Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- Female_Sa
#2726 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma toliko sam se bila nasekirala ali na sreću sve OK prošlo. Sutra će biti gotova analiza uzorka stolice na viruse..zaista ne znam sto joj je stolica tako kašasta i rijetka. Jedino mi pada na pamet da je problem u mom mlijeku koje doji...ako je odmah ne presvučem kad se ukaki,odmah se koža zacrveni kao da se opekla...ovako je već mjesec dana al nikako da skontamo od čega..
-
Landa
#2727 Re: Bebe - ALL ABOUT!
interesuje me zna li neko neki nacin da sprijecim mrsenje kose kod male bebe. imam curicu od 3 mj sa dosta kose ali sad joj se ozada stvaraju cvorici u kosi nakon spavanja. ja to cesljam i stavim malo bebi ulja da se manje mrsi ali mislim da ce se sve vise pogordavati kako joj kosica raste a ja ne bih da je sisam...hvala
-
duboka_misao
#2728 Re: Bebe - ALL ABOUT!
samo ulje i iscetkavanje a nece se pogorsati jer ce ta kosica ubrzo i otpasti,nova koja naraste se nece mrsitiLanda wrote:interesuje me zna li neko neki nacin da sprijecim mrsenje kose kod male bebe. imam curicu od 3 mj sa dosta kose ali sad joj se ozada stvaraju cvorici u kosi nakon spavanja. ja to cesljam i stavim malo bebi ulja da se manje mrsi ali mislim da ce se sve vise pogordavati kako joj kosica raste a ja ne bih da je sisam...hvala
-
Landa
#2729 Re: Bebe - ALL ABOUT!
a ja mislila sto je otpalo - otpalo je ...duboka_misao wrote:samo ulje i iscetkavanje a nece se pogorsati jer ce ta kosica ubrzo i otpasti,nova koja naraste se nece mrsitiLanda wrote:interesuje me zna li neko neki nacin da sprijecim mrsenje kose kod male bebe. imam curicu od 3 mj sa dosta kose ali sad joj se ozada stvaraju cvorici u kosi nakon spavanja. ja to cesljam i stavim malo bebi ulja da se manje mrsi ali mislim da ce se sve vise pogordavati kako joj kosica raste a ja ne bih da je sisam...hvala
- mericak
#2730 Re: Bebe - ALL ABOUT!
To ti je mrtva kosa, zato se jako mrsi. ja svojoj bebi rezem te cvorice jer nema smisla. kosa izgleda skroz ofucano i paperjasto. Bar kod moje jer vec ima 5 i kusur mjeseci a rodena je sa dugom kosicom. sad je ta kosa zamrsena i fucnuta... bas smijesno izgleda 
-
safran
#2731 Re: Bebe - ALL ABOUT!
već 5 mjeseci - joj, mericak, kako brzo proletimericak wrote:To ti je mrtva kosa, zato se jako mrsi. ja svojoj bebi rezem te cvorice jer nema smisla. kosa izgleda skroz ofucano i paperjasto. Bar kod moje jer vec ima 5 i kusur mjeseci a rodena je sa dugom kosicom. sad je ta kosa zamrsena i fucnuta... bas smijesno izgleda
-
The Realist
#2732 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pitanje za iskusnije
, na Kumrovcu, ko je najbolji pedijatar? Hvala.
- mericak
#2733 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Strahotasafran wrote:već 5 mjeseci - joj, mericak, kako brzo proletimericak wrote:To ti je mrtva kosa, zato se jako mrsi. ja svojoj bebi rezem te cvorice jer nema smisla. kosa izgleda skroz ofucano i paperjasto. Bar kod moje jer vec ima 5 i kusur mjeseci a rodena je sa dugom kosicom. sad je ta kosa zamrsena i fucnuta... bas smijesno izgleda
-
radenska
#2734 Re: Bebe - ALL ABOUT!
sta se to niko ne javlja. Koliko vremena treba cekati na rjesenje iz opcine o porodiljskoj naknadi. Nije mi ona na salteru dala nikakvu potvrdu da sam predala, kaze samo stici ce na adresu.

-
safran
#2735 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Tamo nekad treći mjesec - obično toliko treba. U zdravlje!
- partybrakerica
#2736 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Imam ja jedno pitanjce,nadam se da nije previse off-topic
Beba ima jos malo pa 11 mjeseci,i pomalo vec hoda,nego zanima me jeste li i kakve ste obicaje sprovodili vezano za prve bebine korake.sad me svekrva,mama..komsije utusise sa pricom o kuhanju neke "prohodaljnice",sta vec,ali svi imaju neku svoju verziju-neki skuhaju maslanicu i puste bebu da prohoda po jufki,neki tako urade sa hurmasicama,neki kazu treba nana to da skuha,drugi kazu treba mama,pa vele jos i da se stavi u maslanicu gvozda,i da se pozove svijet na maslanicu ili podijeli,pa kod koga se gvozda nadje,taj kupuje nesto bebi.znam da je to sve besmisleno manje-vise,ja radije ne bih nista od toga,ali kad "Komsijski i familijarni odbor za ispravno" kaze da treba,onda se mora..
molim,vasa iskustva?
Beba ima jos malo pa 11 mjeseci,i pomalo vec hoda,nego zanima me jeste li i kakve ste obicaje sprovodili vezano za prve bebine korake.sad me svekrva,mama..komsije utusise sa pricom o kuhanju neke "prohodaljnice",sta vec,ali svi imaju neku svoju verziju-neki skuhaju maslanicu i puste bebu da prohoda po jufki,neki tako urade sa hurmasicama,neki kazu treba nana to da skuha,drugi kazu treba mama,pa vele jos i da se stavi u maslanicu gvozda,i da se pozove svijet na maslanicu ili podijeli,pa kod koga se gvozda nadje,taj kupuje nesto bebi.znam da je to sve besmisleno manje-vise,ja radije ne bih nista od toga,ali kad "Komsijski i familijarni odbor za ispravno" kaze da treba,onda se mora..
molim,vasa iskustva?
- CherryLips
#2737 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Iskreno,nikad cula...
- partybrakerica
#2738 Re: Bebe - ALL ABOUT!
-
duboka_misao
#2739 Re: Bebe - ALL ABOUT!
pravila nana prohodalicu, obicna pogaca sa sitnim nnovcem unutra,podjeli se komsijskoj djeci
- Female_Sa
#2740 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Čula sam za to i čak mi je svekrva to pominjala al', iskreno, meni su to gluposti. Fol da dijete čvršće hoda..moja se i bez maslanice extra učvrstila sa nekih 13 mjeseci:)
- Female_Sa
#2741 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Čula sam za to i čak mi je svekrva to pominjala al', iskreno, meni su to gluposti. Fol da dijete čvršće hoda..moja se i bez maslanice extra učvrstila sa nekih 13 mjeseci:)
-
krater
#2742 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Joj obicaja Boze dragipartybrakerica wrote:Imam ja jedno pitanjce,nadam se da nije previse off-topic![]()
molim,vasa iskustva?
- beautyfool
#2743 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moja prijateljica je udata za momka ciji su roditelji iz istocne Bosne i oni se drze tako tih obicaja, nekakve pare u pogaci kad dijete prohoda, sjecam se jos da je pominjala da joj je svekrva stavljala i bijeli luk pod bebin krevet
joj milion nekih obicaja...ja znam da mi je skoro svaki mjesec prepricavala neke nove obicaje u vezi bebe, bas joj je veselo bilo 
- partybrakerica
#2744 Re: Bebe - ALL ABOUT!
sta cu,morati cu to ispostovati...nema mi druge.al nije toliko ni lose,zabavno mi je postalo,cekamo da malo ucvrsti korak,pa pravimo maslanicu i hurmasice s tim parama,uvaliti cemo nekome marku u hurmasicu da kupi bebi nesto,to je taj obicaj,i kad se pravi maslanica,da beba prodje preko bosce na kojoj se pravi,da napravi puni krug drzeci se za oklagiju
...sta da se radi,ne mogu se svadjati sa svekrvom oko toga,nek uradi sta hoce... 
-
radenska
#2745 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Gdje mogu naci ovakvu torbu za bebine stvarcice u sarajevu
http://www.google.ba/search?q=graco+dia ... 475%3B1600
ili ovakvu
http://www.google.ba/search?q=diaper+ba ... B302%3B272
http://www.google.ba/search?q=graco+dia ... 475%3B1600
ili ovakvu
http://www.google.ba/search?q=diaper+ba ... B302%3B272
-
The Realist
#2746 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ima li iko iskustva sa onim "eko-pelenama"? www.ekobeba.ba , na ove mislim.
Kakve su, čuvaju li dovoljno tekućinu, tj. da li odvajaju od bebe i da li ostane beba "suha" i kada sjedna na pelenu, te sve ostalo što treba da pelena obavlja? Tačnije, da li su lošije od ovih jednokratnih
?
Hvala.
Kakve su, čuvaju li dovoljno tekućinu, tj. da li odvajaju od bebe i da li ostane beba "suha" i kada sjedna na pelenu, te sve ostalo što treba da pelena obavlja? Tačnije, da li su lošije od ovih jednokratnih
Hvala.
- putujucidzindas
#2747 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja koristim platnene, ali ne ekobebine, vec babysaurus. Meni su odlicne. Kupim s vremena na vrijeme i klix, jer mi je nesto bezveze voditi ga npr. danas na planinu u platnenim. Ekobeba nisam htjela, jer mi nista od onog sto su imali u ponudi nije odgovaralo - htjela sam da su pamucne, jednostavne za montiranje, odrzavanje i ostalo.
- putujucidzindas
#2748 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Zaboravih reci - s jednokratnim sam se bas napeglala dok nisam nasla one od kojih se guza nece osipati. U platnenim, ne mazemo guzu uopste i nema osipa.
-
The Realist
#2749 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Znači identično obavljaju funkciju kao i klix?putujucidzindas wrote:Ja koristim platnene, ali ne ekobebine, vec babysaurus. Meni su odlicne. Kupim s vremena na vrijeme i klix, jer mi je nesto bezveze voditi ga npr. danas na planinu u platnenim. Ekobeba nisam htjela, jer mi nista od onog sto su imali u ponudi nije odgovaralo - htjela sam da su pamucne, jednostavne za montiranje, odrzavanje i ostalo.
Koliko treba tih pelena da se trajno riješi to pitanje?
Da li gube svojstva nakon pranja?
Što se tiče osipa, ne znam šta je to, moje sestre imaju po četvero djece i nisu nikada problema imale sa osipom. Istina, jesu mazale djecu, ali znam da su jako zadovoljne bile sa jednokratnim.
A gledao sam one na ekobeba i ne izgleda mi ništa komplikovano, samo ne znam koliko su dobre.
Hvala na odgovorima
- putujucidzindas
#2750 Re: Bebe - ALL ABOUT!
E ovako, kolik ose sjecam (mrsko mi je sad opet ici gledati sve pojedine vrste na ekobebi), ja sam htjela da budu pamucne, e ekobeba je imala samo ove koje su vrlo slicne obicnim tetra pelenama, a onda ih ti presavijas na velicinu koja ti treba, pa utrpas u omotac, pa se onda potrudis da to sve bude fino i lijepo slozeno i zategnuto, da ne bi zuljalo bebu. Ne mogu se sjetiti kakve su njihove all-in-one, a te svakako nisam htjela, jer se duze suse.
Kod babysaurusa mi je super sto uloske u pelenu samo dodam drikerima, pa onda biram koliko cu ulozaka nakaciti. Ne znam, mozda sam ja polijena, ali mi se ipak cini da su ove mnogo jednostavnije.
Sljedeca stvar - naravno da se ne mogu mjeriti sa jednokratnim, sto se tice upijanja. Kad mi je beba bila bas mala, morala sam mijenjati i cesce od svaka 2 sata. Znaci, nijedna nam setnja nije prosla bez mijenjaja bar 1x pelene. U pocetku sam bila blago smotana, pa ih nisam znala spakovati kako treba za nocnu varijantu - mali svako jutro bio mokar. Sad je vec OK, jer ni on ne piski toliko cesto, a valjda se i ja ustelih
Ja sam kupila 20 pelena i 3 omotaca. Zimi sam ih susila u susilici, ljeti vani. Ovo mi je nekako sasvim dovoljno. Treba ti ih 6-7 dnevno. Moje se nisu promijenile, sto se tice kvaliteta i upijanja. Meni je racunica bila - 400-450 KM u startu, na to dodati jos povremeno kupovanje jednokratnih, ne moze preci 1000 KM za 2 godine. Za klix mi je trebalo 100 KM mjesecno, pa eto da racunam 24 mjeseca - 2000 do 2500 KM. U svakom slucaju se isplati.
Kod babysaurusa mi je super sto uloske u pelenu samo dodam drikerima, pa onda biram koliko cu ulozaka nakaciti. Ne znam, mozda sam ja polijena, ali mi se ipak cini da su ove mnogo jednostavnije.
Sljedeca stvar - naravno da se ne mogu mjeriti sa jednokratnim, sto se tice upijanja. Kad mi je beba bila bas mala, morala sam mijenjati i cesce od svaka 2 sata. Znaci, nijedna nam setnja nije prosla bez mijenjaja bar 1x pelene. U pocetku sam bila blago smotana, pa ih nisam znala spakovati kako treba za nocnu varijantu - mali svako jutro bio mokar. Sad je vec OK, jer ni on ne piski toliko cesto, a valjda se i ja ustelih
Ja sam kupila 20 pelena i 3 omotaca. Zimi sam ih susila u susilici, ljeti vani. Ovo mi je nekako sasvim dovoljno. Treba ti ih 6-7 dnevno. Moje se nisu promijenile, sto se tice kvaliteta i upijanja. Meni je racunica bila - 400-450 KM u startu, na to dodati jos povremeno kupovanje jednokratnih, ne moze preci 1000 KM za 2 godine. Za klix mi je trebalo 100 KM mjesecno, pa eto da racunam 24 mjeseca - 2000 do 2500 KM. U svakom slucaju se isplati.