Ovdje smo govorili o relaciji SA-MO koja ce biti nekih 90 kilometara.tec wrote:Vidim nastavlja se pametna diskusija na temi. Ako je odlučen da će cijena biti 0,115KM po km onda izračunaju koliko će koštati. Znači oko 38KM od sjeverne granice do južne.drugi_profil wrote:Prije da ce biti oko cenera putarina. I za tog cenera dobijes sat voznje krace nego po M17. Mislim da je to posten omjer.LeonardoAC wrote:Ovaj regionalni put Sarajevo-Mostar je inače super kvalitetan, nisam siguran da će ga mnogi ljudi htjeti mijenjati auto-putem i kad njegova izgradnja bude završena. Prema trenutnim cjenovnim standardima SA-ZE putarina će biti minimalno 20 KM, čisto sumnjam da će ljudi hrliti da koriste auto-put.
A baska to sto cemo se nacekati bar jos 5-6 godina da MO-SA budu spojeni sa A1.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
drugi_profil
#2726 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- Alfons Kauders
#2727 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma sta 20KMLeonardoAC wrote:Ovaj regionalni put Sarajevo-Mostar je inače super kvalitetan, nisam siguran da će ga mnogi ljudi htjeti mijenjati auto-putem i kad njegova izgradnja bude završena. Prema trenutnim cjenovnim standardima SA-ZE putarina će biti minimalno 20 KM, čisto sumnjam da će ljudi hrliti da koriste auto-put.
200KM, najmanje
-
Labirint
#2728 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Po kojoj to racunici?LeonardoAC wrote: Prema trenutnim cjenovnim standardima SA-ZE putarina će biti minimalno 20 KM, čisto sumnjam da će ljudi hrliti da koriste auto-put.
-
kakaljin
#2729 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Neka nova matematika koju samo oni znajuLabirint wrote:Po kojoj to racunici?LeonardoAC wrote: Prema trenutnim cjenovnim standardima SA-ZE putarina će biti minimalno 20 KM, čisto sumnjam da će ljudi hrliti da koriste auto-put.
-
faraon_sa
#2730 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma najbolje je, da kada dodjemo na naplatno mjesto, da nam ciko iz kucice da 50 KM... Da pokrijemo troskovo gorivakakaljin wrote:Neka nova matematika koju samo oni znajuLabirint wrote:Po kojoj to racunici?LeonardoAC wrote: Prema trenutnim cjenovnim standardima SA-ZE putarina će biti minimalno 20 KM, čisto sumnjam da će ljudi hrliti da koriste auto-put.
-
kakaljin
#2731 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

ovo od prilike od Sarajeva do Zenice treba ( od Briješća do Klopće ima 65,4 km to je putarine 7,20 KM, putarine znaci ni 10 KM za putarinu do Zenice od Sarajeva. Znaci te cifre preko 20 KM su velike nebuloze.
-
kakaljin
#2732 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa sama pomisao da na magistranom putu imas table za brzinu od 40 km/h i da prolazis kroz naseljai gradove ti je dovoljno da predjes na autoput da vozis normalno. Da se na M17 moze voziti normalno 80-100 cijelo vrijeme mozda bi ga koristio nekada kao alternativu autoputu do mora, ovako svu prednost dajem autoputu u svakom pogledu. A sama usteda na vremenu nema cijenu kada cu domora doci vise od Sata ranije nego sadaLeonardoAC wrote:Ovaj regionalni put Sarajevo-Mostar je inače super kvalitetan, nisam siguran da će ga mnogi ljudi htjeti mijenjati auto-putem i kad njegova izgradnja bude završena. Prema trenutnim cjenovnim standardima SA-ZE putarina će biti minimalno 20 KM, čisto sumnjam da će ljudi hrliti da koriste auto-put.
- dustaban
#2733 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije puno za tu dionicu uzeti ni 10 KM... Madzaru, Hrvatu i Bosancu u tranzitu (Hercegovcima bih rado tu uzeo duplokakaljin wrote:...od Sarajeva do Zenice treba ( od Briješća do Klopće ima 65,4 km to je putarine 7,20 KM, putarine znaci ni 10 KM za putarinu do Zenice od Sarajeva. Znaci te cifre preko 20 KM su velike nebuloze.
E, ali kad tih 7,2 KM pomnozis sa 2, pa onda sa 22... sta dobijes ?
Dobijes jarane moj mjesecnu putarinu ko plata!
Ili ko dobrog kredita rata.
Odnosno dobijes MJESECNU cifru koja je 2,5 puta veca od slovenacke GODISNJE vinjete !!!!
Hajde sad recite opet, ko yebe vozare, sto idu na posao 70 KM, neka rade tu dze jesu!
- bude
#2734 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
plus shintori iza svakog zbuna, stres, nervoza, rizik itd...
- holowey
#2735 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nekidan uzeh taksi do posla, nije mi se dalo peglati u tramvaju i do firme na taksimetru izbaci 8.90... kad to pomnozim sa 2, pa onda sa 22, sta dobijem? dodje mjesecni racun za taksi sedam puta veci nego cijena grasovog kupona!!!!dustaban wrote:Nije puno za tu dionicu uzeti ni 10 KM... Madzaru, Hrvatu i Bosancu u tranzitu (Hercegovcima bih rado tu uzeo duplokakaljin wrote:...od Sarajeva do Zenice treba ( od Briješća do Klopće ima 65,4 km to je putarine 7,20 KM, putarine znaci ni 10 KM za putarinu do Zenice od Sarajeva. Znaci te cifre preko 20 KM su velike nebuloze.).
Odnosno dobijes MJESECNU cifru koja je 2,5 puta veca od slovenacke GODISNJE vinjete !!!!
Hajde sad recite opet, ko yebe vozare, sto idu na posao 70 KM, neka rade tu dze jesu!
jarane ako ti je ta putarina preskupa, sto ne ides autobusom/vozom na posao? zasto se ne dogovoris sa drugim vozarima iz svog mjesta da podijelite troskove? svi bi na letecim cilimima da se moze putovati ali da bude dzaba, e jbg, ne moze
- dustaban
#2736 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hajde sad se vratite dvaestak godina unazad. SA-ZE cesta (zvali je autoput) omogucila putavenja SA-ZE za sat vremena. Autoput ce to skratiti za 15 min ali i to je relativno, dodjes u SA bruze nego sto u njega udjes.kakaljin wrote:Pa sama pomisao da na magistranom putu imas table za brzinu od 40 km/h i da prolazis kroz naseljai gradove ti je dovoljno da predjes na autoput da vozis normalno. Da se na M17 moze voziti normalno 80-100 cijelo vrijeme mozda bi ga koristio nekada kao alternativu autoputu do mora, ovako svu prednost dajem autoputu u svakom pogledu. A sama usteda na vremenu nema cijenu kada cu domora doci vise od Sata ranije nego sada
E pa reci ti meni koji razlog za radovanje imaju ljudi koji su godinama tako putovali? Da im je makar ona cesta ostala za alternativu sve bi bilo OK. Tek kad shvate da im je autoput nedostupan a da su alternativnim putem vraceni sto godina unazad... tek tad ce shvatiti ovo o cemu ja pricam.
-
Labirint
#2737 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koliko bi po tebi (i rezonu) bila optimalna (nazovimo je) mjesecna karta za dionicu Ze-Sa ???dustaban wrote:Nije puno za tu dionicu uzeti ni 10 KM... Madzaru, Hrvatu i Bosancu u tranzitu (Hercegovcima bih rado tu uzeo duplokakaljin wrote:...od Sarajeva do Zenice treba ( od Briješća do Klopće ima 65,4 km to je putarine 7,20 KM, putarine znaci ni 10 KM za putarinu do Zenice od Sarajeva. Znaci te cifre preko 20 KM su velike nebuloze.).
- Alfons Kauders
#2738 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jok ba jarane, to treba drzava da plati (tj. mi)holowey wrote:
nekidan uzeh taksi do posla, nije mi se dalo peglati u tramvaju i do firme na taksimetru izbaci 8.90... kad to pomnozim sa 2, pa onda sa 22, sta dobijem? dodje mjesecni racun za taksi sedam puta veci nego cijena grasovog kupona!!!!
jarane ako ti je ta putarina preskupa, sto ne ides autobusom/vozom na posao? zasto se ne dogovoris sa drugim vozarima iz svog mjesta da podijelite troskove? svi bi na letecim cilimima da se moze putovati ali da bude dzaba, e jbg, ne moze
Uostalom pitam se koliko raje iz Breze i Visokog vozari do Sarajeva svaki dan? Po ovim pricama reklo bi se da je rijec o desetinama hiljada... A zapravo se ne radi ni o par stotina vozila.
Cak se i to da rijesiti, da se malo ukljuce lokalne zajednice i pojedinci. Pa vecina raje ionako gleda da ustedi na gorivu, cak i bez putarine - koliko ja znam dosta raje se dogovara i pice zajedno. Uz popust to onda i nije strasno, ako auto vozi troje ili cetvero... A sad koliko se nekom isplati da sam vozi, sam placa putarinu i gorivo - jbg neka odvaga. I ja sam se selio radi posla jer mi je manje kostalo iznajmljivati stan nego putovati nekoliko puta mjesecno.
- mO k3
#2739 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma vinjetu za ceste i autoputeve ovo sa naplatnim kucicama je samo dodatno trosenje para .....
- Alfons Kauders
#2740 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma svi bi mi rado vinjete, al jednostavno se ne moze isplatiti - kamo srece da mozemO k3 wrote:Ma vinjetu za ceste i autoputeve ovo sa naplatnim kucicama je samo dodatno trosenje para .....
- mO k3
#2741 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sto ne možeAlfons Kauders wrote:Ma svi bi mi rado vinjete, al jednostavno se ne moze isplatiti - kamo srece da mozemO k3 wrote:Ma vinjetu za ceste i autoputeve ovo sa naplatnim kucicama je samo dodatno trosenje para .....
- Alfons Kauders
#2742 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zato jer je matematika egzaktna nauka.mO k3 wrote:Sto ne možeAlfons Kauders wrote:Ma svi bi mi rado vinjete, al jednostavno se ne moze isplatiti - kamo srece da mozemO k3 wrote:Ma vinjetu za ceste i autoputeve ovo sa naplatnim kucicama je samo dodatno trosenje para .....![]()
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#2743 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Treba samo napraviti posebne ACC uredjaje sa ugradjenim software-om za ljude koji konstantno prolaze nekom dionicom (npr moj otac 1200-1500 km mjesecno autoputem) i da mu bude neki fin popust i problem rijesen... A to ce se svakako morati uvesti, posto smo mi poznati da zaostajemo u razvoju...
- mO k3
#2744 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jeli misliš na sistem koji koriste Nijemci za kamione???JOINT_1921 wrote:Treba samo napraviti posebne ACC uredjaje sa ugradjenim software-om za ljude koji konstantno prolaze nekom dionicom (npr moj otac 1200-1500 km mjesecno autoputem) i da mu bude neki fin popust i problem rijesen... A to ce se svakako morati uvesti, posto smo mi poznati da zaostajemo u razvoju...
- JOINT_1921
#2745 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma nemam pojma sta koriste oni...
Sadasnji sistem naplate preko onih ACC uredjaja je super za ljude koji konstantno prolaze, zasto ne uvesti poseban neki uredjaj, ili ovom promijeniti software i da svaki od redovnih putnika uz predodzbu mjesta prebivalista i radnog mjesta moze to izvaditi i eto...
- dustaban
#2746 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Imam osjecaj da vi svi radite u Parlamentu za pet milja ili da ste u najmanju ruku zaposleni u JP autoseste!holowey wrote:nekidan uzeh taksi do posla, nije mi se dalo peglati u tramvaju i do firme na taksimetru izbaci 8.90... kad to pomnozim sa 2, pa onda sa 22, sta dobijem? dodje mjesecni racun za taksi sedam puta veci nego cijena grasovog kupona!!!!dustaban wrote:Nije puno za tu dionicu uzeti ni 10 KM... Madzaru, Hrvatu i Bosancu u tranzitu (Hercegovcima bih rado tu uzeo duplokakaljin wrote:...od Sarajeva do Zenice treba ( od Briješća do Klopće ima 65,4 km to je putarine 7,20 KM, putarine znaci ni 10 KM za putarinu do Zenice od Sarajeva. Znaci te cifre preko 20 KM su velike nebuloze.).
Koji vam je racku? Je li vam neko platio za taj bezobrazluk i tu propagandu? Je li ti znas sta znaci dva puta presjedati do posla (nisu autobuske stanice kod kuce i kod posla). Je li znas sta znaci potrositi pola sata na kupljenje i razvodjenje ekipe... je li to treba da sad diskutujemo oko toga da je auto luksuz.
Jarane moj pricas gluposti. Da smo mi Evropa ti bi na posao isao BICIKLOM, a svi drugi u radijusu 50 KM autoputem i za to placali RAZUMNU cifru.
- mO k3
#2747 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mi i tehnologija ...sta fali vinjeti jednostavno i efikasnoJOINT_1921 wrote:Ma nemam pojma sta koriste oni...Sadasnji sistem naplate preko onih ACC uredjaja je super za ljude koji konstantno prolaze, zasto ne uvesti poseban neki uredjaj, ili ovom promijeniti software i da svaki od redovnih putnika uz predodzbu mjesta prebivalista i radnog mjesta moze to izvaditi i eto...
- JOINT_1921
#2748 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
.
Last edited by JOINT_1921 on 18/07/2013 10:12, edited 1 time in total.
- JOINT_1921
#2749 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zato sto je ovo vec uveden i uhodan sistem, mislim da bi i to izdavanje novih uredjaja islo vrlo lahko a i vinjete su opcija, sto da ne, samo treba rijesiti, ovako otac placa 0,115KM x 1200-1500 mjesecno, sto je godisnje poprilicna suma koje prije autoputa nije bilo a dolazio si malo kasnije nego sada...mO k3 wrote:Mi i tehnologija ...sta fali vinjeti jednostavno i efikasnoJOINT_1921 wrote:Ma nemam pojma sta koriste oni...Sadasnji sistem naplate preko onih ACC uredjaja je super za ljude koji konstantno prolaze, zasto ne uvesti poseban neki uredjaj, ili ovom promijeniti software i da svaki od redovnih putnika uz predodzbu mjesta prebivalista i radnog mjesta moze to izvaditi i eto...
- holowey
#2750 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
fino sjednes u auto, dovezes se do autobuske/zeljeznicke stanice i vozi misko... ili danas/ovu sedmicu ti "gubis" pola sata na kupljenje i razvodjenje raje, a sutra/iducu sedmicu neko drugi "gubi" pola sata - sam odvagas vrijedi li tih pola sata putarine koju bi platio... pokrij se koliko ti je dug jorgandustaban wrote:Imam osjecaj da vi svi radite u Parlamentu za pet milja ili da ste u najmanju ruku zaposleni u JP autoseste!holowey wrote:nekidan uzeh taksi do posla, nije mi se dalo peglati u tramvaju i do firme na taksimetru izbaci 8.90... kad to pomnozim sa 2, pa onda sa 22, sta dobijem? dodje mjesecni racun za taksi sedam puta veci nego cijena grasovog kupona!!!!dustaban wrote:
Nije puno za tu dionicu uzeti ni 10 KM... Madzaru, Hrvatu i Bosancu u tranzitu (Hercegovcima bih rado tu uzeo duplo).
Koji vam je racku? Je li vam neko platio za taj bezobrazluk i tu propagandu? Je li ti znas sta znaci dva puta presjedati do posla (nisu autobuske stanice kod kuce i kod posla). Je li znas sta znaci potrositi pola sata na kupljenje i razvodjenje ekipe... je li to treba da sad diskutujemo oko toga da je auto luksuz.
Jarane moj pricas gluposti. Da smo mi Evropa ti bi na posao isao BICIKLOM, a svi drugi u radijusu 50 KM autoputem i za to placali RAZUMNU cifru.
da smo mi evropa...eeeeee, i tata bi sine... ja kad krenem na posao biciklom rizikujem da me pjesak gurne na cestu ili da me goran16v pokupi autom, ali ipak prihvatam taj rizik i biciklom idem kad god mi se pruzi prilika (ako vrijeme ili neke dnevne obaveze dozvole)... primjer koji sam naveo sa taksijem i grasom je karikiran, gras nikad ne koristim, idem ili biciklom ili svojim autom i kad se desi da idem autom, nikad ne kukam kako je parking skup, kako je gorivo skupo, pokrijem se koliko mogu, a kad ne mogu (krajem mjeseca, npr) onda obavezno biciklom...