Raiffeisen banka - sve o tome
Moderator: anex
- Haris.ba
#2726 Re: Raiffeisen banka
Jesi ti to kao fizičko lice ili kao pravno lice kupovao?
Koliki je iznos, barem otprilike.
-
Sehro
#2727 Re: Raiffeisen banka
Fizičko, telefon 220 KMHaris.ba wrote:Jesi ti to kao fizičko lice ili kao pravno lice kupovao?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2728 Re: Raiffeisen banka
Aj jesmo zemlja u kurcu. Ja bookiram smještaj preko bookinga i moram poslati banci fakturu? Kupim dildo i moram poslati banci fakturu?Haris.ba wrote: Za svako ino plaćanje trebaš poslati fakturu ili ugovor. Skeniraj i pošalji na mail. Atačiraj i sken uplatnice, i u tekstu napiši broj transakcije.
- Laertes
#2729 Re: Raiffeisen banka
Jebo ih ovo. I do sad je bilo sranje s uplatama za inostranstvo. Konkretno, ja imam jebadu svaki put kad trebam platiti kotizacije za seminare i takmičenja za svoju djecu, koje organizuju škole i udruženja (i ne mogu izdati fakturu). Kažu, takav je zakon o vanjskotrgovinskom poslovanju.
Odem u Hrvatsku i regularno uplatim gdje god želim (a tamo sam, jel, strani državljanin).
Što kolega gore reče, jesmo država u kurcu.
Odem u Hrvatsku i regularno uplatim gdje god želim (a tamo sam, jel, strani državljanin).
Što kolega gore reče, jesmo država u kurcu.
-
channel10
#2730 Re: Raiffeisen banka
Ja sam prije nekih 15 dana nesto narucivao i niko mi nista nije trazio, a kartica je RB?!
- Haris.ba
#2731 Re: Raiffeisen banka
Kupujes relativno redovno? Imas takva placanja redovno (mjesecno, vise puta u mjesecu)?Sehro wrote:Fizičko, telefon 220 KMHaris.ba wrote:Jesi ti to kao fizičko lice ili kao pravno lice kupovao?
-
Sehro
#2732 Re: Raiffeisen banka
Kupujem, ali ne baš mjesečno, možda se nekada desi dvije stvari da kupim u jednom mjesecu.Haris.ba wrote:Kupujes relativno redovno? Imas takva placanja redovno (mjesecno, vise puta u mjesecu)?Sehro wrote:Fizičko, telefon 220 KMHaris.ba wrote:Jesi ti to kao fizičko lice ili kao pravno lice kupovao?
-
Sehro
#2733 Re: Raiffeisen banka
Poslao Kinez računHaris.ba wrote:Za svako ino plaćanje trebaš poslati fakturu ili ugovor. Skeniraj i pošalji na mail. Atačiraj i sken uplatnice, i u tekstu napiši broj transakcije.Sehro wrote:Šta je ovo:
“U skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju (,,Službene novine Federacije BiH” broj 47/10 ) informišemo vas da ste u obavezi Banci dostaviti propratnu dokumentaciju (faktura, ugovor…) za svako plaćanje koje izvršavate u korist pravnog lica u inostranstvu, bez obzira na njegov iznos. Propratnu dokumentaciju za ino plaćanja možete poslati putem e-maila: [email protected]..... ili faksa broj 033/287-230. Do momenta prijema dokumentacije, izvršenje ino placanja će biti obustavljeno. Banka je ovlaštena da odbije izvršenje transakcije ukoliko ne dostavite propisanu i validnu dokumentaciju.”
Kako dobiti sada tu dokumentaciju?

- Haris.ba
#2734 Re: Raiffeisen banka
Ako te pitaju gdje je pecat?
Imaju Kinezi sve.
Imaju Kinezi sve.
-
Sehro
#2735 Re: Raiffeisen banka
Ukoliko budu komplicirali postoje i druge bankeHaris.ba wrote:Ako te pitaju gdje je pecat?![]()
![]()
Imaju Kinezi sve.
-
boshniak
#2736 Re: Raiffeisen banka
Kontam nešto novo, a vidim pozivaju se na zakon iz 2010god. Znam da su prije tražili ako tebi neko plaća da se donese izvod gdje se vidi od koga su pare. a sad hoće i kad ti nešto plaćaš. Pa vide valjda kome se plaća, kako dobiti fakturu ako neko neće da izda.
- Optimus09
#2737 Re: Raiffeisen banka
Jel isto kreditna i shopping kartica ?
KOliko je mjesecna naknada ako otvorim u ovoj banci?
Imam racun i debitnu u ziraat banci gdje primam samo platu.
Treba mi samo za kupovinu na rate pa gledam gdje jeftinije da prodjem
-
kuli1961
#2738 Re: Raiffeisen banka
Bas sam sinoc vrsljao po aktima RFB banke za neki prigovor(na Shopping kartici mi obracunavaju kamatu, a placam unutar graace-a i u trazenom iznosu), pa sam naletio na RFB cjeovnik za transakcije preko ATM u zemlji na i osim RFB ATM, van zemlje .. za sve ove vidove, naknada je 10 KM+1,5% od iznosa transakcije.Dzontra_Volta wrote:Čini mi se 10 KM + 2.5%. Ne isplati se nikako. Radije razmijeni pare prije puta ili plaćaj karticom šta god možeš.zippoo87 wrote:pitanje
koliko banke uzimaju provizije za dizanje para na bankomatima u drugoj drzavi ?
da li je isti iznos kada se dize sa bankomata i recimo Raiffeisen banke ,na salteru ,u drugoj drzavi ?
rijec je o Hrvatskoj...i koliko ce mi provizije uzeti jos za konverziju,jer ce vjerovatno iznos izbacivati u kunama
Dok s druge strane, ako osoba ima debitnu VISA kod Unicredit banke (Mostar ili Banja Luka svejedno), pa podize dnevni limit u KM (koji se moze podizati) ali u inostrannstvu, u EUR , na ATM-u iz lanca Unicredit-a ili Bank of Austria- NEMA nikakve provizije.
Sto se mene tice, RFB- adio...
-
kuli1961
#2739 Re: Raiffeisen banka
peglali su me ovakvim telefonskim pozivom, pustim curicu sa druge strane tel. linije da iscvrkuce ponudu, daje primjer -kao- mogu dati do 35 K KM na max 10 godina,, ja pitam, ok a okvirno kolika je kamatna stopa, kaze oko 8,5%... da li su normalni?????Benjo34 wrote:U mogucnosti smo ponuditi Vam unaprijed ODOBREN kredit, bez papirologije i bez cekanja. Samo nam nedostaje Vas potpis! Posjetite najblizu poslovnicu Banke i za svega nekoliko trenutaka preuzmite svoj novac. Vasa Raiffeisen BANK
U čemu je fora? Jel fkt dođeš i uzmeš keš ili te peglaju sa brukom papira??
-
zrakomlat
#2740 Re: Raiffeisen banka
Ovo je tačno, nije šuplja. Jedino moras imati urednu kreditnu historiju, to je sve od provjera. Ja sam koristio kratko cenera. Zvali me dvije godine svako dva mjeseca nudeći od 25 do 30, kako kad. Ja tad nisam imao ugovor na neodredjeno i kontam nema od toga nista. I jednom me zovnu, nesto mi zatrebalo par milja, odem, kad stvarno. Nude mi 30, ja kazem zainteresovan, ali do cenera, moze li-moze. Nije joj bilo pravo, valjda nije u planu, ali bolje cener nego nistakuli1961 wrote:peglali su me ovakvim telefonskim pozivom, pustim curicu sa druge strane tel. linije da iscvrkuce ponudu, daje primjer -kao- mogu dati do 35 K KM na max 10 godina,, ja pitam, ok a okvirno kolika je kamatna stopa, kaze oko 8,5%... da li su normalni?????Benjo34 wrote:U mogucnosti smo ponuditi Vam unaprijed ODOBREN kredit, bez papirologije i bez cekanja. Samo nam nedostaje Vas potpis! Posjetite najblizu poslovnicu Banke i za svega nekoliko trenutaka preuzmite svoj novac. Vasa Raiffeisen BANK
Izracunam ja tu ratu, ispala mi kamata 8,25 %, ali sam uzeo jer me nisu peglali, nisam morao slati u firmu formulare i sl samo ovjera licne, aktivan CIPS i ovjeriti one saglasnosti o zaplijeni primanja, ali oni uopste nisu znali dje ja radim, i radim li idje, jer sam primao platu preko druge banke, a kod njih uredno koristio shopping karticu samo, i na osnovu toga su mi dali valjda. I tako je i bilo. Potpisao sve, pare do kraja dana na racunu bile. Umanjeno za troskove obrade, policu osiguranja i 240 KM troskova odrzavanja kreditnog racuna (2 Km mjesečno, unaprijed za sve mjesece)
-
kuli1961
#2741 Re: Raiffeisen banka
Da, da jeste to tacno, ali je preskupo, meni barem, tj ne vidim razloga da bacam novac. Pri tome, ne virim ni u ciji dzep, nikome ne osporavam pravo da svojim novcem raspolaze kako zeli i da uzima kredit za koji ocijeni da ga moze uredno vracati. E sad, ja sam u RFB premium klijent, kod njih sam vec 21 godinu, kreditna istorija A+, itd...Ali, da im platim 8,5 % godisnje, ne dolazi u obzir. Nije mi tesko ni problem pribaviti ovjerene admin. zabrane, izvode o plati itd... Najvise me nervira sto RFB naplacuje vodjenje kreditnog racuna (kao i mnoge druge banke), a za slucaj uzimanja kredita kod njih, novac bi mi bio isplacen na moj tekuci, a ne na neki posebni, kreditni, kako god ga zvali. U UNIQA imam ug.o zivotnom osiguranju, koji ima pored stalog klauzulu pokrica kredita do sume od 30 K KM.,a RFB mi je jednom prilikom, koju cu kasnije opisati, trazila zakljucenje jos jednog ugovora, Evo primjer: oktobar 2016, zatrebalo mi je 25 K KM na 3,5 goidne (42 mjeseca), odem u moju RFB, priupitam za uslove- 6,5 % godisnje, zaseban ug. o ziv osiguranju, i svi ostali troskovi (obrada krede i vodjenje kreditnog racuna)- 800 KM! Zahvalim se, odem u Sber banku- s kojom nemma apsolutno nista, pitam za uslove i kazu mi- potvrda poslodavca (OK, plata mi jeste pristojna, to je naravno bitno), admin zabrana, 3 izvoda, mjenica, a u pogledu "novcanog" dijela.. KTA je 5,90%, sveukupni troskovi 180 KM i ne traze ug. o ziv. osig., nema ni kreditnog racuna- pare iskesirane na ruke. Sta mislis gdje sam uzeo kredit? Eto mog statusa VIP/Premium klijenta kod RFB , vrijedi dva grada manje od vode.... Vise ni racune za komunalije ne placam u RFB (ni elektronski niti ikako), jer npr. i Novoj banci provizije su daleko nize nego u npr RFB- elektronsko bankarstvo...A da ne govorim da mi je RFB prije 8 godina, "zaboravila" da 3 mjeseca izvrsava trajni nalog za jedno dugovanje, grdnih sam problema i poteskoca imao da dokazem da nije do mene...zrakomlat wrote:Ovo je tačno, nije šuplja. Jedino moras imati urednu kreditnu historiju, to je sve od provjera. Ja sam koristio kratko cenera. Zvali me dvije godine svako dva mjeseca nudeći od 25 do 30, kako kad. Ja tad nisam imao ugovor na neodredjeno i kontam nema od toga nista. I jednom me zovnu, nesto mi zatrebalo par milja, odem, kad stvarno. Nude mi 30, ja kazem zainteresovan, ali do cenera, moze li-moze. Nije joj bilo pravo, valjda nije u planu, ali bolje cener nego nistakuli1961 wrote:peglali su me ovakvim telefonskim pozivom, pustim curicu sa druge strane tel. linije da iscvrkuce ponudu, daje primjer -kao- mogu dati do 35 K KM na max 10 godina,, ja pitam, ok a okvirno kolika je kamatna stopa, kaze oko 8,5%... da li su normalni?????Benjo34 wrote:U mogucnosti smo ponuditi Vam unaprijed ODOBREN kredit, bez papirologije i bez cekanja. Samo nam nedostaje Vas potpis! Posjetite najblizu poslovnicu Banke i za svega nekoliko trenutaka preuzmite svoj novac. Vasa Raiffeisen BANK
Izracunam ja tu ratu, ispala mi kamata 8,25 %, ali sam uzeo jer me nisu peglali, nisam morao slati u firmu formulare i sl samo ovjera licne, aktivan CIPS i ovjeriti one saglasnosti o zaplijeni primanja, ali oni uopste nisu znali dje ja radim, i radim li idje, jer sam primao platu preko druge banke, a kod njih uredno koristio shopping karticu samo, i na osnovu toga su mi dali valjda. I tako je i bilo. Potpisao sve, pare do kraja dana na racunu bile. Umanjeno za troskove obrade, policu osiguranja i 240 KM troskova odrzavanja kreditnog racuna (2 Km mjesečno, unaprijed za sve mjesece)
-
zrakomlat
#2742 Re: Raiffeisen banka
Ma preskupo. Al ja sam to vraćao 3-4 mj i zamjenski radio, znao sam da će tako biti, zato sam i pristao. U tom slučaju kamata nije igrala ulogu jer je brzo vraćen, a i troškovi održavanja su vraćeni za neiskorištene mjesece. Da, i ja sam im premium klijent a manju mi kamatu dala također sberbanka. Mislim, proizvodi su im skupi, to je činjenica, s tim da je u Sberbanke to održavanje računa 4 marke ali ne naplaćuju unaprijed. Održavanje kreditnog računa i troškovi obrade kredita su otimanje novca. U Srbiji su tužili banku neku za to i dobili.kuli1961 wrote:Da, da jeste to tacno, ali je preskupo, meni barem, tj ne vidim razloga da bacam novac. Pri tome, ne virim ni u ciji dzep, nikome ne osporavam pravo da svojim novcem raspolaze kako zeli i da uzima kredit za koji ocijeni da ga moze uredno vracati. E sad, ja sam u RFB premium klijent, kod njih sam vec 21 godinu, kreditna istorija A+, itd...Ali, da im platim 8,5 % godisnje, ne dolazi u obzir. Nije mi tesko ni problem pribaviti ovjerene admin. zabrane, izvode o plati itd... Najvise me nervira sto RFB naplacuje vodjenje kreditnog racuna (kao i mnoge druge banke), a za slucaj uzimanja kredita kod njih, novac bi mi bio isplacen na moj tekuci, a ne na neki posebni, kreditni, kako god ga zvali. U UNIQA imam ug.o zivotnom osiguranju, koji ima pored stalog klauzulu pokrica kredita do sume od 30 K KM.,a RFB mi je jednom prilikom, koju cu kasnije opisati, trazila zakljucenje jos jednog ugovora, Evo primjer: oktobar 2016, zatrebalo mi je 25 K KM na 3,5 goidne (42 mjeseca), odem u moju RFB, priupitam za uslove- 6,5 % godisnje, zaseban ug. o ziv osiguranju, i svi ostali troskovi (obrada krede i vodjenje kreditnog racuna)- 800 KM! Zahvalim se, odem u Sber banku- s kojom nemma apsolutno nista, pitam za uslove i kazu mi- potvrda poslodavca (OK, plata mi jeste pristojna, to je naravno bitno), admin zabrana, 3 izvoda, mjenica, a u pogledu "novcanog" dijela.. KTA je 5,90%, sveukupni troskovi 180 KM i ne traze ug. o ziv. osig., nema ni kreditnog racuna- pare iskesirane na ruke. Sta mislis gdje sam uzeo kredit? Eto mog statusa VIP/Premium klijenta kod RFB , vrijedi dva grada manje od vode.... Vise ni racune za komunalije ne placam u RFB (ni elektronski niti ikako), jer npr. i Novoj banci provizije su daleko nize nego u npr RFB- elektronsko bankarstvo...A da ne govorim da mi je RFB prije 8 godina, "zaboravila" da 3 mjeseca izvrsava trajni nalog za jedno dugovanje, grdnih sam problema i poteskoca imao da dokazem da nije do mene...zrakomlat wrote: Ovo je tačno, nije šuplja. Jedino moras imati urednu kreditnu historiju, to je sve od provjera. Ja sam koristio kratko cenera. Zvali me dvije godine svako dva mjeseca nudeći od 25 do 30, kako kad. Ja tad nisam imao ugovor na neodredjeno i kontam nema od toga nista. I jednom me zovnu, nesto mi zatrebalo par milja, odem, kad stvarno. Nude mi 30, ja kazem zainteresovan, ali do cenera, moze li-moze. Nije joj bilo pravo, valjda nije u planu, ali bolje cener nego nista
-
GVIP
#2743 Re: Raiffeisen banka
Prosle srijede mi je bankomat "pojeo" 50 maraka, u poslovnici sam ulozio reklamaciju i rekli su da ce me zvati. Niko me jos nije kontaktirao.
Zna li ko koliko traje ta procedura?
- dobar osjecaj
#2744 Re: Raiffeisen banka
Dok ne izvrse redovno sravnjivanje stanja u tom konretnom bankomatu. Trebao si pitati i jos uvijek mozes pitati koliko cesto to rade i kada mozes ocekivati da ce ti vratiti novac.GVIP wrote:Prosle srijede mi je bankomat "pojeo" 50 maraka, u poslovnici sam ulozio reklamaciju i rekli su da ce me zvati. Niko me jos nije kontaktirao.
-
use your illusion
#2745 Re: Raiffeisen banka
ako neko moze da mi objasni kako funkcionise revolving kredit za privredu, npr. nekoj n firmi odobrena revolving sredstva u iznosu od 100.000 KM, eh sad u praski kako sam shvatio trebalo bi ta sredstva koristiti kada zatreba (povremeno) al evo firma je odmah potrosila taj iznos od 100.000 npr. da plati dobavljace, kako dalje funkcionise otplata kredita,koji mjesescni iznos kamate otplacuje do kraja perioda, je li placa svaki mjesec neki procenat i do kada? kako se moze zatvoriti taj kredit?
- PeeJay
#2746 Re: Raiffeisen banka
Sa tim se ne bi bas slozio. Uzmimo ovakvu situaciju... Dolazim iz inostranstva, slijecem i idem na bankomat, jer nemam ni jednu jedinu marku. Upisujem npr. da zelim podignuti 950 BAM i bankomat mi izpisuje, da je transkacija zbog tehnicke pogreske prekinuta.kloniran wrote:emmir1 wrote:Jutros preko bankomata uplatim novac na karticu.
Bankomat uzme pare i izbaci karticu i piše bankomat trenutno ne radi.
Žalim se u banci, kažu popuni reklamaciju.
Ok.
Imate li kameru na bankomatu, kažu naravno.
Pa pogledajte snimak i vratite mi novac.
Ali jok, smeće cijeli dan razvlači tako da ću ja čekati do naredne sedmice na svoje pare.
Eto veliki je problem pogledati snimak i vratiti mi novac
Nisu to uspjeli cijeli dan da urade
I meni se slicno desilo.
Meni je to sluzbenik fino objasnio pa nije bilo potrebe tersati.
Ne mogu oni bankomat samo radi tebe otvarati, to je procedura ( otvaranje, brojanje novca...)
Prilikom sljedećeg punjenja bankomata, na istom će se pojaviti višak novca ( prilikom svakog punjenja količina novca koja je u bankomatu se mora prebrojati)
i tek tada će ti moći vratiti novac.
To je obično sedmica do dvije.
A sad da bi tebi vratili novac moraju organizovati vanredno punjenje bankomata sto kosta vise nego sto je tebi blokirano i jednostavno im se ne isplati.
A oni iz banke ne mogu otvarati bankomate nego mora doći agencija koja je zadužena za punjenje bankomata.
Odlazim na drugi bankomat, gdje mi bankomat ovaj put javlja, da iznos nije moguce izplatiti, jer nema dovoljno sredstava na racunu, kako je na mojoj banci u Njemackoj iz sigurnustnih razloga postavljen dnevni limit 500 evra za podizanje novca u inostranstvu. Znaci, da je prvi bankomat vec opteretio moj racun. To mi potvrdjuju i u mojoj banci, koju nazivam telefonom. Pocinje postupak reklamacije...
Poslovno sam sletijo u Sarajevu, uvecer letim nazad. Naravno ocekujem, da ce bosanska izpostava Raiffeisen banke nesto tako trivialno rijesiti u roku od najvise sat vremena.
- shape of despair
#2747 Re: Raiffeisen banka
Imam internet bankarstvo koje je uredno radilo 2 mjeseca, dok zadnja 2 izbacuje da mi nevalja šifra.
Mogu to odma riješiti jednim pozivom ili odlaskom u poslovnicu, ne radi se o tome, ali je problem što sam svako malo, dok je bankarstvo radilo, dobivao poruku neispravne lozinke, pa onda idući dan proradi. Jednom je onda prestalo raditi i do dan danas ne radi.
Lozinka je ispravna 100% tu nema dvojbe ali se u mom slučaju ovaj servis pokazao kao "nestabilan", da ne kažem nesiguran jer imaju ti neki notifikacijski SMS kodovi i slične stvari pri logiranju.
Mogu to odma riješiti jednim pozivom ili odlaskom u poslovnicu, ne radi se o tome, ali je problem što sam svako malo, dok je bankarstvo radilo, dobivao poruku neispravne lozinke, pa onda idući dan proradi. Jednom je onda prestalo raditi i do dan danas ne radi.
Lozinka je ispravna 100% tu nema dvojbe ali se u mom slučaju ovaj servis pokazao kao "nestabilan", da ne kažem nesiguran jer imaju ti neki notifikacijski SMS kodovi i slične stvari pri logiranju.
-
Melo15
#2748 Re: Raiffeisen banka
I mene ovo interesuje, i na koji način skidaju, jel obo, uzmes nesto od 1000 na 10 mjeseci, skida ti 100km mjesecno i imas 900 jos na kartici ili ide da skinu 1000 pa svaki mjesec dignu limit?Optimus09 wrote:Jel isto kreditna i shopping kartica ?
- alibaba_i_30_godina
#2749 Re: Raiffeisen banka
Nije isto. Shopping kartica je kreirana samo i isključivo za potrebe kupovine na rate, može se dizati sa njom i novac na bankomatu ali to nikome apsolutno ne preporučujem jer su jako velike kamate na istu. Kada se nešto kupi shopping karticom onda se taj cjelokupni iznos podijeli na broj mjeseci koji se želi i taj iznos se onda mjesečno skida sa računa. Dakle, ako nešto košta 1000 KM, a ti to uzmeš na 10 mjeseci, to znači da ćeš mjesečno morati vraćati po 100 KM. Obično se taj iznos automatski skida sa tvog računa, a najkasnije do 20-og u mjesecu. Načelno, kupujete robu bez bilo kakvih kamata, međutim treba imati na umu godišnji iznos uplate za ovu karticu i slično. Svakako, mislim da je poprilično dobra stvar za kupovinu manjih kućanskih aparata ili nekih stvari na rate.Melo15 wrote:I mene ovo interesuje, i na koji način skidaju, jel obo, uzmes nesto od 1000 na 10 mjeseci, skida ti 100km mjesecno i imas 900 jos na kartici ili ide da skinu 1000 pa svaki mjesec dignu limit?Optimus09 wrote:Jel isto kreditna i shopping kartica ?
Kod kreditne kartice postoji određeni minimum koliko se mjesečno mora uplaćivati, najčešće je to 5%, a može biti i 7% ili više, te kod ovih kartica može se otplatiti dug cjelokupno ili djelimično i ponovo se zadužiti i tako stalno. Dakle, nije fiksan mjesečni iznos koji uplaćuješ. Sa kreditnom karticom možete plaćati robu i usluge jednokratno i/ili na rate ili podizati gotovinu do limita odobrenog od banke bez obzira na iznos sredstava na računu na kojem primate platu. Ovdje također vodite računa o kamatama koje se zaračunavaju.
-
Melo15
#2750 Re: Raiffeisen banka
Znaci ova shopping s limitom 1000, mozes uzeti 10 stvari recimo po 100km, da mjesecno vracas 1000?alibaba_i_30_godina wrote:Nije isto. Shopping kartica je kreirana samo i isključivo za potrebe kupovine na rate, može se dizati sa njom i novac na bankomatu ali to nikome apsolutno ne preporučujem jer su jako velike kamate na istu. Kada se nešto kupi shopping karticom onda se taj cjelokupni iznos podijeli na broj mjeseci koji se želi i taj iznos se onda mjesečno skida sa računa. Dakle, ako nešto košta 1000 KM, a ti to uzmeš na 10 mjeseci, to znači da ćeš mjesečno morati vraćati po 100 KM. Obično se taj iznos automatski skida sa tvog računa, a najkasnije do 20-og u mjesecu. Načelno, kupujete robu bez bilo kakvih kamata, međutim treba imati na umu godišnji iznos uplate za ovu karticu i slično. Svakako, mislim da je poprilično dobra stvar za kupovinu manjih kućanskih aparata ili nekih stvari na rate.Melo15 wrote:I mene ovo interesuje, i na koji način skidaju, jel obo, uzmes nesto od 1000 na 10 mjeseci, skida ti 100km mjesecno i imas 900 jos na kartici ili ide da skinu 1000 pa svaki mjesec dignu limit?Optimus09 wrote:Jel isto kreditna i shopping kartica ?
Kod kreditne kartice postoji određeni minimum koliko se mjesečno mora uplaćivati, najčešće je to 5%, a može biti i 7% ili više, te kod ovih kartica može se otplatiti dug cjelokupno ili djelimično i ponovo se zadužiti i tako stalno. Dakle, nije fiksan mjesečni iznos koji uplaćuješ. Sa kreditnom karticom možete plaćati robu i usluge jednokratno i/ili na rate ili podizati gotovinu do limita odobrenog od banke bez obzira na iznos sredstava na računu na kojem primate platu. Ovdje također vodite računa o kamatama koje se zaračunavaju.