NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Fauja Singh

#2726 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Fauja Singh »

supercali wrote:Osjetis promjene na radu motora kao sto severina osjeti mene
Daj ba kakvo osjecanje
Jedino se moze osjetiti kad je bas lose gorivo
Pa jebo ga ti jesi li ikad osjetio da ti je uvijek malo gasa, jesi li kad bio sam u autu a startan si kao da vas je 5-oro sa upaljenom klimom, uz brdo kad ides manjom brzinom auto se dere a kad prebacis u vecu osjetis da se gusi i da trazi vecu brzinu.... ako nisi ok postujem, mozda ti ne obracas paznju na te stvari, ja svoje auto dobro poznajem i znam prepoznati lose gorivo, opet kazem to mi se desavalo sa Selexom i El Tarikom, EP, Gazprom i Hifa su mi ok i ne primjecujem nikakvu razliku gdje god da naspem osim u cijeni, a tu je Gazprom u prednosti i zato ovi drugi imaju mahanje.
supercali

#2727 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by supercali »

Ja sipam na selexu i ep hrasno i c vila nikakve razlike nema
Mozda je to kod dizela al kod benzina nema nikakvve razlike
mirzet87sa

#2728 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mirzet87sa »

Vise se osjeti kod benzinca nego kod dizela, pogotovo s vise kw.
dgL_

#2729 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

supercali wrote:Ja sipam na selexu i ep hrasno i c vila nikakve razlike nema
Mozda je to kod dizela al kod benzina nema nikakvve razlike

potpis! Mozese osjetiti ako je razlika u kvaliutetu ogromna... ali neke sitnice sad vuce bolje 0.01% ko to osjeti ja mu kapu skidam... Ja sam skoro onako nasuo u srpskoj na oktan pumpi 30 maraka benzina... auto prepoznat nisam mogao... dok je hladno poceo motor da se gusi, znaci trokira totalno... ni sam nisam mogao vjerovati da je do goriva... kad sam potrosio to, nasuo na Selexu i ponekad na EP pofalici ili kovacici auto ni ne stucne... tako da ta osjecanja vasa su samo psihicke prirode, moje misljenje... sebi u glavu uvrtimo da nesto nije ok i onda kontas odmah "do goriva je" ;) covjek je cudo Bgm :D

sipam na selexu i prezadovoljan sam ! Selex i EP ... na HIFI gorivo nije lose zaista, ali su djubrad ispali tokom ovih snizavanja cijena i nikad vise kod njih nasut necu
jefferson

#2730 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by jefferson »

mirzet87sa wrote:Vise se osjeti kod benzinca nego kod dizela, pogotovo s vise kw.
Zbog cega?
dgL_

#2731 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

jefferson wrote:Ja evo sad osjecam da je Brent 48 doalra a da se niko nece pocesati iza uha u BIH zbog toga.
ima tendenciju pada, evo 47 je sad, u Americi 46 ... ko poveca cijenu goriva od pumpadzija u BiH ja mu licno zelim sve najgore u zivotu !
jefferson

#2732 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by jefferson »

dgL_ wrote:
jefferson wrote:Ja evo sad osjecam da je Brent 48 doalra a da se niko nece pocesati iza uha u BIH zbog toga.
ima tendenciju pada, evo 47 je sad, u Americi 46 ... ko poveca cijenu goriva od pumpadzija u BiH ja mu licno zelim sve najgore u zivotu !
Jeste, WTI i Brent se skoro izjednacili.
channel10

#2733 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by channel10 »

Jedno pitanje ovima sto ne osjete razliku u gorivu: zasto onda ne sipate gorivo tamo gdje je najjeftinije, zasto sipate na EP, Ini, Hifi, Petrolu? Fino naspete tamo gdje je najjeftinije i fino ustedite. Svakako je isto gorivo, isto vuce i ima isti odziv na pritisak papucice gasa, isto predjete kilometara itd.......
mirzet87sa

#2734 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mirzet87sa »

jefferson wrote:
mirzet87sa wrote:Vise se osjeti kod benzinca nego kod dizela, pogotovo s vise kw.
Zbog cega?
Ja to gledam po svom, za druge ne znam. Koristim oba, benzin i dizel. Dizel mi, evo sad za sad, radi bez problema na gazprom/ep gorivu. Ne osjetim da gubi na snazi, vuci ili slicno. Dok sam s benzinjarom imao zivih muka u potrazi za iole kvalitetnim gorivom. Gubi snagu na kickdownu, nema explozivnosti na startu, check engine se pali itd. Zbog kolicine kw koje auto posjeduje, preko 250, te stvari budu jako uocljive. Verujem da bi se osjetno primjetila razlika i na autima s manje kw ali eto..
4m3l

#2735 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by 4m3l »

Sipam gdje stignem i nikad nisam primjetio nikakvu razliku... Auto uvijek isto ide, isto vuce, isto trosi itd. Cudno mi kad citam komentare, nasuo na npr. gazpromu autos se trese, ugasilo mi se itd.
jefferson

#2736 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by jefferson »

mirzet87sa wrote:
jefferson wrote:
Zbog cega?
Ja to gledam po svom, za druge ne znam. Koristim oba, benzin i dizel. Dizel mi, evo sad za sad, radi bez problema na gazprom/ep gorivu. Ne osjetim da gubi na snazi, vuci ili slicno. Dok sam s benzinjarom imao zivih muka u potrazi za iole kvalitetnim gorivom. Gubi snagu na kickdownu, nema explozivnosti na startu, check engine se pali itd. Zbog kolicine kw koje auto posjeduje, preko 250, te stvari budu jako uocljive. Verujem da bi se osjetno primjetila razlika i na autima s manje kw ali eto..
Sa manje KW se osjeti daleko vise.
Zato te i pitam. Kada izgubis hipoteticki nekoliko kw od 250kw nije isto kao i kada izgubis nekoliko kw na 40kw.
Drugo, zavisi i od auto, ko je proizvodjac, kakvo je ubrizgavanje. Nema bas to veze sa kw koliko sa ostalim stvarima.
dgL_

#2737 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

channel10 wrote:Jedno pitanje ovima sto ne osjete razliku u gorivu: zasto onda ne sipate gorivo tamo gdje je najjeftinije, zasto sipate na EP, Ini, Hifi, Petrolu? Fino naspete tamo gdje je najjeftinije i fino ustedite. Svakako je isto gorivo, isto vuce i ima isti odziv na pritisak papucice gasa, isto predjete kilometara itd.......
sipam na Selexu (kod njih je benzin trenutno medju najjeftinijim), hiljadu losih glasova, te ovo te ono... meni auto najljepse radi na njihovom gorivu... prije njih sam sipao na EP i isto je sve funkcionisalo kako treba... ali jbg, na selexu gorivo bilo 1.96 kad je EP drzo 2.11... pa nije niko veslo siso... al ljudi sutakvi, sad da otvori neko pumpu i stavi cijenu 2.50 litar i kaze EXTRA GORIVO, svaki bi guzonja potrcao sasvojim audijicem da naspe, kvalitet jarane... to ti je ono kad majicu platis 150 maraka i vidis nekoga da nosa istu takvu i kroz pricu procujes da je platio barem duplo manje...
mirzet87sa

#2738 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mirzet87sa »

jefferson wrote: Sa manje KW se osjeti daleko vise.
Zato te i pitam. Kada izgubis hipoteticki nekoliko kw od 250kw nije isto kao i kada izgubis nekoliko kw na 40kw.
Drugo, zavisi i od auto, ko je proizvodjac, kakvo je ubrizgavanje. Nema bas to veze sa kw koliko sa ostalim stvarima.
Oba auta su ista, samo drugi motor unutra. Jedan cdi, drugi v8 kompresor.
jefferson

#2739 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by jefferson »

mirzet87sa wrote:
jefferson wrote: Sa manje KW se osjeti daleko vise.
Oba auta su ista, samo drugi motor unutra. Jedan cdi, drugi v8 kompresor.
Kazem ti, zavisno od nacina rada motora, dizel i benzin.
Dizel moze raditi i na loz ulju, i slicno (koliko je to dugorocno pozeljno je sada drugo pitanje).
Wind

#2740 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Wind »

mirzet87sa wrote: Ja to gledam po svom, za druge ne znam. Koristim oba, benzin i dizel. Dizel mi, evo sad za sad, radi bez problema na gazprom/ep gorivu. Ne osjetim da gubi na snazi, vuci ili slicno. Dok sam s benzinjarom imao zivih muka u potrazi za iole kvalitetnim gorivom. Gubi snagu na kickdownu, nema explozivnosti na startu, check engine se pali itd. Zbog kolicine kw koje auto posjeduje, preko 250, te stvari budu jako uocljive. Verujem da bi se osjetno primjetila razlika i na autima s manje kw ali eto..

Šta reče, preko 250kW....e moj... :-)
mirzet87sa

#2741 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mirzet87sa »

jefferson wrote: Kazem ti, zavisno od nacina rada motora, dizel i benzin.
Dizel moze raditi i na loz ulju, i slicno (koliko je to dugorocno pozeljno je sada drugo pitanje).
Nisam sad strucnjak u vezi sagorjevanja ali sve u svemu na benzinu se vise osjeti nego na dizelu :)
Wind wrote:
Šta reče, preko 250kW....e moj... :-)
Ne razumijem..?
dgL_

#2742 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by dgL_ »

Barel WTI narekordnih 45 dolara sa tendencijom finog pada jucer i danas...

Brend 47 i pada idalje...
joj kolapsa covjece, a muka ti kad pogledas i prodjes pored pumpe, daBogda im ne trebalo !
quarterback

#2743 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by quarterback »

u hr najavljeno obaranje cijena, uvijek su do sada i nasi pratili
ami8

#2744 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by ami8 »

Plin u Lukavici 0,95 KM ako nekoga intersuje. Benzin 1,90, dizel 1,84 KM čini mi se.
r_faruk

#2745 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by r_faruk »

sipam gdje stignem, nit' se pali kakva lampica, nit' gubi snagu, ne kontam sta vi vozate pa vam se pali check engine, auto slabije vuce, gubitak u postotcima....

moj autic 2003 godiste, benzin, 60-tak KW, koreanac i nikavih problema.... servis prema servisnoj knjizici i voz...
O'zone
Globalni moderator

#2746 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by O'zone »

ami8 wrote:Plin u Lukavici 0,95 KM ako nekoga intersuje. Benzin 1,90, dizel 1,84 KM čini mi se.
Prošle sedimce išao nasuti plin haj prvo idem na HIFU na Stupu uvijek bio najjeftiniji plin kod njih kad ono 1,01 KM, produžim dalje do Prominga ista stvar 1,01 KM i okrenem u Lukavicu kod Mandića 0,95 KM doduše sutra dan sam išao do Ilidže pa sam vidio da je na HIFI Ilidža 0,96 KM
silent hill

#2747 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by silent hill »

channel10 wrote:Jedno pitanje ovima sto ne osjete razliku u gorivu: zasto onda ne sipate gorivo tamo gdje je najjeftinije, zasto sipate na EP, Ini, Hifi, Petrolu? Fino naspete tamo gdje je najjeftinije i fino ustedite. Svakako je isto gorivo, isto vuce i ima isti odziv na pritisak papucice gasa, isto predjete kilometara itd.......
zar nije hifa najjeftinija?
bar u sarajevu
relax11

#2748 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by relax11 »

96 je na Hifi plin Hotonj, ja sipam evo 4 godine nikad nista :thumbup:
rekla-kazala

#2749 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by rekla-kazala »

Zenica, EP, Hifa,.. 1,96 i benzin i dizel.
muha_sa

#2750 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by muha_sa »

briga me, vazda sipam za cenera i vozdra.
Post Reply