Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Sodom1

#2726 Re: Terenci i mehanika

Post by Sodom1 »

BISCANIN2 wrote:Oho evo zazivjela tema ponovo.Bravo.
Ovaj mi liberty sad pomalen doosla prinova u familiju 8-) .Imali ko kakva iskustva sa commanderom. Mogao bi zamjenu izvrsiti za commandera pa ako ko ima kakvih iskustava sa komanderom bujrum.
Ko ti je majstor u Bihacu ili u USK-au uopsteno
Kakav ti je taj liberty .prodajes li ga
BISCANIN2

#2727 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Edo Brci mi je majstor.A u Bihacu imas jos dvojicu majstora koji imaju iskustva i znaju raditi jeep.
U mene je renegade liberty trailrated.U prevodu nema dalje. Ovog vozim 6 mjeseci i nisam jos bio kod majstora sa njim. Ne prodajem ga ali bi ga mjenjao za commandera treba mi vise prostora. Ali commander limited obicni mi nije interesantan.
preludezalude

#2728 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Ima li Krese na ovom forumu?
romeomoraprezivjeti

#2729 Re: Terenci i mehanika

Post by romeomoraprezivjeti »

► [Jeep Grand Cherokee] & [Nissan Patro ... p_4XScAN78

Interesantan vídeo,pogotovo zbog kineskog predstavnika.:-)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#2730 Re: Terenci i mehanika

Post by arman1 »

romeomoraprezivjeti wrote:► [Jeep Grand Cherokee] & [Nissan Patro ... p_4XScAN78

Smiješno šta uradi Toyotino nedonošće (GWM). :run:
romeomoraprezivjeti

#2731 Re: Terenci i mehanika

arman1 wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:► [Jeep Grand Cherokee] & [Nissan Patro ... p_4XScAN78

Smiješno šta uradi Toyotino nedonošće (GWM). :run:
Impresivno!!!!:-D
arman1

#2732 Re: Terenci i mehanika

Post by arman1 »

Za podsječanja onima kratkog sječanja na forumu je bio lik koji navodno u HR prodaje ove kineze i 98% raje je zbijalo šale na račun GWM kao firme i Hoovera koji je na ovom snimku.
plucna mahramica

#2733 Re: Terenci i mehanika

Post by plucna mahramica »

Ja ne znam kakva je vama vizija vozila, ali samo vozilo najcesce ima najmanju ulogu. Puno vise ima vozac, gume, da li ima neki diff lock... Nije to neko vozilo proslo samo sto je odredjene marke. Nissan kao najtezi ovdje je prosao bez problema i mislim da je najvise do vozaca bilo.
Ako su svi auti samo sa centralnom sperom, znaci vrte se i prednji i zadnji tockovi, ta 4 tocka su dodirna povrsina sa terenom i ne moze je mitsubishi magicno poboljsati jer je mitsubishi. Ovo se odvozi na inerciju ili u sporim, osim ako imas diff lock pa ides na brute force.
arman1

#2734 Re: Terenci i mehanika

Post by arman1 »

plucna mahramica wrote:Ja ne znam kakva je vama vizija vozila, ali samo vozilo najcesce ima najmanju ulogu. Puno vise ima vozac, gume, da li ima neki diff lock... Nije to neko vozilo proslo samo sto je odredjene marke. Nissan kao najtezi ovdje je prosao bez problema i mislim da je najvise do vozaca bilo.
Ako su svi auti samo sa centralnom sperom, znaci vrte se i prednji i zadnji tockovi, ta 4 tocka su dodirna povrsina sa terenom i ne moze je mitsubishi magicno poboljsati jer je mitsubishi. Ovo se odvozi na inerciju ili u sporim, osim ako imas diff lock pa ides na brute force.
Ovaj dio daje prednost vozilima sa večim međuosovinskim i naravno BOLJIM GUMAMA. Ništa više. Volio bih da se neko ovdje zaletio sa "terencima" made by BMW, Audi ili VW. Mislim da ga bez kakvog traktora nebi izvukli iz vode.
plucna mahramica

#2735 Re: Terenci i mehanika

Uopste ne mora da znaci. Eto bas q7 ima velik mo razmak i sa iole sposobnim gumama i vozacem, prosao bi kao i nissan. Nema razloga da zaglavi.
Kao sto vec rekoh, ako je pogon slican, 60-40, 50-50, ne moze nikakva magija da se desava zato sto nosi odredjeno ime, to su samo cetiri gume koje se vrte.
Razlike mogu samo nastati kod drugacijeg prenosa snage na tockova, znaci da li je usporen reduktorom, ima li zakljucan diff ili neku eleltro verziju, limited slip i sl.
To je kada pricamo konkretno o ovom prelazu, gdje moze jos rasporedjenost mase da igra ulogu.
A to su onda nijanse, i u tome se gleda koji je bolji terenac..kada mu zakljucas diferencijale, ostane ti motor, reduktor i masa. A ovako porediti auta gdje svako ima razlocite gume i vozaca nema nikakvog smisla
romeomoraprezivjeti

#2736 Re: Terenci i mehanika

plucna mahramica wrote:Uopste ne mora da znaci. Eto bas q7 ima velik mo razmak i sa iole sposobnim gumama i vozacem, prosao bi kao i nissan. Nema razloga da zaglavi.
Kao sto vec rekoh, ako je pogon slican, 60-40, 50-50, ne moze nikakva magija da se desava zato sto nosi odredjeno ime, to su samo cetiri gume koje se vrte.
Razlike mogu samo nastati kod drugacijeg prenosa snage na tockova, znaci da li je usporen reduktorom, ima li zakljucan diff ili neku eleltro verziju, limited slip i sl.
To je kada pricamo konkretno o ovom prelazu, gdje moze jos rasporedjenost mase da igra ulogu.
A to su onda nijanse, i u tome se gleda koji je bolji terenac..kada mu zakljucas diferencijale, ostane ti motor, reduktor i masa. A ovako porediti auta gdje svako ima razlocite gume i vozaca nema nikakvog smisla
How yes no.:-D
Bakir1

#2737 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

upravo kako je napisano, video linkovi sa youtuba ne vrijede nista za terenske usporedbe ako su napravljeni kao takvi.
vi vidite auto na tom video zapisu, ne vidite gume, ovjes, diferencijale ama bas nista sto je bitno da se prica o tome koji je bolji terenac.
treba naci sad tamo neki lijevi link ne znam pajera sa tri blokade diferencijala sa posebnim gumama kako dere g klasu na ljetnim beba cela gumama i na osnovu toga tvrditi kako je pajero bolji auto.
koliko god meni bio drag pajero moram reci jest al u panjevima.....
https://www.youtube.com/watch?v=Xel8nTY7vWg
eto dokaz, to je samo karoserija od pajera a ispod....
arman1

#2738 Re: Terenci i mehanika

Post by arman1 »

Važno je znati namjenu za koju se radi neko auto i kako ga srediti za ono za šta nama treba. Q3, Q5, Q 7, ML X 5, X6, X7 se samo zovu terencima, a krajnji domet im je dobar makadam. Za bilo šta više trebaju sredstva i znanje da se od njih šta napravi.. Pobrojani zato na autoputu deru i čistokrvne terenci i koješta još. Svjedok sam izjave vlasnika X6 zvijeri da mu je ljubimac stao gdje je bez problema prošao Y65 sa savinim gumama.
plucna mahramica

#2739 Re: Terenci i mehanika

Pa mozda je sava bolja guma za te uslove nego sto je on imao, ili ako nije do vozaca, onda nije mogao zbog vecease u kombinaciji sa tim gumama.
Ti suvovi jedino sa terencima imaju zajednicko neku vrstu pogona na vise od jedne osovine i povisen klirens.
Sto se tice terenskih sposobnosti, fiat panda 4x4 ce ih preskociti u vecini situacija. Poenta terenca je izdrzljivost i pouzdanost, po tome mozemo razlikovati i reci da je neki bolji i sposobniji, ali bilo kakav zahtjevan teren trazi preinake ovjesa. Ako pricamo o fabrici, wrangler rubicon bi bio najsposobniji, ima sve spere i 32" gume, el odvajanje b stange i jak motor. Iza bih stavio g klasu jer moras sam stavljati neke gume nakon fabrike, osim u slucaju onog 6x6, ali to ne stavljam u ovu kategoriju svakako...
citroen xm

#2740 Re: Terenci i mehanika

Post by citroen xm »

Nemam iskustva u vožnji terenaca, pogotovo ne u ovakvim uslovima, ali meni kao laiku izgleda da ovde neki vozači prave katastrofalne greške. Recimo ovaj sa običnim Čirokijem. Imam osjećaj da čovjek nema pojma šta radi i šta bi trebao da radi.
plucna mahramica

#2741 Re: Terenci i mehanika

Previse gasa daje, pokusava neku silu jer je kao sredio auto za ovoga a ne ide.. ovaj ciko sa nissanom je objasnio.
Last edited by plucna mahramica on 22/12/2014 23:06, edited 1 time in total.
arman1

#2742 Re: Terenci i mehanika

Post by arman1 »

citroen xm wrote:Nemam iskustva u vožnji terenaca, pogotovo ne u ovakvim uslovima, ali meni kao laiku izgleda da ovde neki vozači prave katastrofalne greške. Recimo ovaj sa običnim Čirokijem. Imam osjećaj da čovjek nema pojma šta radi i šta bi trebao da radi.
Kao i večina nas. Jedno vrijeme sam imao radnu mašinu i ono malo što sam išao van asfalta i makadama me je impresioniralo mobilnošću i nezaustavljivošću i to sa relativno slabom mašinom i Phenix gumama.
romeomoraprezivjeti

#2743 Re: Terenci i mehanika

Bakir1 wrote:upravo kako je napisano, video linkovi sa youtuba ne vrijede nista za terenske usporedbe ako su napravljeni kao takvi.
vi vidite auto na tom video zapisu, ne vidite gume, ovjes, diferencijale ama bas nista sto je bitno da se prica o tome koji je bolji terenac.
treba naci sad tamo neki lijevi link ne znam pajera sa tri blokade diferencijala sa posebnim gumama kako dere g klasu na ljetnim beba cela gumama i na osnovu toga tvrditi kako je pajero bolji auto.
koliko god meni bio drag pajero moram reci jest al u panjevima.....
https://www.youtube.com/watch?v=Xel8nTY7vWg
eto dokaz, to je samo karoserija od pajera a ispod....
Ma sve je to ok,ja sam se cisto onako dohvatio kineza,jer se za sitan novac dobije solidan terenac. Niko ovdje ne tvrdi da je bolji od g klase ili pajera,pogotovo ne na osnovu jednog video klipa. Ja imam pozitivno iskustvo sa nisan terano ll,koji se meni pokazao boljim od defendera,g klase i pajera,koje smo imali u preduzece.:-)
Sad ce neki reci da lupam,da to nije istina,al' za mene je bio fantasticno vožilo( radno) dok nije otisao u penziju.
Kiberluskoni

#2744 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

A jel iko skonto da kinez ide iz kontra pravca, koji je puno lakši :)
Za volanom XJ-a je neki dobro pijani Rus.
Priča o najboljem terencu je never ending story, ali neka, bolje i to nego da je mrtva tema :).
Bakir1

#2745 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

ja hocu da su vozaci terenaca nesto kao motoristi, da je prica o tome ciji je bolji samo neka neobavezna supljara koja sluzi kao uvod u dobro sijelo, ovo nadmudrivanje koje apsolutno nema koristi nije sfera vozaca 4x4 bolje je o gumama, vitlu, relacijama....
Kiberluskoni

#2746 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

romeomoraprezivjeti wrote: Ma sve je to ok,ja sam se cisto onako dohvatio kineza,jer se za sitan novac dobije solidan terenac. Niko ovdje ne tvrdi da je bolji od g klase ili pajera,pogotovo ne na osnovu jednog video klipa. Ja imam pozitivno iskustvo sa nisan terano ll,koji se meni pokazao boljim od defendera,g klase i pajera,koje smo imali u preduzece.:-)
Sad ce neki reci da lupam,da to nije istina,al' za mene je bio fantasticno vožilo( radno) dok nije otisao u penziju.
Ma sad je pitanje, šta dobiješ i za koje pare. 90% ljubitelja terenaca ga neće kupiti. Njegovo tržište je za ljude kojima se takva vozila sviđaju, ali nemaju puno iskustva sa njima. Pravi ljubitelji će kupiti nešto od pouzdanijih brandova i uložiti lovu u dotjerivanje za teren. I to dotjerivanje može otići u više pravaca, tako da se već tu završava priča.
Kiberluskoni

#2747 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

Bakir1 wrote:ja hocu da su vozaci terenaca nesto kao motoristi, da je prica o tome ciji je bolji samo neka neobavezna supljara koja sluzi kao uvod u dobro sijelo, ovo nadmudrivanje koje apsolutno nema koristi nije sfera vozaca 4x4 bolje je o gumama, vitlu, relacijama....
Jašta nego. Evo,recimo, da te priupitam, jesi li čuo da neko u Foči prodaje Malatesta protekt, kopiju Simex-ica. Ima ih i do 33"?
Bakir1

#2748 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

taj lik koji to prodaje je mene peglao za neku galeriju koju sam prodavao, peglao i peglao i upeglao i pri tome bio veoma drzak i bezobrazan, pa me je isti blokirao na piku, tako da ja o njemu nista pohvalno nemam reci, a usput bud receno ima dva koliko ja znam acc na piku tako da bih ja radije isao prema momcima iz sirokog.
inace u zadnje vrijeme sila offroad opreme se na piku prodaje....
plucna mahramica

#2749 Re: Terenci i mehanika

Ali sto je najgore, ako ista valja, preskupo je. :D Recimo nema povoljnog polovnog vitla ni na mapi. Warn star 10g prodaje za 700 a 900 nov :roll:
Bakir1

#2750 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

ma dobro vitla std samo mozes ako naleti sta ispod ruke ili ako neko ne zna sta ima, ali eto vidim snorkel poneki ima te lift kit te nakvih kindjurijada tipa oni rasvjetnih tijela i slicno
Post Reply