote: 25/07/2025 20:50
Bodkin wrote: 24/07/2025 09:57
belfy wrote: 24/07/2025 01:18

fina izvlaka... al' ja cu svejedno ismijavati bilo koga ko kaze da u supermarketu potrosi mjesecno 1000 EUR na hranu i hemiju mjesecno...
zasto? prvo pitanje je da li jede 3 obroka dnevno kuci. drugo, koliko ih je. trece jede li samo pice robne marke ili relativno zdraviju i raznovrsnu hranu. na hemiju i hranu 1000 za nekih 2 i mozda plus jedno dijete nije puno uopste.
citas li ti sta je on napisao? on sam kaze da je sam i da toliko mjesecno trosi u suprmarketima. ne da jede vani. idi i procitaj ponovo ako ti je sta nejasno... da li ovo u ljetno vrijeme ljudi imaju vece probleme sa citanjem?
Citam ali ti ne citas sa razumijevanjem. Nije nigdje rekao da NIKAD ne jede vani. A jako je bitno koliko cesto jedes vani jer automatski manje trosis u supermarketu
belfy

#27278 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

SaraFina wrote: 25/07/2025 21:49
belfy wrote: 25/07/2025 20:46
SaraFina wrote: 24/07/2025 13:24

Možda su ljudi navikli tako živjeti. A mi radimo pogrešno. Ja na poslu u toku dana, ne mogu proći ispod 15 eura. Znaci ništa pretjerano. Ili naručim neki ručak desetak ili dvanaest eura, ili kupim nešto sto napravim. Salatu i piletinu recimo. I doručak mi je neko pecivo sa namazom. 100 grama nekog namaza (humus recimo) ti je oko 2 eura. Mozzarella je 1,79 i uzmi dva paradajza i neko pecivo opet si na 4 eura. A ne mozes cijeli dan ni sendviče jesti. Nije to znaci razbacivanje. Moj rodjak kaže da pojede i 25, čak 30. Lik je 1,95 i ima 90 kg.
To nismo nikako računali u onu @belfy tabelu. Ja kafu ne plaćam i piće recimo. To je kod mene od firme. I voće dobijemo ponedeljkom takodjer.
Sto se pica tice i ko kupuje u Austriji ima opcija vraćanja limenku i flaša i dobiješ 25 centi po boci ili dozi, ali zato sve ono sto je koštalo 1,69 je 25 centi skuplje. Ja ne kuzim recimo kako ionako skromne dnevne troškove prehrane na poslu svesti na manje. Jedino serpu graha da ponesem u ponedeljak i jedem cijelu radnu sedmicu 🤔

rekoh da cu odgovarati kada nadjem vremena, a sada ga malo nadjoh...

mislim da bi i Bezos i Musk imali susramlje da neko jede takve splacine... mislim, ti si ono prva to postavila na 600 EUR mjesecno za hranu, ali kada je navijac to digao na 1k odmah si se slozila. ne znam sto to nije zaokruzio na 1982,73 EUR mjesecno. mislim da ga se treba pitati o kiriji u Njemackoj koliko i tebe...
Ja ne kuzim sta je s tobom fakat? I cemu ovaj omalovazavajuci ton? Spocitavas meni da volim biti u pravu, a sam bi diskutirao do besvijesti, dok ne istjeras svoje. E pa nisi u pravu. Jbg preboli to.
U tih 600 eura, govorili smo (ili bar ja sam govorila) o hrani koju kupujemo za sedam dana i koju kuhamo kucama. Za 2 osobe. Da naglasim. Jer sam u onu tvoju Tabelle pisala troskove za 2 osobe. Nema sanse da prezivis od 600 eura i da u tu sumu ulazi i ono sto pojedes u toku dana na poslu. I ti kao samac. A ne bracni par i djeca. Na koju foru? Vikend jedes po tri obroka dnevno. Petak se takodjer i ruca i vecera. De ba.
Izracunaj ti covjece. 2 odrasle osobe 20 eura dnevno *20 radnih dana. I djeca neka budu po 50 eura mjesecno. Kako ces prezivjeti sa 600?

Sad govorimo i o onoj imaginarnoj porodici, tu racunaj da trose i muz i zena na poslu. Plus 2 djece. Svi jedu u toku dana. I to je opterecenje dodatno svakome. Ne moze zdrav i normalan covjek prezivjeti od sendvica dvadesetak radnih dana.
Zao mi je ali tvoja predvidjanja za ustedu po mom misljenju su totalno nerealna. A ti se upirida dokazes supeotno koliko god zelis.

Sto se Ozija tice, ako narucuje cesto i jede dva puta vani u sedmici ne moze proci sa 600. uzmi da je pojeo na poslu 15 i da je narucio pizzu to ti je 35 eura. Pa ti vidi.
ne vidim da sam te igdje omalovazio svojim pisanjem. ako jesam slobodna si da kazes gdje i ja sam se spreman izviniti. zasto lazes?

drugarice SaraFina, broj postova i datum registracije lako pokazuje ko diskutuje vise... cemu lagati (ponovo) za nesto sto se moze vidjeti na prvu? tako da taj argument mozes lagano pospremiti u ladicu, a stidjeti se zbog projekcije (ako treba mogu ti objasniti i pokazati i zasto). a to ko je u pravu - pa valjda zato i diskutujemo. forum valjda i sluzi za to, jel tako?

ti si tada rekla 600 EUR i sada kazes da je to za dvije osobe, a onda se javio Ozi koji zivi sam i rekao da on trosi 1000 ti si rekla da se sa njim slazes... ne znam kako se to uklapa u bilo koju tvoju racunicu...

eh, a sto se tice Ozija... nije on pisao o troskovima vani (ne pomjeraj stative), nego napisao da u supermarketima potrosi 1000 EUR mjesecno. ja sam rekao da je moguce, ali onda u te supermarkete trebaju biti ukljuceni nesto kao Svarovski recimo... ono, svaki mjesec kupi casu ukrasenu sa Svarosvki kristalima, pa kada ih kupi 6 onda odluci i da bi bilo lijepo imati i bokal ukrasen istima, pa onda kada i to kupi onda da razmotri najpovoljniju tacnu sa nekog Grand Slam -a da sve to ima staviti na nesto... elem - preseravanje.

evo, samo jedno pitanje za tebe. ako si ti na prvu rekla da vam za dvoje treba 600 EUR, kako si se na prvu slozila sa njim da mu treba kao samcu 1000 EUR?

P.S. kada bi samac morao placati (a tako ste ih naveli) 1500 EUR za stan i 1000 EUR za hranu i hemiju, onda ne bi mogao imati ni auto, niti otici do posla. bukvalno bi pola Njemacke bilo na rubu siromastva sa takvim cijenama. a znamo da nije.

P.P.S. eh, da, rekao sam da cu da vam se na sve receno i nasmijem. :lol:
Last edited by belfy on 27/07/2025 01:31, edited 3 times in total.
Messier

#27279 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

Znaci o parama tema.
Pa da.

Pustujem organizaciju komsinice sa drugog, al uvijek smo u jami nerazumijevanja drugoga.

600 eura za familiju za hranu?
Toliko ja u Sa sam potrosim za 20 dana, kad se ne preseravam
belfy

#27280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Bodkin wrote: 27/07/2025 00:20
belfy wrote: 25/07/2025 20:50
Bodkin wrote: 24/07/2025 09:57

zasto? prvo pitanje je da li jede 3 obroka dnevno kuci. drugo, koliko ih je. trece jede li samo pice robne marke ili relativno zdraviju i raznovrsnu hranu. na hemiju i hranu 1000 za nekih 2 i mozda plus jedno dijete nije puno uopste.
citas li ti sta je on napisao? on sam kaze da je sam i da toliko mjesecno trosi u suprmarketima. ne da jede vani. idi i procitaj ponovo ako ti je sta nejasno... da li ovo u ljetno vrijeme ljudi imaju vece probleme sa citanjem?
Citam ali ti ne citas sa razumijevanjem. Nije nigdje rekao da NIKAD ne jede vani. A jako je bitno koliko cesto jedes vani jer automatski manje trosis u supermarketu
pa, da si bolje citao vidio bi da pitanje jedenja vani niko nije potegnuo. mislim da si pogresno procitao moj post. molim te pogledaj ponovo isti gdje sam ja upravo tu opciju izostavio jer se samo i prica o potrosnji u supermarketima...

i kakav je ovo rezon sa jedenjem vani? (evo da ga uzmemo u obzir samo zbog tebe, a i Sara bi da ga ugura kao argument) ti kazes da onda trosis manje u supermarketu. da li to znaci da bi, ako ne jede vani, trosio jos vise od 1000 EUR mjesecno u supermarketima? ili je, ipak, hrana iz supermarketa jeftinija pa bi trosio manje...?

evo jos jednom da se nasmijem - jede vise vani da bi manje potrosio u supermarketima, pa tako valjda stedi jer je restoran jeftiniji od licne kuhinje... :lol:

P.S. e grebi me. ovdje se pocinje gubiti ikakva povezanost sa realnoscu... ispast ce, na kraju, da je jeftinije jesti po restoranima, nego kuci...
Last edited by belfy on 27/07/2025 01:43, edited 2 times in total.
belfy

#27281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Messier wrote: 27/07/2025 00:50 Znaci o parama tema.
Pa da.

Pustujem organizaciju komsinice sa drugog, al uvijek smo u jami nerazumijevanja drugoga.

ako smanjis alkohol i (eventualno) pusenje bit ce ti jeftinije...

doduse, onda si na ovom sirotinjskom sistemu gdje ni u Njemackoj par sa 5000 EUR ne moze izaci iz bijede... zivis li ti u bijedi? ovdje govore da se sa 5k EUR ne moze podmiriti porodica od cetvoro. koliko tebi treba u Sarajevu za istu? (jer mi se cini da si rekao da imas dvoje djece)
Messier

#27282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

belfy wrote: 27/07/2025 00:54
Pa da.

doduse, onda si na ovom sirotinjskom sistemu gdje ni u Njemackoj par sa 5000 EUR ne moze izaci iz bijede... zivis li ti u bijedi? ovdje govore da se sa 5k EUR ne moze podmiriti porodica od cetvoro. koliko tebi treba u Sarajevu za istu? (jer mi se cini da si rekao da imas dvoje djece)
Ma gle, lakse mi je podmiriti porodicu nego mene.
Ko je racionalan moze se organizirati, ali gle cuda postoje i neracionalni ljudi.

Mozes zivjeti na makaronima i pilavu, prolazio sam te faze.
Prolazio glad ratnu.

I skontao sam da moja generacija umire na redovnoj osnovi i ne zelim da pravim velike planove.

Sa koliko mozes zivjeti sa porodicom u Sarajevu?
To je relativno.

Zavisi kakav kvalitet zivota ti treba, ako je prezivljavanje , jedan je parametar, ako si sa strane i prezivljavanje je drugi parametar.
Ako si nesto kao na vise, a domicilan si to je treci parametar.
Ako imas neke zelje, bmwee, to je dodatni parametar.

Sve je to izmjesano.
Ne mogu ti dati tacan odgovor

Al imas ono dijete trenira jedan sport, hoce jos jedan..
..ulazis u razgovor o novcu.

Ako o novcu pricamo, a pricamo o njemu, 5 milja neto je ok lova za Njemacku.
Ovdje je 3 neto ok
Mozes se lijepo organizirati sa tim, a to je bilo tvoje pitanje i slazem se sa tobom
belfy

#27283 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Messier wrote: 27/07/2025 01:27
belfy wrote: 27/07/2025 00:54
Pa da.

Ma gle, lakse mi je podmiriti porodicu nego mene.
Ko je racionalan moze se organizirati, ali gle cuda postoje i neracionalni ljudi.

Mozes zivjeti na makaronima i pilavu, prolazio sam te faze.
Prolazio glad ratnu.

I skontao sam da moja generacija umire na redovnoj osnovi i ne zelim da pravim velike planove.

Sa koliko mozes zivjeti sa porodicom u Sarajevu?
To je relativno.

Zavisi kakav kvalitet zivota ti treba, ako je prezivljavanje , jedan je parametar, ako si sa strane i prezivljavanje je drugi parametar.
Ako si nesto kao na vise, a domicilan si to je treci parametar.
Ako imas neke zelje, bmwee, to je dodatni parametar.

Sve je to izmjesano.
Ne mogu ti dati tacan odgovor

Al imas ono dijete trenira jedan sport, hoce jos jedan..
..ulazis u razgovor o novcu.

Ako o novcu pricamo, a pricamo o njemu, 5 milja neto je ok lova za Njemacku.
Ovdje je 3 neto ok
Mozes se lijepo organizirati sa tim, a to je bilo tvoje pitanje i slazem se sa tobom
jedan blizak drug mi tako prica kako je u De otisao da radi da izvuce porodicu na dobro. kaze (naravno da je preuvelicavanje, ali daje dobar opis): nekada sam jeo jaja sa paprikama, nekada bez, a nekada paprike bez jaja... i nakon godina rada se vratio nazad kada mu je sin vec odrastao i sin mu tada nosi markiranu odjecu i skoro najskuplji telefon i kaze da ne moze podnijeti paprike. i onda covjek zastane da razmisli da li je napravio ono sto je zelio...

i, naravno da je relativno sve sto si naveo, ali govorimo o prosjeku. zahvaljujem na odgovoru. :kakoste:
jeza u ledja

#27284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote: 27/07/2025 00:19 Hrana i hemija su u vecini amerike dobro jeftiniji od evrope. Pretpostavljam radi manjka standarda koje imamo u evropi i jeftinije struje/goriva.

A malo je glupa ova prica o brojevima. Kao sokira se neko sto kuca trosi 600 ili 1000 eura ili dolara i kao eto nema sanse da je onaj drugi broj moguc.

Uzmes brendirano mlijeko umjesto robne marke i l jaja koja nisu bijela i dodje racun 5€ skuplji. Poredimo kruske i avione
Ma kakvi ba. Hrana u EU je jeftinija nego u Americi. Govorim generalno.

Njemacka, Francuska, Spanija, Italija, Irska, Austrija, Belgija, Portugal, supermarket je jeftiniji. Mi gotovo uvijek odsjedamo u AirBnB i volimo kuhat, a ja volim prohodat stranim marketima. :D HoPlandija je od ovih najskuplja.

Svicarska je skuplja od Amerike. Norveska je skuplja. Island je strasno skup. Ali to nije EU. Ostalo u Skandinaviji ne znam. Pretpostavljam da je Danska u rangu sa Nizozemskom.
moimoi

#27285 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Pa da.

BiH je, sto se cijene hrane tice, kao Eu.. a hemije- skuplja.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#27286 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bobi »

Image
dr_Evil

#27287 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bobi wrote: 27/07/2025 10:14
Spoiler
Show
Image
Kad sve skontas, mi i nismo normalni bas :D
Messier

#27288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

Bobi wrote: 27/07/2025 10:14 Image
Tek sam sad skopcao sta smatraju hemijom.
Ja mislio..
Ozimician

#27289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Koliko to dana traje rasprava o meni i mojoj potrosnji? :D

Sto sam negdje procitao - Dok ja radim u Njemackoj, familija u Bosni raspravlja da li se to meni isplati. Tako i na ovom forumu.

Sto se tice potrosnje, ja sam rekao da u supermarketima i drogerijama komotno potrosim 800-1000€ mjesecno (nisam eksplicitno rekao da sve potrosim na hranu za sebe). OK, dodao bih i mesnice u to.
Ali opet bezveze rasprava kad je sve individualno, mozes ti kupiti Balea Aftershave za 2,5 € , a pored njega stoji Aftershave od 10 €. Mozes kupovati no name cokolade od 10€/kg, a mozes i Lindt od 40 €/kg. I u jednom i u drugom slucaju si kupio istu kolicinu, a platio 4x skuplje. Neko kupuje durex od 1,5€/kom, neko no name, neko ne kupuje nikakve. Tako da od licnih preferencija mnogo toga zavisi, ko zeli da stedi - ima opciju, nije da nema.

Kao sto neko rece, koliko god zamislis da ces potrositi, dodaj 30-50% na to, bacit ces rostilj, popit ces koje pivo/vino/zestoko, otici ces u goste, odnijeti bombonjeru, pice... Jos ako zelis da ganjas dijetu, treniras, pa proteine deres na 200g + dnevno, ode to zacas visoko...

Ja razumijem da neko moze za 300 € da prodje mjesecno, jbg jedes nudle i zamrznute Pizze od 2 € na akciji, kupujes najjeftiniju hemiju i kozmetiku i to u minimalnim kolicinama, nije da se ne moze, ko zeli da se potrudi i da na tome stedi.
dr_Evil

#27290 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 27/07/2025 11:22 Koliko to dana traje rasprava o meni i mojoj potrosnji? :D

Sto sam negdje procitao - Dok ja radim u Njemackoj, familija u Bosni raspravlja da li se to meni isplati. Tako i na ovom forumu.

Sto se tice potrosnje, ja sam rekao da u supermarketima i drogerijama komotno potrosim 800-1000€ mjesecno (nisam eksplicitno rekao da sve potrosim na hranu za sebe). OK, dodao bih i mesnice u to.
Ali opet bezveze rasprava kad je sve individualno, mozes ti kupiti Balea Aftershave za 2,5 € , a pored njega stoji Aftershave od 10 €. Mozes kupovati no name cokolade od 10€/kg, a mozes i Lindt od 40 €/kg. I u jednom i u drugom slucaju si kupio istu kolicinu, a platio 4x skuplje. Neko kupuje durex od 1,5€/kom, neko no name, neko ne kupuje nikakve. Tako da od licnih preferencija mnogo toga zavisi, ko zeli da stedi - ima opciju, nije da nema.

Kao sto neko rece, koliko god zamislis da ces potrositi, dodaj 30-50% na to, bacit ces rostilj, popit ces koje pivo/vino/zestoko, otici ces u goste, odnijeti bombonjeru, pice... Jos ako zelis da ganjas dijetu, treniras, pa proteine deres na 200g + dnevno, ode to zacas visoko...

Ja razumijem da neko moze za 300 € da prodje mjesecno, jbg jedes nudle i zamrznute Pizze od 2 € na akciji, kupujes najjeftiniju hemiju i kozmetiku i to u minimalnim kolicinama, nije da se ne moze, ko zeli da se potrudi i da na tome stedi.
Dozivih neki dan, kupio maloj sjedalicu preko "pika", kontam sta cu kupovat novu nije vise beba. I pricamo tako to nekoj rodbini u Bosni, lijepo im drago docekali svojih 5 minuta, "pa bolje mi zivimo ovdje" :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#27291 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bobi »

Messier wrote: 27/07/2025 10:37
Bobi wrote: 27/07/2025 10:14 Image
Tek sam sad skopcao sta smatraju hemijom.
Ja mislio..
:lol: isti sam ti :lol: , kako sam skontao to dolazi iz Srbije taj termin sredstva za odrzavanje čistoće i sredstva za ličnu higijenu :D.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#27292 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 27/07/2025 11:22
Kog ce klinca onda u Njemackoj? Mogao je ovako zivjeti i u Bosni.
Ili je to ono de da ja mogu reci da sam "iz Njemacke"...
Ozimician

#27293 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

To se i ja cudim moj Bata, neki evo kazu da mogu, ja to postujem, svaciji izbor, ali eto onda mene napadaju da "previse trosim" :D

Ja ne vjerujem da bih u BiH trosio ispod 600 € mjesecno na to, a kamoli u DE.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#27294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ja kad živim sam, meni ne može biti ispod 15-20 eura dnevno za hranu. Eto, računaj 15 jer ne idem svaki dan u kupovinu.
Hljeb, voće, povrće, voda, meso, ako hoćeš da jedeš kao čovjek trebaš platiti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#27295 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 27/07/2025 11:41 To se i ja cudim moj Bata, neki evo kazu da mogu, ja to postujem, svaciji izbor, ali eto onda mene napadaju da "previse trosim" :D

Na sebi ne stedim vala.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#27296 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ali ima smisla da naši šparaju na svemu kada dođu u DE.

Gledam neki dan vijest na Insta, da je potrošačka korpa za familiju od 4 osobe negdje oko 4 hiljade eura mjesečno (možda malo manje)
Ljudi se smiju u komentarima, kako je to nonsens, kako oni prođu da žive kao kraljevi sa manje para i slično. A ja kontam sebi, pa tako i dođe, plus-minus.

Isti ljudi će u Bosni reći da jedva spajaju kraj sa krajem na istu vijest da im plata ne pokriva potrošačku korpu.

Ne shvatam to, iskreno rečeno.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#27297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 27/07/2025 11:41 To se i ja cudim moj Bata, neki evo kazu da mogu, ja to postujem, svaciji izbor, ali eto onda mene napadaju da "previse trosim" :D

1200KM bi ostavljao u bingu i dm-u mjesecno samo na sebe?
300KM sedmicno?
:lol:
SaraFina

#27298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

belfy wrote: 27/07/2025 00:45
SaraFina wrote: 25/07/2025 21:49
belfy wrote: 25/07/2025 20:46

rekoh da cu odgovarati kada nadjem vremena, a sada ga malo nadjoh...

mislim da bi i Bezos i Musk imali susramlje da neko jede takve splacine... mislim, ti si ono prva to postavila na 600 EUR mjesecno za hranu, ali kada je navijac to digao na 1k odmah si se slozila. ne znam sto to nije zaokruzio na 1982,73 EUR mjesecno. mislim da ga se treba pitati o kiriji u Njemackoj koliko i tebe...
Ja ne kuzim sta je s tobom fakat? I cemu ovaj omalovazavajuci ton? Spocitavas meni da volim biti u pravu, a sam bi diskutirao do besvijesti, dok ne istjeras svoje. E pa nisi u pravu. Jbg preboli to.
U tih 600 eura, govorili smo (ili bar ja sam govorila) o hrani koju kupujemo za sedam dana i koju kuhamo kucama. Za 2 osobe. Da naglasim. Jer sam u onu tvoju Tabelle pisala troskove za 2 osobe. Nema sanse da prezivis od 600 eura i da u tu sumu ulazi i ono sto pojedes u toku dana na poslu. I ti kao samac. A ne bracni par i djeca. Na koju foru? Vikend jedes po tri obroka dnevno. Petak se takodjer i ruca i vecera. De ba.
Izracunaj ti covjece. 2 odrasle osobe 20 eura dnevno *20 radnih dana. I djeca neka budu po 50 eura mjesecno. Kako ces prezivjeti sa 600?

Sad govorimo i o onoj imaginarnoj porodici, tu racunaj da trose i muz i zena na poslu. Plus 2 djece. Svi jedu u toku dana. I to je opterecenje dodatno svakome. Ne moze zdrav i normalan covjek prezivjeti od sendvica dvadesetak radnih dana.
Zao mi je ali tvoja predvidjanja za ustedu po mom misljenju su totalno nerealna. A ti se upirida dokazes supeotno koliko god zelis.

Sto se Ozija tice, ako narucuje cesto i jede dva puta vani u sedmici ne moze proci sa 600. uzmi da je pojeo na poslu 15 i da je narucio pizzu to ti je 35 eura. Pa ti vidi.
ne vidim da sam te igdje omalovazio svojim pisanjem. ako jesam slobodna si da kazes gdje i ja sam se spreman izviniti. zasto lazes?

drugarice SaraFina, broj postova i datum registracije lako pokazuje ko diskutuje vise... cemu lagati (ponovo) za nesto sto se moze vidjeti na prvu? tako da taj argument mozes lagano pospremiti u ladicu, a stidjeti se zbog projekcije (ako treba mogu ti objasniti i pokazati i zasto). a to ko je u pravu - pa valjda zato i diskutujemo. forum valjda i sluzi za to, jel tako?

ti si tada rekla 600 EUR i sada kazes da je to za dvije osobe, a onda se javio Ozi koji zivi sam i rekao da on trosi 1000 ti si rekla da se sa njim slazes... ne znam kako se to uklapa u bilo koju tvoju racunicu...

eh, a sto se tice Ozija... nije on pisao o troskovima vani (ne pomjeraj stative), nego napisao da u supermarketima potrosi 1000 EUR mjesecno. ja sam rekao da je moguce, ali onda u te supermarkete trebaju biti ukljuceni nesto kao Svarovski recimo... ono, svaki mjesec kupi casu ukrasenu sa Svarosvki kristalima, pa kada ih kupi 6 onda odluci i da bi bilo lijepo imati i bokal ukrasen istima, pa onda kada i to kupi onda da razmotri najpovoljniju tacnu sa nekog Grand Slam -a da sve to ima staviti na nesto... elem - preseravanje.

evo, samo jedno pitanje za tebe. ako si ti na prvu rekla da vam za dvoje treba 600 EUR, kako si se na prvu slozila sa njim da mu treba kao samcu 1000 EUR?

P.S. kada bi samac morao placati (a tako ste ih naveli) 1500 EUR za stan i 1000 EUR za hranu i hemiju, onda ne bi mogao imati ni auto, niti otici do posla. bukvalno bi pola Njemacke bilo na rubu siromastva sa takvim cijenama. a znamo da nije.

P.P.S. eh, da, rekao sam da cu da vam se na sve receno i nasmijem. :lol:
Pa ponašaš se kao da neko laže ovdje ili drži stranu nekome. Za sto nemam nikakvog razloga.
Sto se tice polemike, rasprava je počela nakon moje tvrdnje da 5000 eura netto nije neki novac za porodicu od 4 clana. Ti si tvrdio suprotno. Na primjeru nekog čovjeka koga si ti doveo i koji je uradio spajanje. I da se može uštedjeti 20.000 godišnje.
Onda si izbacio tabelu da matematicki to i dokazas. I uveli smo neke osnovne troškove. Jer si ti insistirao na tome. Od toga hrana je bila 600 eura. Ja sam tebe shvatila da mi u tu tabelu pišemo svoje licno iskustvo sa življenjem i zato sam ubacila 600. Logično da četveročlane porodica troši 100% vise. E sada ti nigdje nisi obračunao naručivanje hrane. Niti si obračunao troškove u toku dana kad smo svi na poslu. U želji da dokazes tu teoriju da se od 5000 može uštedjeti 20k godišnje 40% troškova ti si zanemario. A koje svi imamo. Ljudi s djecom sigurno i duplo u odnosu na parove ili samce.
Samac nece rentati stan od 1500 eura, jer to su većinom trosobni stanovi. Garsonjere su za samce obično super rješenje. Tako da 1500 nece plaćati 100%.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#27299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Nisam prisvojio njemackim sistem kupovina jednom sedmicno/u dvije sedmice...fascinantno mi sto gore neko napisa da na jednu kupovinu postrosi 200€, odma kontam valja provest dva sata u marketu i sve to istovarit iz kola...

Znam samo da mjesecno ide 50€ na pempase jer to mjesecno narucujem iz DM-a :D Nemam pojma kolko trosim u supermarketu i dm-u, pitam evo zenu zna li ona, slegnu ramenima...
Cim o tome moras rszmisljati, znaci da premalo zaradjujes.
KraljicaIzJajca

#27300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

izvrsni direktor wrote: 27/07/2025 12:20 Nisam prisvojio njemackim sistem kupovina jednom sedmicno/u dvije sedmice...fascinantno mi sto gore neko napisa da na jednu kupovinu postrosi 200€, odma kontam valja provest dva sata u marketu i sve to istovarit iz kola...

Znam samo da mjesecno ide 50€ na pempase jer to mjesecno narucujem iz DM-a :D Nemam pojma kolko trosim u supermarketu i dm-u, pitam evo zenu zna li ona, slegnu ramenima...
Cim o tome moras rszmisljati, znaci da premalo zaradjujes.
Pa većina zaradi prosjek ili ispodrosjecnu plaću u BiH.

BiH jeste skupa, jer su cijene više od EU, a standard života niži od istog u EU.
Post Reply