Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2726 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

madner wrote:Pa nije valjda da ne znas sta izvozimo a znas koliko je bio bitan Iracki dug? :roll:
Znam šta imamo u proizvodnom kapacitetu (jer slabo šta izvozimo), ali to nije bio predmet ove diskusije. Asortiman, ne :D
Daklen, spasi nam Nikšić sve :lol: Ili u njega mu brat :-)
Banksy

#2727 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Banksy »

KatarinaKosaca wrote: Pitanje_ Zašto se ovo nije uradilo prije godinu dana?
Zato što su izborni pobjednici grabežljivi i pohlepni, ali i politički diletanti pritom.
madner

#2728 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Tenkove nemamo ni u asortimanu. :roll:

Slabo sta naspram cega ili koga?
Alfons Kauders

#2729 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote: Jedna proizvodna jedinica nemjenske industrije.. Može biti primjer. Metak, tenk, top.. može zašto da ne? Ali, malo se praviš.. hajd, bar sreća pa se ne praviš duhovit, to je :-) :-) :-)
Nego reci ti meni, primjerom, koliko je metaka proizvedeno, pa koliko smo hajrovali :D
Mene samo zanima zasto si uzela tenk kao primjer, kada znas da ih nikad nismo ni proizvodili. Mogla si isto pitati koliko smo porinuli nuklearnih podmornica ili nosaca aviona u Neumu...
KatarinaKosaca

#2730 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:
KatarinaKosaca wrote: Jedna proizvodna jedinica nemjenske industrije.. Može biti primjer. Metak, tenk, top.. može zašto da ne? Ali, malo se praviš.. hajd, bar sreća pa se ne praviš duhovit, to je :-) :-) :-)
Nego reci ti meni, primjerom, koliko je metaka proizvedeno, pa koliko smo hajrovali :D
Mene samo zanima zasto si uzela tenk kao primjer, kada znas da ih nikad nismo ni proizvodili. Mogla si isto pitati koliko smo porinuli nuklearnih podmornica ili nosaca aviona u Neumu...
Mogla sam, jer tema nije bila asortiman niti proizvodni kapacitet, nego plasman i profitabilnost. Znam da je nekome teško shvatiti, ali šta ćeš... U nedostatku argumenta za ovo se zakačite, eto koliko je snajpera Zrak prodao u izvoz :D
madner

#2731 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Ne proizvodi ni snajpere.

Isto da pojma nemas o firmi :oops:
Alfons Kauders

#2732 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:
Mogla sam, jer tema nije bila asortiman niti proizvodni kapacitet, nego plasman i profitabilnost. Znam da je nekome teško shvatiti, ali šta ćeš... U nedostatku argumenta za ovo se zakačite, jel to pamet iz Alipašine ili ste na svoju ruku?
Ja nemam pojma ni gdje je Alipasina, nisam "od Sarajeva", tako da ne kontam na sta bas tacno mislis, ali nebitno.

Inace od plasmana i profitabilnosti nema nista, pisao dosta na sam na tu temu... Na toj temi, tj. temi o namjenskoj industriji u BiH. Kao i u ostalim industrijama, jednostavno nismo dovoljno konkurentni i to nece promijeniti nijedna vlast, nikad. Sva prica o namjenskoj industriji je sminkanje mrtvaca.

Ali to tebi naravno nije zanimljivo, jer ti se bas ne uklapa u pricu i ove insinuacije o nekoj pokupljenoj pameti...
KatarinaKosaca

#2733 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Inace od plasmana i profitabilnosti nema nista, pisao dosta na sam na tu temu... Na toj temi, tj. temi o namjenskoj industriji u BiH. Kao i u ostalim industrijama, jednostavno nismo dovoljno konkurentni i to nece promijeniti nijedna vlast, nikad. Sva prica o namjenskoj industriji je sminkanje mrtvaca.
I ovo je netačno. Nismo kao u titino doba, ali se može naći tržište za većinu proizvoda, pto ne, može se uvesti novi sa postojećim kapacitetima uz već smanjen obim radne snage koji to olakšava. dakle, nismo broj 1 , ali svoje mjesto u moru nađe i mala riba pored velikih gdje neprimjetno raste i naraste (po Pavleku tržište i simbolika, nemoj se svezati kako imamo samo 21km mora u neumu :D ). Dakle, plasman, sasvim moguć 8-)
madner

#2734 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Posto jos uvijek vecina nacija koristi rusko smece, nasa industrija ima neko trziste.
Alfons Kauders

#2735 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
I ovo je netačno. Nismo kao u titino doba, ali se može naći tržište za većinu proizvoda, pto ne, može se uvesti novi sa postojećim kapacitetima uz već smanjen obim radne snage koji to olakšava. dakle, nismo broj 1 , ali svoje mjesto u moru nađe i mala riba pored velikih gdje neprimjetno raste i naraste (po Pavleku tržište i simbolika, nemoj se svezati kako imamo samo 21km mora u neumu :D ). Dakle, plasman, sasvim moguć 8-)
Ok, ako je netacno, onda daj neke primjere kvalitetnih proizvoda koje mozemo ponuditi po konkurentnim cijenama? Ja ih nazalost nemam.

Nikad nismo ni bili broj jedan, ni blizu. Sad nismo ni broj jedan u regiji. Pogledaj koliko izvozi Srbija, a koliko mi. Juga je sklapala najvece izvozne ugovore zahvaljujuci politickim vezama, a ne konkurentnosti.

Dakle, plasman cega je moguc? Municije i granata? Pa jeste, radi se pomalo, ali je konkurencija prejaka i mala je zarada. Dakle par stotina hiljada metaka, inicijalnih kapisli, i nekoliko hiljada granata ili detonatora. To je plafon.

Proizvodnja kompleksnih sistema koji su nekad donosili najvise love je nemoguca. Cak i kad bi se sve novonastale drzave zajedno potrudile da ponovo pokrenemo proizvodnju nekih stvari, dzaba ti... Davno prosao voz, nema vise ni tehnologije, ni infrastrukture, ni trzista, ni love da se razvijaju novi proizvodi, a stari su odavno zastarjeli...
Alfons Kauders

#2736 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Posto jos uvijek vecina nacija koristi rusko smece, nasa industrija ima neko trziste.
Kada to isto smece ne bi proizvodile sve bivse komunisticke zemlje, jos pride i Kina, onda bi imali trziste. Ovako jok.

Na stranu sto se kod nas ljudi hvataju osamdesetih i velikih uspjeha namjenske industrije SFRJ, koja je mahom bila fokusirana na slobodarske krajeve svijeta tipa Libije i Iraka, koji su sad "under new management".

Jos se i zanemaruje cinjenica da je trziste preplavljeno krajem hladnog rata, jer su svi imali metar viskova naoruzanja koje su davali u bescijenje. Cak i da nije bilo rata, najebali bi, jer se ne bi mogli nositi s ostatkom svijeta, koji je tusio sve, od nosaca aviona do tenkova sa popustima poput supermarketa.
madner

#2737 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by madner »

Eh, ali imas tu foru da ovi under new managment takodje zele nesto jednostavno za odrzavat, sto nece biti previse komplikovano za prosjecnog stanovnika tih krajeva. A novi managment takodje ne zeli dijeliti svoje igracke. Pa bas BiH izveze ruske haubice novoj Afganistanskoj vojsci :wink:

100 miliona izvoza nije ono sto je nekad bilo, kada je SFRJ hvatala prikljucak, ali nije ni za baciti.
StupskaBitanga

#2738 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by StupskaBitanga »

nosara wrote:Jos malo lijepih vijesti... :D Cestitam...! :evil:
Sastanak HDZ-a u Tuzli

Dragan Čović najavio rekonstrukciju Vlade FBiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović boravio je danas u radnoj posjeti Tuzlanskom kantonu gdje se sastao sa čelnicima HDZ-a Tuzla. Nakon što je informisan o unutarstranačkim izborima, Čović je obećao kako će Hrvati s tuzlanskih prostora imati jasnu i konkretnu podršku od čelništva HDZ-a.

"Nastojat ćemo da predstavnici hrvatskog naroda dobiju jedno mjesto u Vladi TK, dok će zauzvrat predstavnici bošnjačkog naroda dobiti identičnu poziciju u Posavskom kantonu. Također, predviđam kako će do rekonstrukcije Vlade FBiH doći za dva mjeseca", kazao je Čović.

Također, naglasio je da će za 15-ak dana doći do usaglašavanja pozicija u novom Vijeću ministara, a Čović je najavio sastanke sa Miloradom Dodikom i Zlatkom Lagumdžijom.
Dodje li do ovoga nek se i SDP i svi gone u mp3
ako već jedu govna nekaih do 2014 progutaju
heckler

#2739 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

Dragancetovo je da rafala vlaznim snovima, a na vladi je da radi posao.

Najavi JugoCovic ovako isto i novi ustav za 6 mjeseci .... prije koliko ono godina? Najavi i Stolni i Treci ... sve sa vremenskim rokom. Najavi i novi HDZ TV kanala ....

Helem, rekonstrukciaj vlade je iskljucivo u SDP rukama, a posto ja jos nevidjeh stranku sa samoubilackim tendencijama (doduse osim HDZ90) nesto mi ovaj scenario maaaaaaaaaaaaaalkice nerealan :-)
nosara

#2740 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nosara »

heckler wrote:Dragancetovo je da rafala vlaznim snovima, a na vladi je da radi posao.

Najavi JugoCovic ovako isto i novi ustav za 6 mjeseci .... prije koliko ono godina? Najavi i Stolni i Treci ... sve sa vremenskim rokom. Najavi i novi HDZ TV kanala ....

Helem, rekonstrukciaj vlade je iskljucivo u SDP rukama, a posto ja jos nevidjeh stranku sa samoubilackim tendencijama (doduse osim HDZ90) nesto mi ovaj scenario maaaaaaaaaaaaaalkice nerealan :-)

Sto sam ja mislio da se sdp vec samoubio...? :roll:
webby-x

#2741 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by webby-x »

heckler wrote:Helem, rekonstrukciaj vlade je iskljucivo u SDP rukama
Prije da je u rukama SDA.
Također, ako stranci kažu rekonstrukcija onda će tako biti.
heckler

#2742 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:Posto jos uvijek vecina nacija koristi rusko smece, nasa industrija ima neko trziste.
Kada to isto smece ne bi proizvodile sve bivse komunisticke zemlje, jos pride i Kina, onda bi imali trziste. Ovako jok.

Na stranu sto se kod nas ljudi hvataju osamdesetih i velikih uspjeha namjenske industrije SFRJ, koja je mahom bila fokusirana na slobodarske krajeve svijeta tipa Libije i Iraka, koji su sad "under new management".

Jos se i zanemaruje cinjenica da je trziste preplavljeno krajem hladnog rata, jer su svi imali metar viskova naoruzanja koje su davali u bescijenje. Cak i da nije bilo rata, najebali bi, jer se ne bi mogli nositi s ostatkom svijeta, koji je tusio sve, od nosaca aviona do tenkova sa popustima poput supermarketa.
Nebih se sa kolegom NVZovcem ovdje slozio :D

Namjenska proizvodnja ima itekako potencijala. Doduse kako su do sada poslovali i razvijali se onda svakako ne. Ali industrija kao industrija u nasim uslovima i poziciji svakako ima svoju sansu.

A ako cemo u sveukupnoj konkurentnosti pricati, onda mozemo odmah kljuc u bravu staviti citavoj drzavi i svi se seliti vani :)
heckler

#2743 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

webby-x wrote:

:lol: SDA moze OBORITI vladu. Nikako je nemoze rekonstruisati. Jel ja moram na svakoj drugoj stranici ovdje stavljati rezultate izbora i sta treba da se formira vlast?

SDP tesko da moze zamjeniti SDA, a SDA nemoze NIKAKO zamjeniti SDP.

A to o strancima nebih ni komentarisao :run:
webby-x

#2744 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by webby-x »

heckler wrote:SDA moze OBORITI vladu. Nikako je nemoze rekonstruisati.
Na isto ti dođe.
SDP neće sebi dopustiti da vlada samo godinu dana
ako SDA postavi ultimatum, nego će pristati na rekonstrukciju.
heckler

#2745 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

webby-x wrote:
Na isto ti dođe.
Dobra ti logika. :-D Dakle SDA sebi moze dopustiti da vlada samo godinu dana pa ce se za ljubav HDZu stavit u tu poziciju, dok SDP ne moze sebi taj luksuz dopustiti pa ce eto nekako pristati na ultimatum SDA :lol:

Procitate li vi uopste ono sto napisete prije nego kliknete "Posalji" dugmic?

Da ponovim jos jednom. SDA je tesko zamjenjim ali je matematicki moguce. SDP nije ni matematicki moguce zamjeniti :wink:

Tebi cu ostaviti da sabires 1+1
vee-jay

#2746 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by vee-jay »

webby-x wrote:
na prvo: ahm, ne nikako.
na drugo: ovo kao kad velikosrbi pisu o tome kako ce utjecaj USA jednog dana nestati ili ce se USA jednog dana tek reda radi predomisliti.
vee-jay

#2747 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by vee-jay »

heckler wrote:
webby-x wrote:
Na isto ti dođe.
Dobra ti logika. :-D Dakle SDA sebi moze dopustiti da vlada samo godinu dana pa ce se za ljubav HDZu stavit u tu poziciju, dok SDP ne moze sebi taj luksuz dopustiti pa ce eto nekako pristati na ultimatum SDA :lol:

Da ponovim jos jednom. SDA je tesko zamjenjim ali je matematicki moguce. SDP nije ni matematicki moguce zamjeniti :wink:

sve tipa: nazalost je Dodik armirani beton i najbolji politicar i nema nam druge nego da bude po njegovom
webby-x

#2748 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by webby-x »

heckler wrote:Dobra ti logika. :-D Dakle SDA sebi moze dopustiti da vlada samo godinu dana pa ce se za ljubav HDZu stavit u tu poziciju, dok SDP ne moze sebi taj luksuz dopustiti pa ce eto nekako pristati na ultimatum SDA :lol:
Pa SDA bi na ponovnim izborima opet u vlast.
SDP će i ovako doživjeti debakl kao i poslije famozne Alijanse.
Ja bi ipak više volio da SDP završi jednom mandat da ljudi
konačno vide da nisu ništa bolji od ovih što su vladali.
heckler

#2749 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by heckler »

webby-x wrote:
heckler wrote:Dobra ti logika. :-D Dakle SDA sebi moze dopustiti da vlada samo godinu dana pa ce se za ljubav HDZu stavit u tu poziciju, dok SDP ne moze sebi taj luksuz dopustiti pa ce eto nekako pristati na ultimatum SDA :lol:
Pa SDA bi na ponovnim izborima opet u Vlast.
SDP će i ovako doživjeti debakl kao i poslije famozne Alijanse.
Izbori su 2014 pa cemo o dekabklu ili manjku debakla tada.

Za sad kokice ili sprej u ruke.
nosara

#2750 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nosara »

heckler wrote:
webby-x wrote:
Na isto ti dođe.

Da nikog ne bi boljela glava, da ne bi bilo raspada tako uspjesne saradnje dvije stozerne (zamal' ne rekoh bosnjacke) partije, zlaja ce nedoumice presjec jednim odlucnim ukljucivanjem covica i bagre u vladu pederacije... Kad je bal, nek i hala gori...! :D

Ima da bude neopisiva nirvana, od Save do nocna mora... :wink:
Post Reply