Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
exliberal-ex

#2726 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

GandalfSivi wrote:Image

Dobro jutro dobri ljudi, jutarnja kafa je najvazniji obrok dana :)
Odakle to provociras .... :D
GandalfSivi

#2727 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

exliberal-ex wrote:
GandalfSivi wrote:Image

Dobro jutro dobri ljudi, jutarnja kafa je najvazniji obrok dana :)
Odakle to provociras .... :D
Piva u predvecerje :)

Image
GandalfSivi

#2728 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Kafa u Aci Castello-u pored Catanie, piva u Ortigia-i (stari grad Siracusa-e)...
Rootboi

#2729 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Rootboi »

imal' ko da je kad putovao transibirskom željeznicom? :mrgreen:
GandalfSivi

#2730 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

SaraFina wrote: Ja mislila kidnapovala te sicilijanska mafija i muče te u nekom vinskom podrumu. Zbog toga što si lokalnu curu pokupio. A ti se gostiš :D

Borba :)

Image

Eto, rijesen problem :)
SaraFina

#2731 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SaraFina »

GandalfSivi wrote:
SaraFina wrote: Ja mislila kidnapovala te sicilijanska mafija i muče te u nekom vinskom podrumu. Zbog toga što si lokalnu curu pokupio. A ti se gostiš :D

Borba :)

Image

Eto, rijesen problem :)

Jesu ovo lignjeći krakovi na slici br1? A kakav je ovo desert?

Sta je skroz u dnuna slici? Školjka?
GandalfSivi

#2732 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

SaraFina wrote:

Hobotnica na zaru u nevjerovatna dva sosa (od kafe i drugi nedefinisan), tiramisu iz dijelova, bijela riba (nisu znali prevod na engleski) sa gljivom, sosom i gluten free krekerom...
SaraFina

#2733 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SaraFina »

GandalfSivi wrote:
SaraFina wrote:

Hobotnica na zaru u nevjerovatna dva sosa (od kafe i drugi nedefinisan), tiramisu iz dijelova, bijela riba (nisu znali prevod na engleski) sa gljivom, sosom i gluten free krekerom...

:thumbup:

Kul. Čuvaj se sicilijanskih mafijaša i javljaj se da ne brinemo :D
vjesticanametli

#2734 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

Rootboi wrote:imal' ko da je kad putovao transibirskom željeznicom? :mrgreen:
dobro pitanje...bas veceras sam ovo spominjala....na listi mi je
exliberal-ex

#2735 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

GandalfSivi wrote:Kafa u Aci Castello-u pored Catanie, piva u Ortigia-i (stari grad Siracusa-e)...
Ha tu sam ja bio!....unutrasnji zaliv, nas hotel je bio na kraju setalista blizu zamka onog ludjaka.....Henry house mislim da se zove...uzivaj
preporuka ako citas ako ogladnis tokom dana samo u one malo prodavnice sto prdaju hranu udji i tu ce ti naprvit sendvic da ces pasti na glavu :)
Najbolji sam pojeo u Taormini....sad ogladnih
exliberal-ex

#2736 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

vjesticanametli wrote:
Rootboi wrote:imal' ko da je kad putovao transibirskom željeznicom? :mrgreen:
dobro pitanje...bas veceras sam ovo spominjala....na listi mi je
Potrazi na youtune ima snimak od tipa iz Londona i polaska iz Amsterdama pa preko Moskve do Sangaja...ja sam gledao reportazu i ostala mi je u pamcenju
Vratio se preko Dubaia , ako se nevaram kostalo ga oko 3000 funti po clanu familije,islo ih njih cetvoro znaci da sigurno
GandalfSivi

#2737 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

exliberal-ex wrote:
GandalfSivi wrote:Kafa u Aci Castello-u pored Catanie, piva u Ortigia-i (stari grad Siracusa-e)...
Ha tu sam ja bio!....unutrasnji zaliv, nas hotel je bio na kraju setalista blizu zamka onog ludjaka.....Henry house mislim da se zove...uzivaj
preporuka ako citas ako ogladnis tokom dana samo u one malo prodavnice sto prdaju hranu udji i tu ce ti naprvit sendvic da ces pasti na glavu :)
Najbolji sam pojeo u Taormini....sad ogladnih
Zavrsili smo sa tim podrucjem, danas jos malo ujutro po Siracusi, pa se palimo na sjever ka Palermu sa stajanjem u Cefalu...

Btw, Taormina ludilo, evo mala slija, bit ce poslije i pricica i boljih slika...

Image
vjesticanametli

#2738 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

Sad Amsterdam .....odoh na uzinu :mrgreen:
chengaba

#2739 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by chengaba »

Krizzia wrote:
mousstapha wrote:
exliberal-ex wrote:Neznam dali mustafa jos cita....neki dan pricam sa kolegom koji se vratio iz Peru-a. Kaze da je iskisao kao nikad u zivotu.
Ako planiras u machu pichu (prema njemu) moras da imas dobru zastitu od kise, jakne,kape, pantalone, cipele sve obavezno nepropusno...sa druge strane nije guzva.
Neznam koji ti je raspored ali provjeri jos jednom nemoj da ti se desi dao odes nepripremljen.
On mi rece da je bilo kisno i hladno na tom djelu ali kad je otisao na morski dio izgorio ko rak :D
Joj znamo da nas ceka kisni period, nimalo atraktivno vrijeme. :-? Cak se jedna prijateljica lomi, hoce skroz da odustane u zadnji cas, a jedan od faktora su bas kise.
Putovanje krece 1. januara iz Züricha i Machu Picchu je nekad 5. ili 6. januar planiran i vec sve rezervisano. Nema povratka, idemo pa sta bude. :D
Jedina prednost kisne sezone je ta sto bi Salar de Uyuni mogao biti u svom najboljem izdanju. 8-)
Budemo vidjeli, sta je tu je.
Kolegica se nedavno vratila iz Perua i kaze da tako savrsenu prirodu jos nigdje nije vidjela, a zena je proputovala svijet uzduz i poprijeko. MP je po njoj nestvaran, nije guzva jer se ulazi u grupama i kad udjes nema izlaska i vracanja. I nema slikanja sa skakanjem u zrak, cuvar uzima tel/aparat i brise slike. Sve je jeftino, hrana super (osim alpake) Ona se vratila sa dzemperima, salovima, dekicama, sve od alpake.
Ne znam idete li u Colca kanjon, to joj je bio malo zahtjevniji hiking.
I zavidim.
Macchu Pichu je u planinama, tik do Amazonske kišne šume, tako da su magle i kiše česta pojava. Ja sam bio u Peruu u ovom periodu (decembar/januar), u sred kišne sezone, ali imao sam sreću da kiše nije bilo nikako (barem dok sam bio u dijelu Amazona). Kiša me je slomila hodajući po željezničkoj pruzi koja vodi do Macchu Pichu-a (tj. do Aguas Calientes, malenog sela ispod MP gdje okolina izgleda kao iz avatara). Nemoj da vam padne na pamet da vas kiša ili loše vrijeme odvrati od toga; mi smo 5 dana hodali do tamo po kiši, snijegu, tropskom suncu... Odjeća se brzo osuši, ali sjećanja ostaju do kraja života ;)

Peru je fenomenalna destinacija, i postoji puuuno više toga osim Macchu Pichu-a. Obilazio sam ga uzduž i poprijeko 2 mjeseca, i imam osjećaj da sam tek zagrebao površinu. Od nevjerovatnog Amazona, do Pacifika, pingvina, kondora, pješčanih dina i oaza, vulkana, nevjerovatne historije... Previše toga ima da se napiše u kratkom forumskom postu!
GandalfSivi

#2740 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Cekamo Bregu jarane :)

Image
moonca

#2741 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

Mozes li se probiti do prvog reda. :-) :lol: :oops:
GandalfSivi

#2742 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

moonca wrote:Mozes li se probiti do prvog reda. :-) :lol: :oops:
U sedam pocinju pustati, a on ce svirati nalo prije ponoci. Ne pada mi na pamet otici tamo prije 10, pa ako udjemo, udjemo, ako ne, kakva obliznja kafana i slusati odatle...
moonca

#2743 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

GandalfSivi wrote:
moonca wrote:Mozes li se probiti do prvog reda. :-) :lol: :oops:
U sedam pocinju pustati, a on ce svirati nalo prije ponoci. Ne pada mi na pamet otici tamo prije 10, pa ako udjemo, udjemo, ako ne, kakva obliznja kafana i slusati odatle...
Ti si jos uvijek u 'taliji .

Uzivaj.
Sve najbolje Vam u 2019!Image
GandalfSivi

#2744 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

moonca wrote: Sve najbolje Vam u 2019!Image
Sve najbolje Moonca, da se puno dobre klope napravi i pojede u 2019.
exliberal-ex

#2745 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

GandalfSivi wrote:
moonca wrote: Sve najbolje Vam u 2019!Image
Sve najbolje Moonca, da se puno dobre klope napravi i pojede u 2019.
I da se jos vise putuje !
jasko__

#2746 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by jasko__ »

Ljudi ima li ko iskustva sa Austrijskim Alpama??..ali u ljetnom periodu
Planiram otići par dana nekad kasnije sa porodicom..ali da rezervišem ranije..pa ako ko može preporučiti neko malo mjesto pogodno za šetnju, psihički odmor :D
skafiskafsnjak

#2747 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by skafiskafsnjak »

Ako nekome treba, danas i sutra jeftine karte flixom...preko aplikacije.

Npr. Sarajevo -Minhen 20km
GandalfSivi

#2748 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Vratih se, prezivjeh nevjerovatnu Siciliju, pa je vakat da se i koja slija postavi.

Prije slija, samo par rijeci. Sicilija je fakat predobro ostrvo. Putovao sam poprilicno po Italiji, ali je ovo ostrvo nesta totalno drugacije. Jos od antickih vremena, Sicilija je bila glavni izvor hrane za kompletno Apeninsko poluostrvo, tako da su se tu na vlasti mijenjali svi redom, od Grka, preko Kartagenaca, Rimljana, Arapa, Normana, pa sve do danasnje Italije. I svi su ostavili nekog traga. Gdje god kamen da bacis, nalazi se neko arheolosko blago. I dan danas na Siciliji ima ljudi sa razno-raznim porijeklom, jedan nevjerovatan spoj kultura na jednom relativno malom mjestu.

Ne znam da li da pocnem od vecih gradova u kojima je zivot lud i brz (pogotovo saobracaj), gdje su rijeke ljudi na ulicama u svakom momentu, ili pak manjih ribarskih mjesta gdje se zivi zivot laganog ritma, radja se i umire u krugo od nekih 500 metara, ili nevjerovatne prirode unutrasnjosti, gdje sam vidio neke od najljepsih pejzaza u zivotu, brdovitog terena posutog maslinama, narandjama i limunom.

Mi smo bili u sest razlicitih mjesta (Catania, Taormina, Aci Castello, Siracusa, Cefalu i Palermo) i o svakom bi se mogao roman napisati. Zakasnili smo jedan dan na erupcije Etne, ali je opet fino dimila, cisto da nas pozdravi. Samo jos da spomenem da im je klopa predobra, ubijali su nas istom svaki dan, a relativno nije ni skupo (sta je kod nas cijena u markama, tako je otprilike na Siciliji u eurima)...

Anyhow, evo vam razglednice...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
moonca

#2749 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

Lijepo, lijepo. :thumbup:
sve_ovo_ja

#2750 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sve_ovo_ja »

Predobro :thumbup:
Post Reply