Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
_Reds_

#2726 Re: Android OS

Post by _Reds_ »

BadBoy wrote:Ovako kada čovjek malo bolje prokonta, u biti se u Bosni i ne isplati toliko smartphone. Jednostavno, najveća moć istog proizlazi iz njegove 24/7 kontektovanosti na internet, a to je kod nas samo još uvijek misaona imenica.
Nije to misaona imenica.

10GB prometa kosta nekih 40-50KM !

Dakle kome nije zao dati petobu, eto.

Nadalje sve vise ljudi kuci ima Wi-Fi! Sve vise poslovnih objekata ima wi-fi !

Veci problem postaje baterija, jer ako si stalno na 3G ili Wi-Fi, ma ode.
Eborg

#2727 Re: Android OS

Post by Eborg »

BadBoy wrote:Ovako kada čovjek malo bolje prokonta, u biti se u Bosni i ne isplati toliko smartphone. Jednostavno, najveća moć istog proizlazi iz njegove 24/7 kontektovanosti na internet, a to je kod nas samo još uvijek misaona imenica.
Pa evo ovi BH Telecom ugovori ako nije istekla akcija. Uzmeš mStudent paket za 10 KM + PDV na 24 mjeseca i dobiješ 100 Mb interneta mjesečno. Još ako u kući imaš wireless to je sasvim dovoljno. :)
Gray

#2728 Re: Android OS

Post by Gray »

Eborg wrote:
Pa evo ovi BH Telecom ugovori ako nije istekla akcija. Uzmeš mStudent paket za 10 KM + PDV na 24 mjeseca i dobiješ 100 Mb interneta mjesečno. Još ako u kući imaš wireless to je sasvim dovoljno. :)

Pa i nije bas 100 mb nesto, to se brzo potrosi. Oko 500-1000 mb je ok, ja imam paket od 1 gb za oko 10 km a djevojka od 200 mb za oko 4-5 km. Super je npr za viber.
Gray

#2729 Re: Android OS

Post by Gray »

Eborg wrote:

Pa i nije bas 100 mb nesto, to se brzo potrosi. Oko 500-1000 mb je ok, ja imam paket od 1 gb za oko 10 km a djevojka od 200 mb za oko 4-5 km. Super je npr za viber.
BadBoy

#2730 Re: Android OS

Post by BadBoy »

Eborg wrote:
Druže, meni bi 100 MB trajalo ravno sat-dva. Ne furam se niti nešto pretjerujem, ali zaista se smatram power-userom. Normalno da imam kući wireless i normalno je da se štekam po bepslatnim Wi-Fi konekcijama gdje god stignem ali opet to nije to. Evo gledam ponude kod susjeda nam (i istočnih i zapadnih) gotovo sve velike mreže nude neograničeno korištenje mobilnog interneta. Samo mi moramo plaćati dodatno. Nemojte me pogrešno shvatiti - poslije smartphona nema vraćanja na bilo šta lošije - samo sam malo ogorčen, to je sve :D
Eborg

#2731 Re: Android OS

Post by Eborg »

Vala ne znam stvarno na šta ih potrošite, ja nemam vremena da otvaram Youtube i surfam dok hodam. Sve ostalo ima wireless ili sam odviše zauzet da ga čačkam (telefon :lol: ). :mrgreen:
Gray

#2732 Re: Android OS

Post by Gray »

Eborg wrote:Vala ne znam stvarno na šta ih potrošite, ja nemam vremena da otvaram Youtube i surfam dok hodam. Sve ostalo ima wireless ili sam odviše zauzet da ga čačkam (telefon :lol: ). :mrgreen:

Zavisi kako ga koristis. Ako npr svaki dan u havnom prevozu potrosis sat u po - sva, pa citas sax, druve stranice, forume, itd... nabere se ;)
Eborg

#2733 Re: Android OS

Post by Eborg »

To je već druga stvar, da koristim javni prijevoz i meni bi trebao veći paket. Ipak, i ovo je bolja opcija za one koji su na Ultri, data paket se uvijek može dodati na to.

Ipak, i kod nas je to upitno. Više prostora ima u metroima Pariza, Beča i Londona nego u sarajevskim tramvajima, trolejbusima i autobusima. A nije baš neki užitak koristiti telefon za bilo šta osim za slušanje muzike kad stojiš između dva dominantna pazuha, držiš se da ne ispadneš kroz prozor od drmanja i još si nabijen k'o sardina pa moraš tri stanice ranije da se krećeš ka izlazu ne bi li uspio izaći. :-)
BadBoy

#2734 Re: Android OS

Post by BadBoy »

Eborg wrote:To je već druga stvar, da koristim javni prijevoz i meni bi trebao veći paket. Ipak, i ovo je bolja opcija za one koji su na Ultri, data paket se uvijek može dodati na to.

Ipak, i kod nas je to upitno. Više prostora ima u metroima Pariza, Beča i Londona nego u sarajevskim tramvajima, trolejbusima i autobusima. A nije baš neki užitak koristiti telefon za bilo šta osim za slušanje muzike kad stojiš između dva dominantna pazuha, držiš se da ne ispadneš kroz prozor od drmanja i još si nabijen k'o sardina pa moraš tri stanice ranije da se krećeš ka izlazu ne bi li uspio izaći. :-)
Evo naprimjer imam prejaku aplikaciju koju nikada neću moći koristiti u Bosni. Audiogalaxy, koja mi preko interneta ili 3G mreže stream-a moju muziku od kuće. Znači moja raskošna kolekcija muzike od 120 GB bi mi uvijek i svugdje bila dostupna, a ovako - kurko :D Eto samo jedan primjer. Da ne spominjem Internet radio, mape, push-notifikacije (koje se mogu ugurati u tih 100 MB) itd itd.
febo_acm

#2735 Re: Android OS

Post by febo_acm »

Mobilni interent bez limita

Surfaj neograničeno punom brzinom protoka uz jednu od Smart ili m:net tarifa, a kada iskoristiš predviđenu količinu megabajta iz svog paketa, možeš da nastaviš da koristiš Internet do kraja meseca bez naknade, sa smanjenom brzinom protoka. Uz to odaberite odlične Smart telefone ili laptop ili tablet računare.

Za sve one koji žele bonuse za priču iIi SMS poruke, ali i neograničeni internet na mobilnom telefonu, nudimo sjajne pogodnosti u Smart tarifi.

Ne izgleda loše u "komšiluku" :D Uskoro mi ističe ugovor sa BHT i moguće da se prebacim.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#2736 Re: Android OS

Post by bordo gandalf »

i koliko kosta taj luksuz :D
Eborg

#2737 Re: Android OS

Post by Eborg »

BadBoy wrote:Evo naprimjer imam prejaku aplikaciju koju nikada neću moći koristiti u Bosni. Audiogalaxy, koja mi preko interneta ili 3G mreže stream-a moju muziku od kuće. Znači moja raskošna kolekcija muzike od 120 GB bi mi uvijek i svugdje bila dostupna, a ovako - kurko :D Eto samo jedan primjer. Da ne spominjem Internet radio, mape, push-notifikacije (koje se mogu ugurati u tih 100 MB) itd itd.
Samo bi to onda podrazumijevalo punjenje baterije svakih 12 sati. :mrgreen:

Nešto ne znam da 3G može tako brzo streamati muziku, tek možda ovaj 4G koji je počeo u USA ali i tu su samo dijelovi velikih gradova pokriveni (npr. neki dijelovi New Yorka).

Jedino za što bih eventualno kršio bandwidth je Google Maps ali s obzirom da kod nas ionako ne radi (tj. slabi su snimci i nema mapiranih ulica) onda i nema potrebe za tim još.
Eborg

#2738 Re: Android OS

Post by Eborg »

Astrix

#2739 Re: Android OS

Post by Astrix »

Ova me je vijest itekako obradovala, da li ce se kasnije moci naci i besplatno na netu ili moramo placat :?
Eborg

#2740 Re: Android OS

Post by Eborg »

Ma za sve se na kraju nađe narodna verzija. :)
BadBoy

#2741 Re: Android OS

Post by BadBoy »

Joj što me obradova ovom vješću za FM :D A inače, ne treba ti nešto jaka konekcija za fino streamanje muzike. Recimo nekih 4-5 Mbps je sasvim dovoljno za 320 kpbs mp3trice, što je sasvim unutar granica 3G mreže.
Eborg

#2742 Re: Android OS

Post by Eborg »

Samo se postavlja pitanje na šta će to ličiti, to će biti "light" verzija sa daleko daleko manje opcija. :)

Što se tiče 3G u BiH, vjerujem da će zaoštravanje konkurencije donijeti bolje data pakete, već je lagano krenulo. :)
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#2743 Re: Android OS

Post by bordo gandalf »

BadBoy wrote:
Evo naprimjer imam prejaku aplikaciju koju nikada neću moći koristiti u Bosni. Audiogalaxy, koja mi preko interneta ili 3G mreže stream-a moju muziku od kuće.
Znači moja raskošna kolekcija muzike od 120 GB bi mi uvijek i svugdje bila dostupna, a ovako - kurko :D Eto samo jedan primjer. Da ne spominjem Internet radio, mape, push-notifikacije (koje se mogu ugurati u tih 100 MB) itd itd.
bed je samo sto komp kuci mora ostati upaljen :roll:
Eborg

#2744 Re: Android OS

Post by Eborg »

Za FM evo upravo rekoše da će po opcijama biti najsličniji verziji CM 01/02. Po meni, jedna od najboljih! :thumbup:
_Reds_

#2745 Re: Android OS

Post by _Reds_ »

BadBoy wrote:
Eborg wrote:To je već druga stvar, da koristim javni prijevoz i meni bi trebao veći paket. Ipak, i ovo je bolja opcija za one koji su na Ultri, data paket se uvijek može dodati na to.

Evo naprimjer imam prejaku aplikaciju koju nikada neću moći koristiti u Bosni. Audiogalaxy, koja mi preko interneta ili 3G mreže stream-a moju muziku od kuće. Znači moja raskošna kolekcija muzike od 120 GB bi mi uvijek i svugdje bila dostupna, a ovako - kurko :D Eto samo jedan primjer. Da ne spominjem Internet radio, mape, push-notifikacije (koje se mogu ugurati u tih 100 MB) itd itd.
Ti zasita ides u krajnost. I ne treba ti to od kuce. Sve manje vise imas na youtubu. Tako da ko imas taj 3G, onda strimaj sa youtuba.

I to sto kazes da nikada nece, hm... vrlo upitno !

I ti kazes, da si napredni korisnik, pa druze napredno i plati. U danasnjem vremenu sve se placa. U uguraces se u 10GB ;) plati 40-50KM za naprednog korisnika, sica zar ne.

Prosjecnom korisniku, i nije potrebno vise od 1-2 GB, uz to da imaju kuci wirelles i evtualno na poslu.

I to kad bi dali neki neograniceni 3G, pa koji djavo bi mi trebao ADSL, kad bi taj isti koristio i na laptopu.
_Reds_

#2746 Re: Android OS

Post by _Reds_ »

BadBoy wrote:Joj što me obradova ovom vješću za FM :D A inače, ne treba ti nešto jaka konekcija za fino streamanje muzike. Recimo nekih 4-5 Mbps je sasvim dovoljno za 320 kpbs mp3trice, što je sasvim unutar granica 3G mreže.

De ti meni reci majketi, sta si ti po zanimanju ??

Da jli znas sto znaci 320 kbps ?

I dali znas sta znaci 4-5 MBps ?

320kb << 4-5 Mb

Slab si mi sa brojkama i prometom saobaracaja.
BadBoy

#2747 Re: Android OS

Post by BadBoy »

Druž jedno je brzina internet konekcije koja se obično mjeri u MegaBITIMA po sekundi, a drugo je bit rate mp3 fajle (posto je mp3 tzv lossy format i uvijek ima gubitaka) ;)
_Reds_

#2748 Re: Android OS

Post by _Reds_ »

BadBoy wrote:Druž jedno je brzina internet konekcije koja se obično mjeri u MegaBITIMA po sekundi, a drugo je bit rate mp3 fajle (posto je mp3 tzv lossy format i uvijek ima gubitaka) ;)
Znam ja dobro u cemu se sta mjeri, i ti si lijepo onapisao slovo "b" koji je oznaka za bite, a ne slovo B, koji se oznaka za bajte ;)!

8b= 1B !

Da bi slusao mp3, tebi treba konekcija nista vece od 320kbps, posto tu ima i neki kontrolnih bita, hajde dici cemo je na 400kbps, dakle ne treba tebi nikakva 10 puta veca konekcija.

I de reci mi sta je bit rate ?? hajde objasni, da nije nsita drugo nego kolicina podataka zapisanih u 1 sekundu mp3.

Pa ti kad slusas tu istu mp3 od kuce, ne radis nista drugo nego vrsis steaming te mp3, dakle vrsis prenos saobaracaj. Za taj prenos ti treba nesto vise od samog bit rate mp3tice posto se koriste kontrolni prilikom streaminga, tj. razni protokoli ubacjau svoje kontrolne bite tipa SNMP ! Ali i dalje je 400kbps sasvim dovoljno ;)
Gray

#2749 Re: Android OS

Post by Gray »

_Reds_ wrote:
BadBoy wrote:Druž jedno je brzina internet konekcije koja se obično mjeri u MegaBITIMA po sekundi, a drugo je bit rate mp3 fajle (posto je mp3 tzv lossy format i uvijek ima gubitaka) ;)
Znam ja dobro u cemu se sta mjeri, i ti si lijepo onapisao slovo "b" koji je oznaka za bite, a ne slovo B, koji se oznaka za bajte ;)!

8b= 1B !

Da bi slusao mp3, tebi treba konekcija nista vece od 320kbps, posto tu ima i neki kontrolnih bita, hajde dici cemo je na 400kbps, dakle ne treba tebi nikakva 10 puta veca konekcija.

I de reci mi sta je bit rate ?? hajde objasni, da nije nsita drugo nego kolicina podataka zapisanih u 1 sekundu mp3.

Pa ti kad slusas tu istu mp3 od kuce, ne radis nista drugo nego vrsis steaming te mp3, dakle vrsis prenos saobaracaj. Za taj prenos ti treba nesto vise od samog bit rate mp3tice posto se koriste kontrolni prilikom streaminga, tj. razni protokoli ubacjau svoje kontrolne bite tipa SNMP ! Ali i dalje je 400kbps sasvim dovoljno ;)

bespotrebna polemika, ko je htio razumjeti post razumio je, a to je da je vjerovatno mislio na 4-5 Mbit/s, znači oko 500-600 kbps.
_Reds_

#2750 Re: Android OS

Post by _Reds_ »

Gray wrote:
_Reds_ wrote:

8b= 1B !

bespotrebna polemika, ko je htio razumjeti post razumio je, a to je da je vjerovatno mislio na 4-5 Mbit/s, znači oko 500-600 kbps.
Ja ne znam sta je on mislio, ali za slusanje mp3 muzike nije potreba brzina od 4-5 Mbps, nego je sasvim dovoljan i 10 puta manja.

Pa SD kanal je oko 2-3 Mbps! HD je vec na 8 !
Post Reply