Plin nije duplo, nego vise od tri puta!ado-šampion wrote: Pa gledaj, 30 puta godisnje u Mostar uz potrosnju od 8 litara na otvorenom je oko 1000 KM. Taman da je plin duplo, to je usreda 500 maraka na nivou godine. Kome treba da ide toliko cesto u Mostar valjda mu se isplati ici i tih cca 40 KM mjesecno mu ne bi trebalo biti znacajno.
Svaki vikend na more 5 mjeseci, znaci 20 puta, 500 km, to je cca 1300-1400 KM benzina, 8 litara potrosnja, znaci godisnja usteda ako je duplo je 650-700 maraka, sto kad se podijeli na 12 mjeseci daje 50-60 KM mjesecno.
To je jos nategnuto jer koji to benzinac na otovrenom potrosi 8 litara. Dizel bi trosio jos manje tako da je usteda jos manja. I ne racunamo ni ugradnju instalacije.
Mislim, nemoj se ljutit, ali ja tu ne vidim neku specijalnu racunicu zbog koje bi se uopste isplatilo razmisljati o tome. Da, usteda za duplo izgleda privlacno, ali saberi-oduzmi...
Nikog neces privoliti na plin nekom agresivom. Jbg koliko kod tebi treba da ides na more svaki vikend, tako i meni treba da odem recimo na Bjelasnicu, dakle ne treba mi nista manje nego tebi. Auto je danas neophodno, posebno jer nam je javni saobracaj za qrac, naravno ko moze priustiti, a da gledam da auto sto vise iskoristim dok je kod mene vjerovatno ga ne bih ni imao. Sta uopste danas znaci potreba? Meni je potreba da odem na planinu, da se ne peglam autobusima, jer se tako manje umaram u vrijeme kad bih se trebao odmarati. Nekom je potreba da ide na posao, itd.
Benzin= neka je 7l na 100km * 1.66KM (najjeftiniji benz. mislim) = 11.60KM * 3 (Visoko-Mostar-Visoko) = 34.86KM * 30 (trideset odlazaka) = 1045KM.
Plin= 8l/100km (litar veca potrosnja) * 0.46KM (koliko je najjeftiniji plin) = 3.7KM * 3 (Visoko-Mostar-Visoko) = 11.04KM * 30 (trideset odlazaka) = 331KM
Dizel= 5l/100km * 1.56KM (mislim da je toliko najjeftiniji dizel) = 7.8KM * 3 (Visoko-Mostar- Visoko) = 23.4KM * 30 (trideset odlazaka) = 702KM.
1045-331=714KM razlike za 30 odlazaka u Mostar (plin vs. benzin).
702-331=371KM (plin vs. dizel).
Sto se tice mora, u oba pravca ima cca. 700km * vec utvrdjena razlika (7.9KM) = 55.3KM * 20 odlazaka = 1106KM (plin vs. benzin)
A razlika u odnosu na dizel je 574KM za isti broj odlazaka.
To je samo dakle razlika na tome, gdje su ostala vozanja?
Meni i nije cilj ikoga privoliti, ali kome god sam dao savjet i ko je ugradio plin, spomene me svaki put kad sjede u auto sa osmijehom na licu.