Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
tako to

#2726 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tako to »

Dobar snimak skroz, pogotovo od 38-me minute.
pirpa

#2727 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pirpa »

odlican snimak.. :thumbup:
stubrijez

#2728 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by stubrijez »

Pozrdav svima,
nisam ucestvovao na temi dosad, deset dana sam je citao... nazalost dosta starih slika postanih prije vise godina se vise ne vidi a sami opisi nekad nisu dovoljni. Ja sam malo nesto nabacio na JNA kartu (najbolje su) stanje Kovacici i iznad jer me interesuje par stvari. Ko je bio tu neka prokomentarise je li sve tacno ili ne. Mene konkretno interesuje kad gledam video (a ima ih vise oko 110 strane prikazuje isti dogadjaj maj 1995. koji je i opisan ovdje od strane ucesnika) ovi pogodci u transeju ili bunker na Debelom b. djeluju kao da dolaze sa zapadne strane tj. previse desno i nize od brda da bi bilo od MUP zgrade Zlatiste a pogotovo ne sa Osmica kako neko spomenu to mi je nevjerovatno na kontra strani od ovog. Drugi snimak je sniman rekao bih iz Holideja tu je tesko procijenit ali gasovi ispaljenja i posebno svjetlica bas vidi se crta kao da je neki RB ili BST proejktil izbliza skroz i gore desno od strane snimatelja. I onda neko od nase vojske sa sljemom se povlaci preskace preko vreca koje su porusene tu bas dobri snimci ovaj AP jaka arhiva a do skora nije bilo javno... Ovo sto ja pretpostavljam sam nacrtao a to je da je mozda taj sto je dejstvovao sa strane VRS po transeji i bunkerima otprilike od ovih kuca iz ulice Ohridska ili Vranjace gdje stoji strelica. Jel moguce...
I jos jedno pitanje za nekog ko je star kao ja a zivio je na Grbavici prije rata, vezano za temu a i nije:
Koju zgradu u Zagrebackoj su prije rata zvali "Čolina zgrada"?
Evo slika sve je jasno, plavo nasa teritorija i tacke kljucne pominjane na temi...
https://ibb.co/m8ZPsF
stubrijez

#2729 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by stubrijez »

ako moze moderator da udesi ovu sliku da se vidi u tredu ja nisam uspio..?
stubrijez

#2731 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by stubrijez »

Odlicno
hvala
karanana

#2732 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Zna li neko da li je knjiga kad sam bio hodza pisana po istinitim dozivljajima autora ili je fikcija bazirana na istinitim dogadjajima? Kontate sta mislim sa fikcija ali istiniti dogadjaji.
belajboy75

#2733 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by belajboy75 »

KENJAC wrote:Prije deset godina na ovoj temi :
http://forum.klix.ba/sta-se-zapravo-dog ... 46925.html
I dan danas stojim iza svake moje rijeci, samo sto sam u medjuvremenu malo ostario pa mi se neda svadjati !
Kenjac
nema se potrebe svadzati jer pricas gluposti .Bio sam prisutan tom napadu ,odrastao sam tu .
Ni Z od Zelenih Beretki ,jer su vec 1-2 sedmice lokalni srbi postavile nocne straze okolo .svi se naoruzali i cekale da se desi eksces sa srpskim svatovima na carsiji.
Na Spomenparku Vraca ,cetnici sa bradama i puskama .
Šetao sam kera tuda nocu ,misleci da sam srbin su mi rekli da ne hodam vise nocu tuda .
Sa desne strane policijske škole prema samcu je putic da se sa Ozrenske ulice moze spustiti na Tranzit prema Grbavici,tu je i veliki vocnjak sa kucom ,bilo je postavljeno mitraljesko gnjezdo .
Kao sto je vec receno ,napad je poceo kad su naoruzani specijalci sa bijelim oznakama na ramenima krenula napasti školu ,oklopnjaci ,pancirni šljemovi .
Par kursista škole je pruzalo srcani otpor,ali bez izgleda naspram puno jaceg protivnika.
Kad se sve stisalo ,cuo se Tenk Jna Ozrenskom ulicom i na njemu momak za cetnickom zastavom.
Zamjenik Mandic odvodi par ucenika prema svojoj Kuci ,svi nasmijani.Ovi ostali su vodzeni u osnovnu školu radojka lakic .
Nedavno je u grupi raja sa vraca ,objavljeno kako je godisnjica odbrane škole od muslimanskih snaga haha pametnom dosta ,još kad vidim da to lajkaju skoro svi sa Vraca ,onda ne kontam da li su vremenom oni sami sebe ubjedili u te lazi .
Ovo ti je napisao covjek koji je bio tu i vidio svojim ocima.
Da bis znao i pojedinosti ,specijalna Policija je imala isto svoje prostorije u školi ,ali je planski premjestena par mjeseci prije ,ocito sa razlogom .Kao što su lokalni pravoslavci ostavile svoje kuce na raspolaganju u koje su se sakrili po 10 specijalaca sa bijelim oznakama.
Znaci ,ocito da su nocima prije napada kamioni nocima dovlacili oruzje komsijama i eto ,cekali su se svatovi na carsiji koji su oficijelni razlog napada na Sarajevo,toboze odbrana srpskog naroda .
Ne znam do kada cete zivjeti u svojim lazima ???kad ne vide bivse komsije ,sagnu glavu ili imaju pricu ,šta nas zavadise i Ameri im krivi .
Javljaju se na FB i kazu ,brate ...izvini ,ne mogu pred ovim mojima da te zagrlim ,ne ide hahaha jadni ,kriju se od svojih ,a sada svi brekcu i ekavicu koriste ,bre veci srbi nego ovi u Bg :lol:
:bih:
eltroxin

#2734 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

stubrijez wrote:Pozrdav svima,
nisam ucestvovao na temi dosad, deset dana sam je citao... nazalost dosta starih slika postanih prije vise godina se vise ne vidi a sami opisi nekad nisu dovoljni. Ja sam malo nesto nabacio na JNA kartu (najbolje su) stanje Kovacici i iznad jer me interesuje par stvari. Ko je bio tu neka prokomentarise je li sve tacno ili ne. Mene konkretno interesuje kad gledam video (a ima ih vise oko 110 strane prikazuje isti dogadjaj maj 1995. koji je i opisan ovdje od strane ucesnika) ovi pogodci u transeju ili bunker na Debelom b. djeluju kao da dolaze sa zapadne strane tj. previse desno i nize od brda da bi bilo od MUP zgrade Zlatiste a pogotovo ne sa Osmica kako neko spomenu to mi je nevjerovatno na kontra strani od ovog. Drugi snimak je sniman rekao bih iz Holideja tu je tesko procijenit ali gasovi ispaljenja i posebno svjetlica bas vidi se crta kao da je neki RB ili BST proejktil izbliza skroz i gore desno od strane snimatelja. I onda neko od nase vojske sa sljemom se povlaci preskace preko vreca koje su porusene tu bas dobri snimci ovaj AP jaka arhiva a do skora nije bilo javno... Ovo sto ja pretpostavljam sam nacrtao a to je da je mozda taj sto je dejstvovao sa strane VRS po transeji i bunkerima otprilike od ovih kuca iz ulice Ohridska ili Vranjace gdje stoji strelica. Jel moguce...
I jos jedno pitanje za nekog ko je star kao ja a zivio je na Grbavici prije rata, vezano za temu a i nije:
Evo slika sve je jasno, plavo nasa teritorija i tacke kljucne pominjane na temi...
Nije ovo metalka sto je obiljezeno na slici..
Nesto ne znam da su neku zgradu zvali Colina, mozda je neko zvao zgradu u kojoj je Zdravko Colic zivio tako??
On je prvo zivio u Zagrabackoj tamo negdje iznad apoteke, a poslije mislim u onoj zgradi preko puta Rubina..
stubrijez

#2735 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by stubrijez »

eltroxin wrote:
stubrijez wrote:Pozrdav svima,
Nije ovo metalka sto je obiljezeno na slici..
Nesto ne znam da su neku zgradu zvali Colina, mozda je neko zvao zgradu u kojoj je Zdravko Colic zivio tako??
On je prvo zivio u Zagrabackoj tamo negdje iznad apoteke, a poslije mislim u onoj zgradi preko puta Rubina..
to za Metalku nisam bio siguran, to je raspolovljena crvena zgrada. Metalka je mozda dole kraj Miljacke. Nisam sarajlija zato pitam ove detalje, moje znanje je sa ovog foruma zato pitam ima li neko da zna za Colinu (da, pjevac) zgradu a kad kazes "iznad apoteke" jel to velika apoteka na pocetku ZG blizu OHR ili?
karanana

#2736 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Citam ovaj zanimljiv roman o grbavici. Vjerovatno je fikcija ali dosta dosta stvarnih dogadjaja i likova je u njemu, pa me interesuje gdje je zgrada digitron? Je li iza zgrade u kojoj je slasticarna jadranka?
Last edited by karanana on 06/09/2017 20:23, edited 1 time in total.
zijancer

#2737 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zijancer »

Image
trebalo bi da je ovo, ako mi se nisu polupali loncici
edit: to je
Last edited by zijancer on 06/09/2017 21:02, edited 1 time in total.
zijancer

#2738 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zijancer »

zna li neko ko su likovi sa slike
polozaj 'lokala' je oznacen plavim kruzicem

Image
Image
Image
bilic

#2739 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bilic »

karanana wrote:Citam ovaj zanimljiv roman o grbavici. Vjerovatno je fikcija ali dosta dosta stvarnih dogadjaja i likova je u njemu, pa me interesuje gdje je zgrada digitron? Je li iza zgrade u kojoj je slasticarna jadranka?
Zgrada DIGITRON. Pored Sa-na-sa Ordinacije , desno zgrada .
To je sad Derviša Numića 18 A i B
bilic

#2740 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bilic »

zijancer wrote:zna li neko ko su likovi sa slike

Image
Image
Image
crvenim dobro obilježena zgrada Digitron
dudlov

#2741 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dudlov »

zijancer wrote:zna li neko ko su likovi sa slike

Image
Image
Image
ovaj sa zamotanom rukom je zoran jeftimić ćenta. ubijen na grbavici u toku rata iz osvete.
julisiz es grant

#2742 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by julisiz es grant »

Jel bio lokalni ili vikendaš iz Srbije?

PS. Al kahva se iz džezve pije :D
dudlov

#2743 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dudlov »

julisiz es grant wrote:Jel bio lokalni ili vikendaš iz Srbije?

PS. Al kahva se iz džezve pije :D
lokalni je bio
karanana

#2744 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Spominjan je nekad davno na temi uz ovu istu sliku. Ne znam je li bilo vise detalja tada.
zijancer

#2745 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zijancer »

dudlov, a ovaj sa bradom i lisicama sto stoji? a i ostatak ekipe za stolom
eltroxin

#2746 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by eltroxin »

Ovaj civil na slici je, meni se cini, Ranko Gučevac. Prijeratni glumac, najcesce glumio cetnike. U ratu veliki cetnik, nije vise bilo potrebe da glumi.
Nekada sedamdesetih se dokotrljao u Sarajevo iz Srbije, krepo poslije rata.
julisiz es grant

#2747 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by julisiz es grant »

eltroxin wrote:Ovaj civil na slici je, meni se cini, Ranko Gučevac. Prijeratni glumac, najcesce glumio cetnike. U ratu veliki cetnik, nije vise bilo potrebe da glumi.
Nekada sedamdesetih se dokotrljao u Sarajevo iz Srbije, krepo poslije rata.
Hej fakat jest...a ja konto da je bio u Srbiji, jer je i u njihovim serijama često glumio epizode.
A vidim da je i u vrijeme rata tamo glumio...a opet se dovlačilo govno na Grbavicu...zbog čega, nego da glumi silu.
Pička mu materina, da mu pička materina, raspala.
orinoco

#2748 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by orinoco »

Gdje je bio bilijar Tik-Tak?
dudlov

#2749 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dudlov »

zijancer wrote:dudlov, a ovaj sa bradom i lisicama sto stoji? a i ostatak ekipe za stolom
Ne znam za ostale.
bilic

#2750 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bilic »

orinoco wrote:Gdje je bio bilijar Tik-Tak?
U privatnoj kući između zgrada u Zagrebačkoj . Sad kod broja 51 ,, 53 ( mislim )
Post Reply