Logosoft

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ultima_palabra

#2726 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

Qler wrote:Ne znam sta je tolika frka oko SK :) Sto se mene tice mogu ih sve ukinuti, mozda eurosport da ostave, snooker, biciklizam, i sl. A Arene, SK, poker tv, sve mogu ukinuti, i ubaciti nekih obrazovnih kanala, i mozda HBO...

Ali, 100 ljudi, 100 cudi, valja svima ugoditi, ne vidite mene okolo da galamim sta ce mi 10 sportskih kanala, kad pratim kad je olimpijada jedan...
Tačno kao što kažeš, sto ljudi sto ćudi... Logosoft nas je navikao da imamo prenose svih liga petice, i sad kad jedna fali normalno da ljudima smeta.
afannedim

#2727 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by afannedim »

:D :D :D :D Ostali ućesnici za utjehu će dobiti SPORTKLUB PRIME, obradujte me.
Ammarzinho

#2728 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Ammarzinho »

afannedim wrote::D :D :D :D Ostali ućesnici za utjehu će dobiti SPORTKLUB PRIME, obradujte me.
Hahah :thumbup:
Frtalj_Duše

#2729 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Frtalj_Duše »

drugtito2011 wrote:Ma OK je. Jasno ko dan.

Ja nemam Sky pa ne mogu govoriti. Ali ono sto sam vidio svojim ocima, o tome govorim.

Cak sam postavio pitanje na forumu zasto je razlika izmedju ZDF i Arena, i neko je odgovorio da su Arene 480p, a ZDF 720p.
Također brate, gledao i jedno i drugo, meni isto! Govorim iz ličnog iskustva! Inače, kako su stare instalacije kada su ih postavljali (konkretno u zgradi) prije samo par godina? To možeš itekako reći za telecom i njihove prastare bakarne tel. vodove, ali za ove važi druga priča! Inače, sumnjam da tebi do stana/kuće ide optičko kablo, tj. spajaš tv/resiver OBIČNIM KOAKSIJALNIM KAO SVI MI, dok ti to isto kablo onda ne "preda" signal optičkome koje ga fura dalje! I gdje je tu razlika, molim lijepo, ako oba kabla mogu podnijeti prenos slike u datoj rezoluciji i kvaliteti?
drugtito2011

#2730 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by drugtito2011 »

Frtalj_Duše wrote:
drugtito2011 wrote:Ma OK je. Jasno ko dan.

Ja nemam Sky pa ne mogu govoriti. Ali ono sto sam vidio svojim ocima, o tome govorim.

Cak sam postavio pitanje na forumu zasto je razlika izmedju ZDF i Arena, i neko je odgovorio da su Arene 480p, a ZDF 720p.
Također brate, gledao i jedno i drugo, meni isto! Govorim iz ličnog iskustva! Inače, kako su stare instalacije kada su ih postavljali (konkretno u zgradi) prije samo par godina? To možeš itekako reći za telecom i njihove prastare bakarne tel. vodove, ali za ove važi druga priča! Inače, sumnjam da tebi do stana/kuće ide optičko kablo, tj. spajaš tv/resiver OBIČNIM KOAKSIJALNIM KAO SVI MI, dok ti to isto kablo onda ne "preda" signal optičkome koje ga fura dalje! I gdje je tu razlika, molim lijepo, ako oba kabla mogu podnijeti prenos slike u datoj rezoluciji i kvaliteti?
Mi korisnici LOL-a nemamo potrebu za koaksijalnim kablovima, i to smo izbacili iz upotrebe davno, davno...a sto se tice instalacijja u zgradama, napisao sam da je 90% starih instalacija (10% su nove zgrade pa su i instalacije nove), a u starim zgradama, jedine nove instalcije su do "razvodne kutije" u haustoru, a od razvodne kutije su i dalje STARE instalacije.

A sto se tice propusnosti kablova, nisam bas siguran da koaksijalni i opticki kabal imaju iste propusne karakteristike, pa moram provjeriti. Ili ce nam neko na forumu objasniti.
jastuk1

#2731 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by jastuk1 »

drugtito2011 wrote:
Mi korisnici LOL-a nemamo potrebu za koaksijalnim kablovima, i to smo izbacili iz upotrebe davno, davno...a sto se tice instalacijja u zgradama, napisao sam da je 90% starih instalacija (10% su nove zgrade pa su i instalacije nove), a u starim zgradama, jedine nove instalcije su do "razvodne kutije" u haustoru, a od razvodne kutije su i dalje STARE instalacije.

A sto se tice propusnosti kablova, nisam bas siguran da koaksijalni i opticki kabal imaju iste propusne karakteristike, pa moram provjeriti. Ili ce nam neko na forumu objasniti.
Kod mene u Hrasnom - HS - sve koaksijalne vertikale u haustoru izmjenjene prije par godina. Kod roditelja na Dobrinji Telemach, odnosno ovi prije njih uradili to to isto. Tako da je u mnogim zgradama nova instalacija.

Ustvari, ono što je ostalo staro su telefonske žice - vertikale od razvodne kutije kad se uđe u haustor. To BHT i LOL ne znam da su igdje mijenjali, a te žice su ponegdje stare koliko i sama zgrada - 30, 40 i više godina i sigurno je oksidacija učinila i čini svoje. E sad nek zilog i lipi ispravljaju, ako sam šta zbrljo. :mrgreen:
rida1976

#2732 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by rida1976 »

Ma nisu koaksijalni kablovi nikakav minus, ljudi sta vam je..pa satelitska ide preko koaksa, sta je tu problema..ja imam skoro sedamdeset metara sa krova nebodera do mog stana, i sve pet..koaks od hs za mene ima jednu veliku prednost a to je sto tine treba nikakav dodatni risiver da bi gledao HD kanale..jedini su kolko znam koji stvar rjesavaju pomocu CI modula, sto meni odgovara sto posto..televizor u dvije razlicite prostorije, na obje HD kanali sa manipulacijom daljinskog od tv-a

Tapatalk
Frtalj_Duše

#2733 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Frtalj_Duše »

rida1976 wrote:Ma nisu koaksijalni kablovi nikakav minus, ljudi sta vam je..pa satelitska ide preko koaksa, sta je tu problema..ja imam skoro sedamdeset metara sa krova nebodera do mog stana, i sve pet..koaks od hs za mene ima jednu veliku prednost a to je sto tine treba nikakav dodatni risiver da bi gledao HD kanale..jedini su kolko znam koji stvar rjesavaju pomocu CI modula, sto meni odgovara sto posto..televizor u dvije razlicite prostorije, na obje HD kanali sa manipulacijom daljinskog od tv-a

Tapatalk
E vidiš tu ovi mafijaju žestoko sa resiverima; tm, lol i bht, umjesto da uvedu te CI module pa da imam na svojoj telki direkt digitalu i ne moram se bakćati sa dodatnim daljincem od resivera! Ionako niko neće uvesti digitalnu ako nema kakav dobar lcd/plazmu a od kojih većina podržava spomenute module! Gledao baš kod havera; jedan daljinski (onaj od tv-a naravno), ima sve kanale, ovi u HD-u isti kao i kod mene na resiveru - 'em što se brže šaltaju (logično, sve direkt na tv-u, ovamo imaš resiver koji zna "zaštopati"), epg, itd.
neki

#2734 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by neki »

Frtalj_Duše wrote:
rida1976 wrote:Ma nisu koaksijalni kablovi nikakav minus, ljudi sta vam je..pa satelitska ide preko koaksa, sta je tu problema..ja imam skoro sedamdeset metara sa krova nebodera do mog stana, i sve pet..koaks od hs za mene ima jednu veliku prednost a to je sto tine treba nikakav dodatni risiver da bi gledao HD kanale..jedini su kolko znam koji stvar rjesavaju pomocu CI modula, sto meni odgovara sto posto..televizor u dvije razlicite prostorije, na obje HD kanali sa manipulacijom daljinskog od tv-a

Tapatalk
E vidiš tu ovi mafijaju žestoko sa resiverima; tm, lol i bht, umjesto da uvedu te CI module pa da imam na svojoj telki direkt digitalu i ne moram se bakćati sa dodatnim daljincem od resivera! Ionako .
iptv ne moze funkcionisati preko common interface-a, naucite se vise
rida1976

#2735 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by rida1976 »

o cemu ti neki pricas? pricas o CI na televizoru ili necemu drugom?
rida1976

#2736 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by rida1976 »

neki wrote:
Frtalj_Duše wrote:

Tapatalk
E vidiš tu ovi mafijaju žestoko sa resiverima; tm, lol i bht, umjesto da uvedu te CI module pa da imam na svojoj telki direkt digitalu i ne moram se bakćati sa dodatnim daljincem od resivera! Ionako .
koji je kod tebe umetnut u risiver TvojeTV..ja pricam o dekodiranju kanala pomocu CI modula u samom televizoru..pricam o JEDNOM DALJINSKOM A NE 16 KAO KOD TEBE..pricam o opciji da ako mi treba tv u pet razlicitih prostorija samo kupim CI modul koji je 60 KM za svaki dodatni tv..tebi na tvojoj tv treba risiver u svaku prostoriju..o tome ja pricam neki moj lijepi..pametni
jastuk1

#2737 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by jastuk1 »

rida1976 wrote: koji je kod tebe umetnut u risiver TvojeTV..ja pricam o dekodiranju kanala pomocu CI modula u samom televizoru..pricam o JEDNOM DALJINSKOM A NE 16 KAO KOD TEBE..pricam o opciji da ako mi treba tv u pet razlicitih prostorija samo kupim CI modul koji je 60 KM za svaki dodatni tv..tebi na tvojoj tv treba risiver u svaku prostoriju..o tome ja pricam neki moj lijepi..pametni

E pa jedino superseljački HS :D ima module. Iskreno, pored toga što zabušavaju sa tim sportskim kanalom, Telemach ne uvodi module da bi mogao da naplaćuje risivere. Dvostruko muženje korisnika od strane Telemacha.

CI modul je stvarno cool stvar, sve šaltaš sa jednim daljinskim, kao i inače, HD kanali isti ko sa dreamboxa. Ja nisam uveo CI modul jer slabo gledam TV.

A IPTV ima prednost zbog snimalice i drugih nekih stvarčica. A Telemach, hem moraš receiver, hem nemaš snimalicu.
neki

#2738 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by neki »

rida1976 wrote:
neki wrote:
Frtalj_Duše wrote:
koji je kod tebe umetnut u risiver TvojeTV..ja pricam o dekodiranju kanala pomocu CI modula u samom televizoru..pricam o JEDNOM DALJINSKOM A NE 16 KAO KOD TEBE..pricam o opciji da ako mi treba tv u pet razlicitih prostorija samo kupim CI modul koji je 60 KM za svaki dodatni tv..tebi na tvojoj tv treba risiver u svaku prostoriju..o tome ja pricam neki moj lijepi..pametni
lijepi moj :-) prvo nauci kako funkcionise iptv a kako digitalna kablovska pa opet navrati.
receiver na iptv ne sluzi da dekodira kanale kao na digitalnoj nego da posalje zahtjev u centralu za promjenu kanala (laicki receno) jer kablom putuje samo signal jednog kanala a ne svih kao na digitalnoj tv. iz tog razloga na iptv ne funkcionisu CI moduli
rida1976

#2739 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by rida1976 »

ja ne razumijem sta je poenta tvojih postova??? pricam o prednosti(jednostavnosti) upotrebe integrisanih tunera u tv i koristenja CI modula na istim u odnosu na tvoju iptv..procitaj moj post o prednostima, pa daj konkretan odgovor na moje argumente zasto je bolji sistem: kabal-tv tuneri-CI modul u odnosu na TvojuIPTV..evo da pojednostavim: imas kucu i treba ti tv u pet raylicitih soba..kolko ti treba love da to sve poslozis kad je u pitanju oprema i kolko trebas to sve placati na mjesecnom nivou?
neki

#2740 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by neki »

:-) smiri hormone
nisam nigdje tvrdio da je iptv sistem bolji od kablovskog, nit ga imam.
Samo sam reagovao na ovu tvoju konstataciju:
E vidiš tu ovi mafijaju žestoko sa resiverima; tm, lol i bht, umjesto da uvedu te CI module
lol i bht ne mogu uvesti CI module, ne zato sto su mafija vec zato sto je to tehnicki nemoguce...ali ti to ne kontas ocigledno :-)
rida1976

#2741 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by rida1976 »

neki wrote::-) smiri hormone
E vidiš tu ovi mafijaju žestoko sa resiverima; tm, lol i bht, umjesto da uvedu te CI module
lol i bht ne mogu uvesti CI module, ne zato sto su mafija vec zato sto je to tehnicki nemoguce...ali ti to ne kontas ocigledno :-)
gdje vidis da sam to ja rekao? izgleda da su kod tebe ti hormoni malo podivljali :D
semirsar

#2742 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by semirsar »

rida1976 wrote:
neki wrote::-) smiri hormone
gdje vidis da sam to ja rekao? izgleda da su kod tebe ti hormoni malo podivljali :D
Da ne odete u zesci off s raspravama pa tako i tema pod mandal, bilo bi dobro da se vratis samo pe' ses' postova unazad, vidjeces razlog zasto se @neki javio. Razumijem o cemu ti pises, ali ne znam jel' to tehnicki moguce, znas li ti? Mozda @neki zna, mozda nije u pravu, ali to treba opovrgnuti neko ko je upucen u to.
rida1976

#2743 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by rida1976 »

bilo ne bilo tehnicki moguce, to uopce nije poenta mog pisanja ovdje..sve i da je moguce, to nebi imalo nikavog smisla ako se mora koristiti i risiver uz to..ja ovdje samo i iskljucivo govorim o, po mom misljenju, boljem i upoteebljivijem sistemu..jednostavnijem i jeftinijem..meni, koji imam te utore CI i dvb - c tunere na oba tv-a koje koristim je puno bolja opcija to iskoristi i na yahebavati se sa kojekavim risiverima..manipulacija kanalima ide preko origi daljinskog od tv-a..uopce nije bitno koji operater je sad u pitanju, ne favorizujem nikoga..u ovom momentu je to HS, jer kolko znam oni zasad jedini pruzaju tu mogucnost..ako se pojavi neko drugi ko na istom principu moze ponuditi bolju uslugu, nemam uopce taj problem da se prebacim na nekog drugog :sax:
semirsar

#2744 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by semirsar »

A sto ce nam uopste i ti CI moduli, osim za one dodatne kanale koji se posebno placaju? Po meni je tu svrha ovih CI modula, za drugo nam i ne trebaju. Digitalne, pa tako i HD kanale nam sasvim fino T-mach pustao u promotivnom periodu bez ikakvih sjeckanja ili kojekakvih hijeroglifa i mozaika na tv-u. Dakle, uopste nam ne trebaju CI moduli za normalan prijem bilo analognog, bilo digitalnog signala, i ja fakat ne vidim razloga da se ti CI hepeci traze?

P.S. Meni je samo jedan daljinski na stolu, LOL-ov. Sasvim normalno i bez problema se konfigurise i ima sve kerefeke kao i tv.
Svemirco

#2745 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Svemirco »

Ja ne kuzim u cemu je problem ovih što piz*e zbog više daljinaca. Pa ja koristim samo jedan, onaj logosoftov jer je on ujedno univerzalni daljinski za sve televizore i ima sve funkcije koje ti trebaju 99,99% vremena. Originalni daljinski od televizora mi je u ormaru već godinama, vjerovatno su već i baterije rikavela.

A ovi drugi što hoće CI modul u televizoru na IPTV sistemima poput MojaTV i LOL SuperTV, nema problema, samo kupite model televizora koji ima integrisan IPTV dekoder i mrežnu karticu na sebi i riješen problem, čak mu ni ne treba nikakav CI modul. Samo, teško da ćete naći ovakav tv igdje u prodaji jer je IP kao platforma za video totalno nestandardizirana i tržište kao takvo fragmentirano i ni jednom proizvođaču TVa se ne isplati takva avantura dok je DVB kao uređeni standard u svim svojim implementacijama postoji već jako dugo (DVB-s i DVB-C je uređen kao standard od 1994. godine).

Niko ne kaže da se IPTV kao platforma neće standardizirati za koju godinu pa će biti normalno u trgovini naći TV sa integriranom IPTV receiverom. Jednostavno DVB postoji kao standard iz perioda kada si preko interneta sa dostupnim bandwidthom mogao jedva otoriti primitivne web stranice a ne uživati u -hiljadama video streamova što je rezultat napretka u infrastrukturi - veći bandwidth kao i napretka u načinima kodiranja slike kako bi je bilo moguće prenijeti u što manje podataka sa što manje gubitka kvalitete slike - novi video codec-i.

Dakle, ne upoređujte babe i žabe, vama laicima je samo važna slika na TV-u i nije vam bitno kako je do vas došla, vjerujte da je itekako bitno.

I molim kraj diskusijama zašto ovo kad je ovo bolje. Svako svoj novac na onu stranu gdje mu više odgovara i mirna Bosna... a Boga mi i Hercegovina. :bih:
semirsar

#2746 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by semirsar »

Da bi neko mogao nesto porediti mora imati i jedno i drugo... itd, pa povuci paralelu, ali to je ipak na kraju samo subjektivno misljenje. Ovdje neki porede stvari s kojim nemaju ili imaju sasvim malo dodira, odnosno "od mene onaj ahbab rek'o onom nasem zajednickom ahbabu a ovaj meni" i tako to u krug. Takodje se barata sa rjecima i tehnikalijama koje su se nedje procitale i onako na precac prenose ovdje a blage veze s vezom nema. Svaka cast izuzetcima koji imaju barem osnovno predznanje o stvarima o kojim ovdje pisu, ali se takvi na kraju izgube u moru postova o necemu cemu ni pocetka se ne sjecaju. Korisnik sam LOL-a, imam i D3 prikljucak, ne qrcim se, govorim cinjenice, i ja mogu govoriti o uslugama kao konzument istih, ali mi ni na pamet ne pada da govorim o tehnikalijama ili nekom dokazujem nesto o cemu blagog pojma nemam. A pogotovo mi ne pada na pamet da idem na teme drugih provajdera i tamo spamam. Bitno mi je da LOL, po meni, izvrsno radi svoj posao, bitno mi je da u domenu D3 usluge T-mach, zasad, solidno radi svoj posao, o internetu im necu, davno sam im rekao sto sam imao i otkaz dao. Imam mogucnost prikljucka Mojatv, isto tako i HS-a, bitno mi je da i oni dobro rade svoj posao, pitace se neko, zasto? Pa jednostavno zato sto poboljsanjem svaki svoje usluge tjeraju jedni druge da budu bolji od konkurencije, a s tim korisnici na kraju dobijaju ono sto zele.
Sakazulu

#2747 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Sakazulu »

Dok traje rasprava moje se pitanje izgubilo pa ga ponavljam:

Hello,

Davno sam imao namješten pppoe i tada je modem bio stalno uštekan na net, ali su se javljali problemi sa pucanjem telefona, ili kockica na tv, gubitka tona i sl., pa su prebacili da sam biram svaki put konekciju kad startam komp.

Sad se pitam ima li neka skripta ili nešto slično, da se automatski spoji na net čim upalim komp bilo iz logon-a ili iz starta? Da li neko ima neki savjet?
zilog

#2748 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

Snimalica je nesto sto sada IPTV odvaja daleko ispred svake kablovske. Ko proba, lako se navuce... :wink:

Slika na LOL SuperTV (uz izuzetak BHT i FTV) je najbolja koja se moze dobiti. Razlog je sto LOL ne radi transkodiranje originalnog signala. Svi ostali mogu imati samo pribliznu, ili istu kvalitetu. Da budem posten, izuzetak moze biti digitala sa CI modulom, uz pretpostavku da MPEG dekoder TV-a nije s*anje (lako se desi) i da nije radjeno transkodiranje signala (da bi stao u DVB-C multipleks).

Ekvivalent CI modula (ne bas pravi, ali ono sto predstavlja) je TV platforma sa ethernet ulazom (recimo Samsung SmartTV-a) i to je ono sto ce, uz odgovarajuci SDK, napraviti revoluciju u IPTV svijetu. Koliko sam upoznat, LOL radi na tome.
novi.dan.nova.nafaka

#2749 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by novi.dan.nova.nafaka »

zilog wrote:Snimalica je nesto sto sada IPTV odvaja daleko ispred svake kablovske. Ko proba, lako se navuce... :wink:
Slažem se apsolutno - genijalna stvar. Hajde što sam se ja navukao, već i djeca i žena. Kad odem da pogledam šta hoću, dnevno snimljenih 10-15 filmova-dokumentaraca-crtića. E ako hoću da pogledam nešto od prije 3-4 dana dobro se našaltam... :-D
semirsar

#2750 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by semirsar »

Najljepsa stvar sa tom snimalicom je to sto uopste ne moras snimiti ono sto zelis, vec je dovoljno snimiti 5min tekuceg programa, i vratiti se na vrijeme kad je bila zeljena emisija da je pogledas. :D
Post Reply